Bruxelles, 7.12.2016

COM(2016) 942 final

COMUNICARE A COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN, CONSILIU, COMITETUL ECONOMIC ȘI SOCIAL EUROPEAN ȘI COMITETUL REGIUNILOR

CORPUL EUROPEAN DE SOLIDARITATE


 Spre un Corp european de solidaritate

 

I. Solidaritatea în Europa

Uniunea Europeană este fondată pe solidaritate: solidaritatea dintre cetățenii săi, solidaritatea transfrontalieră dintre statele sale membre și solidaritatea din cadrul acțiunilor sale din interiorul și din exteriorul Uniunii. Solidaritatea este o valoare comună, resimțită puternic în toată societatea europeană. Aceasta definește proiectul european, care ar trebui să fie confirmat și consolidat permanent, și face parte din structura esențială datorită căreia visul european inspiră generație după generație. Uniunea Europeană nu înseamnă doar norme, instituții sau piețe comune, ci este și o comunitate de valori.

Mai multă solidaritate va menține Europa unită și oferă unitatea necesară pentru a face față crizelor actuale și viitoare prin păstrarea unei poziții morale solide. Aceasta oferă o orientare clară tinerilor europeni în ceea ce privește aspirațiile lor referitoare la o Uniune mai bună. Forța și inteligența necesare dezvoltării în continuare a proiectului european se află în mintea și în inima lor, iar liderii actuali au datoria morală de a pregăti terenul în acest sens.

În discursul său din 14 septembrie 2016 privind starea Uniunii, președintele Juncker a prezentat ideea unui Corp european de solidaritate:

„În Europa sunt numeroși tineri înzestrați cu aptitudini sociale și dornici să ofere un sprijin util societății și să dea dovadă de solidaritate. Putem să le creăm oportunități care să le permită să realizeze aceste lucruri. [...] Solidaritatea este liantul Uniunii noastre. [...] Tinerii din întreaga Uniune Europeană își vor putea oferi sprijinul, pe bază de voluntariat, acolo unde este cea mai mare nevoie de ajutor, pentru a răspunde unor situații de criză [...]. Acești tineri își vor putea dezvolta competențele și vor dobândi nu doar o experiență profesională, ci și una umană, care este de neprețuit”.

Tinerii europeni au nevoie de ocazii mai bune și mai ușor accesibile pentru a-și exprima solidaritatea. Corpul european de solidaritate va pune în legătură tineri entuziaști și implicați, pregătiți și dispuși să colaboreze la un proiect comun de solidaritate. Această experiență îi va inspira și îi va încuraja pe tinerii care doresc să ajute, să învețe și să se dezvolte, câștigând în același timp o experiență valoroasă. Obiectivul este ca, până în 2020, din Corpul european de solidaritate să facă parte 100 000 de tineri europeni.

Corpul european de solidaritate va consolida fundamentele acțiunilor de solidaritate întreprinse pe teritoriul Europei. Acesta va asigura o bază extinsă pentru susținerea organizațiilor din întreaga Europă care oferă tinerilor ocazia de a-și manifesta solidaritatea și va răspunde nevoilor comunităților vulnerabile, ale structurilor publice naționale și locale în diverse domenii, cum ar fi furnizarea de alimente pentru persoanele aflate în nevoie, curățarea pădurilor și a plajelor, sprijinirea regiunilor afectate de dezastre sau contribuția la integrarea refugiaților.

II. Momentul pentru crearea unui Corp european de solidaritate

Mulți tineri se implică deja...

Tinerii europeni sunt dornici să se implice în comunitățile lor. Aproximativ jumătate dintre ei fac parte din cel puțin o organizație: printre cele mai populare sunt cluburile sportive (29 %), cluburile sau organizațiile de tineret (16 %), organizațiile locale care sprijină comunitățile locale (11 %) și organizațiile culturale (10 %). Un sfert din tinerii din Uniunea Europeană au participat la o activitate voluntară organizată în ultimele 12 luni, în special la activități legate de caritate, ajutor umanitar și ajutor pentru dezvoltare, protecția mediului, educație, formare și sport 1 .

În cadrul Fondului social european și al Inițiativei „Locuri de muncă pentru tineri”, tinerilor li se oferă numeroase posibilități de a se implica, la ei în țară, în activități care contribuie la incluziunea și integrarea socială, dobândind astfel experiență de muncă și exprimându-și totodată solidaritatea cu comunitățile vulnerabile și persoanele aflate în nevoie din întreaga UE.

