Bruxelles, 13.9.2017

COM(2017) 487 final

2017/0224(COD)

Propunere de

REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ŞI AL CONSILIULUI

de stabilire a unui cadru pentru examinarea investițiilor străine directe în Uniunea Europeană

{SWD(2017) 297 final}


EXPUNERE DE MOTIVE

1.CONTEXTUL PROPUNERII

Motivele și obiectivele propunerii

În calitate de sursă importantă de creștere economică, de locuri de muncă și de inovare, investițiile străine directe au fost întotdeauna esențiale pentru dezvoltarea economică și socială a Uniunii Europene. Ele au adus avantaje semnificative Uniunii și cetățenilor săi, susținând realizarea obiectivelor stabilite în Planul de investiții pentru Europa al Comisiei și contribuind la alte proiecte și programe ale Uniunii. Acesta este motivul pentru care UE susține un mediu de investiții deschis și salută investițiile străine.

În recentul său document de reflecție privind „valorificarea oportunităților oferite de globalizare”, publicat la 10 mai 2017, Comisia a confirmat că deschiderea către investițiile străine rămâne un principiu de bază pentru UE și o sursă majoră de creștere economică, dar a recunoscut, în același timp, că au existat unele preocupări cu privire la investitorii străini, în special cu privire la întreprinderile de stat care, din motive strategice, preiau societăți europene dotate cu tehnologii-cheie și că, de multe ori, investitorii UE nu beneficiază de aceleași drepturi în materie de investiții în țara din care provin. Comisia a confirmat că aceste preocupări necesită o analiză atentă și acțiuni corespunzătoare.

Deși deschiderea Uniunii către investițiile străine directe nu se va schimba, ea trebuie să fie însoțită de politici solide și eficace, menite, pe de o parte, să deschidă alte economii și să garanteze respectarea de către toate părțile implicate a acelorași reguli, și, pe de altă parte, să protejeze activele critice europene împotriva investițiilor care ar fi în detrimentul intereselor legitime ale Uniunii sau ale statelor sale membre. Comunicarea Comisiei care însoțește prezenta propunere oferă o imagine de ansamblu asupra răspunsurilor politice la provocările globalizării în domeniul investițiilor străine directe. Prezenta propunere constituie o acțiune politică vizând protejarea intereselor legitime în ceea ce privește investițiile străine directe care suscită preocupări pentru securitatea sau ordinea publică ale Uniunii sau ale statelor sale membre.

Obiectivul proiectului de regulament este acela de a stabili un cadru pentru examinarea de către statele membre și, în anumite cazuri, de către Comisie a investițiilor străine directe în Uniunea Europeană, permițând totodată statelor membre să țină cont de situațiile lor specifice și de circumstanțele lor naționale.

Propunerea de regulament oferă securitate juridică statelor membre care dispun de un mecanism de examinare 1 a investițiilor străine directe sau care doresc să adopte un astfel de mecanism, având în vedere competența exclusivă a Uniunii în domeniul politicii comerciale comune, care include investițiile străine directe, în conformitate cu articolul 3 alineatul (1) litera (e) și cu articolul 207 alineatul (1) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (denumit în continuare „TFUE”).

Cadrul favorabil propus ține cont de diversitatea existentă între statele membre în ceea ce privește examinarea investițiilor străine directe. În prezent, aproape jumătate dintre statele membre au instituit mecanisme de examinare, în timp ce celelalte state membre nu dispun de astfel de mecanisme. În plus, mecanismele de examinare existente prezintă diferențe din punctul de vedere al domeniului de aplicare și al procedurii: examinare ex-ante sau ex-post, notificare voluntară sau obligatorie, domeniu de aplicare general sau sectorial, societăți sau active vizate, aplicare în cazul investițiilor provenind din alte state membre și din țări terțe sau doar în cazul celor provenind din țări terțe etc.  2

Propunerea de regulament nu impune statelor membre să adopte sau să mențină un mecanism de examinare pentru investițiile străine directe. Obiectivul său este de a crea un cadru favorabil pentru statele membre care dispun deja de un mecanism de examinare sau care doresc să îl instituie, precum și de a se asigura că orice astfel de mecanism de examinare îndeplinește anumite cerințe de bază, precum posibilitatea unei căi de atac judiciare împotriva deciziilor, nediscriminarea între diferitele țări terțe și transparența.

Scopul său este, de asemenea, acela de a stabili un mecanism de cooperare între statele membre și Comisie, în vederea unei informări reciproce cu privire la investițiile străine directe care pot pune în pericol securitatea sau ordinea publică și a unui schimb de informații în acest sens. Acest mecanism de cooperare ar trebui, de asemenea, să permită un dialog aprofundat între statele membre și Comisie, precum și o mai bună coordonare în ceea ce privește orice decizie de examinare luată de statul membru sau de statele membre în cauză. În plus, mecanismul de cooperare ar trebui să sporească nivelul de conștientizare al statelor membre și al Comisiei cu privire la investițiile străine directe planificate sau realizate care pot avea un impact asupra securității sau a ordinii publice.

Propunerea de regulament prevede, de asemenea, posibilitatea Comisiei de a efectua o examinare din motive de securitate și de ordine publică, în cazul în care o investiție străină directă poate afecta proiecte sau programe de interes pentru Uniune. Prin urmare, propunerea de regulament prevede un instrument complementar menit să protejeze astfel de proiecte și de programe, în paralel cu legislația sectorială existentă a Uniunii.

Pentru a obține cooperarea avută în vedere între statele membre și Comisie și pentru a permite o examinare serioasă, fie de către un alt stat membru, fie de către Comisie, în cazul în care pot fi afectate proiecte sau programe de interes pentru Uniune, propunerea de regulament prevede obligația statelor membre de a informa celelalte state membre și Comisia cu privire la orice investiții străine directe care sunt în curs de examinare în cadrul mecanismelor lor de examinare naționale. Mecanismele de cooperare propuse vor permite unui stat membru să-și exprime preocupările referitoare la o investiție străină directă dintr-un alt stat membru și să formuleze observații în acest sens. De asemenea, Comisia poate emite un aviz fără caracter obligatoriu cu privire la respectiva investiție străină directă. În cele din urmă, se propune ca statele membre și Comisia să poată solicita, de la caz la caz, unele informații de bază referitoare la o anumită investiție străină directă, pentru a fi în măsură să analizeze în detaliu dacă respectiva investiție afectează sau amenință să afecteze securitatea sau ordinea publică.

Prezenta propunere nu este considerată a fi o inițiativă în cadrul Programului privind o reglementare adecvată și funcțională (REFIT).

Coerența cu dispozițiile existente în domeniul de politică vizat

Obiectivul propunerii este acela de a sprijini obiectivele politice generale ale Uniunii, astfel cum sunt stabilite la articolul 3 din Tratatul privind Uniunea Europeană, în special în ceea ce privește relațiile sale cu restul lumii pentru apărarea valorilor și a intereselor Uniunii, precum și de a contribui la protejarea cetățenilor săi, la pace, la securitate și la comerțul liber și echitabil.

Propunerea este în deplină concordanță cu comunicarea din 2015 intitulată „Comerț pentru toți” 3 , vizând crearea unui regim bazat pe reguli, printre altele în materie de investiții, precum și cu documentul de reflecție al Comisiei privind „valorificarea oportunităților oferite de globalizare”, publicat la 10 mai 2017.

Regulamentul propus stabilește un echilibru adecvat între, pe de o parte, obiectivul de a răspunde unor preocupări legitime exprimate cu privire la anumite investiții străine directe și, pe de altă parte, necesitatea de a menține un regim deschis și propice pentru astfel de investiții în Uniune, care să fie pe deplin compatibil cu dreptul Uniunii și cu angajamentele internaționale. Prezenta propunere este însoțită de o comunicare care prezintă contextul său mai larg.

Coerența cu alte politici ale Uniunii

Regulamentul propus va completa alte politici și inițiative ale Uniunii, este conform cu acestea și nu le afectează; printre aceste politici se numără, în special, următoarele:

Libera circulație a capitalurilor și libertatea de stabilire

Investițiile străine directe constituie o circulație a capitalurilor în sensul articolului 63 din TFUE, care interzice orice restricții privind circulația capitalurilor între statele membre, precum și între statele membre și țările terțe. Mecanismele de examinare a investițiilor pot constitui o restricție în calea liberei circulații a capitalurilor, care poate fi totuși justificată atunci când este necesară și proporțională pentru atingerea obiectivelor definite în tratat, inclusiv din motive de siguranță publică și de ordine publică (articolul 65 din TFUE) sau din motive imperative de interes general, astfel cum sunt definite de Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

După cum a fost clarificat în jurisprudența Curții de Justiție, întrucât statele membre dispun de o marjă de apreciere în ceea ce privește stabilirea cerințelor de ordine publică și de siguranță publică, în funcție de nevoile lor naționale 4 , aceste interese publice nu pot fi determinate în mod unilateral de statele membre, fără niciun control din partea instituțiilor UE, și trebuie să fie interpretate în mod strict: ele nu pot fi invocate decât în caz de amenințare reală și suficient de gravă care afectează un interes fundamental al societății 5 . Restricțiile care vizează libertățile fundamentale nu trebuie să fie aplicate în mod eronat, astfel încât să servească, de fapt, unor scopuri pur economice. În plus, mecanismele de examinare a investițiilor ar trebui să respecte principiile generale ale dreptului Uniunii, în special principiul proporționalității și principiul securității juridice. Aceste principii impun ca procedura și criteriile de examinare a investițiilor să fie definite într-un mod nediscriminatoriu și suficient de precis. Investitorii potențiali trebuie să fie în măsură să cunoască în prealabil aceste mecanisme și să solicite un control jurisdicțional.

Regulamentul propus este conform cu aceste cerințe. El confirmă faptul că statele membre pot examina investițiile străine directe pe motive de siguranță sau de ordine publică și stabilește cerințele procedurale de bază pentru mecanismele de examinare ale statelor membre, precum transparența, nediscriminarea între diferitele țări terțe și controlul jurisdicțional.

Investițiile străine directe pot conduce la stabilirea unui investitor dintr-o țară terță în UE, de exemplu atunci când o astfel de investiție permite dobândirea unei participații de control întro întreprindere cu sediul în UE. Articolul 49 din TFUE interzice restricțiile privind libertatea de stabilire a resortisanților unui stat membru pe teritoriul altui stat membru. Întrucât articolul 63 din TFUE se aplică, de asemenea, circulației capitalurilor provenind din țări terțe, articolul 49 din TFUE nu se aplică în cazul stabilirii resortisanților din țări terțe în UE. Astfel, regulamentul propus nu afectează dispozițiile referitoare la libertatea de stabilire prevăzute în tratat.

Regulamentul UE privind concentrările economice

Investițiile străine directe pot lua forma unor fuziuni, a unor achiziții sau a unor asocieri în participație care constituie concentrări economice incluse în domeniul de aplicare al Regulamentului UE privind concentrările economice 6 . În ceea ce privește astfel de concentrări, articolul 21 alineatul (4) din Regulamentul UE privind concentrările economice permite statelor membre să adopte măsurile necesare în vederea protejării intereselor legitime, cu condiția ca ele să fie compatibile cu principiile generale și cu celelalte dispoziții din dreptul Uniunii. În acest sens, articolul 21 alineatul (4) al doilea paragraf recunoaște în mod explicit protecția siguranței publice, pluralitatea mijloacelor de informare și normele prudențiale drept interese legitime. Deciziile de examinare adoptate în temeiul regulamentului propus pentru protejarea acestor interese nu trebuie să fie comunicate Comisiei în conformitate cu articolul 21 alineatul (4) al treilea paragraf, cu condiția ca ele să fie compatibile cu principiile generale și cu celelalte dispoziții din dreptul Uniunii. În schimb, atunci când un stat membru intenționează să adopte o decizie de examinare în temeiul regulamentului propus pentru protejarea altor interese publice, el va trebui să comunice acest lucru Comisiei, în conformitate cu articolul 21 alineatul (4) al treilea paragraf, în cazul în care decizia se referă la o concentrare care intră în domeniul de aplicare al Regulamentului UE privind concentrările economice. Comisia va asigura o aplicare coerentă a regulamentului propus și a articolului 21 alineatul (4) 7 . În măsura în care domeniile de aplicare ale celor două regulamente se suprapun, motivele examinării prevăzute la articolul 1 din regulamentul propus și noțiunea de interese legitime în sensul articolului 21 alineatul (4) al treilea paragraf din Regulamentul UE privind concentrările economice ar trebui să fie interpretate într-un mod coerent, fără a aduce atingere evaluării compatibilității măsurilor naționale menite să protejeze aceste interese cu principiile generale și cu celelalte dispoziții din dreptul Uniunii.

Energie

De-a lungul anilor, Uniunea a adoptat o legislație vizând ameliorarea securității aprovizionării în domeniul energetic a Uniunii și a statelor sale membre. Directiva privind infrastructurile critice 8 impune statelor membre să identifice infrastructurile critice europene și să elaboreze planuri de securitate. Directivele privind energia electrică și gazele din așa-numitul „al treilea Pachet privind Energia” (Directiva 2009/72/CE privind normele comune pentru piața internă a energiei electrice 9 și Directiva 2009/73/CE privind normele comune pentru piața internă în sectorul gazelor naturale 10 ) conțin dispoziții care impun evaluarea implicațiilor pentru securitatea aprovizionării statului membru în cauză, dar și a UE în ansamblul său, în cazul în care sistemul de transport al gazelor sau al energiei electrice al unui stat membru este controlat de un operator dintr-o țară terță. În plus, Regulamentul privind securitatea aprovizionării cu gaze 11 vizează în mod special preocupările legate de securitatea aprovizionării. El impune statelor membre să efectueze evaluări ale riscurilor, la nivel național și regional, pentru a evalua toate riscurile posibile pentru sistemul gazier, inclusiv riscurile asociate controlului infrastructurii relevante pentru securitatea aprovizionării de către entități din țări terțe, precum și să pregătească planuri de acțiune preventive și planuri de urgență cuprinzătoare conținând măsuri pentru atenuarea acestor riscuri. În aceeași ordine de idei, propunerea privind pregătirea pentru riscuri 12 conține dispoziții similare pentru sectorul energiei electrice. Entitățile din sectorul energiei sunt, de asemenea, incluse în mod expres în Directiva privind securitatea infrastructurilor de rețea 13 ca servicii esențiale.

Materii prime

Pentru a răspunde preocupării tot mai mari privind aprovizionarea cu materii prime valoroase pentru economia Uniunii, Comisia a lansat în 2008 Inițiativa europeană privind materiile prime. Aceasta este o strategie integrată care stabilește măsuri specifice pentru a garanta și a ameliora accesul UE la materii prime. Una dintre acțiunile prioritare prevăzute în inițiativă a fost aceea de a stabili o listă a materiilor prime critice la nivelul UE. Această listă cuprinde materii prime care ating sau depășesc anumite praguri referitoare la importanța economică și la riscul în materie de aprovizionare. Comisia a stabilit prima listă în 2011 și și-a menținut angajamentul de a o actualiza cel puțin o dată la trei ani, pentru a reflecta evoluția pieței, a producției și a tehnologiilor 14 . O a doua listă a fost publicată în 2014 și o nouă listă este publicată în paralel cu prezentul regulament.

