Bruxelles, 14.9.2016

COM(2016) 589 final

2016/0287(COD)

Propunere de

REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ŞI AL CONSILIULUI


de modificare a Regulamentelor (UE) nr. 1316/2013 și (UE) nr. 283/2014 în ceea ce privește promovarea conectivității la internet în comunitățile locale

(Text cu relevanță pentru SEE)


EXPUNERE DE MOTIVE

1.CONTEXTUL PROPUNERII

Motivele și obiectivele propunerii

Noul pachet privind telecomunicațiile adoptat astăzi de către Comisie cuprinde o comunicare care definește viziunea europeană asupra conectivității la internet pentru cetățeni și întreprinderi în cadrul pieței unice digitale 1 , precum și o propunere legislativă privind Codul european al comunicațiilor electronice 2 , care revizuiește cadrul de reglementare pentru comunicațiile electronice. Propunerile Comisiei stabilesc reformele necesare pentru a asigura disponibilitatea și adoptarea rețelelor de foarte mare capacitate care vor permite utilizarea pe scară largă a produselor, serviciilor și aplicațiilor în cadrul pieței unice digitale.

Pe măsură ce internetul și conectivitatea digitală transformă viața privată și practicile profesionale, atât în interiorul, cât și în afara Uniunii, este necesar să se asigure că publicul larg este încurajat să profite de oportunitățile pe care le oferă această transformare.

Din acest motiv, unul dintre obiectivele strategice ale Comisiei pentru Uniune care trebuie atinse până în 2025 îl reprezintă punerea la dispoziție a unor conexiuni Gigabit în locurile unde se furnizează servicii publice, cum ar fi administrațiile publice, bibliotecile și spitalele. Conectarea acestora, precum și a altor spații ale vieții sociale, inclusiv a spațiilor în aer liber accesibile publicului larg, la viteze semnificativ mai mari decât aceea a unui acces funcțional la internet, va permite cetățenilor din toate păturile sociale să cunoască avantajele oferite de conectivitatea de ultimă generație, atunci când se deplasează, în locurile unde conexiunea la internet este importantă.

Printre măsurile menite să sprijine acest obiectiv, în noul pachet se promovează desfășurarea unor puncte de acces fără fir locale prin simplificarea procedurilor de planificare și prin introducerea unor obligații de reglementare mai puțin stricte în cazurile, între altele, în care accesul este furnizat pe bază necomercială sau în mod auxiliar în raport cu furnizarea altor servicii publice.

Măsura propusă aici completează acest efort prin modificări ale cadrului juridic pentru telecomunicații din cadrul Mecanismului pentru interconectarea Europei, prevăzut în Regulamentul (UE) nr. 1316/2013 3 (denumit în continuare „Regulamentul privind MIE”) și în Regulamentul (UE) nr. 283/2014 4 (denumit în continuare „Regulamentul privind orientările”). Aceste modificări încurajează entitățile cu misiune de serviciu public, cum ar fi autoritățile publice și furnizorii de servicii publice să ofere în mod gratuit conexiuni fără fir locale în spațiile vieții sociale locale (de exemplu, administrații publice, biblioteci, centre de sănătate și spații publice în aer liber). În acest scop, măsura prevede stimulente financiare în favoarea acelor entități care doresc să furnizeze în mod gratuit conectivitate fără fir locală de mare capacitate în spațiile publice aflate sub jurisdicția lor sau la sediile lor de serviciu. Finanțarea autorităților publice locale pentru punctele de acces în spațiile ale vieții sociale locale, inclusiv în spațiile în aer liber accesibile publicului larg, va fi stabilită cu prioritate în prima fază a intervenției.

Prin stimularea integrării cu serviciile publice actuale, această intervenție va promova creșterea interesului cetățenilor pentru serviciile de internet de mare capacitate și, prin urmare, va aduce o contribuție semnificativă atât la adoptarea serviciilor în bandă largă, cât și la dezvoltarea infrastructurii publice. Conectivitatea fără fir locală accesibilă în mod gratuit în locurile aglomerate unde se reunesc multe persoane așteptând următoarea etapă din agenda lor cotidiană poate aduce o valoare adăugată semnificativă prin faptul că permite transformarea timpului neproductiv și de tranzit într-o experiență productivă, relaxantă sau informativă. Mai mult, aceste puncte de acces fără fir locale pot oferi o granularitate mai mare a acoperirii în locuri greu accesibile sau în cazul în care conectivitatea fără fir ar fi compromisă în cazul unui număr mare de utilizatori. Oferind utilizatorilor posibilitatea de a rămâne conectați atunci când se deplasează, aceste puncte consolidează, de asemenea, mobilitatea, flexibilitatea și interesul de a se utiliza serviciile oferite de entitățile cu misiune de serviciu public și pot permite un control mai bun asupra bugetului de timp personal. În același timp, raza de acțiune limitată a unui singur punct de acces garantează că această ofertă publică nu face concurență ofertelor comerciale, dar ar putea juca un rol important în stimularea utilizării benzii largi și în promovarea competențelor digitale. La rândul său, acest lucru va promova interesul utilizatorilor de a adopta ofertele comerciale rezidențiale sau mobile în bandă largă. Intervenția propusă completează noul concept legislativ de serviciu universal din propunerea de cod european de comunicații electronice, prin care fiecare cetățean al UE are dreptul de a fi conectat: dreptul la o conexiune de internet funcțională, cel puțin în locații fixe, la un preț accesibil și care să permită participarea deplină la economia și societatea digitală.

Măsura propusă prevede un mecanism simplu de finanțare pentru instalarea de puncte de acces fără fir locale. Intervenția este concepută astfel încât să se obțină un impact maxim pe termen scurt prin încurajarea interesului cetățenilor pentru serviciile de acces la internet și facilitarea utilizării serviciilor publice digitale, inclusiv a accesului la infrastructurile de servicii digitale. Așteptările legate de faptul că interesul generat va oferi o bază pentru funcționarea continuă și posibila înlocuire a punctelor de acces fără altă asistență financiară în temeiul regulamentelor este în concordanță cu obiectivul de eliminare treptată a unei astfel de asistențe ori de câte ori este posibil și de încurajare a recurgerii la mecanisme de finanțare alternative.

Pentru a garanta natura specifică a intervenției și pentru a realiza beneficii publice maxime, finanțarea va fi limitată la situațiile în care nu există puncte de acces gratuit publice sau private care să ofere un acces de foarte mare viteză în bandă largă. Deoarece cuantumul asistenței financiare din partea Uniunii care urmează să fie atribuită pentru acțiunile individuale se va situa sub pragul de 60 000 EUR pentru granturi cu valoare mică prevăzut de Regulamentul financiar 5 , nu se așteaptă niciun efect semnificativ al intervenției asupra concurenței 6 . În plus, finanțarea trebuie să fie atribuită într-un mod echilibrat din punct de vedere geografic, astfel încât să contribuie la coeziunea economică, socială și teritorială în Uniune, ținând seama, în special, de nevoile comunităților locale 7 . Prin aplicarea coroborată a acestor criterii, intervenția propusă este în concordanță cu cadrul unor piețe deschise și competitive care susțin operarea rețelelor transeuropene.

Pe lângă stimularea cererii de conectivitate de mare viteză în bandă largă și încurajarea adoptării acesteia pe scară largă la nivel comunitar, intervenția va avea, de asemenea, mai multe efecte pozitive în lanț care variază de la îmbunătățirea accesului la e-guvernare și a participării la viața democratică inclusiv a grupurilor demografice care altfel ar avea dificultăți de a se conecta (precum refugiații și grupurile cu venituri mici), la infrastructuri suplimentare pentru comunicarea în situații de urgență și de criză și pentru anunțurile serviciilor publice. Pentru a se garanta că și comunitățile locale cu resurse limitate pot beneficia de participarea la piața unică digitală, în cadrul acestei măsuri sprijinul ar trebui să fie disponibil pentru până la 100 % din costurile eligibile, fără a se aduce atingere principiului cofinanțării. Potențialii beneficiari ar putea asocia membri ai comunităților locale la punerea în practică a acțiunilor finanțate prin măsura propusă în vederea stabilirii spațiilor de viață socială în care instalarea de puncte de acces fără fir cu acces liber ar oferi cea mai mare valoare adăugată pentru comunitate.

Având în vedere caracterul său flexibil și orientat către sprijinirea rețelelor în bandă largă în cadrul pachetului financiar sectorial de telecomunicații pentru punerea în aplicare a MIE, intervenția ar trebui să fie recunoscută ca un proiect separat de interes comun, cu acțiuni asociate în temeiul Regulamentului privind MIE și un buget propriu, detalii care ar trebui să fie definite în Regulamentul privind orientările. Având în vedere volumul limitat al asistenței financiare acordate fiecărui beneficiar, dar și numărul total semnificativ al acestora, este important să se asigure că procedurile administrative sunt raționalizate și simplificate pentru a permite luarea flexibilă și rapidă a deciziilor. În acest scop, statele membre ar trebui să aibă posibilitatea să aprobe în cadrul acestei intervenții, în temeiul Regulamentului privind MIE, categorii de propuneri mai degrabă decât să trebuiască să își dea acordul asupra listelor de beneficiari individuali. Prin punerea în aplicare a acestei modificări în mod orizontal în beneficiul altor proiecte de interes comun, propunerea răspunde, de asemenea, cererilor din partea statelor membre vizând mijloace mai eficiente de punere în aplicare a acțiunilor în domeniul infrastructurilor de servicii digitale.

