52008PC0180




[pic] | COMISIA COMUNITĂŢILOR EUROPENE |

Bruxelles, 9.4.2008

COM(2008) 180 final

2008/0070 (COD)

Propunere de

RECOMANDARE A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI

privind înființarea unui Sistem European de Credite pentru Educație și Formare Profesională (ECVET) [SEC(2008) 442 SEC(2008) 443]

(prezentată de Comisie)

EXPUNERE DE MOTIVE

1. Contextul propunerii

Motivele și obiectivele propunerii

Necesitatea unei reînnoiri continue a cunoștințelor, aptitudinilor și competențelor cetățenilor este fundamentală pentru competitivitatea și coeziunea socială a UE, în acest sens educația și formarea profesională au o contribuție cheie. Cu toate acestea, complexitatea și absența cooperării între diferiți furnizori/autorități și între diferite sisteme naționale slăbesc impactul acesteia. Barierele împiedică indivizii să aibă acces la educație și formare, să combine și să acumuleze rezultate ale învățării dobândite în diferite contexte de învățare. Acestea fac dificilă mobilitatea cetățenilor în domeniul educației și formării profesionale (VET) și pe piața europeană a muncii, precum și continuarea învățării de-a lungul vieții, fără granițe.

Consiliul European de la Lisabona din 2000 a concluzionat că transparența în creștere a calificărilor și învățarea de-a lungul vieții ar trebui să constituie două dintre cele mai importante componente ale eforturilor de adaptare a sistemelor educaționale și de formare europene atât la cererile societății cunoașterii, cât și la necesitatea unui nivel și a unei calități îmbunătățite a ocupării forței de muncă.

Rezoluția Consiliului din 2002 privind promovarea intensificării cooperării europene în domeniul educației și formării profesionale („Procesul Copenhaga”) subliniază faptul că acordarea de prioritate unui sistem de credite transferabile pentru educație și formare profesională constituie una dintre măsurile comune necesare pentru promovarea transparenței, comparabilității, transferabilității și recunoașterii competențelor și/sau calificărilor între diferite țări și la niveluri diferite.

În Comunicatul de la Maastricht din 2004, miniștrii responsabili pentru VET, Comisia și partenerii sociali europeni au aprobat acordarea de prioritate dezvoltării și punerii în aplicare a ECVET. Acest aspect a fost confirmat de același grup în Comunicatul de la Helsinki din 2006 care solicită dezvoltarea viitoare de instrumente europene comune, și anume ECVET[1].

Prezenta propunere privind ECVET răspunde mandatului politic descris mai sus.

Context general

Unul dintre obstacolele principale pentru a atrage un mai mare interes asupra mobilității transnaționale ca parte a educației și formării profesionale inițiale și continue rezidă în dificultatea identificării, validării și recunoașterii rezultatelor învățării dobândite în timpul șederii pe teritoriul unui alt stat. În plus, învățarea de-a lungul vieții este din ce în ce mai populară în diferite țări și într-o gamă variată de contexte, formală, non-formală și informală.

În consecință, este necesar un mijloc pentru a da posibilitatea populației să-și urmeze traiectoria educațională prin dezvoltarea rezultatelor învățării în momentul trecerii de la un context de învățare la un altul și de la o țară la alta.

Una dintre cele mai importante provocări este diversitatea, chiar fragmentarea sistemelor educaționale, VET și de calificări din Europa. Poate fi implicat un mare număr de calificări, precum și de instituții competente diferite și de actori. Activitățile acestora pot include definirea calificărilor, a metodelor de evaluare și de validare a învățării, stabilirea obiectivelor de formare, determinarea conținutului rezultatelor învățării, punerea în aplicare a programelor de formare. Pot fi implicați o serie de furnizori: ministere, agenții, sectoare ocupaționale, societăți, parteneri sociali, birouri, organizații non-guvernamentale etc. În unele cazuri, o autoritate națională poate acredita sau împuternici furnizorii de formare profesională sau alți actori pentru pregătirea și emiterea calificărilor, punctelor, etc. În alte cazuri, aceste funcții pot fi transmise la nivel regional sau furnizorilor.

Statele dețin un cadru național care definește nivelurile de calificare sau o clasificare a acestor niveluri. Aceste cadre pot fi (sau nu) îndreptate spre organizarea ciclurilor de educație și formare profesională. În plus, în funcție de sisteme, calificările pot fi obținute fie după doar un tip de program formal de formare, fie după mai multe tipuri de procese de învățare.

Atribuirea calificărilor se bazează, în cazul unor sisteme, pe acumularea de unități de rezultate ale învățării asociate cu punctele de credit (Regatul Unit, Finlanda, Suedia…) sau fără puncte de credit (Franța, Spania…). Sistemele de credite sunt dezvoltate uneori în contextul unor cadre de calificări mai largi (cadrul de credite și calificări din Scoția și Țara Galilor) sau sunt create pentru calificări specifice (sistemul IFTS din Italia). Mai mult, în funcție de stat, există o serie de mijloace de utilizare a unităților și punctelor pentru rezultatele învățării, iar în anumite țări pot coexista diferite practici de alocare a punctelor pentru rezultatele educaționale.

Având în vedere diversitatea descrisă mai sus, sunt necesare convenții comune și principii tehnice pentru asigurarea încrederii reciproce și pentru permiterea transferului și recunoașterii rezultatelor educaționale în contextul mobilității transnaționale.

Dispoziții în vigoare în domeniul propunerii la nivel european

Prezenta propunere privind sistemul ECVET aparține unei serii de inițiative europene care include Sistemul European de Credite Transferabile (ECTS), Europass[2], Carta Europeană a Calității pentru Mobilitate (EQCM), principiile europene pentru identificarea și validarea învățării non-formale și informale și Cadrul European al Calificărilor pentru învățarea de-a lungul vieții (EQF)[3]:

- ECTS a fost promovat prin Recomandarea Parlamentului European și a Consiliului din 10 iulie 2001 privind mobilitatea în cadrul Comunității a cursanților, persoanelor în curs de formare, voluntarilor, profesorilor și formatorilor[4], utilizat în învățământul superior. ECVET trebuie să fie compatibil cu ECTS pentru a permite legătura între educația și formarea profesională și învățământul superior.

- Europass a fost creat în urma Deciziei nr. 2241/2004/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 15 decembrie 2004 privind un singur cadru comunitar pentru asigurarea transparenței calificărilor și competențelor.