... dar și mai mulți ar putea face acest lucru...

Dorința de a desfășura activități de voluntariat depășește ocaziile oferite. Doar 6 % dintre tineri declară că au petrecut o perioadă în străinătate pentru activități de voluntariat, iar dintre cei care spun că nu au făcut încă acest lucru, 88 % afirmă că nu au avut ocazia. În general, peste 40 % dintre tinerii europeni afirmă că ar dori să lucreze, să studieze sau să se formeze în altă țară din UE 2 .

Un studiu în curs 3 arată că, în 2015, în sectoarele legate de solidaritate din UE erau angajate peste 40 de milioane de persoane. De exemplu, se estimează că forța de muncă din domeniul integrării sociale și al asistenței sociale, inclusiv al primirii și integrării solicitanților de azil și a migranților, se ridică în prezent la 170 000 de persoane. Se apreciază că forța de muncă este mai mare în sectoare precum educația și asistența medicală. Cu titlu orientativ cu privire la interesul potențial, datele de pe portalul EURES 4 indică faptul că aproximativ 80 000 de persoane se află în căutarea unui loc de muncă în străinătate în sectoarele legate de solidaritate.

... iar unele grupuri se implică mai mult decât altele...

Sondajele arată că participarea la activități de voluntariat a tinerilor din toate grupurile sociodemografice ar putea fi îmbunătățită. Tinerii care și-au terminat studiile la vârsta de 20 de ani sau mai târziu sunt mai susceptibili să fi participat la activități de voluntariat organizate (26 %) decât cei care și-au terminat studiile la vârsta de 16-19 ani (20 %) sau la 15 ani sau mai devreme (15 %). În 2014, doar puțin peste un sfert dintre tinerii care au participat la activități de voluntariat organizate au primit un fel de recunoaștere oficială (de exemplu un certificat sau o diplomă).

În ceea ce privește munca în altă țară din UE, există un mare interes în rândul tinerilor care nu poate fi satisfăcut în totalitate de inițiativele existente. De la începutul inițiativei „Primul tău loc de muncă EURES” din cadrul Programului EaSI (2014-2020), s-au efectuat 8 615 înscrieri și solicitări de asistență, dar s-au plasat numai 1 469 de persoane.

... motiv pentru care Corpul european de solidaritate trebuie să fie ambițios și să răspundă nevoilor tuturor.

Cele de mai sus oferă o imagine a cererii nesatisfăcute, din rândul tinerilor, nu numai de activități de voluntariat în domeniul solidarității, ci și de locuri de muncă în acest domeniu – acasă sau în străinătate. Ideea comună constă în acțiunile orientate asupra solidarității. Ar trebui să se ofere ocazii mai multe și mai bune, prin care să se acopere o gamă largă de activități, să se asigure o formare adecvată și să se recunoască oficial experiența și competențele dobândite. Activitățile ar trebui să acopere o gamă largă de competențe pentru a asigura o participare extinsă. Membrilor Corpului european de solidaritate care doresc să își îmbunătățească șansele de angajare, contribuind în același timp la o cauză de solidaritate, trebuie să li se ofere mai multe oportunități.

III. Obiectiv, principii și valoare adăugată

Obiectivul principal al Corpului european de solidaritate este să consolideze coeziunea și să promoveze solidaritatea în cadrul societății europene. Acesta va permite unui număr mai mare de tineri să participe la o gamă largă de activități de solidaritate, fie pe bază de voluntariat, fie prin dobândirea de experiență profesională contribuind la rezolvarea unor situații dificile din întreaga Europă. Corpul european de solidaritate va sprijini autoritățile și organismele naționale și locale, organizațiile neguvernamentale și întreprinderile în eforturile lor de a face față diverselor provocări și crize și îi va ajuta totodată pe tinerii participanți. Corpul european de solidaritate se va baza pe valoarea solidarității. Astfel cum se prevede în declarația sa de misiune, Corpul european de solidaritate va aduce la un loc tineri pentru a construi o societate favorabilă într-o mai mare măsură incluziunii, care să sprijine persoanele vulnerabile și să răspundă provocărilor societale. Această experiență îi va inspira și îi va încuraja pe tinerii care doresc să ajute, să învețe și să se perfecționeze.

