52008PC0778

Propunere de directivă a Parlamentului european şi a Consiliului privind indicarea, prin etichetare şi informaţii standard despre produs, a consumului de energie şi de alte resurse al produselor cu impact energetic (Reformare) {SEC(2008) 2862} {SEC(2008) 2863} /* COM/2008/0778 final - COD 2008/0222 */


[pic] | COMISIA COMUNITĂŢILOR EUROPENE |

Bruxelles, 13.11.2008

COM(2008) 778 final

2008/0222 (COD)

Propunere de

DIRECTIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI

privind indicarea, prin etichetare și informații standard despre produs, a consumului de energie și de alte resurse al produselor cu impact energetic

(Reformare)

(prezentată de Comisie){SEC(2008) 2862}{SEC(2008) 2863}

EXPUNERE DE MOTIVE

1. CONTEXTUL PROPUNERII

- Obiective

Obiectivul reformării Directivei 92/75/CEE a Consiliului din 22 septembrie 1992 privind indicarea, prin etichetare și informații standard despre produs, a consumului de energie și de alte resurse la aparatele de uz casnic și de abrogare a Directivei 79/530/CEE, denumită în continuare „directiva privind etichetarea energetică” sau „ELD” ( Energy Labelling Directive ), este acela de a extinde domeniul său de aplicare, limitat în prezent la aparatele de uz casnic, pentru a include etichetarea tuturor produselor cu impact energetic, inclusiv cele din sectoarele comerciale, industriale și al gospodăriilor, precum și a unor produse neconsumatoare de energie cum ar fi ferestrele care, odată puse în funcțiune sau instalate, prezintă un potențial considerabil de economisire a energiei (mijloacele de transport se exclud). Astfel, prezenta propunere este conformă cu obiectivul global de garantare a liberei circulații a produselor și de îmbunătățire a eficienței lor energetice, contribuind astfel la realizarea obiectivelor comunitare privind consolidarea pieței interne, inovarea, concurența la nivel de UE, protecția mediului și combaterea schimbărilor climatice. Această propunere de directivă completează politica de mediu existentă, cum ar fi, în ceea ce privește consumul de energie, pachetul de măsuri legislative privind energia și clima adoptat de Comisie în ianuarie 2008[1].

Directiva-cadru privind etichetarea astfel elaborată, care include totodată dispoziții referitoare la achizițiile publice și la măsurile de stimulare, va constitui un fundament esențial pentru o politică de mediu integrată și durabilă privind produsele, care promovează și stimulează cererea de produse mai performante și îi sprijină pe consumatori în luarea de decizii mai bune.

Reformarea directivei privind etichetarea energetică figurează printre prioritățile Planului de acțiune privind eficiența energetică[2] și ale Planului de acțiune pentru o producție și un consum durabile și pentru o politică industrială durabilă (PCD/PID)[3]. Conform concluziilor PCD/PID, directiva privind etichetarea energetică trebuie modificată pentru a indica, pe de o parte, consumul/economiile de energie din faza de utilizare și, pe de altă parte, alți parametri de mediu pertinenți și semnificativi care caracterizează produsul.

Context general

Conform PCD/PID, domeniul limitat de aplicare al directivei privind etichetarea energetică („ELD”) restricționează potențialul acesteia de a diminua și mai mult schimbările climatice și de a contribui la obiectivul global al UE privind creșterea eficienței energetice cu 20% până în 2020, precum și de a realiza obiectivele în materie de producție și consum durabile.

În prezent, directiva privind etichetarea energetică reprezintă un cadru care abilitează Comisia (sprijinită de Comitetul de reglementare) să adopte măsuri de implementare a etichetării pentru aparate de uz casnic specifice[4]. Conform directivei privind etichetarea energetică, detailiștii trebuie să afișeze, la punctele de vânzare, o etichetă comparativă care să îi informeze pe consumatori cu privire la nivelul de consum al produselor de uz casnic.

[pic]

Sistemul de etichetare prevăzut de directiva privind etichetarea energetică pune la dispoziția consumatorilor informații utile și comparabile cu privire la consumul de energie (și de alte resurse precum apa) al aparatelor de uz casnic. Acest sistem le permite consumatorilor să aibă în vedere posibilitatea de a investi în aparate mai performante ale căror costuri de funcționare sunt mai reduse și de a realiza economii care fac mai mult decât să compenseze diferența de preț. De asemenea, directiva privind etichetarea energetică îi sprijină pe fabricanți în ceea ce privește introducerea pe piață a produselor lor și culegerea roadelor de pe urma investițiilor în produse mai performante și mai inovatoare.

Conform studiului de evaluare a impactului, directiva privind etichetarea energetică ar putea genera economii mai mari de energie și o reducere a efectelor asupra mediului, dacă aceasta este extinsă la toate grupele de produse cu impact energetic (adică acele produse care au un impact asupra consumului de energie în faza de utilizare). Există și alte schimbări care ar putea spori eficacitatea directivei privind etichetarea energetică, cum ar fi posibilitatea de a pune în aplicare cadrul prin intermediul regulamentelor și al deciziilor și nu al directivelor, precum și posibilitatea de a defini clase de eficiență pentru care statele membre nu vor putea oferi măsuri de stimulare sau nu vor putea organiza achiziții publice.

Au fost adăugate dispoziții privind supravegherea pieței, care au fost deja introduse în temeiul directivei privind ecoproiectarea.

Dispoziții comunitare existente

Cadrul de reglementare comunitar privind etichetarea produselor cu impact energetic este stabilit prin intermediul directivei privind etichetarea energetică, care introduce dispozițiile pentru etichetarea anumitor aparate de uz casnic în cadrul măsurilor de punere în aplicare aferente. Măsurile (așa-numitele „directive-fiică”) sunt adoptate în temeiul procedurii de comitologie (o propunere vizând introducerea dreptului de control al Parlamentului este în curs de examinare). În conformitate cu directiva privind etichetarea energetică, Comisia a adoptat deja directive de implementare pentru 8 aparate de uz casnic (frigidere, congelatoare, mașini de spălat rufe, mașini de spălat vase, mașini de uscat rufe, lămpi, aparate de aer condiționat, cuptoare electrice).

Directiva privind etichetarea energetică completează instrumentele comunitare existente, cum ar fi directiva privind ecoproiectarea (care stabilește standarde minime de mediu), regulamentul Energy Star[5] (etichetarea energetică voluntară a echipamentelor de birou) și regulamentul privind eticheta ecologică[6] (etichetă voluntară pentru excelență în materie de mediu, vizând toate efectele asupra mediului ale produselor, pe toata durata ciclului de viață al acestora).

Coerența cu alte politici și reglementări

Propunerea este pe deplin coerentă cu obiectivele și scopurile vizate de Planul Comisiei de acțiune și comunicare pentru un consum și o producție durabile și pentru o politică industrială durabilă, de Strategia Uniunii Europene pentru o dezvoltare durabilă, de Strategia de la Lisabona, de Cel de-al șaselea program comunitar de acțiune pentru mediu[7], de Politica integrată a produselor[8] și de Strategia privind resursele naturale. Propunerea contribuie totodată la alte politici, cum ar fi informarea și responsabilizarea consumatorilor. De asemenea, propunerea este conformă cu strategia actuală a Comisiei de simplificare a mediului de reglementare[9] și cu acordul interinstituțional pentru o mai bună legiferare.

2. CONSULTAREA PăRțILOR INTERESATE șI EVALUAREA IMPACTULUI

- Consultări

Consultarea părților interesate referitoare la reexaminarea directivei privind etichetarea energetică a avut loc cu ocazia unui workshop organizat în data de 8 februarie 2008, iar în perioada 20 decembrie 2007 – 22 februarie 2008 s-a desfășurat o consultare publică pe site-ul web al Comisiei dedicat evaluării impactului și pe site-urile web EUROPA relevante.

Rezultatele consultărilor au fost luate în considerare în evaluările impactului referitoare la extinderea directivei privind etichetarea energetică.

- Obținerea și utilizarea expertizei

Evaluarea impactului a fost realizată cu sprijinul expertizei externe din partea Europe Economics, Fraunhofer-ISI cu BSR Sustainability și FfE.

