52013PC0316

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ŞI AL CONSILIULUI privind cerințele de omologare de tip pentru instalarea unui sistem eCall la bordul vehiculelor și de modificare a Directivei 2007/46/CE /* COM/2013/0316 final - 2013/0165 (COD) */


EXPUNERE DE MOTIVE

1.           CONTEXT

Scopul prezentei propuneri este de a introduce în sistemul UE de omologare de tip a autovehiculelor o cerință privind montarea unui sistem eCall la bordul vehiculelor. Această acțiune face parte dintr-o serie de acte juridice ale UE asigurând desfășurarea serviciului de apel de urgență bazat pe numărul 112 până la 1 octombrie 2015. Celelalte acte legislative principale legate de această inițiativă eCall sunt:

· Recomandarea 2011/750/UE a Comisiei din 8 septembrie 2011 privind susținerea unui serviciu eCall la nivelul UE în rețelele de comunicații electronice pentru transmiterea apelurilor de urgență de la bordul vehiculelor pe baza numărului 112 („eCalls”)[1].

· Regulamentul delegat (UE) nr. 305/2013 al Comisiei din 26.11.2012 de completare a Directivei 2010/40/UE a Parlamentului European și a Consiliului în ceea ce privește furnizarea în mod armonizat a unui sistem eCall interoperabil la nivelul UE[2]

· Propunere de decizie (UE) nr..../... a Comisiei din xx.xx.20xx a Parlamentului European și a Consiliului privind instalarea unui sistem eCall interoperabil la nivelul UE[3]

Aceste texte diferite sunt complementare și împreună vor permite serviciului eCall 112 să fie pe deplin operațional până la 1 octombrie 2015.

2.           REZULTATELE CONSULTĂRILOR CU PĂRȚILE INTERESATE ȘI ALE EVALUĂRII IMPACTULUI

2.1.        Consultări cu părțile interesate

Prezenta propunere este rezultatul unor ample consultări cu principalele părți interesate:

Părțile interesate, și în special grupul la nivel înalt CARS 21, au fost consultate în timpul procesului care a condus la adoptarea „CARS 2020: plan de acțiune pentru o industrie europeană a autovehiculelor puternică, competitivă și sustenabilă”. Mai exact, prezenta propunere constituie o punere în aplicare a acțiunii: „va continua să promoveze implementarea sistemelor de transport inteligente (STI), inclusiv sistemele cooperative, în special sistemul automatic de apel de urgență de la bordul vehiculelor „eCall”.

Prezenta propunere ia, de asemenea, în considerare toate consultările făcute în cadrul evaluării impactului eCall. Aceste consultări includ, în special, contribuții ample din partea părților implicate în cadrul mai multor foruri, cum ar fi Platforma europeană de implementare a sistemului eCall (EeIP), grupul de experți privind centrele de preluare a apelurilor de urgență eCall („PSAP”) și grupul de promovare a eCall din cadrul forumului eSafety/i-Mobility și o consultare publică privind implementarea sistemului eCall care a fost deschisă în perioada 19 iulie - 19 septembrie 2010.

În sfârșit, prezenta propunere ia în considerare și avizul privind proiectul de specificații formulat de cei 25 de membri ai Grupului consultativ european pentru STI, format din reprezentanți la nivel înalt ai furnizorilor de servicii STI, ai asociațiilor de utilizatori, ai operatorilor de transport și de instalații, ai industriei producătoare, ai partenerilor sociali, ai asociațiilor profesionale, ai autorităților locale și ai altor foruri relevante.

2.2.        Studiu de impact și analiză costuri-beneficii

O analiză amplă a raportului costuri-beneficii a fost realizată în cadrul evaluării impactului eCall pentru cele trei opțiuni propuse, inclusiv pentru opțiunea preferată referitoare la măsurile de reglementare.

În ceea ce privește analiza raportului costuri – beneficii a opțiunii alese (opțiunea 3), niciuna dintre cele trei măsuri de reglementare planificate privind eCall (dispozitiv încorporat la bordul vehiculelor, telecomunicații, PSAP) nu poate fi separată de celelalte două.