Pentru a se asigura faptul că măsura poate răspunde unei mari diversități de situații și poate produce rezultate concrete cât mai curând posibil, este esențial să nu se restrângă inutil formele de asistență financiară disponibile. Se poate menține un grad ridicat de flexibilitate în acest context dacă se permite ca pentru punerea în aplicare să fie disponibilă cea mai largă gamă posibilă de forme de asistență adecvate pentru intervenție. În acest scop și având în vedere negocierile în curs privind revizuirea Regulamentului financiar, textul Regulamentului privind MIE ar trebui să fie modificat, în scopul de a se preciza că toate acțiunile care contribuie la proiectele de interes comun, inclusiv prezenta intervenție, sunt, în general, eligibile pentru sprijin prin formele de asistență financiară disponibile în prezent, dar și prin formele care urmează să fie disponibile în perspectivă în temeiul Regulamentului financiar.

Pe de altă parte, se propune, din aceleași motive, să se precizeze formele de asistență financiară disponibile pentru intervenție într-un mod coerent în Regulamentul privind MIE și în Regulamentul privind orientările. Este probabil ca granturile să fie principala formă de asistență financiară adecvată pentru atingerea obiectivului de promovare a conectivității fără fir locale gratuite în comunitățile locale, dar nu ar trebui să fie excluse de la început alte forme de asistență financiară, cu excepția instrumentelor financiare. Instrumentele financiare sunt excluse din cauza sarcinii administrative relativ ridicate pe care o presupun și a întârzierilor în punerea în aplicare asociate acestei sarcini, care nu permit un nivel suficient de aliniere la caracteristicile acțiunilor preconizate.

Pentru a se asigura rapiditatea și eficiența, punerea în aplicare a prezentei intervenții se va realiza prin intermediul unor proceduri administrative raționalizate care utilizează o documentație standardizată (cum ar fi cupoanele) și al altor instrumente online pentru prelucrarea solicitărilor, precum și pentru monitorizarea ulterioară și auditarea punctelor de acces fără fir locale instalate.

Se așteaptă ca măsura propusă, promovată prin intermediul rețelei UE de birouri cu competențe în materie de bandă largă 8 , să crească nivelul de conștientizare în rândurile autorităților locale și ale cetățenilor cu privire la noile priorități ale Comisiei privind societatea gigabiților și să asigure, totodată, un grad ridicat de vizibilitate și de încredere în capacitatea UE de a furniza conectivitate și acces la serviciile digitale pe întreg continentul european. Recunoașterea acțiunilor finanțate de măsura propusă va fi garantată de o identitate vizuală specifică elaborată de Comisie, care va fi pusă la dispoziția beneficiarilor pentru punerea în aplicare, asigurând astfel recunoașterea mărcii.

Coerența cu dispozițiile existente în domeniul de politică

În prezent, cadrul legislativ pentru telecomunicații în contextul Mecanismului pentru interconectarea Europei prevede sprijin financiar în domeniul telecomunicațiilor pentru infrastructurile de servicii digitale (sub formă de granturi și/sau achiziții publice), precum și pentru rețelele în bandă largă (sub formă de instrumente financiare).

În ceea ce privește intervenția în favoarea serviciilor în bandă largă, având în vedere importanța fundamentală a rețelelor în bandă largă în ceea ce privește creșterea economică și locurile de muncă și ținând seama de provocările – atât financiare, cât și tehnice – legate de investițiile publice în acest sector, Regulamentul privind orientările prevede o intervenție limitată. MIE finanțează o contribuție redusă la crearea de instrumente financiare la nivelul Uniunii, în special în colaborare cu Banca Europeană de Investiții, pentru a facilita utilizarea eficientă și a altor resurse publice și private. Acesta are ca scop implementarea de noi proiecte inovatoare în bandă largă, bazată pe tehnologia de ultimă generație și cu potențial de multiplicare, îndeplinindu-și astfel obiectivele, fie direct, fie prin efectul demonstrativ.

Măsura propusă vine în completarea elementelor centrate pe utilizatorul final din propunerea de cod european al comunicațiilor electronice. Sprijinul pentru instalarea de puncte de acces fără fir locale în spațiile vieții sociale locale completează alte acțiuni din sectorul telecomunicațiilor din cadrul MIE, precum și alte surse de sprijin financiar, cum ar fi fondurile structurale și de investiții europene, care sprijină dezvoltarea rețelelor de bandă largă. Întrucât astfel de acțiuni nu sunt în prezent acoperite nici de Regulamentul privind MIE, nici de Regulamentul privind orientările, se propune modificarea în consecință a acestor regulamente.

2.TEMEIUL JURIDIC, SUBSIDIARITATEA ȘI PROPORȚIONALITATEA

Temeiul juridic

Propunerea se bazează pe articolul 172 din TFUE, care se referă la intervenția UE pentru sprijinirea înființării și dezvoltării rețelelor transeuropene în domeniile infrastructurilor de transport, telecomunicații și energie. În conformitate cu articolul 170 alineatul (1) din TFUE, inițiativa vizează să asigure capacitatea comunităților locale de a beneficia pe deplin de piața unică digitală prin instituirea unui spațiu fără frontiere interne prin desfășurarea unor astfel de rețele.

Subsidiaritate și proporționalitate

Propunerea respectă principiul proporționalității și rămâne în domeniul de acțiune al măsurilor referitoare la domeniul rețelelor de telecomunicații transeuropene, astfel cum sunt prevăzute la articolul 170 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene.

Ținând seama, în special, de nevoile comunităților locale în contextul mai larg al strategiei privind piața unică digitală, propunerea contribuie la realizarea unei piețe interne a comunicațiilor electronice și permite participarea comunităților la aceasta. Întrucât crearea unui spațiu care să acopere întreg teritoriul UE cu o conectivitate fără fir de înaltă calitate nu se poate realiza în mod satisfăcător prin acțiunea statelor membre, propunerea este conformă cu principiul subsidiarității enunțat la articolul 5 din TUE. Este de așteptat ca intervenția să fie promovată, între altele, de rețeaua UE de birouri cu competențe în materie de bandă largă, ceea ce ar trebui să contribuie la garantarea faptului că nevoile comunităților locale sunt soluționate în mod eficient și că sarcinile administrative sunt menținute la un nivel minim.

Inițiativele actuale privind conectivitatea fără fir locală gratuită sunt fragmentate, ceea ce conduce la ineficiențe. Nu există nicio strategie globală care să promoveze conectivitatea fără fir gratuită în întreaga Uniune pentru a încuraja o mai mare participare a comunităților locale la piața unică digitală. Având în vedere că desfășurarea în mod individual a punctelor de acces fără fir locale este limitată din punct de vedere teritorial chiar și în cadrul comunităților locale, coordonarea acestui efort este cu atât mai importantă pentru a se asigura faptul că inițiativa promovează într-un mod coerent interesul comun privind conectivitatea la scara UE. Coerența în ceea ce privește desfășurarea la nivel paneuropean a soluțiilor de conectivitate fără fir gratuită va permite atât optimizarea costurilor intervenției (în special prin scăderea costurilor de administrare a granturilor mici din cauza efectelor de scară, dar și prin reducerea prețurilor echipamentelor), cât și asigurarea unui acces mai echitabil la conexiuni internet, ceea ce poate contribui la creșterea coeziunii economice, sociale și teritoriale în Uniune. Măsura propusă este menită să sporească valoarea adăugată europeană prin asigurarea faptului că infrastructurile care sunt desfășurate permit, de asemenea, prin infrastructurile de servicii digitale, accesul la servicii interoperabile transeuropene de interes comun, cum ar fi Europeana, infrastructurile de servicii pentru un internet mai sigur și serviciile transfrontaliere interoperabile de e-sănătate.

Domeniul de aplicare al intervenției propuse se limitează la asigurarea conectivității în spații ale vieții sociale și în spațiile în aer liber accesibile publicului prin intermediul punctelor de acces a căror sferă de acoperire este, în mod inerent, limitată, iar proiectele individuale vor fi de dimensiune redusă. Astfel, intervenția rămâne proporțională cu obiectivul de a permite comunităților locale să participe la dimensiunea fără fir a pieței unice digitale, fără a interfera cu ofertele comerciale. În același timp, se preconizează că măsura va avea efecte de propagare pozitive asupra participării generale la ofertele în materie de conectivitate prin serviciile de acces furnizate în mod comercial. Se anticipează că eficacitatea intervenției va fi consolidată în continuare datorită ușurinței de a replica proiectele de succes și prin efectul potențial demonstrativ al acestora.

Administrarea online a măsurii propuse, împreună cu, între altele, sprijinul din partea rețelei birourilor cu competențe în materie de bandă largă de la nivel național, va asigura că sarcinile administrative suportate pentru punerea în aplicare a inițiativei și pentru participarea la aceasta sunt menținute la un nivel minim.