- Principiile europene pentru identificarea și validarea învățării non-formale și informale au fost aprobate sub forma Concluziilor Consiliului din 2004[5]. Punerea în aplicare a ECVET va lua în considerare aceste principii.

- EQCM a fost adoptat prin Recomandarea Parlamentului European și a Consiliului din 18 decembrie 2006 privind mobilitatea transnațională în cadrul Comunității în scopurile educației și formării profesionale (Carta Europeană a Calității pentru Mobilitate[6]. Punctul 8 din anexa la recomandare stipulează că, atunci când o mobilitate este efectuată de indivizi, „ participanții trebuie să fie asistați pentru facilitarea recunoașterii și certificării” rezultatelor învățării. ECVET vizează susținerea calității mobilității indivizilor astfel cum se cere prin recomandarea menționată mai sus.

- EQF a fost lansat prin Recomandarea Parlamentului European și a Comisiei din 2008 privind Cadrul European al Calificărilor (EQF)[7] ca instrument de referință pentru compararea nivelurilor de calificare în sistemele naționale de calificare și, de asemenea, în sistemele de calificare elaborate de organizațiile sectoriale internaționale. Sistemul ECVET va completa și se va baza pe conceptele și principiile comune cu EQF. Într-adevăr, sistemul ECVET utilizează EQF ca nivel de referință al calificărilor.

Coerența cu celelalte politici și obiective ale Uniunii

Sistemul ECVET nu se aplică recunoașterii reciproce a calificărilor în domeniul profesiilor reglementate, dat fiind faptul că acest aspect este asigurat de Directiva 2005/36/CE[8] din 7 septembrie 2005, deoarece sistemul ECVET nu este un instrument de garantare a drepturilor migranților în recunoașterea calificărilor acestora dobândite în statele membre cu scopul de a exercita o profesie reglementată în alt stat membru. În astfel de cazuri, doar directiva impune obligații legale asupra autorităților statelor membre.

2. Consultarea părților interesate și evaluarea impactului

Consultarea experților

Raportul Cedefop (2005) privind „ Abordările europene ale sistemelor de credite transferabile în VET – Evaluare a aplicabilității sistemelor de credite existente la un sistem european de credite transferabile pentru educație și formarea profesională (ECVET)” se bazează într-o mare măsură pe cazurile și practicile internaționale relevante din domeniul sistemelor de credite. În 2005, Comisia a finanțat două studii pentru examinarea ECVET în contextul mobilității europene în domeniul formării profesionale inițiale[9]. Cele două studii au concluzionat că principiile ECVET sunt privite pozitiv de către părțile interesate întâlnite și intervievate. Sistemul ECVET este văzut, de asemenea, ca un dispozitiv cheie pentru îmbunătățirea sistemelor VET pentru o mai bună armonizare, pe viitor, cu necesitățile indivizilor și cerințele pieței muncii. Cu toate acestea, studiile subliniază faptul că ECVET nu poate fi introdus și utilizat decât dacă este adaptat, din punct de vedere cultural și tehnic, la contextele naționale, regionale și sectoriale. Acestea confirmă că ECVET poate fi aplicat fără a pune la îndoială sistemele educaționale și de formare profesională inițială și principiile fundamentale ale certificării și calificării.

În cele din urmă, Comisia a tras concluzii utile din rezultatele proiectelor finanțate anterior în cadrul programului Leonardo da Vinci, care a demonstrat că o abordare bazată pe unități de rezultate ale învățării constituie răspunsul corespunzător la problema transferului și acumulării de rezultate ale învățării pentru indivizii care trec de la un context educațional la altul.

Consultarea părților interesate (2006-2007)

Din noiembrie 2006 până în martie 2007, Comisia Europeană a lansat un proces de consultare pe întreg teritoriul Europei cu privire la un model ECVET bazat pe documentul de lucru al serviciilor Comisiei „Sistemul European de Credite pentru Educație și Formare Profesională (ECVET) – Un sistem pentru transferul, acumularea și recunoașterea rezultatelor învățării în Europa” – SEC(2007) 1431. Documentul se bazează pe munca unui grup de experți lansat în 2003 și alcătuit din reprezentanții din toate marile domenii ale educației și formării (general, pentru adulți, profesional, învățământ superior și formare), precum și din reprezentanții autorităților publice, sectoarelor, partenerilor sociali și ai Cedefop.

Ca parte a acestui proces de consultare, modelul ECVET a fost prezentat și dezbătut într-o serie de reuniuni organizate de autoritățile naționale, partenerii sociali, organismele sectoriale și altele în timpul perioadei de consultare. O consultare publică a fost realizată prin intermediul Internetului în aceeași perioadă. Rezultatele[10] procesului de consultare au fost discutate la Conferința de la München în iunie 2007.

Procesul de consultare a confirmat susținerea largă a sistemului ECVET. Majoritatea respondenților au aprobat necesitatea unui sistem european comun de credite pentru VET. Cu toate acestea, susținerea a fost condiționată de o serie de cerințe și recomandări, luate în considerare de prezenta propunere.

Obținerea și utilizarea expertizei

Domeniile științifice/de expertiză în cauză

Ca urmare a procesului de consultare, un grup de experți a fost înființat în 2007 pentru aprobarea unui nou set de specificații tehnice, precum și a unui set de definiții cheie care confirmă prezenta recomandare. Cedefop și Fundația Europeană pentru Formare au contribuit de asemenea activ la proiect, colaborând îndeaproape cu Comisia, experții externi și grupurile de experți.

Sinteza recomandărilor primite și utilizate

A se vedea mai sus.

Mijloace utilizate pentru punerea la dispoziția publicului a opiniilor formulate de experți

În ultimul rând, specificațiile tehnice aprobate de grupul de experți constituie o componentă a unui document supus Comitetului consultativ pentru formare profesională, care a formulat un aviz pozitiv privind elementele principale ale propunerii la întâlnirea din 13 decembrie 2007.

Evaluarea impactului

Evaluarea impactului subliniază faptul că valoarea adăugată a sistemului ECVET va facilita învățarea de-a lungul vieții și va reduce barierele din calea mobilității în Europa. Aceasta prezintă diferitele opțiuni luate în considerare de către Comisie pentru a găsi soluții la aceste probleme și pentru asigurarea adoptării sistemului ECVET.

