11.2.2017   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 36/59


DECIZIA DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2017/246 A CONSILIULUI

din 7 februarie 2017

de formulare a unei recomandări cu privire la prelungirea controlului temporar la frontierele interne în circumstanțe excepționale care periclitează funcționarea generală a spațiului Schengen

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (UE) 2016/399 al Parlamentului European și al Consiliului din 9 martie 2016 cu privire la Codul Uniunii privind regimul de trecere a frontierelor de către persoane (Codul frontierelor Schengen) (1), în special articolul 29,

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

întrucât:

(1)

În conformitate cu articolul 29 din Codul frontierelor Schengen, Consiliul a adoptat, la 12 mai 2016, la propunerea Comisiei, o Decizie de punere în aplicare de formulare a unei recomandări cu privire la controlul temporar la frontierele interne în circumstanțe excepționale care periclitează funcționarea generală a spațiului Schengen (2).

(2)

Consiliul a recomandat ca cinci state Schengen (Austria, Germania, Danemarca, Suedia și Norvegia) să mențină controlul temporar proporțional la frontiere în cazul unui număr limitat de secțiuni ale frontierelor lor interne pentru o perioadă de șase luni, în vederea abordării amenințării grave la adresa ordinii publice și a securității interne apărute în aceste state în urma combinației dintre deficiențele controalelor efectuate la frontierele externe în Grecia și fluxurile secundare de migranți în situație neregulamentară care au ajuns în UE prin Grecia și care ar putea intenționa să se deplaseze spre alte state Schengen. La data de 11 noiembrie 2016, această perioadă a fost prelungită de către Consiliu, la propunerea Comisiei, pentru încă trei luni.

(3)

În temeiul articolelor 25 și 29 din Codul frontierelor Schengen, perioada inițială recomandată de Consiliu poate fi din nou prelungită dacă circumstanțele excepționale persistă.

(4)

Recomandarea din 11 noiembrie 2016 prevedea că statele Schengen în cauză trebuie să prezinte lunar Comisiei rapoarte privind rezultatele controalelor efectuate și privind evaluarea referitoare la necesitatea menținerii unor astfel de controale, dacă este cazul. Comisia a primit astfel de rapoarte din partea tuturor statelor Schengen în cauză. Informațiile din rapoartele respective demonstrează că aceste controale au respectat condițiile stabilite în recomandare. De asemenea, informațiile respective confirmă o stabilizare treptată a situației în aceste state, cu o reducere continuă a numărului de persoane cărora le este refuzată intrarea, precum și a numărului de cereri de azil primite.

(5)

Totuși, în pofida acestor progrese, condițiile stabilite în foaia de parcurs „Înapoi la Schengen” pentru a se putea elimina toate controalele la frontierele interne și reveni la o funcționare normală a spațiului Schengen nu sunt încă pe deplin îndeplinite. În plus, în ciuda progreselor continue și a îmbunătățirii semnificative realizate de Grecia în 2016 cu privire la gestionarea frontierelor externe, în Grecia continuă să existe un număr important de migranți în situație neregulamentară. Pe baza tendințelor observate în trecut, statele membre cele mai afectate de deplasările secundare ale migranților în situație neregulamentară care vin din Grecia rămân expuse riscului generat de deplasările neregulamentare ale acestora.

(6)

În comunicarea sa intitulată „Înapoi la Schengen – o foaie de parcurs”, Comisia a identificat diferitele politici care trebuie instituite pentru a reveni la un spațiu Schengen pe deplin funcțional. În prezent, Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă devine rapid operațională, ceea ce îi permite să acorde asistență Greciei la frontiera externă din partea de nord a acestei țări începând din luna februarie 2017.

(7)

Un alt element identificat în foaia de parcurs „Înapoi la Schengen” este punerea în aplicare a Declarației UE-Turcia. Cel de al patrulea raport privind progresele înregistrate (3) confirmă tendința unor rezultate constante, în pofida a numeroase provocări. Totuși, această punere în aplicare trebuie monitorizată în mod constant. Același lucru este valabil și în ceea ce privește cooperarea convenită în cadrul declarației emise cu ocazia reuniunii liderilor rutei Balcanilor de Vest.

(8)

Prin urmare, persistă încă circumstanțele excepționale care constituie o amenințare gravă la adresa ordinii publice și a securității interne și care periclitează funcționarea generală a spațiului Schengen.

(9)

Având în vedere elementele de mai sus, pare, prin urmare, justificat, ca măsură de ultimă instanță, să se acorde o prelungire suplimentară a controalelor temporare la frontierele interne în cauză pentru statele Schengen care efectuează în prezent astfel de controale, și anume Austria, Germania, Danemarca, Suedia și țara asociată Norvegia, în conformitate cu articolul 29 din Codul frontierelor Schengen.

(10)

Pe baza indicatorilor factuali disponibili în acest stadiu, prelungirea respectivă nu ar trebui să depășească trei luni de la data adoptării prezentei decizii de punere în aplicare.

(11)

Statele membre care decid să efectueze în continuare controalele la frontiera internă prevăzute în prezenta decizie de punere în aplicare ar trebui să informeze în mod corespunzător celelalte state membre, Parlamentul European și Comisia.