- Evaluarea impactului

Extinderea domeniului de aplicare al directivei privind etichetarea energetică face parte din Planul de acțiune privind eficiența energetică și din Planul de acțiune și comunicare PCD/PID. Reexaminarea a avut în vedere diverse opțiuni referitoare la etichetarea unei game extinse de produse. Evaluarea impactului a demonstrat că directiva privind etichetarea energetică, împreună cu directiva privind ecoproiectarea, ar putea antrena economii și mai mari de energie și reducerea efectelor asupra mediului, dacă aceasta este extinsă la toate produsele cu impact energetic. O astfel de extindere ar putea reduce și mai mult efectele schimbărilor climatice și ar putea contribui în mod semnificativ la realizarea obiectivelor UE privind eficiența energetică.

Așadar, raportul referitor la evaluarea impactului analizează dacă și în ce mod domeniul de aplicare al directivei privind etichetarea energetică poate fi extins, care sunt produsele pentru care etichetarea pare să fie un instrument de politică pertinent și care ar putea fi efectele. Prin urmare, obiectivul raportului este de a determina limitele optime ale unei astfel de extinderi. Având în vedere faptul că directiva privind etichetarea energetică este o directivă cadru fără un impact direct asupra produselor, efectele economice, sociale și de mediu pot fi cuantificate doar în cazul măsurilor adoptate pentru anumite produse în temeiul acestei directive.

Evaluarea impactului a avut în vedere următoarele opțiuni:

1. Punerea în aplicare a directivei privind etichetarea energetică în forma sa actuală, fără a extinde domeniul său de aplicare,

2. Punerea în aplicare a unei acțiuni fără caracter de reglementare,

3. Modificarea directivei privind etichetarea energetică, inclusiv pentru a include toate produsele cu impact energetic, și

4. Abrogarea directivei privind etichetarea energetică și punerea în aplicare a etichetării energetice în contextul directivei privind ecoproiectarea, incluzându-se toate produsele cu impact energetic.

Conform evaluării impactului, prima opțiune de politică, aceea de a pune în aplicare cadrul legislativ actual care vizează aparatele de uz casnic considerate drept prioritare, ar putea genera economii de 22 Mtep[10] până în 2020, corespunzătoare unei reduceri cu aproximativ 65 MT a emisiilor de CO2. A doua opțiune de politică (acorduri sau angajamente voluntare) ar prezenta avantajul de a nu îngreuna foarte mult povara administrativă care afectează întreprinderile și administrațiile, însă ar trebui să se bazeze în întregime pe bunăvoința industriei, care a respins de altfel această opțiune, exprimându-și preferința pentru o abordare bazată pe reglementare care garantează condiții echitabile, în temeiul articolului 95 din tratat. A treia opțiune, aceea de a exploata la maximum cadrul legislativ actual și de a extinde domeniul de aplicare la toate produsele cu impact energetic, implică poveri administrative în ceea ce privește reformarea, însă ar genera o reducere cu 4 milioane de euro a costurilor de transpunere pentru fiecare măsură actualizată și nou-elaborată de punere în aplicare (dacă se vor utiliza regulamente/decizii în loc de directive) și ar putea antrena, exclusiv pe baza impactului celor trei grupe de produse prioritare avute în vedere ca exemple, reduceri suplimentare de aproximativ 5 Mtep, corespunzând unei reduceri totale de 27 Mtep până în 2020, adică echivalentul unei reduceri cu aproximativ 78 Mt a emisiilor de CO2. A patra opțiune de politică, abrogarea directivei privind etichetarea energetică și punerea în aplicare a etichetării energetice în temeiul directivei privind ecoproiectarea, ar putea genera reduceri echivalente cu cele aferente opțiunii de politică anterioare; cu toate acestea, din cauza caracteristicilor lor diferite, fuzionarea acestor două directive pentru a crea un singur instrument legislativ ar putea duce la complicarea și nicidecum la simplificarea cadrului juridic. Noi economii ar putea fi realizate cu ajutorul altor produse, neavute încă în vedere în prezenta evaluare a impactului (acestea făcând obiectul unor evaluări ale impactului specifice fiecărui produs), precum și prin utilizarea etichetei energetice ca fundament pentru achiziții publice și măsuri de stimulare armonizate.

Extinderea domeniului de aplicare va permite introducerea de măsuri de punere în aplicare pentru acele categorii de produse neconsumatoare de energie care prezintă cel mai mare potențial de îmbunătățire a performanței ecologice și a eficienței energetice, generând totodată cele mai mari economii în timpul fazei de utilizare. Acest lucru nu ar fi posibil în temeiul actualei directive, care este restricționată la aparate de uz casnic consumatoare de energie. Vor fi efectuate analize detaliate în ceea ce privește evaluările de impact care trebuie pregătite pentru fiecare măsură de punere în aplicare.

Concluzia evaluării impactului este că cele două opțiuni preferate ar fi punerea integrală în aplicare a cadrului legislativ actual sau, a fortiori , o extindere a domeniului de aplicare de la aparatele de uz casnic la toate produsele cu impact energetic prin intermediul reformării.

3. ELEMENTELE JURIDICE ALE PROPUNERII

- Sinteza acțiunilor propuse

Prezenta propunere extinde domeniul de aplicare al directivei cadru privind etichetarea energetică de la aparatele de uz casnic la toate produsele cu impact energetic, urmând ca definirea în cadrul măsurilor de punere în aplicare a tipului exact de produse care vor fi etichetate să se facă prin intermediul măsurilor de punere în aplicare, după consultarea părților interesate și evaluarea impactului. Alte modificări vizează posibilitatea de punere în aplicare a cadrului legislativ prin intermediul regulamentelor sau deciziilor și nu al directivelor, asigurarea protecției juridice a etichetei comunitare împotriva eventualelor abuzuri, precum și posibilitatea definirii de clase de eficiență pentru care statele membre nu vor putea oferi măsuri de stimulare sau nu vor putea organiza achiziții publice.

- Temeiul juridic

Temeiul juridic al prezentei propuneri de reformare a Directivei 92/75/CEE a Consiliului este articolul 95 din Tratatul CE, care prevede principiile de instituire a pieței interne. Directiva privind etichetarea energetică asigură finalizarea unei piețe interne care să funcționeze în condiții optime, care să asigure condiții echitabile de concurență și care să excludă barierele tehnice din calea schimburilor comerciale, libera circulație a produselor vizate de domeniul său de aplicare, conform dispozițiilor privind etichetarea prevăzute de măsurile de punere în aplicare adoptate în temeiul directivei.

- Principiul subsidiarității

Principiul subsidiarității se aplică în măsura în care propunerea nu este de competența exclusivă a Comunității.

Obiectivele propunerii nu pot fi realizate în mod satisfăcător de statele membre din următoarele motive.

Sistemele naționale obligatorii privind etichetarea ar crea bariere în calea schimburilor comerciale intracomunitare, ar putea genera costuri nejustificate pentru industrie și ar putea constitui obstacole în calea liberei circulații a mărfurilor pe teritoriul Comunității.

Statele membre sunt responsabile în mod corespunzător cu punerea în aplicare a legislației comunitare referitoare la eficiența energetică a produselor și la supravegherea pieței. Aceasta include procedura de comitologie în cadrul căreia statele membre sunt reprezentate,

Acțiunea la nivel comunitar va putea să îndeplinească mai bine obiectivele propunerii din motivele următoare.

Acțiunea la nivel comunitar reprezintă singurul mod de a îndeplini obiectivul propunerii, garantând totodată echivalența în toate statele membre a condițiilor privind produsele introduse pe piață și libera circulație a mărfurilor în Comunitate.

- Principiul proporționalității

Propunerea respectă principiul proporționalității din următoarele motive.

Prezenta propunere nu depășește ceea ce este necesar pentru atingerea obiectivului său, respectând, prin urmare, principiul proporționalității prevăzut la articolul 5 din tratat.

Sarcina administrativă și financiară a Comunității și a autorităților naționale este minimizată prin includerea în directivă a cerințelor de proiectare ecologică pentru toate produsele, conform propunerii.

Posibila creștere a costurilor medii de producție, care ar putea fi suportate de anumiți producători poate fi transferată utilizatorilor prin intermediul unor prețuri mai mari ale produselor; o astfel de creștere este compensată de avantajele care se pot obține ca urmare a reducerii efectelor adverse asupra mediului, a economiilor pe care le realizează utilizatorii datorită eficienței sporite a produselor pe durata întregului ciclu de viață și a reducerii costurilor de utilizare.

- Alegerea instrumentelor

Instrumente propuse: reformarea directivei |

Instrumentul propus este conform cu acordul interinstituțional pentru o mai bună legiferare și este coerent cu opțiunea de includere a unor noi dispoziții în cadrul legislației comunitare existente. |

4. IMPLICAțII BUGETARE

Nu există nicio implicație asupra bugetului comunitar. Cheltuielile administrative vor fi acoperite prin alocarea bugetară anuală obișnuită.