3.REZULTATELE EVALUĂRILOR EX-POST, ALE CONSULTĂRILOR CU PĂRȚILE INTERESATE ȘI ALE EVALUĂRILOR IMPACTULUI

Fiind complementară noului pachet privind telecomunicațiile, care include comunicarea care definește viziunea europeană asupra conectivității la internet pentru cetățeni și întreprinderi pe piața unică digitală și propunerea legislativă de revizuire a cadrului de reglementare privind comunicațiile electronice, prezenta inițiativă se bazează în mare parte pe contribuțiile părților interesate și pe analiza aprofundată realizată cu ocazia evaluării și a evaluării impactului care sprijină aceste propuneri, precum și pe documentele de lucru ale serviciilor Comisiei care însoțesc comunicarea. Cele mai relevante aspecte pentru măsura propusă sunt rezumate în cele ce urmează. În general, analiza demonstrează că, în timp ce acțiunile legislative și de reglementare pot elimina obstacole, consolida stimulentele concurențiale, oferi o mai mare predictibilitate pentru investitori și costuri mai mici pentru desfășurarea rețelei, finanțarea publică are un rol important în atingerea obiectivelor pe termen lung legate de conectivitatea Europei.

Raportul recent 9 care sintetizează rezultatele consultării publice realizate de Comisie în vederea revizuirii cadrului de reglementare pentru comunicațiile electronice a arătat că mulți respondenți din rândul autorităților publice și privați susțin desfășurarea de
rețele Wi-Fi în clădirile publice, căutând, în același timp, un mediu reglementar corespunzător pentru aspecte cum ar fi responsabilitatea furnizorului de acces și expunerea la câmpuri electromagnetice (CEM). Opera
torii au evidențiat faptul că orice sprijin public ar trebui să fie neutru din punct de vedere tehnologic, subliniind în același timp că desfășurarea ar putea fi facilitată, de asemenea, prin intermediul diverselor tipuri de parteneriate de tip public-privat. Aceste constatări sunt în conformitate cu evaluarea ex-post a regimului actual, care însoțește propunerea de revizuire a cadrului de reglementare.

Evaluarea impactului efectuată în vederea revizuirii cadrului de reglementare se bazează pe aceste considerații exprimate de părțile interesate și propune să se introducă dispoziții privind instalarea de microcelule. Aceste prevederi vizează reducerea costurilor instalării unor rețele foarte dense și sporirea accesului la conexiunile fără fir locale pentru a satisface cererea exponențială de conectivitate omniprezentă. Măsura propusă, care completează opțiunea preferată pentru dezvoltarea cadrului de reglementare în domeniul gestionării spectrului, va contribui la stimularea furnizării unei conectivități fără fir locale gratuite și, prin urmare, va contribui la materializarea viziunii europene asupra conectivității la internet pentru cetățeni și întreprinderi pe piața unică digitală.

4.IMPLICAȚIILE BUGETARE

Creditele necesare pentru prezenta propunere trebuie finanțate integral în Cadrul financiar multianual 2014-2020. 70 de milioane EUR urmează a fi realocate în cadrul sumelor programate pentru sectorul telecomunicațiilor în cadrul MIE în perioada 2017-2019 și o sumă de 50 de milioane EUR va fi transferată către pachetul financiar pentru sectorul telecomunicațiilor prin modificarea articolului 5 alineatul (1) din Regulamentul MIE. Din motive de coerență, această creștere se reflectă, de asemenea, în propunerea de modificare a cadrului juridic pentru Fondul european pentru investiții strategice 10 , astfel cum se prevede în Regulamentul (UE) 2015/1017 11 .

2016/0287 (COD)

Propunere de

REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ŞI AL CONSILIULUI


de modificare a Regulamentelor (UE) nr. 1316/2013 și (UE) nr. 283/2014 în ceea ce privește promovarea conectivității la internet în comunitățile locale

(Text cu relevanță pentru SEE)

PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 172,

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

după transmiterea proiectului de act legislativ parlamentelor naționale,

având în vedere avizul Comitetului Economic și Social European 12 ,

având în vedere avizul Comitetului Regiunilor 13 ,

hotărând în conformitate cu procedura legislativă ordinară,

întrucât:

(1)Comunicarea Comisiei care definește viziunea europeană a conectivității la internet pentru cetățeni și întreprinderi pe piața unică digitală 14 descrie o serie de măsuri posibile care să permită consolidarea conectivității în Uniunea Europeană.

(2)Printre măsurile menite să susțină viziunea asupra conectivității la nivel european, comunicarea promovează desfășurarea de puncte de acces fără fir locale prin simplificarea procedurilor de planificare și reducerea obstacolelor de reglementare. Astfel de puncte de acces, inclusiv cele aferente furnizării altor servicii publice sau de natură necomercială, pot avea o contribuție importantă la îmbunătățirea rețelelor actuale de comunicații fără fir și la desfășurarea viitoarelor generații de rețele de comunicații fără fir prin facilitarea unei acoperiri mai granulare în conformitate cu necesitățile în evoluție.

(3)Ca urmare a comunicării care definește viziunea europeană a conectivității la internet pentru piața unică digitală și pentru a promova incluziunea digitală, Uniunea ar trebui să sprijine în mod specific furnizarea conectivității fără fir locale gratuite în spațiile vieții sociale locale, inclusiv în spațiile în aer liber accesibile publicului larg. Un astfel de sprijin nu este în prezent acoperit prin Regulamentele (UE) nr. 1316/2013 15 și (UE) nr. 283/2014 16 .

(4)Acest tip de sprijin ar trebui să încurajeze entitățile cu misiune de serviciu public, cum sunt autoritățile publice și furnizorii de servicii publice, să ofere conectivitate fără fir locală gratuită ca un serviciu auxiliar față de misiunea lor de serviciu public, astfel încât se asigure capacitatea comunităților locale de a beneficia de internet de foarte mare viteză în bandă largă în spațiile de viață socială. Astfel de entități ar putea include municipalități și alte autorități publice locale, biblioteci și spitale.

(5)Conectivitatea fără fir locală este calificată drept „gratuită” doar atunci când este furnizată fără o remunerație corespunzătoare, fie prin plată directă, fie prin alt tip de plată, inclusiv publicitate și furnizarea de date cu caracter personal, dar fără a se limita la acestea.

(6)Având în vedere obiectivul său specific și natura sa orientată către necesitățile locale, intervenția ar trebui identificată ca un proiect distinct de interes comun în sectorul telecomunicațiilor în sensul Regulamentelor (UE) nr. 1316/2013 și (UE) nr. 283/2014.

(7)Pentru a dota această intervenție cu o finanțare adecvată, pachetul financiar pentru punerea în aplicare a MIE din sectorul telecomunicațiilor ar trebui să fie majorat cu o sumă de 50 000 000 EUR.

(8)Având în vedere natura necomercială a acestei intervenții și anvergura redusă a proiectelor individuale anticipate, sarcina administrativă ar trebui să fie limitată la minim. Prin urmare, intervenția ar trebui să fie pusă în aplicare prin cele mai potrivite forme de asistență financiară, în special prin granturi, disponibile în temeiul Regulamentului financiar, acum sau în viitor. Intervenția nu ar trebui să se bazeze pe instrumente financiare.

(9)Având în vedere domeniul de aplicare restrâns al fiecăruia dintre punctele de acces fără fir locale și valoarea mică a proiectelor individuale în cauză, se anticipează că punctele de acces care beneficiază de asistență financiară în temeiul prezentului regulament nu ar urma să concureze cu ofertele comerciale. Pentru a garanta că o astfel de asistență financiară nu denaturează în mod nejustificat concurența, nu elimină investițiile private și nu descurajează investițiile din partea operatorilor privați, intervenția ar trebui să se limiteze la proiecte care să nu se suprapună peste ofertele publice sau private deja existente cu caracteristici similare din aceeași zonă. Acest fapt nu ar trebui să excludă acordarea unui sprijin suplimentar din surse publice sau private de finanțare pentru demersurile întreprinse în cadrul acestei inițiative.

(10)Pentru a se asigura furnizarea rapidă a conectivității în conformitate cu prezentul regulament, asistența financiară ar trebui să fie pusă în aplicare utilizând în cea mai mare măsură posibilă instrumente online care să permită transmiterea rapidă și tratarea cererilor și să sprijine implementarea, monitorizarea și auditarea punctelor de acces fără fir locale instalate.

(11)Având în vedere necesitățile în materie de conectivitate la internet în cadrul Uniunii și necesitatea stringentă de a promova rețele de acces care pot furniza, pe întreg teritoriul UE, o experiență internet de înaltă calitate pe bază de servicii de foarte mare viteză în bandă largă, este necesar să se facă eforturi în vederea unei distribuții echilibrate din punct de vedere geografic a asistenței financiare.

