Bruxelles, 20.11.2017

COM(2017) 678 final

COMUNICARE A COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN, CONSILIU ȘI COMITETUL ECONOMIC ȘI SOCIAL EUROPEAN

Planul de acțiune al UE 2017-2019
Combaterea diferenței de remunerare între femei și bărbați


1.Diferența de remunerare între femei și bărbați în UE

Diferența de remunerare între femei și bărbați persistă la același nivel ca urmare a...

Egalitatea de gen este una dintre valorile fundamentale ale Uniunii Europene, însă nu reprezintă o realitate și la locul de muncă. În toate ramurile economiei, femeile din UE câștigă în medie cu 16 % mai puțin pe oră decât bărbații. Această diferență de remunerare între femei și bărbați a rămas aproximativ la același nivel în ultimii 5 ani. În ritmul actual al schimbărilor, decalajul ar urma să fie eliminat abia la începutul mileniului următor. Stagnarea din ultimul timp ridică semne de întrebare cu privire la necesitatea consolidării și a adaptării inițiativelor existente: inegalitățile de gen de pe piața muncii sunt ținute sub control, dar nu eliminate 1 .

... segregării larg răspândite pe piața muncii,

Sectoarele și profesiile sunt segregate: majoritatea lucrătorilor europeni au în principal colegi de același sex 2 , iar sectoarele în care lucrează preponderent femei sunt adesea mai prost plătite decât cele în care predomină bărbații 3 . Deși o serie de inițiative au reușit să încurajeze femeile să pătrundă în sectoare dominate de bărbați, de exemplu în cel al științelor și al tehnologiei, nivelul de segregare profesională și sectorială s-a schimbat prea puțin în ansamblu 4 . În plus, bărbații sunt mai des promovați în funcții de supraveghere sau de conducere în aproape toate sectoarele, iar în funcțiile de nivel superior mai puțin de 5 % dintre directorii generali sunt femei. Această segregare „pe verticală” reprezintă cauza unei proporții semnificative a diferențelor de remunerare între femei și bărbați 5 .

... stereotipurilor persistente, alimentate de politici necorespunzătoare privind echilibrul dintre viața profesională și cea privată,

Există în continuare stereotipuri cu privire la rolul bărbaților și al femeilor în societate și, implicit, se mai pune încă problema dacă locul celor din urmă este pe piața forței de muncă sau acasă. Aceasta constituie una dintre cauzele principale ale diferenței de remunerare între cele două sexe. În medie, bărbații alocă mult mai puțin timp decât femeile îngrijirii copiilor sau a rudelor aflate în întreținere, în timp ce femeile nu pot să folosească acest timp pentru a desfășura activități remunerate sau pentru a dobândi experiența care să le ajute pe tot parcursul vieții profesionale 6 . Dacă sunt bine concepute, politicile menite să asigure echilibrul dintre viața profesională și cea privată pot să contribuie la reducerea diferențelor de remunerare între femei și bărbați. Investițiile în infrastructuri oficiale de îngrijire și în acordarea unor concedii din motive familiale care să fie adecvate atât pentru femei, cât și pentru bărbați contribuie la reducerea diferenței de remunerare, având drept rezultat mai puține întreruperi în carieră și o activitate profesională mai puțin fragmentată pentru femei. Formulele de lucru flexibile (cum ar fi programul de lucru flexibil, programul redus și munca la distanță) ar trebui să fie mai bine valorificate atât pentru femei, cât și pentru bărbați și nu ar trebui considerate un cost pentru angajatori, care adesea tind să penalizeze angajații prin sancțiuni salariale 7 .

... și a discriminării permise de lipsa transparenței

În aproape toate profesiile, bărbații sunt în medie mai bine plătiți decât femeile. Discriminarea salarială este încă larg răspândită: este posibil ca o femeie să fie plătită mai puțin decât un bărbat care prestează exact aceeași muncă, iar munca desfășurată de obicei de femei este plătită mai prost decât cea prestată de obicei de bărbați, chiar și atunci când are aceeași valoare. În plus, confidențialitatea din jurul nivelurilor de remunerare îngreunează și mai mult identificarea cazurilor de discriminare. Dacă majoritatea europenilor (69 %) sunt conștienți de existența unei diferențe de remunerare între femei și bărbați la nivelul economiei în ansamblu, în schimb angajații nu cred că există o astfel de diferență în propria lor întreprindere, iar o treime dintre angajați nu știu ce salarii primesc colegii lor. Europenii ar sprijini o mai mare transparență la locul de muncă: aproape două treimi ar fi în favoarea publicării salariilor medii câștigate în organizația sau întreprinderea în care lucrează, defalcate pe sexe și pe tipuri de funcții 8 .

Aproape jumătate dintre lucrători sunt de fapt stânjeniți de ideea de a-și negocia salariul, proporția fiind mai mare în rândul femeilor decât în cel al bărbaților. Însă contează și contextul: femeile tind să negocieze la fel de mult ca bărbații atunci când se precizează în mod explicit că salariile sunt negociabile și că, prin urmare, negocierea reprezintă un comportament adecvat. De fapt, organizarea muncii și modul de elaborare a politicilor de recrutare și salarizare pot avea un impact semnificativ: dacă sunt bine concepute, ele pot contracara prejudecățile noastre inconștiente despre bărbați și femei, evitând „standardele duble” care duc la remunerarea inegală a acestora.

Amploarea diferențelor de remunerare între femei și bărbați la nivelul economiei în ansamblu depinde și de instituțiile care stabilesc salariile. Existența unor salarii minime și a unor mecanisme de stabilire a salariilor la nivel transsectorial ar putea contribui la creșterea salariilor în sectoarele prost plătite și, astfel, la reducerea diferențelor de remunerare între femei și bărbați 9 . 

Situația actuală sugerează necesitatea analizării unor măsuri mai ambițioase la nivelul UE. Astfel de măsuri ar contribui la stimularea ocupării locurilor de muncă și a creșterii economice în UE, precum și la crearea unei piețe unice mai echitabile pentru ocuparea forței de muncă. Comunicarea de față prezintă un plan de acțiune pentru combaterea mai puternică a diferenței de remunerare între femei și bărbați și pentru asigurarea aplicării depline a principiului egalității de remunerare între femei și bărbați.

2.Priorități de politică

Eliminarea diferenței de remunerare între femei și bărbați rămâne un obiectiv major în cadrul obiectivului general al realizării egalității de gen 10 și al atingerii obiectivelor de dezvoltare durabilă din Agenda 2030 a ONU. Aceasta contribuie, de asemenea, la dezvoltarea pilonului european al drepturilor sociale [proclamat de Parlamentul European, Consiliu și Comisie cu ocazia Summitului social pentru locuri de muncă și creștere echitabilă care a avut loc la Göteborg la 17 noiembrie], în special în ceea ce privește principiul 2 privind asigurarea egalității de gen în toate domeniile și principiul 3 privind egalitatea de șanse.

Prin urmare, aceasta rămâne o prioritate politică pentru Comisie 11 . Acest plan de acțiune urmărește să transpună mai în detaliu acest angajament privind eliminarea diferenței de remunerare între femei și bărbați într-o listă de acțiuni esențiale și concrete.

Planul de acțiune nu evidențiază un singur factor sau o singură cauză a diferenței de remunerare între femei și bărbați, ci cuprinde o serie amplă și coerentă de activități menite să combată această diferență din toate perspectivele posibile. Aceste activități se vor consolida reciproc.