Lista materiilor prime critice ar trebui să contribuie la stimularea producției europene de materii prime critice și să faciliteze lansarea unor noi activități miniere și de reciclare. În ultimii ani, Comisia a ținut cont de lista materiilor prime critice prin intermediul unei game largi de acțiuni, în domenii precum comerțul, relațiile internaționale, cercetarea și inovarea, bazele de cunoștințe și economia circulară. UE sprijină inițiativele politice complementare lansate de statele membre, care participă, de asemenea, la pregătirea listei de materii prime critice.

Securitatea cibernetică și comunicațiile electronice

Regulamentul propus va completa politicile UE în domeniul comunicațiilor electronice, al securității cibernetice, al protecției infrastructurilor critice și al competitivității industriale a produselor și a serviciilor din domeniul securității cibernetice. Comunicarea comună a Comisiei și a Înaltului Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate privind o strategie de securitate cibernetică a Uniunii Europene a prezentat o viziune pentru un spațiu informatic deschis, sigur și securizat 15 . Ea a fost urmată de Regulamentul nr. 283/2014 16 , care identifică proiecte de interes comun în ceea ce privește rețelele transeuropene din domeniul infrastructurii de telecomunicații. În plus, Directiva 2016/1148 impune statelor membre obligații privind pregătirea în materie de securitate cibernetică și introduce cerințe de pregătire și de notificare pentru operatorii de servicii esențiale și pentru furnizorii de servicii digitale 17 . În iulie 2016, Comisia a anunțat lansarea unui parteneriat public-privat privind securitatea cibernetică și adoptarea unor măsuri de politică suplimentare orientate către piață pentru stimularea capacităților industriale ale Europei 18 . Fondurile UE din cadrul programului Orizont 2020 și Mecanismul pentru interconectarea Europei sunt, de asemenea, utilizate în scopurile menționate mai sus 19 . În septembrie 2017, Comisia a prezentat, de asemenea, o comunicare în care stabilește o abordare cuprinzătoare a UE în materie de securitate cibernetică, inclusiv la nivel mondial; ea a prezentat, de asemenea, o propunere de regulament de instituire a unui cadru al UE pentru certificarea în materie de securitate cibernetică, pentru a evita o fragmentare a pieței și pentru a le permite utilizatorilor să determine cu ușurință dacă produsele și serviciile TIC, inclusiv obiectele conectate, sunt sigure din punct de vedere cibernetic.

Transportul aerian

Regulamentul propus nu va afecta Regulamentul (CE) nr. 1008/2008 privind normele comune pentru operarea serviciilor aeriene în Comunitate 20 , întrucât acesta din urmă nu instituie un mecanism de examinare a investițiilor. Regulamentul (CE) nr. 1008/2008 prevede, ca una dintre condițiile de acordare a unei licențe de operare unei întreprinderi autorizate să desfășoare, în schimbul unei remunerații sau sub formă de închiriere, activități de transport aerian de pasageri, de poștă sau de marfă, ca statele membre sau resortisanții acestora să dețină peste 50 % din întreprindere și să aibă controlul efectiv asupra acesteia (articolul 4).

Evaluarea prudențială a achizițiilor în sectorul financiar

Legislația UE în sectorul financiar prevede competența autorităților relevante de a efectua o evaluare prudențială a achizițiilor și a majorărilor de participații în cadrul instituțiilor financiare (de exemplu instituțiile de credit, firmele de investiții și întreprinderile de asigurare și de reasigurare). Ea stabilește cerințe în materie de notificare, norme procedurale și criterii pentru astfel de evaluări. Obiectivul acestor dispoziții este de a garanta o administrare corectă și prudentă a instituțiilor financiare. Aceste reguli sunt stabilite în Directiva 2007/44/CE privind normele de procedură și criteriile de evaluare aplicabile evaluării prudențiale a achizițiilor și majorărilor de participații în sectorul financiar, în Directiva 2013/36/UE privind accesul la activitatea instituțiilor de credit și supravegherea prudențială a instituțiilor de credit și a firmelor de investiții, în Directiva 2009/138/CE privind accesul la activitate și desfășurarea activității de asigurare și de reasigurare (Solvabilitate II) și în Directiva 2014/65/UE privind piețele instrumentelor financiare 21 . 

Regulamentul propus nu va afecta normele UE referitoare la examinarea prudențială a achizițiilor de participații calificate în sectorul financiar, care va rămâne o procedură distinctă, cu un obiectiv specific.

Controlul exporturilor de produse cu dublă utilizare

Regulamentul propus nu va afecta controlul exporturilor de produse cu dublă utilizare reglementat prin Regulamentul (CE) nr. 428/2009 22 . Comerțul cu produse cu dublă utilizare face obiectul unor controale pentru a preveni riscurile pe care aceste produse le pot reprezenta pentru securitatea internațională. Controalele rezultă din obligații internaționale și sunt în conformitate cu angajamentele convenite în cadrul regimurilor multilaterale de control al exporturilor. Regimul UE de control al exporturilor este reglementat prin Regulamentul (CE) nr. 428/2009 de instituire a unui regim comunitar pentru controlul exporturilor, transferului, serviciilor de intermediere și tranzitului de produse cu dublă utilizare, care prevede norme de control comune, o listă comună a produselor cu dublă utilizare, precum și coordonarea și cooperarea pentru a sprijini punerea sa în aplicare și asigurarea respectării sale în mod coerent în întreaga Uniune. Regulamentul este obligatoriu și se aplică direct pe întregul teritoriu al UE.

Politica spațială europeană

În comunicarea sa privind o strategie spațială pentru Europa, Comisia a subliniat importanța abordării vulnerabilității lanțurilor de aprovizionare europene. Instituirea unui cadru pentru examinarea investițiilor străine directe susține acest obiectiv.

2.TEMEI JURIDIC, SUBSIDIARITATE ȘI PROPORȚIONALITATE

Temei juridic

Investițiile directe străine figurează pe lista de aspecte din sfera politicii comerciale comune, în conformitate cu articolul 207 alineatul (1) din TFUE. În conformitate cu articolul 3 alineatul (1) litera (e) din TFUE, Uniunea Europeană deține competențe exclusive în ceea ce privește politica comercială comună. În consecință, numai Uniunea poate legifera și adopta acte obligatorii din punct de vedere juridic în acest domeniu.

Subsidiaritate (în caz de competență neexclusivă)

Nu se aplică. Uniunea Europeană deține competențe exclusive în ceea ce privește investițiile străine directe, care figurează pe lista de aspecte din sfera politicii comerciale comune, în conformitate cu articolul 207 alineatul (1) din TFUE.

Proporționalitate

Dispozițiile prezentei propuneri se limitează la ceea ce este necesar pentru atingerea obiectivelor regulamentului și, prin urmare, respectă principiul proporționalității.

Propunerea creează un cadru favorabil care le permite statelor membre să examineze investițiile străine directe pe motive de securitate și de ordine publică. Regulamentul propus nu impune statelor membre să adopte un mecanism de examinare a investițiilor străine directe, și nici nu prescrie în mod exhaustiv elementele de fond sau de procedură pe care trebuie să le prezinte mecanismele de examinare. El stabilește doar cerințele de bază care ar trebui să fie comune mecanismelor de examinare ale statelor membre.

Propunerea stabilește un mecanism de cooperare între statele membre pentru a face schimb de informații cu privire la investițiile străine directe planificate sau realizate pe teritoriul unuia sau al mai multor state membre. Ea prevede, de asemenea, posibilitatea ca alte state membre și Comisia să formuleze observații cu privire la aceste investiții, dar lasă statelor membre în care sunt planificate sau realizate investițiile decizia finală referitoare la răspunsul adecvat.

În plus, propunerea introduce posibilitatea examinării de către Comisie a investițiilor străine directe care pot afecta proiecte sau programe de interes pentru Uniune din motive de securitate și de ordine publică. Printre proiectele sau programele de interes pentru Uniune se numără, în special, cele care implică o finanțare substanțială din partea UE sau care au fost stabilite de legislația Uniunii privind infrastructurile, tehnologiile critice sau factorii de producție critici. Pentru a garanta transparența și securitatea juridică, în anexa la regulament este inclusă o listă orientativă a proiectelor sau a programelor care prezintă un interes pentru Uniune. Domeniul de aplicare al examinării rămâne limitat la eventualele amenințări la adresa securității și a ordinii publice. Comisia va fi în măsură să furnizeze un aviz statelor membre în care sunt planificate sau realizate investițiile, încredințând totodată statelor membre respective decizia finală referitoare la răspunsul adecvat.

În cele din urmă, deși la nivelul UE și al statelor membre există deja o serie de cerințe privind publicarea participațiilor importante 23 , aceste cerințe se aplică, în principal, societăților cotate la bursă și nu conțin obligația de a furniza informațiile necesare efectuării unei evaluări complete a investițiilor străine directe planificate sau realizate. Prin urmare, regulamentul propus stabilește mijloacele prin care statele membre și Comisia pot solicita informații în scopul punerii în aplicare a regulamentului propus, limitând totodată sarcina impusă statelor membre, investitorilor și societăților din UE prin eliminarea obligației de a furniza aceste informații în avans.

Alegerea instrumentului

Articolul 207 alineatul (2) din TFUE prevede că Parlamentul European și Consiliul, prin regulamente în conformitate cu procedura legislativă ordinară, adoptă măsurile care definesc cadrul în care este pusă în aplicare politica comercială comună.

3.REZULTATELE EVALUĂRILOR EX-POST, ALE CONSULTĂRILOR CU PĂRȚILE INTERESATE ȘI ALE EVALUĂRILOR IMPACTULUI

Evaluări ex-post/verificări ale adecvării legislației existente

Prezenta propunere de regulament este o nouă inițiativă politică, luată în cadrul competenței exclusive conferite Uniunii prin Tratatul de la Lisabona în ceea ce privește investițiile străine directe, care fac parte din politica comercială comună. Până în prezent, la nivelul UE nu a existat nicio legislație referitoare la examinarea investițiilor străine directe.

Consultări cu părțile interesate

Având în vedere domeniul de aplicare material al propunerii de regulament prezentate de Comisie și, în special, obiectivul său de a garanta, printre altele, coordonarea la nivelul UE pentru examinarea investițiilor străine directe în Uniunea Europeană din motive de securitate sau de ordine publică, Comisia a consultat statele membre care au solicitat în mod activ o intervenție a UE în acest domeniu de politică, precum și anumite alte state membre, indiferent dacă dispun sau nu de mecanisme naționale de examinare a investițiilor.

Obținerea și utilizarea expertizei

În momentul elaborării propunerii sale de regulament, Comisia a utilizat, în primul rând, expertiza și experiența statelor membre care dispun de mecanisme de examinare a investițiilor și le aplică. Propunerea ține cont, de asemenea, de experiența țărilor terțe în ceea ce privește examinarea investițiilor străine directe. În această privință, Comisia s-a bazat pe informațiile furnizate de principalii săi parteneri comerciali în procesul de consultări informale sau obținute în cadrul negocierilor comerciale, precum și pe informațiile aflate la dispoziția publicului larg.

La elaborarea propunerii sale, Comisia s-a asigurat că aceasta este în conformitate cu cele mai bune practici ale OCDE, astfel cum au fost consacrate în orientările sale pentru politicile de investiții ale țărilor destinatare în ceea ce privește securitatea națională (Guidelines for Recipient Country Investment Policies Relating to National Security).

Evaluarea impactului

Uniunea face parte dintre economiile cele mai deschise la intrarea investițiilor străine directe. Investițiile străine în UE sunt în continuă creștere. Ele se concentrează tot mai mult asupra anumitor sectoare și asupra unor întreprinderi de dimensiuni mai mari decât media și provin din ce în ce mai des de la întreprinderi deținute de stat sau de la investitori care prezintă legături strânse cu guvernele. În schimb, începând cu anul 2016, restricțiile privind investițiile străine directe sunt în creștere la nivel mondial.

Recent, mai multe societăți europene au făcut obiectul unor preluări care au implicat investitori străini ce aveau legături puternice cu guvernele lor naționale, a căror strategie s-a axat pe achiziția de societăți europene care dezvoltă tehnologii sau mențin infrastructuri esențiale pentru îndeplinirea funcțiilor critice pentru societate și economie. În ultimă instanță, riscul constă în faptul că aceste investiții ar putea fi în detrimentul securității și al ordinii publice ale Uniunii sau ale statelor sale membre. Combinația acestor evenimente a suscitat preocupări în rândul cetățenilor, al întreprinderilor și al statelor membre din Uniunea Europeană. Aceste preocupări necesită o analiză atentă și măsuri adecvate, astfel cum s-a anunțat în documentul de reflecție al Comisiei privind valorificarea oportunităților oferite de globalizare, publicat la 10 mai 2017. 

Având în vedere evoluția rapidă a realității economice și preocupările crescânde ale cetățenilor și ale statelor membre, propunerea este prezentată în mod excepțional fără evaluarea de impact aferentă. Propunerea vizează în mod specific și proporțional principalele probleme identificate în acest stadiu. Alte elemente vor fi evaluate în mod mai aprofundat în studiul anunțat în comunicarea care însoțește prezentul regulament. Între timp, propunerea de regulament este însoțită de un document de lucru al serviciilor Comisiei care oferă o descriere factuală a preluărilor realizate în UE de operatori străini pe baza datelor disponibile, precum și o analiză succintă a problemei în cauză.

Comunicarea Comisiei care însoțește propunerea de regulament anunță realizarea unei analize aprofundate a fluxurilor de investiții din UE, în special a celor destinate activelor sau sectoarelor strategice care pot suscita preocupări în materie de securitate sau de ordine publică. Analiza va include colectarea datelor, examinarea tendințelor și evaluarea impactului, inclusiv prin intermediul unor studii de caz, și rezultatele sale vor fi luate în considerare în cadrul procesului decizional.

Adecvarea reglementărilor și simplificarea

Regulamentul propus stabilește mijloacele prin care statele membre și Comisia pot solicita informații în scopul examinării investițiilor străine directe care suscită preocupări în ceea ce privește securitatea sau ordinea publică. Obligațiile de informare sunt menite să limiteze sarcina impusă statelor membre, investitorilor și societăților din UE, neimpunându-le, de exemplu, obligația de a furniza anumite informații în avans, ci numai la cerere. Ori de câte ori regulamentul propus prevede posibilitatea statelor membre de a formula observații sau posibilitatea Comisiei de a emite un aviz, se stabilesc termene foarte stricte pentru a reduce la minimum sarcina statelor membre care aplică mecanisme de examinare, precum și, în cele din urmă, sarcina investitorilor care fac obiectul unei examinări.

