27.12.2017   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 345/34


REGULAMENTUL (UE) 2017/2396 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI

din 13 decembrie 2017

de modificare a Regulamentelor (UE) nr. 1316/2013 și (UE) 2015/1017 în ceea ce privește prelungirea duratei Fondului european pentru investiții strategice și introducerea unor îmbunătățiri tehnice ale fondului și ale Platformei europene de consiliere în materie de investiții

PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolele 172 și 173, articolul 175 al treilea paragraf și articolul 182 alineatul (1),

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

după transmiterea proiectului de act legislativ către parlamentele naționale,

având în vedere avizul Comitetului Economic și Social European (1),

având în vedere avizul Comitetului Regiunilor (2),

hotărând în conformitate cu procedura legislativă ordinară (3),

întrucât:

(1)

De la prezentarea comunicării Comisiei intitulate „Un plan de investiții pentru Europa” („Planul de investiții”) în 26 noiembrie 2014, condițiile pentru absorbția investițiilor s-au îmbunătățit și revine încrederea în economia și în creșterea economică a Europei. În prezent, Uniunea se află în cel de-al patrulea an consecutiv de redresare moderată, creșterea PIB-ului său fiind de 2 % în 2015, însă ratele șomajului sunt în continuare superioare celor anterioare crizei. Eforturile cuprinzătoare inițiate prin Planul de investiții au condus deja la rezultate concrete, în pofida faptului că deocamdată nu poate fi estimat impactul deplin al Fondului european pentru investiții strategice (FEIS) asupra creșterii economice, întrucât efectele macroeconomice ale proiectelor de investiții mai mari nu pot fi imediate. Investițiile au crescut treptat în cursul anului 2017, dar ritmul este încă destul de lent și rămâne sub nivelurile anterioare.

(2)

Dinamica pozitivă a investițiilor ar trebui să fie menținută și ar trebui să se depună în continuare eforturi pentru a reda investițiilor o tendință sustenabilă pe termen lung care să se resimtă în economia reală. Mecanismele Planului de investiții funcționează și ar trebui consolidate pentru a continua mobilizarea investițiilor private, astfel încât să se genereze un impact macroeconomic substanțial și să contribuie la crearea de locuri de muncă în sectoare importante pentru viitorul Uniunii și acolo unde subzistă disfuncționalități ale pieței sau situații sub nivelul optim în ceea ce privește investițiile.

(3)

La 1 iunie 2016, Comisia a publicat o comunicare intitulată „Europa investește din nou – Bilanțul Planului de investiții pentru Europa și etapele următoare”, în care a prezentat realizările Planului de investiții și a schițat etapele următoare, inclusiv prelungirea FEIS dincolo de perioada inițială de trei ani, potențarea componentei pentru întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri) în cadrul existent și îmbunătățirea Platformei europene de consiliere în materie de investiții (EIAH).

(4)

La 11 noiembrie 2016, Curtea de Conturi Europeană a adoptat un aviz referitor la propunerea de regulament al Parlamentului European și al Consiliului de modificare a Regulamentelor (UE) nr. 1316/2013 și (UE) 2015/1017 și privind evaluarea de însoțire a acesteia realizată de Comisie în conformitate cu articolul 18 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2015/1017, intitulat „FEIS: o propunere venită prea devreme de majorare și de prelungire a fondului”.

(5)

FEIS, implementat și cofinanțat de Grupul Băncii Europene de Investiții (BEI), este pe cale, din perspectivă cantitativă, să își atingă obiectivul de a mobiliza investiții suplimentare în economia reală de cel puțin 315 000 000 000 EUR până la jumătatea anului 2018. Răspunsul pieței și absorbția pe piață au fost deosebit de rapide în cadrul componentei pentru IMM-uri, în cazul căreia FEIS a permis obținerea de rezultate cu mult peste așteptări și datorită faptului că la început a preluat și utilizat facilitățile și mandatele existente ale Fondului european de investiții (FEI) [InnovFin – Mecanismul de garantare pentru IMM-uri, COSME – Mecanismul de garantare a împrumuturilor (LGF) și mandatul BEI privind resursele de capital de risc (RCR)], ceea ce i-a permis să aibă un start accelerat. Astfel, în iulie 2016, componenta pentru IMM-uri a fost suplimentată cu 500 000 000 EUR, cu respectarea parametrilor existenți, prevăzuți în Regulamentul (UE) 2015/1017 al Parlamentului European și al Consiliului (4). Dată fiind cererea excepțională de pe piață pentru finanțare din FEIS destinată IMM-urilor, o pondere mai mare a finanțării urmează a fi direcționată spre IMM-uri. În acest sens, capacitatea sporită de a-și asuma riscuri a FEIS ar trebui direcționată, în proporție de 40 %, spre sporirea accesului la finanțare al IMM-urilor.

(6)

La 28 iunie 2016, Consiliul European a conchis că planul de investiții, în special FEIS, dăduse deja rezultate concrete și reprezentase un pas important pentru a contribui la mobilizarea investițiilor private, utilizând totodată în mod inteligent resurse bugetare limitate. Consiliul European a luat act de faptul că Comisia intenționa să prezinte curând propuneri privind viitorul Fondului european pentru investiții strategice, care ar fi trebuit examinate în regim de urgență de către Parlamentul European și Consiliu.

(7)

FEIS a fost instituit pentru o perioadă inițială de trei ani, cu scopul mobilizării unor investiții de minimum 315 000 000 000 EUR, susținând, astfel, obiectivul de a încuraja creșterea economică și crearea de locuri de muncă. Cu toate acestea, dorința de a atinge acest obiectiv principal nu ar trebui să fie mai importantă decât adiționalitatea proiectelor selectate. Prin urmare, Uniunea s-a angajat nu numai să prelungească perioada de investiții și capacitatea financiară a FEIS, ci și să pună mai mult accentul pe adiționalitate. Prelungirea vizează perioada actualului cadru financiar multianual și ar trebui să atragă investiții în valoare de cel puțin 500 000 000 000 EUR până în 2020. Pentru ca FEIS să devină și mai puternic și să atingă ținta de dublare a obiectivului de investiții, se impune ca prioritate să contribuie și statele membre.

(8)

FEIS și implementarea sa nu pot atinge potențialul maxim fără executarea acțiunilor care vizează consolidarea pieței unice, crearea unui mediu de afaceri favorabil și implementarea de reforme structurale durabile și echilibrate din punct de vedere social. În plus, proiectele bine structurate, ca parte a planurilor de investiții și de dezvoltare la nivelul statelor membre, sunt de o importanță majoră pentru succesul FEIS.

(9)

Pentru perioada de după 2020, Comisia intenționează să prezinte propunerile necesare pentru a se asigura că investițiile strategice vor continua la un nivel sustenabil. Orice propunere legislativă ar trebui să se bazeze pe concluziile unui raport din partea Comisiei și pe o evaluare independentă, inclusiv o evaluare macroeconomică a utilității menținerii unui mecanism de sprijinire a investițiilor. Raportul și evaluarea independentă ar trebui, de asemenea, să analizeze, în măsura în care este cazul, aplicarea Regulamentului (UE) 2015/1017, astfel cum este modificat prin prezentul regulament, în perioada de prelungire a punerii în aplicare a FEIS.

(10)

FEIS, astfel cum este prelungit prin prezentul regulament, ar trebui să vizeze disfuncționalitățile rămase ale pieței și situațiile sub nivelul optim care încă mai persistă în ceea ce privește investițiile și să continue să mobilizeze, cu adiționalitate consolidată, finanțare din partea sectorului privat în investiții cruciale pentru crearea de locuri de muncă, inclusiv pentru tineri, și pentru creștere economică și competitivitate în Europa în viitor. Astfel de investiții le includ pe cele din domeniul energiei, din cel al mediului și din cel al politicilor climatice, investițiile în capital social și uman și în infrastructurile aferente, investițiile în asistență medicală, cercetare și inovare, în transportul transfrontalier și transportul durabil, precum și investițiile legate de transformarea digitală. În special, contribuția operațiunilor sprijinite de FEIS pentru îndeplinirea obiectivelor ambițioase ale Uniunii stabilite în cadrul celei de a 21-a Conferințe a părților la Convenția-cadru a Organizației Națiunilor Unite asupra schimbărilor climatice (COP 21) și angajamentul Uniunii de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu 80-95 % ar trebui consolidate. Pentru a spori ponderea acțiunilor climatice în cadrul FEIS, BEI ar trebui să se bazeze pe experiența sa, fiind unul dintre cei mai importanți furnizori de fonduri pentru acțiuni în domeniul climei din întreaga lume, și să-și utilizeze metodologia de ultimă generație convenită la nivel internațional pentru a identifica în mod credibil componentele proiectelor de acțiune în domeniul climei sau modul de repartizare a costurilor. Proiectele nu ar trebui structurate în mod artificial pentru a se încadra în definiția întreprinderilor mici și mijlocii și a întreprinderilor mici cu capitalizare medie. De asemenea, ar trebui vizate din ce în ce mai mult proiecte prioritare de interconectare energetică și proiecte din domeniul eficienței energetice.