(12)Prin urmare, Regulamentele (UE) nr. 1316/2013 și (UE) nr. 283/2014 ar trebui să fie modificate în mod corespunzător,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Modificarea Regulamentului (UE) nr. 1316/2013

Regulamentul (UE) nr. 1316/2013 se modifică după cum urmează:

1. La articolul 5 alineatul (1) primul paragraf, litera (b) se înlocuiește cu următorul text:

„(b) sectorul telecomunicațiilor: 1 091 602 000 EUR;”

2. Articolul 7 se modifică după cum urmează:

a)alineatul (1) se înlocuiește cu următorul text:

„(1) Numai acțiunile care contribuie la proiectele de interes comun în conformitate cu Regulamentele (UE) nr. 1315/2013, (UE) nr. 347/2013 și cu Regulamentul privind orientările pentru rețelele transeuropene în domeniul infrastructurii telecomunicațiilor, precum și acțiunile de sprijinire a programelor sunt eligibile pentru asistență financiară din partea Uniunii, în special sub formă de granturi, instrumente financiare și achiziții.”

b)alineatul (4) se înlocuiește cu următorul text:

„(4) În sectorul telecomunicațiilor, toate acțiunile de implementare a proiectelor de interes comun și acțiunile de sprijinire a programelor identificate în Regulamentul privind orientările pentru rețelele transeuropene în domeniul infrastructurii telecomunicațiilor și care îndeplinesc criteriile și/sau condițiile de eligibilitate stabilite în conformitate cu regulamentul respectiv sunt eligibile pentru a beneficia de asistență financiară din partea Uniunii în temeiul prezentului regulament, după cum urmează:

(a) serviciile generice, platformele destinate serviciilor de bază și acțiunile de sprijinire a programelor sunt finanțate prin intermediul granturilor și/sau al achizițiilor publice;

(b) acțiunile în domeniul rețelelor de bandă largă sunt finanțate prin instrumente financiare;

(c) acțiunile în domeniul furnizării de conectivitate fără fir locală gratuită în comunitățile locale sunt finanțate prin granturi sau prin forme de asistență financiară, altele decât instrumentele financiare.”

3. La articolul 9 se adaugă următorul alineat:

„(1a) Atunci când se justifică prin necesitatea de a se evita sarcinile administrative inutile, în special în cazul granturilor de valoare mică în sensul articolului 185 din Regulamentul (UE) nr. 1286/2012, statele membre își pot da acordul pentru o anumită categorie de propuneri conform programelor de lucru în temeiul articolului 17, fără a indica solicitanții individuali.”

4. La articolul 10 alineatul (4) se adaugă al treilea paragraf, după cum urmează:

„Acțiunile în domeniul furnizării de conectivitate fără fir locală gratuită în comunitățile locale sunt finanțate prin asistența financiară din partea Uniunii care acoperă până la 100 % din costurile eligibile, fără a se aduce atingere principiului cofinanțării.”

Articolul 2

Modificarea Regulamentului (UE) nr. 283/2014

Regulamentul (UE) nr. 283/2014 se modifică după cum urmează:

1. La articolul 2 alineatul (2) se adaugă următoarea literă (h):

„(h) «punct de acces fără fir local » înseamnă un echipament de mică putere, de dimensiune redusă și cu o rază mică de acțiune, care utilizează în mod neexclusiv spectrul de frecvențe radio pentru care condițiile de disponibilitate și de utilizare eficientă în acest scop sunt armonizate la nivelul Uniunii și care permite utilizatorilor accesul fără fir la o rețea de comunicații electronice.”

2. La articolul 4 alineatul (1) se adaugă litera (c), după cum urmează:

„(c) să sprijine furnizarea de conexiuni fără fir locale gratuite în comunitățile locale.”

3. Articolul 5 se modifică după cum urmează:

a)alineatul (7) se înlocuiește cu următorul text:

„(7) Valoarea totală a bugetului alocat instrumentelor financiare pentru rețelele în bandă largă nu depășește valoarea minimă necesară pentru a stabili intervenții eficiente din punctul de vedere al costurilor, care este determinată pe baza evaluărilor ex-ante astfel cum se menționează la articolul 14 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 1316/2013.

Această valoare este de până la 15 % din pachetul financiar pentru sectorul telecomunicațiilor menționat la articolul 5 alineatul (1) litera (b) din Regulamentul (UE) nr. 1316/2013.”

b)se adaugă următorul alineat:

„(5 a) Acțiunile care contribuie la proiectele de interes comun în domeniul furnizării de conectivitate fără fir locală gratuită în comunitățile locale sunt finanțate prin:

(a) granturi; și/sau

(b) forme de asistență financiară, altele decât instrumentele financiare.”

4. La articolul 6 se adaugă următorul alineat (8a):

„(8 a) Acțiunile care contribuie la proiectele de interes comun în domeniul furnizării de conectivitate fără fir locală gratuită în comunitățile locale trebuie să îndeplinească condițiile prevăzute în secțiunea 4 din anexă.”

5. La articolul 8 alineatul (9) se adaugă următoarea literă (d):

„(d) numărului de conexiuni la punctele de acces fără fir locale înființate prin acțiuni de punere în aplicare a secțiunii 4 din anexă.”

6. În anexă se introduce următoarea secțiune:

„SECȚIUNEA 4. CONECTIVITATEA FĂRĂ FIR ÎN COMUNITĂȚILE LOCALE

Acțiunile menite să furnizeze conectivitate fără fir locală gratuită în spațiile vieții sociale locale, inclusiv spațiile în aer liber accesibile publicului larg, care joacă un rol important în viața publică a comunităților locale, sunt eligibile pentru a beneficia de asistență financiară.

Asistența financiară se pune la dispoziția entităților cu misiune de serviciu public, cum ar fi autoritățile locale și furnizori de servicii publice locale care se angajează să furnizeze conectivitate fără fir locală gratuită prin instalarea unor puncte de acces fără fir locale.

Proiectele privind furnizarea de conectivitate fără fir prin intermediul unor puncte de acces fără fir locale cu acces liber pot beneficia de finanțare dacă:

1)sunt implementate de către o entitate cu misiune de serviciu public având capacitatea de a planifica și supraveghea instalarea punctelor de acces fără fir locale, în interior sau în exterior, în spațiile publice;

2)se bazează pe conexiuni de foarte mare viteză în bandă largă care permit furnizarea unei experiențe internet de înaltă calitate utilizatorilor și care

a.sunt gratuite, ușor accesibile și utilizează echipamente de ultimă generație, și

b.sprijină accesul la serviciile digitale inovatoare, precum cele oferite prin infrastructuri de servicii digitale;

3)utilizează identitatea vizuală comună care urmează să fie furnizată de Comisie, precum și instrumentele online aferente.

Proiectele care repetă oferte deja existente, private sau publice, cu caracteristici similare, inclusiv în ceea ce privește calitatea, în aceeași zonă, nu sunt acoperite.

Bugetul disponibil se alocă într-o manieră echilibrată din punct de vedere geografic proiectelor care îndeplinesc condițiile menționate mai sus, având în vedere propunerile primite și pe baza principiului «primul venit, primul servit».”

Articolul 3

Intrare în vigoare

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles,

Pentru Parlamentul European    Pentru Consiliu

Președintele    Președintele

ANEXĂ

Fișa financiară legislativă


Propunere de regulament de modificare a Regulamentelor (UE) nr. 1316/2013 și (UE)

nr. 283/2014 în ceea ce priveș
te promovarea conectivității la internet în comunitățile locale

1.CADRUL PROPUNERII/INIȚIATIVEI

1.1.Titlul propunerii/inițiativei

1.2.Domeniul (domeniile) de politică în cauză în structura ABM/ABB

1.3.Tipul propunerii/inițiativei

1.4.Obiectiv(e)

1.5.Motivele propunerii/inițiativei

1.6.Durata și impactul financiar

1.7.Modul (modurile) de gestiune preconizat(e)

2.MĂSURI DE GESTIUNE

2.1.Dispoziții în materie de monitorizare și de raportare

2.2.Sistemul de gestiune și de control

2.3.Măsuri de prevenire a fraudelor și a neregulilor

3.IMPACTUL FINANCIAR ESTIMAT AL PROPUNERII/INIȚIATIVEI

3.1.Rubrica (rubricile) din cadrul financiar multianual și linia (liniile) bugetară (bugetare) de cheltuieli afectată (afectate)

3.2.Impactul estimat asupra cheltuielilor 

3.2.1.Sinteza impactului estimat asupra cheltuielilor

3.2.2.Impactul estimat asupra creditelor operaționale

3.2.3.Impactul estimat asupra creditelor cu caracter administrativ

3.2.4.Compatibilitatea cu actualul cadru financiar multianual

3.2.5.Contribuția terților

3.3.Impactul estimat asupra veniturilor

FIȘĂ FINANCIARĂ LEGISLATIVĂ

1.CADRUL PROPUNERII/INIȚIATIVEI

1.1.Titlul propunerii/inițiativei

Propunere de regulament de modificare a Regulamentelor (UE) nr. 1316/2013 și (UE)
nr. 283/2014 în ceea ce privește promovarea conectivității la internet în comunitățile locale

1.2.Domeniul (domeniile) de politică în cauză în structura ABM/ABB 17  

09. Rețele de comunicare, conținut și tehnologie

1.3.Tipul propunerii/inițiativei

x  Propunere/inițiativă care se referă la o acțiune nouă 

 Propunerea/inițiativa se referă la o acțiune nouă ca urmare a unui proiect-pilot/a unei acțiuni pregătitoare 18  

 Propunerea/inițiativa se referă la prelungirea unei acțiuni existente 

 Propunerea/inițiativa se referă la o acțiune reorientată către o acțiune nouă 

1.4.Obiectiv(e)

1.4.1.Obiectiv(e) strategic(e) multianual(e) al(e) Comisiei vizat(e) de propunere/inițiativă

Noul pachet privind telecomunicațiile, care urmează să fie adoptat de Comisie la 13 septembrie 2016, va include o comunicare care definește o viziune europeană a conectivității la internet pentru cetățenii și întreprinderile europene, precum și o propunere legislativă de revizuire a cadrului de reglementare pentru telecomunicații. Propunerile Comisiei stabilesc reformele necesare pentru a stimula desfășurarea rețelelor viitorului și pentru a garanta că nicio persoană și nicio regiune nu este lăsată în urmă.