5. INFORMAțII SUPLIMENTARE

- Dispoziții de drept intern

Statele membre informează Comisia cu privire la textul principalelor dispoziții de drept intern pe care le adoptă în domeniul reglementat de prezenta directivă și de măsurile sale de implementare.

- Spațiul Economic European

Actul propus se referă la un aspect de interes pentru SEE și, prin urmare, trebuie extins la Spațiul Economic European.

- Explicații detaliate

Având în vedere numărul modificărilor substanțiale care urmează să fie făcute, referitoare la extinderea domeniului de aplicare al produsului pentru a include toate produsele cu impact energetic, este necesar să se procedeze la reformarea directivei privind etichetarea energetică[11], din motive de claritate. Comisia subliniază importanța de a nu incomoda procesul actual vizând punerea în aplicare a prezentei directive privind etichetarea energetică, prin limitarea propunerii la modificări care să nu afecteze măsurile de punere în aplicare în curs de pregătire.

Considerentele și corpul directivei privind etichetarea energetică sunt modificate pentru a reflecta extinderea domeniului de aplicare la toate produsele cu impact energetic și pentru a spori eficacitatea directivei.

La articolul 1 , domeniul de aplicare pentru aparatele de uz casnic este înlocuit cu cel pentru produsele cu impact energetic și se prevede o listă cu derogările care nu fac obiectul prezentei directive.

La articolul 2 , sunt introduse definiția produsului cu impact energetic și cea a fișei, iar formularea reflectă definiția utilizată în proiectul de propunere pentru extinderea directivei privind ecoproiectarea.

La articolul 3 , sunt definite responsabilitățile statelor membre și sunt introduse noi dispoziții în materie de control al conformității. Se consolidează controlul punerii în vigoare și se prevede cooperarea și schimbul de informații dintre statele membre (similar dispozițiilor directivei privind ecoproiectarea). Statele membre trebuie să prezinte Comisiei un raport bienal referitor la activitățile lor de control al punerii în aplicare și la gradul de conformitate.

La articolul 4 , se indică clar faptul că obligațiile de informare sunt aplicabile totodată produselor integrate și instalate.

La articolul 5 , sunt aduse precizări referitoare la responsabilitățile specifice ale furnizorilor de a afișa în mod corect etichetele și de a furniza fișe împreună cu produsele și se adaugă o nouă dispoziție în temeiul căreia documentația tehnică trebuie să fie disponibilă în format electronic, dacă autoritățile de supraveghere a pieței din statele membre solicită acest lucru.

La articolul 6 , sunt aduse precizări referitoare la responsabilitățile distribuitorilor de a afișa în mod corect etichetele și de a pune la dispoziție fișe și alte documente însoțitoare.

La articolul 7 , obligațiile de etichetare sunt extinse pentru a include vânzarea la distanță.

La articolul 8 , sunt introduse dispoziții privind libera circulație a produselor, conform măsurii de implementare aferente.

La articolul 9 , sunt introduse dispoziții referitoare la achizițiile publice în conformitate cu Directiva 2004/18/CE[12] și măsuri de stimulare vizând încurajarea utilizării produselor eficiente din punct de vedere energetic.

La articolul 10 , textul a fost modificat pentru a reflecta procedura de comitologie prevăzută de Decizia 1999/468/CE.

La articolul 11 , conținutul măsurii de implementare este extins la stabilirea de criterii comune pentru ca măsurile de punere în aplicare să includă, după caz, clase de etichetare minimale și alte niveluri de performanță pertinente în cazul achizițiilor publice și al măsurilor de stimulare, precum și la stabilirea duratei clasificării și a elementelor conținutului etichetei în scopul publicității prin intermediul vânzării la distanță.

La articolul 12 , se inserează o clauză referitoare la sancțiunile aplicabile statelor membre, în cazul în care acestea încalcă dispozițiile directivei, în conformitate cu dispozițiile similare deja aplicabile în temeiul directivei privind ecoproiectarea.

Articolul 13 prevede dispoziții privind punerea în aplicare de către statele membre a directivei reformate și definește data aplicării sale.

Articolul 14 abrogă Directiva 92/75/CEE a Consiliului.

Anexa I partea A indică directiva abrogată și modificarea succesivă a acesteia, iar partea B indică termenele de transpunere în dreptul intern.

Anexa II conține tabelul de corespondență.

ê 92/75/CEE (adaptat)

ð nou

2008/0222 (COD)

Propunere de

DIRECTIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI

privind indicarea, prin etichetare și informații standard despre produs, a consumului de energie și de alte resurse la aparatele de uz casnic ð al produselor cu impact energetic ï (Reformare)

(Text cu relevanță pentru SEE)

PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Economice Europene, în special articolul 100a √ 95 Õ,

având în vedere propunerea Comisiei[13],

având în vedere avizul Comitetului Economic și Social European[14],

având în vedere avizul Comitetului Regiunilor[15],

hotărând în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 251 din tratat[16],

întrucât:

ò nou

(1) Directiva 92/75/CEE a Consiliului din 22 septembrie 1992 privind indicarea, prin etichetare și informații standard despre produs, a consumului de energie și de alte resurse la aparatele de uz casnic[17] a fost modificată de mai multe ori în mod substanțial[18]. Din motive de claritate, cu ocazia noilor modificări care trebuie făcute, este necesar să se procedeze la reformarea acesteia.

(2) Domeniul de aplicare al Directivei 92/75/CEE a Consiliului se limitează la aparatele de uz casnic; Planul de acțiune privind consumul și producția durabile și politica industrială durabilă[19] a demonstrat că extinderea domeniului de aplicare al directivei la produsele cu impact energetic care au un impact asupra consumului de energie în faza de utilizare ar putea consolida eventualele sinergii dintre dispozițiile legislative existente, și în special cu Directiva 2005/32/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 6 iulie 2005 de instituire a unui cadru pentru stabilirea cerințelor în materie de proiectare ecologică aplicabile produselor consumatoare de energie și de modificare a Directivei 92/42/CEE a Consiliului și a Directivelor 96/57/CE și 2000/55/CE ale Parlamentului European și ale Consiliului[20], și ar putea genera economii suplimentare de energie, precum și efecte benefice asupra mediului.

ê 92/75/CEE Considerentul 1 (adaptat)

întrucât este necesar să se adopte măsuri în vederea realizării progresive a pieței interne până la 31 decembrie 1992;

ê 92/75/CEE Considerentul 2 (adaptat)

întrucât unele state membre au deja propriile sisteme facultative pentru etichetarea energetică și furnizarea altor informații privind consumul de energie la aparatele de uz casnic; întrucât un stat membru a propus oficial introducerea propriului sistem de etichetare obligatoriu, iar alte state membre iau deja în considerare introducerea acestui sistem; întrucât existența unor sisteme naționale obligatorii ar ridica bariere în calea comerțului intra-comunitar;

ê 92/75/CEE Considerentul 3 (adaptat)

întrucât articolul 130r din tratat impune utilizarea prudentă și rațională a resurselor naturale; întrucât utilizarea rațională a energiei este unul din mijloacele principale prin care se poate atinge acest obiectiv și se poate reduce poluarea mediului;

ê 92/75/CEE Considerentul 4 (adaptat)

ð nou

(3) întrucât furnizareaFurnizarea de informații exacte, relevante și comparabile privind consumul specific de energie al aparatelor de uz casnic ð produselor cu impact energetic ï poate influența opțiunea publicului ð utilizatorilor finali ï în favoarea aparatelor ð produselor ï care consumă ð , direct sau indirect, ï sau mai puțină energie ð și alte resurse esențiale în faza de utilizare ï, stimulând astfel fabricanții să ia măsuri de reducere a consumului aparatelor ð de energie și de alte resurse esențiale al produselor ï pe care le fabrică; întrucât aceasta va încuraja √ trebuie să încurajeze totodată Õ, în mod indirect, utilizarea eficientă a aparatelor ð produselor ï respective;. În lipsa acestor informații, numai acțiunea forțelor pieței nu va reuși să promoveze utilizarea rațională a energiei ð și a altor resurse esențiale ï pentru aceste aparate ð produse ï;.

