27.9.2016   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 352/16


Expunere de motive a Consiliului: Poziția în primă lectură (UE) nr. 13/2016 a Consiliului în vederea adoptării unei directive a Parlamentului European și a Consiliului privind accesibilitatea site-urilor web și a aplicațiilor mobile ale organismelor din sectorul public

(2016/C 352/02)

I.   INTRODUCERE

1.

Comisia a prezentat propunerea sa de directivă a Parlamentului European și a Consiliului privind accesibilitatea site-urilor web ale organismelor din sectorul public (denumită în continuare „directiva”) la 3 decembrie 2012, utilizând ca temei juridic articolul 114 din TFUE.

2.

Comitetul Economic și Social European și-a votat avizul la 22 mai 2013.

3.

Parlamentul European și-a votat rezoluția legislativă în primă lectură la 26 februarie 2014.

4.

Consiliul și Parlamentul European au inițiat negocieri în vederea obținerii unui acord timpuriu în a doua lectură în ianuarie 2016. Negocierile au fost încheiate cu succes la 3 mai 2016, Parlamentul European și Consiliul ajungând la un acord provizoriu cu privire la un text de compromis.

5.

La 25 mai 2016, Comitetul Reprezentanților Permanenți a confirmat textul de compromis al directivei, astfel cum s-a convenit de cele două instituții.

6.

La 30 mai 2016, președintele Comisiei IMCO a Parlamentului European a trimis o scrisoare președintelui Comitetului Reprezentanților Permanenți în care afirma că, în cazul în care Consiliul transmite oficial Parlamentului European poziția sa în forma convenită, sub rezerva verificării de către experții juriști-lingviști, va recomanda plenului să accepte fără amendamente poziția Consiliului, în cadrul celei de a doua lecturi a Parlamentului.

7.

La 16 iunie 2016, Consiliul și-a confirmat acordul politic cu privire la textul de compromis al directivei.

II.   OBIECTIV

8.

Din rezultatul negocierilor reiese că directiva urmărește apropierea actelor cu putere de lege, a normelor și practicilor administrative din statele membre referitoare la cerințele privind accesibilitatea site-urilor web și a aplicațiilor mobile ale organismelor din sectorul public, în vederea îmbunătățirii funcționării pieței interne.

9.

Această directivă este, de asemenea, în concordanță cu articolul 9 din Convenția Națiunilor Unite privind drepturile persoanelor cu handicap, la care UE și statele membre sunt părți.

10.

Această directivă este esențială pentru a îmbunătăți piața internă a serviciilor legate de accesibilitatea digitală a informațiilor și pentru a asigura includerea completă a tuturor cetățenilor, în special a persoanelor în vârstă și a persoanelor cu handicap, în societatea digitală.

III.   ANALIZA POZIȚIEI CONSILIULUI ÎN PRIMĂ LECTURĂ

A.   Considerații generale

11.

După votul în plen, Parlamentul European și Consiliul au desfășurat negocieri cu scopul de a încheia un acord în a doua lectură pe baza unei poziții în primă lectură a Consiliului pe care Parlamentul ar putea să o aprobe ca atare. Textul poziției în primă lectură a Consiliului reflectă pe deplin compromisul la care s-a ajuns între colegiuitori.

12.

Poziția de compromis la care au ajuns colegiuitorii asigură un echilibru între eventuala sarcină generată de cerințe și avantajele pentru cetățeni.

B.   Chestiuni-cheie

13.

Principalele elemente ale compromisului la care s-a ajuns cu Parlamentul European sunt prezentate în cele ce urmează:

a.   Domeniu de aplicare

14.

În conformitate cu compromisul, domeniul de aplicare cuprinde atât site-urile web, cât și aplicațiile mobile ale organismelor din sectorul public.

15.

Directiva prevede un set foarte limitat de excluderi pentru conținut sau site-uri web.

16.

În plus, directiva oferă statelor membre posibilitatea de a exclude site-urile web și aplicațiile mobile ale școlilor, grădinițelor și creșelor atât timp cât conținutul aferent funcțiilor administrative online esențiale ale acestor organisme este făcut accesibil.

b.   Cerințe, prezumția de conformitate și sarcina disproporționată

17.

Directiva stabilește cerințe minime pentru site-urile web și aplicațiile mobile ale organismelor din sectorul public. O dispoziție orientată spre viitor privind prezumția de conformitate prevede ca nivelul minim de accesibilitate să fie echivalent cu cel definit în standardul EN 301 549 v1.1.2 (2015-04). Comisia este împuternicită să adopte acte delegate pentru a modifica trimiterea la acest standard.

18.

De asemenea, directiva asigură faptul că aceste cerințe nu impun o sarcină disproporționată asupra organismelor din sectorul public, asigurându-se, în același timp, că sunt furnizate explicații corespunzătoare și accesibile publicului.

c.   Măsuri suplimentare și asigurarea punerii în aplicare

19.

Directiva impune statelor membre să faciliteze aplicarea cerințelor de accesibilitate la site-uri web și aplicații mobile, altele decât cele cuprinse în domeniul de aplicare, să promoveze și să faciliteze programele de formare privind accesibilitatea site-urilor web și a aplicațiilor mobile și, în cele din urmă, să ia măsurile necesare pentru a crește gradul de sensibilizare cu privire la cerințele de accesibilitate.

20.

Directiva prevede ca fiecare organism din sectorul public să furnizeze o declarație accesibilă care explică motivele pentru conținutul inaccesibil și eventualele alternative, după caz. Comisia este împuternicită să adopte acte de punere în aplicare care definesc un model de declarație.

21.

Directiva prevede, de asemenea, posibilitatea ca persoanele să ofere feedback sau să solicite conținutul inaccesibil organismelor din sectorul public, și să recurgă, dacă este necesar, la o procedură de asigurare a punerii în aplicare.

d.   Monitorizare și raportare

22.

Statele membre sunt obligate să monitorizeze periodic conformitatea pe baza unei metodologii de monitorizare care urmează să fie definite de către Comisie prin intermediul unor acte de punere în aplicare.

23.

Statele membre vor trebui să raporteze Comisiei, la fiecare trei ani, cu privire la rezultatului monitorizării, iar conținutul rapoartelor va fi pus la dispoziția publicului într-un format accesibil. Modalitățile de raportare către Comisie vor fi definite prin acte de punere în aplicare.

e.   Transpunere și revizuire

24.

Statele membre vor trebui să transpună directiva în termen de 21 luni de la data intrării în vigoare.

25.

Directiva oferă termene suplimentare după transpunere, între 12 și 33 de luni, pentru ca organismele din sectorul public să își facă accesibile site-urile existente și noi, precum și aplicațiile mobile.

26.

Nu în ultimul rând, directiva prevede o revizuire după 66 de luni de la intrarea în vigoare, care să țină seama de progresele tehnologice care ar putea facilita accesul la conținutul exclus din domeniul de aplicare.

IV.   CONCLUZIE

27.

Poziția Consiliului reflectă pe deplin compromisul la care s-a ajuns în cadrul negocierilor dintre Parlamentul European și Consiliu, cu acordul Comisiei. Compromisul este confirmat de scrisoarea adresată de președinta Comisiei IMCO președintelui Comitetului Reprezentanților Permanenți la 30 mai 2016.