52008DC0113

Comunicarea Comisiei către Consiliu şi Parlamentul European privind industriile forestiere inovatoare şi durabile din UE - O contribuţie la strategia UE de creştere economică şi ocupare a forţei de muncă {SEC(2008) 262} /* COM/2008/0113 final */


[pic] | COMISIA COMUNITĂŢILOR EUROPENE |

Bruxelles, 27.2.2008

COM(2008) 113 final

COMUNICAREA COMISIEI CĂTRE CONSILIU ȘI PARLAMENTUL EUROPEAN

privind industriile forestiere inovatoare și durabile din UE O contribuție la strategia UE de creștere economică și ocupare a forței de muncă {SEC(2008) 262}

CUPRINS

1. Introducere 3

2. Noi provocări pentru industriile forestiere din UE 3

3. O abordare integrată pentru a spori competitivitatea durabilă a industriilor forestiere din UE 7

3.1. Obiective generale 7

3.2. Acțiuni pentru îmbunătățirea competitivității industriilor forestiere din UE 7

1. Introducere

Industriile producătoare de celuloză, de hârtie, de ambalaje de hârtie și industriile de prelucrare a lemnului, precum fabricile de cherestea și de panouri din lemn, utilizează aceleași materii prime principale: lemnul sau hârtia și lemnul recuperate. În consecință, este folosit conceptul de „industrii forestiere”. Acesta include și sectoare specializate, precum industria plutei și cea a tipăririi. În cadrul lanțului de valori de la pădure la produsul finit, competitivitatea fazelor de producție intermediare aduce beneficii celorlalte etape ale procesului de producție. Astfel, o producție silvică competitivă stimulează competitivitatea industriei lemnului și a hârtiei.

Având o valoare a producției de 365 de miliarde EUR și o valoare adăugată de aproximativ 120 de miliarde EUR, industriile forestiere generează mai mult de 3 milioane de locuri de muncă în 344 000 de întreprinderi. Numeroase ramuri ale acestor industrii joacă un rol esențial în menținerea unei ocupări durabile a forței de muncă în zonele rurale.

Industriile forestiere din UE sunt în general competitive și au rezultate tehnice și comerciale foarte bune. Sectoarele celulozei și hârtiei, precum și cele ale prelucrării lemnului și tipăririi, au, în multe domenii, o poziție de lider pe piața mondială. Cu toate acestea, sectorul se confruntă cu o serie de provocări, în special în ceea ce privește accesul la materii prime, necesitatea de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră, inovarea, comerțul cu produse forestiere și informarea cu privire la acestea. În plus, pentru sectoarele prelucrării lemnului și tipăririi, rolul IMM-urilor este deosebit de important.

Prezenta comunicare privind competitivitatea, inovarea și durabilitatea industriilor forestiere constituie o nouă etapă pentru punerea în aplicare a strategiei UE în materie de politică industrială prezentată în comunicarea Comisiei din octombrie 2005[1], care anunța o serie de inițiative sectoriale, inclusiv o comunicare privind aceste industrii.

Acțiunile propuse sunt complementare Planului de acțiune al UE pentru silvicultură[2], adoptat de către Comisie în iunie 2006, precum și obiectivului acestuia de a îmbunătăți competitivitatea pe termen lung în sectorul forestier. Acestea au făcut obiectul unei consultări publice și au fost reexaminate de către Comitetul consultativ pentru politici comunitare din domeniul silvic și al industriilor forestiere.

2. Noi provocări pentru industriile forestiere din UE

a) Accesul la materii prime

Deoarece industriile forestiere utilizează cantități mari de lemn, disponibilitatea acestuia la prețuri competitive reprezintă un factor determinant pentru performanțele acestora. Pentru numeroase ramuri ale acestor industrii, costul cel mai ridicat este cel al lemnului. Mai mult de 30% din costurile totale pentru fabricarea hârtiei reprezintă costul lemnului, iar în industria producătoare de cherestea, proporția acestuia este cuprinsă între 65% și 70% din costurile totale. Prin urmare, este foarte important să se promoveze oferta internă și să se evite restricțiile asupra importurilor de lemn.