Au fost identificate opt direcții principale de acțiune:

1- O mai bună aplicare a principiului egalității de remunerare

2- Combaterea segregării la nivel profesional și sectorial

3- Eliminarea „plafonului de sticlă”: inițiative de combatere a segregării pe verticală

4- Soluții la problema privării de oportunități profesionale a persoanelor care oferă îngrijiri

5- O mai bună punere în valoare a competențelor, a eforturilor și a responsabilităților femeilor

6- Ridicarea vălului: scoaterea la lumină a inegalităților și a stereotipurilor

7- Avertizare și informare cu privire la diferența de remunerare între femei și bărbați

8 - Consolidarea parteneriatelor în vederea combaterii diferenței de remunerare între femei și bărbați

Pentru ca acțiunile să fie eficace, va trebui să se creeze sinergii între măsurile adoptate de principalele părți interesate de la nivel european, național și organizațional.

Acțiunea 1: O mai bună aplicare a principiului egalității de remunerare

Comisia va evalua necesitatea unor măsuri juridice suplimentare pentru a îmbunătăți respectarea acestui principiu și va continua să monitorizeze și să consolideze respectarea drepturilor existente la nivelul UE.

TFUE consacră principiul egalității de remunerare la articolul 157. Articolul 4 din Directiva reformată privind egalitatea de șanse și de tratament între femei și bărbați (2006/54/CE) stabilește principiul egalității de remunerare, stipulând că, pentru aceeași muncă sau pentru o muncă de valoare egală, discriminarea directă sau indirectă pe criteriul sexului este interzisă în ansamblul elementelor și al condițiilor de remunerare.

În 2013, Comisia a adoptat un raport cu privire la punerea în aplicare a Directivei reformate privind egalitatea de șanse și de tratament între femei și bărbați 12 . Acesta oferă o trecere în revistă a punerii în aplicare a directivei pe teren, inclusiv în ceea ce privește problema egalității de remunerare.

În 2014, Comisia a adoptat o recomandare referitoare la transparența salarială 13 , care promovează o aplicare mai eficace a legislației privind egalitatea de remunerare printr-o serie de măsuri concrete de îmbunătățire a transparenței salariale 14 . Recomandarea invită statele membre să aleagă și să pună în aplicare cel puțin una dintre măsurile menționate mai sus, ținând seama de situația lor internă.

Împreună cu acest plan de acțiune, Comisia a adoptat un raport de evaluare referitor la Recomandarea privind transparența. Raportul face bilanțul acțiunilor subsecvente întreprinse de statele membre și oferă o imagine de ansamblu asupra măsurilor existente la nivel național 15 . Evaluarea măsurilor naționale notificate de statele membre a arătat că măsurile naționale actuale în materie de transparență sunt insuficiente și nu prezintă eficacitate în mod individual.

Atât raportul privind punerea în aplicare a Directivei reformate privind egalitatea de șanse și de tratament între femei și bărbați, cât și cel referitor la punerea în aplicare a Recomandării privind transparența demonstrează necesitatea de a promova cadrul juridic existent și de a consolida respectarea acestuia.

Comisia va realiza cu precădere următoarele:

·va evalua posibilitatea unor modificări specifice ale Directivei reformate privind egalitatea de șanse și de tratament între femei și bărbați, prin analizarea următoarelor aspecte:

onecesitatea și posibilitatea ca unele sau toate măsurile privind transparența salarială prevăzute în recomandarea din 2013 să devină obligatorii, cum ar fi:

-dreptul angajaților de a solicita informații privind nivelurile de remunerare;

-realizarea periodică de către angajatori a unor informări privind salariile, pe categorii de angajați sau de funcții;

-clarificarea noțiunii de muncă de aceeași valoare;

oîmbunătățirea sancțiunilor și a despăgubirilor acordate victimelor prin evaluarea necesității de a introduce măsuri precum 16 :

-instituirea unor sancțiuni minime în cazul încălcării principiului egalității de remunerare; și

-instituirea unor standarde minime privind despăgubirile care ar pune victima în poziția în care ar fi fost dacă s-ar fi respectat principiul egalității de remunerare;

oasigurarea egalității de gen în sistemele de pensii ocupaționale, pentru a adapta Directiva reformată privind egalitatea de șanse și de tratament între femei și bărbați la jurisprudența Curții de Justiție: directiva permite diferențe de tratament între femei și bărbați în ceea ce privește pensiile ocupaționale, din cauza speranței de viață diferite din punct de vedere statistic, ceea ce înseamnă o pensie lunară mai mică pentru femei, deoarece acestea trăiesc mai mult în medie (contribuind astfel la o disparitate de gen în ceea ce privește pensiile); această practică a fost considerată discriminatorie și a fost interzisă de Curtea de Justiție pentru pensiile de stat 17 în 2014 și pentru pensiile private (contracte de asigurare) în 2011 18 ;

oconsolidarea rolului de asigurare a respectării legii îndeplinit de organismele de promovare a egalității, de exemplu prin:

-asigurarea faptului că organismele de promovare a egalității își pot îndeplini rolul efectiv și pe deplin, în special prin monitorizarea și asigurarea respectării normelor aplicabile;

-clarificarea cerințelor din directivă și/sau stabilirea unor standarde orizontale pentru organismele de promovare a egalității, în conformitate cu statutul lor de monitorizare, în special în ceea ce privește independența, eficacitatea și competențele acestora 19 ;

·va continua să evalueze dacă acquis-ul UE este pus în aplicare corect în diversele state membre ale UE și să monitorizeze modul în care se aplică principiul egalității de remunerare pe teren; în caz de neconformitate, Comisia va continua să inițieze proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva statului membru în cauză, pentru nerespectarea obligațiilor date de apartenența la UE;

·va adopta în 2019 un raport privind măsurile naționale adoptate în temeiul articolului 157 alineatul (4) din TFUE, care prevăd avantaje specifice menite să faciliteze exercitarea unei activități profesionale de către sexul mai slab reprezentat, să prevină sau să compenseze dezavantajele existente în cariera profesională;

·va continua să colaboreze cu rețeaua organismelor de promovare a egalității (EQUINET), cu Comitetul consultativ pentru egalitatea de șanse între femei și bărbați și cu Grupul la nivel înalt pentru integrarea perspectivei de gen pentru a consolida respectarea principiului egalității de remunerare în statele membre.

Acțiunea 2: Combaterea segregării la nivel profesional și sectorial

Comisia va sprijini practicile care vizează combaterea timpurie, la nivelul educației și al vieții profesionale, a stereotipurilor care conduc la diferențe de încadrare în muncă a femeilor și a bărbaților în diferite domenii. Comisia va sprijini întreprinderile și alți angajatori în eforturile lor de a asigura egalitatea de remunerare și de a atrage și păstra sexul mai slab reprezentat.

Segregarea sectorială reprezintă unul dintre principalii factori determinanți ai diferenței de remunerare între femei și bărbați.

Reprezentarea bărbaților și a femeilor diferă de la un sector economic la altul. Femeile sunt mai puțin reprezentate în unele sectoare ale economiei, cum ar fi construcțiile, industria prelucrătoare, transporturile, științele și TIC 20 . În schimb, bărbații pătrund rareori în sectoare precum educația, asistența medicală și îngrijirea medicală profesională, care sunt esențiale pentru viitorul societății și al economiei europene.