2.2.1.     Analiza principalelor beneficii

Printre beneficiile identificate în evaluarea impactului și în mai multe studii, inclusiv naționale, se numără:

–            reducerea deceselor (dacă toate vehiculele sunt prevăzute cu sistemul eCall, între 1% și 10% în funcție de densitatea populației țării, a infrastructurii rutiere și de intervenție în situații de urgență);

–            reducerea gravității rănirilor (între 2% și 15%);

–            reducerea costurilor aferente congestiei cauzate de accidentele rutiere. Acest lucru se datorează îmbunătățirii gestionării accidentelor, deoarece accidentul este imediat adus la cunoștința PSAP și, prin urmare, poate fi transferat centrului adecvat de gestionare a traficului, care poate informa imediat ceilalți participanți la trafic, contribuind astfel la reducerea numărului de accidente secundare;

–            facilitarea serviciilor de salvare și creșterea securității echipei de salvare (pompierii) la descarcerarea ocupanților, deoarece setul minim de date („MSD”) din mesajul eCall va furniza, printre altele, informații privind tipul de combustibil;

–            reducerea infrastructurii de SOS de pe marginea drumurilor, deoarece fiecare participant la trafic ar avea posibilitatea de a declanșa un apel de urgență din vehiculul său.

2.2.2.     Raport costuri-beneficii

Beneficiile au fost cuantificate și în valori monetare și s-a elaborat o analiză a raportului costuri-beneficii pentru diferitele opțiuni, precum și pentru tipurile de categorii afectate. Estimările sunt calculate până în anul 2033 deoarece acesta este anul preconizat de penetrare completă a serviciului eCall în cazul opțiunii de politică preferate.

|| Opțiunea de politică 1 Nicio acțiune din partea UE || Opțiunea de politică 2 Abordare voluntară || Opțiunea de politică 3 Măsuri de reglementare

Raport costuri-beneficii || 0,29 || 0,68 || 1,74

3.           ELEMENTELE JURIDICE ALE PROPUNERII

3.1.        Temei juridic

Prin urmare, temeiul juridic este articolul 114 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene.

3.2.        Subsidiaritate și proporționalitate

Conform principiului subsidiarității [articolul 5 alineatul (3) din Tratatul privind Uniunea Europeană], se vor lua măsuri la nivelul UE numai dacă obiectivele stabilite nu pot fi îndeplinite în mod suficient de statele membre și, prin urmare, având în vedere amploarea și efectele preconizate ale măsurilor propuse, obiectivele pot fi îndeplinite mai bine la nivelul Uniunii.

Siguranța rutieră este o problemă de interes major în întreaga Uniune Europeană și pentru toți cetățenii săi. Scopul inițiativei pentru un sistem eCall interoperabil la nivelul UE este, în ultimă instanță, de a introduce în toate vehiculele din UE funcționalități minime necesare pentru a asigura gestionarea adecvată a apelurilor de urgență de către serviciile de intervenție în situații de urgență. În prezent, deplasările pe șosea sunt în număr mai mare de 100 de milioane pe an în diferitele state membre și continuă să se înmulțească datorită consolidării Uniunii Europene (prin libera circulație a mărfurilor, a persoanelor și a serviciilor). Sunt necesare acțiuni la nivelul UE pentru a garanta interoperabilitatea și continuitatea serviciului pe întreg teritoriul Europei, care nu pot fi realizate în mod satisfăcător de către statele membre în mod individual. În plus, adoptarea unor măsuri la nivelul UE cu ajutorul unor standarde europene comune privind sistemul eCall, aprobate de organismele europene de standardizare (CEN și ETSI) va asigura furnizarea eficientă a serviciului de intervenție în situații de urgență în întreaga Europă, de exemplu pentru vehiculele care circulă în străinătate, și, de asemenea, va contribui la evitarea fragmentării pieței.

Sistemul eCall la nivelul UE a fost conceput în așa fel încât să reducă la minimum impactul asupra tuturor părților interesate din lanțul de valori (industria auto, operatorii de rețele de telefonie mobilă, statele membre - PSAP) și să repartizeze acest impact în mod echitabil.