Materia primă de bază a industriilor forestiere, lemnul brut, se reînnoiește prin replantare și prin regenerarea naturală a pădurilor. Există potențial de a crește oferta de lemn internă prin intermediul Cadrului de gestionare durabilă a pădurilor[3]. Piețele lemnului trebuie să lucreze eficient, iar oferta trebuie crescută prin intermediul unei participări active, inclusiv a proprietarilor forestieri. În același timp, este important să se faciliteze comerțul cu lemn brut, deoarece importurile de lemn rotund reprezintă aproximativ 10% din aprovizionarea totală cu lemn a industriilor forestiere din UE.

Datorită presiunii tot mai mari la care sunt supuse materiile prime primare, utilizarea materiilor prime recuperate nu încetează să crească. În prezent, aproximativ jumătate din producția de hârtie a UE are la bază hârtia recuperată, ceea ce reprezintă o creștere de 25% din 1998. Recuperarea și reciclarea hârtiei, asociate cu o eficiență crescută a prelucrării, au permis o creștere substanțială a producției fără a folosi mai mult lemn nou. Un parteneriat format din industriile de fabricare, de transformare și de reciclare a hârtiei, precum și din editori, tipografi și producătorii de cerneluri și cleiuri[4], urmărește să crească în continuare rata de reciclare a hârtiei și să îmbunătățească calitatea și gradul de reciclare ale hârtiei recuperate. De asemenea, promovarea unei colectări mai eficiente a hârtiei din partea autorităților publice va sprijini dezvoltarea unor activități mai rentabile și mai ecologice și va contribui la întărirea competitivității UE în acest domeniu. Numeroase panouri din lemn, în special plăcile din așchii de lemn și panourile fibrolemnoase cu densitate medie, pot fi fabricate din lemn recuperat. Cu toate acestea, lemnul nu poate fi recuperat în aceeași măsură ca hârtia, datorită utilizării sale pe o durată mai lungă și caracterului mai dispersat al eliminării sale.

În plus, creșterea concurenței în ceea ce privește lemnul brut trebuie să fie luată în considerare în diferite contexte politice, cum ar fi lemnul pentru energia regenerabilă, nevoile legate de biodiversitate, activitățile recreative și alte aspecte ale vieții sociale. Cererea crescândă de energie regenerabilă contribuie în continuare la creșterea concurenței în industria lemnului, în special în sectorul panourilor din lemn și în cel al celulozei. Creșterea cererii nu este întotdeauna însoțită de o creștere corespunzătoare a ofertei, ceea ce dă naștere unor costuri mai ridicate. Ca un răspuns la Consiliul European din martie 2007, propunerea Comisiei din 23 ianuarie 2008 privind promovarea energiilor regenerabile[5] abordează acest aspect. Aceasta recunoaște pe deplin faptul că biomasa nu este utilizată numai pentru producerea de energii regenerabile, ci și pentru alte scopuri, și invită statele membre și Comisia să acorde atenție diferitelor utilizări în planurile de acțiune naționale, precum și în monitorizarea generală și în rapoartele prezentate de către acestea.

Exploatările forestiere ilegale, precum și prelucrarea și comercializarea produselor din lemn obținute în urma lor, subminează industriile forestiere legitime și pun în pericol sursele de venituri, creând probleme sociale și de mediu, provocând scăderi ale prețurilor și oferind o imagine negativă asupra sectorului. Planul de acțiune al UE pentru respectarea legislației, administrare și comerț în domeniul forestier (FLEGT) abordează aceste preocupări prin intermediul unor măsuri care privesc atât oferta, cât și cererea.

b) Impactul politicilor privind schimbările climatice

O politică forestieră durabilă și eficientă sporește contribuția pădurilor la reducerea gazelor cu efect de seră. De asemenea, produsele din hârtie și lemn oferă un mijloc de stocare suplimentară pentru carbonul absorbit de către păduri, iar dacă, în loc să fie depozitate la gropile de gunoi, hârtia și lemnul beneficiază de o reciclare sporită, se prelungește capacitatea produselor din lemn de a reține carbonul.