Sectorul TIC s-a dezvoltat în ultimii 10 ani și este de așteptat să creeze în continuare locuri de muncă. Cu toate acestea, femeile reprezintă doar aproximativ 16 % din cele aproape 8 milioane de persoane care lucrează în domeniul TIC. În sectorul ingineriei și în cel științific mai este încă perceptibilă o diferență de gen în rândul tinerei generații: dacă în 2014 femeile reprezentau 46 % din totalul absolvenților de doctorat în UE, în domeniul ingineriei, al industriei prelucrătoare și al construcțiilor ponderea absolventelor de studii doctorale era de doar 28 %, iar în domeniul informatic – de doar 21 %. Pe aceeași linie, doar 33 % dintre absolvenții de doctorat în domeniul activității didactice sunt bărbați.

Atragerea mai multor femei în sectorul științei, al tehnologiei, al ingineriei și al matematicii (STIM) 21 ar contribui la creșterea PIB-ului pe cap de locuitor al UE, de la 2,2 % până la 3,0 % în 2050. În acest sens, ar putea fi valorificate noile tendințe, cum ar fi interesul fetelor pentru programare sau înființarea de noi întreprinderi conduse de femei.

Deoarece alegerile în materie de carieră și de studii se fac destul de devreme în viață și sunt adesea ireversibile, combaterea segregării de pe piața forței de muncă necesită acțiuni la nivel școlar. Datele PISA 22 arată că stereotipurile de gen sunt încă predominante, ducând la diferențe în ceea ce privește încrederea în sine și implicarea în diferite domenii. Sunt disponibile câteva exemple de bune practici în direcția combaterii segregării în educație și pe piața muncii. În acest domeniu este nevoie de învățare reciprocă și de dovezi ale „măsurilor care dau rezultate”.

Comisia va realiza cu precădere următoarele:

va sprijini proiectele transnaționale de combatere a stereotipurilor și a segregării în contextul educației, al formării și pe piața muncii, cu accent pe experimentarea generatoare de dovezi solide. Sprijinul va fi acordat prin programul „Drepturi, egalitate și cetățenie” (DEC) 2014-2020. Acesta completează sprijinul acordat statelor membre prin intermediul FSE și prin programul Erasmus+ ;

·va organiza o conferință de evaluare (în 2018) și o conferință finală (2019) privind rezultatele proiectelor de combatere a stereotipurilor și a segregării 23 , în cooperare cu principalele părți interesate, în special cu reprezentanți ai școlilor, cu furnizori de formare, cu universități, cu servicii publice de ocupare a forței de muncă și cu furnizori de orientare în carieră. Conferințele au rolul de a evidenția cele mai promițătoare experiențe și a le difuza mai departe către o mare varietate de părți interesate și autorități naționale;

·va iniția un schimb periodic de bune practici între întreprinderi în vederea eliminării segregării de gen și va continua să susțină Platforma UE a cartelor diversității 24 ;

·va continua să finanțeze proiecte la nivel local care aduc în discuție stereotipuri, conduse de comunități din domeniul educației și al formării, prin programul Erasmus+ ;

·va derula inițiative specifice, în diverse sectoare, pentru a eradica stereotipurile privind competențele, abilitățile și rolurile femeilor și ale bărbaților; de exemplu:

-va invita în continuare întreprinderile să adere la Marea coaliție pentru competențe și locuri de muncă în sectorul digital 25 , invitându-le în special să ajute mai multe femei și fete să dobândească competențe digitale și să le încurajeze să studieze și să urmeze o carieră în domeniul TIC; organizațiilor și întreprinderilor li se vor pune la dispoziție fonduri UE pentru a continua schimbul de bune practici privind inovația, diversitatea și incluziunea de gen, precum și conducerea echilibrată;

-va publica și va analiza oportunitatea unei continuări corespunzătoare a studiului din toamna anului 2017 pe tema Femeile în epoca digitală, care oferă o imagine de ansamblu asupra tendințelor din acest domeniu;

-va pune la dispoziție instrumente de promovare a unor schimbări instituționale care să încurajeze egalitatea în carierele științifice [cum ar fi instrumentul privind egalitatea de gen în mediul universitar și în cercetare (Gender Equality in Academia and Research – GEAR), realizat de Institutul European pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați] și va continua să monitorizeze periodic principalele tendințe din domeniul științei și al cercetării în raportul She Figures („Cifre despre femei”), publicația emblematică a Comisiei în acest domeniu;

-va continua să evidențieze realizările femeilor în domeniul științei prin organizarea Premiului UE pentru femeile inovatoare;

-va lansa o platformă a UE pentru schimbare, în vederea creșterii ratei de ocupare a femeilor și a egalității de șanse în sectorul transporturilor 26 , și va publica în 2018 un studiu privind justificarea economică a creșterii ratei de ocupare a femeilor în sectorul transporturilor; pe baza rezultatelor sale diseminate pe scară largă, bunele practici din acest sector vor fi împărtășite și altor sectoare, care vor fi încurajate să deruleze un exercițiu similar;

-    va sprijin învățarea reciprocă între statele membre cu privire la carierele cadrelor didactice și ale directorilor unităților de învățământ, pentru a reduce dezechilibrul de gen în cadrul activității didactice 27 ; acest demers va avea loc în cadrul programului Educație și formare 2020, printr-o serie de seminare pentru experți, și va fi corelat cu dialogul social sectorial european în domeniul educației 28 ;

-va sprijini colectarea de date privind salariile cadrelor didactice de către Eurydice 29 , în cooperare cu OCDE, și va încuraja statele membre să adopte măsuri în vederea eliminării remunerațiilor necorespunzătoare din acest sector.

Acțiunea 3: Eliminarea „plafonului de sticlă”: combaterea segregării pe verticală

Comisia va sprijini practicile de îmbunătățire a echilibrului de gen în procesele decizionale și în funcțiile de decizie în toate sectoarele.

În fiecare sector și în fiecare profesie, femeile au șanse mai mici de a fi promovate și de a obține responsabilități de conducere. Prin urmare, sunt necesare acțiuni care să îmbunătățească echilibrul de gen la nivel decizional și să asigure egalitatea de gen la toate nivelurile 30 .

Comisia va realiza cu precădere următoarele:

·va depune eforturi în vederea adoptării propunerii sale de directivă privind consolidarea echilibrului de gen în rândul administratorilor societăților cotate la bursă. Ea stabilește obiective cantitative pentru statele membre și subliniază importanța stabilirii unor criterii transparente de selecție pentru candidați de către consiliile de administrație;

·va monitoriza punerea în aplicare a politicilor privind diversitatea de gen la nivelul organelor de conducere în cele mai mari întreprinderi cotate la bursă la nivelul UE, în contextul Directivei 2014/95/UE de modificare a Directivei 2013/34/UE în ceea ce privește prezentarea de informații nefinanciare și de informații privind diversitatea de către anumite întreprinderi și grupuri mari; va urmări respectarea Ghidului Comisiei privind raportarea informațiilor nefinanciare, examinând în special în ce măsură abordează marile întreprinderi echilibrul de gen în politicile lor în materie de diversitate 31 ;

·va continua să finanțeze, prin intermediul programului „Drepturi, egalitate și cetățenie”, proiectele guvernelor, ale partenerilor sociali, ale întreprinderilor, ale ONG-urilor și ale universităților care vizează îmbunătățirea echilibrului de gen în funcțiile de conducere la toate nivelurile 32 ;

·se va angaja într-un dialog cu partenerii sociali pentru a promova măsuri privind îmbunătățirea echilibrului de gen în procesul decizional și va iniția și derula proiecte menite să îmbunătățească echilibrul de gen în funcțiile de decizie;

·va încuraja guvernele să adopte strategii care să includă măsuri concrete având drept rezultat o mai bună reprezentare în procesul decizional a sexului mai slab reprezentat;

·se va angaja într-un dialog cu organismele sectoriale de reglementare pentru a adopta măsuri care să îmbunătățească echilibrul de gen în procesul decizional;

·va pune în aplicare inițiativa privind echilibrul dintre viața profesională și cea privată (a se vedea acțiunea 4), care sprijină un mai bun echilibru și o mai bună repartizare a responsabilităților de îngrijire între femei și bărbați, încurajând astfel femeile să își depună candidatura pentru funcții superioare.