Lipsa de acțiune din partea Uniunii Europene va permite continuarea situației nesatisfăcătoare actuale, fapt care va fi inacceptabil pentru majoritatea părților interesate, date fiind obstacolele menționate mai sus în calea transferului și recunoașterii rezultatelor învățării; în plus, aceasta nu ar îndeplini mandatul clar dat de Comisie.

O comunicare a Comisiei nu va implica statele membre sau Parlamentul European în adoptarea acesteia și, prin urmare, nu va genera angajamentul politic necesar pentru crearea și punerea eficientă în aplicare a unui sistem ECVET operațional.

O recomandare a Comisiei în temeiul articolului 150 din tratat nu va avea un impact mai puternic decât opțiunea precedentă deoarece nu va implica statele membre sau Parlamentul European în adoptarea inițială și nu va genera gradul de angajament politic necesar pentru punerea în aplicare a sistemului ECVET.

O decizie a Parlamentului European și a Consiliului în temeiul articolelor 149 și 150 din tratat va adopta principiile și obligațiile pentru acele state membre care își leagă sistemele naționale de sistemul ECVET. Cu toate acestea, un consens fundamental între părțile interesate (statele membre, partenerii sociali, sectoarele și altele) este acela că sistemul ECVET trebuie să fie voluntar.

O recomandare a Parlamentului European și a Consiliului în temeiul articolelor 149 și 150 din tratat ar angaja statele membre în utilizarea sistemului ECVET pe bază voluntară , ca un dispozitiv pentru facilitarea transparenței, comparabilității, transferului și acumulării de rezultate ale învățării între diferite contexte de învățare și țări, cu scopul stabilirii unui domeniu fără granițe pentru învățarea de-a lungul vieții. Comisia consideră această opțiune ca fiind cea mai adecvată. Aceasta corespunde cel mai bine așteptărilor statelor membre și părților interesate și va furniza cea mai bună bază pentru punerea în aplicare cu succes a unui sistem ECVET operațional și pentru realizarea valorii adăugate reale pe care dimensiunea europeană o poate aduce.

Raportul Comisiei privind evaluarea impactului este accesibil pe website-ul Comisiei.

3. Elemente juridice ale propunerii

Rezumatul acțiunii propuse

Recomandarea propusă va angaja statele membre în utilizarea voluntară a sistemului ECVET. Recomandarea instituie ECVET ca un cadru metodologic care poate fi utilizat pentru descrierea calificărilor în ceea ce privește unitățile de rezultate ale învățării cu puncte asociate în scopul de a transfera și acumula rezultatele învățării. Sistemul ECVET se bazează pe crearea unor unități coerente de rezultate ale învățării și nu pe fragmentarea calificărilor. Sistemul ECVET nu are ca scop sau nu necesită armonizarea calificărilor și sistemelor VET; acesta are ca scop o mai bună comparabilitate și compatibilitate. Recomandarea propusă include două anexe conținând un glosar și caracteristicile cheie ale sistemului ECVET.

Se recomandă ca statele membre să pună în aplicare sistemul ECVET până în 2012. Statele membre sunt sfătuite, de asemenea, să dezvolte parteneriate și rețele la nivel european, național, regional, local și sectorial și să promoveze și să aplice principiile pentru asigurarea calității în VET în momentul punerii în aplicare a ECVET. Statele membre trebuie să permită accesul la informațiile privind sistemul ECVET, precum și să ofere îndrumări părților interesate și indivizilor și să se asigure că toate calificările relevante și documentele „Europass” aferente emise de către autoritățile competente conțin informații clare legate de utilizarea sistemului ECVET. În cele din urmă, se recomandă ca statele membre să se asigure că mecanismele de coordonare, monitorizare și reexaminare sunt delimitate, fapt care ia în considerare instrumentele existente pentru garantarea coeziunii inițiativelor în interiorul țărilor și între țări. Reexaminările naționale vor contribui la o reexaminare europeană organizată de către Comisie.

Prezenta propunere invită Comisia să susțină statele membre în realizarea sarcinilor de mai sus, să dezvolte un ghid și instrumente ale utilizatorilor sistemului ECVET, să stabilească un grup pilot de utilizatori ECVET și să dezvolte o rețea europeană ECVET pentru a asigura calitatea și coerența generală a procesului de cooperare pentru punerea în aplicare a sistemului ECVET. Mai mult, Comisia va monitoriza acțiunea ca răspuns la recomandare în vederea unei posibile revizuiri la patru ani de la adoptarea acesteia.

Temeiul juridic

Articolele 149 și 150 din tratat

Principiul subsidiarității

Acțiunile Comunității mai bine obiectivele propunerii din următoarele motive:

- Propunerea furnizează un dispozitiv comun, o terminologie comună, referințe, abordări și convenții comune pentru cooperarea între părțile interesate implicate. Aceste funcții nu pot fi furnizate prin acțiuni la nivel național.

- Provocările legate de încrederea reciprocă, transparența, validarea și transferul rezultatelor învățării în VET la scală europeană sunt împărtășite de toate statele membre și nu pot fi soluționate doar la nivel național sau sectorial.

- În cazul în care părțile interesate implicate în VET din toate cele 27 de state membre ar negocia acorduri bilaterale pe marginea subiectului acoperit de prezenta recomandare cu toate celelalte părți interesate în mod individual și prin mijloace necoordonate, acest aspect ar putea avea ca rezultat o structură generală extrem de complexă și opacă la nivel european.

Principiul proporționalității

Prezenta recomandare respectă principiul proporționalității deoarece nu înlocuiește sau definește sistemele naționale de calificare și/sau calificările, nu armonizează VET și sistemele de calificări și lasă punerea în aplicare a recomandării pe seama statelor membre. Sistemele existente de raportare vor fi utilizate, minimizând astfel sarcina administrativă.

Alegerea instrumentului

Recomandare a Parlamentului European și a Consiliului

4. Implicații bugetare

Nu există implicații pentru bugetul Comunității.

5. Informații suplimentare

Reexaminare/revizuire/clauză de caducitate

Propunerea conține o clauză de reexaminare .

Spațiul Economic European (SEE)

Documentul propus face referire la un subiect SEE și trebuie, prin urmare, extins la Spațiul Economic European.