În același timp, politicile UE în materie de schimbări climatice au un impact important asupra producției de celuloză, de hârtie și de anumite panouri din lemn, fiind vorba de procese de producție care necesită un consum ridicat de energie. Combustibilul și electricitatea reprezintă între 13% și 18% din costul de producție al celulozei și hârtiei în UE. Fabricile de hârtie sunt mari consumatoare de energie, dar fabricile de celuloză chimică pot fi producătoare nete de energie. Aproximativ jumătate din energia primară utilizată este produsă de aceste industrii pornind de la biomasa lemnului. În ceea ce privește fabricile de cherestea și cele producătoare de panouri din lemn, se observă, de asemenea, o autonomie energetică ridicată în ceea ce privește căldura, cu toate că electricitatea provine adesea de la furnizorii externi. În schimb, producția mecanică a celulozei și a hârtiei depinde în mare măsură de furnizarea externă de electricitate și de gaz. Creșterile recente ale prețurilor acestora au avut un impact semnificativ asupra acestor industrii.

Creșterile prețurilor se datorează, printre altele, creșterii costurilor combustibilului primar, necesității de a contribui la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, precum și dezvoltării surselor de energie regenerabilă[6]. Costurile înalte reprezintă o provocare pentru competitivitatea industriei și întăresc nevoia de o mai mare liberalizare a pieței și de adoptare a unor politici de eficiență energetică, astfel încât Europa să devină un loc mai atractiv pentru investițiile în acest sector. Al treilea pachet de măsuri „Energie”[7] din septembrie 2007 pentru o piață competitivă și eficientă a electricității și a gazului în UE reprezintă o contribuție importantă.

Având în vedere faptul că sunt mari emițătoare de CO2, industriile forestiere vor fi invitate să aducă o contribuție importantă la atenuarea schimbărilor climatice. Aceste industrii trebuie să atingă rezultate foarte bune în materie de mediu și de eficiență energetică, fără să își piardă competitivitatea. Nu este în interesul Uniunii Europene ca producția să fie în viitor delocalizată către țări în care limitele emisiilor sunt mai puțin stricte („relocare a emisiilor de dioxid de carbon”), deoarece acest lucru ar avea consecințe negative asupra mediului și a economiei. Din acest motiv, pachetul de măsuri al Comisiei privind lupta împotriva schimbărilor climatice și energiile regenerabile din 23 ianuarie 2008[8] recunoaște și ține cont de situația specifică a industriilor care necesită un consum ridicat de energie. Acest pachet stabilește criterii clare pentru identificarea industriilor care necesită un consum ridicat de energie și sunt expuse riscului de relocare a emisiilor de dioxid de carbon. Comisia va determina care sunt sectoarele și subsectoarele care se încadrează în această categorie; acestora le va fi acordată o cantitate de cote gratuite care poate ajunge până la 100%, ținând cont de tehnicile cele mai eficiente. În acest context, Comisia va analiza dacă industriile forestiere îndeplinesc condițiile pentru a beneficia de acest tratament. Ținând cont de negocierile internaționale privind un acord global referitor la schimbările climatice pentru perioada ulterioară anului 2012, Comisia va evalua în continuare situația industriilor care necesită un consum ridicat de energie și va propune, dacă este cazul, ajustări, în special la nivelul cotelor gratuite sau al includerii produselor importate în sistemul comunitar de comercializare a emisiilor.

Acordurile sectoriale încheiate pe baza unor condiții specifice industriilor pot încuraja măsuri de reducere a emisiilor la nivel internațional. Aceste acorduri sectoriale ar trebui să determine, la nivel mondial, reduceri ale emisiilor suficient de importante pentru a reacționa în mod eficient la schimbările climatice și să poată fi monitorizate, verificate, precum și să conțină dispoziții obligatorii de aplicare.

