20.1.2011   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 19/11


Publicarea unei cereri de înregistrare în temeiul articolului 6 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 510/2006 al Consiliului privind protecția indicațiilor geografice și a denumirilor de origine ale produselor agricole și alimentare

2011/C 19/11

Prezenta publicare conferă dreptul de opoziție la cererea de înregistrare în temeiul articolului 7 din Regulamentul (CE) nr. 510/2006 al Consiliului (1). Declarațiile de opoziție trebuie să parvină Comisiei în termen de șase luni de la data prezentei publicări.

DOCUMENT UNIC

REGULAMENTUL (CE) NR. 510/2006 AL CONSILIULUI

„SALAME FELINO”

NR. CE: IT-PGI-0005-0597-11.04.2007

IGP ( X ) DOP ( )

1.   Denumire:

„Salame Felino”

2.   Statul membru sau țara terță:

Italia

3.   Descrierea produsului agricol sau alimentar:

3.1.   Tip de produs:

Clasa 1.2.

Produse din carne (fierte, sărate, afumate etc.)

3.2.   Descrierea produsului căruia i se aplică denumirea de la punctul 1:

La momentul comercializării, produsul „Salame Felino” IGP are o formă cilindrică, o extremitate mai mare decât cealaltă și o suprafață exterioară de culoare alb-gri ușor pulverulentă determinată de dezvoltarea unei mici cantități de mucegaiuri autohtone.

Produsul „Salame Felino” IGP trebuie să prezinte următoarele caracteristici:

—   greutate: cuprinsă între 200 de grame și 4,5 kilograme;

—   dimensiuni: formă cilindrică neregulată, cu lungimea cuprinsă între 15 și 130 de centimetri;

—   din punct de vedere organoleptic: la feliere, felia se prezintă compactă, cu consistență neelastică, omogenă și slabă, de culoare roșu-rubiniu, fără pete, cu gust dulce și delicat;

—   din punct de vedere chimic și chimico-fizic:

proteine totale

:

minimum 23 %

raport colagen/proteine

:

maximum 0,10

raport apă/proteine

:

maximum 2,00

raport grăsimi/proteine

:

maximum 1,50

pH

:

> 5,3

lactobacili totali

:

> 100 000

3.3.   Materii prime (numai pentru produsele prelucrate):

Produsul „Salame Felino” IGP se obține din carne de porc cu caracteristicile descrise în cele ce urmează.

Sunt admise animalele de rasă pură sau de rase derivate din rasele tradiționale de bază Large White și Landrace, astfel cum au fost îmbunătățite de registrul genealogic italian.

Sunt admise și animalele derivate din rasa Duroc, astfel cum au fost îmbunătățite de registrul genealogic italian.

Sunt admise, de asemenea, animalele din alte rase, mixte și hibride, cu condiția să fie obținute prin programe de selecție sau de încrucișare ale căror obiective sunt compatibile cu cele ale registrului genealogic italian în ceea ce privește producția de porci grei italieni.

Respectând tradiția, rămân în orice caz excluse animalele purtătoare de caracteristici antitetice, în special în ceea ce privește sensibilitatea la stres (PSS), care la ora actuală pot fi măsurate în mod obiectiv atât la animale, chiar și „post mortem”, cât și la produsele maturate.

Sunt în orice caz excluse animalele de rasă pură din rasele Landrace belgian, Hampshire, Pietrain, Duroc și Spotted Poland.

Tipurile genetice utilizate trebuie să asigure obținerea de greutăți ridicate în condiții de bună eficiență și, în orice caz, trebuie să garanteze obținerea unei greutăți medii per lot (greutate în viu) de 160 kg, ± 10 %.

Vârsta minimă de sacrificare este de nouă luni.

Utilizarea cărnii provenind de la vieri și scroafe este exclusă.

Porcinele sacrificate trebuie să se afle în condiții optime de sănătate; după sacrificare, porcinele trebuie să fie complet sângerate.