Acțiunea 4: Soluții la problema privării de oportunități profesionale a persoanelor care oferă îngrijiri

Comisia va sprijini emanciparea economică a femeilor prin promovarea unor politici menite să asigure echilibrul dintre viața profesională și cea privată.

În prezent, tinerele termină studiile cu calificări mai bune decât tinerii, însă în 10 state membre ele câștigă cu 10 % mai puțin decât bărbații deja înainte de a împlini 34 de ani 33 . Acest decalaj crește odată cu vârsta, mai ales din cauza privării de oportunități profesionale ca urmare a maternității 34 . Femeile părăsesc piața muncii pentru a avea grijă de copii și/sau de rudele aflate în întreținere și, atunci când nu se retrag complet de pe piața forței de muncă, adesea acceptă la întoarcere posturi cu un nivel mai slab de calificare pentru a putea face față îndatoririlor familiale. Politicile care vizează echilibrul dintre viața profesională și cea privată reprezintă o condiție preliminară pentru îmbunătățirea emancipării economice a femeilor, deoarece un echilibru bun în acest sens sporește oportunitățile femeilor pe piața muncii și elimină obstacolele din calea accesului la locuri de muncă 35 .

În contextul pilonului european al drepturilor sociale, Comisia a adoptat o inițiativă pentru îmbunătățirea echilibrului dintre viața profesională și cea privată a părinților și a îngrijitorilor care lucrează, modernizând actualul cadru juridic al UE privind concediile din motive familiale și formulele de lucru flexibile și elaborând un cadru de politici cuprinzător privind îmbunătățirea modului în care sunt concepute concediile din motive familiale și formulele de lucru flexibile, îmbunătățind calitatea, abordabilitatea din punct de vedere financiar și accesibilitatea serviciilor oficiale de îngrijire și abordând contrastimulentele economice pentru cea de a doua persoană aducătoare de venituri. Inițiativa vizează combaterea subreprezentării femeilor pe piața muncii printr-o mai bună repartizare a responsabilităților de îngrijire între bărbați și femei, reducând astfel riscul ca femeile să avanseze mai greu în carieră și combătând stereotipurile care descurajează recrutarea și/sau promovarea femeilor de către angajatori. Acest lucru ar trebui să aibă un impact pozitiv asupra combaterii segregării verticale de gen pe piața muncii, reducând factorii care le determină pe femei să opteze singure pentru sectoare sau niveluri profesionale mai prost remunerate, pe care le percep în prezent ca oferindu-le un echilibru mai bun între viața profesională și cea privată și care sunt adesea mai prost plătite (cum ar fi cea de medic de familie, profesor de școală sau funcționar în cadrul autorităților locale).



Comisia va realiza cu precădere următoarele:

·va depune eforturi pentru o adoptare rapidă a Directivei privind echilibrul dintre viața profesională și cea privată a părinților și îngrijitorilor 36 de către colegiuitori;

·va asigura realizarea rapidă a acțiunilor nelegislative prevăzute în comunicare 37 .

Acțiunea 5: O mai bună punere în valoare a competențelor, a eforturilor și a responsabilităților femeilor

Segregarea la nivel profesional și sectorial este larg răspândită, iar situația se schimbă într-un ritm lent 38 . Pe termen scurt sau mediu, sunt necesare și măsuri pentru îmbunătățire a salariilor în profesiile dominate de femei, ca recunoaștere a competențelor, a eforturilor și a responsabilităților mobilizate în aceste sectoare.

Comisia va realiza cu precădere următoarele:

·va depune eforturi în vederea unei mai bune recunoașteri a competențelor în toate sectoarele, inclusiv în cele dominate de femei, în baza Noii sale agende pentru competențe 39 . Instrumentele 40 dezvoltate în contextul acestei agende (privind calificările, competențele și validarea învățării informale) sunt neutre din punctul de vedere al genului și vor contribui la valorificarea la maximum a acestor competențe și la îmbunătățirea transparenței calificărilor. La punerea în aplicare a Noii agende pentru competențe se va acorda o atenție specială problemelor de gen. În special, vor fi organizate activități de învățare reciprocă cu principalele părți interesate 41 privind modul în care recunoașterea și validarea competențelor pot promova egalitatea de gen;

·va continua să sensibilizeze publicul cu privire la importanța sistemelor neutre din punctul de vedere al genului de clasificare a locurilor de muncă, pentru a asigura egalitatea de remunerare în practică. În 2018, Comisia va publica și va difuza pe scară largă un ghid actualizat privind sistemele neutre din punctul de vedere al genului de evaluare și clasificare a locurilor de muncă 42 .

Acțiunea 6: Ridicarea vălului: scoaterea la lumină a inegalităților și a stereotipurilor

Comisia va continua să colecteze și să furnizeze date relevante privind diferențele de remunerare existente între femei și bărbați și consecințele acestora asupra veniturilor și a pensiilor.

Combaterea diferenței de remunerare între femei și bărbați presupune cunoașterea corespunzătoare a problemelor inerente în acest domeniu și a dimensiunii acestora, pentru a se putea propune soluții adecvate. Prin urmare, Comisia depune eforturi continue pentru a furniza date relevante privind diferențele persistente în materie de remunerare între femei și bărbați și consecințele acestor diferențe asupra persoanelor, economiilor și societăților 43  și pentru a disemina studiile relevante în acest sens 44 .

Comisia va realiza cu precădere următoarele:

·va continua să efectueze raportări periodice privind evoluția diferențelor de remunerare, de venituri și de pensii între femeile și bărbații din Europa, prin:

-raportul său anual privind egalitatea între femei și bărbați, publicat cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii;

-datele privind diferența „ajustată” de remunerare între femei și bărbați 45 , elaborate în comun de Comisie și Eurostat în 2017 și 2018, precum și datele privind diferența „neajustată” de remunerare între femei și bărbați, elaborate de Comisie în tabloul de bord al indicatorilor sociali 46 ;

-Eurobarometrul privind diferența de remunerare între femei și bărbați și transparența salarială, care va fi publicat în toamna anului 2017;

-un raport privind respectarea dispozițiilor privind egalitatea de remunerare, publicat împreună cu prezentul plan de acțiune;

·va iniția demersuri pentru o mai bună evaluare a egalității de gen în economia colaborativă, dat fiind că datele colectate în Europa și în SUA 47 arată că mai multe femei își fac loc în „economia bazată pe platforme”. Această tendință ar putea contribui la adâncirea diferenței de remunerare între femei și bărbați. În ancheta anuală asupra forței de muncă realizată de Eurostat va fi inclus un modul specific pe această temă;

·va include o perspectivă de gen specifică în Raportul privind caracterul adecvat al pensiilor 2018.

