20.3.2015   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 76/23


REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2015/462 AL COMISIEI

din 19 martie 2015

de stabilire a standardelor tehnice de punere în aplicare cu privire la procedurile pentru aprobarea de către autoritățile de supraveghere a înființării de vehicule investiționale, pentru cooperarea și schimbul de informații dintre autoritățile de supraveghere în ceea ce privește vehiculele investiționale, precum și pentru stabilirea formatelor și a modelelor care trebuie utilizate pentru raportarea de informații de către vehiculele investiționale, în conformitate cu Directiva 2009/138/CE a Parlamentului European și a Consiliului

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Directiva 2009/138/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 25 noiembrie 2009 privind accesul la activitate și desfășurarea activității de asigurare și de reasigurare (Solvabilitate II) (1), în special articolul 211 alineatul (2) literele (a) și (b),

întrucât:

(1)

Vehiculele investiționale nu pot prelua riscurile întreprinderilor de asigurare sau de reasigurare decât după ce au primit, în prealabil, aprobarea autorității de supraveghere pentru înființarea lor. Condițiile și procedurile care trebuie urmate pentru acordarea și retragerea acestei aprobări, inclusiv cerințele cu privire la documentele ce trebuie furnizate, sunt reglementate de Directiva 2009/138/CE și ar trebui completate prin prezentul regulament.

(2)

În cazul în care un vehicul investițional preia riscuri de la mai multe întreprinderi de asigurare sau de reasigurare, vehiculul investițional ar trebui să mențină un nivel al activelor egal cu sau superior expunerii sale maxime agregate la risc, ținând seama de fiecare obligație contractuală care îi revine. În momentul în care acordă aprobarea, autoritatea de supraveghere ar trebui să verifice dacă această obligație este îndeplinită și să aibă în vedere fiecare acord contractual și fiecare transfer al riscurilor.

(3)

Este important să se stabilească proceduri privind cooperarea și schimbul de informații între autoritățile de supraveghere, în cazul în care vehiculul investițional este înființat într-un stat membru care nu este statul membru în care își are sediul întreprinderea de asigurare sau de reasigurare de la care acesta preia riscurile. Cooperarea și schimbul de informații dintre autoritățile de supraveghere respective sunt deosebit de importante în timpul procesului de aprobare a vehiculului investițional de către autoritățile de supraveghere. De asemenea, în cazul unor modificări importante, care ar putea afecta îndeplinirea de către vehiculul investițional a cerințelor prevăzute la articolul 211 din Directiva 2009/138/CE și în cazul în care autorizația acordată acestuia îi este retrasă sau expiră, cooperarea și schimbul de informații dintre autoritățile de supraveghere respective sunt necesare pentru a asigura o supraveghere eficace și eficientă.

(4)

Cerințele de raportare în scopuri de supraveghere, care sunt prevăzute la articolul 325 din Regulamentul delegat (UE) 2015/35 al Comisiei (2), ar trebui să permită autorităților de supraveghere să evalueze îndeplinirea permanentă a cerințelor relevante de către vehiculele investiționale. Aceste cerințe ar trebui completate cu modelele și formatele prevăzute în prezentul regulament.

(5)

Pentru o mai bună înțelegere a normelor tehnice corespunzătoare care urmează să fie stabilite, este necesar să se definească termenul „vehicul investițional multiacord”.

(6)

Prezentul regulament se bazează pe proiectele de standarde tehnice de punere în aplicare transmise Comisiei de Autoritatea Europeană de Asigurări și Pensii Ocupaționale (EIOPA).

(7)

EIOPA a organizat consultări publice deschise cu privire la proiectele de standarde tehnice de punere în aplicare pe care se bazează prezentul regulament, a analizat potențialele costuri și beneficii aferente și a solicitat avizul Grupului părților interesate din domeniul asigurărilor și reasigurărilor, instituit în conformitate cu articolul 37 din Regulamentul (UE) nr. 1094/2010 al Parlamentului European și al Consiliului (3).

(8)

Pentru a spori securitatea juridică cu privire la regimul de supraveghere pe parcursul perioadei de introducere treptată prevăzută la articolul 308a din Directiva 2009/138/CE, care se aplică de la 1 aprilie 2015, este important să se asigure intrarea în vigoare a prezentului regulament cât mai curând posibil, în ziua următoare publicării sale în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Obiectul

Prezentul regulament stabilește:

(a)

procedurile care trebuie urmate de către autoritățile de supraveghere pentru acordarea și retragerea aprobării cu privire la înființarea vehiculelor investiționale;

(b)

procedurile care trebuie urmate pentru cooperarea și schimbul de informații între autoritatea de supraveghere din statul membru în care este înființat vehiculul investițional și autoritatea de supraveghere din statul membru în care își are sediul întreprinderea de asigurare sau de reasigurare care transferă riscurile;

(c)

formatele și modelele care trebuie utilizate de către vehiculul investițional pentru raportarea anuală a informațiilor.

Articolul 2

Definiție

În sensul prezentului regulament, „vehicul investițional multiacord” înseamnă un vehicul investițional care preia riscuri, în baza mai multor acorduri contractuale separate, de la una sau mai multe întreprinderi de asigurare sau de reasigurare.

Articolul 3

Aprobarea de către autoritățile de supraveghere a înființării de vehicule investiționale

Vehiculul investițional trebuie să primească din partea autorității de supraveghere a statului membru autorizația de a-și stabili sediul social pe teritoriul statului membru respectiv.

Articolul 4

Decizia autorității de supraveghere

(1)   Autoritatea de supraveghere din statul membru în care este înființat sau urmează să fie înființat vehiculul investițional decide cu privire la o cerere de autorizare în termen de șase luni de la data primirii acesteia.

(2)   În decizia sa de aprobare, autoritatea de supraveghere precizează activitățile pentru care este autorizat vehiculul investițional și, în cazul în care este relevant, orice termeni și condiții referitoare la aceste activități.

(3)   Orice decizie de refuzare a unei autorizări trebuie motivată în mod detaliat și notificată solicitantului de către autoritatea de supraveghere.