Bucățile de carne utilizate la producția de „Salame Felino” IGP sunt constituite din porțiuni musculare și adipoase selecționate cum ar fi, de exemplu, slănină cu carne din partea anterioară a burții (testa di pancetta) și/sau spata tocată (trito di banco/sottospalla). Carnea utilizată nu trebuie să fi fost supusă niciunui proces de congelare.

Porțiunile musculare și adipoase sunt curățate cu grijă prin eliminarea părților ligamentoase de mari dimensiuni și a țesutului adipos moale.

Carnea (porțiunile musculare și adipoase) utilizată pentru „Salame Felino” IGP trebuie lăsată să se odihnească la o temperatură care nu trebuie să coboare sub – 1 °C, într-o camera frigorifică amenajată astfel încât să permită o bună deshidratare a porțiunilor musculare. Tocarea amestecului trebuie efectuată cu o mașină de tocat carnea (dotată cu un disc cu perforații de 6-8 mm).

Carnea este apoi malaxată cu sare, în procent de 2 până la 2,8 %, piper întreg și/sau bucățele, în procent de 0,03 până la 0,06 % și cu usturoi pisat.

Pot fi de asemenea utilizate următoarele ingrediente:

vin alb sec, într-o proporție de maximum 400 cl la 100 kg de carne, cu scopul de a accentua aroma și parfumul;

zahăr și/sau dextroză și/sau fructoză: 0-0,3 %;

culturi starter pentru fermentare: aceste culturi starter trebuie utilizate în conformitate cu bunele practici, având în vedere caracteristicile specifice ale culturilor starter pentru „Salame Felino”. Rolul lor este de a dezvolta gustul și aroma, prin intermediul acțiunii lipolitice și proteolitice, stabilizând totodată culoarea și controlând acidificarea;

nitrat de sodiu și/sau de potasiu, maximum 300 mg/kg și nitrit de sodiu și/sau de potasiu, maximum 150 mg/kg; acid ascorbic și sarea sa sodică, maximum 1 g/kg.

3.4.   Hrană pentru animale (numai pentru produsele de origine animală):

Hrana comercializată trebuie să fie conformă cu standardele de comercializare. Hrana este furnizată, de preferință, în formă lichidă (lături sau pastă) și, în mod tradițional, cu zer de lapte. Pentru hrana admisă până la 80 kg în viu, substanța uscată obținută din cereale trebuie să reprezinte cel puțin 45 % din substanța totală. În ceea ce privește hrana admisă în faza de îngrășare, substanța uscată obținută din cereale trebuie să reprezinte cel puțin 55 % din substanța totală.

3.5.   Etape specifice ale producției care trebuie să se desfășoare în aria geografică delimitată:

Etapele specifice ale producției sunt:

tocarea cu o mașină de tocat carne;

malaxarea cărnii tocate cu sale, piper și usturoi; se pot utiliza de asemenea vin, zaharuri, culturi starter pentru fermentare, nitrat de sodiu sau de potasiu, nitrit de sodiu sau de potasiu, acid ascorbic și sarea sa de sodiu;

umplerea, cu utilizarea intestinelor naturale de porc;

legarea cu fir (nu se utilizează plasa);

uscarea și maturarea;

felierea și ambalarea în vid sau în atmosferă protectoare.

3.6.   Norme specifice privind felierea, răzuirea, ambalarea etc.:

Operațiunile de feliere și ambalare a produsului „Salame Felino” pot fi realizate numai în structuri situate în aria de producție și aflate sub supravegherea organismului autorizat, în conformitate cu modalitățile prevăzute de planul de control.

De fapt, din cauza delicateței produsului, care este bogat în acizi grași nesaturați și are un conținut scăzut de conservanți, și din cauză că etapele de tăiere și ambalare pot dăuna produsului, este necesar ca personalul care efectuează aceste operațiuni să dețină cunoștințe specifice legate de produs. În principal, este necesar ca timpul în care felia rămâne în contact cu aerul să fie cât mai scurt cu putință, astfel încât felia să nu dobândească o culoare mai închisă, maro.