ê 92/75/CEE Considerentele 5 și 6 (adaptat)

ð nou

(4) Informația joacă un rol cheie în acțiunea forțelor pieței și, de aceea, este necesar să se introducă o etichetă uniformă pentru toate aparatele ð produsele ï de același tip, pentru a pune la dispoziția cumpărătorilor potențiali informații standardizate suplimentare privind costurile acestor aparate ð produse ï din punctul de vedere al energiei consumate și al consumului de alte resurse ð esențiale ï și pentru a lua măsuri care să asigure accesul la aceste informații și consumatorilor ð utilizatorilor finali ï potențiali care nu văd aparatul ð produsul ï expus, neavând astfel posibilitatea de a vedea eticheta ð ; pentru a fi eficientă și pentru a-și atinge scopul, eticheta trebuie să fie ușor de recunoscut de către utilizatorii finali, simplă și concisă ï. În acest scop, consumul de energie și alte informații relevante cu privire la fiecare tip de aparat ð produse ï trebuie să fie măsurate în conformitate cu standardele și metodele armonizate, iar aplicarea acestor standarde și metode trebuie să fie urmărită în faza de comercializare;.

ê 92/75/CEE Considerentul 7 (adaptat)

întrucât Directiva 79/530/CEE[21] a urmărit să promoveze aceste obiective în cazul aparatelor de uz casnic; întrucât a fost adoptată totuși o singură directivă de punere în aplicare pentru cuptoarele electrice și doar puține state membre au introdus acest sistem de etichetare; întrucât este necesar, prin urmare, să se învețe din experiența dobândită și să se consolideze dispozițiile directivei sus-menționate; întrucât Directiva 79/530/CEE trebuie așadar să fie înlocuită, iar Directiva 79/531/CEE[22] , care se aplică în cazul acestor cuptoare electrice, ar trebui să fie revizuită și integrată ulterior în sistemul actual;

ò nou

(5) Statele membre trebuie să monitorizeze respectarea dispozițiilor prezentei directive, acordând o atenție deosebită responsabilităților furnizorilor și distribuitorilor.

ê 92/75/CEE Considerentul 8 (adaptat)

ð nou

(6) Un sistem în întregime facultativ Ö voluntar Õ ar însemna ca numai unele aparate ð produse ï să fie etichetate sau furnizate împreună cu informații standard despre produs, cu riscul ca acest fapt să genereze confuzii în rândul unor consumatori ð utilizatori finali ï;. Sistemul actual trebuie, prin urmare, să asigure indicarea consumului de energie ð și de alte resurse esențiale ï prin etichetare și oferirea de fișe standard ale produselor pentru toate aparatele ð produsele ï implicate;.

ê 92/75/CEE Considerentul 9 (adaptat)

ð nou

(7) aparatele de uz casnic ð Produsele cu impact energetic au, în faza de utilizare, un efect asupra consumului ï folosesc o mare varietate de forme de energie √ într-o mare varietate de forme Õ, dintre care energia electrică și gazul sunt cele mai importante;. Prin urmare, prezenta directivă trebuie să vizeze, în principiu, aparatele care utilizează ð produsele cu impact energetic care au un impact asupra consumului de ï orice formă de energie;.

ê 92/75/CEE Considerentul 10 (adaptat)

întrucât Directiva 86/594/CEE a Consiliului din 1 decembrie 1986 privind zgomotul aerian emis de aparatele de uz casnic[23], prevede ca etichetele energetice să includă indicarea emisiei de zgomot, acolo unde este cazul; întrucât, prin urmare, se impune să se prevadă incorporarea oricăror altor informații și sisteme de etichetare vizate prin sistemele comunitare;

ê 92/75/CEE Considerentul 11 (adaptat)

ð nou

(8) Trebuie să se includă Nnumai acele tipuri de aparate al căror consum ð produsele cu impact energetic care au un impact semnificativ asupra consumului de ï energie cumulat este semnificativ ð sau, după caz, de resurse esențiale în faza de utilizare ï și care oferă suficiente posibilități de creștere a eficienței energetice √ trebuie Õ ð să facă obiectul unei dispoziții de punere în aplicare, în cazul în care furnizarea de informații prin intermediul etichetării i-ar putea stimula pe utilizatorii finali să achiziționeze produse mai eficiente ï;.

ò nou

(9) În anumite state membre sunt în vigoare norme privind achizițiile publice care le impun autorităților contractante să achiziționeze produse eficiente din punct de vedere energetic. De asemenea, anumite state membre au pus în aplicare măsuri de stimulare a produselor eficiente din punct de vedere energetic. Criteriile care trebuie îndeplinite pentru ca produsele să fie eligibile pentru procedura de achiziții publice și pentru ca acestea să beneficieze de măsurile de stimulare pot să varieze considerabil de la un stat membru la altul. Stabilirea de clase sau niveluri de performanță pentru anumite produse, conform măsurilor de punere în aplicare a directivei, poate reduce fragmentarea achizițiilor publice și a măsurilor de stimulare și poate favoriza consumul de produse eficiente din punct de vedere energetic.

(10) În momentul elaborării de dispoziții privind achizițiile publice în cadrul măsurilor de implementare ale prezentei directive, trebuie stabilite limite proporționale în ceea ce privește valoarea și volumul achizițiilor publice, ținând seama de sarcinile administrative și de aplicabilitatea unor astfel de norme pentru statele membre;

(11) Măsurile de stimulare pe care statele membre ar putea să le pună la dispoziție pentru promovarea unor produse eficiente ar putea constitui ajutoare de stat. Prezenta directivă nu aduce atingere rezultatelor niciunei proceduri viitoare în materie de ajutoare de stat care ar putea fi întreprinsă în acest sens în conformitate cu articolele 87 și 88 din tratat;

(12) Promovarea produselor eficiente din punct de vedere energetic prin intermediul etichetării, al achizițiilor publice și al măsurilor de stimulare nu trebuie să aibă loc în detrimentul performanței ecologice globale a acestora;

(13) Dispozițiile necesare punerii în aplicare a prezentei directive trebuie adoptate în conformitate cu Decizia 1999/468/CE a Consiliului din 28 iunie 1999 de stabilire a normelor privind exercitarea competențelor de executare conferite Comisiei[24];

(14) Comisia trebuie abilitată să adopte măsuri de punere în aplicare în ceea ce privește etichetarea și informațiile standard despre produs referitoare la consumul de energie și de alte resurse esențiale al produselor cu impact energetic. Având în vedere că aceste dispoziții au un domeniu de aplicare general și că vizează modificarea unor elemente neesențiale din prezenta directivă prin completarea acesteia, ele sunt adoptate în conformitate cu procedura de reglementare cu control prevăzută la articolul 5a din Decizia 1999/468/CE;

(15) Obligația de a transpune prezenta directivă în dreptul intern trebuie să se limiteze la dispozițiile care reprezintă o modificare de fond în raport cu directiva anterioară. Obligația de a transpune dispozițiile neschimbate rezultă din directiva anterioară.

(16) Prezenta directivă nu trebuie să aducă atingere obligațiilor statelor membre privind termenele de transpunere în dreptul intern și de aplicare a directivei menționate în anexa I partea B,

ê 92/75/CEE (adaptat)

ð nou

ADOPTĂ PREZENTA DIRECTIVĂ:

Articolul 1

√ Domeniu de aplicare Õ

1. Scopul prezentei directive este de a permite ð Prezenta directivă stabilește cadrul pentru ï armonizarea măsurilor interne privind publicarea ð informațiile destinate utilizatorilor finali ï, în special prin etichetare și informații despre produs, de informații privind consumul de energie și de alte resurse esențiale, precum și informații suplimentare privind anumite tipuri de aparate de uz casnic ð produse cu impact energetic ï, dând astfel consumatorilor posibilitatea ð utilizatorilor finali ï de a opta pentru aparate ð produse ï mai eficientedin punct de vedere energetic.

2. Prezenta directivă se aplică ð produselor cu impact energetic care au un impact semnificativ asupra consumului de energie și, după caz, de alte resurse esențiale în faza de utilizare ï următoarelor tipuri de aparate de uz casnic, chiar și în cazul în care acestea sunt vândute pentru alte utilizări decât cele casnice:.

1. frigidere, congelatoare și combinații ale acestora;

2. mașini de spălat rufe, mașini de uscat rufe și combinații ale acestora;

3. mașini de spălat vase;

4. cuptoare;

5. aparate de preparare a apei calde și boilere cu acumulare;

6. surse de iluminat;

7. aparate de climatizare.

2. La lista din prezentul articol se pot adăuga și alte tipuri de aparate de uz casnic, în conformitate cu articolul 9 litera (b).