Activitățile derulate în cadrul corpului se vor baza pe o serie de principii-cheie care trebuie respectate de către tinerii participanți. Acestea se referă, printre altele, la respectarea demnității umane și a drepturilor omului, la promovarea unei societăți echitabile și egale, la aducerea unor contribuții utile în cadrul societății, la respectarea normelor și a practicilor care reglementează organizațiile participante sau la alegerea voluntară a unui tânăr de a participa la Corpul european de solidaritate. Ar trebui să poată participa toți tinerii, indiferent de origine, de studii, de nivelul de competență sau de handicap.

Fiecare organizație participantă sau organizație intermediară care sprijină un plasament în cadrul componentei profesionale (cum ar fi, de exemplu, serviciile publice de ocupare a forței de muncă) va trebui să adere la o cartă privind drepturile și responsabilitățile care îi revin în toate etapele acțiunii de solidaritate: înscrierea, selecția și activitățile desfășurate înaintea, în timpul și după încheierea plasamentului. Carta prevede, de asemenea, ca organizațiile participante să asigure condiții sigure de viață și de muncă pentru participanții la Corpul european de solidaritate. Acestea sau organizațiile intermediare care sprijină plasamentul vor oferi și formarea și asistența necesare pentru a ajuta participanții să își îndeplinească sarcinile. Organizațiile participante vor acorda un certificat participanților după plasament și, dacă este posibil, vor atesta și rezultatele în materie de învățare obținute de participant pe durata activității desfășurate. De asemenea, organizațiile participante nu pot solicita nicio contribuție financiară sau onorariu din partea participanților la Corpul european de solidaritate.

Corpul european de solidaritate va reuni două componente complementare: una de voluntariat și una profesională.

Componenta de voluntariat va consolida și va extinde actualul Serviciu european de voluntariat, finanțat prin Programul Erasmus+. Serviciul a implicat aproximativ 100 000 de tineri în ultimii 20 de ani, bazându-se pe standarde clare de calitate, cum ar fi acreditarea organizațiilor, și și-a dovedit capacitatea de a contribui la dezvoltarea abilităților și a competențelor de care au nevoie tinerii pentru a se implica în societate și a-și găsi un loc de muncă. 70 % dintre voluntarii Serviciului european de voluntariat consideră că experiența de voluntariat le-a crescut șansele pe piața muncii, 74 % și-au sporit abilitățile antreprenoriale, iar 85 % au dobândit noi abilități în ceea ce privește munca în echipă.

Participarea la componenta de voluntariat din cadrul Corpului european de solidaritate ar trebui să constituie o realizare semnificativă pentru orice tânăr și un avantaj în căutarea unui loc de muncă. Pentru mulți tineri din Europa, Corpul european de solidaritate ar oferi o nouă oportunitate de a se implica într-o activitate utilă care i-ar putea ajuta să intre pe piața locurilor de muncă.

Bazându-se pe temeiul juridic al programelor relevante, Corpul european de solidaritate va ajuta tinerii să efectueze servicii de voluntariat cu o durată între două și douăsprezece luni la ei în țară sau în străinătate. Punerea sa în aplicare inițială se va baza în principal pe rețeaua bine stabilită și eficace a agențiilor naționale Erasmus+. Alte activități de voluntariat vor fi finanțate prin programele existente, cum ar fi LIFE, „Europa pentru cetățeni”, Fondul pentru azil, migrație și integrare, Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală, Fondul european de dezvoltare regională, precum și Programul în domeniul sănătății. Pentru participanții la un program de voluntariat, cheltuielile cu cazarea, masa, transportul, asigurarea, precum și cu banii de buzunar vor fi acoperite, ca regulă generală, din fondurile UE.

Componenta profesională le va oferi tinerilor șansa unui loc de muncă, a unui stagiu sau a unei ucenicii într-o gamă largă de sectoare care se implică în activități de solidaritate la ei în țară sau în străinătate și care au nevoie de tineri extrem de motivați și preocupați de binele societății. Aceasta va fi constituită progresiv prin parteneriate cu organisme și servicii publice (în special serviciile publice de ocupare a forței de muncă), ONG-uri și organizații cu tradiție care își desfășoară activitatea în aceste sectoare, bazându-se, de exemplu, pe parteneriatele care există deja pentru componenta de voluntariat. Corelarea participanților la Corpul european de solidaritate cu ofertele efective va avea loc prin intermediul acestor parteneriate. Plasamentul profesional va dura între 2 și 12 luni și va fi cu normă întreagă sau cu fracțiune de normă. Activitățile vor fi finanțate inițial prin Programul Uniunii Europene pentru ocuparea forței de muncă și inovare socială și prin alte programe existente ale UE, cum ar fi Fondul pentru azil, migrație și integrare și Programul „Europa pentru cetățeni”.