Acțiunea 7: Avertizare și informare cu privire la diferența de remunerare între femei și bărbați

Comisia se va implica activ în activități de sensibilizare cu privire la diferența de remunerare între femei și bărbați și va oferi orientări cu privire la principiul egalității de remunerare.

Diferența de remunerare între femei și bărbați va scădea numai prin implicarea fermă a tuturor factorilor interesați, adică a lucrătorilor, a întreprinderilor și a autorităților publice. Informarea este esențială pentru ca victimele discriminării să își poată afirma drepturile, pentru ca întreprinderile să își poată adapta practicile și politicile și pentru ca autoritățile publice să ia măsurile de însoțire necesare și/sau să adopte orientări.

Comisia va realiza cu precădere următoarele:

·va atrage atenția asupra diferenței de remunerare între femei și bărbați și a cauzelor sale fundamentale, în special prin marcarea Zilei Europene a Egalității Salariale;

·va actualiza și va difuza în fiecare an materiale de comunicare specifice și fișe informative referitoare la diferențele de remunerare între femei și bărbați din fiecare țară;

·va continua să publice rezultatele proiectelor finanțate în cadrul programului PROGRESS al UE, și anume opt proiecte transnaționale desfășurate de societatea civilă și de partenerii sociali pentru înțelegerea și combaterea diferențelor de remunerare între femei și bărbați, cu accent pe anumite sectoare. Unul dintre proiecte constă în realizarea unui calculator care să permită întreprinderilor să înțeleagă și să combată mai bine diferențele de remunerare între femei și bărbați din cadrul lor (inspirat de LOGIB);

·va publica și va difuza în 2018 un ghid actualizat de jurisprudență privind principiul egalității de remunerare, bazat pe anexa 48 la Raportul privind aplicarea Directivei 2006/54/CE 49 , care oferă o imagine de ansamblu a jurisprudenței de referință;

·va pregăti și va difuza pe scară largă, în 2018, un ghid de bune practici actualizat care va reflecta cele mai recente acțiuni întreprinse de statele membre pentru a asigura aplicarea egalității de remunerare pe teren 50 .

Acțiunea 8: consolidarea parteneriatelor în vederea combaterii diferenței de remunerare între femei și bărbați

Comisia va continua să colaboreze activ cu factorii principali pentru a face schimb de bune practici, a oferi finanțare și a remedia consecințele diferenței de remunerare între femei și bărbați prin procesul semestrului european.

Comisia sprijină statele membre, întreprinderile, societatea civilă și partenerii sociali prin finanțări și acțiuni legate de schimbul de bune practici. Următoarele reprezintă câteva exemple recente:

·reuniunea specifică privind abordarea integratoare a egalității de gen din cadrul a Platformei UE a cartelor diversității (iunie 2016);

·un seminar al UE cu partenerii de la nivel interprofesional și cu partenerii sociali sectoriali (noiembrie 2016) și

·un seminar de învățare reciprocă, organizat pentru a discuta bunele practici ale Belgiei în promovarea clasificării neutre din punctul de vedere al genului a locurilor de muncă (octombrie 2016).

Comisia sprijină și eforturile statelor membre de a combate diferența de remunerare între femei și bărbați prin procesul semestrului european, recomandând eventual unui stat membru să soluționeze această problemă specifică sau unele dintre cauzele sale principale, cum ar fi lipsa investițiilor în îngrijirea copiilor sau contrastimulentele fiscale care împiedică cea de a doua persoană aducătoare de venituri – în principal femeile – să lucreze sau să lucreze mai mult.

În 2017, diferența de remunerare între femei și bărbați a fost adusă în discuție în rapoartele de țară referitoare la nouă state membre 51 . În mai 2017, Comisia a emis recomandări specifice fiecărei țări axate pe investițiile în infrastructura de îngrijire a copiilor și pe contrastimulentele fiscale, precum și pe alte măsuri de combatere a diferenței de remunerare între femei și bărbați 52 .

Comisia va realiza cu precădere următoarele:

·va organiza seminare de învățare reciprocă pentru reprezentanții guvernamentali cu privire la diferențele de remunerare, de venituri și de pensii între femei și bărbați, precum și cauzele principale ale acestor diferențe. Se va pune accentul pe măsuri concrete și pe instrumente juridice, precum și pe dificultățile legate de aplicarea acestora;

·va sprijini învățarea reciprocă și consolidarea capacităților în rândul partenerilor sociali, al întreprinderilor și al altor părți interesate, pentru a combate diferența de remunerare între femei și bărbați;

·va acorda sprijin financiar statelor membre care doresc să reducă diferența de remunerare între femei și bărbați, prin intermediul unor cereri de propuneri restrânse în cadrul programului „Drepturi, egalitate și cetățenie” (DEC) 2014­2020; și

·va continua să monitorizeze diferența de remunerare între femei și bărbați în contextul semestrului european și să dialogheze cu statele membre vizate pe marginea măsurilor necesare pentru eradicarea acestei diferențe.