ê 92/75/CEE (adaptat)

ð nou

3. Prezenta directivă nu se aplică

? (a) produselor de ocazie; ï

ð (b) mijloacelor de transport de persoane sau mărfuri; ï

(c) plăcuței indicatoare a caracteristicilor tehnice sau a echivalentului său atașat pe aceste aparate ð produse ï din rațiuni de securitate.

Articolul 2

√ Definiții Õ

4. În sensul prezentei directive:

- ð „produs cu impact energetic”, denumit în continuare „produs”, înseamnă orice bun care are un impact asupra consumului de energie în faza de utilizare, care este introdus pe piață și/sau pus în funcțiune pe teritoriul Comunității, inclusiv părți destinate spre a fi integrate în produsele cu impact energetic care fac obiectul prezentei directive, care sunt introduse pe piață și/sau puse în funcțiune ca părți individuale pentru consumatorii finali și a căror performanță ecologică poate fi evaluată în mod independent; ï

- ð „fișă” înseamnă un tabel standard cu informații referitoare la un produs; ï

- „alte resurse esențiale” înseamnă apă, substanțe chimice sau orice altă substanță pe care o consumă aparatul ð produsul ï în cursul utilizării sale normale;

- „informații suplimentare” înseamnă alte informații privitoare la funcționarea ð și caracteristicile ï unui aparat ð produs ï, care se referă la utilizarea energiei sau a altor resurse esențiale sau care ajută la evaluarea acestei utilizări.;

- „aspecte semnificative de mediu” înseamnă acele aspecte considerate ca fiind semnificative pentru un produs cu impact energetic în cadrul unei măsuri de punere în aplicare adoptată în temeiul Directivei 2005/32/CE în ceea ce privește produsul respectiv;

- „distribuitor” înseamnă un detailist sau o altă persoană care vinde, închiriază, oferă spre cumpărare în rate sau expune aparate de uz casnic ð produse ï utilizatorilor finali;

- „furnizor” înseamnă fabricantul ð , importatorul ï sau reprezentantul său autorizat din Comunitate sau persoana care plasează √ introduce Õ produsul pe piața comunitară;.

- fișă informativă înseamnă un tabel standard cu informații privind aparatul respectiv;

5. Nu se prevede nici o obligație de etichetare sau furnizare a fișelor cu privire la modelele de aparate a căror producție a încetat înainte de intrarea în vigoare a directivei de punere în aplicare relevante, sau cu privire la aparatele de ocazie.

ê 92/75/CEE (adaptat)

ð nou

Articolul 73

√ Responsabilitățile statelor membre Õ

1. Statele membre iau toate măsurile necesare pentru a garanta că:

(a) toți furnizorii și distribuitorii de pe teritoriul lor își îndeplinesc obligațiile din ð în conformitate cu dispozițiile articolelor 5 și 6 din ï prezenta directivă;

(b) ð în ceea ce privește produsele vizate de prezenta directivă, ï dacă există probabilitatea inducerii în eroare a ð utilizatorilor finali ï sau a ð creării de ï confuziei ð în rândul acestora ï, se interzice afișarea altor etichete, marcaje, simboluri sau inscripții relative la consumul de energie, care nu respectă cerințele prezentei directive și pe cele ale directivelor ð măsurilor ï de punere în aplicare din domeniu ð cu privire la consumul de energie sau, după caz, de alte resurse esențiale; ï Această interdicție nu se aplică sistemelor de etichetare comunitare și interne privind mediul;

(c) că introducerea sistemului de etichete și fișe referitoare la consumul ð sau la conservarea ï de energie este însoțită de campanii de informare educaționale și promoționale, menite să încurajeze utilizarea mai responsabilă a energiei de către consumatorii casnici ð utilizatorii finali ï.;

ò nou

(d) sunt luate măsuri corespunzătoare pentru a încuraja autoritățile responsabile cu implementarea prezentei directive să coopereze și să își furnizeze reciproc informații în vederea sprijinirii aplicării prezentei directive.Cooperarea administrativă și schimbul de informații trebuie să beneficieze pe cât posibil de mijloacele electronice de comunicare și pot fi sprijinite de programe comunitare relevante. O astfel de cooperare garantează securitatea și confidențialitatea procesării și protejării informațiilor sensibile furnizate în timpul procedurii respective, după caz. Comisia ia măsurile necesare pentru a încuraja și contribui la cooperarea dintre statele membre vizată la prezentul punct.

2. În cazul în care un stat membru constată că un produs nu respectă toate dispozițiile pertinente prevăzute de prezenta directivă și de măsurile sale de implementare referitoare la etichetă și la fișă, furnizorul este obligat să aducă produsul la gradul de conformitate cu dispozițiile respective în condițiile stabilite de statul membru în cauză.

În cazul în care există suficiente dovezi că produsul este neconform, statul membru în cauză ia măsurile preventive care se impun.

În cazul în care neconformitatea persistă, statul membru ia o decizie de restricționare sau de interzicere a introducerii pe piață și/sau a punerii în funcțiune a produsului în cauză sau de garantare a retragerii de pe piață a acestuia. În cazul retragerii de pe piață a produsului sau al interzicerii introducerii pe piață a acestuia, Comisia și celelalte state membre sunt informate imediat.

3. La fiecare doi ani, statele membre prezintă Comisiei un raport în care oferă detalii referitoare la activitățile lor de control al implementării și la nivelul de conformare de pe teritoriul lor.

Comisia poate face precizări cu privire la detaliile conținutului comun al acestor rapoarte. Astfel de măsuri, menite să modifice elemente neesențiale ale prezentei directive prin completarea acesteia, se adoptă în conformitate cu procedura de reglementare cu control prevăzută la articolul 10 alineatul (2).

ê 92/75/CEE (adaptat)

ð nou

Articolul 24

√ Cerințe de informare Õ

ð Statele membre se asigură că: ï

(1) 1. Iinformațiile privind consumul de energie electrică, al altor de alte forme de energie și resurse esențiale, precum și informațiile suplimentare sunt aduse la cunoștința consumatorului ð utilizatorilor finali, în conformitate cu măsurile de punere în aplicare ale prezentei directive, ï prin intermediul unei fișe și al unei etichete relative referitoare la aparatele de uz casnic ð produsele ï oferite utilizatorilor finali spre vânzare, închiriere, cumpărare în rate sau expuse ð direct sau indirect prin intermediul vânzării la distanță, inclusiv pe internet ï.;

2. Detaliile legate de etichetă și fișă sunt definite în directivele referitoare la fiecare tip de aparat, adoptate în conformitate cu articolul 9 din prezenta directivă.

ð (2) în ceea ce privește produsele integrate sau instalate, informațiile menționate la alineatul (1) trebuie furnizate doar în cazul în care acest lucru este prevăzut de dispoziția de aplicare aferentă; ï

3. Se elaborează o documentație tehnică suficientă pentru a permite evaluarea exactității informațiilor conținute în etichetă și fișă. Aceasta trebuie să cuprindă:

- o descriere generală a produsului;

- rezultatele calculelor de proiectare efectuate, dacă sunt relevante;

- rapoartele testărilor, dacă sunt disponibile, inclusiv cele efectuate de organismele notificate competente, definite în temeiul altor acte legislative comunitare;

- dacă valorile derivă din cele obținute pentru modele similare, aceleași informații pentru aceste modele.

4. Furnizorul întocmește documentația tehnică descrisă la alineatul (3). Pentru aceasta, el poate folosi documentația deja cerută prin legislația comunitară în domeniu. Furnizorul ține la dispoziție această documentație, în vederea inspecțiilor, timp de cinci ani de la fabricarea ultimului produs.

Articolul 35

√ Responsabilitățile furnizorilor Õ

ð Statele membre se asigură că: ï

(1) (1) Toți furnizorii care plasează √ introduc Õ pe piață sau ð pun în funcțiune ï aparatele de uz casnic menționate în ð produsele ï √ care fac obiectul Õ directivelor ð dispoziției ï de punere în aplicare furnizează o etichetă ð și o fișă ï în concordanță √ conformitate Õ cu prezenta directivă ð și cu dispoziția de aplicare aferentă ï. Etichetele utilizate trebuie să se conformeze în toate privințele atât prezentei directive, cât și tuturor directivelor de punere în aplicare.

