19.7.2016   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 193/17


REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2016/1166 AL COMISIEI

din 17 mai 2016

de modificare a anexei X la Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește condițiile de achiziționare a sfeclei în sectorul zahărului începând cu 1 octombrie 2017

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 decembrie 2013 de instituire a unei organizări comune a piețelor produselor agricole și de abrogare a Regulamentelor (CEE) nr. 922/72, (CEE) nr. 234/79, (CE) nr. 1037/2001 și (CE) nr. 1234/2007 ale Consiliului (1), în special articolul 125 alineatul (4) litera (b),

întrucât:

(1)

În conformitate cu articolul 125 din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013, producătorii de sfeclă de zahăr și întreprinderile producătoare de zahăr trebuie să încheie acorduri interprofesionale scrise. Anexa XI la respectivul regulament stabilește anumite condiții de achiziționare a sfeclei până la sfârșitul anului de comercializare 2016/2017, în timp ce anexa X la respectivul regulament stabilește aceste condiții începând cu 1 octombrie 2017, când regimul cotelor se va fi încheiat.

(2)

Pentru a ține seama de caracteristicile specifice sectorului zahărului și de evoluția preconizată a acestui sector în perioada de după încheierea regimului cotelor, ar trebui modificate condițiile de achiziționare a sfeclei prevăzute în anexa X.

(3)

Începând cu 1 octombrie 2017, sectorul zahărului din sfeclă va trebui să se adapteze la dispariția regimului cotelor, care implică sfârșitul prețului minim pentru sfeclă și al reglementării cantităților producției interne. Prin urmare, sectorul are nevoie de un cadru juridic clar, în această tranziție de la un sector foarte bine reglementat la unul mai liberalizat. Producătorii și întreprinderile producătoare de zahăr au solicitat o mai mare securitate juridică în ceea ce privește normele aplicabile mecanismelor de repartizare a valorii, inclusiv în ceea ce privește câștigurile și pierderile legate de prețurile relevante ale pieței.

(4)

Lanțul de aprovizionare al zahărului din sfeclă din Uniune se caracterizează, în general, prin prezența multor producători de sfeclă de zahăr de dimensiuni în general mici și a unui număr limitat de întreprinderi producătoare de zahăr de mari dimensiuni. Având în vedere necesitatea furnizorilor de sfeclă de a-și planifica și de a-și organiza livrările de sfeclă către fabricile de zahăr în cursul perioadelor de recoltare a sfeclei, producătorii au interesul de a negocia anumite condiții referitoare la clauzele de repartizare a valorii pentru achiziționarea sfeclei de către întreprinderile în cauză. Aceasta este o caracteristică inerentă a lanțului de aprovizionare cu zahăr, care continuă să existe independent de prezența unui regim al cotelor. Clauzele de repartizare a valorii menționate la punctul XI din anexa XI la Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 permit în prezent producătorilor de sfeclă și întreprinderilor producătoare de zahăr să asigure aprovizionarea pe baza unor condiții de achiziționare predefinite, cu certitudinea de a partaja profiturile și costurile generate de lanțul de aprovizionare în beneficiul producătorilor de sfeclă. Un alt beneficiu al repartizării valorii constă în faptul că aceasta transmite în mod direct producătorilor semnalele de preț de pe piață.

(5)

Evoluția preconizată a sectorului în perioada de după încheierea regimului cotelor, precum și prețurile relativ scăzute ale zahărului observate recent, nu sunt susceptibile de a conduce la intrarea pe piață a unor noi întreprinderi de prelucrare a zahărului din sfeclă, deoarece, pentru a fi rentabile, investițiile necesare pentru crearea unei instalații de prelucrare a zahărului ar necesita un preț al zahărului mai ridicat decât prețul de piață preconizat pentru următorii ani de comercializare. Perspectivele pe termen mediu ale Comisiei prevăd mai degrabă o ajustare în jos a prețurilor în urma eliminării regimului cotelor. Astfel, structura actuală a sectorului zahărului din UE, inclusiv relația dintre producătorii de sfeclă și întreprinderile producătoare de zahăr ar trebui să se mențină în anii de comercializare de după eliminarea regimului cotelor, întrucât se preconizează că vor intra pe piață puține întreprinderi noi.

(6)

În cazul în care clauzele de repartizare a valorii nu se mențin, poziția producătorilor de sfeclă de zahăr în lanțul alimentar ar putea fi compromisă. În cazul pierderii posibilității de a negocia clauze de repartizare a valorii și, în special, în contextul unor prețuri scăzute, producătorii de sfeclă ar putea fi net dezavantajați pe plan economic.

(7)

Prin urmare, modificarea anexei X la Regulamentul (UE) nr. 1308/2013, pentru a permite negocierea unor clauze de repartizare a valorii, rămâne justificată. În consecință, posibilitatea de a negocia astfel de clauze ar continua să fie necesară după 1 octombrie 2017.

(8)

Pentru a facilita negocierea clauzelor de repartizare a valorii, este oportun ca astfel de negocieri să fie posibile doar între o întreprindere și furnizorii săi actuali sau potențiali.

(9)

Pentru a asigura un proces de negociere flexibil, introducerea unei clauze de repartizare a valorii ar trebui să fie opțională.

(10)

Prin urmare, anexa X la Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 ar trebui modificată în consecință.

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

La punctul XI din anexa X la Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 se adaugă punctul 5, după cum urmează:

„5.

O întreprindere producătoare de zahăr și vânzătorii de sfeclă în cauză pot conveni asupra unor clauze de repartizare a valorii, inclusiv în ceea ce privește câștigurile și pierderile înregistrate pe piață, pentru a stabili modul în care urmează să fie repartizată între ei orice evoluție a prețurilor relevante de pe piața zahărului sau de pe alte piețe ale materiilor prime.”

Articolul 2

Prezentul regulament intră în vigoare în a șaptea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 17 mai 2016.

Pentru Comisie

Președintele

Jean-Claude JUNCKER


(1)  JO L 347, 20.12.2013, p. 671.