26.3.2015   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 101/6


Expunere de motive a Consiliului: Poziția în prima lectură (UE) nr. 3/2015 a Consiliului în vederea adoptării unei directive a Parlamentului European și a Consiliului de modificare a Directivei 94/62/CE în ceea ce privește reducerea consumului de pungi de transport din plastic subțire

(2015/C 101/02)

I.   INTRODUCERE

1.

La 5 noiembrie 2013, Comisia a transmis Parlamentului European și Consiliului propunerea sa de directivă de modificare a Directivei 94/62/CE privind ambalajele și deșeurile de ambalaje în vederea reducerii consumului de pungi de transport din plastic subțire, în temeiul articolului 114 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene.

2.

Comitetul Economic și Social European și-a votat avizul la 26 februarie 2014, iar Comitetul Regiunilor și-a votat avizul la 3 aprilie 2014.

Parlamentul European și-a votat rezoluția legislativă în primă lectură la 16 aprilie 2014 (1), adoptând 43 de amendamente.

3.

Consiliul și Parlamentul European au inițiat negocieri în vederea obținerii unui acord în a doua lectură. Aceste negocieri s-au finalizat la 17 noiembrie 2014.

4.

La 25 noiembrie 2014, președintele Comisiei ENVI a Parlamentului European a trimis o scrisoare Președinției în care afirma că, în cazul în care Consiliul transmite oficial Parlamentului European poziția sa, astfel cum s-a convenit, sub rezerva verificării de către experții juriști-lingviști, acesta, împreună cu raportorul, va recomanda PE, reunit în ședință plenară, să accepte poziția Consiliului, fără amendamente, în cadrul celei de a doua lecturi a Parlamentului.

5.

La 17 decembrie 2014, Consiliul și-a confirmat acordul politic cu privire la textul acestei directive, astfel cum a fost convenit de către cele două instituții.

II.   OBIECTIV

Directiva se axează pe pungile din plastic subțire cu o grosime a peretelui mai mică de 50 de microni, care reprezintă majoritatea pungilor de transport din plastic consumate în UE și sunt refolosite mai rar decât pungile mai groase. Obiectivul directivei este de a limita impactul negativ al acestor pungi asupra mediului, de a încuraja prevenirea generării de deșeuri și de a obține o utilizare mai eficientă a resurselor.

III.   ANALIZA POZIȚIEI CONSILIULUI ÎN PRIMĂ LECTURĂ

A.   Observații generale

După votul în plen, Parlamentul European și Consiliul au purtat negocieri în scopul încheierii unui acord în a doua lectură pe baza poziției în primă lectură a Consiliului pe care Parlamentul a fost în măsură să o aprobe ca atare. Textul poziției în primă lectură a Consiliului reflectă pe deplin compromisul la care s-a ajuns între colegiuitori.

B.   Aspecte-cheie

Principalele elemente ale compromisului la care s-a ajuns cu Parlamentul European sunt prezentate în cele ce urmează:

1.

Măsurile care urmează să fie adoptate în vederea reducerii consumului de pungi din plastic subțire includ fie ambele abordări care urmează, fie una dintre acestea:

adoptarea de măsuri care să garanteze că nivelul consumului anual nu va depăși 90 de pungi din plastic subțire pe cap de locuitor până la 31 decembrie 2019 și 40 de pungi de transport din plastic subțire pe cap de locuitor până la 31 decembrie 2025 (sau greutatea echivalentă);

adoptarea de măsuri care să garanteze că, până la 31 decembrie 2018, aceste pungi din plastic nu vor fi furnizate gratuit pentru consumatori, cu excepția cazului în care sunt puse în aplicare instrumente la fel de eficiente.

Pungile de transport din plastic foarte subțire pot fi excluse din rândul acestor măsuri. Acestea sunt definite ca fiind pungile din plastic cu o grosime a peretelui mai mică de 15 microni, necesare pentru asigurarea igienei sau furnizate ca ambalaj primar pentru produsele alimentare în vrac, în cazul în care aceasta contribuie la prevenirea risipei de alimente.

2.

Informarea publicului – cel puțin în cursul primului an de punere în aplicare a directivei, Comisia și statele membre vor încuraja în mod activ campaniile de sensibilizare și de informare publică referitoare la impactul dăunător asupra mediului al utilizării excesive a pungilor din plastic subțire.

3.

Măsurile viitoare – la doi ani de la data intrării în vigoare a directivei, Comisia va prezenta un raport Parlamentului European și Consiliului, în care să fie examinat impactul utilizării pungilor din plastic oxo-degradabile asupra mediului, precum și un raport privind diferitele posibilități de a reduce utilizarea pungilor din plastic foarte subțire. După șase ani și jumătate de la intrarea în vigoare a directivei, Comisia prezintă un raport de evaluare a eficacității măsurilor la nivelul UE pentru combaterea deșeurilor, schimbarea comportamentului consumatorilor și promovarea prevenirii generării de deșeuri. În cazul în care evaluarea demonstrează că măsurile adoptate nu sunt eficace, Comisia examinează alte căi posibile pentru a asigura o reducere a consumului de pungi din plastic subțire, inclusiv stabilirea de obiective realiste și realizabile la nivelul UE. Toate aceste rapoarte vor fi însoțite, dacă este cazul, de propuneri legislative.

IV.   CONCLUZIE

Poziția Consiliului reflectă pe deplin compromisul la care s-a ajuns în cadrul negocierilor dintre Parlamentul European și Consiliu, cu acordul Comisiei. Compromisul este confirmat de scrisoarea adresată de președintele Comisiei ENVI președintelui Comitetului Reprezentanților Permanenți la 25 noiembrie 2014.


(1)  Documentul 9044/14.