3.7.   Norme specifice privind etichetarea:

„Salame Felino” IGP poate fi comercializat întreg, prevăzut doar cu o etichetă sau un eventual sigiliu; în bucăți, sub vid sau în atmosferă protectoare; feliat, sub vid sau în atmosferă protectoare.

Denumirea „Salame Felino” urmată de mențiunea „Indicazione Geografica Protetta” sau de acronimul „IGP” (tradus în limba țării în care este comercializat produsul) trebuie să fie marcată pe etichetă sau pe eventualul sigiliu în mod clar și indelebil, astfel încât să poată fi deosebită în mod clar de orice altă mențiune, și să fie urmată de simbolul grafic comunitar și de marca producătorului.

4.   Delimitarea concisă a ariei geografice:

Aria de producție a produsului „Salame Felino” IGP corespunde teritoriului administrativ al provinciei Parma.

5.   Legătura cu zona geografică:

5.1.   Specificitatea zonei geografice:

Aria de producție a produsului „Salame Felino” IGP, care corespunde întregii provincii Parma, este caracterizată prin prezența atât a unor zone de câmpie, cât și a unor zone deluroase, precum și de prezența lacurilor și a minelor de sare.

Identificarea zonei geografice a fost realizată pe baza unei reconstituiri istorice detaliate a practicilor de producție care au dus la crearea acestui produs tipic, legate de tradiții milenare în ceea ce privește sacrificarea porcilor și condimentarea cărnii de porc, favorizate de prezența încă din antichitate a minelor de sare și de condițiile climatice deosebite datorate prezenței unor niveluri specifice de umiditate, expunerii la curenți de aer marin și prezenței unor vaste întinderi împădurite.

Pe dealurile din Parma, a fost întotdeauna posibilă întâlnirea dintre tehnicile utilizate în zona de câmpie și sarea de la Salsomaggiore.

Prin „tehnici utilizate în zona de câmpie” trebuie înțelese acele practici de prelucrare și de maturare a cărnii de porc care s-au format încă din epocile etruscă și romană, datorită prezenței fermelor de porci al căror rol, printre altele, era de a furniza alimente legiunilor romane, și care au profitat de așezarea lor pe dealurile de la marginea câmpiilor, utilizând sarea din minele din Salsomaggiore, prelucrată în mod tradițional în zona deluroasă; sarea fiind un material prețios, se prefera prelucrarea ei în zone mai îndepărtate de căile de comunicație, unde aceasta era mai la adăpost de posibile furturi.

De fapt, datorită, printre altele, prezenței acestor mine de sare, sărarea și prelucrare cărnii de porc au condus, încă din secolul al XIV-lea, la producția unor produse recunoscute la nivel atât național, cât și internațional.

5.2.   Specificitatea produsului:

Produsul „Salame Felino” IGP se distinge de celelalte produse din aceeași categorie merceologică prin consistența sa compactă, neelastică, prin omogenitate și conținutul scăzut de grăsime, precum și prin culoarea sa roșie-rubinie. Gustul e dulce și delicat.

Este vorba de un salam pentru a cărui producție se utilizează, spre deosebire de marea majoritate a salamurilor de pe piață, doar intestinele naturale (niciodată cele artificiale). „Salame Felino” nu conține lactoză și făină de lapte și prezintă un pH moderat ridicat, ceea ce îi sporește calitățile organoleptice. În comparație cu alte tipuri similare de salam, „Salame Felino” prezintă un conținut mai ridicat de proteine și o cantitate inferioară de grăsimi.

5.3.   Legătura cauzală dintre aria geografică și calitatea sau caracteristicile produsului (pentru DOP) sau o calitate anume, reputația sau alte caracteristici ale produsului (pentru IGP):

Reputația produsului „Salame Felino” IGP este demonstrată de bibliografia abundentă, bogată în mențiuni și citate referitoare la acest produs.