În plus, sprijinul din FEIS pentru autostrăzi ar trebui să se limiteze la sprijinirea investițiilor private și/sau publice în transporturi în țările beneficiare ale fondurilor de coeziune, în regiunile mai puțin dezvoltate sau în proiecte de transport transfrontaliere sau la cazurile în care aceste investiții sunt necesare fie pentru modernizarea, menținerea sau îmbunătățirea siguranței rutiere, pentru dezvoltarea dispozitivelor aferente sistemelor de transport inteligent (STI) sau pentru a garanta integritatea și standardele autostrăzilor existente din rețeaua de transport transeuropeană, în special zonele de parcare în condiții de siguranță, stațiile de alimentare cu combustibili alternativi ecologici și sistemele de încărcare cu energie electrică, fie pentru finalizarea rețelei de transport transeuropene până în 2030, în conformitate cu Regulamentele (UE) nr. 1316/2013 (5) și (UE) nr. 1315/2013 (6) ale Parlamentului European și ale Consiliului. În sectorul digital și în cadrul domeniului de aplicare al politicii ambițioase a Uniunii cu privire la economia digitală, ar trebui stabilite noi obiective pentru infrastructura digitală, pentru a se asigura eliminarea decalajului digital și faptul că Uniunea va fi un pionier la nivel mondial în noua eră a așa-numitului „internet al obiectelor”, a tehnologiei „blockchain” și a securității cibernetice și a rețelelor. Din motive de claritate, deși sunt deja eligibile, ar trebui să se prevadă explicit că proiectele din domeniul agriculturii, silviculturii, pescuitului și acvaculturii, precum și alte elemente ale bioeconomiei în sens mai larg, se încadrează în obiectivele generale eligibile pentru sprijin din partea FEIS.

(11)

Industriile culturale și creative joacă un rol esențial în reindustrializarea Europei, sunt un factor de creștere și se află într-o poziție strategică pentru a declanșa efecte de propagare inovatoare în alte sectoare ale economiei, precum turismul, comerțul cu amănuntul și tehnologiile digitale. În plus față de programul Europa creativă instituit prin Regulamentul (UE) nr. 1295/2013 al Parlamentului European și al Consiliului (7) și de Mecanismul de garantare pentru sectoarele culturale și creative instituit prin regulamentul menționat, FEIS ar trebui să contribuie la depășirea deficitului de capital în sectoarele respective, prin furnizarea unui sprijin suplimentar care să vină în completarea sprijinului acordat prin programul Europa creativă și prin Mecanismul de garantare pentru sectoarele culturale și creative, astfel încât să poată fi finanțat un volum mai mare din aceste proiecte cu un grad ridicat de risc.

(12)

Operațiunile care implică entități situate în Uniune care se extind în afara sa ar trebui, de asemenea, sprijinite de FEIS, atunci când promovează investițiile în Uniune, în special atunci când includ elemente transfrontaliere. EIAH ar trebui să ofere în mod proactiv sprijin pentru a promova și a încuraja operațiunile de acest tip.

(13)

Adiționalitatea, ca element esențial al FEIS, ar trebui consolidată în contextul selectării proiectelor. În special, ar trebui să fie eligibile pentru sprijin din FEIS doar operațiunile care vizează situații sub nivelul optim în ceea ce privește investițiile sau disfuncționalități ale pieței clar identificate. Operațiunile de infrastructură fizică din cadrul componentei pentru infrastructură și inovare care leagă două sau mai multe state membre, inclusiv operațiunile de infrastructură electronică, în special infrastructură de bandă largă, precum și serviciile necesare pentru construirea, darea în folosință, întreținerea sau funcționarea unei asemenea infrastructuri, ar trebui să constituie elemente importante de adiționalitate, ținând seama de dificultatea lor inerentă și de valoarea lor adăugată ridicată pentru Uniune.

(14)

FEIS ar trebui să vizeze, de regulă, proiecte cu un profil de risc mai ridicat decât proiectele sprijinite prin operațiunile obișnuite ale BEI, iar Comitetul pentru investiții al FEIS („Comitetul pentru investiții”) ar trebui, în momentul evaluării adiționalității, să ia în considerare riscurile care împiedică investițiile, precum riscul specific țării, sectorului sau regiunii respective și riscurile asociate inovării, mai ales în cazul tehnologiilor de stimulare a creșterii economice, a sustenabilității și a productivității care nu și-au dovedit încă viabilitatea.

(15)

Pentru a asigura o acoperire geografică mai vastă a FEIS și pentru a spori eficiența intervenției FEIS, ar trebui încurajate operațiunile de combinare și/sau finanțare mixtă, care combină formele de sprijin nerambursabile și/sau instrumentele financiare din bugetul general al Uniunii, precum fondurile structurale și de investiții europene sau cele disponibile în cadrul Mecanismului pentru interconectarea Europei (MIE) instituit prin Regulamentul (UE) nr. 1316/2013 și în cadrul Programului-cadru pentru cercetare și inovare (2014-2020) ‒ Orizont 2020, instituit prin Regulamentul (UE) nr. 1291/2013 al Parlamentului European și al Consiliului (8), cu finanțarea din partea Grupului BEI, inclusiv finanțarea din partea BEI în cadrul FEIS, precum și din partea altor investitori. Combinarea și/sau finanțarea mixtă are/au scopul de a spori valoarea adăugată a cheltuielilor Uniunii prin atragerea unor resurse suplimentare din partea investitorilor privați și de a asigura viabilitatea din punct de vedere economic și financiar a acțiunilor sprijinite. În acest scop, au fost transferate credite în valoare de 1 000 000 000 EUR, în paralel cu prezentarea propunerii Comisiei privind prezentul regulament, de la instrumentele financiare ale MIE la partea de grant a MIE, pentru a se facilita finanțarea mixtă cu FEIS. Un apel de oferte de finanțare mixtă a fost lansat cu succes în acest sens în februarie 2017. Alți 145 000 000 EUR sunt transferați la alte instrumente financiare relevante, în special cele care vizează eficiența energetică. Sunt necesare măsuri suplimentare pentru a se asigura că fondurile Uniunii și sprijinul FEIS pot fi combinate cu ușurință.

Deși Comisia a publicat deja orientări concrete privind acest aspect, problema combinării fondurilor Uniunii cu FEIS ar trebui aprofundată în continuare, în scopul de a majora investițiile care beneficiază de pe urma efectului de levier oferit de combinarea fondurilor Uniunii cu FEIS, ținând seama de posibilele evoluții legislative. Pentru a asigura eficiența economică și un efect de levier adecvat, o astfel de finanțare mixtă nu ar trebui să depășească 90 % din costurile totale ale proiectului pentru regiunile mai puțin dezvoltate și 80 % pentru toate celelalte regiuni.

(16)

Pentru a se consolida utilizarea FEIS în regiunile mai puțin dezvoltate și pentru cele aflate în tranziție, ar trebui extinsă sfera obiectivelor generale eligibile pentru sprijin din FEIS. Proiectele ar urma să fie în continuare examinate de Comitetul pentru investiții și trebuie să respecte aceleași criterii de eligibilitate pentru utilizarea garanției constituite în temeiul Regulamentului (UE) 2015/1017 („garanția UE”), inclusiv principiul adiționalității. Dat fiind faptul că nu ar trebui să existe restricții cu privire la mărimea proiectelor eligibile pentru sprijin din partea FEIS, proiectele la scară redusă nu ar trebui descurajate să solicite finanțare din partea FEIS. În plus, sunt necesare măsuri suplimentare pentru a consolida asistența tehnică și pentru a promova FEIS în regiunile mai puțin dezvoltate și în cele în tranziție.

(17)

Platformele de investiții reprezintă un instrument esențial pentru a trata disfuncționalitățile pieței, în special cele legate de finanțarea de proiecte multiple, regionale sau sectoriale, inclusiv proiecte în domeniul eficienței energetice și proiecte transfrontaliere. De asemenea, este important să se încurajeze parteneriatele cu băncile sau instituțiile naționale de promovare, inclusiv pentru crearea de platforme de investiții. Cooperarea cu intermediarii financiari poate juca, de asemenea, un rol important în această privință. În acest context, BEI ar trebui, dacă este cazul, să delege evaluarea, selecția și monitorizarea de subproiecte la scară redusă intermediarilor financiari sau vehiculelor eligibile aprobate.

(18)

În cazul în care se deleagă evaluarea, selecția și monitorizarea proiectelor la scară redusă intermediarilor financiari sau vehiculelor eligibile aprobate, Comitetul pentru investiții nu ar trebui să își rezerve dreptul de a aproba utilizarea garanției UE pentru subproiecte în cadrul unor astfel de operațiuni de finanțare și de investiții ale BEI, atunci când contribuția FEIS la asemenea subproiecte la scară redusă este inferioară unui anumit prag. Comitetul director al FEIS („Comitetul director”) ar trebui, după caz, să furnizeze orientări privind procedura care urmează să fie utilizată de Comitetul pentru investiții pentru evaluarea subproiectelor care depășesc acest prag.

(19)

Pe durata întregii perioade de investiții, pentru a permite FEIS să sprijine investițiile, Uniunea ar trebui să ofere garanția UE, care nu ar trebui să depășească în niciun moment 26 000 000 000 EUR și din care maximum 16 000 000 000 EUR ar trebui să fie disponibile înainte de 6 iulie 2018.

(20)

Se preconizează că, atunci când garanția UE este combinată cu cuantumul de 7 500 000 000 EUR care urmează a fi oferit de BEI, sprijinul din FEIS ar trebui să genereze investiții suplimentare în cuantum de 100 000 000 000 EUR din partea BEI și FEI. Potrivit previziunilor, cuantumul de 100 000 000 000 EUR sprijinit de FEIS va genera investiții suplimentare în economia reală de cel puțin 500 000 000 000 EUR până la sfârșitul anului 2020.