Activitățile din cadrul componentei profesionale vor completa activitatea desfășurată de serviciile naționale de ocupare a forței de muncă, în special de rețeaua de servicii europene pentru ocuparea forței de muncă („EURES”), care sprijină acțiunile de informare și de plasare a lucrătorilor în statele membre ale UE în general. Prin accentul pus pe valorile solidarității, Corpul european de solidaritate va îmbogăți practicile de recrutare existente la nivel național și va oferi oportunități noi altor categorii de tineri în afară de cele care au beneficiat până în prezent de asistență.

Participanții care obțin un loc de muncă, un post de ucenic sau un stagiu vor avea un contract de muncă încheiat în conformitate cu cadrul național de reglementare din țara-gazdă. În cazul uceniciilor și al stagiilor, UE va acorda sprijin pentru o diurnă. Tinerii defavorizați, care se confruntă cu obstacole suplimentare în calea intrării pe piața muncii (de exemplu tinerii care trăiesc în sărăcie sau tinerii cu handicap) ar putea beneficia de un sprijin suplimentar. Participanții care vor obține un loc de muncă vor avea întotdeauna un contract de muncă și un salariu în conformitate cu legile, reglementările și contractele colective de muncă în vigoare la nivel național. Astfel, participanții vor fi asigurați în cadrul sistemelor naționale de protecție socială. Pentru a obține rezultate care să ducă la integrarea pe piața muncii a tinerilor participanți, va fi necesară implicarea activă a serviciilor publice de ocupare a forței de muncă.

În cazul ambelor componente, de voluntariat și profesională, participanții vor primi un certificat care va atesta în mod detaliat activitățile desfășurate în cursul plasamentului. Comisia va promova, de asemenea, evaluarea și validarea competențelor pe care le-au dobândit în cadrul Corpului european de solidaritate.

Valoarea adăugată a Corpului european de solidaritate va consta în asigurarea unui punct focal pentru activitățile de solidaritate din întreaga Uniune Europeană. În cooperare cu statele membre și cu părțile interesate de la nivel național și de la nivelul UE, acesta va completa sistemele naționale existente și va consolida bazele acestora prin concentrarea instrumentelor de finanțare. Această combinație între un ghișeu unic, două componente de activitate, un instrument eficace și eficient de selecție și de corelare, diurne, asigurări și certificate va permite tinerilor să exprime valorile solidarității în întreaga Europă.

Organizațiile participante 5 vor putea să facă apel la Corpul european de solidaritate și să îi angajeze pe participanții la acesta, utilizând această resursă prețioasă pentru a-și consolida activitățile de pe teren în beneficiul cetățenilor și al societății în ansamblu. Făcând parte din Corpul european de solidaritate, organizațiile participante pot alege dintr-o varietate mai mare de angajați/voluntari potențiali care posedă competențele pe care le caută. Acestea ar putea, de asemenea, beneficia de pe urma promovării caracterului responsabil din punct de vedere social al organizației sau întreprinderii lor.

IV. Calendarul și caracteristicile principale ale Corpului european de solidaritate

O abordare pe etape

Corpul european de solidaritate va fi constituit progresiv, în strânsă cooperare cu părțile interesate de la toate nivelurile. În prima etapă, lansată prin prezenta comunicare, tinerii care doresc să își exprime interesul de a se alătura Corpului european de solidaritate vor putea face acest lucru pe o pagină de înscriere specifică din cadrul Portalului european pentru tineret ( http://europa.eu/solidarity-corps ). Înscrierea va fi rapidă și simplă. Un prim set de servicii, precum formarea și asistența lingvistică online, va fi disponibil chiar din prima etapă de punere în aplicare.

Prima etapă va include utilizarea programelor și a resurselor de finanțare existente pentru a sprijini plasamentul participanților în cadrul Corpului european de solidaritate. Organizațiile participante vor putea solicita finanțări pentru proiecte, în cadrul acestor programe, care le vor permite să angajeze participanți la Corpul european de solidaritate.

În cele ce urmează sunt rezumate diferitele posibilități de finanțare, atât pentru componenta de voluntariat, cât și pentru cea profesională 6 .

