19.1.2018   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 19/3


DECIZIA COMISIEI

din 18 ianuarie 2018

de instituire a unui grup de experți privind conformarea cu legislația de mediu și guvernanța de mediu

(2018/C 19/03)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

întrucât:

(1)

Articolul 191 din tratat atribuie Uniunii și statelor membre misiunea de a asigura faptul că politica Uniunii în domeniul mediului contribuie la conservarea, protecția și îmbunătățirea calității mediului și vizează un nivel ridicat de protecție.

(2)

În scopul asigurării unei mai bune aplicări și conformări cu legislația Uniunii în domeniul mediului, în conformitate cu Comunicarea Comisiei intitulată „Acțiuni ale UE menite să îmbunătățească conformarea cu legislația de mediu și guvernanța de mediu” (1), Comisia trebuie să recurgă la expertiza specialiștilor în cadrul unui organism consultativ.

(3)

Este necesar, prin urmare, să se instituie un grup de experți privind conformarea cu legislația de mediu și guvernanța de mediu și să se stabilească sarcinile și structura acestuia.

(4)

Grupul ar trebui să ajute la elaborarea documentelor de orientare privind bunele practici în materie de asigurare a conformării cu legislația de mediu, a altor documente informative, inclusiv privind competențele și cunoștințele profesionale și evaluarea sistemelor naționale, precum și la dezvoltarea unor activități de sensibilizare și de informare în domeniul asigurării conformării cu legislația de mediu și al guvernanței de mediu. Totodată, grupul ar trebui să contribuie la coordonarea și monitorizarea punerii în aplicare a acțiunilor menite să îmbunătățească conformarea cu legislația de mediu și guvernanța de mediu și să asiste Comisia la pregătirea inițiativelor de politică și a propunerilor legislative legate de aspecte mai largi legate de guvernanța de mediu.

(5)

Grupul ar trebui să fie compus din experți din statele membre ale UE, precum și din reprezentanți ai rețelelor profesionale paneuropene existente care abordează aspecte legate de asigurarea conformării cu legislația de mediu și de guvernanța de mediu.

(6)

Ar trebui să se prevadă norme privind divulgarea de informații de către membrii grupului.

(7)

Datele cu caracter personal ar trebui prelucrate în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 45/2001 al Parlamentului European și al Consiliului (2),

DECIDE:

Articolul 1

Obiect

Se instituie grupul de experți privind conformarea cu legislația de mediu și guvernanța de mediu. Grupul va fi denumit „Forumul privind conformarea cu legislația de mediu și guvernanța de mediu”.

Articolul 2

Sarcini

Sarcinile grupului sunt:

(a)

să asiste Comisia la coordonarea și monitorizarea punerii în aplicare a acțiunilor menite să îmbunătățească conformarea cu legislația de mediu și guvernanța de mediu, precum și la elaborarea propunerilor legislative sau a inițiativelor de politici în domeniul conformării cu legislația de mediu și al guvernanței de mediu, inclusiv în ceea ce privește:

(i)

promovarea conformării cu legislația de mediu, monitorizarea și asigurarea respectării acesteia (asigurarea conformării);

(ii)

accesul la justiție în probleme de mediu;

(iii)

accesul la informațiile legate de mediu;

(iv)

participarea publicului;

(v)

orice alt aspect legat de guvernanță;

(b)

să instituie cooperarea și coordonarea între Comisie, statele membre și rețelele profesionale paneuropene existente (3) în ceea ce privește aspectele legate de punerea în aplicare a legislației, programelor și politicilor Uniunii în domeniul mediului;

(c)

să încurajeze schimbul de experiență și de bune practici în domeniul conformării cu legislația de mediu și al guvernanței de mediu.

Articolul 3

Consultare

Comisia poate consulta grupul cu privire la orice subiect legat de punerea în aplicare a acțiunilor privind conformarea cu legislația de mediu și guvernanța de mediu, inclusiv de punerea în aplicare a acțiunilor menite să îmbunătățească conformarea cu legislația de mediu și guvernanța de mediu (4), de revizuirea acestora și de identificarea unor noi acțiuni după 2019.

Articolul 4

Componență

(1)   Membrii sunt autoritățile statelor membre și alte entități publice.