Industriile forestiere au în prezent, și vor avea din ce în ce mai mult în viitor, un rol important în calitate de furnizoare de căldură și electricitate, precum și de producătoare de biocarburanți pe bază de lemn, contribuind la utilizarea mai eficientă a lemnului atât în scopuri energetice, cât și pentru produsele forestiere. Biocarburanții, produsele chimice pe bază de lemn și alte produse pot fi fabricate în biorafinării. Activitatea Grupului operativ pentru biorafinării din cadrul Platformei tehnologice din sectorul forestier prezintă importanță pentru definirea proiectelor-cheie necesare în acest domeniu. Industria dispune de experiența, tehnologia și lanțul de aprovizionare necesare pentru a face parte din soluția energiei regenerabile.

c) Inovare și cercetare și dezvoltare

Creșterea investițiilor în cercetare și în dezvoltarea tehnologică și utilizarea inovatoare a expertizei tehnice și comerciale reprezintă elemente necesare pentru continuarea dezvoltării competitivității acestor industrii.

Platforma tehnologică din sectorul forestier reprezintă un instrument important pentru coordonarea eforturilor în materie de cercetare ale industriei, ale Comisiei Europene și ale statelor membre, și ar trebui să joace un rol semnificativ în ceea ce privește întărirea capacității de inovare a sectorului. Platforma a elaborat o agendă de cercetare strategică, al cărei obiectiv este creșterea competitivității UE prin dezvoltarea produselor și serviciilor inovatoare, precum și prin îmbunătățirea eficienței materiilor prime și a energiei.

Industriile celulozei, hârtiei și lemnului au beneficiat de pe urma evoluției tehnice a industriei chimice. O sinergie similară există între industria de mașini-unelte și cea de celuloză și hârtie. Aceste relații de grup avantajoase ar trebui menținute.

d) Schimburile comerciale și cooperarea cu țările terțe

Cele mai multe ramuri ale industriilor forestiere sunt expuse concurenței internaționale. Numărul de producători de celuloză, hârtie și panouri, precum și cel al fabricilor de cherestea și al tipografiilor care concurează pe piața mondială este în continuă creștere. Lanțul forestier s-a adaptat progresiv acestei situații, concentrându-se pe creșterea productivității și pe investiții în dezvoltarea produselor, inovare și cercetare. Multe societăți europene activează la scară mondială.

Cu toate acestea, produsele europene din lemn și din hârtie nu beneficiază încă de condiții echitabile de acces pe piețele țărilor terțe, din cauza tarifelor ridicate și a barierelor netarifare aplicate de anumiți parteneri comerciali.

e) Comunicare și informare

Cererea de hârtie pentru tipărit și ambalat a crescut progresiv de mult timp, în strânsă legătură cu creșterea venitului pe cap de locuitor. Pe numeroase piețe, industria hârtiei și cea a tipăririi se confruntă cu o concurență din ce în ce mai puternică, printre altele, din partea suporturilor electronice, ceea ce generează o supracapacitate. Produsele electronice și cele tipărite se pot, de asemenea, completa reciproc. Ambalajele din hârtie se confruntă cu o concurență din ce în ce mai puternică, în principal din partea materiilor plastice.

Cererea pe cap de locuitor pentru produsele din lemn este cu mult mai scăzută în UE decât în America de Nord sau în Japonia, un motiv principal fiind prevalența mai scăzută a caselor cu structuri din lemn. Cu toate acestea, există un enorm potențial de creștere în acest domeniu, dincolo de regiunile tradiționale.

Există o nevoie generală de a îmbunătăți informarea în ceea ce privește pădurile și industriile forestiere, precum și cu privire la calitățile produselor forestiere. Este necesar ca atât utilizatorii profesioniști, cât și consumatorii, să fie informați cu privire la caracteristicile economice, tehnice si de mediu ale lemnului, o materie primă regenerabilă, reciclabilă și ecologică.

3. O abordare integrată pentru a spori competitivitatea durabilă a industriilor forestiere din UE

3.1. Obiective generale

În cadrul politicii industriale a UE și a strategiei sale pentru dezvoltare durabilă, al cărei obiectiv este crearea de condiții-cadru mai bune pentru industriile manufacturiere, sectorul industriilor forestiere reprezintă un exemplu de sector care se încadrează foarte bine în evoluția politicilor UE. Aceste industrii se află într-un proces constant de modernizare, punând cu succes în practică cunoștințele și inovarea, pentru a-și consolida durabilitatea și a face față în același timp provocărilor privind competitivitatea.