(1) În special, datele arată că diferența de remunerare între femei și bărbați ar putea să crească odată cu intrarea mai multor femei pe piața forței de muncă. A se vedea Boll, C.; Leppin, J.; Rossen, A.; Wolf, A. (2016), „ Magnitude and Impact Factors of the Gender Pay Gap in EU Countries ” (Dimensiunea și factorii de impact ai diferenței de remunerare între femei și bărbați în țările UE), raport elaborat și finanțat de Comisia Europeană – Direcția Generală Justiție și Consumatori. În plus, evoluțiile de pe piața muncii au fost în general nefavorabile lucrătorilor cu salarii mici. Prin urmare, femeile au avut de luptat „împotriva curentului” reprezentat de aceste tendințe nefavorabile. A se vedea Blau F. și Kahn L. (1997), „Swimming Upstream: Trends in the Gender Wage Differential in the 1980s” (Împotriva curentului: tendințele diferenței de remunerare între femei și bărbați în anii 1980), Journal of Labor Economics, vol. 15, nr. 1, partea 1 (ianuarie 1997), p. 1-42.
(2) A se vedea Burchell B., Hardy V., Rubery J. și Smith M. (2015), „A new method to understand labour market segregation” (O nouă metodă de înțelegere a segregării pe piața muncii), raport elaborat și finanțat de Comisia Europeană – Direcția Generală Justiție și Consumatori: doar 18 % dintre femei și 15 % dintre bărbați lucrează în profesii mixte (60-40 % bărbați și femei).
(3) Boll et al. (2016): segregarea sectorială contribuie la amplificarea diferenței de remunerare între femei și bărbați în toate țările. Efectul segregării profesionale este mai eterogen la nivel transnațional: într-o serie de țări, este posibil ca, de fapt, segregarea profesională să protejeze femeile.
(4) A se vedea indicele segregării profesionale și sectoriale, publicat în fiecare an în raportul Comisiei Europene privind egalitatea între femei și bărbați.
(5) A se vedea Boll et al. (2016).
(6) CE (2015), „An ever closer union among the peoples of Europe? Rising inequalities in the EU and their social, economic and political impacts. Outcomes of EU-funded research” (O uniune din ce în ce mai strânsă între popoarele Europei? Adâncirea inegalităților în UE și impactul lor social, economic și politic. Rezultatele cercetării finanțate de UE). DG RTD, Bruxelles, p. 54-55.
(7) Goldin C. (2014), „A Grand Gender Convergence: Its Last Chapter” (Marea convergență a genurilor: ultimul său capitol), American Economic Review, 104 (4): 1091-1119.
(8) Eurobarometrul nr. 465.
(9) De exemplu, se estimează că introducerea salariului minim în Germania a redus diferența de remunerare între femei și bărbați cu 2,5 puncte procentuale. De asemenea, femeile ar trebui să beneficieze de creșterea recentă a salariilor minime în unele dintre țările cu cea mai mare diferență de remunerare între cele două sexe (Republica Cehă, Slovacia și Regatul Unit).
(10) Diferența de remunerare cauzează o treime dintre inegalitățile în materie de venituri obținute de femei și bărbați pe parcursul vieții profesionale active. A se vedea raportul Comisiei din 2017 privind egalitatea între femei și bărbați, precum și Eurostat: http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Gender_statistics
(11) Eliminarea diferenței de remunerare între femei și bărbați reprezintă unul dintre obiectivele angajamentului strategic al Comisiei pentru egalitatea de gen (2016-2019) http://ec.europa.eu/justice/gender-equality/files/documents/151203_strategic_engagement_en.pdf .
(12)      Raport privind aplicarea Directivei 2006/54/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 5 iulie 2006 privind punerea în aplicare a principiului egalității de șanse și al egalității de tratament între bărbați și femei în materie de încadrare în muncă și de muncă (reformare), COM(2013) 861 final – http://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/PDF/?uri=CELEX:52013DC0861
(13)      Recomandarea Comisiei din 7 martie 2014 referitoare la consolidarea principiului egalității de remunerare între bărbați și femei prin transparență, COM(2014) 1405 final – http://ec.europa.eu/justice/gender-equality/files/gender_pay_gap/c_2014_1405_ro.pdf
(14)      Printre acestea se numără: (i) dreptul angajaților de a solicita informații privind nivelurile de remunerare, defalcate pe sexe, pentru categoriile de angajați care prestează aceeași muncă sau o muncă de aceeași valoare; (ii) informări periodice de către angajatori cu privire la structurile salariale pe categorii de angajați sau de funcții, defalcate pe sexe (numai pentru întreprinderile mari și mijlocii); (iii) audituri salariale în cadrul întreprinderilor mari; și (iv) discutarea problemelor legate de egalitatea de remunerare la nivelul adecvat al negocierilor colective.
(15) COM(2017) 671.
(16)      Directiva reformată privind egalitatea de șanse și de tratament între femei și bărbați obligă statele membre să instituie sancțiuni efective, proporționale și disuasive. Sancțiunile prevăzute de legislația națională a statelor membre variază însă considerabil, ceea ce duce la inegalități în respectarea drepturilor acordate în temeiul directivei.
(17)      În cauza C-318/13, procedura inițiată de X, 3 septembrie 2014, CJUE a considerat că, în temeiul Directivei 79/7/CEE, prestațiile diferențiate pe baza datelor actuariale defalcate pe gen sunt inadmisibile în cazul pensiilor obținute în cadrul sistemelor obligatorii de securitate socială.
(18)    În cauza C-236/09, Test Achats, 1 martie 2011, CJUE a anulat articolul 5 alineatul (2) din Directiva 2004/113/CE, care permitea utilizarea factorilor actuariali bazați pe sex în contractele de asigurare. Hotărârea a obligat statele membre să impună obligativitatea primelor și a prestațiilor unisex până la 21 decembrie 2012.
(19)      Așa cum s-a anunțat în raportul său privind evaluarea recomandării din 2014.
(20) Femeile reprezintă doar 10 % din forța de muncă în sectorul construcțiilor, 22 % în sectorul transporturilor și 30 % în industria prelucrătoare (față de 46 % la nivelul întregii economii).
(21)      A se vedea studiul EIGE privind reducerea disparității de gen în știință, tehnologie, inginerie și matematică (STIM) – http://eige.europa.eu/gender-mainstreaming/policy-areas/economic-and-financial-affairs/economic-benefits-gender-equality/stem
(22)      Programul privind evaluarea internațională a elevilor (PISA) este un sondaj trienal efectuat de către OCDE în rândul elevilor de 15 ani din întreaga lume. Sondajul respectiv s-a desfășurat în 2015.
(23)    Granturi pentru acțiuni de susținere a proiectelor transnaționale care promovează bunele practici privind rolurile de gen și depășirea stereotipurilor de gen în educație, în formare și la locul de muncă – JUST/2015/RGEN/AG/ROLE. A se vedea http://ec.europa.eu/justice/grants1/calls/2015_action_grants/just_2015_rgen_ag_role_en.htm
(24)      Platforma la nivelul UE a cartelor diversității a fost înființată în 2010 și este finanțată de Comisia Europeană. Platforma cuprinde în prezent 18 carte ale diversității, din următoarele țări: Austria, Belgia, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Ungaria, Irlanda, Italia, Luxemburg, Țările de Jos, Polonia, Portugalia, Slovacia, Spania și Suedia. A se vedea http://ec.europa.eu/justice/discrimination/diversity/charters/index_en.htm
(25)

Coaliția pentru competențe și locuri de muncă în sectorul digital reunește state membre, întreprinderi, parteneri sociali, organizații non-profit și furnizori de educație care iau măsuri pentru a rezolva problema lipsei de competențe digitale în Europa.

(26)      Începând din decembrie 2017, părțile interesate din toate sectoarele transporturilor vor putea să își facă vizibile acțiunile concrete în favoarea ocupării femeilor și să facă schimb de bune practici.
(27)      Strengthening teaching in Europe, New evidence from teachers compiled by Eurydice and CRELL (Consolidarea activității didactice în Europa, Noi dovezi din partea cadrelor didactice compilate de Eurydice și CRELL), iunie 2015 http://ec.europa.eu/dgs/education_culture/repository/education/library/policy/teaching-profession-practices_en.pdf
(28) Sprijinirea cadrelor didactice și a directorilor de școli pentru ca aceștia să obțină o calitate excelentă a predării și a învățării, parte a Comunicării Comisiei intitulată „Dezvoltarea școlilor și calitatea excelentă a predării pentru un început bun în viață” [COM(2017) 248].
(29)       http://eacea.ec.europa.eu/education/eurydice/index_en.php
(30)      De exemplu, datele din octombrie 2016 arată că, în continuare, mai puțin de unul din patru membri ai consiliilor de administrație ale celor mai mari întreprinderi cotate la bursă din statele membre ale UE sunt femei (23,9 %). În politica locală, în 2015 doar puțin peste unul din șapte primari sau alți lideri ai consiliilor erau femei (15,1 %) (Raportul din 2017 privind egalitatea între femei și bărbați).
(31) http://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/?uri=CELEX:52017XC0705(01)  
(32)

În perioada 2014-2016 s-au alocat 5 milioane EUR pentru 23 de proiecte pe această temă.