(a) Programul Erasmus+ (Serviciul european de voluntariat)

Bugetul pe 2017 alocat Serviciului european de voluntariat este de aproximativ 58 de milioane EUR pentru activități din sfera Corpului european de solidaritate. Programul de lucru al Programului Erasmus+ pe 2017 va permite sistemului actual să sprijine componenta de voluntariat a Corpului european de solidaritate, furnizând părți importante ale structurii și oportunităților sale actuale.

(b) Programul pentru ocuparea forței de muncă și inovare socială

În contextul componentei profesionale a Corpului european de solidaritate, în cadrul programului de lucru pe 2017 al Programului pentru ocuparea forței de muncă și inovare socială se va lansa un proiect-pilot menit să sprijine plasamentele transfrontaliere, pe baza experienței dobândite cu inițiativa „Primul tău loc de muncă EURES” și a expertizei serviciilor publice de ocupare a forței de muncă. La nivelul UE, se va înființa un consorțiu al organizațiilor intermediare, cum ar fi serviciile publice de ocupare a forței de muncă, ONG-uri și institute de formare. Organizațiile care fac parte din consorțiu vor desfășura activități de informare și de sensibilizare adresate tinerilor și angajatorilor interesați să sprijine activitățile de solidaritate, să ofere asistență și îndrumări pentru a pune în legătură tinerii înscriși cu angajatorii și să asigure formare și îndrumări legate de plasamente. Bugetul total propus este de 14,2 milioane EUR, iar proiectele ar putea demara în iunie 2017. Consorțiul va folosi, printre altele, informațiile privind piața muncii referitoare la locurile de muncă vacante înregistrate și prelucrate de serviciile publice de ocupare a forței de muncă.

(c) Programul LIFE

Pentru toate proiectele puse în aplicare în prezent, programul va încuraja beneficiarii să implice tineri din cadrul Corpului european de solidaritate. Pentru a permite plasarea în țara lor a participanților la Corpul european de solidaritate, în 2016 se va lansa o cerere de propuneri specifice, în valoare de 2 milioane EUR, privind activități de voluntariat legate de conservarea siturilor Natura 2000, Rețeaua europeană de zone naturale protejate. În 2017, Programul LIFE se va asocia cu Erasmus+ pentru a consolida componenta de mediu din cadrul Serviciului european de voluntariat și a o extinde la plasamente transfrontaliere în materie de mediu și acțiuni privind schimbările climatice. În aprilie 2017 se va lansa o altă cerere de propuneri pentru așa-numitele proiecte tradiționale, care va încuraja solicitanții să includă dezvoltarea și sprijinirea rețelelor de tineri voluntari. Se vor analiza, de asemenea, și posibilitățile de a sprijini prin Programul LIFE componenta profesională a Corpului european de solidaritate.

(d) Programul „Europa pentru cetățeni”

Pentru proiectele care vor începe din august 2017, acest program va încuraja promotorii de proiecte să implice tineri înscriși în Corpul european de solidaritate. În 2018 se va lansa o nouă cerere de propuneri pentru granturi de funcționare cu cerința suplimentară ca organizațiile beneficiare să facă apel la participanți la Corpul european de solidaritate. Componenta „Proiecte ale societății civile” va fi importantă în acest sens. Bugetul aproximativ va fi de până la 3,5 milioane EUR pe an.

(e) Fondul pentru azil, migrație și integrare

În 2016, cel puțin 9,5 milioane EUR vor fi disponibile pentru proiecte care promovează integrarea resortisanților țărilor terțe, iar cererea de propuneri va încuraja implicarea participanților la Corpul european de solidaritate. Proiectele ar putea începe de la jumătatea anului 2017. În 2017 se va lansa o altă cerere substanțială pentru a sprijini integrarea resortisanților țărilor terțe. Aceste priorități vor face referire explicită la Corpul european de solidaritate. Proiectele ar putea începe la sfârșitul anului 2017.

(f) Fondul european de dezvoltare regională Din 2017, în cadrul asistenței tehnice operaționale din FEDR se va aloca 1 milion EUR pentru tinerii europeni cu vârsta cuprinsă între 18 și 30 de ani care doresc să participe timp de 2 până la 6 luni la un program Interreg transfrontalier, transnațional sau interregional. Programul va completa componenta de voluntariat din cadrul Corpului european de solidaritate, fie prin intermediul „partenerilor la proiectele Interreg”, care vor contribui la un proiect concret, fie al „reporterilor Interreg”, care vor sprijini un program INTERREG să promoveze rezultatele concrete ale proiectelor anterioare.

