26.5.2016   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 137/1


REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2016/822 AL COMISIEI

din 21 aprilie 2016

de modificare a Regulamentului delegat (UE) nr. 153/2013 cu privire la orizonturile de timp pentru perioada de lichidare, care trebuie avute în vedere pentru diferitele clase de instrumente financiare

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (UE) nr. 648/2012 al Parlamentului European și al Consiliului din 4 iulie 2012 privind instrumentele financiare derivate extrabursiere, contrapărțile centrale și registrele centrale de tranzacții (1), în special articolul 41 alineatul (5),

întrucât:

(1)

Regulamentul delegat al Comisiei (UE) nr. 153/2013 (2) conține standarde tehnice de reglementare privind cerințele pentru contrapărțile centrale (CPC), referitoare la orizonturile de timp pentru perioada de lichidare, care trebuie avute în vedere pentru diferitele clase de instrumente financiare. Este necesar ca standardele tehnice de reglementare respective să fie actualizate în funcție de modificările reglementărilor relevante.

(2)

Pentru calcularea cerințelor de marjă necesară unei CPC pentru acoperirea expunerii la riscul de piață, anumite structuri de cont, bazate pe o perioadă de lichidare de minimum o zi determinată brut, asigură un nivel suficient de acoperire pentru CPC, protejează mai bine clienții și atenuează riscul sistemic. Prin urmare, această perioadă minimă de lichidare ar trebui să fie permisă pentru compensarea pozițiilor clienților aferente instrumentelor financiare, altele decât instrumentele financiare derivate extrabursiere (OTC), în cazul în care sunt îndeplinite anumite condiții.

(3)

Având în vedere faptul că segregarea conturilor individuale asigură un nivel de protecție a clienților chiar mai ridicat decât conturile colective brute, conturile individuale segregate ar trebui să beneficieze de o perioadă de lichidare minimă pentru calcularea marjei, de aceeași durată ca și conturile colective brute.

(4)

Pentru CPC care pe durata unei zile nu alocă tranzacții fiecărui client, reducerea perioadei de lichidare minime de la două zile la o zi ar putea avea ca rezultat faptul că CPC calculează marja netă pe o zi pentru tranzacțiile noi compensate pe durata unei zile și nealocate clienților individuali. Acest fapt poate expune CPC la pierderi semnificative în cazul modificărilor prețului pe durata unei zile, care nu generează solicitări de marjă pentru sesiunea respectivă. În consecință, este necesar a se stabili condiții specifice pentru a se asigura faptul că CPC solicită marjele pe durata unei zile și că beneficiază de un nivel de protecție suficient, independent de reducerea perioadei de lichidare.

(5)

Astfel, Regulamentul delegat (UE) nr. 153/2013 ar trebui modificat în consecință.

(6)

Prezentul regulament se bazează pe proiectul de standarde tehnice de reglementare transmise Comisiei de către Autoritatea pentru Valori Mobiliare și Piețe (ESMA), după consultarea cu Autoritatea Bancară Europeană și Sistemul European al Băncilor Centrale.

(7)

În conformitate cu articolul 10 din Regulamentul (UE) nr. 1095/2010 al Parlamentului European și al Consiliului (3), ESMA a organizat consultări publice privind proiectul de standarde tehnice de reglementare pe care se bazează prezentul regulament, a analizat costurile și beneficiile potențiale aferente și a solicitat opinia Grupului părților interesate din domeniul valorilor mobiliare și piețelor înființat în conformitate cu articolul 37 din Regulamentul (UE) nr. 1095/2010,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Articolul 26 din Regulamentul delegat (UE) nr. 153/2013 se modifică după cum urmează:

1.