Articolul 5

Cerințe în materie de demonstrație și de documentație

Atunci când solicită autorității de supraveghere aprobarea cu privire la înființarea sa, vehiculul investițional trebuie să demonstreze că sunt îndeplinite cerințele prevăzute la articolele 318-324, 326 și 327 din Regulamentul delegat (UE) 2015/35 și că vehiculul investițional este în măsură să îndeplinească cerințele de la articolul 325 din Regulamentul delegat (UE) 2015/35, furnizând în cererea sa documentele justificative necesare în acest sens. Atunci când depune o cerere de autorizare, solicitantul trebuie să prezinte cel puțin documentele justificative prevăzute în anexa I. Documentația trebuie să descrie structura vehiculului investițional, riscurile preluate și finanțarea respectivului vehicul investițional.

Articolul 6

Retragerea autorizației

(1)   Autoritatea de supraveghere care aprobă înființarea vehiculului investițional poate retrage autorizația respectivului vehicul investițional în următoarele cazuri:

(a)

dacă vehiculul investițional nu mai îndeplinește condițiile inițiale care se aplicau în momentul în care a fost acordată aprobarea de înființare a vehiculului investițional respectiv;

(b)

dacă vehiculul investițional încalcă grav obligațiile care îi revin în temeiul normelor care guvernează activitatea sa.

(2)   În cazul menționat la alineatul (1) litera (b) de mai sus, autoritatea de supraveghere consideră că vehiculul investițional se află într-o situație de încălcare gravă dacă acesta nu îndeplinește cerința de a fi în continuare finanțat integral, iar autoritatea de supraveghere consideră că vehiculul investițional nu poate remedia această situație într-un interval de timp rezonabil.

(3)   Orice decizie de retragere a autorizației trebuie motivată în mod detaliat și trebuie comunicată fără întârziere vehiculului investițional.

Articolul 7

Vehiculul investițional multiacord

(1)   Atunci când solicită autorității de supraveghere aprobarea privind înființarea unui vehicul investițional multiacord, solicitantul trebuie să demonstreze, de asemenea, într-un mod considerat satisfăcător de autoritatea de supraveghere, că solvabilitatea vehiculului respectiv nu poate fi afectată negativ de procedurile de lichidare a oricăreia dintre întreprinderile de asigurare sau de reasigurare care transferă riscurile și că vehiculul investițional multiacord poate îndeplini în orice moment cerința de solvabilitate.

(2)   Pentru a demonstra faptul că solvabilitatea vehiculului investițional multiacord nu poate fi afectată negativ de procedurile de lichidare a oricărei întreprinderi de asigurare sau de reasigurare care transferă riscurile, vehiculul investițional multiacord furnizează suficiente elemente de probă pentru a permite autorității de supraveghere să evalueze expunerea maximă globală agregată la risc a vehiculului investițional multiacord și expunerea maximă agregată la risc a fiecărui acord contractual individual referitor la transferul de riscuri de la o întreprindere de asigurare sau de reasigurare.

(3)   Atunci când solicită aprobarea autorității de supraveghere pentru înființarea unui vehicul investițional multiacord, solicitantul furnizează suficiente dovezi că acesta îndeplinește condițiile prevăzute la articolele 319-321 și la articolul 326 din măsurile de punere în aplicare, ținând seama de fiecare acord contractual individual pentru a stabili dacă un vehicul investițional multiacord îndeplinește sau nu cerințele de solvabilitate.

(4)   În cazul în care solicitantul nu este în măsură să furnizeze suficiente elemente de probă, în conformitate cu dispozițiile de la alineatele (1)-(3), autoritatea de supraveghere refuză cererea de înființare a vehiculului investițional multiacord.

Articolul 8

Cooperarea permanentă între autoritățile de supraveghere

(1)   În cazul în care vehiculul investițional care preia riscuri de la o întreprindere de asigurare sau de reasigurare este înființat într-un stat membru care nu este statul membru în care este autorizată întreprinderea de asigurare sau de reasigurare, autoritățile de supraveghere în cauză cooperează în permanență.

(2)   Autoritățile de supraveghere fac schimb de informații relevante pentru exercitarea atribuțiilor de supraveghere, inclusiv informații privind orice acțiuni de supraveghere planificate, îndreptate împotriva vehiculului investițional sau a întreprinderii de asigurare și de reasigurare care transferă riscurile, în cazul în care aceste informații pot afecta supravegherea vehiculului investițional respectiv sau a întreprinderii de asigurare și de reasigurare care transferă riscurile. Într-o astfel de situație, autoritățile de supraveghere comunică între ele fără întârziere.

Articolul 9

Consultarea prealabilă acordării unei autorizații

Înainte de acordarea autorizației, autoritatea de supraveghere care trebuie să acorde aprobarea privind înființarea unui vehicul investițional se consultă cu autoritatea de supraveghere din statul membru în care își are sediul întreprinderea de asigurare sau de reasigurare care transferă riscurile.

Articolul 10

Comunicarea modificărilor

Autoritatea de supraveghere a vehiculului investițional comunică fără întârziere autorității de supraveghere a întreprinderii de asigurare sau de reasigurare care transferă riscurile vehiculului investițional orice informații relevante primite de la un vehicul investițional, în conformitate cu articolul 325 alineatul (5) din Regulamentul delegat (UE) 2015/35, cu privire la orice modificări care ar putea afecta îndeplinirea de către vehiculul investițional a cerințelor prevăzute la articolele 318-324, 326 și 327 din Regulamentul delegat (UE) 2015/35. Autoritatea de supraveghere raportează fără întârziere cu privire la neîndeplinirea cerințelor de solvabilitate de către vehiculul investițional.

Articolul 11

Comunicarea retragerii autorizației

În cazul retragerii autorizației unui vehicul investițional, autoritatea de supraveghere a vehiculului investițional respectiv notifică fără întârziere acest lucru autorității de supraveghere a întreprinderii de asigurare sau de reasigurare care transferă riscurile vehiculului investițional.