Descrierea detaliată a propunerii

Obiectivul ECVET este de a susține și promova mobilitatea transnațională și accesul la învățarea de-a lungul vieții în VET. În timp ce EQF furnizează un cadru comun de referință pentru a servi drept dispozitiv de transpunere între diferitele sisteme de calificări și nivelurile acestora, ECVET furnizează un cadru metodologic comun care vizează facilitarea transferului de credite pentru rezultatele învățării de la un sistem de calificări la altul sau de la o traiectorie educațională la alta (a se vedea exemplele din anexa la expunerea de motive, diagrama 1). Sistemul ECVET contribuie la permeabilitatea sistemelor de învățare, compatibilitatea între educația autonomă și sistemele de VET și, prin aceasta, susține posibilitatea cursanților de a construi traiectorii educaționale individuale care conduc la calificări. Punerea în aplicare a acestuia se bazează pe principiul participării voluntare a statelor membre sau a părților interesate.

Cadrul metodologic al sistemului ECVET include principii și specificații tehnice cheie pentru a permite descrierea calificărilor în termenii unităților rezultatelor învățării și a punctelor ECVET asociate (a se vedea diagrama 2 din anexă), cu scopul transferării și acumulării de credite și pentru susținerea parteneriatelor. Principiile și specificațiile tehnice ale sistemului ECVET sunt create pentru a fi utilizate într-o manieră flexibilă, dar în același timp structurată. Acestea vor fi detaliate în ghidul utilizatorului sistemului ECVET.

Ca sistem de credite bazat pe unități , ECVET va contribui la dezvoltarea și extinderea cooperării europene în educație și formare. Fiind bazat pe rezultatele învățării, acest sistem de credite este compatibil cu toate sistemele de calificări, contextele de învățare și abordările educaționale. O abordare care utilizează unități susține traiectorii flexibile individuale de învățare în care cursanții pot acumula unitățile rezultatelor învățării necesare în timp, în diferite țări și prin moduri de învățare diferite pentru a obține o calificare. Flexibilitatea acestei abordări facilitează procesul de organizare a experiențelor de mobilitate ale studenților VET, în timp ce principiile acesteia mențin coerența generală și integritatea fiecărei calificări și evită fragmentarea excesivă a rezultatelor învățării care trebuie validate și recunoscute. În ultimul rând, un sistem de credite care utilizează unități creează posibilitatea dezvoltării unor referințe comune pentru calificările VET prin furnizarea unei structuri comune și a convențiilor.

Parteneriatele și rețelele ECVET care implică instituțiile competente, autoritățile, partenerii sociali, sectoarele și furnizorii sunt esențiale pentru testarea, dezvoltarea și punerea în aplicare a sistemului ECVET. Acestea furnizează un mijloc de colaborare între diferitele instituții VET. Acestea creează un mediu în care încrederea reciprocă poate fi dezvoltată și furnizează un cadru pentru transferul de credite ECVET. Parteneriatele trebuie formalizate prin intermediul Memorandumului de înțelegere al sistemului ECVET. Contractele de studii oferă linii directoare simple, convenabile și sistematice pentru punerea în aplicare a aranjamentelor și procedurilor de transfer de credite pentru fiecare student.

Punctele ECVET sunt atașate calificărilor și unităților rezultatelor învățării ca o sursă necesară și complementară de informații. Acestea sunt dezvoltate pe baza convențiilor europene comune și, prin intensificarea lizibilității rezultatelor învățării dobândite, ele facilitează transferul și acumularea rezultatelor învățării dobândite de către cursant.

În plus, prin atribuirea punctelor ECVET atât unei calificări, cât și unităților sale componente, rezultatele învățării devin mai „palpabile”. În acest fel, punctele ECVET furnizează informații în ceea ce privește valoarea totală a rezultatelor învățării necesare pentru obținerea unei calificări și permit identificarea valorii fiecărei unități componente. Acestea reflectă realizarea unităților rezultatelor învățării și acumularea unităților. Trebuie remarcat faptul că punctele ECVET au sens doar în raport cu rezultatele învățării din cadrul unei anumite calificări, cu excepția cazurilor în care normele naționale, regionale sau sectoriale permit utilizarea punctelor ECVET în alt fel. Ca o convenție, 60 de puncte vor fi atribuite rezultatelor învățării dobândite pe parcursul unui an de studii formale, la zi.

În ECVET, orice credit obținut de un cursant reprezintă expresia valabilității rezultatelor învățării dobândite cu scopul transferului și acumulării către o calificare. Aceste rezultate ale învățării sunt evaluate și validate astfel încât creditele (unitățile rezultatelor învățării) să poată fi transferate de la un sistem de calificări la altul și de la un context de învățare la altul. Sistemul ECVET poate fi utilizat indiferent dacă aceste sisteme de calificări au propriul (propriile) sistem(e) de credite. Sistemul ECVET poate fi pus în aplicare în cadrul oricărei calificări VET la orice nivel de referință a EQF. Acesta este aplicabil rezultatelor învățării dobândite în orice context (exemple în anexă, diagrama 3). Utilizatorii finali ai ECVET sunt cursanții. Sistemul ECVET va fi eficient doar după ce devine operațional cu ajutorul instituțiilor competente relevante la nivel național, regional, local sau sectorial. Aceste instituții trebuie să definească și să hotărască aria de aplicabilitate a punerii în aplicare și să formalizeze deciziile la nivelul corespunzător. Acestea au, de asemenea, rolul de a asigura că punerea în aplicare și utilizarea ECVET respectă criteriile privind asigurarea calității.

Pentru a crea condițiile unor procese eficiente privind recunoașterea și transferul de credite și a promova astfel încrederea reciprocă în rândul diferiților actori, ECVET necesită angajamentul față de criteriile și procedurile de asigurare a calității al tuturor actorilor implicați și la toate nivelurile sistemului.

Punerea în aplicare a sistemului ECVET trebuie să fie un proces continuu care să necesite angajamentul eficace și durabil al instituțiilor competente, al autorităților, al partenerilor sociali, al sectoarelor și al furnizorilor și va necesita un grad înalt de sinergie între inițiative la nivel european, național și sectorial.

Anexă la expunerea de motive

Diagrama 1: CEC și ECVET pentru transparența și portabilitatea rezultatelor învățării (exemplu) .

[pic]

În exemplul de mai sus, persoana a obținut calificarea în FR prin acumularea rezultatelor învățării transferate din HU și EI.

Diagrama 2: unită ți ale rezultatelor învățării și punctele ECVET (exemplu)

[pic]

Diagrama 3: Aplicarea ECVET pentru transferul și acumularea rezultatelor învățării

Exemplul nr. 1: transfer organizat de doi parteneri (furnizori de VET) într-un context de învățare formal pentru indivizi implicați într-un program de mobilități precum Leonardo da Vinci.