3.3.        Explicarea detaliată a propunerii

Articolele 2, 4 și 5:

Propunerea implică noile tipuri de autoturisme și vehicule utilitare ușoare, care trebuie construite în așa fel încât să asigure ca, în cazul unui accident grav, un apel de urgență (eCall) către 112 să fie declanșat automat. De asemenea, trebuie să fie posibilă declanșarea manuală a apelurilor de urgență (eCalls) către 112.

Articolul 6:

Datorită naturii informațiilor care sunt furnizate de acest serviciu, sunt prevăzute norme pentru protecția vieții private și a datelor.

Articolele 5, 6 și 8:

Comisia este împuternicită să adopte acte delegate cu privire la:

· cerințe tehnice detaliate și încercări pentru omologarea de tip a sistemelor eCall încorporate la bordul vehiculului, care se va baza pe standardele menționate la articolul 5;

· confidențialitate și protecția datelor;

· derogări pentru vehicule cu destinație specială și pentru alte cazuri justificate. Derogările vor fi limitate ca număr.

Articolul 12:

Regulamentul se aplică de la 1 octombrie 2015.

4.           IMPLICAȚIILE BUGETARE

Propunerea nu are implicații asupra bugetului UE.

5.           ELEMENTE OPȚIONALE

Actul propus se referă la un subiect de interes pentru Spațiul Economic European și trebuie, prin urmare, extins la acesta.

2013/0165 (COD)

Propunere de

REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ŞI AL CONSILIULUI

privind cerințele de omologare de tip pentru instalarea unui sistem eCall la bordul vehiculelor și de modificare a Directivei 2007/46/CE

(Text cu relevanță pentru SEE)

PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 114,

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

după transmiterea proiectului de act legislativ către parlamentele naționale,

având în vedere avizul Comitetului Economic și Social European[4],

având în vedere avizul Autorității Europene pentru Protecția Datelor,

hotărând în conformitate cu procedura legislativă ordinară,

întrucât:

(1)       Un sistem UE complet de omologare de tip a autovehiculelor este în vigoare pe ansamblul Uniunii, stabilit prin Directiva 2007/46/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 5 septembrie 2007 de stabilire a unui cadru pentru omologarea autovehiculelor și remorcilor acestora, precum și a sistemelor, componentelor și unităților tehnice separate destinate vehiculelor respective (denumită în continuare „directiva cadru”)[5].

(2)       Cerințele tehnice pentru omologarea de tip a autovehiculelor cu privire la numeroase elemente de siguranță și de mediu au fost armonizate la nivelul Uniunii pentru a asigura un nivel ridicat de siguranță rutieră pe întreg teritoriul Uniunii.

(3)       În scopul de a îmbunătăți și mai mult siguranța rutieră, comunicarea „eCall: Faza de implementare”[6] propune noi măsuri pentru a accelera implementarea unui serviciu de apeluri de urgență la bordul autovehiculului în Uniune. Una dintre măsurile sugerate este de a face obligatorie montarea sistemelor eCall încorporate la bordul vehiculului în toate vehiculele noi începând cu categoriile de vehicule M1 și N1, astfel cum sunt definite în anexa II la Directiva 2007/46/CE.

(4)       La 3 iulie 2012, Parlamentul European a aprobat Raportul privind eCall: un nou serviciu 112 pentru cetățeni[7] prin care invita Comisia să prezinte o propunere în cadrul Directivei 2007/46/CE pentru a asigura implementarea obligatorie a unui sistem eCall public, bazat pe numărul 112, până în 2015.

(5)       Uniunea se așteaptă ca sistemul eCall să reducă numărul deceselor în Uniune, precum și gravitatea rănirilor cauzate de accidentele rutiere. Introducerea obligatorie a sistemului eCall ar pune serviciul la dispoziția tuturor cetățenilor și, prin urmare, ar contribui la reducerea suferinței umane și a asistenței medicale, precum și a altor costuri.

(6)       Furnizarea de informații de poziționare exacte și fiabile reprezintă un element esențial pentru funcționarea eficientă a sistemului eCall încorporat la bordul autovehiculului. Prin urmare, este necesar să se solicite compatibilitatea acestuia cu serviciile furnizate de programele de navigație prin satelit, inclusiv sistemele create în cadrul programelor Galileo și EGNOS menționate în Regulamentul (CE) nr. 683/2008 al Parlamentului European și al Consiliului din 9 iulie 2008 privind punerea în aplicare în continuare a programelor europene de radionavigație prin satelit (EGNOS și Galileo)[8].