Articolul 12

Comunicarea raportului anual

Autoritatea de supraveghere a vehiculului investițional comunică fără întârziere raportul anual al vehiculului investițional, transmis în conformitate cu articolul 325 alineatele (3) și (4) din Regulamentul delegat (UE) 2015/35, autorității de supraveghere a întreprinderii de asigurare sau de reasigurare care transferă riscurile vehiculului investițional respectiv. În cazul unui vehicul investițional multiacord, autoritatea de supraveghere a vehiculului investițional multiacord poate comunica autorităților de supraveghere doar acele părți ale raportului care se referă la întreprinderea de asigurare și de reasigurare cu sediul în statul membru al autorităților de supraveghere respective.

Articolul 13

Informații cantitative care trebuie incluse în raportul anual

În conformitate cu articolul 325 din Regulamentul delegat (UE) 2015/35, vehiculul investițional prezintă anual autorității sale de supraveghere informații cantitative, în conformitate cu formatele și modelele prevăzute în anexa II și cu instrucțiunile din anexa III, informații care includ:

(a)

cuprinsul raportului, astfel cum se specifică în formularul SPV.01.01 din anexa II, în conformitate cu instrucțiunile din anexa III cu referința SPV.01.01;

(b)

informații de bază privind vehiculul investițional, astfel cum se specifică în formularul SPV.01.02 din anexa II, în conformitate cu instrucțiunile din anexa III cu referința SPV.01.02;

(c)

datele din bilanțul contabil al vehiculului investițional, făcând distincția între clasele semnificative de elemente de active, pasive și capitaluri proprii, inclusiv datoria sau alt mecanism de finanțare emis, astfel cum se specifică în formularul SPV.02.01 din anexa II, în conformitate cu instrucțiunile din anexa III cu referința SPV.02.01;

(d)

datele extrabilanțiere ale vehiculului investițional, astfel cum se specifică în formularul SPV.02.02 din anexa II, în conformitate cu instrucțiunile din anexa III cu referința SPV.02.02;

(e)

riscurile preluate cu privire la fiecare acord contractual referitor la transferul riscurilor de la o întreprindere de asigurare sau de reasigurare, astfel cum se specifică în formularul SPV.03.01 din anexa II, în conformitate cu instrucțiunile din anexa III cu referința SPV.03.01;

(f)

lista titlurilor de datorie sau a altor mecanisme de finanțare referitoare la fiecare acord contractual cu privire la transferul riscurilor de la o întreprindere de asigurare sau de reasigurare, astfel cum se specifică în formularul SPV.03.02 din anexa II, în conformitate cu instrucțiunile din anexa III cu referința SPV.03.02.

Articolul 14

Informații calitative care trebuie incluse în raportul anual

În conformitate cu articolul 325 din Regulamentul delegat (UE) 2015/35, vehiculul investițional prezintă anual autorității sale de supraveghere informații calitative care includ:

(a)

o descriere adecvată a bazei, a metodelor și a ipotezelor utilizate pentru evaluarea activelor;

(b)

o descriere adecvată a bazei, a metodelor și a ipotezelor utilizate pentru determinarea expunerii maxime agregate la risc;

(c)

detalii cu privire la orice conflicte de interese între vehiculul investițional, întreprinderile de asigurare sau de reasigurare și furnizorii de datorie sau finanțare;

(d)

detalii cu privire la orice tranzacții semnificative încheiate de vehiculul investițional în ultima perioadă de raportare;

(e)

informații care să demonstreze că vehiculul investițional continuă să fie finanțat integral, inclusiv:

(i)

o descriere a riscurilor, inclusiv a riscurilor de lichiditate și a riscurilor cuantificabile preluate de vehiculul investițional;

(ii)

informații cu privire la instrumentele de datorie emise sau la alte mecanisme de finanțare contractate;

(f)

în cazul în care vehiculul investițional nu a îndeplinit în mod constant obligația de a fi finanțat integral în cursul perioadei de raportare, vehiculul investițional raportează orice informații relevante cu privire la această neconformitate și la remedierea ei în conformitate cu articolul 326 din Regulamentul delegat (UE) 2015/35 pe parcursul perioadei de raportare;

(g)

informații calitative cu privire la orice modificări care ar putea afecta îndeplinirea de către vehiculul investițional a cerințelor prevăzute la articolele 318-324, 326 și 327 din Regulamentul delegat (UE) 2015/35.

Articolul 15

Descrierea riscurilor preluate de vehiculul investițional

Atunci când descrie riscurile preluate, astfel cum se prevede la articolul 14, vehiculul investițional furnizează informații în raportul anual privind:

(a)

măsura în care riscurile preluate sunt, în principal, riscuri de viață sau generale;

(b)

tipurile de evenimente declanșatoare care se aplică acestor riscuri;

(c)

măsura în care un eveniment declanșator a avut loc în perioada de raportare, dând naștere unei creanțe față de activele vehiculului investițional;

(d)

măsura în care eventualele sume rezultate dintr-o creanță au fost plătite în cursul perioadei de raportare și, în cazul în care plata a fost efectuată, care a fost suma plătită până în prezent și dacă evenimentul declanșator a afectat negativ lichiditățile vehiculului investițional;

(e)

măsura în care profilul de risc al vehiculului investițional s-a schimbat fundamental față de perioada de raportare anterioară sau față de condițiile inițiale comunicate autorității sale de supraveghere la momentul obținerii autorizației.