Prezenta propunere va încuraja și va sprijini entitățile cu misiune de serviciu public, cum ar fi autoritățile publice locale, să ofere conectivitate Wi-Fi gratuită în spațiile de viață socială (de exemplu în interiorul și în jurul clădirilor publice, al centrelor de sănătate, în parcuri sau în piețele publice).

1.4.2.Obiectiv(e) specific(e) și activitatea (activitățile) ABM/ABB în cauză

Obiectivul specific

Noul pachet va oferi stimulente financiare pentru proiectele propuse de entitățile cu misiune de serviciu public, cum ar fi autoritățile publice și furnizorii de servicii publice, de a instala puncte de acces fără fir și de a oferi conectivitate gratuită în spațiile de viață socială situate în jurisdicția sau la sediile lor (de exemplu, administrații publice, biblioteci, centre de sănătate și spații publice în aer liber).

Pe lângă stimularea cererii de conexiune de mare viteză în bandă largă și încurajarea adoptării pe scară largă la nivel comunitar, inițiativa va avea, de asemenea, mai multe efecte pozitive în lanț care variază de la îmbunătățirea accesului la serviciile digitale inovatoare la beneficii rapide ale societății gigabiților anticipate de noua strategie adoptată de Comisia Europeană.

Activitatea (activitățile) ABM/ABB în cauză

Mecanismul pentru interconectarea Europei (MIE) – Rețele de telecomunicații

1.4.3.Rezultatul (rezultatele) și impactul preconizate

A se preciza efectele pe care propunerea/inițiativa ar trebui să le aibă asupra beneficiarilor vizați/ grupurilor vizate.

Se preconizează că inițiativa va avea următoarele efecte:

Sistemul are potențialul de a asigura conectivitatea a mii de spații publice, care ar putea duce la un număr de 40 până la 50 de milioane de conexiuni Wi-Fi pe zi. O asemenea conectivitate locală va ajuta autoritățile publice și întreprinderile locale să ofere populației proprii și vizitatorilor o gamă mai largă de servicii digitale locale, aplicații și produse și, prin urmare, să fie ele însele mai bine integrate în piața unică digitală.

1.4.4.Indicatori de rezultat și de impact

A se preciza indicatorii care permit monitorizarea punerii în aplicare a propunerii/inițiativei.

Principalii indicatori de monitorizare sunt: a) numărul de puncte de acces instalate; și b) numărul de conexiuni pe care le generează.

1.5.Motivele propunerii/inițiativei

1.5.1.Cerință (cerințe) de îndeplinit pe termen scurt sau lung

Propunerea se înscrie în domeniul de acțiune al măsurilor referitoare la domeniul rețelelor de telecomunicații transeuropene, astfel cum sunt prevăzute la articolul 170 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene.

În paralel, o propunere legislativă pentru un nou cod al comunicațiilor electronice, care este o modernizare a cadrului de reglementare actual pentru serviciile de comunicații electronice, va înlătura, în special, obstacolele juridice care împiedicau entitățile să desfășoare și să partajeze accesul la conexiuni Wi-Fi în Europa, atunci când unele comunități locale sau entități private doreau să desfășoare și să ofere locuitorilor lor, respectiv membrilor lor, acces la internet Wi­Fi.

Printre obiectivele strategice ale Uniunii pentru 2025 (Comunicarea privind conectivitatea pentru o societate europeană a gigabiților) se numără dotarea cu conexiuni Gigabit a tuturor factorilor socioeconomici principali, cum ar fi școlile, platformele de transport și principalii furnizori de servicii publice 19 , precum și a întreprinderilor cu un grad mare de dezvoltare digitală. Inițiativa de promovare a accesului liber la internet fără fir în principalele spații ale vieții sociale, inclusiv în spațiile în aer liber accesibile publicului larg, este, prin urmare, un exemplu concret de sistem de promovare a conectivității prin infrastructurile digitale de ultimă generație.

1.5.2.Valoarea adăugată a implicării UE

Inițiativa, bazată pe cupoane, va fi pusă în practică într-un mod foarte eficient și va atrage către MIE noi categorii de promotori de proiecte – de obicei, autorități locale. Emulația între autoritățile locale și între alți furnizori de servicii publice va fi promovată prin intermediul rețelei UE de birouri cu competențe în materie de bandă largă care va fi instituită prin noul pachet privind telecomunicațiile. În ansamblu, inițiativa va accelera cunoașterea priorităților noii Comisii în ceea ce privește societatea gigabiților la toate nivelurile administrației și va asigura un nivel sporit de recunoaștere a mărcii, de vizibilitate și de încredere în capacitatea UE de a oferi servicii digitale cetățenilor de pe întregul continent european. Punctele de acces vor fi înființate în mod uniform și vor oferi cele mai bune practici entităților interesate de desfășurarea de conexiuni Wi-Fi, constituind astfel un model inovator care poate fi multiplicat pe întreg teritoriul UE.

1.5.3.Învățăminte desprinse din experiențe anterioare similare

În ultimii ani, în multe zone din întreaga Europă au apărut proiecte de acest tip, promovate de autoritățile municipale, oferind acces liber la conexiuni fără fir. Prezentul sistem va valorifica această experiență și va consolida capacitatea de replicare a acestui model prin extinderea simultană la toate statele membre ale UE.

1.5.4.Compatibilitatea și posibila sinergie cu alte instrumente corespunzătoare

Inițiativa va completa dezvoltarea rețelelor digitale finanțate de fondurile structurale și de investiții europene (în special FEDR și FEADR) care permit desfășurarea de rețele de tip backhaul și de acces la bandă largă în zone în care operatorii de telecomunicații nu au exprimat niciun interes de a investi. Prin urmare, inițiativa va crea un stimulent suplimentar pentru autoritățile locale de a dota întregul teritoriu aflat sub jurisdicția lor și de a conecta spațiul public cu rețele de tip backhaul de foarte mare capacitate.

Inițiativa va încuraja, de asemenea, dezvoltarea de servicii și aplicații digitale inovatoare produse la nivel local – adesea de întreprinderile mici și mijlocii locale. De exemplu, valorificând digitizarea conținutului local și a altor surse istorice, un muzeu sau un sit de patrimoniu în aer liber poate dezvolta aplicații de „realitate amplificată” cu scopul de a îmbogăți experiența vizitatorilor. Același lucru este valabil și pentru aplicațiile de tip e-turism în beneficiul comerțului și al activităților municipale locale. Prin urmare, această inițiativă va sprijini politica în domeniul antreprenoriatului digital a Comisiei Europene.

1.6.Durata și impactul financiar

x Propunere/inițiativă cu durată limitată

x    Propunere/inițiativă în vigoare din 2017 până în 2020

x    Impact financiar din 2017 până în 2020

 Propunere/inițiativă pe durată nedeterminată

Punere în aplicare cu o perioadă de creștere în intensitate din AAAA până în AAAA,

urmată de o perioadă de funcționare în regim de croazieră.

1.7.Modul (modurile) de gestiune preconizat(e) 20  

 Gestiune directă asigurată de către Comisie

◻prin intermediul serviciilor sale, inclusiv al personalului din delegațiile Uniunii;

x    prin intermediul agențiilor executive;

 Gestiune partajată cu statele membre

 Gestiune indirectă, cu delegarea sarcinilor de execuție:

◻țărilor terțe sau organismelor pe care le-au desemnat acestea;

◻organizațiilor internaționale și agențiilor acestora (a se preciza);

◻BEI și Fondului european de investiții;

◻organismelor menționate la articolele 208 și 209 din Regulamentul financiar;

◻organismelor de drept public;

◻organismelor de drept privat cu misiune de serviciu public, cu condiția să prezinte garanții financiare adecvate;

◻organismelor de drept privat dintr-un stat membru care sunt responsabile cu punerea în aplicare a unui parteneriat public-privat și care prezintă garanții financiare adecvate;

◻persoanelor cărora li se încredințează executarea unor acțiuni specifice în cadrul PESC, în temeiul titlului V din TUE, identificate în actul de bază relevant.

Dacă se indică mai multe moduri de gestiune, a se furniza detalii suplimentare în secțiunea „Observații“.

Observații

2.MĂSURI DE GESTIUNE

2.1.Dispoziții în materie de monitorizare și de raportare

A se preciza frecvența și condițiile aferente acestor dispoziții.

Se va stabili un sistem de monitorizare pentru a se asigura că această inițiativă este pusă rapid în aplicare și produce rezultate imediate. Inițiativa va fi pusă în aplicare folosind în principal instrumente online și eșantioanele de audit al instalațiilor la nivelul punctelor de acces fără fir locale.

2.2.Sistemul de gestiune și de control

2.2.1.Riscul (riscurile) identificat(e).

Riscuri legate de punerea în aplicare: caracterul nebirocratic al sistemului de cupoane va valorifica experiența rezultată din inițiative similare (de exemplu, inovarea în domeniul TIC pentru IMM-uri, conectivitatea prin satelit etc.) la nivel regional și național, dar va fi extins la nivelul UE.