Datorită dependenței lor de materiile prime, rolului pe care îl joacă în ceea ce privește atenuarea schimbărilor climatice și aprovizionarea cu energie, precum și datorită consumului lor energetic ridicat, pachetul integrat al Comisiei cuprinzând măsuri privind energia și schimbările climatice, din 23 ianuarie 2008, are un impact direct asupra acestor industrii.

Astfel, următoarele obiective politice asigură o abordare coerentă destinată consolidării competitivității industriilor forestiere, integrând totodată obiectivele în materie de energie și de schimbări climatice în strategia industrială a sectorului:

- exploatarea competențelor din sectoarele asociate și continuarea promovării unui nivel înalt de inovare și de cercetare și dezvoltare tehnologică.

- contribuția adusă pentru asigurarea unei aprovizionări durabile cu energie și promovarea unei gestionări durabile a pădurilor.

- promovarea unei oferte durabile de materii prime, asigurând, în același timp, o concurență loială.

- îmbunătățirea continuă a eficienței resurselor în utilizarea materiilor prime.

- facilitarea participării depline a industriilor forestiere pe piețele de surse de energie regenerabilă și la furnizarea de căldură, electricitate și biocarburanți pe bază de lemn.

3.2. Ac țiuni pentru îmbunătățirea competitivității industriilor forestiere din UE

a) Accesul la materii prime

- Ar trebui facilitată o aprovizionare durabilă cu lemn brut pentru industriile forestiere, corelând mai bine oferta cu cererea. Aprovizionarea industriei și sectorului energetic cu lemn brut poate fi dezvoltată prin intermediul unei politici active de gestionare durabilă a pădurilor. Pentru a crește oferta, trebuie îmbunătățite relațiile logistice între proprietarii forestieri și industrie.

- Posibila diferență între ofertă și cerere ar putea fi atenuată dacă s-ar putea crește în continuare suprafața totală a pădurilor și volumul total de lemn, prin intermediul împăduririi, al reîmpăduririi și al unei mai mari mobilizări.

- Ar trebui încurajată o dezvoltare suplimentară a pieței hârtiei și lemnului recuperate, precum și o amplificare a participării industriei, cu scopul de a spori utilizarea hârtiei și lemnului recuperate.

- Statele membre și industria ar trebui să promoveze soluții rentabile care să includă sisteme separate de colectare pentru produsele folosite din lemn și hârtie.

- Este important ca industria să fie încurajată să-și reînnoiască angajamentul de reducere a exploatărilor forestiere ilegale și a comerțului cu produse derivate din lemn obținut în mod ilegal[9]. Ar trebui promovată în continuare gestionarea durabilă a pădurilor, de exemplu prin folosirea sistemului de certificare a gestionării pădurilor sau a altor sisteme echivalente, precum și prin intermediul unor proceduri integrate privind lanțul de custodie care permit consumatorilor să facă o discriminare pozitivă în favoarea produselor provenind din surse durabile și legale.

- Exploatarea resurselor forestiere destinate unor utilizări diferite ar trebui să fie echilibrată. Prin urmare, propunerea Comisiei privind promovarea energiilor regenerabile[10] recunoaște pe deplin faptul că biomasa nu este utilizată numai pentru producerea de energii regenerabile, ci și pentru alte scopuri, și invită astfel statele membre și Comisia să acorde atenție diferitelor utilizări în planurile de acțiune naționale, precum și în monitorizarea generală și în rapoartele prezentate de către acestea.