Articolul 16

Informații cu privire la instrumentele de datorie emise sau la alte mecanisme de finanțare contractate

Atunci când furnizează informații referitoare la instrumentele de datorie emise sau la alte mecanisme de finanțare contractate, în conformitate cu articolul 14, vehiculul investițional precizează:

(a)

încasările din emisiunea de instrumente de datorie sau din alte mecanisme de finanțare și dacă acestea au fost plătite integral pentru fiecare acord contractual referitor la transferul riscurilor de la o întreprindere de asigurare sau de reasigurare;

(b)

tipurile de niveluri ale mecanismului de finanțare, precizând tranșele sau nivelurile, inclusiv informații cu privire la ratingurile externe primite sau la ratingurile interne utilizate pentru instrumentele de datorie emise și privind agențiile de rating de credit utilizate, dacă s-a recurs la serviciile acestora;

(c)

motivele pentru care dispozițiile financiare sunt considerate suficient de solide pentru a garanta protecția continuă a eventualelor creanțe ale întreprinderii de asigurare sau de reasigurare care transferă riscurile către vehiculul investițional, pentru a menține capacitatea acestuia de a plăti sumele datorate pe măsură ce acestea devin scadente și pentru a asigura structura rambursării datoriei sau a mecanismelor de finanțare;

(d)

eventualele instrumente de datorie care au fost anulate, răscumpărate sau rambursate, parțial sau în totalitate, în perioada scursă de la emiterea acestor instrumente și, separat, pentru perioada de raportare în curs.

Articolul 17

Mijloace de raportare

Vehiculele investiționale prezintă autorității de supraveghere informațiile cantitative din raport, menționate la articolul 13, pe cale electronică, iar informațiile calitative, menționate la articolul 15, într-un format lizibil pe cale electronică.

Articolul 18

Monedă și unități

(1)   Vehiculele investiționale transmit toate datele monetare din raportul menționat la articolul 13 în moneda de raportare a vehiculului investițional. În acest scop, alte monede sunt convertite în moneda de raportare, utilizând cursul de schimb aplicabil la sfârșitul perioadei de raportare.

(2)   Vehiculele investiționale prezintă valorile numerice ca fapte, respectând următoarele formate:

(a)

punctele de date cu tipul de date „Monetar” se raportează cu o precizie minimă fixată la unități;

(b)

punctele de date cu tipul de date „Număr întreg” se raportează fără a se utiliza zecimale și cu o precizie fixată la unități.

Articolul 19

Intrarea în vigoare

Prezentul regulament intră în vigoare în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 19 martie 2015.

Pentru Comisie

Președintele

Jean-Claude JUNCKER


(1)  JO L 335, 17.12.2009, p. 1.

(2)  Regulamentul delegat (UE) 2015/35 al Comisiei din 10 octombrie 2014 de completare a Directivei 2009/138/CE a Parlamentului European și a Consiliului privind accesul la activitate și desfășurarea activității de asigurare și de reasigurare (Solvabilitate II) (JO L 12, 17.1.2015, p. 1).

(3)  Regulamentul (UE) nr. 1094/2010 al Parlamentului European și al Consiliului din 24 noiembrie 2010 de instituire a Autorității Europene de Supraveghere (Autoritatea Europeană de Asigurări și Pensii Ocupaționale) de modificare a Deciziei nr. 716/2009/CE și de abrogare a Deciziei 2009/79/CE a Comisiei (JO L 331, 15.12.2010, p. 48).


ANEXA I

Documentele justificative menționate la articolul 5 din prezentul regulament includ următoarele:

1.

o prezentare și o analiză clare și aprofundate, sub forma unei organigrame, care să identifice toate părțile relevante implicate în tranzacție, inclusiv întreprinderile de asigurare sau de reasigurare implicate, care sunt supravegheate de alte autorități de supraveghere decât cele responsabile cu autorizarea vehiculului investițional;

2.

informații privind identitatea și calificarea inițiatorului sau a sponsorului vehiculului investițional, în cazul în care partea respectivă este diferită de întreprinderea de asigurare sau de reasigurare care transferă riscurile vehiculului investițional;

3.

informații privind întreprinderea de asigurare sau de reasigurare care transferă riscurile vehiculului investițional;

4.

identificarea și calificarea persoanelor care sunt numite sau vor fi numite în calitate de mandatari, după caz, ai activelor vehiculelor investiționale;

5.

informații privind identitatea și calificarea persoanelor care sunt angajate sau vor fi angajate ale vehiculului investițional, inclusiv detalii referitoare la persoanele care exercită efectiv funcția de conducere a vehiculului investițional;

6.

informații cu privire la identitatea și calificarea persoanelor care dețin sau se presupune că vor deține participații calificate, în mod direct sau indirect, în cadrul vehiculului investițional, precum și cu privire la valoarea acestor participații;

7.

informații privind identitatea și calificarea persoanelor care furnizează sau vor furniza vehiculului investițional servicii de gestionare și profesionale, cum ar fi serviciile de contabilitate;

8.

actul constitutiv și statutele vehiculului investițional sau proiectelor acestor acte;

9.

detalii privind polițele de asigurare inițiale ale întreprinderilor de asigurare sau de reasigurare, specificând clar ce riscuri au fost preluate inițial de întreprinderea de asigurare sau de reasigurare și care dintre acestea vor fi transferate vehiculului investițional, inclusiv o evaluare și o descriere a modului în care transferul riscurilor cedate și reținerea oricăror eventuale riscuri reziduale vor respecta cerințele de la articolul 320 din Regulamentul delegat (UE) 2015/35;

10.

detalii privind proiectul de acord contractual referitor la transferul riscurilor între vehiculul investițional și întreprinderea de asigurare sau de reasigurare, inclusiv o descriere a modului în care contractul va îndeplini cerințele de la articolele 210, 211, 319 și 320 din Regulamentul delegat (UE) 2015/35. Această descriere include:

(a)

orice evenimente sau mecanisme declanșatoare relevante în temeiul contractului;

(b)

expunerea maximă agregată la risc a contractului;

11.

o evaluare care să descrie modul în care se consideră că structurile juridice și de guvernanță ale vehiculului investițional îndeplinesc cerințele de la articolele 210, 319, 320, 324, 326 și 327 din Regulamentul delegat (UE) 2015/35. În urma acestei evaluări, ar trebui să se formuleze un aviz și cu privire la măsura în care structura juridică aleasă pentru vehiculul investițional permite o protecție executorie din punct de vedere juridic a activelor vehiculului investițional, garantându-se astfel faptul că solvabilitatea vehiculului investițional nu va fi afectată negativ, în conformitate cu cerințele de la articolul 318 litera (b) și de la articolul 321 din Regulamentul delegat (UE) 2015/35. Evaluarea ar trebui să includă următoarele:

(a)

o explicație a modului în care este sau va fi finanțat integral vehiculul investițional, inclusiv testele relevante utilizate, cum ar fi simulările de criză și analizele pe bază de scenarii, pentru a putea aprecia dacă a fost respectată cerința referitoare la finanțarea integrală și cum va fi menținută această stare de fapt;

(b)

informații privind capitalurile proprii ale vehiculului investițional, inclusiv detalii referitoare la mărime, creștere, concentrarea potențială a investitorilor, precum și informații privind cota din aceste capitaluri deținută de conducerea vehiculului investițional;

(c)

detalii cu privire la contrapărțile la acordurile contractuale referitoare la transferul riscurilor de la întreprinderea de asigurare sau de reasigurare către vehiculul investițional, inclusiv detalii privind toate rolurile asumate de vehiculul investițional și de întreprinderea de asigurare sau de reasigurare, precum și rolurile și identitățile altor participanți, cum ar fi (fără a se limita însă la aceștia) deținătorii de obligațiuni, administratorii de cont și administratorii serviciilor de cont, custozii și mandatarii, administratorii de active, subscriitorii și sponsorii tranzacției. Acestea trebuie să includă și o evaluare a respectării de către vehiculul investițional a cerințelor aplicabile în materie de consolidare contabilă în cadrul unui grup;

(d)

informații privind riscurile cuantificabile ale vehiculului investițional, inclusiv detalii privind riscul de lichiditate și strategia de lichiditate a vehiculului investițional;

(e)

informații privind implicațiile în materie de risc ale strategiei de investiții propuse a vehiculului investițional;

(f)

informații privind respectarea de către vehiculul investițional a cerințelor în materie de solvabilitate, în conformitate cu articolul 327 din Regulamentul delegat (UE) 2015/35;

(g)

detalii privind transferul riscurilor, inclusiv evaluarea riscurilor reziduale semnificative, inclusiv privind riscul aferent bazei;

(h)

detalii, după caz, privind utilizarea instrumentelor de acoperire, cum ar fi contractele de swap pe rata dobânzii sau contractele pe valute;

(i)

detalii privind orice angajamente extrabilanțiere menite să sprijine vehiculul investițional, inclusiv privind garanțiile sau orice altă formă de diminuare a riscului de credit, vândute sau puse la dispoziție în alt fel vehiculului investițional;

(j)

previziunile financiare pe toată durata de viață așteptată a vehiculului investițional;

(k)

o evaluare actuarială a riscurilor de asigurare preluate;

(l)

un proiect de plan care să prezinte procedurile aplicate de vehiculul investițional în materie de raportare de supraveghere, menite să asigure respectarea cerințelor de la articolele 325-327 din Regulamentul delegat (UE) 2015/35, inclusiv chestiunile specifice care ar putea fi incluse în raport, identificate la articolul 325 alineatul (2) și la articolul 326 alineatele (1) și (2) din Regulamentul delegat (UE) 2015/35, și precizări privind modul în care ar urma să fie comunicate autorității de supraveghere eventualele modificări semnificative;

12.

documentele sau proiectele de documente privind tranzacțiile referitoare la emisiunea de titluri de datorie sau la furnizarea de mecanisme financiare și transferul riscurilor către furnizorii acestei datorii sau ai acestor mecanisme de finanțare, pentru a explica modul în care va fi asigurată în continuare respectarea cerințelor de la articolele 210, 211, 320 și 321 din Regulamentul delegat (UE) 2015/35. Această documentație ar trebui să includă:

(a)

prospectul, prospectul de ofertă sau documentația aferentă plasamentelor private sau proiectele acestor documente;

(b)

evaluarea ratingului sau raportul agenției de rating de credit, realizate înainte de emiterea instrumentelor de finanțare de către vehiculul investițional;

(c)

detalii referitoare la recurgerea eventuală la garanți financiari cu privire la oricare dintre „tranșele” obligațiunilor care urmează să fie emise;

(d)

acordul fiduciar sau proiectul de acord fiduciar, în cazul în care a fost încheiat un astfel de acord;

(e)

în ceea ce privește datoria sau mecanismele de finanțare, detalii cu privire la strategia de lichiditate a vehiculului investițional pentru instrumentele financiare emise, inclusiv privind structura și ierarhizarea pe niveluri, tipurile de poziții și regulile de retragere pentru deținătorii de obligațiuni;

(f)

informații privind implicațiile în materie de risc ale strategiei de investiții a vehiculului investițional;

(g)

contractele sau proiectele de contracte privind eventualele instrumente de acoperire, cum ar fi contractele de swap pe rata dobânzii și contractele pe valute, și detalii privind acestea;

(h)

documente sau proiecte de documente referitoare la tranzacții care privesc părți ale acordurilor contractuale legate de transferul riscurilor de la o întreprindere de asigurare sau reasigurare către vehiculul investițional, care pot fi interpretate ca reprezentând tranzacții conexe, în conformitate cu articolul 210 alineatul (3) și cu articolul 320 alineatul (2) din Regulamentul delegat (UE) 2015/35. După caz, acestea pot include contractele încheiate cu alți participanți la tranzacție, precum și contractele de subcontractare și servicii;

13.

în cazul în care un vehicul investițional care a fost autorizat înainte de 31 decembrie 2015 începe să desfășoare activități noi după 31 decembrie 2015, acesta raportează eventualele informații relevante cu privire la modul în care activitatea existentă a vehiculului investițional poate influența profilul expunerii sale agregate la risc în raport cu respectivele activități.