Riscuri legate de adoptarea sistemului: dezvoltarea inițiativei pe baza principiului „primul venit, primul servit” creează riscul unei dezvoltări neechilibrate între teritorii. Cu toate acestea, Comisia este hotărâtă să asigure un impact geografic echilibrat și să ia în considerare nevoile specifice ale statele membre și regiunilor mai mici și mai puțin dezvoltate din punct de vedere economic.

Riscuri legate de securitatea și protecția datelor: sistemul va asigura protecția deplină a datelor cu caracter personal și un nivel suficient de autentificare pentru a asigura ușurința de utilizare a conexiunii la nivelul punctului de acces.

Riscurile legate de reputație: calitatea serviciilor va fi asigurată prin angajamentul beneficiarilor de a se baza pe conectivitatea de foarte mare viteză în bandă largă care permite furnizarea de servicii internet de înaltă calitate pentru utilizatori și va fi monitorizată în mod regulat.

2.2.2.Informații privind sistemul de control intern instituit

Acordurile și deciziile de implementare a acțiunilor din cadrul MIE urmează să prevadă modul de supraveghere și de control financiar de către Comisie sau de către un reprezentant autorizat al Comisiei, precum și audituri efectuate de Curtea de Conturi și verificări la fața locului desfășurate de Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF), în conformitate cu procedurile prevăzute de Regulamentul (Euratom, CE) nr. 2185/96 al Consiliului din 11 noiembrie 1996 privind controalele și inspecțiile la fața locului efectuate de Comisie în scopul protejării intereselor financiare ale Comunităților Europene împotriva fraudei și a altor abateri și de Regulamentul (CE) nr. 1073/1999 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 mai 1999 privind investigațiile efectuate de Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF).

2.2.3.Estimarea costurilor și a beneficiilor controalelor și evaluarea nivelului prevăzut de risc de eroare

Rezumatul controalelor

Valoarea în milioane EUR

Număr de beneficiari: tranzacții (% din total)

Gradul de detaliu al controlului * (evaluare 1-4)

Acoperire (% din valoare)

Gestionarea acțiunilor de la evaluare la auditurile ex-post

0,060

1) monitorizarea globală a tuturor proiectelor: 100 %

1

100 %

2) auditul proiectelor selectate: 5 %

4

10 %

2.3.Măsuri de prevenire a fraudelor și a neregulilor

A se preciza măsurile de prevenire și de protecție existente sau preconizate.

Comisia se asigură că, atunci când se pun în aplicare acțiuni finanțate în temeiul prezentului regulament, interesele financiare ale Uniunii sunt protejate prin aplicarea de măsuri preventive antifraudă, anticorupție și împotriva oricăror alte activități ilegale, prin controale efective și prin recuperarea sumelor plătite în mod necuvenit, precum și, în cazul în care se constată nereguli, prin sancțiuni eficace, proporționale și cu efect de descurajare, în conformitate cu Regulamentul (CE, Euratom) nr. 2988/95 al Consiliului, cu Regulamentul (Euratom, CE) nr. 2185/96 al Consiliului și cu Regulamentul (CE) nr. 1073/1999 al Parlamentului European și al Consiliului.

Contractele se vor baza pe modele standard, care vor stabili măsurile antifraudă general valabile.

3.IMPACTUL FINANCIAR ESTIMAT AL PROPUNERII/INIȚIATIVEI

3.1.Rubrica (rubricile) din cadrul financiar multianual și linia (liniile) bugetară (bugetare) de cheltuieli afectată (afectate)

Noi linii bugetare solicitate

În ordinea rubricilor din cadrul financiar multianual și a liniilor bugetare.

Rubrica din cadrul financiar multianual

Linia bugetară

Tipul
cheltuielilor

Contribuție

1a Competitivitate pentru creștere economică și ocuparea forței de muncă

Dif./Nedif.

Țări AELS

Țări candidate

Țări terțe

În sensul articolului 21 alineatul (2) litera (b) din Regulamentul financiar

09 03 04 Conectivitate fără fir pentru UE (Wireless for EU, W4EU)

Dif.

DA

NU

NU

NU

3.2.Impactul estimat asupra cheltuielilor

[Această secțiune ar trebui completată utilizând foaia de calcul cuprinzând datele din buget care au caracter administrativ (al doilea document din anexa la prezenta fișă financiară) și ar trebui încărcată în CISNET pentru consultarea interservicii.]

3.2.1.Sinteza impactului estimat asupra cheltuielilor

milioane EUR (cu trei zecimale)

Rubrica din cadrul financiar
multianual

1a

 Competitivitate pentru creștere economică și ocuparea forței de muncă

Creditele prevăzute în prezenta propunere trebuie finanțate integral în Cadrul financiar multianual 2014-2020. Așa cum este indicat mai jos, 70 de milioane EUR vor fi realocate în cadrul sumelor programate pentru sectorul telecomunicațiilor din cadrul Mecanismului pentru interconectarea Europei pentru perioada 2017-2020 și 50 de milioane EUR vor fi finanțate prin utilizarea marjei nealocate.

Surse de finanțare pentru inițiativă

2017

2018

2019

2020

Total

09 03 02 Crearea unui mediu mai propice pentru investițiile private în proiecte de infrastructură din domeniul telecomunicațiilor — MIE, Bandă largă

19,422

19,967

39,389

09 03 03 — Promovarea interoperabilității, a dezvoltării durabile, a operării și a modernizării infrastructurilor de servicii digitale transeuropene, precum și a coordonării la nivel european

0,578

0,350

0,928

09 04 02 01 Poziția de lider în domeniul tehnologiei informației și comunicațiilor (LEIT)

30,033 21

30,033

Rubrica 1a marjă nealocată

49,650

49,650

Total

20,000

50,000

49,650

0,350

120,000

DG: CNECT / MOVE

2017

2018

2019

2020

TOTAL

Credite operaționale (milioane EUR)

09 03 04 Conectivitate fără fir pentru UE (Wireless for EU, W4EU)

Angajamente

1)

19,330

49,610

49,260

118,200

Plăți

2)

0

44,135

49,435

24,630

118,200

Credite cu caracter administrativ finanțate din bugetul anumitor programe 22  

06 01 06 01 Agenția Executivă pentru Inovare și Rețele – Contribuție din partea MIE

Angajamente

0,580

0,365

0,365

0,290

1,600

Plăți

0,580

0,365

0,365

0,290

1,600

09 01 04 01 Cheltuieli de sprijin pentru Mecanismul pentru interconectarea Europei (MIE)

Angajamente

0,090

0,025

0,025

0,060

0,200

Plăți

0,090

0,025

0,025

0,060

0,200

TOTAL credite
pentru DG CONNECT/MOVE

Angajamente

= 1 + 1a + 3

20,000

50,000

49,650

0,350

120,000

Plăți

=2+2a

+3

0,670

44,525

49,825

24,980

120.000







Rubrica din cadrul financiar
multianual

5

„Cheltuieli administrative”

milioane EUR (cu trei zecimale)

2017

2018

2019

2020

TOTAL

DG: <CONNECT …….>

• Resurse umane

0,204

0,204

0,204

0,204

0,816

• Alte cheltuieli administrative

0,020

0,020

0,010

0,010

0,060

TOTAL DG CONNECT

Credite

0,224

0,224

0,214

0,214

0,876

X

TOTAL credite
pentru RUBRICA 5
din cadrul financiar multianual
 

(Total angajamente = Total plăți)

0,224

0,224

0,214

0,214

0,876

milioane EUR (cu trei zecimale)

2017

2018

2019

2020

TOTAL

TOTAL credite
în cadrul RUBRICILOR 1-5
din cadrul financiar multianual
 

Angajamente

20,224

50,224

49,864

0,564

120,876

Plăți

0,894

44,749

50,039

25,194

120,876

3.2.2.Impactul estimat asupra creditelor operaționale

   Propunerea/inițiativa nu implică utilizarea de credite operaționale

x    Propunerea/inițiativa implică utilizarea de credite operaționale, conform explicațiilor de mai jos:

Credite de angajament în milioane EUR (cu trei zecimale)

A se indica obiectivele și realizările

2017

2018

2019

2020

TOTAL

REALIZĂRI

Tip 23

Costuri medii

Nr.

Costuri

Nr.

Costuri

Nr.

Costuri

Nr.

Costuri

Nr. total

Costuri totale

OBIECTIV SPECIFIC

Căi de acces

967

0,02

2480

0,02

2463

0,02

5910

118,200

COSTURI TOTALE

967

19,330

2480

49,610

2463

49,260

5910

118,200

3.2.3.Impactul estimat asupra creditelor cu caracter administrativ

3.2.3.1.Sinteză

   Propunerea/inițiativa nu implică utilizarea de credite cu caracter administrativ

x    Propunerea/inițiativa implică utilizarea de credite cu caracter administrativ, conform explicațiilor de mai jos:

milioane EUR (cu trei zecimale)

2017

2018

2019

2020

TOTAL

RUBRICA 5 din cadrul financiar multianual

Resurse umane

0,204

0,204

0,204

0,204

0,816

Alte cheltuieli administrative

0,020

0,020

0,010

0,010

0,060

Subtotal RUBRICA 5 din cadrul financiar multianual

0,224

0,224

0,214

0,214

0,876

În afara RUBRICII 5 24 din cadrul financiar multianual

Resurse umane

Alte cheltuielicu caracter administrativ

0,090

0,025

0,025

0,060

0,200

Subtotal
în afara RUBRICII 5 din cadrul financiar multianual

0,090

0,025

0,025

0,060

0,200

TOTAL

0,314

0,249

0,239

0,274

1,076

Necesarul de credite în materie de resurse umane și de alte cheltuieli de natură administrativă va fi acoperit de creditele DG­ului care sunt deja alocate pentru gestionarea acțiunii și/sau realocate intern în cadrul DG-ului, completate, după caz, prin resurse suplimentare ce ar putea fi alocate DG-ului care gestionează acțiunea în cadrul procedurii de alocare anuală și în lumina constrângerilor bugetare.