(33) Eurostat, ancheta asupra structurii câștigurilor salariale.
(34) Câștigurile salariale reduse, concentrarea mai mare în funcții cu fracțiune de normă și întreruperile din carieră cauzate de responsabilitățile de îngrijire fac ca multe femei să fie mai dependente din punct de vedere economic de partenerii lor sau de stat și contribuie substanțial la diferențele de remunerare între femei și bărbați și la disparitatea de gen în ceea ce privește pensiile. Acest lucru are drept rezultat un risc mai mare de expunere la sărăcie și excluziune socială pentru femei, efectele negative extinzându-se și asupra copiilor și familiilor acestora [a se vedea Comunicarea Comisiei COM(2017) 252 final: O inițiativă pentru sprijinirea echilibrului dintre viața profesională și cea privată a părinților și îngrijitorilor care lucrează].
(35)      Oláh S., Hobson B și L. Carlson (2017) „Changing families and sustainable societies: Policy contexts and diversity over the life course and across generations” (Familii în schimbare și societăți durabile: contexte politice și diversitate pe parcursul întregii vieți și între generații), Proiectul PC7 Familii și societăți (GA 320116).
(36)      Propunere de directivă privind echilibrul dintre viața profesională și cea privată a părinților și îngrijitorilor și de abrogare a Directivei 2010/18/UE a Consiliului, COM(2017) 253 final.
(37) COM (2017) 252.
(38) Cercetările recente confirmă faptul că segregarea sectorială de gen pe piața muncii reprezintă cauza unei proporții semnificative a diferențelor de remunerare între femei și bărbați în toate țările UE: femeile se angajează în sectoare relativ prost plătite. Segregarea sectorială a evoluat foarte lent (Raportul din 2017 privind egalitatea între femei și bărbați în UE).
(39) O nouă Agendă pentru competențe în Europa – Să lucrăm împreună pentru consolidarea capitalului uman, a capacității de inserție profesională și a competitivității, COM(2016) 381 final.
(40)      În ultimii 10 ani a crescut cooperarea la nivel european și s-au dezvoltat instrumente de promovare a transparenței în ceea ce privește competențele: i) Cadrul european al calificărilor; ii) o clasificare europeană multilingvă a aptitudinilor, competențelor, calificărilor și ocupațiilor (ESCO); iii) o recomandare a Consiliului privind validarea învățării non-formale și informale.
(41)      Principalele părți interesate sunt autoritățile naționale însărcinate cu calificările, serviciile de informare, consiliere și îndrumare, precum și autoritățile responsabile de validarea învățării non-formale și informale.
(42) În anexa la raportul privind aplicarea Directivei 2006/54/CE [COM(2013) 861 final, 6.12.2013], Comisia prezintă un ghid privind sistemele neutre din punctul de vedere al genului de evaluare și clasificare a locurilor de muncă [SWD(2013) 512 final, 6.12.2013].
(43)      A se vedea Bettio F. și Ticci E. (2017), „Violence against women and economic independence” (Violența împotriva femeilor și independența economică).
(44)      De exemplu, raportul privind situația transparenței salariale în Europa, publicat în mai 2017 de rețeaua europeană de experți judiciari în domeniul egalității de gen, sau studiul privind dimensiunea și factorii de impact ai diferenței de remunerare între femei și bărbați în țările UE, pregătit de Direcția Generală Justiție;
(45) Diferența de remunerare între femei și bărbați poate fi explicată printr-o serie de factori: segregarea, nivelul diferit de educație, de experiență etc. Partea rămasă „neexplicată” se numește diferență „ajustată” de remunerare între femei și bărbați. Această defalcare a diferenței de remunerare într-o parte ajustată și una neajustată poate oferi informații suplimentare factorilor de decizie.
(46)      Tabloul de bord al indicatorilor sociali este disponibil la adresa:    https://composite-indicators.jrc.ec.europa.eu/social-scoreboard/#
(47)      A se vedea Krueger și Katz (2016), „The Rise and Nature of Alternative Work Arrangements in the United States, 1995-2015” (Dezvoltarea și natura formulelor de lucru alternative în Statele Unite, 1995-2015). Datele din America arată „o creștere notabilă a probabilității ca femeile să lucreze în cadrul unei formule alternative de lucru. Din 2005 până în 2015, procentajul femeilor angajate în cadrul unei formule alternative de lucru a crescut de peste două ori, de la 8,3 % la 17,0 %. Procentajul a crescut mai puțin în cazul bărbaților, de la 11,6 % la 14,7 %.” A se vedea și „The situation of workers in the collaborative economy” (Situația lucrătorilor din economia colaborativă), Analiză aprofundată, Parlamentul European, pentru datele referitoare la UE.
(48) SWD(2013) 512 final, 6.12.2013.
(49) COM(2013) 861 final, 6.12.2013.
(50) Rezultând din SWD(2013) 512 final, 6.12.2013.
(51)      DE, EE, IE, ES, IT, AT, PL, RO, SK.
(52) Mai ales în Estonia.

Bruxelles, 20.11.2017

COM(2017) 678 final

ANEXĂ

la

COMUNICAREA COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN, CONSILIU ȘI COMITETUL ECONOMIC ȘI SOCIAL EUROPEAN

Planul de acțiune al UE 2017-2019
Combaterea diferenței de remunerare între femei și bărbați


ANEXĂ

Planul de acțiune al UE 2017-2019

Combaterea diferenței de remunerare între femei și bărbați

LISTA ACȚIUNILOR, CALENDARUL ȘI ACTORII IMPLICAȚI:

Acțiuni

Obiective/Modalități

Calendar

Actori implicați

Acțiunea 1: O mai bună aplicare a principiului egalității de remunerare

1 - Evaluarea posibilității de modificare a Directivei reformate 2006/54/CE privind egalitatea de șanse și de tratament între femei și bărbați

Dovada necesității de a promova cadrul juridic existent și de a îmbunătăți respectarea acestuia:

   consolidarea rolului de asigurare a respectării legii îndeplinit de organismele de promovare a egalității

   îmbunătățirea sancțiunilor și a despăgubirilor acordate victimelor

   asigurarea egalității de gen în sistemele de pensii de serviciu

   asigurarea transparenței salariale

Toamna anului 2018

Comisia Europeană

2 - Adoptarea unui raport privind măsurile adoptate la nivel național, în temeiul articolului 157 alineatul (4) din TFUE, care prevăd avantaje specifice menite să faciliteze exercitarea unei activități profesionale de către sexul mai slab reprezentat, să prevină sau să compenseze dezavantaje în cariera profesională

Obligație prevăzută la articolul 31 alineatul (2) din Directiva reformată privind egalitatea de șanse și de tratament între femei și bărbați

2019

Comisia Europeană

3 - Colaborarea cu EQUINET, cu Comitetul consultativ pentru egalitatea de șanse între femei și bărbați și cu Grupul la nivel înalt pentru integrarea perspectivei de gen

Consolidarea respectării în statele membre a principiului egalității de remunerare

în curs

Comisia Europeană

EQUINET

Autoritățile naționale

Acțiunea 2: Combaterea segregării la nivel profesional și sectorial

4 - Sprijinirea proiectelor transnaționale de combatere a stereotipurilor și a segregării

- Programul „Drepturi, egalitate și cetățenie” („programul DEC”) 2014-2020

- FSE

- Erasmus+

2014-2020

Comisia Europeană

Statele membre

5 - Organizarea de conferințe pe baza rezultatelor proiectelor de combatere a stereotipurilor și a segregării

- O conferință de evaluare

- O conferință finală

2018

2019

Comisia Europeană

Autoritățile naționale

Principalele părți interesate

6 - Susținerea Platformei UE a cartelor diversității și inițierea unui schimb periodic de bune practici între întreprinderi

- Eliminarea segregării de gen

în curs

Comisia Europeană

Autoritățile naționale

Principalele părți interesate

7 - Finanțarea proiectelor de la nivel local care aduc în discuție stereotipuri, conduse de comunități din domeniul educației și al formării

- Erasmus+

în curs

Comisia Europeană

Autoritățile naționale

Principalele părți interesate

8 - Punerea la dispoziție a unor instrumente de promovare a schimbărilor instituționale care să încurajeze egalitatea în carierele științifice și să evidențieze realizările femeilor în domeniul științei prin intermediul premiului UE pentru femeile inovatoare