Acțiuni 1. În cadrul programelor forestiere naționale și al altor măsuri similare și în conformitate cu Planul de acțiune pentru silvicultură, statele membre, industria și proprietarii forestieri sunt încurajați să faciliteze și să promoveze împădurirea, reîmpădurirea și o politică activă de gestionare durabilă a pădurilor, pentru a contribui la atenuarea schimbărilor climatice și a restabili biodiversitatea, crescând în același timp oferta de lemn. 2. În colaborare cu grupul de lucru ad-hoc în materie de mobilizare al Comitetului forestier permanent, Comitetul consultativ din domeniul silvic și al industriilor forestiere va examina soluții suplimentare, pe lângă soluția mobilizării, pentru a reduce posibila diferență dintre oferta și cererea de lemn. 3. Comitetul consultativ pentru politici comunitare din domeniul silvic și al industriilor forestiere va urmări dezvoltarea piețelor și a sistemelor de colectare a hârtiei recuperate, pentru a formula recomandări în vederea promovării și a folosirii mai pe larg a sistemelor de colectare rentabile și de bună calitate. 4. Pentru a crește nivelul de recuperare a produselor din lemn, Comisia va lansa un studiu care va determina soluțiile necesare pentru îmbunătățirea procedurilor de colectare și va stimula activitatea de recuperare în rândul consumatorilor și al producătorilor. 5. Comitetul consultativ din domeniul silvic și al industriilor forestiere va organiza o masă rotundă, cu participarea industriilor, a importatorilor de lemn, a distribuitorilor de produse forestiere, precum și a altor actori importanți, cu scopul de a dezvolta măsuri suplimentare pentru sectorul privat, precum codurile de conduită care exclud comercializarea și folosirea lemnului și a produselor forestiere recoltate în mod ilegal, în conformitate cu Planul de acțiune pentru respectarea legislației, administrare și comerț în domeniul forestier (FLEGT). 6. Industriile și proprietarii forestieri sunt încurajați să întreprindă inițiative care să contribuie la prevenirea exploatărilor forestiere ilegale și la promovarea unei gestionări durabile a pădurilor. Sunt încurajate inițiativele acestora în domeniul certificării și al altor sisteme echivalente, precum și în cel al etichetării. 7. Comisia și statele membre vor aduce clarificări cu privire la aplicarea directivelor privind achizițiile publice de produse din lemn și hârtie, prin intermediul unui schimb de idei și experiențe în ceea ce privește criteriile naționale în materie de achiziții publice pentru un lemn obținut în mod legal și durabil. 8. Statele membre și Comisia sunt invitate să acorde atenție diferitelor utilizări ale biomasei atunci când elaborează planuri de acțiune naționale, precum și în contextul monitorizării generale și al rapoartelor privind energiile regenerabile. |

b) Politicile privind schimbările climatice și legislația în domeniul mediului

- Ar trebui întărit rolul strategic pe care îl au pădurile și industriile forestiere în atenuarea schimbărilor climatice.

- Stocarea carbonului în produsele forestiere recoltate poate extinde beneficiile pe care le oferă pădurile în materie de captare a carbonului; aceste produse contribuie la limitarea schimbărilor climatice, iar rolul lor ar trebui așadar să fie dezvoltat.

- Politicile privind schimbările climatice și sistemul de comercializare a emisiilor au efecte importante asupra anumitor sectoare din industria celulozei și a hârtiei. Astfel de politici pot stimula inovarea și pot transmite semnalele economice necesare pentru a realiza, în modul cel mai rentabil, o economie durabilă și cu un nivel redus al emisiilor de carbon, oferind în același timp un stimulent pentru alte țări cu volume importante de emisii pentru a pune în aplicare măsuri ambițioase de reducere a emisiilor, chiar și după anul 2012. Propunerea Comisiei din 23 ianuarie privind o revizuire a sistemului UE de comercializare a emisiilor prevede măsurile necesare, care trebuie acum să fie pregătite.

- Legislația comunitară în domeniul mediului care se aplică industriilor forestiere trebuie să se bazeze pe principiul utilizării active și durabile a resurselor forestiere și a proceselor de producție, pe baza celor mai bune tehnici disponibile, lăsând în același timp loc pentru soluții flexibile.

- Directiva privind prevenirea și controlul integrat al poluării (IPPC) și documentele de referință conexe au jucat un rol important în ceea ce privește dezvoltarea măsurilor de prevenire și control al emisiilor în cadrul industriilor forestiere. O punere în aplicare coerentă a directivei respective de către statele membre reprezintă un element important pentru asigurarea unei producții durabile în UE. Propunerea de directivă a Comisiei privind emisiile industriale insistă asupra necesității de a uni Directiva IPPC și directivele sectoriale conexe, „cele mai bune tehnici disponibile” și „tehnicile noi”, demers esențial pentru a concilia durabilitatea și competitivitatea.