3.2.3.2.Necesarul de resurse umane estimat

   Propunerea/inițiativa nu implică utilizarea de resurse umane.

X Propunerea/inițiativa implică utilizarea de resurse umane, conform explicațiilor de mai jos:

Estimări în echivalent normă întreagă

2017

2018

2019

2020

• Posturi din schema de personal (funcționari și agenți temporari)

09 01 01 01 (la sediu și în birourile de reprezentare ale Comisiei)

1,0

1,0

1,0

1,0

XX 01 01 02 (în delegații)

XX 01 05 01 (cercetare indirectă)

10 01 05 01 (cercetare directă)

Personal extern (în echivalent normă întreagă: ENI) 25

09 01 02 01 (AC, END, INT din „pachetul global”)

1,0

1,0

1,0

1,0

XX 01 02 02 (AC, AL, END, INT și JED în delegații)

XX 01 04 yy  26

- la sediu

- în delegații

XX 01 05 02 (AC, END, INT - cercetare indirectă)

10 01 05 02 (AC, END, INT - cercetare directă)

Alte linii bugetare (a se preciza)

TOTAL

2,0

2,0

2,0

2,0

09 este domeniul de politică sau titlul din buget în cauză.

Necesarul de resurse umane va fi asigurat din efectivele de personal ale DG-ului în cauză alocate deja pentru gestionarea acțiunii și/sau realocate intern în cadrul DG-ului, completate, după caz, prin resurse suplimentare ce ar putea fi alocate DG-ului care gestionează acțiunea în cadrul procedurii de alocare anuală și în lumina constrângerilor bugetare.

Descrierea sarcinilor care trebuie efectuate:

Funcționari și personal temporar

 

Personal extern

3.2.4.Compatibilitatea cu actualul cadru financiar multianual

X    Propunerea/inițiativa este compatibilă cu cadrul financiar multianual existent.

   Propunerea/inițiativa necesită o reprogramare a rubricii corespunzătoare din cadrul financiar multianual.

A se explica reprogramarea necesară, precizându-se liniile bugetare în cauză și sumele aferente.

◻ Propunerea/inițiativa necesită recurgerea la instrumentul de flexibilitate sau la revizuirea cadrului financiar multianual.

A se explica necesitatea efectuării acestei acțiuni, precizând rubricile și liniile bugetare în cauză, precum și sumele aferente.

3.2.5.Contribuția terților

Propunerea/inițiativa nu prevede cofinanțare din partea terților.

3.3.Impactul estimat asupra veniturilor

X    Propunerea/inițiativa nu are impact financiar asupra veniturilor.

ANEXĂ
la FIȘA FINANCIARĂ LEGISLATIVĂ

Denumirea propunerii/inițiativei

Propunere de regulament de modificare a Regulamentelor (UE) nr. 1316/2013 și (UE) nr. 283/2014 în ceea ce privește promovarea conectivității la internet în comunitățile locale

1.NUMĂRUL ȘI COSTURILE AFERENTE RESURSELOR UMANE CONSIDERATE NECESARE

2.COSTURILE PENTRU ALTE CHELTUIELI CU CARACTER ADMINISTRATIV

3.METODE DE CALCUL UTILIZATE PENTRU ESTIMAREA COSTURILOR

3.1.Resurse umane

3.2.Alte cheltuieli administrative

Prezenta anexă trebuie să însoțească fișa financiară legislativă atunci când se lansează consultarea interservicii.

Tabelele de date sunt utilizate ca sursă pentru tabelele conținute în fișa financiară legislativă. Acestea sunt destinate exclusiv uzului intern în cadrul Comisiei.

1.Costurile aferente resurselor umane considerate necesare

Propunerea/inițiativa nu implică utilizarea de resurse umane.

X Propunerea/inițiativa necesită utilizarea de resurse umane, conform explicațiilor de mai jos:

milioane EUR (cu trei zecimale)

RUBRICA 5
din cadrul financiar multianual

2017

2018

2019

2020

.... a se introduce atâția ani câți sunt considerați necesari pentru a reflecta durata impactului (cf. punctul 1.6)

TOTAL

ENI

Credite

ENI

Credite

ENI

Credite

ENI

Credite

ENI

Credite

ENI

Credite

Posturi din schema de personal (funcționari și agenți temporari)

09 01 01 01 (la sediu și în birourile de reprezentare ale Comisiei)

AD

1

0,134

1

0,134

1

0,134

1

0,134

1

0,536

AST

XX 01 01 02 (în delegațiile Uniunii)

AD

AST

 Personal extern 27

09 01 02 01 („pachetul global”)

AC

1

0,070

1

0,070

1

0,070

1

0,070

1

0,280

END

INT

XX 01 02 02 (în delegațiile Uniunii)

AC

AL

END

INT

JED

Alte linii bugetare (a se preciza)

Subtotal – RUBRICA 5
din cadrul financiar multianual

2

0,204

2

0,204

2

0,204

2

0,204

2

0,816

XX este domeniul de politică sau titlul din buget în cauză.

Necesarul de resurse umane va fi asigurat din efectivele de personal ale DG-ului în cauză alocate deja pentru gestionarea acțiunii și/sau realocate intern în cadrul DG-ului, completate, după caz, prin resurse suplimentare ce ar putea fi alocate DG-ului care gestionează acțiunea în cadrul procedurii de alocare anuală și în lumina constrângerilor bugetare.    

în afara RUBRICII 5
din cadrul financiar multianual

2017

2018

2019

2020

.... a se introduce atâția ani câți sunt considerați necesari pentru a reflecta durata impactului (cf. punctul 1.6)

TOTAL

ENI

Credite

ENI

Credite

ENI

Credite

ENI

Credite

ENI

Credite

ENI

Credite

Posturi din schema de personal (funcționari și agenți temporari)

10 01 05 02 (cercetare directă)

AD

AST

XX 01 05 01 (cercetare indirectă)

AD

AST

 Personal extern 28

09 01 04 01 
Subplafonul pentru personal extern acoperit din creditele operaționale (fostele linii „BA”).

- la sediu

AC

END

INT

- în delegațiile Uniunii

AC

AL

END

INT

JED

XX 01 05 02 (cercetare indirectă)

AC

END

INT

10 01 05 02 (cercetare directă)

AC

END

INT

Alte linii bugetare (a se preciza)

Subtotal – în afara RUBRICII 5
din cadrul financiar multianual

09 este domeniul de politică sau titlul din buget în cauză.TOTAL

Necesarul de resurse umane va fi asigurat din efectivele de personal ale DG-ului în cauză alocate deja pentru gestionarea acțiunii și/sau realocate intern în cadrul DG-ului, completate, după caz, prin resurse suplimentare ce ar putea fi alocate DG-ului care gestionează acțiunea în cadrul procedurii de alocare anuală și în lumina constrângerilor bugetare.

2.Costurile pentru alte cheltuieli cu caracter administrativ

Propunerea/inițiativa nu implică utilizarea de credite cu caracter administrativ

x    Propunerea/inițiativa implică utilizarea de credite cu caracter administrativ, conform explicațiilor de mai jos:

milioane EUR (cu trei zecimale)

2017

2018

2019

2020

... a se introduce atâția ani câți sunt considerați necesari pentru a reflecta durata impactului
(a se vedea punctul 1.6)

TOTAL

RUBRICA 5
din cadrul financiar multianual

   La sediu:

09 01 02 11 01 - Cheltuieli pentru efectuarea de delegații și cheltuieli de reprezentare

0,020

0,020

0,010

0,010

0,060

09 01 02 11 02 - Costuri cu conferințele și reuniunile

09 01 02 11 03 - Comitete 29  

09 01 02 11 04 - Studii și consultări

09 01 02 11 05 – Sisteme de informare și de gestiune

XX 01 03 01– Echipamente și servicii TIC 30

Alte linii bugetare (a se specifica, dacă este cazul )

   În delegațiile Uniunii

XX 01 02 12 01 – Cheltuieli pentru delegații, conferințe și reprezentare

XX 01 02 12 02 – Activități de perfecționare a personalului

XX 01 03 02 01 – Achiziții, închirieri și cheltuieli aferente

XX 01 03 02 02 Echipamente, mobilier, materiale și prestări de servicii

Subtotal RUBRICA 5
din cadrul financiar multianual

0,020

0,020

0,010

0,010

0,060

09 este domeniul de politică sau titlul din buget în cauză.



milioane EUR (cu trei zecimale)

2017

2018

2019

2020

... a se introduce atâția ani câți sunt considerați necesari pentru a reflecta durata impactului
(a se vedea punctul 1.6)

TOTAL

în afara RUBRICII 5
din cadrul financiar multianual

09 01 04 01 - Cheltuieli cu asistența tehnică și administrativă ( cu excepția personalului extern) din creditele operaționale (fostele linii „BA”)

0,090

0,025

0,025

0,060

0,200

- la sediu

- în delegațiile Uniunii

XX 01 05 03 - Alte cheltuieli de gestiune pentru cercetarea indirectă

10 01 05 03 - Alte cheltuieli de gestiune pentru cercetarea directă

Alte linii bugetare (a se specifica, dacă este cazul )

Subtotal – în afara RUBRICII 5
din cadrul financiar multianual

0,090

0,025

0,025

0,060

0,200

XX este domeniul de politică sau titlul din buget în cauză.