(21)

Pentru a se finanța o parte a contribuției bugetului general al Uniunii la fondul de garantare al UE pentru investițiile suplimentare care urmează a fi realizate, ar trebui efectuat un transfer din pachetul financiar disponibil pentru MIE prevăzut în Regulamentul (UE) nr. 1316/2013, precum și din veniturile și rambursările aferente instrumentului de datorie al MIE și Fondului european 2020 pentru energie, schimbări climatice și infrastructură („Fondul Marguerite”). Transferurile din venituri și rambursări necesită o derogare de la articolul 140 alineatul (6) al doilea și al treilea paragraf din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 966/2012 al Parlamentului European și al Consiliului (9), pentru a se autoriza utilizarea acestora de către un alt instrument.

(22)

Pe baza experienței dobândite grație investițiilor sprijinite de FEIS, valoarea țintă a fondului de garantare ar trebui stabilită la 35 % din totalul obligațiilor aferente garanției UE, pentru a se asigura astfel un nivel de protecție adecvat.

(23)

Dată fiind cererea excepțională de pe piață pentru finanțare din FEIS destinată IMM-urilor, cerere care este de așteptat să continue, ar trebui potențată componenta pentru IMM-uri a FEIS. Ar trebui să se acorde o atenție deosebită întreprinderilor sociale și serviciilor sociale, inclusiv prin dezvoltarea și utilizarea unor instrumente noi, adecvate nevoilor și particularităților sectorului întreprinderilor sociale și serviciilor sociale.

(24)

BEI și FEI ar trebui să se asigure că beneficiarii finali, inclusiv IMM-urile, sunt conștienți de existența sprijinului din partea FEIS, pentru a se spori vizibilitatea garanției UE. O trimitere clară la FEIS ar trebui să fie inclusă în acordurile care prevăd sprijin din partea FEIS.

(25)

În vederea unei transparențe sporite a operațiunilor FEIS, Comitetul pentru investiții ar trebui să explice, în deciziile sale, care sunt făcute publice și accesibile, motivele pentru care consideră că o operațiune ar trebui să beneficieze de garanția UE, concentrându-se mai ales asupra îndeplinirii criteriului privind adiționalitatea. Tabelul comparativ al indicatorilor ar trebui făcut public imediat după semnarea unei operațiuni în cadrul garanției UE. Publicarea nu ar trebui să conțină informații sensibile din punct de vedere comercial.

(26)

Tabelul comparativ ar trebui utilizat în strictă conformitate cu prezentul regulament, precum și cu Regulamentul delegat (UE) 2015/1558 al Comisiei (10) și cu anexa la acesta, ca un instrument independent și transparent de evaluare, cu ajutorul căruia Comitetul pentru investiții stabilește prioritățile în ceea ce privește utilizarea garanției UE pentru operațiuni care obțin punctaje și valoare adăugată mai mari. BEI ar trebui să calculeze ex ante punctajele și indicatorii și să monitorizeze rezultatele până la finalizarea proiectelor.

(27)

Pentru a îmbunătăți evaluarea proiectelor, Comitetul director ar trebui, în orientarea strategică a FEIS, să stabilească un scor minim pentru fiecare pilon din tabelul comparativ.

(28)

Dispozițiile relevante ale politicii Uniunii privind jurisdicțiile necooperante în scopuri fiscale sunt prevăzute în actele juridice ale Uniunii și în concluziile Consiliului, în special în anexa la concluziile din 8 noiembrie 2016, și în orice actualizări ulterioare.

(29)

Obligația de diligență în ceea ce privește operațiunile de finanțare și de investiții ale BEI în temeiul prezentului regulament ar trebui să includă o verificare aprofundată a conformității cu legislația Uniunii aplicabilă și cu standardele internaționale și ale Uniunii privind combaterea spălării banilor, lupta împotriva finanțării terorismului, a fraudei fiscale și a evitării obligațiilor fiscale. În plus, în cadrul raportării FEIS, BEI ar trebui să furnizeze informații, pentru fiecare țară, cu privire la conformitatea operațiunilor FEIS cu politica BEI și FEI privind jurisdicțiile necooperante, precum și lista intermediarilor cu care cooperează BEI și FEI.

(30)

Ar fi oportune anumite clarificări tehnice privind conținutul acordului referitor la gestionarea FEIS, la acordarea garanției UE și la instrumentele prevăzute de acord, inclusiv acoperirea riscului valutar în anumite situații. Acordul cu BEI referitor la gestionarea FEIS și la acordarea garanției UE ar trebui adaptat pentru a fi consecvent cu prezentul regulament.

(31)

Deși obiectivul ei îl constituie completarea actualelor servicii de consultanță ale BEI și ale Comisiei, astfel încât să acționeze ca platformă unică de consultanță tehnică pentru finanțarea proiectelor în cadrul Uniunii, EIAH ar trebui îmbunătățită, iar activitățile ei ar trebui să se concentreze și asupra eforturilor active de diversificare sectorială și geografică a FEIS, de sprijinire a BEI și a băncilor sau instituțiilor naționale de promovare în inițierea și dezvoltarea de operațiuni, îndeosebi în regiunile mai puțin dezvoltate și în regiunile aflate în tranziție, precum și, dacă este necesar, de a contribui la structurarea cererii de sprijin din partea FEIS. EIAH ar trebui să se străduiască să încheie cel puțin un acord de cooperare cu o bancă sau instituție națională de promovare pentru fiecare stat membru. În statele membre în care nu există o bancă sau instituție națională de promovare, EIAH ar trebui să ofere, după caz, și la cererea statului membru în cauză, sprijin consultativ proactiv pentru înființarea unei astfel de bănci sau instituții. EIAH ar trebui să sprijine cu o atenție deosebită pregătirea proiectelor care implică două sau mai multe state membre și a proiectelor care contribuie la îndeplinirea obiectivelor COP 21. Totodată, EIAH ar trebui să contribuie activ la instituirea platformelor de investiții și să ofere sfaturi privind combinarea cu FEIS a altor surse de finanțare ale Uniunii. Ar trebui să se asigure o reprezentanță locală a EIAH, în cazurile în care este necesară, ținând seama de sistemele de sprijin existente, cu scopul de a oferi, pe teren, asistență concretă, proactivă și personalizată.

(32)

Semestrul european pentru coordonarea politicilor economice se bazează pe o analiză detaliată a planurilor statelor membre de reforme bugetare, macroeconomice și structurale și le oferă recomandări specifice fiecărei țări. În acest context, BEI ar trebui să informeze Comisia cu privire la constatările sale privind obstacolele și blocajele din calea investițiilor în statele membre, identificate atunci când se efectuează operațiuni de investiții care fac obiectul prezentului regulament. Comisia este invitată să țină seama de aceste constatări, printre altele, în lucrările sale întreprinse în contextul celui de-al treilea pilon al Planului de investiții.

(33)

Pentru a remedia disfuncționalitățile și lacunele pieței, pentru a stimula investiții suplimentare adecvate și pentru a promova echilibrul geografic și regional al operațiunilor sprijinite de FEIS, în urmărirea obiectivului de a promova creșterea economică, crearea de locuri de muncă și investițiile este necesară o abordare integrată și raționalizată. Costul finanțării FEIS ar trebui să contribuie la atingerea acestor obiective.

(34)

Pentru a promova obiectivele în materie de investiții prevăzute de Regulamentul (UE) 2015/1017, ar trebui încurajată, unde se poate, finanțarea mixtă cu fonduri existente, pentru a asigura un nivel adecvat de concesionalitate în condițiile de finanțare a operațiunilor FEIS, inclusiv în ceea ce privește tarifarea operațiunilor.

(35)

În cazurile în care condițiile dificile de pe piața financiară ar împiedica realizarea unui proiect viabil sau dacă este necesar să se faciliteze crearea de platforme de investiții sau finanțarea de proiecte în sectoare sau domenii care se confruntă cu o disfuncționalitate semnificativă a pieței sau o situație a investițiilor sub nivelul optim, BEI și Comisia ar trebui să implementeze schimbări, în special legat de remunerarea garanției UE, cu scopul de a contribui la o reducere a costului finanțării operațiunii suportat de beneficiarul finanțării din partea BEI în cadrul FEIS, astfel încât să se faciliteze implementarea proiectului. Ar trebui depuse eforturi similare atunci când este necesar pentru a se asigura că FEIS sprijină proiecte la scară redusă. În cazul în care utilizarea unor intermediari la nivel local sau regional permite o scădere a costurilor suportate de FEIS pentru finanțarea proiectelor la scară redusă, ar trebui să se ia în considerare și această formă de utilizare.

(36)

Respectând nevoia de sustenabilitate financiară a FEIS, eforturile de a reduce costurile de finanțare ale operațiunilor FEIS în perioade în care situația pieței financiare este tensionată sau de a facilita crearea de platforme de investiții sau finanțarea de proiecte în sectoare sau domenii care se confruntă cu o disfuncționalitate semnificativă a pieței sau cu o situație a investițiilor sub nivelul optim, ar trebui coordonate cu alte resurse financiare ale Uniunii și instrumente disponibile mobilizate de Grupul BEI.

(37)

Prin urmare, Regulamentele (UE) nr. 1316/2013 și (UE) 2015/1017 ar trebui modificate în consecință,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Regulamentul (UE) 2015/1017 se modifică după cum urmează:

1.