(2)   În particular, sunt membri ai grupului următoarele entități publice:

(a)

Rețeaua Uniunii Europene pentru punerea în aplicare și respectarea legislației din domeniul mediului;

(b)

Rețeaua europeană a procurorilor pentru mediu;

(c)

Forumul judecătorilor UE pentru mediu;

(d)

EnviCrimeNet;

(e)

Rețeaua europeană a directorilor agențiilor pentru protecția mediului;

(f)

Organizația Europeană a Instituțiilor Supreme de Audit;

(g)

Europol;

(h)

Eurojust.

(3)   Autoritățile statelor membre și alte entități publice își desemnează reprezentanții și sunt responsabile de furnizarea de către experții lor a unui înalt nivel de expertiză.

(4)   Membrii care nu mai sunt în măsură să contribuie în mod eficace la deliberările grupului de experți, care, în opinia serviciului competent al Comisiei, nu îndeplinesc condițiile prevăzute la articolul 339 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene sau care demisionează, nu mai sunt invitați să participe la reuniunile grupului și pot fi înlocuiți pentru perioada rămasă până la încheierea mandatului lor.

Articolul 5

Președinte

Grupul este prezidat de un reprezentant al Direcției Generale Mediu a Comisiei („DG ENV”).

Articolul 6

Mod de funcționare

(1)   Grupul acționează la solicitarea DG ENV în conformitate cu normele orizontale relevante ale Comisiei care se aplică grupurilor de experți („normele orizontale”) (5).

(2)   Reuniunile grupului au loc, în principiu, la sediul Comisiei.

(3)   DG ENV asigură serviciile de secretariat. La reuniunile grupului și ale subgrupurilor acestuia pot participa funcționari din alte servicii ale Comisiei care sunt interesați de activitățile acestora.

(4)   De comun acord cu DG ENV, grupul poate decide, cu majoritatea simplă a membrilor săi, ca deliberările să fie publice.

(5)   Procesele-verbale ale discuțiilor pe marginea fiecărui punct de pe ordinea de zi și avizele emise de grup sunt concludente și complete. Procesele-verbale se întocmesc de secretariat, sub responsabilitatea președintelui.

(6)   Grupul adoptă prin consens avizele, recomandările și rapoartele sale. În cazul unui vot, rezultatul votului se decide cu majoritatea simplă a membrilor. Membrii care au votat împotrivă au dreptul ca la avizele, recomandările sau rapoartele grupului să se anexeze un document care să rezume argumentele pe care se întemeiază poziția lor.

Articolul 7

Subgrupuri

(1)   DG ENV poate institui subgrupuri în scopul examinării unor aspecte specifice pe baza mandatului definit de DG ENV. Subgrupurile își desfășoară activitatea în conformitate cu normele orizontale și raportează grupului. După ce și-au îndeplinit mandatul, subgrupurile sunt dizolvate.

(2)   Membrii subgrupurilor care nu sunt membri ai grupului sunt selectați printr-o cerere publică de candidaturi, în conformitate cu normele orizontale (6).

Articolul 8

Experți invitați

DG ENV poate invita experți care dețin cunoștințe de specialitate cu privire la un anumit subiect de pe ordinea de zi, pentru a participa, ad hoc, la activitățile grupului sau ale subgrupurilor.

Articolul 9

Observatori

(1)   Persoanelor fizice, organizațiilor sau altor entități publice decât cele enumerate la articolul 4 li se poate acorda statutul de observator, în conformitate cu normele orizontale, pe baza unei invitații directe.

(2)   Organizațiile sau entitățile publice care au primit statutul de observator își desemnează reprezentanții.

(3)   Observatorii și reprezentanții acestora pot fi autorizați de președinte să participe la discuțiile grupului și să ofere cunoștințe de specialitate. Aceștia nu au însă drept de vot și nici nu participă la formularea recomandărilor sau a avizelor grupului.

Articolul 10

Regulament de procedură

La propunerea și cu acordul DG ENV, grupul își adoptă regulamentul de procedură cu majoritatea simplă a membrilor săi, pe baza regulamentului de procedură standard pentru grupurile de experți, în conformitate cu normele orizontale (7).