Drepturi fundamentale

Prezenta propunere de regulament nu va aduce atingere protecției drepturilor fundamentale.

4.IMPLICAȚII BUGETARE

Nu există alte implicații bugetare decât costurile administrative (a se vedea fișa financiară anexată la prezenta propunere).

5.ALTE ELEMENTE

Planuri de punere în aplicare și modalități de monitorizare, de evaluare și de raportare

Monitorizarea punerii în aplicare va fi efectuată în cooperare cu statele membre pentru a garanta că autoritățile competente pun în aplicare cerințele regulamentului propus în mod efectiv și coerent. În acest scop, propunerea impune statelor membre stabilirea unor puncte de contact și comunicarea care o însoțește menționează crearea unui grup de coordonare alcătuit din reprezentanți ai statelor membre, care se vor reuni în mod periodic pentru a examina, printre altele, orice problemă referitoare la punerea în aplicare a regulamentului.

Comisia va efectua o evaluare a prezentului regulament în termen de cel mult trei ani de la data intrării sale în vigoare pentru a evalua impactul său real, eficiența și eficacitatea sa, precum și pentru a determina măsura în care rezultatele sale sunt coerente cu obiectivele stabilite. Comisia va comunica rezultatele acestei evaluări Parlamentului European și Consiliului.

Documente explicative (în cazul directivelor)

Nu se aplică.

Explicații detaliate referitoare la prevederile specifice ale propunerii

Obiect, domeniu de aplicare și definiții (articolele 1 și 2)

Prezentul regulament are drept scop stabilirea unui cadru cuprinzător care să permită examinarea investițiilor străine directe în cadrul Uniunii. Articolul 1 confirmă faptul că investițiile străine directe pot fi examinate de statele membre și de Comisie din motive de securitate sau de ordine publică. Motivele pentru examinarea investițiilor sunt definite în conformitate cu cerințele relevante referitoare la impunerea de măsuri restrictive din motive de securitate sau de ordine publică prevăzute în Acordul OMC [în special la articolul XIV litera (a) și la articolul XIV bis din GATS], precum și în alte acorduri sau înțelegeri comerciale și de investiții la care Uniunea sau statele sale membre sunt părți.

Articolul 2 stabilește o serie de definiții aplicabile în sensul prezentului regulament. El clarifică, în special, faptul că investițiile străine directe cuprind o gamă largă de investiții care stabilesc sau mențin legături durabile și directe între investitorii din țări terțe și întreprinderile care desfășoară o activitate economică în statele membre. Investițiile de portofoliu nu sunt vizate.

Cadrul Uniunii pentru examinarea investițiilor (articolele 3 și 4)

Mai multe state membre au instituit mecanisme naționale care permit restrângerea liberei circulații a capitalurilor, printre altele, între statele membre și țările terțe, din motive de ordine publică sau de securitate publică. În același timp, investițiile străine directe intră în sfera politicii comerciale comune și, în conformitate cu articolul 3 alineatul (1) litera (e) din TFUE, Uniunea deține competențe exclusive în ceea ce privește politica comercială comună. Pentru a garanta securitatea juridică, articolul 3 alineatul (1) confirmă că statele membre pot continua să mențină și să modifice măsurile existente sau să adopte noi măsuri de examinare a investițiilor din motive de securitate sau de ordine publică, ținând cont de circumstanțele naționale proprii și în conformitate cu regulamentul propus.

În plus, Comisia ar trebui să aibă posibilitatea de a examina investițiile străine directe care pot afecta proiecte sau programe de interes pentru Uniune din motive de securitate sau de ordine publică, această posibilitate fiind prevăzută la articolul 3 alineatul (2). Proiectele și programele de interes pentru Uniune servesc interesele Uniunii în ansamblul său și reprezintă o contribuție importantă la creșterea economică, la crearea de locuri de muncă și la competitivitatea economiei și a industriei Uniunii. Proiectele și programele de interes pentru Uniune pot implica o finanțare substanțială din partea UE sau pot fi stabilite de legislația Uniunii privind infrastructurile, tehnologiile critice sau factorii de producție critici. Pentru a garanta transparența, în anexa 1 este inclusă o listă orientativă a proiectelor și a programelor de interes pentru Uniune.

Pentru a orienta statele membre și Comisia în ceea ce privește aplicarea regulamentului, articolul 4 prevede o listă neexhaustivă a factorilor care pot fi luați în considerare la examinarea investițiilor străine directe din motive de securitate sau de ordine publică. Scopul acestei liste de factori este, de asemenea, acela de a oferi claritate investitorilor care intenționează să realizeze sau care au realizat investiții străine directe în Uniune. Pentru a determina dacă o investiție străină directă poate afecta securitatea sau ordinea publică, statele membre și Comisia ar trebui să ia în considerare toți factorii relevanți, inclusiv efectele asupra infrastructurilor critice, asupra tehnologiilor, inclusiv tehnologiile generice esențiale, și asupra factorilor de producție care sunt esențiali pentru securitate sau pentru menținerea ordinii publice. În acest sens, statele membre și Comisia ar trebui să poată ține cont, de asemenea, de faptul că un investitor străin este controlat, direct sau indirect, de guvernul unei țări terțe, inclusiv prin intermediul unei finanțări semnificative.

Antieludare (articolul 5)

Pentru a garanta eficacitatea mecanismelor lor de examinare și a deciziilor aferente, statele membre ar trebui să aibă posibilitatea de a menține, modifica sau adopta măsurile necesare pentru prevenirea eludării acestora. Aceste măsuri pot include examinarea, în conformitate cu dreptul Uniunii, a investițiilor directe realizate de o întreprindere constituită în conformitate cu legislația unui stat membru și deținută sau controlată de un investitor străin, atunci când investițiile sunt realizate prin intermediul unor aranjamente artificiale în interiorul UE, care nu reflectă realitatea economică și eludează mecanismele de examinare. Totuși, aceste măsuri nu ar trebui să afecteze libertățile fundamentale stabilite în temeiul TFUE.

Cadrul procedural referitor la examinarea efectuată de statele membre (articolul 6)

Articolul 6 stabilește elementele esențiale ale cadrului procedural referitor la examinarea investițiilor străine directe de către statele membre. Acest cadru procedural va permite investitorilor, Comisiei și celorlalte state membre să înțeleagă mai bine modul în care pot fi examinate investițiile și să garanteze că aceste investiții sunt examinate într-un mod transparent și nediscriminatoriu între diferite țări terțe. Aceste elemente includ, în special, stabilirea unor termene pentru examinare, care trebuie să țină cont de termenele pentru examinare de la nivelul UE. Cadrul procedural referitor la mecanismele de examinare ale statelor membre ar trebui să instituie, de asemenea, posibilitatea investitorilor de a recurge la o cale de atac judiciară împotriva deciziilor de examinare.

Mecanismul de cooperare (articolul 8)

Regulamentul prevede un mecanism care să le permită statelor membre să coopereze și să își acorde reciproc asistență atunci când o investiție străină directă este de natură să le afecteze securitatea sau ordinea publică. Statele membre potențial afectate ar trebui să aibă posibilitatea de a prezenta observații statelor membre în care este planificată sau realizată investiția, indiferent dacă statele membre în cauză dispun de un mecanism de examinare sau efectuează o examinare a investiției. Această cooperare ar trebui să le permită statelor membre să facă schimb de informații și să își coordoneze răspunsul, dacă este posibil și în funcție de caz, la investiția străină directă.

Statele membre care efectuează o examinare a unei investiții străine directe ar trebui să informeze celelalte state membre cu privire la examinarea în curs. Astfel, ele ar trebui să primească comentarii din partea celorlalte state membre într-un stadiu incipient și să le ia în considerare în mod util în procesul lor de examinare. În plus, aceasta va permite celorlalte state membre să verifice dacă o investiție străină directă conexă, planificată sau realizată, de asemenea, pe teritoriul lor, poate justifica o evaluare în temeiul propriului lor mecanism de examinare.

Statul membru care efectuează examinarea ar trebui să le permită celorlalte state membre să îi prezinte observații într-un termen rezonabil de 25 de zile lucrătoare. Statele membre care efectuează examinarea ar trebui să prevadă suficient timp în mecanismele lor de examinare pentru ca observațiile celorlalte state membre să fie luate în considerare în mod corespunzător, dar își mențin puterea de decizie finală în ceea ce privește investițiile străine directe care fac obiectul examinării.

Comisia ar trebui, de asemenea, să fie informată cu privire la investițiile străine directe aflate în curs de examinare în cadrul mecanismului de examinare al unui stat membru din motive de securitate sau de ordine publică. De asemenea, Comisia ar trebui să aibă posibilitatea de a prezenta, într-un interval de timp rezonabil, observațiile sale (sub forma unui aviz) statului membru în care se află în curs examinarea sau în care este planificată sau realizată investiția. Pentru a ține cont de observațiile formulate de statele membre, Comisia ar trebui să aibă la dispoziție o perioadă suplimentară de 25 de zile lucrătoare, cu scopul de a determina dacă este oportun să adreseze un astfel de aviz statelor membre în care investiția este planificată sau a fost realizată.

Statele membre afectate și Comisia pot adresa observații unui stat membru în care o investiție străină directă este planificată sau a fost realizată, chiar dacă acest stat membru nu dispune de un mecanism de examinare sau nu efectuează o examinare a respectivei investiții. Într-un astfel de caz, statul membru respectiv poate lua în considerare avizul și observațiile menționate în procesul său mai amplu de elaborare a politicilor.

Examinarea de către Comisie a proiectelor sau a programelor de interes pentru Uniune (articolele 3 și 9)

Propunerea de regulament introduce la articolul 3 alineatul (2) posibilitatea examinării de către Comisie a investițiilor străine directe care pot afecta proiecte sau programe de interes pentru Uniune din motive de securitate sau de ordine publică. Anexa la regulamentul propus conține o listă ilustrativă de astfel de proiecte sau programe de interes pentru Uniune pentru a garanta transparența necesară pentru investitori și pentru statele membre.

În aceste cazuri specifice, Comisia poate adresa un aviz statelor membre în care este planificată sau realizată investiția, în cazul în care consideră că investiția este de natură să amenințe securitatea sau ordinea publică. Motivele examinării sunt întotdeauna securitatea și ordinea publică și Comisia ar trebui să fie în măsură să țină cont de o serie de factori, inclusiv de cei enumerați la articolul 4. În cadrul examinării sale, Comisia ar trebui să țină cont, de asemenea, de existența unei legislații specifice la nivelul UE 24 .

Statele membre în cauză țin cont în cel mai înalt grad de avizul Comisiei și oferă o explicație Comisiei în cazul în care nu urmează acest aviz. Statele membre cărora li se adresează un aviz și care efectuează o examinare a investițiilor străine directe în temeiul mecanismelor lor de examinare integrează avizul Comisiei în procesul lor de examinare. Statele membre cărora li se adresează un aviz și care nu efectuează o examinare ar trebui să ia în considerare o modalitate de a ține cont de acesta, fie în cadrul mecanismului lor de examinare, fie, în lipsa unui astfel de mecanism, în procesul lor mai amplu de elaborare a politicilor.

Cerințele în materie de notificare și de informare (articolele 7 și 10)

Articolul 7 prevede obligația statelor membre de a notifica mecanismele lor de examinare Comisiei, precum și orice modificări aduse acestor mecanisme, într-un anumit interval de timp. În plus, statele membre vor trebui să prezinte Comisiei rapoarte anuale privind aplicarea mecanismelor lor de examinare, cuprinzând cel puțin: informații privind investițiile care fac obiectul unei examinări, inclusiv indicația sectorului, a originii și a valorii investițiilor în cauză, precum și informații privind deciziile de examinare care interzic o investiție sau impun condiții pentru realizarea sa. Statele membre care nu dispun de un mecanism de examinare ar trebui să prezinte, de asemenea, un raport referitor la investițiile străine directe realizate pe teritoriul lor, pe baza informațiilor pe care le au la dispoziție.

În scopul de a facilita cooperarea cu celelalte state membre și examinarea investițiilor străine directe de către Comisie, articolul 10 stabilește obligația ca toate statele membre să asigure un nivel minim de informare cu privire la investițiile străine directe care intră în domeniul de aplicare al regulamentului, indiferent dacă dispun sau nu de un mecanism de examinare. Aceste informații minime referitoare la o investiție străină directă ar trebui să fie puse la dispoziție de către un stat membru la solicitarea unui alt stat membru sau a Comisiei. Informațiile pertinente includ aspecte precum structura de proprietate a investitorului străin și finanțarea investiției planificate sau realizate, inclusiv, dacă sunt disponibile, informații privind subvențiile acordate de țări terțe.

Confidențialitate (articolul 11)

Articolul 11 garantează că informațiile obținute în cadrul aplicării regulamentului sunt utilizate numai în scopul pentru care au fost solicitate și că toate informațiile confidențiale sunt protejate.

Punctele de contact (articolul 12)

Pentru a asigura o punere în aplicare armonioasă și eficientă a regulamentului și, în special, pentru a consolida comunicarea și cooperarea dintre statele membre, precum și dintre statele membre și Comisie, articolul 12 impune statelor membre să creeze, în cadrul administrațiilor lor, puncte de contact pentru examinarea investițiilor străine directe, care să poată fi contactate cu privire la toate aspectele legate de punerea în aplicare a regulamentului.

În plus, după cum se menționează în comunicarea Comisiei care însoțește prezenta propunere, Comisia va institui un grup de coordonare în ceea ce privește examinarea investițiilor străine directe, format din reprezentanți ai statelor membre și ai Comisiei. Grupul se va reuni periodic pentru a examina problemele legate de investițiile străine directe în UE, inclusiv cele care decurg din punerea în aplicare a regulamentului. Acest grup ar putea constitui un forum pentru schimbul de informații între statele membre privind, printre altele, fluxurile de investiții străine directe și tendințele în acest domeniu, precum și privind cele mai bune practici pentru examinarea investițiilor străine directe.

2017/0224 (COD)

Propunere de

REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ŞI AL CONSILIULUI

de stabilire a unui cadru pentru examinarea investițiilor străine directe în Uniunea Europeană

PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 207 alineatul (2),

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

după transmiterea proiectului de act legislativ către parlamentele naționale,

hotărând în conformitate cu procedura legislativă ordinară,

întrucât:

(1)Investițiile străine directe contribuie la creșterea economică a Uniunii, consolidând competitivitatea acesteia, creând locuri de muncă și economii de scară, atrăgând capitaluri, tehnologii, inovare și expertiză și deschizând noi piețe pentru exporturile Uniunii. Ele susțin realizarea obiectivelor stabilite în Planul de investiții pentru Europa al Comisiei și contribuie la alte proiecte și programe ale Uniunii.

(2)Uniunea și statele membre dispun de un mediu de investiții deschis, consacrat în Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene („TFUE”) și integrat în angajamentele internaționale asumate de Uniune și de statele sale membre în ceea ce privește investițiile străine directe.