La articolul 2 alineatul (4), litera (b) se înlocuiește cu următorul text:

„(b)

platforme transfrontaliere, la care participă mai multe țări, regionale sau macroregionale, care reunesc parteneri din mai multe state membre, regiuni sau din țări terțe interesați de proiecte desfășurate într-o anumită zonă geografică;”.

2.

Articolul 4 alineatul (2) se modifică după cum urmează:

(a)

litera (a) se modifică după cum urmează:

(i)

punctul (ii) se înlocuiește cu următorul text:

„(ii)

cuantumul, care nu este mai mic de 7 500 000 000 EUR în garanții sau lichidități, și condițiile contribuției financiare care urmează să fie furnizată de BEI prin intermediul FEIS;”;

(ii)

punctul (iv) se înlocuiește cu următorul text:

„(iv)

tarifarea operațiunilor în temeiul garanției UE, care trebuie să corespundă politicii de prețuri a BEI;”;

(iii)

se adaugă următorul punct:

„(v)

procedurile pentru a contribui, fără a aduce atingere Protocolului nr. 5 privind Statutul Băncii Europene de Investiții, anexat la Tratatul UE și la TFUE, și prerogativelor BEI prevăzute de respectivul statut, la o reducere a costului finanțării operațiunii suportat de beneficiarul finanțării din partea BEI în cadrul FEIS, în special prin modularea remunerării garanției UE, dacă este necesar, îndeosebi în cazurile în care condițiile dificile de pe piața financiară ar împiedica realizarea unui proiect viabil sau în care este necesar să se faciliteze crearea de platforme de investiții sau finanțarea de proiecte în sectoare sau domenii care se confruntă cu o disfuncționalitate semnificativă a pieței sau cu o situație a investițiilor sub nivelul optim, în măsura în care nu afectează semnificativ fondurile necesare pentru provizionarea Fondului de garantare;”;

(b)

la litera (b), punctul (iii) se înlocuiește cu următorul text:

„(iii)

o dispoziție conform căreia Comitetul director decide în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 7 alineatul (3);”;

(c)

la litera (c), punctul (i) se înlocuiește cu următorul text:

„(i)

în conformitate cu articolul 11, norme detaliate referitoare la furnizarea garanției UE, inclusiv mecanismele sale privind acoperirea și acoperirea definită de către aceasta a portofoliilor de anumite tipuri de instrumente și respectivele evenimente care declanșează eventuale cereri de executare a garanției UE;”.

3.

La articolul 5, alineatul (1) se înlocuiește cu următorul text:

„(1)   În sensul prezentului regulament, «adiționalitate» înseamnă sprijinul oferit de FEIS operațiunilor care abordează disfuncționalități ale pieței sau situații de investiții sub nivelul optim și care nu ar fi putut fi desfășurate în perioada în care poate fi utilizată garanția UE sau nu ar fi putut fi desfășurate, în aceeași măsură, de către BEI, FEI sau în temeiul instrumentelor financiare existente ale Uniunii, fără sprijinul FEIS. Proiectele susținute de FEIS sprijină atingerea obiectivelor generale stabilite la articolul 9 alineatul (2), se străduiesc să creeze locuri de muncă și creștere durabilă și au, de regulă, un profil de risc mai ridicat decât proiectele sprijinite prin operațiunile obișnuite ale BEI. În general, portofoliul FEIS are un profil de risc mai ridicat decât portofoliul de investiții sprijinit de BEI în conformitate cu politicile sale obișnuite de investiții înainte de intrarea în vigoare a prezentului regulament.

Pentru o mai bună soluționare a disfuncționalităților pieței sau a situațiilor în care investițiile sunt sub nivelul optim și pentru a facilita, mai ales, utilizarea de platforme de investiții pentru proiectele la scară redusă, asigurându-se astfel complementaritatea și evitându-se în acest fel excluderea participanților de pe aceeași piață, activitățile speciale ale BEI sprijinite de FEIS au de preferință următoarele caracteristici în cazuri justificate corespunzător:

(a)

prezintă caracteristici de subordonare și adoptă inclusiv o poziție de rang inferior față de alți investitori;

(b)

participă la instrumente de partajare a riscurilor;

(c)

prezintă caracteristici transfrontaliere demonstrabile;

(d)

sunt expuse la riscuri specifice; sau

(e)

prezintă alte aspecte descrise mai detaliat în secțiunea 3 litera (d) din anexa II.

Fără a aduce atingere cerinței privind respectarea definiției adiționalității, menționată la primul paragraf, următoarele elemente constituie indicații solide privind adiționalitatea:

proiecte care atrag după sine un risc corespunzător activităților speciale ale BEI, astfel cum sunt definite la articolul 16 din Statutul BEI, mai ales dacă asemenea proiecte prezintă riscuri specifice țării, sectorului sau regiunii respective, îndeosebi de tipul celor întâlnite în regiuni mai puțin dezvoltate și în cele aflate în tranziție, și/sau dacă proiectele prezintă riscuri asociate cu inovarea, mai ales în cazul tehnologiilor de stimulare a creșterii economice, a sustenabilității și a productivității care nu și-au dovedit încă viabilitatea;

proiecte care vizează o infrastructură fizică, inclusiv digitală, ce leagă două sau mai multe state membre sau extinderea de la un stat membru la alt stat membru sau la mai multe state membre a unei astfel de infrastructuri sau servicii aferente;”.

4.

Articolul 6 se modifică după cum urmează:

(a)

la alineatul (1), teza introductivă se înlocuiește cu următorul text:

„Acordul privind FEIS prevede că FEIS trebuie să sprijine proiecte care vizează corectarea unor disfuncționalități ale pieței sau situații sub nivelul optim în ceea ce privește investițiile și care:”;

(b)

alineatul (2) se înlocuiește cu următorul text:

„(2)   În cazul operațiunilor desfășurate de BEI și FEI prin intermediari financiari, anvergura proiectelor eligibile pentru sprijin FEIS nu este limitată. Pentru a garanta că sprijinul acordat de FEIS acoperă și proiecte la scară redusă, BEI și FEI extind, dacă este necesar și pe cât posibil, cooperarea cu băncile sau instituțiile naționale de promovare și susțin posibilitățile oferite, inclusiv prin facilitarea creării de platforme de investiții.”

5.

Articolul 7 se modifică după cum urmează:

(a)

se introduce următorul alineat:

„(1a)   Toate instituțiile și organismele implicate în structurile de conducere ale FEIS depun eforturi pentru asigurarea echilibrului de gen în cadrul organismelor de conducere relevante ale FEIS.”;

(b)

la alineatul (3), primul și al doilea paragraf se înlocuiesc cu următorul text:

„(3)   Comitetul director este format din cinci membri: trei numiți de Comisie, unul numit de BEI și un expert numit ca membru fără drept de vot de către Parlamentul European. Expertul respectiv nu poate solicita sau accepta instrucțiuni din partea instituțiilor, organelor, oficiilor sau agențiilor Uniunii, a guvernului vreunui stat membru sau a oricărui alt organism public sau privat și acționează cu deplină independență. Expertul își îndeplinește atribuțiile în mod imparțial și în interesul FEIS.

Comitetul director își alege un președinte din rândul membrilor săi cu drept de vot pentru un mandat fix de trei ani, care poate fi prelungit o singură dată. Comitetul director discută cu toți membrii și ține cont în cea mai mare măsură posibilă de pozițiile lor. În cazul în care membrii nu pot ajunge la o poziție convergentă, Comitetul director ia deciziile prin vot unanim al membrilor săi cu drept de vot. Procesele-verbale ale reuniunilor Comitetului director prezintă pe larg pozițiile tuturor membrilor.

Procesele-verbale detaliate ale reuniunilor Comitetului director sunt publicate de îndată ce sunt aprobate de acesta. Parlamentul European este informat imediat cu privire la publicarea acestora.”;

(c)

la alineatul (5), al doilea paragraf se înlocuiește cu următorul text:

„Directorul executiv este asistat de un director executiv adjunct. Directorul executiv și directorul executiv adjunct participă la reuniunile Comitetului director în calitate de observatori. Trimestrial, directorul executiv prezintă Comitetului director rapoarte privind activitățile FEIS.”;

(d)

la alineatul (8), al treilea paragraf se modifică după cum urmează:

(i)

litera (e) se înlocuiește cu următorul text:

„(e)

politici climatice, protecția și gestionarea mediului;”;

(ii)

se adaugă următoarea literă:

„(l)

agricultură, silvicultură, pescuit, acvacultură sustenabile și alte elemente ale bioeconomiei în sens mai larg.”;

(e)

la alineatul (10), a doua teză se înlocuiește cu următorul text:

„Fiecare membru al Comitetului pentru investiții comunică fără întârziere Comitetului director, directorului executiv și directorului executiv adjunct toate informațiile necesare pentru verificarea continuă a absenței oricărui conflict de interese.”;

(f)

la alineatul (11) se adaugă următoarea teză:

„Directorului executiv îi revine răspunderea de a informa Comitetul director în legătură cu orice astfel de încălcare despre care ia cunoștință, precum și de a propune măsuri adecvate și de a monitoriza aplicarea acestora. Directorul executiv își exercită obligația de diligență cu privire la potențialele conflicte de interese în care ar putea fi implicat vreun membru al Comitetului pentru investiții.”;

(g)

alineatul (12) se modifică după cum urmează:

(i)

a doua teză din al doilea paragraf se înlocuiește cu următorul text:

„Deciziile prin care se aprobă utilizarea garanției UE se publică, sunt accesibile și includ motivarea deciziei, concentrându-se mai ales asupra îndeplinirii criteriului privind adiționalitatea. Deciziile fac referire, de asemenea, la evaluarea globală care se bazează pe tabelul comparativ al indicatorilor menționat la alineatul (14). Publicarea nu conține informații sensibile din punct de vedere comercial. În sprijinul luării unei decizii, Comitetul pentru investiții utilizează documentația furnizată de BEI.