ê 92/75/CEE, articolul 2 (adaptat)

ð nou

(2) 3. Se elaborează √ Furnizorii elaborează Õ o documentație tehnică suficientă pentru a permite evaluarea exactității informațiilor conținute în etichetă și fișă. Aceasta √ Documentația tehnică Õ include:

(a) descrierea generală a produsului;

(b) rezultatele calculelor de proiectare efectuate, dacă sunt relevante;

(c) rapoartele testărilor, dacă sunt disponibile, inclusiv cele efectuate de organismele notificate competente, definite în temeiul altor acte legislative comunitare,

(d) dacă valorile derivă din cele obținute ð sunt utilizate ï pentru modele similare, aceleași informații pentru aceste ð trimiterile care permit identificarea acestor ï modele.

(4) Furnizorul întocmește documentația tehnică descrisă la alineatul (3). Pentru aceasta √ În acest scop Õ, el √ furnizorii Õ potpoate folosi documentația deja cerută prin √ stabilită în conformitate cu dispozițiile Õ legislațieia comunitareă în domeniu.

(3) fFurnizoriiul ține √ pun Õ la dispoziție această documentațiae √ tehnică Õ, în vederea inspecțiilor, timp de cinci ani de la fabricarea ultimului produs ð vizat ï.

ð Furnizorii pun documentația tehnică în format electronic la dispoziția autorităților de supraveghere a pieței din statele membre și din cadrul Comisiei, la solicitarea acestora. ï

ê 92/75/CEE, articolul 4 (adaptat)

(4) (b) furnizorul pune etichetele necesare la dispoziția distribuitorilor menționați la litera (a) în mod gratuit. Furnizorii au libertatea de a-și alege propriul sistem de livrare a etichetelor. Cu toate acestea, atunci când un distribuitor trimite o solicitare de etichete, furnizorul trebuie să asigure faptul că etichetele solicitate sunt livrate cu promptitudine. √ în ceea ce privește etichetarea și informațiile despre produs, furnizorii pun gratuit etichetele la dispoziția distribuitorilor. Õ

√ Fără a aduce atingere sistemului ales de distribuitori pentru livrarea etichetelor, furnizorii furnizează prompt etichetele, la solicitarea distribuitorilor. Õ

ê 92/75/CEE (adaptat)

ð nou

(5) (2) Ppe lângă etichete, furnizorii oferă o fișă a produsului ð cu fiecare produs ï.

(6) Această fișă este inclusă √ furnizorii includ o fișă a produsului Õ în toate broșurile produselor. Dacă furnizorul nu oferă astfel de broșuri √ despre produs Õ, √ acesta furnizează Õ fișele sunt incluse într-un √ împreună cu un Õ alt document furnizat împreună cu aparatul ð produsul ï. Fișele utilizate trebuie să fie conforme în toate privințele cu dispozițiile prezentei directive și cu cele ale directivelor de punere în aplicare.

(7) (3) Ffurnizorii sunt răspunzători pentru exactitatea etichetelor și a fișelor pe care le oferă √ furnizează Õ.

(8) (4) Sse consideră că furnizoriiul și-au dat consimțământul pentru publicarea informațiilor de pe etichetă sau din fișă.

Articolul 4 6

√ Responsabilitățile distribuitorilor Õ

ò nou

Statele membre se asigură că:

(1) distribuitorii afișează etichetele într-un mod adecvat și includ fișa în broșura despre produs sau în alte documente care însoțesc produsul în momentul vânzării acestuia utilizatorilor finali.

ê 92/75/CEE (adaptat)

ð nou

(2) Îîn ceea ce privește etichetarea și informațiile despre produs, se aplică următoarele dispoziții:(a) de fiecare dată când se expune un aparat ð produs ï specificat într-o directivă ð măsură ï de punere în aplicare, distribuitorii atașează o etichetă corespunzătoare, în poziția vizibilă specificată în directiva ð dispoziția ï de punere în aplicare din domeniu √ aplicabilă Õ și în limba √ versiunea lingvistică Õ corespunzătoare;.

(b) furnizorul pune etichetele necesare la dispoziția distribuitorilor menționați la litera (a) în mod gratuit. Furnizorii au libertatea de a-și alege propriul sistem de livrare a etichetelor. Cu toate acestea, atunci când un distribuitor trimite o solicitare de etichete, furnizorul trebuie să asigure faptul că etichetele solicitate sunt livrate cu promptitudine.

Articolul 57

√ Vânzarea la distanță Õ

Dacă aparatele respective ð produsele ï sunt oferite spre vânzare, închiriere sau cumpărare în rate prin comandă poștală, prin catalog √ , prin internet Õ sau prin √ orice Õ alt mijloc care implică faptul că eventualul client √ utilizator final Õ nu are posibilitatea de a vedea aparatul ð produsul ï expus, directivele ð dispozițiile ï de punere în aplicare trebuie să prevadă faptul că acestor clienți √ utilizatori finali Õ potențiali li se asigură informațiile esențiale specificate pe etichetă sau √ și Õ în fișă înainte de cumpărarea aparatului ð produsului ï.

ê 92/75/CEE (adaptat)

ð nou

Articolul 8

√ Libera circulație Õ

1. Dacă sunt îndeplinite dispozițiile prezentei directive și cele ale directivelor de punere în aplicare, sStatele membre nu pot să interzică, sau să limiteze ð sau să împiedice ï introducerea pe piață ð sau punerea în funcțiune, pe teritoriile lor, ï a aparatelor de uz casnic ð produselor ï care intră sub incidența ð și sunt conforme cu dispoziția aplicabilă ï unei directive de punere în aplicare.

2. Până la proba contrarie, statele membre prezumă √ consideră Õ că etichetele și fișele sunt conforme cu dispozițiile prezentei directive și cu cele ale directivelor ð dispozițiilor ï de punere în aplicare. Acestea √ Statele membre Õ pot solicita ð solicită ï furnizorilor să ofere dovezi în înțelesul articolului 5 alineatul (3) cu privire la corectitudinea informațiilor furnizate pe etichete sau în fișe, dacă există suspiciuni întemeiate că √ acestea Õ sunt incorecte.

ò nou

Articolul 9

Achiziții publice și măsuri de stimulare

1. Autoritățile contractante care încheie contracte publice de aprovizionare, de lucrări sau de servicii în conformitate cu Directiva 2004/18/CE a Parlamentului European și a Consiliului[25], care nu sunt excluse în temeiul articolelor 12-18 din directiva respectivă, nu achiziționează produse care nu îndeplinesc nivelurile minime de performanță prevăzute de dispoziția aplicabilă de punere în aplicare.

2. În cadrul măsurilor de punere în aplicare, criteriile de stabilire a nivelurilor minime de performanță pentru achizițiile publice sunt următoarele:

(a) rentabilitatea în ceea ce privește finanțele publice,

(b) relevanța produselor pentru achizițiile publice,

(c) capacitatea de stimulare a evoluției pieței către produse mai performante,

(d) necesitatea garantării unei concurențe suficiente.

3. Alineatul (1) se aplică contractelor a căror valoare fără valoarea pe taxă adăugată (TVA) este, conform estimărilor, mai mare sau egală cu 15 000 de euro. Măsurile de punere în aplicare pot stabili o limită mai mare de 15 000 de euro fără TVA, ținând seama de prețurile și volumele de achiziție normale.

4. Statele membre nu oferă măsuri de stimulare pentru produsele care nu îndeplinesc niveluri minime de performanță prevăzute de dispoziția aplicabilă de punere în aplicare.

5. În cazul în care statele membre achiziționează prin achiziții publice sau oferă măsuri de stimulare pentru produse, acestea exprimă nivelurile de performanță sub formă de clase de performanță, în conformitate cu dispoziția aplicabilă de punere în aplicare.

ê 92/75/CEE

Articolul 9

Măsurile referitoare la crearea și funcționarea sistemului sunt adoptate și adaptate progresului tehnic în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 10. Aceste măsuri sunt:

(a) (a) directive de punere în aplicare;

(b) adăugarea pe lista de la articolul 1 alineatul (1) a altor aparate de uz casnic, dacă prin aceasta se pot obține economii de energie importante.

ê 1882/2003 articolul 3 și anexa III punctul 32 (adaptat)

Articolul 10

√ Procedura comitetului Õ

1. (1) Comisia este asistată de un comitet.

2. (2) Atunci când se face trimitere la prezentul articol, se aplică articolele 5 și 7 din Decizia 1999/468/CE[26] , cu respectarea dispozițiilor articolului 8.

Perioada prevăzută la articolul 5 alineatul (6) din Decizia 1999/468/CE se stabilește la trei luni.