TOTAL

RUBRICA 5 și în afara RUBRICII 5
din cadrul financiar multianual

0,314

0,249

0,239

0,274

1,076

Necesarul de resurse administrative va fi asigurat din creditele alocate deja pentru gestionarea acțiunii și/sau realocate intern, completate, după caz, prin resurse suplimentare ce ar putea fi alocate direcției generale care gestionează acțiunea în cadrul procedurii de alocare anuală și în lumina constrângerilor bugetare existente.

3.Metodele de calcul utilizate pentru estimarea costurilor

3.1. Resurse umane

Această parte stabilește metoda de calcul utilizată pentru estimarea resurselor umane considerate necesare [ipoteze referitoare la volumul de muncă, inclusiv locuri de muncă concrete (profiluri profesionale specifice sistemului Sysper2), categoriile de personal și costurile medii aferente]

RUBRICA 5 din cadrul financiar multianual

NB: Costurile medii pentru fiecare categorie de personal de la sediul central sunt disponibile pe BudgWeb:

https://myintracomm.ec.europa.eu/budgweb/EN/pre/legalbasis/Pages/pre-040-020_preparation.aspx

Funcționari și personal temporar

Utilizarea costurilor medii ale DG BUDG

Personal extern

Utilizarea costurilor medii ale DG BUDG

În afara RUBRICII 5 din cadrul financiar multianual

Numai posturile finanțate din bugetul de cercetare 

Personal extern

3.2.Alte cheltuieli administrative

A se detalia metoda de calcul utilizată pentru fiecare linie bugetară

și în special ipotezele pe care se bazează (de exemplu, numărul de reuniuni pe an, costurile medii etc.)

RUBRICA 5 din cadrul financiar multianual

1 vizită per SM în primii 2 ani (costuri medii ± 715 EUR)

Urmărirea mai puțin intensă în cursul ultimilor 2 ani.

În afara RUBRICII 5 din cadrul financiar multianual

Dezvoltarea IT în 2017 și mentenanța în perioada ulterioară
Costurile evaluării la sfârșitul punerii în aplicare

(1) Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor – Conectivitate pentru o piață unică digitală competitivă - către o societate europeană a gigabiților [COM(2016)587].
(2) Propunere de directivă a Parlamentului European și a Consiliului de instituire a Codului european al comunicațiilor electronice (reformare) [COM(2016) 590].
(3) Regulamentul (UE) nr. 1316/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 decembrie 2013 de instituire a Mecanismului pentru Interconectarea Europei, de modificare a Regulamentului (UE) nr. 913/2010 și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 680/2007 și (CE) nr. 67/2010, JO L 348, 20.12.2013, p. 129, astfel cum a fost modificat ultima dată prin Regulamentul (UE) 2015/1017 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 iunie 2015, JO L 169, 1.7.2015, p. 1.
(4) Regulamentul (UE) nr. 283/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 martie 2014 privind o serie de orientări pentru rețelele transeuropene din domeniul infrastructurii de telecomunicații și de abrogare a Deciziei nr. 1336/97/CE, JO L 86, 21.3.2014, p. 14.
(5) Conform definiției de la articolul 185 din Regulamentul (UE) nr. 1268/2012 din 29 octombrie 2012 privind normele de aplicare a Regulamentului (UE, Euratom) nr. 966/2012 al Parlamentului European și al Consiliului privind normele financiare aplicabile bugetului general al Uniunii, JO L 362, 31.12.2012, p. 1, astfel cum a fost modificat prin Regulamentul delegat (UE) 2015/2462 al Comisiei din 30 octombrie 2015, JO L 342, 29.12.2015, p. 7.
(6) Orice asistență financiară suplimentară din partea statelor membre ar trebui considerată, în mod normal, ajutor de minimis, astfel cum se definește la articolul 3 din Regulamentul (UE) nr. 1407/2013 al Comisiei din 18 decembrie 2013 privind aplicarea articolelor 107 și 108 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene ajutoarelor de minimis, JO L 352, 24.12.2013, p. 1. În cazul în care o astfel de finanțare suplimentară din partea statelor membre nu îndeplinește cerințele pentru a fi considerată ajutor de minimis, finanțării suplimentare i se aplică articolele 107 și 108 din TFUE.
(7) Obiectivul unei distribuții echilibrate din punct de vedere geografic a asistenței financiare a Uniunii trebuie să se realizeze în limitele propunerilor primite efectiv, în deplină conformitate cu principiile care guvernează formele specifice de asistență financiară, astfel cum sunt definite în Regulamentul financiar.
(8) https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/broadband-competence-offices .
(9) https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/news/full-synopsis-report-public-consultation-evaluation-and-review-regulatory-framework-electronic
(10) Propunere de regulament al Parlamentului European și al Consiliului de modificare a Regulamentelor (UE) nr. 1316/2013 și (UE) 2015/1017 în ceea ce privește prelungirea duratei Fondului european pentru investiții strategice și introducerea unor îmbunătățiri tehnice ale fondului și ale Platformei europene de consiliere în materie de investiții [COM(2016)597].
(11) Regulamentul (UE) 2015/1017 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 iunie 2015 privind Fondul european pentru investiții strategice, Platforma europeană de consiliere în materie de investiții și Portalul european de proiecte de investiții și de modificare a Regulamentelor (UE) nr. 1291/2013 și (UE) nr. 1316/2013 – Fondul european pentru investiții strategice, JO L 169, 1.7.2015, p. 1.
(12) JO C, p..
(13) JO C, p..
(14) Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor – Conectivitate pentru o piață unică digitală competitivă - către o societate europeană a gigabiților [COM(2016)587].
(15) Regulamentul (UE) nr. 1316/20136 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 decembrie 2013 de instituire a Mecanismului pentru Interconectarea Europei, de modificare a Regulamentului (UE) nr. 913/2010 și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 680/2007 și (CE) nr. 67/2010, JO L 348, 20.12.2013, p. 129, astfel cum a fost modificat ultima dată prin Regulamentul (UE) 2015/1017 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 iunie 2015, JO L 169, 1.7.2015, p. 1.
(16) Regulamentul (UE) nr. 283/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 martie 2014 privind o serie de orientări pentru rețelele transeuropene din domeniul infrastructurii de telecomunicații și de abrogare a Deciziei nr. 1336/97/CE, JO L 86, 21.3.2014, p. 14.
(17) ABM (activity based management): gestiune pe activități – ABB (activity based budgeting): întocmirea bugetului pe activități.
(18) Astfel cum sunt menționate la articolul 54 alineatul (2) litera (a) sau (b) din Regulamentul financiar.
(19) Care acoperă: de exemplu, școli primare și secundare, gări, porturi și aeroporturi, clădiri ale autorităților locale, universități, centre de cercetare, cabinete medicale și spitale, precum și stadioane.
(20) Explicațiile privind modurile de gestiune, precum și trimiterile la Regulamentul financiar sunt disponibile pe site-ul BudgWeb: https://myintracomm.ec.europa.eu/budgweb/EN/man/budgmanag/Pages/budgmanag.aspx  
(21) Această sumă va fi returnată din MIE ISD (09.0303) la H2020 în perioada 2019-2020
(22) Asistență tehnică și/sau administrativă și cheltuieli de sprijin pentru punerea în aplicare a programelor și/sau a acțiunilor UE (fostele linii „BA”), cercetare indirectă și cercetare directă.
(23) Realizările se referă la produsele și serviciile care vor fi furnizate (de ex.: numărul de schimburi de studenți finanțate, numărul de km de străzi construiți etc.).
(24) Asistență tehnică și/sau administrativă și cheltuieli de sprijin pentru punerea în aplicare a programelor și/sau a acțiunilor UE (fostele linii „BA”), cercetare indirectă și cercetare directă.
(25) AC = agent contractual; AL = agent local; END= expert național detașat; INT = personal pus la dispoziție de agenții de muncă temporară; JED = expert tânăr în delegații.
(26) Subplafonul pentru personal extern acoperit din creditele operaționale (fostele linii „BA”).
(27) AC = agent contractual; AL = agent local; END = expert național detașat; INT = personal pus la dispoziție de agenții de muncă temporară; JED = expert tânăr în delegații.
(28) AC = agent contractual; AL = agent local; END = expert național detașat; INT = personal pus la dispoziție de agenții de muncă temporară; JED = expert tânăr în delegații.
(29) Se indică tipul de comitet și grupul de care aparține.
(30) TIC: Tehnologiile informației și comunicațiilor - trebuie consultată DIGIT.