(g) Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală

Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală va oferi sprijin pentru proiecte cu o componentă agricolă sau de dezvoltare rurală în care sunt implicați participanți la Corpul european de solidaritate. Fondurile dedicate acestor proiecte se ridică la 1,3 milioane EUR din bugetul pe 2016 și ajung până la 0,5 milioane EUR din bugetul pe 2017. În special, acest sprijin din partea Fondului european agricol pentru dezvoltare rurală va completa componenta de voluntariat a Corpului european de solidaritate implicată în activitățile de conservare a naturii promovate în cadrul Programului LIFE.

(h) Programul în domeniul sănătății

În 2017, beneficiarii granturilor de funcționare vor fi încurajați să facă apel la Corpul european de solidaritate. Se estimează că 60 000 EUR vor fi disponibili pentru ca aceste ONG-uri să implice în mod activ în sectorul sănătății participanții la Corpul european de solidaritate. Pe baza rezultatelor unei activități de consultare specifice a părților interesate din sectorul sănătății, s-ar putea elabora și alte propuneri. 

Într-o a doua etapă, ținând seama de informațiile primite de la părțile interesate, va avea loc un proces de consolidare și de implementare solidă a Corpului european de solidaritate până în 2020. Pentru componenta profesională, se vor analiza și oportunitățile de finanțare din cadrul Inițiativei „Locuri de muncă pentru tineri”. Corpul european de solidaritate, în ansamblul său (componenta de voluntariat și cea profesională), ar trebui să fie finanțat printr-o linie bugetară proprie, pe baza unui temei juridic separat, care urmează să fie propus până în primăvara anului 2017, și prin eventualele ajustări bugetare ale cadrului financiar existent. Comisia va lua măsurile necesare în acest sens.

O gamă largă de activități

Tinerii se vor putea implica într-o gamă largă de activități. Aceste activități ar putea fi legate de servicii de interes general și ar putea viza domenii precum activități educaționale și pentru tineret, sănătatea, integrarea socială și integrarea pe piața muncii, asistență pentru furnizarea de produse alimentare și nealimentare, construcția de adăposturi, lucrări de amenajare, renovare și administrare, primirea, sprijinirea și integrarea migranților și a refugiaților, reconcilierea post-conflict, protecția mediului și conservarea naturii sau prevenirea dezastrelor naturale (cu excepția răspunsului imediat în caz de dezastre, care necesită o formare și competențe mai specializate).

Sfera geografică a Corpului european de solidaritate va acoperi în principal teritoriul UE și, atunci când este cazul, alte țări participante la diferitele instrumente de finanțare existente care contribuie la Corpul european de solidaritate. Înscrierea va fi deschisă tinerilor, cetățeni și rezidenți ai UE 7 , cu vârsta între 17 și 30 de ani. Plasamentul efectiv prin intermediul Corpului european de solidaritate ar trebui să înceapă de la 18 ani.

Un site multilingv cu servicii îmbunătățite și o identitate vizuală puternică

Instrumentul de înscriere în Corpul european de solidaritate este integrat în Portalul european pentru tineret și poate fi găsit prin intermediul motoarelor de căutare pe internet. Tinerii își pot exprima interesul furnizându-și datele cu caracter personal de bază, în deplină conformitate cu normele privind protecția datelor. Ulterior se vor colecta informații mai detaliate, necesare pentru a crea un profil mai cuprinzător al participanților.

Instrumentul de înscriere va fi disponibil în cele 24 de limbi oficiale ale UE și va fi adaptat pentru dispozitivele mobile. Când se înscriu, tinerii vor putea preciza în ce țări ar dori să fie plasați, dacă doresc să fie voluntari și/sau să lucreze, ce tip de activități îi interesează și cu ce cunoștințe și experiență pot contribui la activitățile Corpului european de solidaritate.

Toate organizațiile participante sau organizațiile intermediare care le reprezintă care doresc să desfășoare proiecte prin intermediul Corpului european de solidaritate trebuie să fie de acord să adere la Carta Corpului european de solidaritate. În funcție de instrumentul de punere în aplicare, acestea fie vor fi supuse unor controale pentru a fi acreditate, fie vor trebui să respecte standarde înalte de calitate pentru a desfășura astfel de proiecte. Organizațiile respective vor putea apoi căuta candidați corespunzători în rândul tinerilor înscriși în baza de date a Corpului european de solidaritate. Materialele și instrumentele pentru serviciile oferite, cum ar fi activități specifice de formare, instrumente de formare lingvistică și certificarea, vor fi elaborate treptat.