[pic]

Exemplul nr. 2: transferul și evaluarea rezultatelor învățării dobândite într-o experiență profesională și de viață (context de învățare non-formal și informal), de către un individ care experiență profesională și dorește să obțină o calificare.

[pic]

2008/0070 (COD)

Propunere de

RECOMANDARE A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI

privind înființarea unui Sistem European de Credite pentru Educație și Formare Profesională (ECVET) (Text cu relevanță pentru SEE)

PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene, în special articolul 149 alineatul (4) și articolul 150 alineatul (4),

având în vedere propunerea Comisiei[11],

având în vedere avizul Comitetului Economic și Social European[12],

având în vedere avizul Comitetului Regiunilor[13],

hotărând în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 251 din tratat[14],

întrucât:

(1) Dezvoltarea și recunoașterea cunoștințelor, aptitudinilor și competențelor cetățenilor sunt fundamentale pentru dezvoltarea individuală, competitivitatea, forța de muncă și coeziunea socială în Comunitate. În această privință, acestea trebuie să faciliteze mobilitatea transnațională a lucrătorilor și cursanților și să contribuie la respectarea cerințelor cererii și ofertei pe piața europeană a muncii. Participarea tuturor la învățarea de-a lungul vieți fără frontiere, transferul, recunoașterea și acumularea rezultatelor învățării unui individ dobândite în contexte formale, non-formale și informale trebuie în consecință promovate și îmbunătățite la nivel național și comunitar.

(2) Consiliul European de la Lisabona din 2000 a ajuns la concluzia că sporirea transparenței calificărilor trebuie să constituie una dintre componentele principale necesare pentru adaptarea sistemelor educaționale și de formare profesională din Comunitate la cererile societății cunoașterii. În plus, Consiliul European de la Barcelona din 2002 a subliniat importanța intensificării transparenței și metodelor de recunoaștere în domeniul educației și formării profesionale.

(3) Rezoluția Consiliului din 19 decembrie 2002 privind promovarea intensificării cooperării europene în domeniul educației și formării profesionale[15] („Procesul Copenhaga”) și Raportul Comun al Consiliului și Comisiei privind punerea în aplicare a programului de lucru Educație și Formare 2010 adoptat în 2004[16] subliniază importanța unui sistem de credite pentru educație și formare profesională.

(4) Concluziile Consiliului și ale reprezentanților guvernelor statelor membre din reuniunea Consiliului din 15 noiembrie 2004[17] privind viitoarele priorități ale intensificării cooperării europene în domeniul educației și formării profesionale au acordat prioritate dezvoltării și punerii în aplicare a unui Sistem European de Credite pentru Educație și Formare Profesională (ECVET) pentru a permite cursanților să se bazeze pe realizările rezultate din traiectoriile personale de învățare în momentul trecerii de la un sistem de formare profesională la altul.

(5) Scopul prezentei recomandări este de a institui Sistemul European de Credite pentru Educație și Formare Profesională (denumit în continuare „ECVET”) care vizează facilitarea transferului, recunoașterii și acumulării rezultatelor învățării indivizilor care doresc să obțină o calificare. Acest aspect va îmbunătăți transparența și portabilitatea rezultatelor învățării cetățenilor între statele membre și în interiorul acestora în domeniul învățării de-a lungul vieții fără frontiere.

(6) Sistemul ECVET se bazează pe principiile și specificațiile tehnice stabilite în anexa 2 la prezenta recomandare. Mai mult, sistemul trebuie să fie confirmat de principiile comune pentru asigurarea calității furnizate în concluziile Consiliului privind asigurarea calității în educație și formare profesională din mai 2004[18] și în Recomandarea privind înființarea Cadrului European de Referință pentru Asigurarea Calității în Educație și Formare Profesională[19].

(7) Sistemul ECVET este aplicabil tuturor rezultatelor învățării care trebuie, în principiu, realizate prin intermediul unei varietăți de traiectorii educaționale și de învățare și pot fi apoi transferate și recunoscute. Prin urmare, prezenta recomandare contribuie la obiectivele de promovare a învățării de-a lungul vieții și de intensificare a angajărilor, a mobilităților și a includerii sociale a lucrătorilor și cursanților, la modernizarea sistemelor educaționale și de formare, la dezvoltarea unor traiectorii VET flexibile și individualizate, la legătura dintre educație, formare, angajare și necesitățile individului, la construirea relațiilor dintre învățarea formală, non-formală și informală și la recunoașterea rezultatelor învățării dobândite prin experiența de viață și cea ocupațională.

(8) Principiile transparente pentru asigurarea calității, schimbul de informații și dezvoltarea parteneriatelor între instituțiile competente pentru calificări, furnizorii de EFP și alte părți interesate trebuie să ajute la construirea încrederii reciproce și să susțină punerea în aplicare a recomandării.

(9) Prezenta recomandare trebuie să faciliteze compatibilitatea și comparabilitatea între sistemele de credite utilizate în VET și Sistemul European de Credite Transferabile (ECTS) utilizat în învățământul superior și trebuie, prin urmare, să contribuie la o permeabilitate mai ridicată între nivelurile educaționale și de formare, în conformitate cu legislația și practicile naționale.

(10) Validarea rezultatelor învățării non-formale și informale trebuie promovată în conformitate cu concluziile Consiliului privind principiile europene comune pentru identificarea și validarea învățării non-formale și informale din 28 mai 2004[20].

(11) Prezenta recomandare completează Recomandarea […] a Parlamentului European și a Consiliului din […] privind înființarea Cadrului European al Calificărilor pentru învățarea de-a lungul vieții (denumit în continuare „EQF”)[21], care recomandă statelor membre să promoveze legăturile strânse între EQF și sistemele europene existente sau viitoare pentru transferul și acumularea de credite în învățământul superior și în educația și formarea profesională. În timp ce principalul obiectiv al EQF este de a intensifica transparența, comparabilitatea și portabilitatea calificărilor obținute, sistemul ECVET va facilita transferul, recunoașterea și acumularea rezultatelor învățării indivizilor pentru obținerea unei calificări.

(12) Prezenta recomandare respectă Decizia nr. 2241/2004/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 15 decembrie 2004 de instituire a unui cadru comunitar unic pentru transparența calificărilor și competențelor( Europass)[22] și Recomandarea 2006/961/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 18 decembrie 2006 privind mobilitatea transnațională în Comunitate în scopurile educației și formării: Carta Europeană a Calității pentru Mobilitate[23].