(7)       Echiparea obligatorie a vehiculelor cu dispozitivul eCall încorporat la bordul autovehiculului ar trebui să se aplice inițial doar la noile autoturisme și vehicule utilitare ușoare (categoriile M1 și N1) pentru care există deja mecanisme adecvate de activare.

(8)       Echiparea obligatorie a vehiculelor cu sistemul eCall încorporat la bordul autovehiculului nu ar trebui să aducă atingere dreptului părților interesate, cum ar fi producătorii de automobile și operatorii independenți, de a oferi servicii de urgență suplimentare și/sau servicii cu valoare adăugată, în paralel cu sau pe baza sistemului eCall bazat pe numărul 112 încorporat la bordul vehiculelor. Cu toate acestea, aceste servicii suplimentare ar trebui să fie astfel concepute încât să nu sporească distragerea conducătorului auto.

(9)       Pentru a asigura libera opțiune a clienților și concurența loială, precum și pentru a încuraja inovarea și stimularea competitivității industriei Uniunii de tehnologie a informației pe piața mondială, sistemul eCall încorporat la bordul vehiculului trebuie să fie accesibil gratuit și fără discriminare pentru toți operatorii independenți și să se bazeze pe o platformă interoperabilă și cu acces liber pentru posibile viitoare aplicații sau servicii încorporate la bordul vehiculelor.

(10)     Pentru a menține integritatea sistemului de omologare, numai acele sisteme eCall încorporate la bordul vehiculului care pot fi pe deplin testate ar trebui să fie acceptate în sensul prezentului regulament.

(11)     Vehiculele în serii mici sunt excluse în temeiul Directivei 2007/46/CE de la cerințele privind protecția pasagerilor în cazul unei coliziuni frontale și de impact lateral. Prin urmare, respectivele vehicule produse în serii mici ar trebui să fie excluse de la obligația de a se conforma cerințelor eCall.

(12)     Vehiculele cu destinație specială ar trebui să fie în conformitate cu cerințele eCall stabilite în acest regulament, cu excepția cazului în care autoritățile de omologare de tip iau în considerare, de la caz la caz, faptul că vehiculul nu poate îndeplini aceste condiții datorită destinației sale speciale.

(13)     În conformitate cu recomandările făcute de articolul 29 ale grupului de lucru pentru protecția datelor și conținute în „Documentul de lucru referitor la protecția datelor și la implicațiile asupra vieții private în cadrul inițiativei privind eCall”, adoptat la 26 septembrie 2006[9], orice prelucrare a datelor cu caracter personal prin intermediul sistemului eCall încorporat la bordul vehiculului trebuie să fie conformă cu normele de protecție a datelor prevăzute în Directiva 95/46/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 24 octombrie 1995 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și libera circulație a acestor date[10] și în Directiva 2002/58/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 12 iulie 2002 privind prelucrarea datelor personale și protejarea confidențialității în sectorul comunicațiilor publice (Directiva asupra confidențialității și comunicațiilor electronice)[11], în special pentru a garanta că vehiculele dotate cu sisteme eCall încorporate la bordul vehiculului, în starea normală de funcționare legate de un apel eCall 112, nu pot fi urmărite și nu fac obiectul unei urmăriri constante și că setul minim de date trimise de sistemul eCall include informațiile minime necesare pentru tratarea corespunzătoare a apelurilor de urgență.

(14)     Organizațiile europene de standardizare, ETSI și CEN, au elaborat standarde comune pentru implementarea unui serviciu eCall paneuropean, care ar trebui să se aplice în sensul prezentului regulament, deoarece acest lucru va facilita evoluția tehnologică a serviciului eCall la bordul vehiculului, pentru a asigura interoperabilitatea și continuitatea serviciului în întreaga Uniune și pentru a reduce costurile de implementare pentru Uniune în ansamblu.