Primele referiri la produs se întâlnesc deja la unii autori latini din primul secol d.H. (Apicius, De re coquinaria).

Produsul „Salame Felino” era bine cunoscut la curtea principilor care s-au succedat la conducerea provinciei: de la familia Farnese, la Bourboni și la ducesa Maria-Luigia.

Cea mai veche reprezentare a produsului pare să fie cea care figurează în decorațiunea interioară a Baptisteriului din Parma (1196-1307), unde, în panoul dedicat semnului astrologic al Vărsătorului, apar, pe o vatră, așezate pe suportul rotativ al unei oale, două rude de salam care pot fi identificate ca fiind „Salame Felino” IGP, datorită mărimii și formei lor identice cu cea a salamurilor produse în zilele noastre.

În 1766, un recensământ al porcilor indica faptul că marchizatul Felino era piața cea mai activă din district în ceea ce privește porcinele. În aceeași perioadă s-au stabilit plafoane de preț pe teritoriul localității Felino, prin care s-au fixat prețurile pentru salamul slab și cel gras. De pe la începutul secolului al XIX-lea, rubricile referitoare la societate și la arta culinară ale publicațiilor au semnalat prezența unui mod deosebit de prelucrare a cărnii de porc în salamuri pe teritoriul localității Felino.

În 1905, în dicționarul italian a apărut sintagma „Salame Felino”, iar în 1912 s-a vorbit despre producția de „Salame Felino” în raportul ministrului agriculturii privind performanțele economice ale anului.

Instituțiile publice locale competente recunosc, încă din 1927, denumirea „Salame Felino” pentru salamul produs în provincia Parma, denumire care se pare că se bucura deja de un renume și de o reputație speciale și, prin urmare, și de recunoaștere, din moment ce afirmarea acestei denumiri în utilizarea comercială constituia, în evaluarea Ufficio e Consiglio Provinciale dell’Economia Nazionale, un motiv de promovare a bunăstării provinciei. Chiar și astăzi, prin intermediul cercetărilor și al studiilor aprofundate asupra culturii culinare a provinciei Parma, se poate constata în ce măsură producția de „Salame Felino” este înrădăcinată în provincia Parma. Într-adevăr, există numeroase recenzii care leagă produsul „Salame Felino” de gastronomia provinciei, citându-l ca fiind unul dintre tipurile cele mai apreciate de salam din provincia Parma, savoarea sa fiind strâns legată de tradiția sa seculară, dezvoltată și păstrată intactă numai în văile din această provincie. În plus, trebuie menționate numeroasele manifestații și evenimente dedicate produsului „Salame Felino”, care continuă să fie organizate în Italia și în străinătate de către autoritățile locale și instituțiile provinciei Parma, cu realizarea de standuri de degustare și de prezentare de materiale informative referitoare la caracteristicile și la producția istorică de „Salame Felino” în provincia Parma.

Trimitere la publicarea caietului de sarcini:

[articolul 5 alineatul (7) din Regulamentul (CE) nr. 510/2006]

Administrația actuală a lansat procedura națională de opoziție publicând propunerea de recunoaștere a indicației geografice protejate „Salame Felino” în Gazzetta Ufficiale della Repubblica Italiana.

Textul consolidat al caietului de sarcini poate fi consultat:

la următoarea adresă web: http://www.politicheagricole.it/DocumentiPubblicazioni/Search_Documenti_Elenco.htm?txtTipoDocumento=Disciplinare%20in%20esame%20UE&txtDocArgomento=Prodotti%20di%20Qualit%E0>Prodotti%20Dop,%20Igp%20e%20Stg

sau

accesând direct pagina principală de internet a ministerului (http://www.politicheagricole.it) și dând clic pe „Prodotti di Qualità” (în stânga ecranului) și apoi pe „Disciplinari di Produzione all’esame dell’UE [regolamento (CE) n. 510/2006]”.


(1)  JO L 93, 31.3.2006, p. 12.