Tabelul comparativ, un instrument ce permite Comitetului pentru investiții să stabilească prioritățile în privința utilizării garanției UE pentru operațiuni care prezintă punctaje și valoare adăugată mai mari, se pune la dispoziția publicului după semnarea unui proiect. Publicarea nu conține informații sensibile din punct de vedere comercial.

Părțile sensibile din punct de vedere comercial ale deciziilor Comitetului pentru investiții se transmit de către BEI Parlamentului European, la cerere, cu respectarea unor cerințe stricte de confidențialitate.”;

(ii)

al treilea paragraf se înlocuiește cu următorul text:

„BEI prezintă, de două ori pe an, Parlamentului European, Consiliului și Comisiei o listă ce conține toate deciziile adoptate de Comitetul pentru investiții, precum și tabelele comparative aferente tuturor acestor decizii. Lista este prezentată cu respectarea unor cerințe de confidențialitate stricte.”;

(h)

alineatul (14) se înlocuiește cu următorul text:

„(14)   Comisia este împuternicită să adopte acte delegate în conformitate cu articolul 23 alineatele (1), (2),(3) și (5) pentru a completa prezentul regulament prin întocmirea unui tabel comparativ al indicatorilor, ce urmează să fie folosit de Comitetul pentru investiții pentru a asigura evaluarea independentă și transparentă a utilizării potențiale și reale a garanției UE. Actele delegate respective se elaborează în strânsă cooperare cu BEI.

În cadrul orientării strategice a FEIS, Comitetul director stabilește un punctaj minim pentru fiecare pilon din tabelul comparativ, cu scopul de a îmbunătăți evaluarea proiectelor.

Pe baza unei cereri din partea BEI, Comitetul director poate autoriza Comitetul pentru investiții să examineze un proiect al cărui punctaj la oricare dintre piloni este sub punctajul minim atunci când, potrivit concluziilor evaluării globale cuprinse în tabelul comparativ, operațiunea din cadrul proiectului respectiv ar trata o disfuncționalitate semnificativă a pieței sau ar prezenta un nivel ridicat de adiționalitate.”

6.

Articolul 9 se modifică după cum urmează:

(a)

alineatul (2) se modifică după cum urmează:

(i)

partea introductivă se înlocuiește cu următorul text:

„(2)   Garanția UE se acordă pentru operațiuni de finanțare și de investiții ale BEI, aprobate de Comitetul pentru investiții, sau pentru finanțare ori garanții către FEI, pentru a efectua operațiuni de finanțare și de investiții ale BEI în conformitate cu articolul 11 alineatul (3).

După caz, BEI deleagă evaluarea, selecția și monitorizarea subproiectelor la scară redusă intermediarilor financiari sau vehiculelor eligibile aprobate, în special platformelor de investiții și băncilor sau instituțiilor naționale de promovare, cu scopul de a crește și a facilita accesul la finanțare pentru proiectele la scară redusă. În pofida celui de al treilea paragraf de la alineatul (5) din prezentul articol, Comitetul pentru investiții nu își păstrează dreptul de a aproba utilizarea garanției UE pentru subproiecte delegate intermediarilor financiari sau vehiculelor eligibile aprobate în cazul în care contribuția FEIS la astfel de subproiecte este mai mică de 3 000 000 EUR. Dacă este necesar, Comitetul director va oferi orientări cu privire la procedura prin care Comitetul pentru investiții decide în legătură cu utilizarea garanției UE pentru subproiecte, în cazul cărora contribuția FEIS este egală sau mai mare de 3 000 000 EUR.

Operațiunile în cauză sunt conforme cu politicile Uniunii și sprijină oricare dintre următoarele obiective generale:”;

(ii)

la litera (c), se adaugă următorul punct:

„(iv)

infrastructura feroviară, alte proiecte feroviare, precum și porturile maritime;”;

(iii)

la litera (e), se adaugă următoarele puncte:

„(ia)

tehnologia blockchain;

(ib)

internetul obiectelor;

(ic)

infrastructuri de securitate cibernetică și de protecție a rețelelor;”;

(iv)

litera (g) se modifică după cum urmează:

punctul (ii) se înlocuiește cu următorul text:

„(ii)

industriile culturale și creative, pentru care urmează să se autorizeze mecanisme financiare specifice acestui sector, în interacțiune cu programul Europa creativă, instituit prin Regulamentul (UE) nr. 1295/2013 al Parlamentului European și al Consiliului (*1) și cu Mecanismul de garantare pentru sectoarele culturale și creative instituit prin regulamentul menționat, în scopul de a furniza împrumuturi adecvate scopului urmărit destinate respectivelor industrii.

punctul (v) se înlocuiește cu următorul text:

„(v)

infrastructuri sociale, servicii sociale, economia socială și a solidarității;”;

(v)

se adaugă următoarele litere:

„(h)

agricultura, silvicultura, pescuitul, acvacultura sustenabile și alte elemente ale bioeconomiei în sens mai larg;

(i)

potrivit cerințelor prezentului regulament, în cazul regiunilor mai puțin dezvoltate și al regiunilor în tranziție enumerate în anexele I și II la Decizia de punere în aplicare 2014/99/UE a Comisiei (*2), alte industrii și servicii eligibile pentru sprijin din partea BEI.

(*2)  Decizia de punere în aplicare 2014/99/UE a Comisiei din 18 februarie 2014 de stabilire a listei regiunilor eligibile pentru finanțare din Fondul european de dezvoltare regională și din Fondul social european și a statelor membre eligibile pentru finanțare din Fondul de coeziune pentru perioada 2014-2020 (JO L 50, 20.2.2014, p. 22).”;"

(vi)

se adaugă următorul paragraf:

„Recunoscând natura bazată pe cerere a FEIS, BEI își propune ca cel puțin 40 % din finanțarea din FEIS în cadrul componentei pentru infrastructură și inovare să sprijine elementele din proiecte care contribuie la politicile climatice, în conformitate cu angajamentele asumate în cadrul celei de a 21-a Conferințe a părților la Convenția-cadru a Organizației Națiunilor Unite asupra schimbărilor climatice (COP 21). Finanțarea FEIS pentru IMM-uri și întreprinderile mici cu capitalizare medie nu este inclusă în acest calcul. BEI își utilizează metodologia convenită la nivel internațional pentru a identifica aceste componente ale proiectelor de acțiune în domeniul climei sau modul de repartizare a costurilor. În acest scop, dacă este necesar, Comitetul director oferă îndrumări detaliate.”;

(b)

alineatul (3) se înlocuiește cu următorul text:

„(3)   Perioada de investiții în care poate fi acordată garanția UE cu scopul de a sprijini operațiunile de finanțare și de investiții care fac obiectul prezentului regulament durează până la:

(a)

31 decembrie 2020, pentru operațiunile BEI pentru care s-a semnat un contract între BEI și beneficiar sau intermediarul financiar înainte de 31 decembrie 2022;

(b)

31 decembrie 2020, pentru operațiunile FEI pentru care s-a semnat un contract între FEI și intermediarul financiar înainte de 31 decembrie 2022.”;

(c)

alineatul (4) se înlocuiește cu următorul text;

„(4)   Dacă este necesar și în măsura în care este posibil, BEI cooperează cu băncile sau instituțiile naționale de promovare și cu platformele de investiții.”;

(d)

la alineatul (5), al treilea paragraf se înlocuiește cu următorul text:

„Comitetul pentru investiții poate decide să își rezerve dreptul de a aproba proiectele noi înaintate de intermediarii financiari sau în cadrul vehiculelor eligibile aprobate.”

7.

La articolul 10 alineatul (2), litera (a) se înlocuiește cu următorul text:

„(a)

împrumuturi ale BEI, garanții, contragaranții, instrumente de pe piața de capital, orice altă formă de finanțare sau instrument de îmbunătățire a condițiilor de creditare, inclusiv datoria subordonată, participații la capital sau la cvasicapital, inclusiv în favoarea băncilor sau instituțiilor naționale de promovare, a platformelor sau a fondurilor de investiții;”.

8.