(15)     Pentru a asigura aplicarea cerințelor tehnice comune în ceea ce privește sistemul eCall încorporat la bordul vehiculului, competența de a adopta acte în conformitate cu articolul 290 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene ar trebui să fie delegată Comisiei în ceea ce privește normele privind aplicarea standardelor relevante, privind testarea, asupra datelor cu caracter personal și protecția vieții private și privind scutirea anumitor vehicule sau clase de vehicule din categoriile M1 și N1. Este deosebit de important ca, în timpul lucrărilor sale pregătitoare, Comisia să organizeze consultări adecvate, inclusiv la nivel de experți. Atunci când pregătește și elaborează acte delegate, Comisia ar trebui să asigure o transmitere simultană, în timp util și adecvată a documentelor relevante către Parlamentul European și Consiliu.

(16)     Producătorilor de vehicule ar trebui să li se acorde suficient timp pentru a se adapta la cerințele tehnice ale prezentului regulament.

(17)     Prezentul regulament este un regulament nou, individual, în contextul procedurii de omologare CE de tip prevăzută de Directiva 2007/46/CE și prin urmare, anexele I, III, IV, VI, IX și XI la directiva respectivă ar trebui modificate în consecință.

(18)     Întrucât obiectivul prezentului regulament, respectiv realizarea pieței interne prin introducerea unor cerințe tehnice comune pentru toate tipurile de vehicule noi omologate echipate cu sisteme eCall la bordul autovehiculului, nu poate fi realizat în mod satisfăcător de către statele membre și, având în vedere amploarea acțiunii, acesta poate fi realizat mai bine la nivelul Uniunii, Uniunea poate adopta măsuri în conformitate cu principiul subsidiarității, astfel cum este prevăzut la articolul 5 din Tratatul privind Uniunea Europeană. În conformitate cu principiul proporționalității, astfel cum se prevede la articolul menționat anterior, prezentul regulament nu depășește ceea ce este necesar pentru realizarea acestui obiectiv,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1 Obiectul

Prezentul regulament stabilește cerințele tehnice pentru omologarea CE de tip a vehiculelor cu privire la sistemul eCall încorporat la bordul vehiculului.

Articolul 2 Domeniul de aplicare

Prezentul regulament se aplică vehiculelor din categoriile M1 și N1, astfel cum sunt definite la punctele 1.1.1. și 1.2.1. din anexa II la Directiva 2007/46/CE.

Articolul 3 Definiții

În sensul prezentului regulament, pe lângă definițiile prevăzute la articolul 3 din Directiva 2007/46/CE și la articolul 2 din Regulamentul delegat (UE) nr. 305/2013 al Comisiei[12], se aplică următoarele definiții:

(1)          „sistem eCall încorporat la bordul autovehiculului” înseamnă un sistem activat fie automat prin intermediul unor senzori de la bordul autovehiculului, fie manual, care transmite, prin intermediul rețelelor de comunicare mobilă pe suport radio, un set minim de date standardizate și stabilește un canal audio bazat pe numărul 112 între persoanele care se află la bordul vehiculului și un centru de preluare a apelurilor de urgență;

(2)          „sistem încorporat la bordul vehiculului” înseamnă dispozitivul încorporat la bordul vehiculului împreună cu mijloacele necesare pentru a declanșa, gestiona și efectua transmisia eCall, prin intermediul unei rețele de comunicații mobile, publice, pe suport radio care oferă o legătură între vehicul și un mijloc de aplicare a serviciului eCall prin intermediul unei rețele de comunicații mobile, publice, pe suport radio.

Articolul 4 Obligațiile generale ale producătorului

Producătorii fac dovada faptului că toate noile tipuri de vehicule menționate la articolul 2 sunt echipate cu un sistem eCall încorporat la bordul vehiculului, în conformitate cu prezentul regulament și actele delegate adoptate în temeiul prezentului regulament.

Articolul 5 Obligațiile specifice ale producătorilor

1.           Producătorii se asigură că toate noile tipuri de vehicule sunt fabricate și omologate în conformitate cu cerințele prevăzute în prezentul regulament și cu actele delegate adoptate în temeiul prezentului regulament.

2.           Producătorii fac dovada faptului că toate noile tipuri de vehicule sunt construite astfel încât să asigure că, în cazul unui accident grav care se produce pe teritoriul Uniunii, este declanșat automat un apel eCall către numărul de urgență unic european 112.