Tinerii vor fi informați periodic și îndrumați în mod activ cu privire la activitățile de solidaritate. Aplicația web va fi modernizată pentru a permite construirea unei comunități a participanților la activitățile Corpului european de solidaritate. Sunt planificate, de asemenea, o serie de inițiative pentru a menține legătura cu tinerii înscriși în perioada dintre înscriere și prima activitate desfășurată, cum ar fi buletine informative în format electronic cu cele mai recente informații legate de Corpul european de solidaritate și activitățile organizate de reprezentanțele Comisiei la care vor fi invitați tinerii înscriși. Se preconizează și crearea unei platforme online în cadrul căreia participanții la Corpul european de solidaritate, tinerii și organizațiile ar putea face schimb de experiență.

Instrumentele informatice vor fi dezvoltate în continuare pentru a ajuta participanții la Corpul european de solidaritate să păstreze legătura unii cu alții și să găsească proiecte, iar organizațiile participante și organizațiile intermediare 8 să selecteze participanți pentru proiectele lor.

Împreună cu o identitate vizuală puternică, în toate statele membre se va desfășura o campanie de comunicare pentru a oferi informații despre Corpul european de solidaritate și a trezi interesul de a participa la acesta. Campania va continua pe tot parcursul anului 2017 și va scoate în evidență, printre altele, primele plasamente și experiențele tinerilor și ale organizațiilor participante.

V. Concluzii: pregătirea Corpului european de solidaritate

Colaborarea cu toate părțile interesate

Înființarea Corpului european de solidaritate necesită sprijinul și cooperarea strânsă cu diverse părți interesate, inclusiv organisme publice și asociații de la nivel internațional, european, național, regional și local, rețele de la nivelul UE sau de la alt nivel, ONG-uri și întreprinderi. Aceste părți interesate sunt implicate în activități care sunt legate de solidaritate și de voluntariat sau care ar putea avea un rol esențial în implicarea tinerilor într-un plasament prin Corpul european de solidaritate. Multe state membre ale UE au o tradiție și o experiență îndelungate în activități de voluntariat și Uniunea Europeană însăși are 20 de ani de experiență în gestionarea Serviciului european de voluntariat ca activitate transfrontalieră. Corpul european de solidaritate se va baza pe toate acestea, fără să înlocuiască programele existente de voluntariat instituite de statele membre. Obiectivul este acela de a identifica nevoile nesatisfăcute, de a multiplica proiectele reușite și de a implica mai multe organizații.

Pentru a pregăti prima etapă a Corpului european de solidaritate, Comisia a început deja activitățile de informare și au avut loc consultări specifice. Prezenta comunicare se bazează pe contribuțiile valoroase obținute în cadrul acestora.

Majoritatea respondenților au fost favorabili inițiativei și au subliniat potențialul Corpului european de solidaritate de a sprijini integrarea, de a favoriza solidaritatea intereuropeană și între generații, de a promova valorile comune, de a reduce naționalismul și, în general, de a consolida conceptul de cetățenie. Principalele aspecte subliniate vizează (i) necesitatea punerii în aplicare treptate, (ii) necesitatea de a completa, prin abordarea nevoilor nesatisfăcute, programele existente, și nu de a le copia, (iii) necesitatea de a le oferi tinerilor mai multe oportunități prin majorarea, extinderea și asigurarea unei finanțări corespunzătoare, (iv) un apel ferm la o societate favorabilă incluziunii și la un Corp european de solidaritate neelitist, care să sprijine participarea minorităților și a grupurilor vulnerabile, (v) nevoia de formare adaptată și de o certificare clar definită a competențelor dobândite, (vi) un proces temeinic de acreditare, care să evite totodată birocrația și (vii) necesitatea de a asigura faptul că activitățile de voluntariat completează, dar nu înlocuiesc un loc de muncă plătit.