Alineatele (1) și (2) se înlocuiesc cu următorul text:

„(1)   În sensul articolului 41 din Regulamentul (UE) nr. 648/2012, CPC determină orizonturile de timp adecvate pentru perioada de lichidare în funcție de caracteristicile instrumentului financiar de compensat, ale tipului de cont în care este deținut instrumentul financiar, ale pieței pe care acesta este tranzacționat și de următoarele orizonturi de timp minime pentru perioada de lichidare:

(a)

cinci zile lucrătoare pentru instrumente financiare derivate extrabursiere;

(b)

două zile lucrătoare pentru instrumente financiare deținute în conturi, care nu îndeplinesc condițiile menționate la litera (c), altele decât instrumentele financiare derivate extrabursiere;

(c)

o zi lucrătoare pentru instrumente financiare deținute în conturi colective sau în conturi individuale, altele decât cele derivate extrabursiere, dacă sunt îndeplinite următoarele condiții:

(i)

CPC ține registre separate pentru pozițiile fiecărui client, cel puțin la sfârșitul fiecărei zile, calculează marjele pentru fiecare client și colectează cuantumurile aferente marjelor brute aplicabile fiecărui client;

(ii)

CPC cunoaște identitatea tuturor clienților;

(iii)

pozițiile deținute în conturi nu aparțin întreprinderilor care fac parte din același grup ca și membrul compensator;

(iv)

pentru fiecare cont, CPC măsoară expunerea și calculează cerințele de marjă inițiale și de variație, pe baza prețurilor și a pozițiilor actualizate, în timp cvasireal și la interval de cel puțin o oră pe parcursul zilei;

(v)

în cazul în care CPC nu alocă tranzacții noi fiecărui client pe parcursul unei zile, aceasta colectează marjele în decurs de o oră dacă cerințele de marjă respective, calculate conform punctului (iv), sunt mai mari decât 110 % din garanția reală prevăzută în capitolul X, disponibilă și actualizată, cu excepția situației în care cuantumul marjelor de pe durata zilei care trebuie plătite CPC nu este semnificativ față de cuantumul predefinit stabilit de către aceasta și avizat de autoritatea competentă, și în măsura în care marjele aferente tranzacțiilor alocate anterior clienților sunt calculate și colectate separat de cele pentru tranzacțiile care nu sunt alocate pe parcursul zilei.

(2)   În toate cazurile, pentru a determina orizonturile de timp adecvate pentru perioada de lichidare, CPC evaluează și însumează cel puțin următoarele:

(a)

perioada cea mai lungă care poate trece de la ultima colectare a marjelor până la declararea situației de neîndeplinire a obligațiilor de plată de către CPC sau până la declanșarea procesului de gestionare a situației de neîndeplinire a obligațiilor de plată de către CPC;

(b)

perioada estimată ca fiind necesară pentru a concepe și executa strategia de gestionare a situației de neîndeplinire a obligațiilor de plată a unui membru compensator în funcție de particularitățile fiecărei categorii de instrumente financiare, inclusiv de nivelul de lichiditate și de dimensiunea și concentrarea pozițiilor, precum și în funcție de piețele la care va recurge CPC pentru a închide sau a acoperi complet pozițiile unui membru compensator;

(c)

după caz, perioada necesară pentru acoperirea riscului de contraparte la care este expusă CPC.”

2.

La alineatul (4), litera (b) se înlocuiește cu următorul text:

„(b)

orizontul de timp respectiv este de cel puțin două zile lucrătoare, sau de o zi lucrătoare în cazul în care sunt îndeplinite condițiile prevăzute la alineatul (1) litera (c).”

Articolul 2

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct de toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 21 aprilie 2016.

Pentru Comisie

Președintele

Jean-Claude JUNCKER


(1)  JO L 201, 27.7.2012, p. 1.

(2)  Regulamentul delegat (UE) nr. 153/2013 al Comisiei din 19 decembrie 2012 privind completarea Regulamentului (UE) nr. 648/2012 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește standarde tehnice de reglementare privind cerințele pentru contrapărțile centrale (JO L 52, 23.2.2013, p. 41)

(3)  Regulamentul (UE) nr. 1095/2010 al Parlamentului European și al Consiliului din 24 noiembrie 2010 de instituire a unei Autorității europene de supraveghere (Autoritatea europeană pentru valori mobiliare și piețe), de modificare a Deciziei nr. 716/2009/CE și de abrogare a Deciziei 2009/77/CE a Comisiei (JO L 331, 15.12.2010, p. 84).