              Producătorii trebuie să demonstreze că vehiculele noi sunt construite astfel încât să asigure că un apel eCall la numărul european unic de urgență 112 poate fi declanșat și manual.

3.           Producătorii garantează că aparatele de recepție din sistemele încorporate la bordul autovehiculelor sunt compatibile cu serviciile de poziționare furnizate de sistemele de navigație prin satelit inclusiv sistemele Galileo și EGNOS.

4.           Numai acele sisteme eCall încorporate la bordul vehiculului care pot fi testate sunt acceptate în scopul omologării de tip.

5.           Sistemele eCall încorporate la bordul vehiculului trebuie să fie în conformitate cu cerințele Directivei 1999/5/CE[13] și cu Regulamentul CEE-ONU nr. 10[14].

6.           Sistemul eCall încorporat la bordul vehiculului trebuie să fie accesibil tuturor operatorilor independenți, în mod gratuit și fără discriminare, cel puțin pentru reparații și întreținere.

7.           Comisia este împuternicită să adopte acte delegate în conformitate cu articolul 9, de stabilire a cerințelor tehnice detaliate și a încercărilor pentru omologarea de tip a sistemelor eCall de la bordul vehiculelor și de modificare în consecință a Directivei 2007/46/CE.

Cerințele tehnice și încercările la care se face referire în primul paragraf se bazează pe cerințele stabilite la punctele 3, 4 și 6 și pe următoarele standarde, dacă este cazul:

(a)     EN 16072 „Sistemele de transport inteligente - ESafety – Sistem eCall paneuropean - Cerințe de funcționare”;

(b)     EN 16062 „Sistemele de transport inteligente – ESafety – Cerințe HLAP pentru eCall”;

(c)     EN 16454 „Sistemele de transport inteligente - eSafety – Testarea conformității sistemului eCall de la un capăt la altul”, în ceea ce privește conformitatea sistemului eCall încorporat la bordul vehiculului la sistemul paneuropean eCall;

(d)     orice alte standarde europene sau regulamente CEE-ONU suplimentare privind sistemele eCall.

Articolul 6 Norme privind protecția datelor și a vieții private

1            În conformitate cu cerințele Directivei 95/46/CE și ale Directivei 2002/58/CE, producătorii se asigură că vehiculele echipate cu sistemul eCall încorporat la bordul vehiculului nu pot fi urmărite și nu fac obiectul unei urmăriri constante în starea normală de funcționare legată de sistemul eCall.

Tehnologii de protecție a vieții private trebuie să fie integrate în sistemul eCall de la bordul vehiculului pentru a oferi utilizatorilor eCall nivelul dorit de protecție a vieții private, precum și garanțiile necesare pentru prevenirea supravegherii persoanelor fizice și utilizării abuzive a datelor.

2.           Setul minim de date trimise de către sistemul eCall încorporat la bordul vehiculului conține informațiile minime necesare pentru tratarea corespunzătoare a apelurilor de urgență.

3.           Producătorii trebuie să se asigure că utilizatorilor sistemului eCall le sunt furnizate informații clare și complete cu privire la activitățile de prelucrare a datelor efectuate prin intermediul sistemului eCall încorporat la bordul vehiculului, în special cu privire la:

(a)     trimiterea la temeiul juridic al prelucrării;

(b)     faptul că sistemul eCall încorporat la bord este activat implicit;

(c)     modalitățile de prelucrare a datelor pe care le efectuează sistemul eCall încorporat la bordul vehiculului;

(d)     scopul prelucrării eCall;

(e)     tipurile de date colectate și prelucrate și destinatarii acestor date;

(f)      termenul limită pentru păstrarea datelor în sistemul de la bordul vehiculului;

(g)     faptul că nu există o monitorizare constantă a vehiculului;

(h)     modalitățile pentru exercitarea drepturilor persoanelor vizate;

(i)      orice informații suplimentare necesare în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal în legătură cu furnizarea unui serviciu eCall privat și/sau alte servicii cu valoare adăugată.

4.           Comisia este împuternicită să adopte acte delegate în conformitate cu articolul 9, care trebuie să definească în continuare cerința privind absența posibilității de urmărire și de detectare, tehnologiile de protecție a vieții private menționate la alineatul (1), precum și modalitățile de prelucrare a datelor personale și de informare a utilizatorului menționate la alineatul (3).