Reprezentanții autorităților naționale consultate au subliniat necesitatea unei viziuni strategice clare pentru Corpul european de solidaritate, care ar putea să se axeze pe ajutarea celor aflați în nevoie. În consecință, nevoile și cererile comunităților locale ar putea fi un criteriu de calitate important pentru proiectele eligibile. Asociațiile consultate, majoritatea de la nivel european, au sugerat, de asemenea, să se creeze o rețea virtuală pentru ca organizațiile participante să facă schimb de experiență și de bune practici. La nivel individual, organizațiile neguvernamentale au considerat că prin Corpul european de solidaritate Europa oferă o șansă deosebită de relansare a voluntariatului în rândul tinerilor. În plus, ONG-urile au subliniat necesitatea unui sprijin financiar care să asigure accesibilitatea Corpului european de solidaritate atât pentru ONG-urile locale, cât și pentru cele naționale și crearea unui portal web unic dedicat programului. De asemenea, acestea au sugerat ca organizațiile participante să fie consultate în detaliu cu privire la nevoile lor.

Dialogul cu părțile interesate va fi intensificat în toate etapele instituirii și implementării Corpului european de solidaritate. Acest dialog, în special cu tinerii, va fi promovat printr-o campanie mediatică specifică. De asemenea, Comisia va lua legătura cu statele membre ale UE și cu alte organizații de solidaritate pentru a se asigura că prin Corpul european de solidaritate se vor completa programele de solidaritate existente.

Monitorizarea progreselor și colaborarea cu instituțiile UE

Comisia Europeană va monitoriza îndeaproape interesul de a participa la Corpul european de solidaritate, numărul efectiv de plasamente și sectoarele vizate de activitățile de solidaritate, ținând cont de obiectivul general de a asigura faptul că tinerii interesați din toată Europa au șanse egale să participe la activitățile Corpului european de solidaritate și că aceștia sunt plasați acolo unde este nevoie.

Comisia Europeană va face eforturi susținute pentru a asigura avansarea proiectului privind Corpul european de solidaritate printr-o implicare activă și o cooperare strânsă cu părțile interesate, cu statele membre și cu celelalte instituții europene.

Rolul-cheie al Parlamentului European, al Consiliului și al statelor membre este:

— să aprobe, la cel mai înalt nivel, Corpul european de solidaritate;

— să încurajeze organizațiile și organismele naționale să se angajeze pe deplin în identificarea oportunităților pentru participanții la Corpul european de solidaritate și în facilitarea proiectelor care îl sprijină;

— să analizeze posibilitățile de finanțare a Corpului european de solidaritate, inclusiv prin intermediul unor programe din cadrul gestiunii partajate;

— să se alăture Comisiei Europene în promovarea valorilor comune care stau la baza Corpului european de solidaritate;

— să sprijine dezvoltarea în continuare a Corpului european de solidaritate.

(1) Sondajul Eurobarometru „Tineretul european” 2015 (CE, 408).
(2) Sondajul Eurobarometru al Parlamentului European „Tinerii europeni în 2014” (PE EB395).
(3) Viitorul raport referitor la „Cererea de forță de muncă din sectoarele legate de solidaritate din UE”.
(4) Evaluare bazată pe situația constatată la un moment dat în luna noiembrie a acestui an. Portalul colectează ofertele de locuri de muncă și le permite persoanelor să caute un loc de muncă și să își creeze CV-ul online pentru a fi găsite de angajatorii înregistrați pe portal. În formularul de CV se pot indica studiile, experiența profesională și ocupația dorită.
(5) În contextul inițiativei privind Corpului european de solidaritate, termenul „organizație participantă” este utilizat pentru a defini orice organism public sau privat care va lua parte la Corpul european de solidaritate oferind plasamente participanților la acesta, în cadrul ambelor componente ale inițiativei. Corpul european de solidaritate este deschis oricărui tip de entitate care oferă posibilități de voluntariat sau de natură profesională care intră în sfera Corpului european de solidaritate și a domeniilor sale de activitate (de exemplu ONG-uri, autorități și organisme publice, instituții, întreprinderi).
(6)  Suma prevăzută pentru fiecare program va acoperi și costurile de participare și serviciile conexe. De asemenea, programe precum FAMI și „Europa pentru cetățeni” vor sprijini la început inițiativa privind Corpul european de solidaritate prin intermediul unor acțiuni mai ample. Prin urmare, sumele menționate mai sus trebuie considerate drept contribuția maximă la inițiativă.
(7) Numai pentru componenta de voluntariat.
(8) Pentru componenta profesională, toate activitățile de corelare se vor desfășura prin parteneriatele selectate, care vor include serviciile publice de ocupare a forței de muncă relevante.