Articolul 11 se modifică după cum urmează:

(a)

alineatul (1) se înlocuiește cu următorul text:

„(1)   Garanția UE nu depășește în niciun caz 26 000 000 000 EUR, din care o parte se poate aloca pentru finanțarea sau garanțiile acordate FEI de către BEI în conformitate cu alineatul (3). Plățile totale nete de la bugetul general al Uniunii efectuate în baza garanției UE nu depășesc 26 000 000 000 EUR și nu depășesc 16 000 000 000 EUR anterior datei de 6 iulie 2018.”;

(b)

alineatul (3) se înlocuiește cu următorul text:

„(3)   În cazul în care BEI acordă FEI finanțare sau garanții pentru a efectua operațiuni de finanțare și de investiții ale BEI, garanția UE prevede o garanție integrală pentru o asemenea finanțare sau garanție până la o limită inițială de 6 500 000 000 EUR, cu condiția ca BEI să furnizeze treptat finanțare sau garanții în cuantum de cel puțin 4 000 000 000 EUR, fără acoperire de către garanția UE. Fără a aduce atingere alineatului (1), limita de 6 500 000 000 EUR poate fi ajustată, după caz, de către Comitetul director până la cel mult 9 000 000 000 EUR, fără ca BEI să aibă obligația să ofere sume echivalente ce depășesc cuantumul de 4 000 000 000 EUR.”;

(c)

la alineatul (6), literele (a) și (b) se înlocuiesc cu următorul text:

„(a)

în cazul instrumentelor de datorie menționate la articolul 10 alineatul (2) litera (a):

(i)

principalul și toate dobânzile și sumele datorate BEI, dar care nu au fost primite de aceasta în conformitate cu condițiile operațiunilor de finanțare până la data la care se înregistrează neplata; în cazul datoriei subordonate, o amânare, o reducere sau o ieșire forțată se consideră un eveniment de nerambursare;

(ii)

pierderile generate de fluctuațiile unor valute altele decât euro pe piețe pe care posibilitățile de acoperire a riscului pe termen lung sunt limitate;

(b)

în cazul investițiilor de capital sau de cvasicapital menționate la articolul 10 alineatul (2) litera (a), sumele investite și costurile de finanțare conexe, precum și pierderile rezultate din fluctuațiile unor valute altele decât euro;”.

9.

Articolul 12 se modifică după cum urmează:

(a)

alineatul (5) se înlocuiește cu următorul text:

„(5)   Sumele cu care este alimentat fondul de garantare, menționate la alineatul (2), se utilizează pentru a atinge un nivel corespunzător („valoarea-țintă”) care să reflecte valoarea totală a obligațiilor aferente garanției UE. Valoarea-țintă este de 35 % din totalul obligațiilor aferente garanției UE.”;

(b)

alineatele (7)-(10) se înlocuiesc cu următorul text:

„(7)   După 1 iulie 2018, dacă, în urma unor cereri de executare a garanției UE, nivelul fondului de garantare scade sub 50 % din valoarea-țintă sau ar putea, potrivit unei evaluări a riscurilor efectuate de Comisie, să scadă sub nivelul respectiv în cel mult un an, Comisia prezintă un raport referitor la orice măsuri excepționale care ar putea fi necesare.

(8)   În urma unei cereri de executare a garanției UE, sumele prevăzute la alineatul (2) literele (b) și (d) de la prezentul articol care alimentează fondul de garantare după atingerea valorii-țintă sunt utilizate în limitele perioadei de investiție prevăzute la articolul 9 pentru a reface garanția UE la valoarea sa întreagă.

(9)   Sumele care alimentează fondul de garantare prevăzute la alineatul (2) litera (c) sunt utilizate pentru a reface garanția UE la valoarea sa întreagă.

(10)   În cazul în care garanția UE este restabilită integral la o valoare de 26 000 000 000 EUR, orice sumă din fondul de garantare în plus față de valoarea-țintă se plătește la bugetul general al Uniunii și constituie venit alocat intern, în conformitate cu articolul 21 alineatul (4) din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 966/2012, pentru orice linie bugetară care ar fi putut fi utilizată ca sursă de realocare către fondul de garantare.”

10.

Articolul 14 se modifică după cum urmează:

(a)

alineatul (1) se modifică după cum urmează:

(i)

la primul paragraf, a doua teză se înlocuiește cu următorul text:

„Acest sprijin include acordarea unui sprijin specific privind utilizarea asistenței tehnice pentru structurarea proiectelor, privind utilizarea unor instrumente financiare inovatoare, utilizarea parteneriatelor de tip public-privat și, după caz, furnizarea de informații privind chestiunile relevante legate de dreptul Uniunii, ținând cont de specificul și de nevoile statelor membre în care piețele financiare sunt mai puțin dezvoltate, precum și de situația din diferite sectoare.”;

(ii)

la al doilea paragraf, se adaugă următoarea teză:

„De asemenea, EIAH sprijină pregătirea proiectelor din domeniul politicilor climatice și din cel al economiei circulare sau a componentelor unor astfel de proiecte, în special în contextul COP 21, pregătirea proiectelor din sectorul digital, precum și pregătirea proiectelor menționate la articolul 5 alineatul (1) al treilea paragraf a doua liniuță.”;

(b)

alineatul (2) se modifică după cum urmează:

(i)

litera (c) se înlocuiește cu următorul text:

„(c)

mobilizarea cunoștințelor locale pentru a facilita sprijinul FEIS în întreaga Uniune și contribuția activă, ori de câte ori este posibil, la îndeplinirea obiectivului de diversificare sectorială și geografică al FEIS menționat în anexa II secțiunea 8, prin sprijinirea inițierii și dezvoltării de operațiuni de către BEI și de către băncile sau instituțiile naționale de promovare, în special în regiunile mai puțin dezvoltate și în regiunile în tranziție, precum și, dacă este necesar, printr-o contribuție la structurarea cererii de sprijin din partea FEIS;”;

(ii)

litera (e) se înlocuiește cu următorul text:

„(e)

furnizarea de sprijin consultativ proactiv, dacă este necesar, printr-o reprezentanță locală, cu privire la instituirea platformelor de investiții, în special a platformelor de investiții transfrontaliere și macroregionale în care sunt implicate mai multe state membre și/sau regiuni;”;

(iii)

se adaugă următoarele dispoziții:

„(f)

utilizarea potențialului de a atrage și de a finanța proiecte la scară redusă, inclusiv prin intermediul platformelor de investiții;

(g)

furnizarea de sprijin consultativ privind combinarea cu FEIS a altor surse de finanțare ale Uniunii, precum fondurile structurale și de investiții europene, Orizont 2020 și Mecanismul pentru interconectarea Europei instituit prin Regulamentul (UE) nr. 1316/2013, cu scopul de a soluționa problemele practice legate de utilizarea unor astfel de surse de finanțare combinate;

(h)

furnizarea de sprijin proactiv pentru a promova și a încuraja operațiunile menționate la articolul 8 primul paragraf litera (b).”;

(c)

alineatul (5) se înlocuiește cu următorul text:

„(5)   Pentru a îndeplini obiectivul prevăzut la alineatul (1) și pentru a facilita furnizarea de sprijin consultativ la nivel local, EIAH vizează să utilizeze expertiza BEI, a Comisiei, a băncilor sau instituțiilor naționale de promovare și a autorităților de management al fondurilor structurale și de investiții europene.”;

(d)

se introduce următorul alineat:

„(5a)   BEI propune promotorilor de proiecte care solicită finanțare din partea BEI, în special în cazul proiectelor la scară redusă, să prezinte EIAH proiectele lor pentru a îmbunătăți, după caz, pregătirea proiectelor respective și/sau pentru a permite evaluarea posibilității de a grupa proiectele prin intermediul unor platforme de investiții. De asemenea, aceasta informează promotorii de proiecte cărora finanțarea BEI le-a fost refuzată sau care se confruntă cu lipsa fondurilor în pofida unei posibile finanțări din partea BEI, despre posibilitatea includerii proiectelor lor în cadrul Portalului european pentru proiecte de investiții.”;

(e)

la alineatul (6), a doua teză se înlocuiește cu următorul text:

„Cooperarea dintre EIAH, pe de o parte, și o bancă sau instituție națională de promovare, o instituție financiară internațională ori o instituție sau o autoritate de management, inclusiv cele care acționează în calitate de consultant la nivel național, având experiență relevantă pentru EIAH, pe de altă parte, poate lua forma unui parteneriat contractual. EIAH depune eforturi în vederea încheierii a cel puțin unui acord de cooperare cu o bancă sau instituție națională de promovare pentru fiecare stat membru. În statele membre în care nu există o bancă sau instituție națională de promovare, EIAH oferă, după caz și la cererea statului membru în cauză, sprijin consultativ proactiv pentru înființarea unei astfel de bănci sau instituții.”;

(f)

se introduce următorul alineat:

„(6a)   Pentru a obține o vastă acoperire geografică a serviciilor de consiliere pe teritoriul Uniunii și pentru a mobiliza cu succes cunoștințele locale cu privire la FEIS, se asigură o reprezentanță locală a EIAH acolo unde este necesar, ținând seama de sistemele de sprijin existente, cu scopul de a oferi pe teren asistență concretă, proactivă și personalizată. Reprezentanța locală a EIAH se instituie în special în statele membre sau în regiunile care se confruntă cu dificultăți de elaborare a proiectelor în cadrul FEIS. EIAH sprijină transferul de cunoștințe la nivel regional și local în vederea creării capacităților și expertizei regionale și locale.”;

(g)

alineatul (7) se înlocuiește cu următorul text:

„(7)   Din bugetul general al Uniunii se alocă o sumă de referință anuală de 20 000 000 EUR pentru a contribui la acoperirea costurilor operațiunilor EIAH până la 31 decembrie 2020 pentru serviciile menționate la alineatul (2), în măsura în care costurile respective nu sunt acoperite din suma rămasă din încasările provenite din taxele menționate la alineatul (4).”

11.