(13) Prezenta recomandare nu trebuie să aducă atingere Directivei 2005/36/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 7 septembrie 2005 privind recunoașterea calificărilor profesionale[24], care conferă drepturi și obligații atât autorităților naționale, cât și migranților. Utilizarea sistemului ECVET nu trebuie să afecteze accesul la piața muncii în care calificările profesionale au fost recunoscute în conformitate cu Directiva 2005/36/CE.

(14) Având în vedere că obiectivul prezentei recomandări, și anume facilitarea cooperării și intensificarea comunicării și a transparenței pentru promovarea mobilității și a învățării de-a lungul vieții, nu poate fi realizat doar de către statele membre și poate fi astfel realizat mai bine la nivel comunitar, prezenta recomandare este în conformitate cu principiul subsidiarității la care se face referire în articolul 5 din tratat. Conform principiului proporționalității menționat la articolul 5, prezenta recomandare nu trece de ceea ce este necesar pentru atingerea obiectivelor deoarece nu înlocuiește sau definește sistemele naționale de calificări și/sau calificările și/sau sistemele naționale de credite, nu descrie rezultate specifice ale învățării sau competențele unui individ și nu vizează sau necesită atomizarea sau armonizarea sistemelor de calificări.

RECOMANDĂ PRIN PREZENTA STATELOR MEMBRE SĂ:

1. promoveze Sistemul European de Credite pentru Educație și Formare Profesională (denumit în continuare „ECVET”) astfel cum este stabilit în anexele 1 și 2 pentru a facilita mobilitatea transnațională în educația și formarea profesională și învățarea de-a lungul vieții fără frontiere;

2. utilizeze sistemul ECVET începând cu 2012, în special prin adoptarea de măsuri pentru aplicarea graduală a acestuia calificărilor din educația și formarea profesională, în conformitate cu legislația și practicile naționale, în scopul transferului, recunoașterii și acumulării rezultatelor învățării indivizilor dobândite în contexte formale, non-formale și informale;

3. susțină dezvoltarea parteneriatelor și a rețelelor naționale și europene care implică instituțiile și autoritățile competente, partenerii sociali, sectoarele și furnizorii VET, consacrate experimentării, punerii în aplicare și promovării sistemului ECVET;

4. se asigure că părțile interesate și indivizii din domeniul educației și formării profesionale au acces la informații și îndrumări pentru utilizarea sistemului ECVET. În plus, statele membre trebuie să se asigure că aplicarea sistemului ECVET calificărilor este făcută publică în mod corespunzător de către autoritățile competente și că documentele „Europass” asociate emise de autoritățile competente conțin informații relevante explicite;

5. aplice principiile pentru asigurarea calității în momentul utilizării sistemului ECVET, în special în raport cu evaluarea, validarea și recunoașterea rezultatelor învățării;

6. se asigure că există mecanisme de coordonare și monitorizare la nivelurile corespunzătoare, în conformitate cu legislația, structurile și cerințele fiecărui stat membru pentru a garanta calitatea, transparența și coerența inițiativelor întreprinse pentru punerea în aplicare a sistemului ECVET.

APROBĂ INTENȚIA COMISIEI DE:

1. susținere a statelor membre în îndeplinirea sarcinilor menționate la punctele 1-6 și în utilizarea principiilor și specificațiilor tehnice ale sistemului ECVET stabilite în anexa 2, în special prin facilitarea testării, cooperării, învățării reciproce, promovării și lansării informațiilor și exercițiilor de consultare prin intermediul unei rețele europene ECVET;

2. elaborare a unui ghid al utilizatorilor și a unor instrumente în colaborare cu experții și utilizatorii naționali și europeni, de dezvoltare a unei expertize pentru consolidarea compatibilității între sistemul ECVET și Sistemul European de Credite Transferabile utilizat în învățământul superior și de furnizare a informațiilor regulate asupra evoluției sistemului ECVET;

3. stabilire, la un an după adoptarea prezentei recomandări, a unui grup de utilizatori ECVET care să implice părțile interesate și instituțiile naționale competente în educație și formare profesională și care să participe la rețeaua europeană ECVET pentru a contribui la actualizarea ghidului utilizatorilor și la calitatea și coerența generală a procesului de cooperare pentru punerea în aplicare a ECVET;

4. monitorizare și continuare a acțiunilor întreprinse, în special prin actualizarea materialului informativ și, după evaluarea acțiunii întreprinse în cooperare cu statele membre, prin raportare, la patru ani de la adoptarea prezentei recomandări, către Parlamentul European și Consiliu asupra experienței câștigate și asupra implicațiilor pentru viitor, inclusiv o reexaminare și adaptare a recomandării, dacă sunt necesare.

Adoptată la Bruxelles,

Pentru Parlamentul European Pentru Consiliu

Președinte Președinte

ANEXA 1

În sensul prezentei recomandări, se aplică următoarele definiții:

a) „calificare”: rezultat formal al unui proces de evaluare și validare obținut în momentul în care o instituție competentă stabilește că un individ a dobândit rezultate ale învățării corespunzătoare unor standarde date;

b) „rezultate ale învățării”: enunțări a ceea ce cursantul știe, înțelege și este capabil să realizeze pentru completarea unui proces de învățare și care sunt definite sub forma cunoștințelor, aptitudinilor și competențelor;

c) „unitate a rezultatelor învățării” (unitate): componentă a unei calificări alcătuită dintr-un set coerent de cunoștințe, aptitudini și competențe care pot fi evaluate și validate;

d) „credit pentru rezultatele învățării” (credit): rezultatele învățării unui individ evaluate și care pot fi acumulate către o calificare sau transferate altor programe de învățare sau calificări;

e) „instituție competentă”: instituție responsabilă de crearea și atribuirea calificărilor sau pentru recunoașterea unităților sau a altor funcții legate de sistemul ECVET precum acordarea punctelor ECVET calificărilor și unităților, evaluarea, validarea și recunoașterea rezultatelor învățării, în conformitate cu normele și practicile țărilor participante;

f) „evaluarea rezultatelor învățării”: metode și procese utilizate pentru stabilirea măsurii în care un cursant a dobândit cunoștințe, aptitudini și competențe specifice;

g) „validarea rezultatelor învățării”: procesul de confirmare a faptului că anumite rezultate ale învățării evaluate dobândite de un cursant corespund unor rezultate specifice care pot fi necesare pentru o unitate sau calificare;

h) „recunoașterea rezultatelor învățării”: procesul de atestare a rezultatelor învățării dobândite oficial prin atribuirea unităților sau calificărilor;

i) „puncte ECVET”: reprezentare numerică a valorii generale a rezultatelor învățării într-o calificare și a valorii relative a unităților în raport cu calificarea.