ANEXA II

Modele de raportare destinate vehiculelor investiționale

SPV.01.01 – Cuprins

Cod formular

Denumirea formularului

 

C0010

SPV.01.02

Informații de bază

R0010

 

SPV.02.01

Bilanț

R0020

 

SPV.02.02

În afara bilanțului

R0030

 

SPV.03.01

Riscuri preluate

R0040

 

SPV.03.02

Datorie sau alte mecanisme financiare

R0050

 

SPV.01.02 – Informații de bază

 

C0010

Numele vehiculului investițional care face raportarea

R0010

 

Cod de identificare

R0020

 

Tip de cod

R0030

 

Țara de origine a vehiculului investițional

R0040

 

Data de raportare

R0050

 

Data de referință

R0060

 

Moneda utilizată pentru raportare

R0070

 

Riscuri preluate prin acorduri separate

R0080

 

Conformitatea cu cerința privind finanțarea integrală pe tot parcursul perioadei de raportare

R0090

 

SPV.02.01 – Bilanț

 

Valoare

Active

 

C0010

Creanțe din depozite și credite

R0010

 

Credite securitizate

R0020

 

Titluri de datorie

R0030

 

Alte active securitizate

R0040

 

Capitaluri proprii și unități ale organismelor de plasament colectiv

R0050

 

Instrumente financiare derivate

R0060

 

Active nefinanciare (inclusiv active fixe)

R0070

 

Total alte clase semnificative de active

R0080

 

Alte active

R0090

 

Total active

R0100

 

Pasive

 

 

Credite și depozite atrase

R0110

 

Titluri de datorie emise

R0120

 

Instrumente financiare derivate

R0130

 

Total alte clase semnificative de pasive

R0140

 

Alte pasive

R0150

 

Total pasive

R0160

 

Capitaluri proprii

 

 

Total capitaluri proprii

R0170

 


Descrierea elementelor

 

Valoare

C0020

 

C0010

Alte clase semnificative de active 1

R0180

 

 

 


Descrierea elementelor

 

Valoare

C0020

 

C0010

Alte clase semnificative de pasive 1

R0190

 

 

 


Descrierea elementelor

 

Valoare

C0020

 

C0010

Element de capitaluri proprii 1

R0200

 

 

 

SPV.02.02 – În afara bilanțului

 

Valoarea contabilă

Elemente extrabilanțiere

 

C0010

Garanții primite direct de vehiculul investițional

R0010

 

Garanții reale deținute

R0020

 

Total alte elemente extrabilanțiere

R0030

 

Obligații extrabilanțiere

 

 

Garanții reale constituite

R0040

 

Total alte obligații extrabilanțiere

R0050

 


Descrierea elementelor

 

Valoarea contabilă

C0020

 

C0010

Element extrabilanțier 1

R0060

 

 

 


Descrierea elementelor

 

Valoarea contabilă

C0020

 

C0010

Obligație extrabilanțieră 1

R0070

 

 

 

SPV.03.01 – Riscuri preluate

 

Acord

Data emiterii

Emisiuni/utilizări anterioare punerii în aplicare a Directivei 2009/138/CE

Numele cedentului

Codul cedentului

Tip de cod

Expunerea maximă agregată la risc per acord

Active deținute pentru fiecare risc separabil

Conformitatea cu cerința privind finanțarea integrală pe tot parcursul perioadei de raportare

Durata

C0010

C0020

C0030

C0040

C0050

C0060

C0070

C0080

C0090

C0100

Total

R0010

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Risc 1

R0020

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SPV.03.02 – Datorie sau alte mecanisme financiare

 

Acord

Descrierea datoriei sau a altor mecanisme financiare emise pentru acord

Cuantumul datoriei sau al altor mecanisme financiare emise pentru acord

C0010

C0020

C0030

Total

R0010

 

 

 

Datorie sau alt mecanism financiar 1

R0020

 

 

 

 

 

 

 


ANEXA III

Prezenta anexă conține instrucțiuni suplimentare referitoare la modelele incluse în anexa II la prezentul regulament. Prima coloană din tabele identifică elementele care trebuie raportate indicând numele celulelor, astfel cum sunt prezentate în modelul din anexa II.

În cazul în care vehiculului investițional i se solicită să furnizeze anumite documente justificative în completarea informațiilor cantitative raportate, explicațiile respective nu trebuie prezentate în modelul de raport, ci trebuie incluse în partea descriptivă a informațiilor comunicate de vehiculul investițional autorității de supraveghere.

SPV.01.01 – Cuprins

Celulă

Rubrică

Instrucțiuni

R0010/C0010

Informații de bază

Raportate.

R0020/C0010

Bilanț

Trebuie utilizată una dintre opțiunile din următoarea listă închisă:

1

raportat;

9

neraportat (caz în care este obligatoriu să furnizați o justificare).

R0030/C0010

În afara bilanțului

Trebuie utilizată una dintre opțiunile din următoarea listă închisă:

1

raportat;

2

elemente extrabilanțiere neraportate și/sau inexistente;

9

neraportat din alt motiv (caz în care este obligatoriu să furnizați o justificare).

R0040/C0010

Riscuri preluate

Trebuie utilizată una dintre opțiunile din următoarea listă închisă:

1

raportat;

9

neraportat (caz în care este obligatoriu să furnizați o justificare).

R0050/C0010

Datorie sau alte mecanisme financiare

Trebuie utilizată una dintre opțiunile din următoarea listă închisă:

1

raportat;

9

neraportat (caz în care este obligatoriu să furnizați o justificare).

SPV.01.02 – Informații de bază

Celulă

Rubrică

Instrucțiuni

R0010/C0010

Numele vehiculului investițional care face raportarea

Numele vehiculului investițional care transmite raportul autorității de supraveghere.

R0020/C0010

Codul de identificare

Identificarea vehiculului investițional conform următoarei ordini de prioritate:

identificatorul entității juridice (LEI);

codul de identificare utilizat pe piața locală, atribuit de autoritatea națională de supraveghere.

R0030/C0010

Tipul de cod

Identificarea codului utilizat pentru rubrica „Codul de identificare”. Trebuie utilizată una dintre opțiunile din următoarea listă închisă:

1

LEI;

2

cod local.