Articolul 7 Obligațiile statelor membre

Cu începere de la 1 octombrie 2015, autoritățile naționale nu acordă omologare CE de tip în ceea ce privește sistemul eCall încorporat la bordul vehiculului decât noilor tipuri de vehicule care sunt conforme cu prezentul regulament și actele delegate adoptate în temeiul prezentului regulament.

Articolul 8

Excepții

1.           Comisia poate excepta anumite vehicule sau clase de vehicule măsuri privind scutirea anumitor vehicule sau clase de vehicule din categoriile M1 și N1 de la obligația de a fi echipate cu un sistem eCall încorporat la bordul vehiculului prevăzută la articolul 4, atunci când, în urma unei analize cost-beneficii efectuate sau mandatate de către Comisie și, ținând seama de toate aspectele pertinente în materie de securitate, aplicarea acestui tip de sistem nu este adecvată pentru vehiculul sau clasa de vehicule în cauză;

2.           Comisia este împuternicită să adopte acte delegate în conformitate cu articolul 9, pentru a stabili excepțiile menționate la alineatul (1). Aceste excepții se referă la vehicule, cum ar fi vehiculele cu destinație specială și vehiculele fără airbaguri, și sunt limitate ca număr.

Articolul 9

Exercitarea delegării

1.           Competența de a adopta acte delegate este conferită Comisiei în condițiile prevăzute în prezentul articol.

2.           Competența de a adopta acte delegate menționată la articolul 5 alineatul (7), la articolul 6 alineatul (4) și la articolul 8 alineatul (2) se conferă Comisiei pe o perioadă nedeterminată, începând cu […][Oficiul pentru publicații: vă rugăm să introduceți data exactă a intrării în vigoare].

3.           Parlamentul European sau Consiliul poate revoca în orice moment delegarea de competențe menționată la articolul 5 alineatul (7), la articolul 6 alineatul (4) și la articolul 8 alineatul (2). O decizie de revocare pune capăt delegării competenței specificate în decizia respectivă. Decizia intră în vigoare în ziua următoare publicării sale în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene sau la o dată ulterioară, menționată în decizie. Decizia nu aduce atingere valabilității niciunuia dintre actele delegate aflate deja în vigoare.

4.           De îndată ce adoptă un act delegat, Comisia îl notifică simultan Parlamentului European și Consiliului.

5.           Un act delegat adoptat în conformitate cu articolul 5 alineatul (7), articolul 6 alineatul (4) și articolul 8 alineatul (2) intră în vigoare numai dacă Parlamentul European sau Consiliul nu a ridicat obiecții în termen de două luni de la data la care le-a fost notificat actul în cauză sau dacă, înainte de expirarea acestui termen, atât Parlamentul European, cât și Consiliul au informat Comisia că nu vor ridica obiecții. Respectivul termen se prelungește cu două luni la inițiativa Parlamentului European sau a Consiliului.

Articolul 10 Sancțiuni în cazul nerespectării acestei obligații

1.           Statele membre adoptă regimul sancțiunilor care se aplică în cazul nerespectării de către fabricanți a dispozițiilor prezentului regulament și iau toate măsurile necesare pentru a asigura punerea în aplicare a acestora. Sancțiunile prevăzute sunt eficiente, proporționale și disuasive. Statele membre notifică dispozițiile respective Comisiei precum și, fără întârziere, orice modificare ulterioară a acestora.

2.           Tipurile de neconformitate care fac obiectul unei sancțiuni includ cel puțin următoarele:

(a)     fals în declarații în timpul unei proceduri de omologare sau al unei proceduri care duce la rechemarea în fabrică;

(b)     falsificarea rezultatelor la încercările pentru omologarea de tip;

(c)     nedeclararea datelor sau a specificațiilor tehnice care ar putea duce la rechemarea în fabrică sau la retragerea omologării de tip.

Articolul 11 Modificări ale Directivei 2007/46/CE

Anexele I, III, IV, VI, IX și XI la Directiva 2007/46/CE se modifică în conformitate cu anexa la prezentul regulament.