- Egalitate de gen în mediul universitar și în cercetare

în curs

Comisia Europeană

EIGE

9 - Lansarea unei platforme a Uniunii Europene pentru schimbare, în vederea creșterii ratei de ocupare a femeilor și a egalității de șanse în sectorul transporturilor

- Schimburi de bune practici și evidențiere a acțiunilor concrete de favorizare a angajării femeilor în sectorul transporturilor

- Publicarea unui studiu privind justificarea economică a creșterii ratei de ocupare a femeilor în sectorul transporturilor

decembrie 2017

2018

Comisia Europeană

Autoritățile naționale

Principalele părți interesate

10 - Sprijinirea învățării reciproce între statele membre cu privire la carierele cadrelor didactice și ale directorilor unităților de învățământ; sprijinirea colectării de date privind salariile cadrelor didactice și încurajarea statelor membre să adopte măsuri în vederea eliminării remunerațiilor necorespunzătoare din acest sector

- Educație și formare profesională 2020

- Dialog social sectorial european în domeniul educației

- Eurydice în cooperare cu OCDE

în curs

în curs

Comisia Europeană

Autoritățile naționale

Principalele părți interesate

Acțiunea 3: Eliminarea „plafonului de sticlă”: combaterea segregării pe verticală

11 - Continuarea demersurilor în direcția adoptării textului de propunere a Comisiei de directivă privind consolidarea echilibrului de gen în rândul administratorilor societăților cotate la bursă și monitorizarea punerii în aplicare a politicilor privind diversitatea de gen la nivelul organelor de conducere ale celor mai mari companii cotate la bursă din UE

- Demersuri în direcția adoptării propunerii Comisiei

în curs

Comisia Europeană

Consiliul

Parlamentul European

Autoritățile naționale

12 - Finanțarea proiectelor care vizează îmbunătățirea echilibrului de gen în funcțiile economice la toate nivelurile de conducere

- Programul DEC

în curs

Comisia Europeană

Autoritățile naționale

Principalele părți interesate

13 - Încurajarea guvernelor în sensul adoptării de strategii cu măsuri concrete pentru asigurarea unui echilibru de gen mai bun în procesul decizional, precum și în sensul inițierii unui dialog cu partenerii sociali și cu organismele de reglementare sectoriale în vederea promovării/adoptării măsurilor relevante

- Continuarea dialogului cu partenerii sociali

-Realizarea de proiecte care vizează îmbunătățirea echilibrului de gen în funcțiile de decizie

-Sprijinirea măsurilor concrete de la nivel național care conduc la o mai bună reprezentare în procesul decizional a sexului mai slab reprezentat

-Inițierea și sprijinirea dialogului cu organismele de reglementare sectoriale

în curs

Comisia Europeană

Partenerii sociali

Autoritățile naționale

Organismele de reglementare

Acțiunea 4: Soluții la problema privării de oportunități profesionale a persoanelor care oferă îngrijiri

14 - Punerea în aplicare a inițiativei privind echilibrul dintre viața profesională și cea privată

- Depunerea de eforturi pentru adoptarea rapidă de către colegiuitori a Directivei privind echilibrul dintre viața profesională și cea privată a părinților și îngrijitorilor, precum și realizarea acțiunilor nelegislative prevăzute în comunicare

în curs

Comisia Europeană

Consiliul

Parlamentul European

Acțiunea 5: O mai bună punere în valoare a competențelor, a eforturilor și a responsabilităților femeilor

15 - Demersuri în direcția unei mai bune recunoașteri a competențelor în toate sectoarele

- Noua agendă pentru competențe

în curs

Comisia Europeană

Autoritățile naționale

Principalele părți interesate

16- Sensibilizare cu privire la sistemele de clasificare neutre din punctul de vedere al genului

- Continuarea sensibilizării cu privire la importanța sistemelor neutre din punctul de vedere al genului de clasificare a locurilor de muncă, pentru asigurarea egalității de remunerare

- Publicarea și diseminarea pe scară largă a unui ghid actualizat privind sistemele neutre din punctul de vedere al genului de evaluare și clasificare a locurilor de muncă

în curs

2018

Comisia Europeană

Autoritățile naționale

Principalele părți interesate

Acțiunea 6: Ridicarea vălului: scoaterea la lumină a inegalităților și a stereotipurilor

17 - Raportare periodică privind evoluția diferențelor de remunerare, de venituri și de pensii între femeile și bărbații din Europa; includerea perspectivei de gen în Raportul privind caracterul adecvat al pensiilor 2018

- Raport anual privind egalitatea între femei și bărbați

- Date privind diferența „ajustată” de remunerare între femei și bărbați

- Eurobarometru privind diferența de remunerare între femei și bărbați și transparența în materie de remunerare

Ziua Internațională a Femeii

2017/2018

Ziua Europeană a Egalității Salariale 2017

Comisia Europeană

- Publicarea unui raport privind respectarea dispozițiilor în materie de egalitate a remunerării

- Publicarea Raportului privind caracterul adecvat al pensiilor 2018

Ziua Europeană a Egalității Salariale 2017

2018

18 - Inițierea unor demersuri de îmbunătățire a evaluării egalității de gen în economia colaborativă

- Evaluarea egalității de gen în economia colaborativă

2018

Comisia Europeană

Acțiunea 7: Avertizare și informare cu privire la diferența de remunerare între femei și bărbați

19 - Sensibilizare cu privire la diferența de remunerare între femei și bărbați

- Ziua Europeană a Egalității Salariale

Anual

Comisia Europeană

20 - Publicarea și diseminarea în 2018 a unui ghid actualizat de jurisprudență privind principiul egalității de remunerare

- Actualizarea și publicarea unui ghid actualizat de jurisprudență a CJUE privind principiul egalității de remunerare

2018

Comisia Europeană

21 - Elaborarea și difuzarea unui ghid de bune practici actualizat

- Elaborarea și difuzarea pe scară largă a unui ghid de bune practici actualizat, care să reflecte cele mai recente acțiuni întreprinse de statele membre pentru a asigura aplicarea egalității de remunerare

2018

Comisia Europeană

Acțiunea 8: Acordarea de ajutor: consolidarea parteneriatelor în vederea combaterii diferenței de remunerare între femei și bărbați

22 - Organizarea de seminare de învățare reciprocă pe tema diferenței de remunerare între femei și bărbați, incluzând sprijin punctual pentru partenerii sociali

- Continuarea organizării de seminare de învățare reciprocă pentru reprezentanții guvernamentali cu privire la diferențele de remunerare, de venituri și de pensii între femei și bărbați, precum și cu privire la cauzele principale ale acestor diferențe

- Sprijinirea învățării reciproce și a consolidării capacităților partenerilor sociali, ale întreprinderilor și ale altor părți interesate de a combate diferența de remunerare între femei și bărbați

în curs

Comisia Europeană

Autoritățile naționale

Partenerii sociali

Principalele părți interesate

23 - Acordarea de sprijin financiar statelor membre care doresc să reducă diferența de remunerare între femei și bărbați

- Programul DEC 2014-2020

în curs

Comisia Europeană

Autoritățile naționale

Principalele părți interesate

24 - Continuarea monitorizării diferenței de remunerare între femei și bărbați în contextul semestrului european

- Semestrul european

în curs

Comisia Europeană

Autoritățile naționale