La articolul 16, alineatul (1) se înlocuiește cu următorul text:

„(1)   BEI, în cooperare cu FEI dacă este cazul, transmite semestrial un raport Comisiei cu privire la operațiunile de finanțare și de investiții ale BEI care fac obiectul prezentului regulament. Raportul include o evaluare a respectării cerințelor privind utilizarea garanției UE, precum și a principalilor indicatori de performanță menționați la articolul 4 alineatul (2) litera (f) punctul (iv). Raportul cuprinde, de asemenea, date statistice, financiare și contabile despre fiecare operațiune de finanțare și de investiții a BEI, precum și date agregate. Raportul include de asemenea, o dată pe an, informații privind obstacolele cu care s-a confruntat BEI atunci când a efectuat operațiuni de investiții ce fac obiectul prezentului regulament.”

12.

Articolul 17 se modifică după cum urmează:

(a)

alineatul (1) se înlocuiește cu următorul text:

„(1)   La cererea Parlamentului European sau a Consiliului, președintele Comitetului director și directorul executiv raportează cu privire la performanța FEIS în fața instituției solicitante, inclusiv prin participarea la o audiere în fața Parlamentului European, la cererea acestuia. În plus, la cererea Parlamentului European sau a Consiliului, directorul executiv raportează instituției solicitante cu privire la activitatea Comitetului pentru investiții.”;

(b)

alineatul (2) se înlocuiește cu următorul text:

„(2)   Președintele Comitetului director și directorul executiv răspund verbal sau în scris la întrebările adresate FEIS de Parlamentul European sau Consiliu, în termen de cel mult cinci săptămâni de la data primirii întrebărilor. În plus, directorul executiv răspunde verbal sau în scris Parlamentului European sau Consiliului la întrebările privind activitatea Comitetului pentru investiții.”

13.

Articolul 18 se modifică după cum urmează:

(a)

alineatul (6) se înlocuiește cu următorul text:

„(6)   Atât înainte de prezentarea unei noi propuneri în contextul cadrului financiar multianual care începe în 2021, cât și la sfârșitul perioadei de investiții, Comisia prezintă Parlamentului European și Consiliului un raport conținând o evaluare independentă a aplicării prezentului regulament, care include:

(a)

o evaluare a funcționării FEIS, a utilizării garanției UE și a funcționării EIAH;

(b)

o evaluare a faptului că FEIS reprezintă o bună utilizare a resurselor din bugetul general al Uniunii, dacă mobilizează capital privat la un nivel suficient și dacă atrage investiții private;

(c)

o evaluare a faptului că menținerea unui mecanism de sprijinire a investițiilor este utilă din punct de vedere macroeconomic;

(d)

o evaluare, la sfârșitul perioadei de investiții, a aplicării procedurii prevăzute la articolul 4 alineatul (2) litera (a) punctul (v).”;

(b)

alineatul (7) se înlocuiește cu următorul text:

„(7)   Ținând seama în mod corespunzător de primul raport care conține o evaluare independentă, astfel cum se menționează la alineatul (6), Comisia, dacă este cazul, prezintă o propunere legislativă însoțită de o finanțare adecvată în temeiul cadrului financiar multianual care începe în 2021.”;

(c)

alineatul (8) se înlocuiește cu următorul text:

„(8)   Rapoartele menționate la alineatul (6) din prezentul articol includ o evaluare referitoare la utilizarea tabelului comparativ menționat la articolul 7 alineatul (14) și în Anexa II, în special în ceea ce privește caracterul adecvat al fiecărui pilon și rolul lor în cadrul evaluării. Rapoartele sunt însoțite de o propunere de revizuire a actului delegat menționat la articolul 7 alineatul (14), în cazul în care acest lucru este adecvat și justificat corespunzător prin prisma constatărilor.”

14.

La articolul 19, se adaugă următorul alineat:

„BEI și FEI informează sau obligă intermediarii financiari să informeze beneficiarii finali, inclusiv IMM-urile, în legătură cu existența sprijinului FEIS, asigurându-se că informațiile sunt vizibile în acordul relevant prin care se acordă sprijin FEIS, în special în cazul IMM-urilor, contribuind astfel la creșterea gradului de informare publică și a vizibilității.”

15.

La articolul 20, alineatul (2) se înlocuiește cu următorul text:

„(2)   În sensul alineatului (1) din prezentul articol, Curții de Conturi i se acordă, la solicitarea sa și conform articolului 287 alineatul (3) din TFUE, accesul deplin la orice document sau informație necesare pentru a-și executa sarcina.”

16.

La articolul 22, alineatul (1) se înlocuiește cu următorul text:

„(1)   Prin operațiunile de finanțare și de investiții care fac obiectul prezentului regulament, BEI și FEI respectă legislația Uniunii aplicabilă, precum și standardele Uniunii și cele convenite la nivel internațional și, în consecință, nu sprijină proiecte în temeiul prezentului regulament care contribuie la spălarea de bani, finanțarea terorismului, evitarea obligațiilor fiscale, frauda fiscală sau evaziunea fiscală.

În plus, BEI și FEI nu desfășoară operațiuni noi sau reînnoite cu entități înregistrate sau stabilite în jurisdicțiile enumerate în cadrul politicii relevante a Uniunii privind jurisdicțiile necooperante, ori care sunt identificate ca țări terțe cu grad înalt de risc în sensul articolului 9 alineatul (2) din Directiva (UE) 2015/849 a Parlamentului European și a Consiliului (*3), ori care nu respectă în mod efectiv standardele fiscale ale Uniunii sau cele convenite la nivel internațional referitoare la transparență și la schimbul de informații.

Atunci când încheie acorduri cu intermediarii financiari, BEI și FEI transpun cerințele prevăzute la prezentul articol în acordurile relevante și solicită intermediarilor financiari să raporteze cu privire la respectarea acestor cerințe.

BEI și FEI își revizuiesc politicile privind jurisdicțiile necooperante cel târziu după adoptarea listei Uniunii cu jurisdicțiile necooperante în scopuri fiscale.

Ulterior, BEI și FEI prezintă anual un raport Parlamentului European și Consiliului referitor la punerea în aplicare a politicilor lor privind jurisdicțiile necooperante, în legătură cu operațiunile de finanțare și de investiții ale FEIS, inclusiv informații pentru fiecare țară în parte și o listă a intermediarilor cu care cooperează.

(*3)  Directiva (UE) 2015/849 a Parlamentului European și a Consiliului din 20 mai 2015 privind prevenirea utilizării sistemului financiar în scopul spălării banilor sau finanțării terorismului, de modificare a Regulamentului (UE) nr. 648/2012 al Parlamentului European și al Consiliului și de abrogare a Directivei 2005/60/CE a Parlamentului European și a Consiliului și a Directivei 2006/70/CE a Comisiei (JO L 141, 5.6.2015, p. 73).”"

17.

La articolul 23 alineatul (2) primul paragraf, prima și a doua teză se înlocuiesc cu următorul text:

„Competența de a adopta acte delegate menționată la articolul 7 alineatele (13) și (14) se conferă Comisiei pentru o perioadă de cinci ani de la 4 iulie 2015. Comisia prezintă un raport cu privire la delegarea de competențe cel târziu cu nouă luni înainte de încheierea perioadei respective de cinci ani.”

18.

Anexa II se modifică în conformitate cu anexa la prezentul regulament.

Articolul 2

Regulamentul (UE) nr. 1316/2013 se modifică după cum urmează:

1.

La articolul 5, alineatul (1) se înlocuiește cu următorul text:

„(1)   Pachetul financiar de punere în aplicare aferent MIE pentru perioada 2014-2020 este de 30 192 259 000 EUR în prețuri curente. Această sumă se distribuie după cum urmează:

(a)

sectorul transporturilor: 24 050 582 000 EUR, din care 11 305 500 000 EUR se transferă din Fondul de coeziune pentru a fi cheltuiți, în conformitate cu prezentul regulament, doar în statele membre eligibile pentru finanțare din Fondul de coeziune;

(b)

sectorul telecomunicațiilor: 1 066 602 000 EUR;

(c)

sectorul energetic: 5 075 075 000 EUR.

Aceste sume nu aduc atingere aplicării mecanismului de flexibilitate prevăzut în Regulamentul (UE, Euratom) nr. 1311/2013 al Consiliului (*4).

(*4)  Regulamentul (UE, Euratom) nr. 1311/2013 al Consiliului din 2 decembrie 2013 de stabilire a cadrului financiar multianual pentru perioada 2014-2020 (JO L 347, 20.12.2013, p. 884).”"

2.

La articolul 14, se adaugă următoarele alineate:

„(5)   Prin derogare de la articolul 140 alineatul (6) al doilea și al treilea paragraf din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 966/2012, veniturile și rambursările din instrumentele financiare instituite în temeiul prezentului regulament, precum și din instrumentele financiare instituite în temeiul Regulamentului (CE) nr. 680/2007 care au fuzionat cu instrumente financiare instituite în temeiul prezentului regulament în conformitate cu alineatul (3) din prezentul articol, reprezintă, până la un cuantum maxim de 125 000 000 EUR, venituri alocate interne în sensul articolului 21 alineatul (4) din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 966/2012 pentru Fondul european pentru investiții strategice, instituit prin Regulamentul (UE) 2015/1017 al Parlamentului European și al Consiliului (*5).

(6)   Prin derogare de la articolul 140 alineatul (6) al doilea și al treilea paragraf din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 966/2012, veniturile și rambursările din Fondul european 2020 pentru energie, schimbări climatice și infrastructură („Fondul Marguerite”), instituit în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 680/2007, reprezintă, până la un cuantum maxim de 25 000 000 EUR, venituri alocate interne în sensul articolului 21 alineatul (4) din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 966/2012 pentru Fondul european pentru investiții strategice instituit prin Regulamentul (UE) 2015/1017.