Acțiuni 9. Se vor examina avantajele și provocările pe care le presupune propunerea de a include carbonul stocat în produsele forestiere recoltate, ca element suplimentar în cadrul negocierilor internaționale privind politicile în materie de schimbări climatice ulterioare anului 2012. 10. Comisia va analiza, în colaborare cu părțile interesate și țările terțe, rolul acordurilor sectoriale care ar trebui să determine, la nivel mondial, reduceri ale emisiilor suficient de importante pentru a reacționa în mod eficient la schimbările climatice. Aceste acorduri ar trebui să poată fi monitorizate, verificate și să conțină dispoziții obligatorii de aplicare. Se va recurge, printre altele, la metode bazate pe cele mai bune practici în materie de colectare a datelor, precum și la indicatori-cheie în materie de performanță. 11. Comisia va pregăti măsurile stabilite în pachetul său privind lupta împotriva schimbărilor climatice și energiile regenerabile, din 23 ianuarie 2008, în ceea ce privește industriile care necesită un consum ridicat de energie, în special determinarea sectoarelor sau subsectoarelor vizate de relocări ale emisiilor de dioxid de carbon și repartizarea adecvată. În acest context, Comisia va analiza dacă industriile forestiere îndeplinesc condițiile pentru a beneficia de acest tratament. Ținând cont de negocierile internaționale privind un acord global referitor la schimbările climatice pentru perioada ulterioară anului 2012, Comisia va evalua în continuare situația industriilor care necesită un consum ridicat de energie și va propune, dacă este cazul, ajustări, în special la nivelul cotelor gratuite sau al includerii produselor importate în sistemul comunitar de comercializare a emisiilor. 12. În cursul reexaminării de către Comisie a documentelor de referință referitoare la celuloză și hârtie, industria va fi invitată să contribuie la schimbul de informații. Ar trebui acordată atenție identificării soluțiilor tehnice flexibile și facilitării unei puneri în aplicare coerente a acestora de către statele membre. |

c) Inovare și cercetare și dezvoltare

- În cadrul industriilor forestiere, ar trebui crescut nivelul de cunoștințe, de inovare și de cercetare și dezvoltare tehnologică, precum și informarea cu privire la caracteristicile produselor din lemn.

- Agenda de cercetare strategică a Platformei tehnologice din sectorul forestier conține o abordare coerentă cu privire la prioritățile în materie de cercetare, care acoperă în totalitate lanțul de valori, de la lemn și materiile prime secundare la activitățile manufacturiere din cadrul industriilor de celuloză, hârtie și prelucrare a lemnului.

- Sectorul ar putea beneficia de pe urma unor abordări de grup, care facilitează o cooperare strânsă între întreprinderi, comunitățile de cercetare și utilizatorii finali, oferind o platformă pentru a depăși problemele resurselor limitate datorate structurii fragmentate a industriei și contribuind la îmbunătățirea potențialului de inovare și de creștere al IMM-urilor.

- Potențialul de creștere și de creare de locuri de muncă al acestor industrii oferă oportunități speciale pentru dezvoltarea regiunilor mai puțin dezvoltate, rurale și periferice, din UE, unde sunt adesea concentrate multe competențe specializate legate de industriile respective.