3. (3) Comitetul își stabilește regulamentul de procedură.

ò nou

1. Comisia este asistată de un comitet.

2. Atunci când se face trimitere la prezentul articol, se aplică articolul 5a alineatul (1) și articolul 7 din Decizia 1999/468/CE, cu respectarea dispozițiilor articolului 8 al acesteia.

ê 92/75/CEE (adaptat)

Articolul 1211

√ Măsuri de punere în aplicare Õ

ò nou

1. Detaliile referitoare la etichetă și la fișă sunt prevăzute de măsurile de punere în aplicare. Aceste măsuri de punere în aplicare, menite să modifice elemente neesențiale ale prezentei directive prin completarea acesteia, se adoptă în conformitate cu procedura de reglementare cu control prevăzută la articolul 10 alineatul (2), cu privire la fiecare tip de produs care face obiectul dispozițiilor prezentului articol.

În cazul în care un produs îndeplinește criteriile enumerate la alineatul (2), acesta face obiectul unei dispoziții de punere în aplicare în conformitate cu alineatul (4).

Dispozițiile măsurilor de punere în aplicare referitoare la informații care figurează pe etichetă și în fișă privind consumul de energie și de alte resurse esențiale în faza de utilizare le permit utilizatorilor finali să fie ia decizii de achiziționare mai bune, iar autorităților de supraveghere a pieței le permit să verifice dacă produsele sunt conforme cu informațiile furnizate.

În cazul în care o măsură de punere în aplicare prevede dispoziții atât cu privire la eficiența energetică cât și la consumul de resurse esențiale al unui produs, formatul și conținutul etichetei trebuie să evidențieze eficiența energetică a produsului respectiv.

2. Criteriile menționate la alineatul (1) sunt următoarele:

(a) în conformitate cu cele mai recente cifre disponibile și ținând seama de cantitățile introduse pe piața comunitară, produsele trebuie să dețină un potențial semnificativ de economisire de energie și, după caz, de alte resurse esențiale;

(b) produsele disponibile pe piață care prezintă funcționalități echivalente trebuie să aibă niveluri de performanță pertinente foarte variate;

(c) Comisia ține seama de legislația comunitară și de măsurile de autoreglementare pertinente, cum ar fi acordurile voluntare, care vizează să atingă obiectivele de politică mai rapid sau cu costuri mai mici decât dispozițiile obligatorii;

3. La elaborarea unui proiect de măsură de implementare, Comisia:

(a) ține seama de parametrii de mediu stabiliți în anexa I partea 1 la Directiva 2005/32/CE care sunt considerați ca fiind semnificativi în cadrul măsurii pertinente de punere în aplicare adoptată în temeiul Directivei 2005/32/CE și care sunt relevanți pentru utilizatorul final în faza de utilizare;

(b) evaluează impactul măsurii asupra mediului, a utilizatorilor finali și a fabricanților, inclusiv asupra IMM-urilor, în ceea ce privește concurența inclusiv pe piețe din afara Comunității, asupra inovației, a accesului la piață și a costurilor și beneficiilor;

(c) desfășoară consultări pertinente cu părțile interesate;

(d) stabilește data (datele) de punere în aplicare, orice măsuri sau perioade eșalonate sau tranzitorii, ținând seama în special de posibilele efecte asupra IMM-urilor sau asupra unor grupuri de produse specifice fabricate în esență de către IMM-uri.

ê 92/75/CEE (adaptat)

ð nou

4. Directivele ð Măsurile ï de punere în aplicare Ö implementare Õ menționează √ în special Õ următoarele:

(a) definiția exactă a tipului de aparate ð produse ï care urmează să fie incluse;

(b) standardele și metodele de măsurare care urmează să fie utilizate pentru obținerea informațiilor menționate la articolul 1 alineatul (1);

(c) detalii privind documentația tehnică necesară în temeiul articolului 2 alineatul (3)5;

(d) forma Ö formatul Õ și conținutul etichetei menționate la articolul 24, care, pe cât posibil, prezintă caracteristici uniforme din punctul de vedere al concepției Ö formatului în cadrul tuturor grupurilor de produse Õ;

(e) locul unde se aplică eticheta pe aparat ð produsul expus, precum și informațiile și modalitatea în care eticheta și/sau informațiile sunt furnizate în cazul punerilor în vânzare în conformitate cu articolul 7 ï . Dacă este cazul, se poate √ măsurile de punere în aplicare pot Õ prevedea ca eticheta să fie aplicată ð pe produs ï sau imprimată pe ambalaj sau ð pot defini detaliile cerințelor de etichetare pentru imprimarea în cataloage, pentru vânzarea la distanță sau pentru vânzările prin internet ï ;

(f) conținutul și, dacă este cazul, formatul, precum și alte detalii privind fișa sau alte informații specificate la articolul 3 4 și articolul 5 alineatul (23). Informațiile de pe etichetă sunt incluse și în fișă;

ò nou

(g) informațiile care urmează să fie furnizate în cazul ofertelor de vânzare reglementate prin articolul 5, precum și modul de furnizare a acestora.

(g) pentru produsele relevante, nivelurile minime de performanță și, după caz, o limită mai mare de 15 000 de euro fără TVA în sensul articolului 9 alineatele (1) și (3);

(h) pentru produsele relevante, nivelurile minime de performanță în sensul articolului 9 alineatul (4);

(i) conținutul specific al etichetei indicând în special, după caz, clasa energetică și alt (alte) nivel (niveluri) de performanță relevant(e) al(e) produsului în cauză, într-un mod lizibil și vizibil;

(j) durata clasificării(lor) energetice, după caz;

(k) nivelul corectitudinii declarațiilor de pe etichetă și din fișe;

(l) data evaluării și eventualei revizuiri a măsurii de implementare, ținând seama de ritmul progresului tehnologic.

Articolul 12

Sancțiuni

Statele membre prevăd norme privind sancțiunile aplicabile încălcărilor dispozițiilor de drept intern adoptate în conformitate cu prezenta directivă și cu măsurile sale de punere în aplicare și iau măsurile necesare pentru a garanta implementarea acestora. sancțiunile prevăzute trebuie să fie efective, proporționale și disuasive. Statele membre notifică aceste dispoziții Comisiei până cel târziu la data prevăzută la articolul 13 alineatul (1) și îi comunică fără întârziere orice modificare ulterioară adusă dispozițiilor în cauză.

ê 92/75/CEE (adaptat)

Articolul 13

Prin prezenta, Directiva 79/530/CEE se abrogă cu începere de la 1 ianuarie 1994.

Directiva 79/531/CEE este considerată directivă de punere în aplicare a prezentei directive pentru cuptoarele electrice; cu toate acestea, statele membre pot amâna introducerea obligativității acesteia până la o dată stabilită printr-o directivă de punere în aplicare revizuită cu privire la cuptoare, adoptată conform procedurii prevăzute la articolul 10.

Articolul 1413

√ Transpunere Õ

1. (1) Statele membre adoptă dispozițiile necesare pentru a se conforma prezentei directive până la 1 iulie 1991. Statele membre informează de îndată Comisia cu privire la aceasta.

Statele membre pun în aplicare aceste dispoziții până la 1 ianuarie 1994.

2. (2) Atunci când statele membre adoptă aceste dispoziții, ele cuprind o trimitere la prezenta directivă sau sunt însoțite de o asemenea trimitere la data publicării lor oficiale. Statele membre stabilesc modalitatea de efectuare a acestei trimiteri.

3. (3) Comisiei îi sunt comunicate de statele membre textele principalelor dispoziții de drept intern pe care le adoptă în domeniul reglementat de prezenta directivă.

1. Statele membre pun în aplicare, până cel târziu la [*[27]], actele cu putere de lege, regulamentele și dispozițiile administrative necesare îndeplinirii dispozițiilor prezentei directive. Statele membre comunică de îndată Comisiei textele acestor acte, precum și un tabel de corespondență între respectivele acte și prezenta directivă.

Statele membre aplică aceste dispoziții începând cu […].

Atunci când statele membre adoptă aceste acte, ele conțin o trimitere la prezenta directivă sau sunt însoțite de o asemenea trimitere la data publicării lor oficiale. De asemenea, ele conțin o mențiune conform căreia trimiterile efectuate în cuprinsul actelor cu putere de lege și al actelor administrative în vigoare la directiva abrogată prin prezenta directivă se înțeleg ca trimiteri la prezenta directivă. Statele membre stabilesc modalitatea de efectuare a acestei trimiteri și modul în care se formulează această mențiune.