ANEXA 2

ECVET – Principii și specificații tehnice

Sistemul European de Credite pentru Educație și Formare Profesională vizează facilitarea recunoașterii rezultatelor învățării în cadrul mobilității, cu scopul obținerii unei calificări. Aplicarea acestuia pentru o anumită calificare se bazează pe următoarele principii și specificații tehnice.

1. Unitățile rezultatelor învățării

O unitate reprezintă o componentă a unei calificări, constând într-o parte din cunoștințele, aptitudinile și competențele necesare pentru o anumită calificare. O calificare conține în principiu o serie de unități și este constituită din întregul set de unități. Astfel, un cursant poate obține o calificare prin acumularea unităților necesare obținute în diferite țări și în diferite contexte (formal, non-formal, informal).

Unitățile care alcătuiesc o calificare trebuie să fie:

- descrise în termeni lizibili și comprehensibili prin referire la cunoștințele, aptitudinile și competențele conținute;

- construite și organizate într-o manieră coerentă cu privire la calificarea totală;

- construite într-o manieră care să permită evaluarea și validarea discretă a rezultatelor învățării cuprinse în unitate.

O unitate poate fi specifică unei singure calificări sau comună mai multor calificări. Rezultatele învățării așteptate care definesc o unitate pot fi obținute indiferent de locul și modul de obținere a acestora. Astfel, în principiu, o unitate nu trebuie confundată cu o componentă a unui program de învățare formal sau furnizarea unei formări.

Normele și procedurile pentru definirea caracteristicilor unităților rezultatelor învățării și pentru combinarea și acumularea unităților pentru o anumită calificare sunt definite de instituțiile competente conform normelor naționale, regionale și sectoriale.

Specificațiile unei unități trebuie să includă:

- titlul generic al unității;

- titlul generic al calificării de care se leagă unitatea;

- referința calificării conform nivelului EQF și, după caz, nivelului NQF (Cadrul Național al Calificărilor), împreună cu punctele de credit ECVET asociate calificării;

- rezultatele învățării conținute în unitate;

- procedurile și criteriile pentru evaluarea acestor rezultate ale învățării;

- punctele ECVET asociate unității;

- valabilitatea unității în timp, dacă acest lucru este relevant.

2. Transferul și acumularea rezultatelor învățării, parteneriatele ECVET

În cadrul sistemului ECVET, unitățile rezultatelor învățării dobândite într-un anumit cadru sunt evaluate și apoi, după evaluarea cu succes, transferate unui alt cadru. În cel de-al doilea context, acestea sunt validate și recunoscute de către instituția competentă ca parte a cerințelor pentru calificarea pe care persoana intenționează să o obțină. Unitățile rezultatelor învățării pot fi apoi acumulate spre această calificare, în conformitate cu normele naționale, regionale și sectoriale. Procedurile și liniile directoare pentru evaluarea, validarea, acumularea și recunoașterea unităților rezultatelor învățării sunt concepute de instituțiile competente.

Transferul de credite bazat pe sistemul ECVET și aplicat rezultatelor învățării dobândite în contexte de învățare formale trebuie facilitat prin stabilirea unor parteneriate și rețele care să implice instituțiile competente, fiecare dintre acestea fiind abilitate, în propriul cadru, să atribuie calificări sau unități sau să ia în considerare rezultatele învățării dobândite pentru transfer și validare.

Stabilirea parteneriatelor vizează:

- furnizarea unui cadru general pentru cooperare și relaționare între parteneri, stabilit în Memorandumul de înțelegere prin care este creat un climat pentru încredere reciprocă;

- facilitarea partenerilor în crearea unor aranjamente specifice pentru transferul de credite al cursanților.

Memorandumul de înțelegere trebuie să confirme că partenerii:

- acceptă statutul celuilalt ca instituție competentă;

- acceptă criteriile și procedurile celuilalt pentru asigurarea calității, evaluare, validare și recunoaștere ca fiind satisfăcătoare în sensul transferului de credite;

- aprobă condițiile pentru operarea parteneriatului, ca de exemplu obiectivele, durata și aranjamentele pentru reexaminarea Memorandumului de înțelegere;

- aprobă comparabilitatea calificărilor vizate în scopul transferului de credite, utilizând EQF pentru stabilirea nivelurilor de referință;

- identifică alți actori și instituții competente care pot fi implicate în proces și funcțiile acestora.

Pentru aplicarea sistemului ECVET rezultatelor învățării dobândite în contexte de învățare non-formale și informale sau în afara cadrului unui Memorandum de înțelegere, instituția competentă împuternicită pentru atribuirea calificărilor sau unităților trebuie să stabilească proceduri și mecanisme pentru identificarea, validarea și recunoașterea acestor rezultate ale învățării prin atribuirea unităților corespunzătoare și a punctelor ECVET asociate.

3. Contractul de studii și fișa personală

Pentru aplicarea transferului de credite care implică doi parteneri și un cursant mobil specific, un contract de studii va fi încheiat de către cele două instituții competente, în cadrul unui Memorandum de înțelegere, și de către cursant. Acesta trebuie să:

- distingă între instituțiile „de origine” și cele „gazdă” competente[25];

- specifice condițiile specifice pentru perioada mobilității, ca de exemplu identitatea cursantului, durata mobilității, rezultatele învățării așteptate și punctele ECVET asociate.

Contractul de studii trebuie să stabilească faptul că, în cazul în care cursantul a dobândit rezultatele așteptate și că acestea au fost evaluate în mod pozitiv de către instituția „gazdă”, instituția „de origine” poate valida și recunoaște aceste rezultate ca parte a cerințelor pentru calificare, în conformitate cu normele și procedurile stabilite de instituțiile competente.