Acțiuni 13. Statele membre și industria ar trebui să țină cont de Agenda de cercetare strategică în programele lor de cercetare și dezvoltare tehnologică și să ia măsurile adecvate în materie de educație și formare în sectorul forestier. 14. Industriile forestiere vor beneficia de oportunități în cadrul celui de Al șaptelea program-cadru al UE. Vor fi promovate, în special, metodele de producție a biocarburanților și a produselor biochimice pe bază de lemn și creșterea eficienței în utilizarea fibrelor și lemnului solid noi și recuperate, precum și dezvoltarea produselor și proceselor pentru ambalat, tipărit și construcții. 15. Statele membre și regiunile sunt încurajate să adopte și să dezvolte abordarea „de grup” pentru a ameliora sinergiile competitive existente și a crea altele noi, în cadrul lanțului de valori forestier, în special în ceea ce privește IMM-urile. Programul pentru competitivitate și inovare în ceea ce privește cooperarea transnațională în cadrul grupurilor și dezvoltarea de strategii de grup la nivel sectorial poate susține aceste inițiative. 16. Între 2007 și 2013, susținerea politicii de coeziune va contribui la îmbunătățirea competitivității și durabilității sectorului, în special în regiunile cele mai defavorizate ale UE. Printre activitățile susținute se vor număra, de exemplu, investițiile în dezvoltarea tehnologiilor de energie regenerabilă sau în îmbunătățirea capacităților de inovare și de cercetare și dezvoltare tehnologică. |

d) Schimburile comerciale și cooperarea cu țările terțe

- Accesul la materii prime și condițiile de egalitate în comerțul exterior reprezintă elemente esențiale pentru asigurarea unui cadru și a unui mediu adecvat, în care societățile din UE să poată fi competitive pe piețele mondiale.

- Progresele realizate în privința cerințelor internaționale minime în domeniul protecției mediului și în cel al sănătății și siguranței ar contribui la crearea unui cadru global mai echilibrat pentru actorii europeni.

- Standardizarea facilitează comerțul cu produse din lemn și hârtie. În conformitate cu Directiva privind produsele pentru construcții[11], normele europene armonizate cu privire la produse permit o evaluare echitabilă, pe întreg teritoriul UE, a performanțelor tehnice ale produselor pentru construcții, inclusiv ale celor din lemn provenind din producția internă și din lemn importat.

- Cooperarea cu țările terțe în materie de norme privind produsele din lemn pentru construcții este, de asemenea, importantă, în special cu cele în care cererea de produse din lemn de înaltă calitate se află în creștere. Astfel, țările terțe pot recunoaște, de asemenea, normele europene.

Acțiune 17. Comisia își va continua eforturile pentru stabilirea și punerea în aplicare a unei strategii de acces pe piață coerentă în raport cu obiectivele sale de creștere, de creare de locuri de muncă și de dezvoltare durabilă, garantând accesul internațional la materiile prime și susținând eliminarea barierelor tarifare și netarifare. 18. Comisia va lansa un dialog cu țările terțe interesate pentru a aborda aspectele tehnice, normative și alte aspecte asociate. |

e) Comunicarea și informarea

- Comunicarea și imaginea reprezintă factori importanți care contribuie la competitivitatea industriilor forestiere. Ar trebui îmbunătățite nivelurile de cunoștințe în ceea ce privește produsele și industriile forestiere.

- Măsurile de comunicare susținute și puse în aplicare de către sectorul industrial sunt esențiale pentru sublinierea caracteristicilor sectorului forestier.

- Instituțiile publice, universitățile și industria pot contribui la analiza industriilor forestiere și la dezvoltarea cunoștințelor în acest domeniu.

Acțiune 19. Statele membre, autoritățile regionale și instituțiile academice și de învățământ vor fi invitate să colaboreze în cadrul rețelelor multinaționale pentru a analiza și a monitoriza schimbările pe termen lung din cadrul industriilor forestiere. |

[1] COM(2005) 474 final

[2] COM(2006) 302 final

[3] Astfel cum a fost definit în rezoluțiile adoptate în cadrul Conferinței ministeriale privind protecția pădurilor din Europa, organizată la Lisabona și Viena pe tema gestionării durabile a pădurilor.

[4] Declarația europeană privind recuperarea hârtiei

[5] COM(2008) 19 final

[6] COM(2006) 841 final

[7] COM (2007)528, COM(2007)529, COM(2007)530, COM(2007)531, COM(2007)532

[8] În special COM (2008) 16 final

[9] În iulie 2007, producătorii de ambalaje din carton pentru băuturi au adoptat un angajament pentru a garanta în proporție de 100% trasabilitatea lemnului folosit în producția lor mondială.

[10] COM(2008) 19 final

[11] Directiva 89/106/CEE