R0040/C0010

Țara de origine a vehiculului investițional

Codul ISO 3166-1 alpha-2 al țării în care a fost autorizat vehiculul investițional.

R0050/C0010

Data de raportare

Codul ISO 8601 (aaaa-ll-zz) al datei la care a fost prezentat raportul autorității de supraveghere.

R0060/C0010

Data de referință

Codul ISO 8601 (aaaa-ll-zz) al datei care identifică ultima zi din perioada de raportare.

R0070/C0010

Moneda utilizată pentru raportare

Codul alfabetic ISO 4217 al monedei utilizate pentru valorile monetare din fiecare raport.

R0080/C0010

Riscurile preluate prin acorduri separate

Identificați numărul de acorduri de risc separate în temeiul cărora un vehicul investițional este posibil să fi fost autorizat să preia riscuri, în conformitate cu termenii și condițiile stabilite de autoritatea sa de supraveghere.

R0090/C0010

Conformitatea cu cerința privind finanțarea integrală pe parcursul întregii perioade

Precizați dacă cerința privind finanțarea integrală a continuat să fie îndeplinită între două perioade de raportare. Se utilizează următoarea listă închisă:

1

respectarea cerinței privind finanțarea integrală;

2

nerespectarea cerinței privind finanțarea integrală.

SPV.02.01 – Bilanț

Celulă

Rubrică

Instrucțiuni

R0010/C0010

Creanțe din depozite și credite

Valoarea creanțelor din depozite și credite, în conformitate cu articolul 75 din Directiva 2009/138/CE. Această listă cuprinde:

toate depozitele;

creditele acordate de vehiculul investițional;

numerar.

R0020/C0010

Credite securitizate

Valoarea creditelor securitizate dobândite de vehiculul investițional în conformitate cu articolul 75 din Directiva 2009/138/CE.

R0030/C0010

Titluri de datorie

Valoarea deținerilor de titluri de datorie, în conformitate cu articolul 75 din Directiva 2009/138/CE. Sunt incluse creanțe subordonate sub formă de titluri de datorie.

R0040/C0010

Alte active securitizate

Valoarea altor active securitizate neincluse la rubricile „Credite securitizate” (C0010/R0020) sau „Titluri de datorie” (C0010/R0030), în conformitate cu articolul 75 din Directiva 2009/138/CE.

R0050/C0010

Capitaluri proprii și unități în organisme de plasament colectiv

Valoarea capitalurilor proprii și a unităților în organisme de plasament colectiv deținute, în conformitate cu articolul 75 din Directiva 2009/138/CE.

R0060/C0010

Instrumente financiare derivate

Valoarea instrumentelor financiare derivate cu valoare pozitivă, în conformitate cu articolul 75 din Directiva 2009/138/CE.

R0070/C0010

Active nefinanciare (inclusiv imobilizări)

Valoarea imobilizărilor corporale și necorporale, în conformitate cu articolul 75 din Directiva 2009/138/CE.

R0080/C0010

Total alte clase semnificative de active

Cuantumul total al altor clase semnificative de active.

R0090/C0010

Alte active

Valoarea tuturor celorlalte active care nu intră sub incidența rubricilor precedente, în conformitate cu articolul 75 din Directiva 2009/138/CE.

R0100/C0010

Total active

Valoarea totală a activelor vehiculului investițional.

R0110/C0010

Credite și depozite atrase

Sume datorate creditorilor de vehiculul investițional, altele decât cele rezultate din emisiunea de titluri negociabile.

R0120/C0010

Titluri de datorie emise

Valoarea titlurilor emise de vehiculul investițional, altele decât capitalurile proprii, în conformitate cu articolul 75 din Directiva 2009/138/CE.

R0130/C0010

Instrumente financiare derivate

Valoarea instrumentelor financiare derivate cu valoare negativă, în conformitate cu articolul 75 din Directiva 2009/138/CE.

R0140/C0010

Total alte clase semnificative de pasive

Cuantumul total al altor clase semnificative de pasive.

R0150/C0010

Alte pasive

Valoarea tuturor celorlalte pasive care nu intră sub incidența rubricilor precedente, în conformitate cu articolul 75 din Directiva 2009/138/CE.

R0160/C0010

Total pasive

Total pasive ale vehiculului investițional.

R0170/C0010

Total capitaluri proprii

Total capitaluri proprii ale vehiculului investițional.

R0180/C0020

Alte clase semnificative de active 1

Descrierea clasei semnificative de active. Indicați cât mai multe alte clase semnificative pentru a oferi o imagine clară a naturii activelor semnificative ale vehiculului investițional.

R0180/C0010

Alte clase semnificative de active 1 – Valoare

Valoarea fiecărei clase semnificative de active.

R0190/C0020

Alte clase semnificative de pasive 1

Descrierea clasei semnificative de pasive. Indicați cât mai multe alte clase semnificative pentru a oferi o imagine clară a naturii pasivelor semnificative ale vehiculului investițional.

R0190/C0010

Alte clase semnificative de pasive 1 – Valoare

Valoarea fiecărei clase semnificative de pasive.

R0200/C0020

Capitaluri proprii (elemente semnificative)

Descrierea elementelor semnificative de capitaluri proprii. Trebuie decisă de fiecare vehicul investițional în funcție de natura elementelor semnificative deținute de vehiculul investițional care face raportarea și trebuie să rămână consecventă pe parcursul perioadelor de raportare.

R0200/C0010

Element de capitaluri proprii 1

Valoarea fiecărui element de capitaluri proprii raportat în conformitate cu articolul 75 din Directiva 2009/138/CE.

SPV.02.02 – În afara bilanțului

Celulă

Rubrică

Instrucțiuni

R0010/C0010

Garanții primite direct de vehiculul investițional

Valoarea contabilă a garanțiilor primite direct de vehiculul investițional.

R0020/C0010

Garanții reale deținute

Valoarea contabilă a garanțiilor reale deținute.

R0030/C0010

Total alte elemente extrabilanțiere

Valoarea contabilă a fiecărui alt element extrabilanțier raportat.