2. Comisiei îi sunt comunicate de către statele membre textele principalelor dispoziții de drept intern pe care le adoptă în domeniul reglementat de prezenta directivă.

Articolul 14

Abrogare

Directiva 92/75/CEE a Consiliului, astfel cum a fost modificată prin Regulamentul (CE) nr. 1882/2003 al Parlamentului European și al Consiliului din 29 septembrie 2003[28] prevăzut în anexa I partea A, se abrogă cu efect de la [*[29]], fără a aduce atingere obligațiilor statelor membre privind termenele de transpunere în dreptul intern și de aplicare a directivei menționate în anexa I partea B.

Trimiterile la directiva abrogată se înțeleg ca trimiteri la prezenta directivă și se citesc în conformitate cu tabelul de corespondență din anexa II.

Articolul 15

Intrare în vigoare

Prezenta directivă intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene .

Articolele [*[30]] se aplică începând cu [*[31]].

ê 92/75/CEE (adaptat)

Articolul 1516

√ Destinatari Õ

Prezenta directivă se adresează statelor membre.

Adoptată la […].

Pentru Parlamentul European

Președinte […]

Pentru Consiliu

Președinte […]

ANEXA I

Partea A

Directiva abrogată cu modificarea sa succesivă

(men ționată la articolul 14)

Directiva 92/75/CEE a Consiliului (JO L 297, 13.10.1992, p 16.) |

Regulamentul (CE) nr. 1882/2003 (JO L 284, 31.10.2003, p 1) | Numai punctul (32) din anexa III |

Partea B

Lista termenelor de transpunere în legisla ția internă

(men ționată la articolul 13)

Directiva | Termenul de transpunere |

92/75/CEE | 1 ianuarie 1994 |

2009/[*]/CE | - |

ANEXA II

tabel de coresponden ță

Directiva 92/75/CEE | Prezenta directivă |

Articolul 1 alineatul (1), partea introductivă, prima teză | Articolul 1 alineatul (1) |

Articolul 1 alineatul (1), partea introductivă, a doua teză | Articolul 1 alineatul (2) |

Articolul 1 alineatul (1), de la prima la a șaptea liniuță | - |

Articolul 1 alineatul (2) | - |

- | Articolul 1 alineatul (3) literele (a) și (b) |

Articolul 1 alineatul (3) | Articolul 1 alineatul (3) litera (c) |

- | Articolul 2, prima și a doua liniuță |

Articolul 1 alineatul (4), prima și a doua liniuță | Articolul 2, a cincea și a șasea liniuță |

- | Articolul 2, prima liniuță |

Articolul 1 alineatul (4), a treia liniuță | - |

Articolul 1 alineatul (4), a patra liniuță | Articolul 2, a treia liniuță |

Articolul 1 alineatul (4), a cincea liniuță | Articolul 2, a patra liniuță |

Articolul 1 alineatul (5) | - |

Articolul 2 alineatul (1) | Articolul 4 alineatul (1) |

Articolul 2 alineatul (2) | - |

Articolul 2 alineatul (3) | Articolul 5 alineatul (2) |

Articolul 2 alineatul (4) | Articolul 5 alineatele (2) și (3) |

Articolul 3 alineatul (1) | Articolul 5 alineatul (1) |

Articolul 3 alineatul (2) | Articolul 5 alineatele (5) și (6) |

Articolul 3 alineatul (3) | Articolul 5 alineatul (7) |

Articolul 3 alineatul (4) | Articolul 5 alineatul (8) |

Articolul 4 litera (a) | Articolul 5 alineatul (4) și articolul (6) alineatul (2) |

Articolul 4 litera (b) | - |

Articolul 5 | Articolul 7 |

Articolul 6 | - |

Articolul 7 litera (a) | Articolul 3 alineatul (1) litera (a) |

Articolul 7 litera (b) | Articolul 3 alineatul (1) litera (b) |

Articolul 7 litera (c) | Articolul 3 alineatul (1) litera (c) |

Articolul 8 alineatul (1) | Articolul 8 alineatul (1) |

Articolul 8 alineatul (2) | Articolul 8 alineatul (2) |

Articolul 9 litera (a) | - |

Articolul 9 litera (b) | - |

Articolul 10 alineatul (1) | Articolul 10 alineatul (1) |

Articolul 10 alineatul (2) | Articolul 10 alineatul (2) |

Articolul 10 alineatul (3) | - |

Articolul 11 | - |

Articolul 12 litera (a) | Articolul 11 alineatul (4) litera (a) |

Articolul 12 litera (b) | Articolul 11 alineatul (4) litera (b) |

Articolul 12 litera (c) | Articolul 11 alineatul (4) litera (c) |

Articolul 12 litera (d) | Articolul 11 alineatul (4) litera (d) |

Articolul 12 litera (e) | Articolul 11 alineatul (4) litera (e) |

Articolul 12 litera (f) | Articolul 11 alineatul (4) litera (f) |

Articolul 12 litera (g) | - |

Articolul 13 | Articolul 14 |

Articolul 14 | Articolul 13 |

Articolul 15 | Articolul 16 |

- | Articolul 3 alineatul (1) litera (d) |

- | Articolul 3 alineatul (2) |

- | Articolul 3 alineatul (3) |

- | Articolul 4 alineatul (2) |

- | Articolul 6 alineatul (1) |

- | Articolul 9 |

- | Articolul 11 alineatele (1) și (3) |

- | Articolul 11 alineatul (4) literele (g)-(l) |

- | Articolul 12 |

- | Articolul 15 |

- | Anexa I |

- | Anexa II |

_____________

[1] COM(2008) 30 final.

[2] COM(2006)545 final din 19.10.2006

[3] COM(2008) …

[4] Frigidere, congelatoare și combinații ale acestora, mașini de spălat rufe, mașini de uscat rufe și combinații ale acestora, mașini de spălat vase, cuptoare, boilere și boilere cu acumulare, surse de iluminat și aparate de aer condiționat.

[5] JO L 39, 13.2.2008.

[6] JO L 237, 21.9.2000.

[7] Cel de-al șaselea program comunitar de acțiune pentru mediu, stabilit prin Decizia nr. 1600/2002/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 22 iulie 2002 (JO L 242, 10.9.2002, p. 1.).

[8] Comunicarea Comisiei către Consiliu și Parlamentul European – Politica integrată a produselor – Dezvoltarea unei gândiri asupra mediului înconjurător bazată pe ciclul de viață (PIP) [COM (2003) 302 final].

[9] COM(2005)535 final din 25.10.2005.

[10] Mtep reprezintă milioane de tone echivalent petrol. O tonă echivalent petrol (tep) reprezintă o unitate de energie care măsoară cantitatea de energie eliberată prin arderea unei tone de țiței, adică aproximativ 42 GJ.

[11] Se aplică în acest sens normele corespunzătoare privind reformarea legislației comunitare, și anume Acordul interinstituțional din 28 noiembrie 2001 privind utilizarea mai structurată a tehnicii de reformare a actelor legislative, JO C 77, 28.3.2002 p.1, precum și articolul 80a din Regulamentul de procedură al Parlamentului European.

[12] JO L 134, 30.4.2004

[13] JO C […], […], p. […].

[14] JO C […], […], p. […].

[15] JO C […], […], p. […].

[16] JO C […], […], p. […].

[17] JO L 297, 13.10.1992, p 16.

[18] A se vedea anexa I partea A.

[19] COM(2008) 397/3.

[20] JO L 191, 22.7.2005, p 29.

[21] JO nr. L 145, 13. 6. 1979, p. 1.

[22] JO nr. L 145, 13. 6. 1979, p. 7.

[23] JO nr. L 344, 6. 12. 1986, p. 24.

[24] JO L 184, 17.7.1999, p. 23.

[25] JO L 134, 30.4.2004, p 114.

[26] Decizia 1999/468/CE a Consiliului din 28 iunie 1999 de stabilire a normelor privind exercitarea competențelor de executare conferite Comisiei (JO L 184, 17.7.1999, p. 23).

[27] Dată corespunzând unui termen de 12 luni de la intrarea în vigoare.

[28] JO L 284, 31.10.2003, p 1.

[29] Ziua următoare datei prevăzute la articolul 13 alineatul (1) al doilea paragraf din prezenta directivă.

[30] Articole considerate ca neschimbate în urma reformării în versiunea finală.

[31] Ziua următoare datei prevăzute la articolul 13 alineatul (1) al doilea paragraf din prezenta directivă.