(3)În conformitate cu angajamentele internaționale asumate în cadrul Organizației Mondiale a Comerțului și al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, precum și în acordurile comerciale și de investiții încheiate cu țări terțe, Uniunea și statele membre pot adopta măsuri restrictive referitoare la investițiile străine directe din motive de securitate sau de ordine publică, sub rezerva îndeplinirii anumitor cerințe.

(4)Mai multe state membre au instituit măsuri în temeiul cărora pot restricționa libera circulație a capitalurilor între statele membre, precum și între statele membre și țări terțe, din motive de ordine publică sau de securitate publică. Aceste măsuri reflectă obiectivele și preocupările statelor membre cu privire la investițiile străine directe și se traduc printr-o serie de măsuri diferite în ceea ce privește domeniul lor de aplicare și procedurile. Alte state membre nu dispun de astfel de mecanisme.

(5)În prezent, nu există niciun cadru cuprinzător la nivelul UE pentru examinarea investițiilor străine directe din motive de securitate sau de ordine publică.

(6)Investițiile străine directe intră în sfera politicii comerciale comune. În conformitate cu articolul 3 alineatul (1) litera (e) din TFUE, Uniunea Europeană deține competențe exclusive în ceea ce privește politica comercială comună.

(7)Este important să se garanteze securitatea juridică și să se asigure coordonarea și cooperarea la nivelul UE prin stabilirea unui cadru pentru examinarea investițiilor străine directe în Uniune din motive de securitate sau de ordine publică, ceea ce nu aduce atingere responsabilității exclusive a statelor membre în ceea ce privește menținerea securității naționale.

(8)Cadrul pentru examinarea investițiilor străine directe ar trebui să le ofere statelor membre și Comisiei mijloacele necesare pentru a aborda riscurile la adresa securității sau a ordinii publice într-un mod cuprinzător, precum și pentru a se adapta la circumstanțele în schimbare, menținând totodată flexibilitatea necesară pentru ca statele membre să examineze investițiile străine directe din motive de securitate și de ordine publică ținând cont de situațiile lor specifice și de circumstanțele lor naționale.

(9)Ar trebui acoperită o gamă largă de investiții care stabilesc sau mențin legături durabile și directe între investitorii din țări terțe și întreprinderile care desfășoară o activitate economică într-un stat membru.

(10)Statele membre ar trebui să fie în măsură să ia măsurile necesare, în conformitate cu dreptul Uniunii, pentru a preveni eludarea mecanismelor lor de examinare și a deciziilor aferente în vederea protejării securității sau a ordinii publice. Aceste măsuri ar trebui să vizeze investițiile realizate în Uniune prin intermediul unor aranjamente artificiale, care nu reflectă realitatea economică și eludează mecanismele și deciziile de examinare, în cazul în care investitorul este, în ultimă instanță, deținut sau controlat de o persoană fizică sau de o întreprindere dintr-o țară terță. Acest lucru nu aduce atingere libertății de stabilire și liberei circulații a capitalurilor consacrate în TFUE.

(11)Pentru a orienta statele membre și Comisia în ceea ce privește aplicarea regulamentului, este oportună furnizarea unei liste a factorilor care pot fi luați în considerare la examinarea investițiilor străine directe din motive de securitate sau de ordine publică. Această listă va permite, de asemenea, îmbunătățirea transparenței procesului de examinare pentru investitorii care intenționează să realizeze sau care au realizat investiții străine directe în Uniune. Această listă de factori care pot afecta securitatea sau ordinea publică ar trebui să rămână neexhaustivă.

(12)Pentru a determina dacă o investiție străină directă poate afecta securitatea sau ordinea publică, statele membre și Comisia ar trebui să poată lua în considerare toți factorii relevanți, inclusiv efectele asupra infrastructurilor critice, asupra tehnologiilor, inclusiv tehnologiile generice esențiale, și asupra factorilor de producție care sunt esențiali pentru securitate sau pentru menținerea ordinii publice, a căror perturbare, pierdere sau distrugere ar avea un impact semnificativ într-un stat membru sau în Uniune. În acest sens, statele membre și Comisia ar trebui să poată ține cont, de asemenea, de faptul că un investitor străin este controlat, direct sau indirect (de exemplu, prin intermediul unei finanțări semnificative, inclusiv subvențiile), de guvernul unei țări terțe.

(13)Este necesar să se stabilească elementele esențiale ale cadrului procedural pentru examinarea investițiilor străine directe de către statele membre pentru a permite investitorilor, Comisiei și altor state membre să înțeleagă modul în care astfel de investiții sunt susceptibile de a fi examinate și pentru a garanta că aceste investiții fac obiectul unei examinări transparente și nediscriminatorii între țările terțe. Aceste elemente ar trebui să includă cel puțin stabilirea termenelor pentru examinare și posibilitatea investitorilor străini de a recurge la o cale de atac judiciară împotriva deciziilor de examinare.

(14)Ar trebui stabilit un mecanism care să permită statelor membre să coopereze și să își acorde reciproc asistență atunci când o investiție străină directă dintr-un stat membru este de natură să afecteze securitatea sau ordinea publică din alte state membre. Statele membre ar trebui să aibă posibilitatea de a adresa observații unui stat membru în care o investiție este planificată sau a fost realizată, indiferent dacă statele membre care formulează observații sau în care investiția este planificată sau a fost realizată dispun sau nu de un mecanism de examinare sau efectuează sau nu examinarea investiției respective. Observațiile formulate de statele membre ar trebui, de asemenea, să fie transmise Comisiei. De asemenea, Comisia ar trebui să aibă posibilitatea, după caz, de a emite un aviz adresat statului membru în care investiția străină directă este planificată sau a fost realizată, indiferent dacă acest stat membru dispune sau nu de un mecanism de examinare sau efectuează sau nu examinarea investiției respective și indiferent dacă alte state membre au prezentat sau nu observații.

(15)În plus, Comisia ar trebui să aibă posibilitatea de a examina investițiile străine directe care pot afecta proiecte și programe de interes pentru Uniune din motive de securitate sau de ordine publică. Comisia ar dispune astfel de un instrument de protecție a proiectelor și programelor care servesc Uniunea în ansamblul său și care reprezintă o contribuție importantă la creșterea sa economică, la crearea de locuri de muncă și la competitivitate. Sunt vizate, în special, proiectele și programele care implică o finanțare substanțială din partea UE sau care sunt stabilite de legislația Uniunii privind infrastructurile, tehnologiile critice sau factorii de producție critici. Pentru mai multă claritate, în anexă ar trebui să figureze o listă orientativă de proiecte sau de programe de interes pentru Uniune în legătură cu care investițiile străine directe pot face obiectul unei examinări de către Comisie.

(16)În cazul în care Comisia consideră că o investiție străină directă este de natură să afecteze proiecte sau programe de interes pentru Uniune din motive de securitate sau de ordine publică, ea ar trebui să aibă posibilitatea de a adresa, într-un interval de timp rezonabil, un aviz statelor membre în care o astfel de investiție este planificată sau a fost realizată. Statele membre ar trebui să țină cont în cel mai înalt grad de avizul respectiv și să ofere o explicație a Comisiei în cazul în care nu îl urmează, în conformitate cu obligația lor de cooperare loială în temeiul articolului 4 alineatul (3) din TUE. De asemenea, Comisia ar trebui să aibă posibilitatea de a solicita acestor state membre informațiile necesare pentru examinarea unei astfel de investiții.

(17)În scopul de a facilita cooperarea cu celelalte state membre și examinarea investițiilor străine directe de către Comisie, statele membre ar trebui să notifice Comisiei mecanismele lor de examinare, precum și orice modificări aduse acestora, și ar trebui să prezinte în mod periodic un raport cu privire la aplicarea respectivelor mecanisme de examinare. Din același motiv, statele membre care nu dispun de un mecanism de examinare ar trebui să prezinte, de asemenea, un raport referitor la investițiile străine directe realizate pe teritoriul lor, pe baza informațiilor pe care le au la dispoziție.

(18)În acest scop, este, de asemenea, important să se asigure un nivel minim de informare și de coordonare în ceea ce privește investițiile străine directe care intră în domeniul de aplicare al prezentului regulament în toate statele membre. Aceste informații ar trebui să fie puse la dispoziție de statele membre în care investiția străină directă este planificată sau a fost realizată, la cererea statelor membre sau a Comisiei. Informațiile pertinente includ aspecte precum structura de proprietate a investitorului străin și finanțarea investiției planificate sau realizate, inclusiv, dacă sunt disponibile, informații privind subvențiile acordate de țări terțe.

(19)Ar trebui îmbunătățită comunicarea și cooperarea la nivelul statelor membre și la nivelul Uniunii prin stabilirea unor puncte de contact pentru examinarea investițiilor străine directe în fiecare stat membru.

(20)Statele membre și Comisia ar trebui să ia toate măsurile necesare pentru a garanta protecția informațiilor confidențiale și a altor informații sensibile.

(21)În termen de cel mult trei ani de la intrarea în vigoare a prezentului regulament, Comisia ar trebui să prezinte Parlamentului European și Consiliului un raport privind aplicarea prezentului regulament. În cazul în care raportul propune modificarea dispozițiilor prezentului regulament, el poate fi însoțit, după caz, de o propunere legislativă.

(22)Punerea în aplicare a prezentului regulament de către Uniune și statele membre ar trebui să fie în conformitate cu cerințele relevante referitoare la impunerea de măsuri restrictive din motive de securitate sau de ordine publică prevăzute în dreptul Uniunii, în Acordul privind Spațiul Economic European (Acordul privind SEE), în Acordul OMC [în special la articolul XIV litera (a) și la articolul XIV bis din GATS], precum și în alte acorduri sau înțelegeri comerciale și de investiții la care Uniunea sau statele membre sunt părți.

(23)În cazul în care o investiție străină directă constituie o concentrare care intră în domeniul de aplicare al Regulamentului (CE) nr. 139/2004 al Consiliului 25 , punerea în aplicare a prezentului regulament nu ar trebui să aducă atingere aplicării articolului 21 alineatul (4) din Regulamentul (CE) nr. 139/2004. Prezentul regulament și articolul 21 alineatul (4) din Regulamentul (CE) nr. 139/2004 ar trebui să fie aplicate în mod coerent. În măsura în care domeniile de aplicare ale celor două regulamente se suprapun, motivele examinării prevăzute la articolul 1 din prezentul regulament și noțiunea de interese legitime în sensul articolului 21 alineatul (4) al treilea paragraf din Regulamentul (CE) nr. 139/2004 ar trebui să fie interpretate într-un mod coerent, fără a aduce atingere evaluării compatibilității măsurilor naționale menite să protejeze aceste interese cu principiile generale și cu celelalte dispoziții din dreptul Uniunii.

(24)Prezentul regulament este coerent cu alte proceduri de notificare și de examinare prevăzute în legislația sectorială a Uniunii și nu aduce atingere acestora,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Obiect și domeniu de aplicare

Prezentul regulament stabilește un cadru pentru examinarea de către statele membre și Comisie a investițiilor străine directe din Uniune din motive de securitate sau de ordine publică.

Articolul 2

Definiții

În sensul prezentului regulament, se aplică următoarele definiții:

1.„investiții străine directe”: investiții de orice natură efectuate de un investitor străin cu scopul de a stabili sau de a menține legături durabile și directe între investitorul străin și antreprenorul sau întreprinderea cărora le sunt destinate aceste fonduri pentru desfășurarea unei activități economice într-un stat membru, inclusiv investițiile care permit o participare efectivă la administrarea sau la controlul unei întreprinderi care desfășoară o activitate economică;

2.„investitor străin”: o persoană fizică dintr-o țară terță sau o întreprindere dintr-o țară terță care intenționează să realizeze sau a realizat o investiție străină directă;

3.„examinare”: o procedură care permite evaluarea, anchetarea, autorizarea, condiționarea, interzicerea sau anularea investițiilor străine directe;

4.„mecanism de examinare”: un instrument de aplicare generală, precum o lege sau o reglementare, precum și cerințele administrative, orientările sau normele de aplicare aferente, care stabilește modalitățile, condițiile și procedurile examinării investițiilor străine directe din motive de securitate sau de ordine publică;

5.„decizie de examinare”: o măsură adoptată în cadrul aplicării unui mecanism de examinare;

6.„întreprindere dintr-o țară terță”: o întreprindere constituită sau organizată în alt mod în conformitate cu legislația unei țări terțe.

Articolul 3

Examinarea investițiilor străine directe

1.Statele membre pot să mențină, să modifice sau să adopte mecanisme de examinare a investițiilor străine directe din motive de securitate sau de ordine publică, în condițiile și în conformitate cu modalitățile prevăzute în prezentul regulament.

2.Comisia poate examina investițiile străine directe care sunt de natură să afecteze proiecte sau programe de interes pentru Uniune din motive de securitate sau de ordine publică.

3.Printre proiectele sau programele de interes pentru Uniune se numără, în special, cele în cazul cărora finanțările din partea UE reprezintă o sumă substanțială sau o parte semnificativă sau cele care sunt acoperite de legislația Uniunii privind infrastructurile, tehnologiile critice sau factorii de producție critici. În anexa 1 este inclusă o listă orientativă a proiectelor sau a programelor de interes pentru Uniune.

Articolul 4

Factori care pot fi luați în considerare în cadrul examinării

La examinarea unei investiții străine directe din motive de securitate sau de ordine publică, statele membre și Comisia pot lua în considerare efectele potențiale, printre altele, asupra:

infrastructurilor critice, inclusiv energia, transportul, comunicațiile, stocarea datelor, infrastructurile spațiale sau financiare, precum și instalațiile sensibile;

tehnologiilor critice, inclusiv inteligența artificială, robotica, semiconductorii, tehnologiile care pot avea aplicații cu dublă utilizare, securitatea cibernetică și tehnologia spațială sau nucleară;

securității aprovizionării în ceea ce privește factorii de producție critici sau

accesului la informații sensibile sau capacității de a controla informații sensibile.

Pentru a determina dacă o investiție străină directă este de natură să afecteze securitatea sau ordinea publică, statele membre și Comisia pot lua în considerare dacă investitorul străin este controlat de guvernul unei țări terțe, inclusiv prin intermediul unei finanțări semnificative.

Articolul 5

Antieludare

Statele membre pot menține, modifica sau adopta măsurile necesare pentru prevenirea eludării mecanismelor de examinare și a deciziilor de examinare.

Articolul 6

Cadrul referitor la examinarea efectuată de statele membre

1.Mecanismele de examinare ale statelor membre sunt transparente și nu fac discriminări între țările terțe. În special, statele membre stabilesc condițiile de declanșare a examinării, motivele examinării și normele procedurale detaliate aplicabile.

2.Statele membre stabilesc termenele pentru emiterea deciziilor de examinare. Aceste termene le permit să țină cont de observațiile statelor membre menționate la articolul 8 și de avizul Comisiei menționat la articolele 8 și 9.