Articolul 11

Secretul profesional și gestionarea informațiilor clasificate

Membrii grupului și reprezentanții acestora, precum și experții și observatorii invitați, respectă obligațiile privind secretul profesional, care, în temeiul tratatelor și al normelor de aplicare a acestora, se aplică tuturor membrilor instituțiilor și personalului acestora, precum și normele de securitate ale Comisiei privind protecția informațiilor clasificate ale Uniunii, prevăzute în Deciziile (UE, Euratom) 2015/443 (8) și (UE, Euratom) 2015/444 (9) ale Comisiei. Dacă aceste obligații nu sunt respectate, Comisia poate lua toate măsurile care se impun.

Articolul 12

Transparență

(1)   Grupul și subgrupurile acestuia se înscriu în registrul grupurilor de experți și al altor entități similare ale Comisiei (denumit în continuare „registrul grupurilor de experți”).

(2)   În ceea ce privește componența grupului, în registrul grupurilor de experți se publică următoarele date:

(a)

denumirea autorităților statelor membre;

(b)

denumirea altor entități publice;

(c)

numele observatorilor.

(3)   Toate documentele relevante, incluzând ordinile de zi, procesele-verbale și contribuțiile participanților, se publică fie în registrul grupurilor de experți, fie prin intermediul unui link din registru către un site web specializat care conține informațiile respective. Accesul la site-urile web specializate nu este condiționat de înregistrarea ca utilizator sau de alte restricții. În special, ordinea de zi și alte documente de referință relevante se publică în timp util înainte de reuniune, iar procesele-verbale se publică fără întârziere după reuniune. Excepții de la publicare se prevăd doar dacă se consideră că divulgarea unui document ar putea afecta protecția unui interes public sau privat, astfel cum este definit la articolul 4 din Regulamentul (CE) nr. 1049/2001 al Parlamentului European și al Consiliului (10).

Articolul 13

Cheltuielile aferente reuniunilor

(1)   Participanții la activitățile grupului și ale subgrupurilor nu sunt remunerați pentru serviciile oferite.

(2)   Cheltuielile de călătorie și diurnele participanților la activitățile grupului și ale subgrupurilor sunt rambursate de către Comisie. Rambursarea se face în conformitate cu dispozițiile în vigoare în cadrul Comisiei și în limita creditelor disponibile repartizate serviciilor Comisiei în cadrul procedurii anuale de alocare a resurselor.

Adoptată la Bruxelles, 18 ianuarie 2018.

Pentru Comisie

Karmenu VELLA

Membru al Comisiei


(1)  COM(2018) 10.

(2)  Regulamentul (CE) nr. 45/2001 al Parlamentului European și al Consiliului din 18 decembrie 2000 privind protecția persoanelor fizice cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal de către instituțiile și organele comunitare și privind libera circulație a acestor date (JO L 8, 12.1.2001, p. 1).

(3)  Rețeaua Uniunii Europene pentru punerea în aplicare și respectarea legislației din domeniul mediului (IMPEL), Forumul judecătorilor UE pentru mediu (EUFJE), Rețeaua europeană a procurorilor pentru mediu (ENPE), EnviCrimeNet, Rețeaua europeană a directorilor agențiilor pentru protecția mediului (NEPA) și Organizația Europeană a Instituțiilor Supreme de Audit (EUROSAI).

(4)  COM(2018) 10.

(5)  Decizia Comisiei din 30 mai 2016 de instituire de norme orizontale privind crearea și funcționarea grupurilor de experți ale Comisiei, C(2016) 3301, articolul 13 alineatul (1).

(6)  C(2016) 3301, articolul 10 și articolul 14 alineatul (2).

(7)  C(2016) 3301, articolul 17.

(8)  Decizia (UE, Euratom) 2015/443 a Comisiei din 13 martie 2015 privind securitatea în cadrul Comisiei (JO L 72, 17.3.2015, p. 41).

(9)  Decizia (UE, Euratom) 2015/444 a Comisiei din 13 martie 2015 privind normele de securitate pentru protecția informațiilor UE clasificate (JO L 72, 17.3.2015, p. 53).

(10)  Regulamentul (CE) nr. 1049/2001 al Parlamentului European și al Consiliului din 30 mai 2001 privind accesul public la documentele Parlamentului European, ale Consiliului și ale Comisiei (JO L 145, 31.5.2001, p. 43).