R0040/C0010

Garanții reale constituite

Valoarea contabilă a garanțiilor reale constituite.

R0050/C0010

Total alte obligații extrabilanțiere

Valoarea contabilă a fiecărei alte obligații extrabilanțiere raportate.

R0060/C0020

Element extrabilanțier 1

Descrierea fiecărui alt element extrabilanțier. Vehiculul investițional raportează cât mai multe elemente diferite, în funcție de necesități.

R0060/C0010

Element extrabilanțier 1 – Valoare contabilă

Valoarea contabilă a fiecărui alt element extrabilanțier raportat.

R0070/C0020

Obligație extrabilanțieră 1

Descrierea fiecărei alte obligații extrabilanțiere. Vehiculul investițional raportează cât mai multe elemente diferite, în funcție de necesități.

R0070/C0010

Obligație extrabilanțieră 1 – Valoare contabilă

Valoarea contabilă a fiecărei alte obligații extrabilanțiere raportate.

SPV.03.01 – Riscuri preluate

Celulă

Rubrică

Instrucțiuni

R0010/C0070

Total – Expunerea maximă agregată la risc pentru fiecare acord

Total expunere maximă agregată la risc a vehiculului investițional

C0070/R0010 = suma (C0070/R0020)

R0010/C0080

Total – Active deținute pentru fiecare risc separabil

Valoarea activelor totale deținute

SPV.03.01 C0080/R0010 = suma (C0080/R0020) = SPV.02.01.C0010/R0100

R0020/C0010

Acord

În cazul în care sunt implicate vehicule investiționale multiacord, trebuie furnizate informații pentru fiecare acord separat (pentru fiecare risc separabil preluat). Această rubrică identifică codul acordului.

În cazul în care autoritatea de supraveghere îi atribuie acestuia un cod, acest cod trebuie utilizat. În caz contrar, vehiculul investițional atribuie un cod care trebuie să fie utilizat consecvent în anii de raportare și nu trebuie reutilizat.

Numărul de rânduri raportate trebuie să fie identic cu numărul indicat în documentul SPV.01.02.C0010/R0080

R0020/C0020

Data emiterii

Codul ISO 8601 (aaaa-ll-zz) al datei de emitere pentru fiecare acord de transfer de risc separabil.

R0020/C0030

Emiteri/utilizări care au avut loc înainte de punerea în aplicare a Directivei 2009/138/CE

Indicați dacă acordul a fost încheiat înainte de 31 decembrie 2015. Se utilizează următoarea listă închisă:

1

înainte de 31 decembrie 2015;

2

după 31 decembrie 2015.

R0020/C0040

Numele cedentului

Numele întreprinderii de asigurare sau de reasigurare care transferă riscurile vehiculului investițional.

R0020/C0050

Codul cedentului

Codul de identificare al cedentului, conform următoarei ordini de prioritate, în cazul în care acesta există:

identificatorul entității juridice (LEI);

cod specific.

Cod specific:

pentru întreprinderile de (re)asigurare din SEE: codul de identificare utilizat pe piața locală, atribuit de autoritatea de supraveghere a întreprinderii respective;

pentru întreprinderile din afara SEE și pentru întreprinderile nereglementate, codul de identificare furnizat de vehiculul investițional. Atunci când se alocă un cod de identificare fiecărei întreprinderi din afara SEE sau fiecărei întreprinderi nereglementate, trebuie să se utilizeze în mod consecvent următorul format:

codul de identificare al întreprinderii + codul ISO 3166-1 alfa-2 al țării de origine a întreprinderii + 5 cifre

R0020/C0060

Tip de cod

Identificarea codului utilizat pentru rubrica „Codul cedentului” (C0050). Trebuie utilizată una dintre opțiunile din următoarea listă închisă:

1

LEI;

2

cod specific.

R0020/C0070

Expunerea maximă agregată la risc pentru fiecare acord

Valoarea pentru fiecare acord a expunerii maxime agregate la risc.

R0020/C0080

Active deținute pentru fiecare risc separabil

Valoarea activelor totale deținute pentru fiecare acord.

R0020/C0090

Respectarea cerinței privind finanțarea integrală pentru acord, pe tot parcursul perioadei de raportare

Precizați dacă cerința privind finanțarea integrală a continuat să fie îndeplinită între două perioade de raportare. Se utilizează următoarea listă închisă:

1

respectarea cerinței privind finanțarea integrală;

2

nerespectarea cerinței privind finanțarea integrală.

R0020/C0100

Durata

Valoarea duratei restante a acordului, în luni.

SPV.03.02 – Datorie sau alte mecanisme financiare

Celulă

Rubrică

Instrucțiuni

R0010/C0030

Total – Cuantumul datoriei sau al altor mecanisme financiare emise în cadrul acordului

Valoarea titlurilor de datorie totale emise

SPV.03.02.C0030/R0010 = suma (C0030/R0020) = SPV.02.01.C0010/R0120

R0020/C0010

Acord

În cazul în care sunt implicate vehicule investiționale multiacord, trebuie furnizate informații pentru fiecare acord separat (pentru fiecare risc separabil preluat). Această rubrică identifică codul acordului.

În cazul în care autoritatea de supraveghere îi atribuie acestuia un cod, acest cod trebuie utilizat. În caz contrar, vehiculul investițional atribuie un cod care trebuie utilizat consecvent în cursul anilor de raportare și nu trebuie reutilizat.

Numărul de rânduri raportate trebuie să fie identic cu numărul indicat în documentul SPV.01.02.C0010/R0080

R0020/C0020

Datorie sau alte mecanisme financiare 1

Descrierea datoriei sau a altor mecanisme financiare emise pentru acord, inclusiv referința tranzacției.

Se utilizează atâtea rânduri câte sunt necesare pentru fiecare acord pentru a raporta cu privire la fiecare titlu de datorie emis.

R0020/C0030

Cuantumul datoriei sau al altor mecanisme financiare emise pentru acord

Valoarea fiecărei emisiuni de datorie sau a fiecărui alt mecanism de finanțare.