3.Informațiile confidențiale, inclusiv informațiile sensibile din punct de vedere comercial, puse la dispoziție de către investitorii străini și întreprinderea în cauză, sunt protejate.

4.Investitorii străini și întreprinderile în cauză au posibilitatea de a recurge la o cale de atac judiciară împotriva deciziilor de examinare ale autorităților naționale.

Articolul 7

Notificarea de către statele membre a mecanismelor de examinare și raportarea anuală

1.Statele membre informează Comisia cu privire la mecanismele lor de examinare existente până la […] (30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentului regulament), cel târziu. Statele membre informează Comisia cu privire la orice modificare a unui mecanism de examinare existent sau cu privire la adoptarea oricărui nou mecanism de examinare în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a mecanismului de examinare, cel târziu.

2.Statele membre care dispun de mecanisme de examinare prezintă Comisiei un raport anual cu privire la aplicarea acestora. Pentru fiecare perioadă de raportare, raportul include, în special, informații cu privire la:

(a)investițiile străine directe care au făcut sau fac obiectul unei examinări;

(b)deciziile de examinare care interzic investițiile străine directe;

(c)deciziile de examinare care supun investițiile străine directe unor condiții sau unor măsuri de atenuare;

(d)sectoarele, originea și valoarea investițiilor străine directe care au făcut sau fac obiectul unei examinări.

3.Statele membre care nu dispun de mecanisme de examinare prezintă Comisiei un raport anual referitor la investițiile străine directe realizate pe teritoriul lor, pe baza informațiilor pe care le au la dispoziție.

Articolul 8

Mecanismul de cooperare

1.Statele membre informează Comisia și celelalte state membre cu privire la orice investiții străine directe care sunt în curs de examinare în cadrul mecanismelor lor de examinare, în termen de 5 zile lucrătoare de la începerea examinării. Ca parte a informațiilor de furnizat și, dacă este cazul, statele membre care efectuează examinarea se străduiesc să indice dacă consideră că investițiile străine directe care fac obiectul examinării intră în domeniul de aplicare al Regulamentului (CE) nr. 139/2004.

2.În cazul în care un stat membru consideră că o investiție străină directă planificată sau realizată într-un alt stat membru este de natură să afecteze securitatea sau ordinea sa publică, el poate prezenta observații statului membru în care investiția străină directă este planificată sau a fost realizată. Aceste observații sunt transmise în paralel Comisiei.

3.În cazul în care Comisia consideră că o investiție străină directă este de natură să afecteze securitatea sau ordinea publică într-unul sau în mai multe state membre, ea poate emite un aviz adresat statului membru în care investiția străină directă este planificată sau a fost realizată. Comisia poate emite un aviz indiferent dacă alte state membre au prezentat sau nu observații.

4.În cazul în care Comisia sau un stat membru consideră în mod corespunzător că o investiție străină directă este de natură să afecteze securitatea sau ordinea lor publică, ei pot solicita statului membru în care investiția străină directă este planificată sau a fost realizată să furnizeze toate informațiile necesare pentru prezentarea observațiilor menționate la alineatul (2) sau pentru emiterea avizului menționat la alineatul (3).

5.Observațiile formulate în conformitate cu alineatul (2) sau avizele emise în conformitate cu alineatul (3) sunt adresate statului membru în care investiția străină directă este planificată sau a fost realizată într-un interval de timp rezonabil și, în orice caz, în termen de cel mult 25 de zile lucrătoare de la primirea informațiilor menționate la alineatul (1) sau (4). În cazul în care avizul Comisiei este emis după observațiile celorlalte state membre, Comisia dispune de un termen de 25 de zile lucrătoare suplimentare pentru emiterea avizului.

6.Statele membre în care investiția străină directă este planificată sau a fost realizată țin cont în mod corespunzător de observațiile celorlalte state membre menționate la alineatul (2) și de avizul Comisiei menționat la alineatul (3).

7.Cooperarea între statele membre în temeiul prezentului articol are loc prin intermediul punctelor de contact menționate la articolul 12.

Articolul 9

Cadrul de examinare al Comisiei

1.În cazul în care Comisia consideră că o investiție străină directă este de natură să afecteze proiecte sau programe de interes pentru Uniune din motive de securitate sau de ordine publică, ea poate emite un aviz adresat statului membru în care investiția străină directă este planificată sau a fost realizată.

2.Comisia poate solicita statului membru în care investiția străină directă este planificată sau a fost realizată orice informații necesare pentru emiterea avizului menționat la alineatul (1).

3.Comisia prezintă avizul său statului membru în cauză într-un interval de timp rezonabil și, în orice caz, în termen de cel mult 25 de zile lucrătoare de la primirea informațiilor solicitate de Comisie în temeiul alineatului (2). În cazul în care un stat membru dispune de un mecanism de verificare, astfel cum se menționează la articolul 3 alineatul (1), și informațiile privind investițiile străine directe care fac obiectul unei examinări au fost primite de Comisie în conformitate cu articolul 8 alineatul (1), avizul este emis în termen de cel mult 25 de zile lucrătoare de la primirea acestor informații. În cazul în care sunt necesare informații suplimentare pentru emiterea unui aviz, termenul de 25 de zile începe de la data primirii informațiilor suplimentare.

4.Avizul Comisiei este comunicat celorlalte state membre.

5.Statele membre în care investiția străină directă este planificată sau a fost realizată țin cont în cel mai înalt grad de avizul Comisiei și oferă o explicație Comisiei în cazul în care nu urmează acest aviz.

Articolul 10

Cerințe privind informațiile

1.Statele membre se asigură că informațiile solicitate de Comisie și de celelalte state membre în temeiul articolului 8 alineatul (4) și al articolului 9 alineatul (2) sunt puse la dispoziția Comisiei și a statelor membre solicitante fără întârzieri nejustificate.

2.Informațiile menționate la alineatul (1) al prezentului articol cuprind, în special:

(a)structura de proprietate a investitorului străin și a întreprinderii în care investiția străină directă este planificată sau a fost realizată, inclusiv informații privind acționarul sau acționarii majoritari finali;

(b)valoarea investiției străine directe;

(c)produsele, serviciile și operațiunile comerciale ale investitorului străin și ale întreprinderii în care investiția străină directă este planificată sau a fost realizată;

(d)statele membre în care investitorul străin și întreprinderea în care investiția străină directă este planificată sau a fost realizată își desfășoară operațiunile comerciale;

(e)finanțarea investiției, pe baza informațiilor aflate la dispoziția statului membru.

Articolul 11

Confidențialitate

1.Informațiile primite ca urmare a aplicării prezentului regulament sunt folosite numai în scopul pentru care au fost solicitate.

2.Statele membre și Comisia asigură protecția informațiilor confidențiale obținute în cadrul aplicării prezentului regulament.

Articolul 12

Puncte de contact

Fiecare stat membru desemnează un punct de contact pentru examinarea investițiilor străine directe (denumit în continuare „punct de contact pentru examinarea ISD”). Comisia și celelalte state membre implică aceste puncte de contact pentru examinarea ISD în toate chestiunile legate de punerea în aplicare a prezentului regulament.

Articolul 13

Evaluare

1.Comisia evaluează și prezintă Parlamentului European și Consiliului un raport privind aplicarea prezentului regulament în termen de cel mult 3 ani de la data intrării sale în vigoare. Statele membre sunt implicate în acest exercițiu și furnizează Comisiei informațiile necesare pentru elaborarea respectivului raport.

2.În cazul în care raportul recomandă modificarea dispozițiilor regulamentului, el poate fi însoțit de o propunere legislativă adecvată.

Articolul 14

Intrarea în vigoare

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles,

Pentru Parlamentul European    Pentru Consiliu

Președintele    Președintele

FIȘĂ FINANCIARĂ LEGISLATIVĂ

1.CADRUL PROPUNERII/INIȚIATIVEI

1.1.Denumirea propunerii/inițiativei

1.2.Domeniul (domeniile) de politică vizat(e)

1.3.Tipul propunerii/inițiativei

1.4.Obiectiv(e)

1.5.Motivele propunerii/inițiativei

1.6.Durata și impactul financiar

1.7.Modul (modurile) de gestiune preconizat(e)

2.MĂSURI DE GESTIONARE

2.1.Dispoziții în materie de monitorizare și de raportare

2.2.Sistemul de gestiune și de control

2.3.Măsuri de prevenire a fraudelor și a neregulilor

3.IMPACTUL FINANCIAR ESTIMAT AL PROPUNERII/INIȚIATIVEI

3.1.Rubrica (rubricile) din cadrul financiar multianual și linia (liniile) bugetară (bugetare) de cheltuieli afectată (afectate)

3.2.Impactul estimat asupra cheltuielilor 

3.2.1.Sinteza impactului estimat asupra cheltuielilor

3.2.2.Impactul estimat asupra creditelor operaționale

3.2.3.Impactul estimat asupra creditelor cu caracter administrativ

3.2.4.Compatibilitatea cu actualul cadru financiar multianual

3.2.5.Contribuția terților

3.3.Impactul estimat asupra veniturilor

FIȘĂ FINANCIARĂ LEGISLATIVĂ

1.CADRUL PROPUNERII/INIȚIATIVEI

1.1.Denumirea propunerii/inițiativei

Propunere de regulament al Parlamentului European și al Consiliului de stabilire a unui cadru pentru examinarea investițiilor străine directe în Uniunea Europeană

1.2.Domeniul (domeniile) de politică vizat(e) 

Politica comercială comună, articolul 207 din TFUE

1.3.Tipul propunerii/inițiativei

x Propunerea/inițiativa se referă la o acțiune nouă 

 Propunerea/inițiativa se referă la o acțiune nouă ca urmare a unui proiectpilot/a unei acțiuni pregătitoare 26  

 Propunerea/inițiativa se referă la prelungirea unei acțiuni existente 

 Propunerea/inițiativa se referă la o acțiune reorientată către o acțiune nouă 

1.4.Obiectiv(e)

1.4.1.Obiectiv(e) strategic(e) multianual(e) al(e) Comisiei vizat(e) de propunere/inițiativă

Nu se aplică.

1.4.2.Obiectiv(e) specific(e) și obiectivul specific nr. [ ]

Obiectiv(e) specific(e)

Nu se aplică.

Obiectivul specific nr.

Nu se aplică.

1.4.3.Rezultatul (rezultatele) și impactul preconizate

A se preciza efectele pe care propunerea/inițiativa ar trebui să le aibă asupra beneficiarilor vizați/grupurilor vizate.

Propunerea vizează sprijinirea obiectivelor politice generale ale Uniunii, astfel cum sunt stabilite la articolul 3 din Tratatul privind Uniunea Europeană, în special în relațiile sale cu restul lumii pentru apărarea valorilor și a intereselor sale și contribuie la protejarea cetățenilor săi, la pace, la securitate și la comerțul liber și echitabil. Propunerea este în deplină concordanță cu comunicarea din 2015 intitulată „Comerț pentru toți”, vizând crearea unui regim bazat pe reguli pentru comerț și investiții. Regulamentul propus vine în continuarea documentului de reflecție al Comisiei din 10 mai 2017 intitulat „Valorificarea oportunităților oferite de globalizare”, în care sunt evidențiate avantajele și provocările globalizării. Acest document a subliniat angajamentul ferm al Uniunii Europene de a construi o ordine deschisă, durabilă, echitabilă și bazată pe reguli prin intermediul cooperării internaționale. Aceste principii se aplică în totalitate investițiilor străine directe (ISD), care fac parte din politica comercială comună a UE [a se vedea articolul 207 alineatul (1) din TFUE]. ISD constituie o sursă importantă de creștere economică, de locuri de muncă și de inovare. Ele au adus beneficii semnificative UE și restului lumii. Acesta este motivul pentru care UE dorește să mențină un mediu deschis investițiilor. Cu toate acestea, documentul a clarificat, de asemenea, faptul că UE nu va ezita să intervină în cazul în care întreprinderi sau țări străine se implică în practici neloiale sau suscită preocupări în ceea ce privește securitatea și ordinea publică. Documentul de reflecție a recunoscut preocupările crescânde cu privire la achizițiile strategice de active europene esențiale de către investitorii străini. În acest context, Comisia consideră că este adecvată stabilirea unui cadru pentru ca statele membre și, în anumite cazuri, Comisia să poată examina investițiile străine directe (ISD) în Uniune.

În plus, regulamentul propus oferă securitate juridică statelor membre care dispun de un mecanism de examinare a ISD sau care doresc să adopte un astfel de mecanism, întrucât Uniunea dispune de competență exclusivă pentru a acționa în domeniul politicii comerciale comune, inclusiv în ceea ce privește ISD, în conformitate cu articolul 3 alineatul (1) litera (e) și cu articolul 207 alineatul (1) din TFUE.

1.4.4.Indicatori de rezultat și de impact

A se preciza indicatorii care permit monitorizarea punerii în aplicare a propunerii/inițiativei.

Propunerea de regulament prevede prezentarea unui raport către Parlamentul European și Consiliu cu privire la aplicarea regulamentului, care va fi elaborat de Comisie în termen de cel mult trei ani de la data intrării sale în vigoare. În cazul în care Comisia consideră că regulamentul nu contribuie suficient la realizarea obiectivelor de politică stabilite, ea poate adăuga la raport o propunere de modificare a regulamentului.

1.5.Motivele propunerii/inițiativei

1.5.1.Cerința (cerințele) de îndeplinit pe termen scurt sau lung

Pentru a aborda impactul potențial al preluărilor transfrontaliere internaționale asupra securității și ordinii publice, 13 state membre ale UE dispun, în prezent, de mecanisme de examinare a ISD și își rezervă dreptul de a restricționa investițiile străine care reprezintă o amenințare pentru interesele lor vitale. Uniunea dispune de competență exclusivă pentru a acționa în domeniul politicii comerciale comune, în temeiul articolului 3 alineatul (1) litera (e) și al articolului 207 din TFUE; ISD fac parte integrantă din politica comercială comună. Prin urmare, este adecvat ca Uniunea să stabilească un cadru în care statele membre să poată menține sau adopta un mecanism de examinare.

În plus, regulamentul propus are drept scop stabilirea unui cadru pentru statele membre și, după caz, pentru Comisie, atunci când acestea examinează anumite ISD în UE cu scopul de a proteja securitatea și ordinea publică.

Regulamentul propus stabilește un mecanism de cooperare sistematică între statele membre și Comisie în ceea ce privește ISD prin intermediul unor puncte de contact.

1.5.2.Valoarea adăugată a implicării Uniunii (aceasta poate rezulta din diferiți factori, precum câștigurile de coordonare, certitudinea juridică, o mai mare eficacitate sau complementaritate). În sensul prezentului punct, „valoarea adăugată a implicării Uniunii” reprezintă valoarea rezultată din intervenția Uniunii, care este suplimentară față de valoarea care ar fi fost altfel creată numai de statele membre.