Transferul între parteneri se poate aplica rezultatelor învățării dobândite în contexte formale sau non-formale. Astfel, transferul de credite pentru rezultatele învățării dobândite are trei stagii:

- instituția „gazdă” evaluează rezultatele dobândite și atribuie credite cursantului. Rezultatele obținute și punctele ECVET corespunzătoare sunt înregistrate în „fișa personală”[26] a cursantului;

- instituția „de origine” validează creditele ca o înregistrare adecvată a realizărilor cursantului;

- instituția „de origine” recunoaște apoi rezultatele învățării dobândite. Această recunoaștere dă naștere atribuirii unităților și punctelor ECVET corespunzătoare, conform normelor sistemului „de origine”.

Validarea și recunoașterea de către instituția „de origine” competentă depinde de evaluarea cu succes a rezultatelor învățării de către instituția „gazdă” competentă, în conformitate cu procedurile și criteriile pentru asigurarea calității.

4. Punctele ECVET

Punctele ECVET furnizează informații suplimentare sub formă numerică asupra calificărilor și unităților. Acestea nu au valoare independentă de rezultatele învățării obținute de care se leagă și reflectă realizarea și acumularea de unități. Pentru a permite o abordare comună pentru utilizarea punctelor ECVET, se utilizează o convenție potrivit căreia 60 de puncte sunt alocate rezultatelor învățării așteptate să fie dobândite pe parcursul unui an în VET formală, la zi.

În cadrul sistemului ECVET, alocarea punctelor are de obicei două etape: punctele ECVET sunt alocate inițial unei calificări ca întreg și apoi unităților sale. Pentru o anumită calificare, un context de învățare formal este luat drept referință și, pe baza convenției, numărul total de puncte este acordat pentru acea calificare. Din acest total, punctele ECVET sunt apoi alocate fiecărei unități în conformitate cu valoarea relativă a acestora în cadrul calificării.

Pentru calificările care nu au o referință formală a traiectoriei învățării, punctele ECVET pot fi alocate prin estimarea prin comparație cu o altă calificare care are un context de referință formal. Pentru stabilirea comparabilității calificărilor, instituția competentă trebuie să se raporteze la nivelul EQF echivalent sau, posibil, la nivelul NQF sau la similaritatea competențelor sau ale câmpurilor profesionale sau rezultatele învățării.

Valoarea relativă a unei unități a rezultatelor învățării, cu privire la calificare, trebuie stabilită conform criteriilor următoare sau o astfel de combinație:

- importanța relativă a rezultatelor învățării care constituie unitatea pentru participarea pe piața muncii, pentru progresare la alte niveluri de calificare sau pentru integrare socială;

- complexitatea, scopul și volumul rezultatelor învățării în unitate;

- efortul necesar al cursantului pentru dobândirea cunoștințelor, aptitudinilor și competențelor necesare pentru unitate.

Valoarea relativă a oricărei unități comune mai multor calificări, așa cum sunt exprimate în punctele ECVET, poate varia de la una din aceste la calificări la alta.

Alocările punctelor ECVET fac în mod normal parte din conceperea calificărilor și unităților. Acestea sunt produse de instituțiile competente responsabile pentru crearea și menținerea calificării sau împuternicite pentru această sarcină. În țările în care există deja un sistem național de puncte, instituțiile competente relevante stabilesc aranjamente pentru conversia punctelor de credit naționale în puncte ECVET.

Obținerea cu succes a unei calificări sau a unei unități atrage după sine atribuirea punctelor ECVET asociate, independent de timpul propriu-zis necesar pentru obținerea acestora.

De obicei, transferul unei unități implică transferul punctelor ECVET corespunzătoare astfel încât acestea să fie incluse în momentul în care rezultatele învățării transferate sunt recunoscute. Instituția competentă poate alege să reconsidere, dacă este necesar, punctele ECVET care trebuie luate în considerare, atât timp cât normele și metodologiile în acest domeniu sunt transparente și confirmate prin intermediul principiilor pentru asigurarea calității.

Orice calificare dobândită prin învățare non-formală și informală pentru care poate fi identificată o referință a unei traiectorii de învățare formală și unitățile corespunzătoare, poartă aceleași puncte ECVET ca referință din moment ce rezultatele învățării au fost dobândite.

[1] Comunicatul de la Maastricht privind prioritățile viitoare de intensificare a cooperării europene din domeniul educației și formării profesionale, 14 decembrie 2004 (http://ec.europa.eu/education/news/ip/docs/maastricht_com_en.pdf); Comunicatul de la Helsinki de intensificare a cooperării europene din domeniul educației și al formării profesionale, 5 decembrie 2006 (http://ec.europa.eu/education/policies /2010/doc/helsinkicom_en.pdf)

[2] Cadrul comunitar pentru transparența calificărilor și competențelor (Europass)

[3] Propunere de recomandare a Parlamentului European și a Consiliului privind instituirea Cadrului European al Calificărilor pentru învățarea de-a lungul vieții, COM(2006) 479 final, Bruxelles, 5.9.2006

[4] JO L 215, 9.8.2001

[5] 9600/04 EDUC 118 SOC 253, 28 mai 2004

[6] JO L 394, 30.12.2006, p.5

[7] JO […]

[8] JO L 255/22, 30.9.2005, p.1

[9] Reflector ECVET (http://www.ecvet.net/c.php/ecvet/index.rsys); Conexiunea ECVET (http://www.ecvetconnexion.com/)

[10] http://ec.europa.eu/education/ecvt/results_en.html

[11] JO C , , p. .

[12] JO C , , p. .

[13] JO C , , p. .

[14] JO C 145, 30.06.2007, p. 5-9

[15] JO C 13, 18.1.2003, p. 2.

[16] Doc. 6905/04 EDUC 43 din martie 2004

[17] Doc. 13832/04 EDUC 204 SOC 499 din noiembrie 2004

[18] Doc. 9599/04 EDUC 117 SOC 252 din mai 2004

[19] JO … , , p. .

[20] Doc. 9600/04 EDUC 118 SOC 253

[21] JO … , , p. .

[22] JO L 390, 31.12.2004, p. 6

[23] JO L 394, 30.12.2006, p. 5.

[24] JO L 255, 30.9.2005, p. 22. Directivă astfel cum a fost modificată prin Directiva Consiliului 2006/100/CE (JO L363, 20.12.2006, p.141).

[25] Instituția „de origine” este instituția care va valida și recunoaște rezultatele învățării dobândite de către cursant. Instituția „gazdă” este cea care furnizează formarea pentru rezultatele învățării și evaluează rezultatele învățării.

[26] Fișa personală este un document în care sunt detaliate rezultatele învățării, unitățile și punctele ECVET evaluate ale cursantului