Articolul 12 Intrarea în vigoare

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Se aplică de la 1 octombrie 2015.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles,

Pentru Parlamentul European                      Pentru Consiliu

Președintele                                                  Președintele

ANEXĂ Modificări ale Directivei 2007/46/CE

Directiva 2007/46/CE se modifică după cum urmează:

(1)          În anexa I, se adaugă următoarele puncte 12.8 și 12.8.1:

„12.8 sistem eCall

12.8.1 descriere sau schițe”;

(2)          În anexa III, partea I, secțiunea A, se adaugă următoarele puncte 12.8 și 12.8.1:

„12.8 sistem eCall

12.8.1 Prezență: da/nu (1)”;

(3)          Anexa IV partea 1 se modifică după cum urmează:

(a)     tabelul se completează cu punctul 71. după cum urmează:

Articol nr. || Subiect || Act de reglementare || Aplicabilitate

M1 || M2 || M3 || N1 || N2 || N3 || O1 || O2 || O3 || O4

71. || Sistem eCall || Regulamentul (UE) nr. … || X || || || X || || || || || ||

(b)     Apendicele 1 se modifică după cum urmează:

(i)      tabelul 1 se completează cu punctul 71. după cum urmează:

Articol nr. || Subiect || Act de reglementare || Aspecte specifice || Aplicabilitatea și cerințele specifice

71. ||  Sistem eCall || Regulamentul (UE) nr. … || || N/A

(ii)      tabelul 2 se completează cu punctul 71. după cum urmează:

Articol nr. || Subiect || Act de reglementare || Aspecte specifice || Aplicabilitatea și cerințele specifice

71. ||  Sistem eCall || Regulamentul (UE) nr. … || || N/A

(4)          În apendicele la modelul A din anexa VI tabelul se completează cu următorul punct 71.:

Articol nr. || Subiect || Referința actului de reglementare (1) || Astfel cum a fost modificat prin || Aplicabil versiunilor

71. ||  Sistem eCall || Regulamentul (UE) nr. … || ||

(5)          Anexa IX se modifică după cum urmează:

(a)     La partea I, modelul B se modifică după cum urmează:

(i)      Pagina 2 „categoria de vehicule M1” se modifică după cum urmează:

- punctul 52 se înlocuiește cu următorul text:

„52. prezență eCall da/nu”,

- se adaugă următorul punct 53:

„53. Observații (11): …………….”;

(ii)      pagina 2 „categoria de vehicule N1” se modifică după cum urmează:

- punctul 52 se înlocuiește cu următorul text:

„52. prezență eCall da/nu”,

- se adaugă următorul punct 53:

„53. Observații (11): …………….”;

(b)     în partea II, modelul C2 se modifică după cum urmează:

(i)      pagina 2 „categoria de vehicule M1” se modifică după cum urmează:

- punctul 52 se înlocuiește cu următorul text:

„52. prezență eCall da/nu”,

- se adaugă următorul punct 53:

„53. Observații (11): …………….”;

(ii)      pagina 2 „categoria de vehicule N1” se modifică după cum urmează:

- punctul 52 se înlocuiește cu următorul text:

„52. prezență eCall da/nu”,

- se adaugă următorul punct 53:

„53. Observații (11): …………….”;

(6)          În anexa XI apendicele 1, se adaugă în tabel următorul punct 71.:

Articol nr. || Subiect || Referința actului de reglementare || M1 ≤ 2 500 (1) kg || M1 > 2 500 (1) kg || M2 || M3

71. ||  Sistem eCall || Regulamentul (UE) nr. … || A || A || N/A || N/A

[1]               JO L303, 22.11.2011, p.46.

[2]               JO L91, 3.4.2013, p.1.

[3]               JO L […], […], p. […].

[4]               JO C […], […], p. […].

[5]               JO L 263, 9.10.2007, p. 1.

[6]               COM(2009) 434 final.

[7]               2012/2056 (INI).

[8]               JO L 196, 24.7.2008, p. 1.

[9]               1609/06/EN – WP 125.

[10]             JO L 281, 23.11.1995, p. 31.

[11]             JO L 201, 31.7.2002, p. 37.

[12]             JO L 91, 3.4.2013, p. 1.

[13]             JO L 91, 7.4.1999, p. 10.

[14]             JO L 254, 20.9.2012, p. 1.