Motivele acțiunii la nivel european (ex ante)

Mai multe state membre dispun de mecanisme de examinare a ISD, în timp ce altele nu dispun de niciun mecanism de examinare. Uniunea dispune de competență exclusivă pentru a acționa în domeniul politicii comerciale comune, în temeiul articolului 3 alineatul (1) litera (e) și al articolului 207 din TFUE; ISD fac parte integrantă din politica comercială comună. Prin urmare, este adecvat ca Uniunea să stabilească un cadru în care statele membre să poată menține sau adopta un mecanism de examinare.

În plus, Comisia ar trebui să poată emite un aviz consultativ adresat statelor membre în cauză, în cazul în care consideră că o ISD poate afecta securitatea sau ordinea publică în contextul unor proiecte sau programe de interes pentru Uniune, cum ar fi Galileo, Orizont 2020, TEN-T sau TEN-E. De asemenea, Comisia ar trebui să poată emite un aviz consultativ în cazul în care consideră că o ISD dintr-un stat membru afectează securitatea sau ordinea publică dintr-un alt stat membru.

Valoarea adăugată a UE preconizată a fi creată (ex post)

În prezent nu există nici o coordonare structurată și nici o cooperare între statele membre și Comisie cu privire la aceste chestiuni. Regulamentul propus și comunicarea Comisiei care îl însoțește vizează stabilirea unor puncte de contact și anunță crearea unui grup de cooperare pentru a consolida coordonarea și cooperarea, precum și pentru a face schimb de informații și de cele mai bune practici. Regulamentul propus stabilește o obligație clară pentru statele membre de a face schimb de informații între ele și cu Comisia prin intermediul unei rețele de puncte de contact. Acest lucru ar trebui să conducă la o mai bună coordonare în ceea ce privește evaluarea riscurilor legate de securitate și de ordinea publică și la o mai mare sensibilizare a tuturor statelor membre cu privire la aceste chestiuni sensibile, fără a le impune obligația de a institui un sistem de examinare a ISD.

1.5.3.Învățăminte desprinse din experiențe anterioare similare

Întrucât aceasta este o inițiativă nouă, nu există nicio experiență anterioară. Comisia va trebui să dezvolte competențele necesare.

1.5.4.Compatibilitatea și posibila sinergie cu alte instrumente corespunzătoare

Regulamentul propus va completa alte politici și inițiative ale Uniunii, este conform cu acestea și nu le afectează; printre aceste politici se numără, în special, următoarele:

Libera circulație a capitalurilor și libertatea de stabilire

Investițiile străine directe constituie o circulație a capitalurilor în sensul articolului 63 din TFUE. Articolul 63 din TFUE interzice orice restricții privind circulația capitalurilor între statele membre, precum și între statele membre și țările terțe. Mecanismele de examinare a investițiilor pot constitui o restricție în calea liberei circulații a capitalurilor, care poate fi totuși justificată atunci când este necesară și proporțională pentru atingerea obiectivelor definite în tratat, inclusiv din motive de siguranță publică și de ordine publică (articolul 65 din TFUE) sau din motive imperative de interes general, astfel cum sunt definite de Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

După cum a fost clarificat în jurisprudența Curții de Justiție, întrucât statele membre dispun de o marjă de apreciere în ceea ce privește stabilirea cerințelor de ordine publică și de siguranță publică, în funcție de nevoile lor naționale, aceste interese publice nu pot fi determinate în mod unilateral de statele membre, fără niciun control din partea instituțiilor UE, și trebuie să fie interpretate în mod strict: ele nu pot fi invocate decât în caz de amenințare reală și suficient de gravă care afectează un interes fundamental al societății. Restricțiile care vizează libertățile fundamentale nu trebuie să fie aplicate în mod eronat, astfel încât să servească, de fapt, unor scopuri pur economice. În plus, mecanismele de examinare a investițiilor ar trebui să respecte principiile generale ale dreptului Uniunii, în special principiul proporționalității și principiul securității juridice. Aceste principii impun ca procedura și criteriile de examinare a investițiilor să fie definite într-un mod nediscriminatoriu și suficient de precis. Investitorii potențiali trebuie să fie în măsură să cunoască în prealabil aceste mecanisme și să solicite un control jurisdicțional.

Regulamentul propus este conform cu aceste cerințe. El confirmă faptul că statele membre pot examina investițiile străine directe pe motive de siguranță sau de ordine publică și stabilește cerințele procedurale de bază pentru mecanismele de examinare ale statelor membre, precum transparența, nediscriminarea între diferitele țări terțe și controlul jurisdicțional.

Investițiile străine directe pot conduce la stabilirea unui investitor dintr-o țară terță în UE, de exemplu atunci când o astfel de investiție permite dobândirea unei participații de control într-o întreprindere cu sediul în UE. Articolul 49 din TFUE interzice restricțiile privind libertatea de stabilire a resortisanților unui stat membru pe teritoriul altui stat membru.

Întrucât articolul 63 din TFUE se aplică, de asemenea, circulației capitalurilor provenind din țări terțe, articolul 49 din TFUE nu se aplică în cazul stabilirii resortisanților din țări terțe în UE. Astfel, regulamentul propus nu afectează dispozițiile referitoare la libertatea de stabilire prevăzute în tratat.

Regulamentul UE privind concentrările economice

Investițiile străine directe pot lua forma unor fuziuni, a unor achiziții sau a unor asocieri în participație care constituie concentrări economice incluse în domeniul de aplicare al Regulamentului UE privind concentrările economice. În ceea ce privește astfel de concentrări, articolul 21 alineatul (4) din Regulamentul UE privind concentrările economice permite statelor membre să adopte măsurile necesare în vederea protejării intereselor legitime și compatibile cu principiile generale și cu celelalte dispoziții din dreptul Uniunii. În acest sens, articolul 21 alineatul (4) al doilea paragraf recunoaște în mod explicit protecția siguranței publice, pluralitatea mijloacelor de informare și normele prudențiale drept interese legitime. Deciziile de examinare adoptate în temeiul regulamentului propus pentru protejarea acestor interese nu trebuie să fie comunicate Comisiei în conformitate cu articolul 21 alineatul (4) al treilea paragraf din Regulamentul UE privind concentrările economice, cu condiția ca ele să fie compatibile cu principiile generale și cu celelalte dispoziții din dreptul Uniunii. În schimb, atunci când un stat membru intenționează să adopte o decizie de examinare în temeiul regulamentului propus pentru protejarea altor interese publice, el va trebui să comunice acest lucru Comisiei, în conformitate cu articolul 21 alineatul (4) al treilea paragraf din Regulamentul UE privind concentrările economice, în cazul în care decizia se referă la o concentrare care intră în domeniul de aplicare al Regulamentului UE privind concentrările economice. Comisia va asigura o aplicare coerentă a regulamentului propus și a articolului 21 alineatul (4) din Regulamentul UE privind concentrările economice. În măsura în care domeniile de aplicare ale celor două regulamente se suprapun, motivele examinării prevăzute la articolul 1 din regulamentul propus și noțiunea de interese legitime în sensul articolului 21 alineatul (4) al treilea paragraf din Regulamentul UE privind concentrările economice ar trebui să fie interpretate într-un mod coerent, fără a aduce atingere evaluării compatibilității măsurilor naționale menite să protejeze aceste interese cu principiile generale și cu celelalte dispoziții din dreptul Uniunii.

Energie

De-a lungul anilor, Uniunea a adoptat o legislație vizând ameliorarea securității aprovizionării în domeniul energetic a Uniunii și a statelor sale membre. Directiva privind infrastructurile critice (Directiva 2008/114/CE a Consiliului) impune statelor membre să identifice infrastructurile critice europene și să elaboreze planuri de securitate. Directivele privind energia electrică și gazele din așa-numitul „al treilea Pachet privind Energia” (Directiva 2009/72/CE privind normele comune pentru piața internă a energiei electrice și Directiva 2009/73/CE privind normele comune pentru piața internă în sectorul gazelor naturale) conțin dispoziții care impun evaluarea implicațiilor pentru securitatea aprovizionării statului membru în cauză, dar și a UE în ansamblul său, în cazul în care sistemul de transport al gazelor sau al energiei electrice al unui stat membru este controlat de un operator dintr-o țară terță. În plus, Regulamentul privind securitatea aprovizionării cu gaze vizează în mod special preocupările legate de securitatea aprovizionării. El impune statelor membre să efectueze evaluări ale riscurilor, la nivel național și regional, pentru a evalua toate riscurile posibile pentru sistemul gazier, inclusiv riscurile asociate controlului infrastructurii relevante pentru securitatea aprovizionării de către entități din țări terțe, precum și să pregătească planuri de acțiune preventive și planuri de urgență cuprinzătoare conținând măsuri pentru atenuarea acestor riscuri. În aceeași ordine de idei, propunerea privind pregătirea pentru riscuri conține dispoziții similare pentru sectorul energiei electrice. Entitățile din sectorul energiei sunt, de asemenea, incluse în mod expres în Directiva privind securitatea infrastructurilor de rețea (Directiva 2016/1148) ca servicii esențiale.

Materii prime

Pentru a răspunde preocupării tot mai mari privind aprovizionarea cu materii prime valoroase pentru economia Uniunii, Comisia a lansat în 2008 Inițiativa europeană privind materiile prime. Aceasta este o strategie integrată care stabilește măsuri specifice pentru a garanta și a ameliora accesul UE la materii prime. Una dintre acțiunile prioritare ale inițiativei a fost aceea de a stabili o listă a materiilor prime critice la nivelul UE. Această listă cuprinde materii prime care ating sau depășesc anumite praguri referitoare la importanța economică și la riscul în materie de aprovizionare. Comisia a stabilit prima listă în 2011 și și-a menținut angajamentul de a o actualiza cel puțin o dată la trei ani, pentru a reflecta evoluția pieței, a producției și a tehnologiilor. O a doua listă a fost publicată în 2014 și o nouă listă este publicată în paralel cu prezentul regulament.

Lista materiilor prime critice ar trebui să contribuie la stimularea producției europene de materii prime critice și să faciliteze lansarea unor noi activități miniere și de reciclare. În ultimii ani, Comisia a ținut cont de lista materiilor prime critice prin intermediul unei game largi de acțiuni, în domenii precum comerțul, relațiile internaționale, cercetarea și inovarea, bazele de cunoștințe și economia circulară. UE sprijină inițiativele politice complementare lansate de statele membre, care participă, de asemenea, la pregătirea listei de materii prime critice.

Securitatea cibernetică și comunicațiile electronice

Regulamentul propus va completa politicile UE în domeniul comunicațiilor electronice, al securității cibernetice, al protecției infrastructurilor critice și al competitivității industriale a produselor și a serviciilor din domeniul securității cibernetice. Comunicarea comună a Comisiei și a Înaltului Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate privind o strategie de securitate cibernetică a Uniunii Europene a prezentat o viziune pentru un spațiu informatic deschis, sigur și securizat. Ea a fost urmată de Regulamentul nr. 283/2014, care identifică proiecte de interes comun în ceea ce privește rețelele transeuropene din domeniul infrastructurii de telecomunicații. În plus, Directiva 2016/1148 impune statelor membre obligații privind pregătirea în materie de securitate cibernetică și introduce cerințe de pregătire și de notificare pentru operatorii de servicii esențiale și pentru furnizorii de servicii digitale. În iulie 2016, Comisia a anunțat lansarea unui parteneriat public-privat privind securitatea cibernetică și adoptarea unor măsuri de politică suplimentare orientate către piață pentru stimularea capacităților industriale ale Europei. Fondurile UE din cadrul programului Orizont 2020 și Mecanismul pentru interconectarea Europei sunt, de asemenea, utilizate în scopurile menționate mai sus. În septembrie 2017, Comisia a prezentat, de asemenea, o comunicare în care stabilește o abordare cuprinzătoare a UE în materie de securitate cibernetică, inclusiv la nivel mondial; ea a prezentat, de asemenea, o propunere de regulament de instituire a unui cadru al UE pentru certificarea în materie de securitate în domeniul tehnologiilor informației și comunicațiilor, pentru a evita o fragmentare a pieței și pentru a le permite utilizatorilor să determine cu ușurință dacă produsele și serviciile TIC, inclusiv obiectele conectate, sunt sigure din punct de vedere cibernetic.

Transportul aerian

Regulamentul propus nu va afecta Regulamentul (CE) nr. 1008/2008 privind normele comune pentru operarea serviciilor aeriene în Comunitate, întrucât acesta nu constituie un mecanism de examinare a investițiilor. Regulamentul (CE) nr. 1008/2008 prevede, ca una dintre condițiile de acordare a unei licențe de operare unei întreprinderi autorizate să desfășoare, în schimbul unei remunerații și/sau sub formă de închiriere, activități de transport aerian de pasageri, de poștă și/sau de marfă, ca statele membre și/sau resortisanții acestora să dețină peste 50 % din întreprindere și să aibă controlul efectiv asupra acesteia (articolul 4).

Evaluarea prudențială a achizițiilor în sectorul financiar

Legislația UE în sectorul financiar prevede competența autorităților relevante de a efectua o evaluare prudențială a achizițiilor și a majorărilor de participații în cadrul instituțiilor financiare (de exemplu instituțiile de credit, firmele de investiții și întreprinderile de asigurare și de reasigurare). Ea stabilește cerințe în materie de notificare, norme procedurale și criterii pentru astfel de evaluări. Obiectivul acestor dispoziții este de a garanta o administrare corectă și prudentă a instituțiilor financiare. Aceste reguli sunt stabilite în Directiva 2007/44/CE privind normele de procedură și criteriile de evaluare aplicabile evaluării prudențiale a achizițiilor și majorărilor de participații în sectorul financiar, în Directiva 2013/36/UE privind accesul la activitatea instituțiilor de credit și supravegherea prudențială a instituțiilor de credit și a firmelor de investiții, în Directiva 2009/138/CE privind accesul la activitate și desfășurarea activității de asigurare și de reasigurare (Solvabilitate II) și în Directiva 2014/65/UE privind piețele instrumentelor financiare.

Regulamentul propus va permite statelor membre să mențină sau să instituie un mecanism de examinare a investițiilor străine directe din motive de securitate și de ordine publică. El nu va afecta normele UE referitoare la examinarea prudențială a achizițiilor de participații calificate în sectorul financiar, care va rămâne o procedură distinctă, cu un obiectiv specific.

Controlul exporturilor de produse cu dublă utilizare

Regulamentul propus nu va afecta controlul exporturilor de produse cu dublă utilizare reglementat prin Regulamentul (CE) nr. 428/2009. Comerțul cu produse cu dublă utilizare face obiectul unor controale pentru a preveni riscurile pe care aceste produse le pot reprezenta pentru securitatea internațională. Controalele rezultă din obligații internaționale și sunt în conformitate cu angajamentele convenite în cadrul regimurilor multilaterale de control al exporturilor. Regimul UE de control al exporturilor este reglementat prin Regulamentul (CE) nr. 428/2009 de instituire a unui regim comunitar pentru controlul exporturilor, transferului, serviciilor de intermediere și tranzitului de produse cu dublă utilizare, care prevede norme de control comune, o listă comună a produselor cu dublă utilizare, precum și coordonarea și cooperarea pentru a sprijini punerea sa în aplicare și asigurarea respectării sale în mod coerent în întreaga Uniune. Regulamentul este obligatoriu și se aplică direct pe întregul teritoriu al UE.