(12)

Înainte de a opta pentru astfel de controale, statele membre în cauză ar trebui să examineze dacă nu ar putea fi utilizate măsuri alternative, altele decât controalele la frontieră, pentru a remedia cu eficacitate amenințarea identificată, cum ar fi exercitarea competențelor polițienești într-un mod compatibil cu articolul 23 din Codul frontierelor Schengen, și să decidă reintroducerea controalelor la frontierele interne în cauză numai în ultimă instanță, atunci când astfel de măsuri mai puțin restrictive pentru traficul transfrontalier nu pot aborda într-un mod suficient amenințările identificate. Ar trebui ca, în notificările lor, statele membre în cauză să comunice rezultatul acestui proces de reflecție și motivele pe baza cărora optează pentru controale la frontieră.

(13)

Controalele prevăzute în prezenta decizie de punere în aplicare ar trebui să continue să fie efectuate numai în măsura necesară, să aibă o intensitate limitată la minimul absolut necesar și să fie adaptate la împrejurări. În consecință, se poate preconiza că orice reducere suplimentară a fluxului ar trebui să conducă la suspendarea controalelor la anumite secțiuni ale frontierei. Ar trebui să se efectueze numai controale specifice, bazate pe o analiză de risc și pe date actualizate în mod constant pentru a optimiza beneficiile controalelor și a limita efectele negative ale acestora asupra liberei circulații. Ar trebui să se permită statelor Schengen afectate de aceste controale la sectoarele relevante ale frontierei să își exprime cu regularitate opiniile cu privire la necesitatea lor; statul Schengen care a decis reintroducerea unor astfel de controale ar trebui să țină seama de aceste opinii atunci când examinează și revizuiește necesitatea verificărilor respective, cu obiectivul reducerii lor treptate.

(14)

La sfârșitul fiecărei luni de punere în aplicare a prezentei decizii de punere în aplicare, ar trebui să li se transmită prompt Comisiei și Consiliului un raport complet privind rezultatele verificărilor efectuate, împreună cu o evaluare a necesității continuării acestora, atunci când este cazul. Acest raport ar trebui să cuprindă numărul total de persoane verificate, numărul total de refuzuri ale intrării aplicate în urma verificărilor, numărul total de decizii de returnare emise în urma verificărilor și numărul total de cereri de azil primite la frontierele interne la care au loc verificările.

(15)

Consiliul ia act de faptul că Comisia a anunțat că va continua să colaboreze cu statele Schengen în cauză pentru a se elimina treptat controalele temporare la frontierele interne, cu obiectivul de a se reveni la o funcționare normală a spațiului Schengen cât mai repede posibil.

(16)

Consiliul ia act, de asemenea, de faptul că Comisia a anunțat că va monitoriza îndeaproape aplicarea prezentei decizii de punere în aplicare,

RECOMANDĂ:

1.

Austriei, Germaniei, Danemarcei, Suediei și Norvegiei să prelungească aplicarea controalelor temporare proporționale la frontieră pentru o perioadă maximă de trei luni, cu începere de la 11 februarie 2017, la următoarele frontiere interne:

Austria: la frontiera terestră cu Ungaria și la frontiera terestră cu Slovenia;

Germania: la frontiera terestră cu Austria;

Danemarca: în porturile daneze cu legături prin feribot cu Germania și la frontiera terestră cu Germania;

Suedia: în porturile suedeze din regiunile polițienești Sud și Vest și la podul Öresund;

Norvegia: în porturile norvegiene cu legături prin feribot cu Danemarca, Germania și Suedia.

2.

Înainte de a decide prelungirea suplimentară a unor astfel de controale pe baza prezentei recomandări, statele membre în cauză ar trebui să facă schimb de opinii cu statul (statele) membru (membre) relevant(e) în vederea asigurării faptului că respectivele controale la frontierele interne sunt efectuate numai în cazul în care acest lucru este considerat necesar și proporțional. În plus, statele membre în cauză ar trebui să se asigure că respectivele controale la frontierele interne sunt efectuate numai în ultimă instanță, atunci când alte măsuri alternative nu pot obține același efect, și numai la acele părți ale frontierei interne unde se consideră că este necesar și proporțional, în conformitate cu Codul frontierelor Schengen. Statele membre în cauză ar trebui să informeze în mod corespunzător celelalte state membre, Parlamentul European și Comisia.

3.

Controalele la frontiere ar trebui să fie în continuare specifice, să se bazeze pe analize de risc și pe date actualizate în mod constant ale serviciilor de informații și să fie limitate – în ceea ce privește domeniul de aplicare, frecvența, locul și momentul în care sunt efectuate – la ceea ce este strict necesar pentru a răspunde amenințării grave și pentru a proteja ordinea publică și securitatea internă. Statul membru care efectuează controalele la frontierele interne prevăzute în prezenta decizie de punere în aplicare ar trebui să reexamineze săptămânal necesitatea, frecvența, locul și momentul efectuării controalelor, să adapteze intensitatea acestora la nivelul amenințării abordate, să le elimine treptat ori de câte ori este cazul și să prezinte prompt Comisiei și Consiliului, în fiecare lună, un raport.

Adoptată la Bruxelles, 7 februarie 2017.

Pentru Consiliu

Președintele

L. GRECH


(1)  JO L 77, 23.3.2016, p. 1.

(2)  JO L 151, 8.6.2016, p. 8.

(3)  Al patrulea raport privind progresele înregistrate în punerea în aplicare a Declarației UE-Turcia [COM(2016) 792].