(*5)  Regulamentul (UE) 2015/1017 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 iunie 2015 privind Fondul european pentru investiții strategice, Platforma europeană de consiliere în materie de investiții și Portalul european de proiecte de investiții și de modificare a Regulamentelor (UE) nr. 1291/2013 și (UE) nr. 1316/2013 – Fondul european pentru investiții strategice (JO L 169, 1.7.2015, p. 1).”"

Articolul 3

Prezentul regulament intră în vigoare în a treia zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Strasbourg, 13 decembrie 2017.

Pentru Parlamentul European

Președintele

A. TAJANI

Pentru Consiliu

Președintele

M. MAASIKAS


(1)  JO C 75, 10.3.2017, p. 57.

(2)  JO C 185, 9.6.2017, p. 62.

(3)  Poziția Parlamentului European din 12 decembrie 2017 (nepublicată încă în Jurnalul Oficial) și Decizia Consiliului din 12 decembrie 2017.

(4)  Regulamentul (UE) 2015/1017 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 iunie 2015 privind Fondul european pentru investiții strategice, Platforma europeană de consiliere în materie de investiții și Portalul european de proiecte de investiții și de modificare a Regulamentelor (UE) nr. 1291/2013 și (UE) nr. 1316/2013 – Fondul european pentru investiții strategice (JO L 169 1.7.2015, p. 1).

(5)  Regulamentul (UE) nr. 1316/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 decembrie 2013 de instituire a Mecanismului pentru Interconectarea Europei, de modificare a Regulamentului (UE) nr. 913/2010 și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 680/2007 și (CE) nr. 67/2010 (JO L 348 20.12.2013, p. 129).

(6)  Regulamentul (UE) nr. 1315/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 decembrie 2013 privind orientările Uniunii pentru dezvoltarea rețelei transeuropene de transport și de abrogare a Deciziei nr. 661/2010/UE (JO L 348 20.12.2013, p. 1).

(7)  Regulamentul (UE) nr. 1295/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 decembrie 2013 privind instituirea programului Europa creativă (2014-2020) și de abrogare a Deciziilor nr. 1718/2006/CE, nr. 1855/2006/CE și nr. 1041/2009/CE (JO L 347, 20.12.2013, p. 221).

(8)  Regulamentul (UE) nr. 1291/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 decembrie 2013 de instituire a Programului-cadru pentru cercetare și inovare (2014-2020) – Orizont 2020 și de abrogare a Deciziei nr. 1982/2006/CE (JO L 347, 20.12.2013, p. 104).

(9)  Regulamentul (UE, Euratom) nr. 966/2012 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 octombrie 2012 privind normele financiare aplicabile bugetului general al Uniunii și de abrogare a Regulamentului (CE, Euratom) nr. 1605/2002 al Consiliului (JO L 298, 26.10.2012, p. 1).

(10)  Regulamentul delegat (UE) 2015/1558 al Comisiei din 22 iulie 2015 de completare a Regulamentului (UE) 2015/1017 al Parlamentului European și al Consiliului, prin stabilirea unui tablou de bord al indicatorilor pentru aplicarea garanției UE (JO L 244, 19.9.2015, p. 20).


ANEXĂ

Anexa II la Regulamentul (UE) 2015/1017 se modifică după cum urmează:

1.

Secțiunea 2 se modifică după cum urmează:

(a)

la litera (b), se adaugă următoarele paragrafe:

„Acordarea de sprijin din FEIS pentru autostrăzi se limitează la investiții private și/sau publice privind:

transporturi în țări beneficiare ale fondurilor de coeziune, în regiuni mai puțin dezvoltate sau în proiecte de transport transfrontaliere;

modernizarea, menținerea sau îmbunătățirea siguranței rutiere, dezvoltarea dispozitivelor aferente sistemelor de transport inteligent (STI) sau garantarea integrității și a standardelor autostrăzilor existente din rețeaua de transport transeuropeană, în special zonele de parcare în condiții de siguranță, stațiile de alimentare cu combustibili alternativi ecologici și sistemele de încărcare cu energie electrică;

sprijinirea finalizării rețelei de transport transeuropene până în 2030.

Acordarea sprijinului FEIS este, de asemenea, posibilă în mod explicit pentru întreținerea și modernizarea infrastructurii de transport existente.”;

(b)

la litera (c), a doua teză se înlocuiește cu următorul text:

„În acest context, se preconizează că BEI va furniza finanțare în cadrul FEIS în scopul realizării unor investiții publice sau private în cuantum total de cel puțin 500 000 000 000 EUR, inclusiv finanțarea mobilizată prin FEI în cadrul operațiunilor FEIS legate de instrumentele menționate la articolul 10 alineatul (2) litera (b), prin băncile sau instituțiile naționale de promovare și prin accesul sporit la finanțare al entităților cu până la 3 000 de angajați.”

2.

În secțiunea 3, se adaugă următoarele dispoziții:

„(d)

prezența uneia sau mai multora dintre următoarele caracteristici ar duce, în mod normal, la clasificarea operațiunilor în categoria activităților speciale ale BEI:

subordonare în raport cu alți creditori, inclusiv băncile sau instituțiile naționale de promovare și creditorii privați;

participare la instrumente de partajare a riscurilor în care poziția asumată expune BEI la niveluri de risc ridicate;

expunere la riscuri specifice, precum riscurile specifice țării, sectorului sau regiunii respective, îndeosebi riscurile întâlnite în regiuni mai puțin dezvoltate și în regiuni aflate în tranziție și/sau riscurile asociate cu inovarea, mai ales în cazul tehnologiilor de stimulare a creșterii economice, a sustenabilității și a productivității care nu și-au dovedit încă viabilitatea;

caracteristici legate de capital, precum plățile legate de performanță; sau

alte aspecte identificabile care generează un risc de expunere sporit potrivit orientărilor BEI privind riscul de credit, precum riscul de contraparte, securitatea limitată și recurgerea numai la activele de proiect pentru rambursare;”.

3.

În secțiunea 5, se adaugă următoarea teză:

„Tabelul comparativ este publicat imediat după semnarea unei operațiuni în cadrul garanției UE, informațiile sensibile din punct de vedere comercial fiind excluse.”

4.

Secțiunea 6 se modifică după cum urmează:

(a)

litera (b) se modifică după cum urmează:

(i)

la prima liniuță, prima și a doua teză se înlocuiesc cu următorul text:

„Pentru operațiunile legate de datorie, BEI sau FEI efectuează o evaluare a riscurilor standard, care implică calculul probabilității de nerambursare și al ratei de recuperare. Pe baza acestor parametri, BEI sau FEI cuantifică riscul pentru fiecare operațiune.”;

(ii)

la a doua liniuță, prima teză se înlocuiește cu următorul text:

„Fiecărei operațiuni legate de datorie i se atribuie o clasificare în funcție de risc (Clasificarea operațiunilor de împrumut) conform sistemului BEI sau FEI de clasificare a împrumuturilor.”;

(iii)

la a treia liniuță, prima teză se înlocuiește cu următorul text:

„Proiectele sunt viabile din punct de vedere economic și tehnic, iar finanțarea BEI este structurată conform principiilor bunei gestiuni bancare și respectă principiile gestionării riscurilor ridicate stabilite de BEI sau FEI în orientările sale interne.”;

(iv)

a patra liniuță se înlocuiește cu următorul text:

„Costul produselor legate de datorie se stabilește în conformitate cu articolul 4 alineatul (2) litera (a) punctul (iv).”;

(b)

litera (c) se modifică după cum urmează:

(i)

la prima liniuță, a doua teză se înlocuiește cu următorul text:

„Pentru a se stabili dacă o operațiune implică sau nu riscuri de capital, indiferent de forma sa juridică și de nomenclatură, se recurge la evaluarea standard a BEI sau a FEI.”;

(ii)

la a doua liniuță, prima teză se înlocuiește cu următorul text:

„Operațiunile BEI legate de capital se realizează în conformitate cu normele și procedurile interne ale BEI sau ale FEI.”;

(iii)

a treia liniuță se înlocuiește cu textul următor:

„Costul investițiilor de capital se stabilește în conformitate cu articolul 4 alineatul (2) litera (a) punctul (iv).”

5.

În secțiunea 7, la litera (c) se elimină cuvântul „inițiale”.

6.

Secțiunea 8 se modifică după cum urmează:

(a)

la primul paragraf, din a doua teză se elimină cuvântul „inițiale”;

(b)

la litera (a) primul paragraf, din prima teză se elimină cuvântul „inițiale”;

(c)

la litera (b), din prima teză se elimină cuvântul „inițiale”.


Declarația Comisiei privind majorarea cu 225 de milioane EUR a programului aferent Mecanismului pentru interconectarea Europei

Ca urmare a acordului politic dintre Parlamentul European și Consiliu privind finanțarea FEIS 2.0, o sumă în valoare de 275 de milioane EUR va fi realocată pornind de la instrumentele financiare ale MIE, reprezentând o reducere de 225 de milioane EUR în comparație cu propunerea Comisiei.

Comisia confirmă că programarea financiară va fi revizuită pentru a reflecta majorarea cu 225 de milioane EUR aferentă programului MIE.

În cadrul procedurilor bugetare anuale pentru anii 2019-2020, Comisia va face propunerile necesare pentru a asigura alocarea optimă a acestei sume în cadrul programului MIE.