Politica spațială europeană

În comunicarea sa privind o strategie spațială pentru Europa, Comisia a subliniat importanța abordării vulnerabilității lanțurilor de aprovizionare europene. Instituirea unui cadru pentru examinarea investițiilor străine directe susține acest obiectiv.


Durata și impactul financiar

 Propunere/inițiativă pe durată determinată

   Propunere/inițiativă în vigoare din [ZZ/LL]AAAA până la [ZZ/LL]AAAA

   Impact financiar din AAAA până în AAAA

X Propunere/inițiativă pe durată nedeterminată

Punere în aplicare cu o perioadă de creștere în intensitate din AAAA până în AAAA,

urmată de o perioadă de funcționare în regim de croazieră.

1.6.Modul (modurile) de gestiune preconizat(e) 27  

 Gestiune directă asigurată de către Comisie

prin intermediul serviciilor sale, inclusiv al personalului din delegațiile Uniunii;

   prin intermediul agențiilor executive

 Gestiune partajată cu statele membre

 Gestiune indirectă cu delegarea sarcinilor de execuție bugetară:

țărilor terțe sau organismelor pe care le-au desemnat acestea;

organizațiilor internaționale și agențiilor acestora (a se preciza);

BEI și Fondului european de investiții;

organismelor menționate la articolele 208 și 209 din Regulamentul financiar;

organismelor de drept public;

organismelor de drept privat cu misiune de serviciu public, cu condiția să prezinte garanții financiare adecvate;

organismelor de drept privat dintr-un stat membru care sunt responsabile cu punerea în aplicare a unui parteneriat public-privat și care prezintă garanții financiare adecvate;

persoanelor cărora li se încredințează executarea unor acțiuni specifice în cadrul PESC, în temeiul titlului V din TUE, identificate în actul de bază relevant.

Dacă se indică mai multe moduri de gestiune, a se furniza detalii suplimentare în secțiunea „Observații”.

Observații

Nu se aplică.

2.MĂSURI DE GESTIONARE

2.1.Dispoziții în materie de monitorizare și de raportare

A se preciza frecvența și condițiile aferente acestor dispoziții.

2.2.Sistemul de gestiune și de control

2.2.1.Riscul (riscurile) identificat(e)

Nu se aplică.

2.2.2.Informații privind sistemul de control intern instituit

Nu se aplică.

2.2.3.Estimarea costurilor și a beneficiilor controalelor și evaluarea nivelului estimat al riscului de eroare

Nu se aplică.

2.3.Măsuri de prevenire a fraudelor și a neregulilor

A se preciza măsurile de prevenire și de protecție existente sau preconizate.

3.IMPACTUL FINANCIAR ESTIMAT AL PROPUNERII/INIȚIATIVEI

3.1.Rubrica (rubricile) din cadrul financiar multianual și linia (liniile) bugetară (bugetare) de cheltuieli afectată (afectate)

·Linii bugetare existente

În ordinea rubricilor din cadrul financiar multianual și a liniilor bugetare.

Rubrica din cadrul financiar multianual

Linia bugetară

Tipul
cheltuielilor

Contribuție

Număr
[Rubrica………………………...……………]

Dif./Nedif 28 .

din țări AELS 29

din țări candidate 30

din țări terțe

în sensul articolului 21 alineatul (2) litera (b) din Regulamentul financiar

[XX.YY.YY.YY]

Dif./Nedif.

DA/NU

DA/NU

DA/NU

DA/NU

·Noile linii bugetare solicitate

În ordinea rubricilor din cadrul financiar multianual și a liniilor bugetare.

Rubrica din cadrul financiar multianual

Linia bugetară

Tipul
cheltuielilor

Contribuție

Număr
[Rubrica………………………………………]

Dif./Nedif.

din țări AELS

din țări candidate

din țări terțe

în sensul articolului 21 alineatul (2) litera (b) din Regulamentul financiar

[XX.YY.YY.YY]

DA/NU

DA/NU

DA/NU

DA/NU

3.2.Impactul estimat asupra cheltuielilor

[Această secțiune ar trebui completată folosind foaia de calcul privind datele bugetare cu caracter administrativ (al doilea document din anexa la prezenta fișă financiară) și încărcată în DECIDE pentru consultarea interservicii.]

3.2.1.Sinteza impactului estimat asupra cheltuielilor

milioane EUR (cu trei zecimale)

Rubrica din cadrul financiar
multianual

Număr

[Rubrica……………...……………………………………………………………….]

DG: <…….>

Anul
N 31

Anul
N+1

Anul
N+2

Anul
N+3

A se introduce atâția ani câți sunt considerați necesari pentru a reflecta durata impactului (cf. punctul 1.6)

TOTAL

• Credite operaționale

Numărul liniei bugetare

Angajamente

(1)

Plăți

(2)

Numărul liniei bugetare

Angajamente

(1a)

Plăți

(2a)

Credite cu caracter administrativ finanțate din bugetul anumitor programe 32  

Numărul liniei bugetare

(3)

TOTAL credite
pentru DG <…….>

Angajamente

=1+1a +3

Plăți

=2+2a

+3






TOTAL credite operaționale

Angajamente

(4)

Plăți

(5)

• TOTAL credite cu caracter administrativ finanțate din bugetul anumitor programe

(6)

TOTAL credite
în cadrul RUBRICII <….>
din cadrul financiar multianual

Angajamente

=4+ 6

Plăți

=5+ 6

În cazul în care propunerea/inițiativa afectează mai multe rubrici:

• TOTAL credite operaționale

Angajamente

(4)

Plăți

(5)

• TOTAL credite cu caracter administrativ finanțate din bugetul anumitor programe

(6)

TOTAL credite
în cadrul RUBRICILOR 1-4
din cadrul
financiar multianual
(Suma de referință)

Angajamente

=4+ 6

Plăți

=5+ 6





Rubrica din cadrul financiar
multianual

5

„Cheltuieli administrative”

milioane EUR (cu trei zecimale)

Anul
N

Anul
N+1

Anul
N+2

Anul
N+3

A se introduce atâția ani câți sunt considerați necesari pentru a reflecta durata impactului (cf. punctul 1.6)

TOTAL

DG: TRADE

• Resurse umane

0,828

0,828

0,828

0,828

0,828

• Alte cheltuieli administrative

0,088

0,088

0,088

0,088

0,088

TOTAL DG TRADE

Credite

0,916

0,916

0,916

0,916

0,916

Anul
N

Anul
N+1

Anul
N+2

Anul
N+3

A se introduce atâția ani câți sunt considerați necesari pentru a reflecta durata impactului (cf. punctul 1.6)

TOTAL

DG: COMP

• Resurse umane

0,276

0,276

0,276

0,276

0,276

• Alte cheltuieli administrative

TOTAL DG COMP

Credite

0,276

0,276

0,276

0,276

0,276

Anul
N

Anul
N+1

Anul
N+2

Anul
N+3

A se introduce atâția ani câți sunt considerați necesari pentru a reflecta durata impactului (cf. punctul 1.6)

TOTAL

DG: CNCT

• Resurse umane

0,276

0,276

0,276

0,276

0,276

• Alte cheltuieli administrative

TOTAL DG CNCT

Credite

0,276

0,276

0,276

0,276

0,276

Anul
N

Anul
N+1

Anul
N+2

Anul
N+3

A se introduce atâția ani câți sunt considerați necesari pentru a reflecta durata impactului (cf. punctul 1.6)

TOTAL

DG: ENER

• Resurse umane

0,276

0,276

0,276

0,276

0,276

• Alte cheltuieli administrative

TOTAL DG ENER

Credite

0,276

0,276

0,276

0,276

0,276

Anul
N

Anul
N+1

Anul
N+2

Anul
N+3

A se introduce atâția ani câți sunt considerați necesari pentru a reflecta durata impactului (cf. punctul 1.6)

TOTAL

DG: FISMA

• Resurse umane

0,276

0,276

0,276

0,276

0,276

• Alte cheltuieli administrative

TOTAL DG FISMA

Credite

0,276

0,276

0,276

0,276

0,276

Anul
N

Anul
N+1

Anul
N+2

Anul
N+3

A se introduce atâția ani câți sunt considerați necesari pentru a reflecta durata impactului (cf. punctul 1.6)

TOTAL

DG: GROW

• Resurse umane

0,276

0,276

0,276

0,276

0,276

• Alte cheltuieli administrative

TOTAL DG GROW

Credite

0,276

0,276

0,276

0,276

0,276

Anul
N

Anul
N+1

Anul
N+2

Anul
N+3

A se introduce atâția ani câți sunt considerați necesari pentru a reflecta durata impactului (cf. punctul 1.6)

TOTAL

DG: MOVE

• Resurse umane

0,276

0,276

0,276

0,276

0,276

• Alte cheltuieli administrative

TOTAL DG MOVE

Credite

0,276

0,276

0,276

0,276

0,276

Anul
N

Anul
N+1

Anul
N+2

Anul
N+3

A se introduce atâția ani câți sunt considerați necesari pentru a reflecta durata impactului (cf. punctul 1.6)

TOTAL

DG: RTD

• Resurse umane

0,276

0,276

0,276

0,276

0,276

• Alte cheltuieli administrative

TOTAL DG RTD

Credite

0,276

0,276

0,276

0,276

0,276

Anul
N

Anul
N+1

Anul
N+2

Anul
N+3

A se introduce atâția ani câți sunt considerați necesari pentru a reflecta durata impactului (cf. punctul 1.6)

TOTAL

DG: TRADE-DEL

• Resurse umane

0,238

0,238

0,238

0,238

0,238

• Alte cheltuieli administrative

TOTAL DG TRADE-DEL

Credite

0,238

0,238

0,238

0,238

0,238

Anul
N

Anul
N+1

Anul
N+2

Anul
N+3

A se introduce atâția ani câți sunt considerați necesari pentru a reflecta durata impactului (cf. punctul 1.6)

TOTAL

Serviciul juridic

• Resurse umane

0,138

0,138

0,138

0,138

0,138

• Alte cheltuieli administrative

TOTAL Serviciul juridic

Credite

0,138

0,138

0,138

0,138

0,138

TOTAL credite
în cadrul RUBRICII 5
din cadrul financiar multianual
 

(Total angajamente = Total plăți)

3,224

3,224

3,224

3,224

3,224

milioane EUR (cu trei zecimale)

Anul
N 33

Anul
N+1

Anul
N+2

Anul
N+3

A se introduce atâția ani câți sunt considerați necesari pentru a reflecta durata impactului (cf. punctul 1.6)

TOTAL

TOTAL credite
în cadrul RUBRICILOR 1-5
din cadrul financiar
multianual 

Angajamente

3,224

3,224

3,224

3,224

3,224

Plăți

3,224

3,224

3,224

3,224

3,224

3.2.2.Impactul estimat asupra creditelor operaționale

x    Propunerea/inițiativa nu implică utilizarea de credite operaționale

   Propunerea/inițiativa implică utilizarea de credite operaționale, conform explicațiilor de mai jos:

Credite de angajament în milioane EUR (cu trei zecimale)

A se indica obiectivele și realizările

Anul
N

Anul
N+1

Anul
N+2

Anul
N+3

A se introduce atâția ani câți sunt considerați necesari pentru a reflecta durata impactului (cf. punctul 1.6)

TOTAL

REALIZĂRI

Tip 34

Costuri medii

Nr.

Costuri

Nr.

Costuri

Nr.

Costuri

Nr.

Costuri

Nr.

Costuri

Nr.

Costuri

Nr.

Costuri

Nr. total

Costuri totale

OBIECTIVUL SPECIFIC Nr. 1 35

- Realizare

- Realizare

- Realizare

Subtotal pentru obiectivul specific nr. 1

OBIECTIVUL SPECIFIC Nr. 2 ...

- Realizare

Subtotal pentru obiectivul specific nr. 2

COSTURI TOTALE

3.2.3.Impactul estimat asupra creditelor cu caracter administrativ

3.2.3.1.Sinteză

   Propunerea/inițiativa nu implică utilizarea de credite cu caracter administrativ

x    Propunerea/inițiativa implică utilizarea de credite cu caracter administrativ, conform explicațiilor de mai jos:

milioane EUR (cu trei zecimale)

Anul
N 36

Anul
N+1

Anul
N+2

Anul
N+3

A se introduce atâția ani câți sunt considerați necesari pentru a reflecta durata impactului (cf. punctul 1.6)

TOTAL

RUBRICA 5
din cadrul financiar multianual

Resurse umane

3,136

3,136

3,136

3,136

3,224

Alte cheltuieli administrative

0,088

0,088

0,088

0,088

0,088

Subtotal RUBRICA 5
din cadrul financiar multianual

3,224

3,224

3,224

3,224

3,362

În afara RUBRICII 5 37
din cadrul financiar multianual

Resurse umane

Alte cheltuieli
cu caracter administrativ

Subtotal
în afara RUBRICII 5
din cadrul financiar multianual

TOTAL

3,224

3,224

3,224

3,224

3,362

Necesarul de credite în materie de resurse umane și alte cheltuieli cu caracter administrativ va fi acoperit de creditele DG-ului care sunt deja alocate pentru gestionarea acțiunii și/sau realocate intern în cadrul DG-ului, completate, după caz, prin resurse suplimentare ce ar putea fi alocate DG-ului care gestionează acțiunea în cadrul procedurii de alocare anuală și în lumina constrângerilor bugetare.    

3.2.3.2.Necesarul de resurse umane estimat

   Propunerea/inițiativa nu implică utilizarea de resurse umane.

X    Propunerea/inițiativa implică utilizarea de resurse umane, conform explicațiilor de mai jos:

Estimări în echivalent normă întreagă

Anul
N

Anul
N+1

Anul N+2

Anul N+3

A se introduce atâția ani câți sunt considerați necesari pentru a reflecta durata impactului (cf. punctul 1.6)

• Posturi din schema de personal (funcționari și agenți temporari)

02 01 01 01 (Sediul central și birourile de reprezentare ale Comisiei)

2

2

2

2

03 01 01 01 (Sediul central și birourile de reprezentare ale Comisiei)

2

2

2

2

06 01 01 01 (Sediul central și birourile de reprezentare ale Comisiei)

2

2

2

2

08 01 01 01 (Sediul central și birourile de reprezentare ale Comisiei)

2

2

2

2

09 01 01 01 (Sediul central și birourile de reprezentare ale Comisiei)

2

2

2

2

12 01 01 01 (Sediul central și birourile de reprezentare ale Comisiei)

2

2

2

2

20 01 01 01 (Sediul central și birourile de reprezentare ale Comisiei)

6

6

6

6

25 01 01 01 (Sediul central și birourile de reprezentare ale Comisiei)

1

1

1

1

32 01 01 01 (Sediul central și birourile de reprezentare ale Comisiei)

2

2

2

2

20 01 01 02 (Delegații)

1

1

1

1

XX 01 05 01 (cercetare indirectă)

10 01 05 01 (cercetare directă)

Personal extern (în echivalent normă întreagă: ENI) 38

XX 01 02 01 (AC, END, INT din „pachetul global”)

XX 01 02 02 (AC, AL, END, INT și JED în delegații)

XX 01 04 yy  39

- la sediu

- în delegații

XX 01 05 02 (AC, END, INT - cercetare indirectă)

10 01 05 02 (AC, END, INT - cercetare directă)

Alte linii bugetare (a se preciza)

TOTAL

22

22

22

22

XX este domeniul de politică sau titlul din buget în cauză.

Necesarul de resurse umane va fi asigurat din efectivele de personal ale DG-ului în cauză alocate deja pentru gestionarea acțiunii și/sau realocate intern în cadrul DG-ului, completate, după caz, prin resurse suplimentare ce ar putea fi alocate DG-ului care gestionează acțiunea în cadrul procedurii de alocare anuală și în lumina constrângerilor bugetare.

Descrierea sarcinilor care trebuie efectuate:

Funcționari și personal temporar

Funcționarii vor trebui:

- să acționeze în calitate de puncte de contact și să trateze notificările primite din partea statelor membre în temeiul articolului 8, să pregătească reuniunile punctelor de contact și să garanteze coerența în ceea ce privește avizele consultative ale Comisiei;

- să examineze investițiile străine directe pe baza principiilor securității și ordinii publice în ceea ce privește proiectele și programele de interes pentru Uniune; aceste competențe trebuie să fie dezvoltate;

- să asigure coerența cu alte politici ale UE, în special cu acquis-ul UE în ceea ce privește libera circulație a capitalurilor, Regulamentul privind concentrările economice și acquis-ul UE în domeniul energiei.

Personal extern

3.2.4.Compatibilitatea cu actualul cadru financiar multianual

x    Propunerea/inițiativa este compatibilă cu cadrul financiar multianual existent.

   Propunerea/inițiativa necesită o reprogramare a rubricii corespunzătoare din cadrul financiar multianual.

A se explica reprogramarea necesară, precizându-se liniile bugetare în cauză și sumele aferente.

   Propunerea/inițiativa necesită recurgerea la instrumentul de flexibilitate sau revizuirea cadrului financiar multianual.

A se explica necesitatea efectuării acestei acțiuni, precizând rubricile și liniile bugetare în cauză, precum și sumele aferente.

3.2.5.Contribuția terților

X Propunerea/inițiativa nu prevede cofinanțare din partea terților.

Propunerea/inițiativa prevede cofinanțare, estimată în cele ce urmează:

Credite în milioane EUR (cu trei zecimale)

Anul
N

Anul
N+1

Anul
N+2

Anul
N+3

A se introduce atâția ani câți sunt considerați necesari pentru a reflecta durata impactului (cf. punctul 1.6)

Total

A se preciza organismul care asigură cofinanțarea 

TOTAL credite cofinanțate



3.3.Impactul estimat asupra veniturilor

X    Propunerea/inițiativa nu are impact financiar asupra veniturilor.

   Propunerea/inițiativa are următorul impact financiar:

   asupra resurselor proprii

   asupra diverselor venituri

milioane EUR (cu trei zecimale)

Linia bugetară pentru venituri:

Credite disponibile pentru exercițiul financiar în curs

Impactul propunerii/inițiativei 40

Anul
N

Anul
N+1

Anul
N+2

Anul
N+3

A se introduce atâția ani câți sunt considerați necesari pentru a reflecta durata impactului (cf. punctul 1.6)

Articolul ………….

Pentru diversele venituri alocate, a se preciza linia bugetară (liniile bugetare) de cheltuieli afectată (afectate).

A se preciza metoda de calcul al impactului asupra veniturilor. 

(1) Un mecanism care permite statului să monitorizeze investițiile străine în societăți/sectoare considerate de importanță strategică și să se opună acestora în anumite condiții.
(2) Aceste considerații nu aduc atingere chestiunii privind compatibilitatea deplină a tuturor mecanismelor de examinare cu dreptul Uniunii.
(3) COM(2015) 497, 14.10.2015.
(4) Cauza C-265/95, Comisia/Franța („căpșuni”), punctul 33.
(5) Cauza C-463/00, Comisia/Spania, punctul 34, cauza C-212/09, Comisia/Portugalia, punctul 83 și cauza C-244/11, Comisia/Grecia, punctul 67.
(6) Regulamentul (CE) nr. 139/2004 al Consiliului din 20 ianuarie 2004 privind controlul concentrărilor economice între întreprinderi (JO L 24, 29.1.2004, p. 1).
(7) Pentru a garanta buna funcționare a mecanismului de examinare a investițiilor străine directe la nivel național și a procedurii prevăzute la articolul 21 alineatul (4) din Regulamentul UE privind concentrările economice, ar putea fi util ca statele membre să indice dacă o tranzacție este susceptibilă să intre în domeniul de aplicare al Regulamentului UE privind concentrările economice atunci când ele informează Comisia și alte state membre cu privire la faptul că au început o procedură de examinare în conformitate cu articolul 8 alineatul (1) din regulamentul propus.
(8) Directiva 2008/114/CE a Consiliului din 8 decembrie 2008 privind identificarea și desemnarea infrastructurilor critice europene și evaluarea necesității de îmbunătățire a protecției acestora (JO L 345, 23.12.2008, p. 75).
(9) Directiva 2009/72/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 13 iulie 2009 privind normele comune pentru piața internă a energiei electrice și de abrogare a Directivei 2003/54/CE (JO L 211, 14.8.2009, p. 55).
(10) Directiva 2009/73/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 13 iulie 2009 privind normele comune pentru piața internă în sectorul gazelor naturale și de abrogare a Directivei 2003/55/CE (JO L 211, 14.8.2009, p. 94).
(11) Noul regulament de abrogare a Regulamentului (UE) nr. 994/2010 se află, în prezent, în proces de adoptare și ar trebui să intre în vigoare în toamna anului 2017.
(12) Propunere de regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind pregătirea pentru riscuri în sectorul energiei electrice și de abrogare a Directivei 2005/89/CE [COM(2016) 318].
(13) Directiva (UE) 2016/1148 a Parlamentului European și a Consiliului din 6 iulie 2016 privind măsuri pentru un nivel comun ridicat de securitate a rețelelor și a sistemelor informatice în Uniune (JO L 194, 19.7.2016, p. 1).
(14) Comunicarea Comisiei intitulată „Abordarea provocărilor de pe piețele de mărfuri și privind materiile prime” [COM(2011) 25].
(15) JOIN(2013) 1 final, 7.2.2013.
(16) Regulamentul (UE) nr. 283/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 martie 2014 privind o serie de orientări pentru rețelele transeuropene din domeniul infrastructurii de telecomunicații și de abrogare a Deciziei nr. 1336/97/CE (JO L 86, 21.3.2014, p. 14).
(17) Directiva (UE) 2016/1148 a Parlamentului European și a Consiliului din 6 iulie 2016 privind măsuri pentru un nivel comun ridicat de securitate a rețelelor și a sistemelor informatice în Uniune.
(18) Comunicarea Comisiei intitulată „Consolidarea sistemului de reziliență cibernetică al Europei și încurajarea unui sector al securității cibernetice competitiv și inovator” [COM(2016) 410].
(19) Regulamentul (UE) nr. 283/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 martie 2014 privind o serie de orientări pentru rețelele transeuropene din domeniul infrastructurii de telecomunicații și de abrogare a Deciziei nr. 1336/97/CE.
(20) JO L 293, 31.10.2008, p. 3.
(21) Directiva 2007/44/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 5 septembrie 2007 de modificare a Directivei 92/49/CEE a Consiliului și a Directivelor 2002/83/CE, 2004/39/CE, 2005/68/CE și 2006/48/CE în ceea ce privește normele de procedură și criteriile de evaluare aplicabile evaluării prudențiale a achizițiilor și majorărilor de participații în sectorul financiar (JO L 247, 21.9.2007, p. 116); Directiva 2013/36/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 26 iunie 2013 cu privire la accesul la activitatea instituțiilor de credit și supravegherea prudențială a instituțiilor de credit și a firmelor de investiții, de modificare a Directivei 2002/87/CE și de abrogare a Directivelor 2006/48/CE și 2006/49/CE (JO L 176, 27.6.2013, p. 338-436); Directiva 2009/138/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 25 noiembrie 2009 privind accesul la activitate și desfășurarea activității de asigurare și de reasigurare (Solvabilitate II) (JO L 335, 17.12.2009, p. 1-155); Directiva 2014/65/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 15 mai 2014 privind piețele instrumentelor financiare și de modificare a Directivei 2002/92/CE și a Directivei 2011/61/UE (JO L 173, 12.6.2014, p. 349-496).
(22) Regulamentul (CE) nr. 428/2009 al Consiliului din 5 mai 2009 de instituire a unui regim comunitar pentru controlul exporturilor, transferului, serviciilor de intermediere și tranzitului de produse cu dublă utilizare (JO L 134, 29.5.2009, p. 1).
(23) A se vedea, în special, Directiva 2004/109/CE din 15 decembrie 2004 privind armonizarea obligațiilor de transparență în ceea ce privește informația referitoare la emitenții ale căror valori mobiliare sunt admise la tranzacționare pe o piață reglementată și de modificare a Directivei 2001/34/CE (JO L 390, 31.12.2004, p. 38) și Directiva 2004/25/CE privind ofertele publice de cumpărare (JO L 142, 30.4.2004, p. 12).
(24) A se vedea, de exemplu, Directiva 2008/114/CE privind identificarea infrastructurilor critice europene, Directiva 2009/73/CE privind normele comune pentru piața internă în sectorul gazelor naturale, Directiva 2009/72/CE privind normele comune pentru piața internă a energiei electrice, Regulamentul (CE) nr. 428/2009 de instituire a unui regim comunitar pentru controlul exporturilor, transferului, serviciilor de intermediere și tranzitului de produse cu dublă utilizare, Directiva (UE) 2016/1148 privind securitatea infrastructurilor de rețea și noul regulament privind garantarea securității aprovizionării cu gaze naturale, care abrogă Regulamentul (UE) nr. 994/2010.
(25) Regulamentul (CE) nr. 139/2004 al Consiliului din 20 ianuarie 2004 privind controlul concentrărilor economice între întreprinderi (JO L 24, 29.1.2004, p. 1).
(26) Astfel cum sunt menționate la articolul 54 alineatul (2) litera (a) sau (b) din Regulamentul financiar.
(27) Explicațiile privind modurile de gestiune, precum și trimiterile la Regulamentul financiar sunt disponibile pe site-ul BudgWeb: https://myintracomm.ec.europa.eu/budgweb/EN/man/budgmanag/Pages/budgmanag.aspx  
(28) Dif. = credite diferențiate / Nedif. = credite nediferențiate.
(29) AELS: Asociația Europeană a Liberului Schimb.
(30) Țările candidate și, după caz, țările potențial candidate din Balcanii de Vest.
(31) Anul N este anul în care începe punerea în aplicare a propunerii/inițiativei.
(32) Asistență tehnică și/sau administrativă și cheltuieli de sprijin pentru punerea în aplicare a programelor și/sau a acțiunilor UE (fostele linii „BA”), cercetare indirectă și cercetare directă.
(33) Anul N este anul în care începe punerea în aplicare a propunerii/inițiativei.
(34) Realizările se referă la produsele și serviciile care vor fi furnizate (de ex.: numărul de schimburi de studenți finanțate, numărul de km de străzi construiți etc.).
(35) Conform descrierii de la punctul 1.4.2. „Obiectiv(e) specific(e)…”
(36) Anul N este anul în care începe punerea în aplicare a propunerii/inițiativei.
(37) Asistență tehnică și/sau administrativă și cheltuieli de sprijin pentru punerea în aplicare a programelor și/sau a acțiunilor UE (fostele linii „BA”), cercetare indirectă și cercetare directă.
(38) AC = agent contractual; AL = agent local; END = expert național detașat; INT = personal pus la dispoziție de agenți de muncă temporară; JED = expert tânăr în delegații.
(39) Subplafonul pentru personal extern acoperit din creditele operaționale (fostele linii „BA”).
(40) În ceea ce privește resursele proprii tradiționale (taxe vamale, cotizații pentru zahăr), sumele indicate trebuie să fie sume nete, și anume sume brute după deducerea unei cote de 25 % pentru costuri de colectare.

Bruxelles, 13.9.2017

COM(2017) 487 final

ANEXĂ

la

PROPUNEREA DE REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI

de stabilire a unui cadru pentru examinarea investițiilor străine directe în Uniunea Europeană

{SWD(2017) 297 final}


ANEXĂ

Lista proiectelor sau programelor de interes pentru Uniune menționate la articolul 3 alineatul (3)

Programele europene GNSS (Galileo și EGNOS):

Regulamentul (UE) nr. 1285/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 decembrie 2013 privind punerea în aplicare și exploatarea sistemelor europene de radionavigație prin satelit și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 876/2002 al Consiliului și a Regulamentului (CE) nr. 683/2008 al Parlamentului European și al Consiliului.

Copernicus:

Regulamentul (UE) nr. 377/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 3 aprilie 2014 de instituire a programului Copernicus, JO L 122/44, 24.4.2014.

Orizont 2020:

Regulamentul (UE) nr. 1291/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 decembrie 2013 de instituire a Programului-cadru pentru cercetare și inovare (2014-2020) – Orizont 2020 și de abrogare a Deciziei nr. 1982/2006/CE, inclusiv acțiunile pe care acesta le prevede cu privire la tehnologii generice esențiale precum inteligența artificială, robotica, semiconductorii și securitatea cibernetică.

Rețelele transeuropene de transport (TEN-T):

Regulamentul (UE) nr. 1315/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 decembrie 2013 privind orientările Uniunii pentru dezvoltarea rețelei transeuropene de transport și de abrogare a Deciziei nr. 661/2010/UE, JO L 348, 20.12.2013, p. 1-128.

Rețelele transeuropene de energie (TEN-E):

Regulamentul (UE) nr. 347/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 aprilie 2013 privind liniile directoare pentru infrastructurile energetice transeuropene, de abrogare a Deciziei nr. 1364/2006/CE și de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 713/2009, (CE) nr. 714/2009 și (CE) nr. 715/2009, JO L 115, 25.4.2013, p. 39.

Rețelele transeuropene de telecomunicații:

Regulamentul (UE) nr. 283/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 martie 2014 privind o serie de orientări pentru rețelele transeuropene din domeniul infrastructurii de telecomunicații și de abrogare a Deciziei nr. 1336/97/CE.