13.9.2014   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 273/1


REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) NR. 952/2014 AL COMISIEI

din 4 septembrie 2014

de modificare a anexei I la Regulamentul (CE) nr. 798/2008 în ceea ce privește rubrica referitoare la Malaysia din cadrul listei țărilor terțe, teritoriilor, zonelor sau compartimentelor cu privire la gripa aviară înalt patogenă și la modelele de certificate sanitar-veterinare pentru importul de păsări de curte, pui de o zi, ouă pentru incubație, carne de pasăre și ratite de crescătorie și ouă

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Directiva 2002/99/CE a Consiliului din 16 decembrie 2002 de stabilire a normelor de sănătate animală care reglementează producția, transformarea, distribuția și introducerea produselor de origine animală destinate consumului uman (1), în special articolul 8 teza introductivă, articolul 8 alineatul (1) primul paragraf, articolul 8 alineatele (3) și (4), articolul 9 alineatul (2) litera (b) și articolul 9 alineatul (4),

având în vedere Regulamentul (CE) nr. 2160/2003 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 noiembrie 2003 privind controlul salmonelei și al altor agenți zoonotici specifici, prezenți în rețeaua alimentară (2), în special articolul 10 alineatul (2),

având în vedere Directiva 2009/158/CE a Consiliului din 30 noiembrie 2009 privind condițiile de sănătate animală care reglementează comerțul intracomunitar și importurile din țări terțe de păsări de curte și de ouă pentru incubație (3), în special articolul 23 alineatul (1), articolul 24 alineatul (2), articolul 25, articolul 26 alineatul (2) și articolul 28 alineatul (1),

întrucât:

(1)

Regulamentul (CE) nr. 798/2008 al Comisiei (4) prevede că produsele care intră în domeniul său de aplicare sunt importate în Uniune și tranzitează prin Uniune doar din țările terțe, teritoriile, zonele sau compartimentele care sunt enumerate în coloanele 1 și 3 din tabelul cuprins în partea 1 a anexei I la regulamentul respectiv.

(2)

Regulamentul (CE) nr. 798/2008 stabilește, de asemenea, cerințele de certificare sanitar-veterinară pentru produsele în cauză. Cerințele respective iau în considerare impunerea sau nu a unor condiții specifice ca urmare a statutului acestor țări terțe, teritorii, zone sau compartimente în privința bolilor. Condițiile specifice menționate, precum și modelele de certificate sanitar-veterinare care trebuie să însoțească importul produselor în cauză sunt stabilite în partea 2 a anexei I la regulamentul menționat.

(3)

Malaysia este menționată în partea 1 a anexei I la Regulamentul (CE) nr. 798/2008 ca țară terță din care este autorizat importul de ouă și produse din ouă pentru consum uman, dar numai din regiunea Peninsula de Vest (MY-1). Cu toate acestea, rubrica din anexă corespunzătoare acestei țări indică faptul că, în prezent, importurile de ouă pentru consum uman din regiunea respectivă sunt restricționate din motive de sănătate publică, din cauza faptului că programul corespunzător de control al salmonelei nu a obținut încă autorizația UE conform Regulamentului (CE) nr. 2160/2003 și, de asemenea, din cauza unei condiții specifice privind restricțiile legate de focarele de gripă aviară înalt patogenă (HPAI).

(4)

Potrivit ultimului raport al Organizației Mondiale pentru Sănătatea Animalelor (OIE) privind HPAI la animale, Malaysia este indemnă de HPAI de peste doi ani. Prin urmare, se cuvine să se elimine restricțiile legate de sănătatea animalelor care privesc importurile de ouă pentru consum uman din cauza HPAI și este necesară actualizarea în consecință a rubricii privind Malaysia din partea 1 a anexei I la Regulamentul (CE) nr. 798/2008. Cu toate acestea, importurile de ouă pentru consum uman ar trebui interzise în continuare, din cauza celorlalte restricții, cauzate de absența unui program de control al salmonelei autorizat de Uniune.

(5)

De asemenea, Regulamentul (CE) nr. 798/2008 stabilește condițiile pentru a determina dacă o țară terță, un teritoriu, o zonă sau un compartiment trebuie să fie considerat indemn de boala de Newcastle. Una dintre condiții este să nu se fi efectuat nicio vaccinare împotriva acestei boli utilizându-se vaccinuri care nu respectă criteriile pentru vaccinuri recunoscute împotriva bolii de Newcastle, criterii specificate în anexa VI la regulamentul respectiv, pe o perioadă de cel puțin 12 luni înaintea certificării de către medicul veterinar oficial, cu excepția cazului în care sunt îndeplinite cerințele sanitare suplimentare menționate în anexa VII. Modelele de certificate sanitar-veterinare BPP, BPR, DOC, DOR, HEP, HER, SRP și SRA prevăzute în partea 2 a anexei I la Regulamentul (CE) nr. 798/2008 presupun certificarea conformității și informații privind utilizarea vaccinurilor împotriva bolii Newcastle, inclusiv numele și tipul vaccinului și data vaccinării. Formatul actual al modelelor respective ar trebui actualizat pentru a permite o înregistrare simplificată a informațiilor, într-un format tabelar.

(6)

Regulamentul (CE) nr. 798/2008 permite importurile în Uniune de carne de ratite de crescătorie pentru consum uman din „exploatații de ratite înregistrate și închise” din Africa de Sud, cu condiția să fie îndeplinite condițiile specifice prevăzute în anexa I. Cu toate acestea, experiența demonstrează că este necesară clarificarea cerințelor privind certificarea sanitară pentru produsul respectiv, în special în ceea ce privește apariția virusurilor gripei aviare slab patogene (LPAI) în exploatațiile de ratite și în exploatațiile avicole. Condiția specifică „H” și modelul de certificat sanitar-veterinar pentru carnea de ratite de crescătorie destinată consumului uman (RAT), prezentat în partea 2 a anexei I la Regulamentul (CE) nr. 798/2008, ar trebui, prin urmare, să fie modificate corespunzător.

(7)

Regulamentul (CE) nr. 798/2008 prevede condiții alternative de certificare pentru importurile de pui de o zi și de ouă pentru incubație din Canada care provin din exploatații situate în alte zone decât cele aflate sub restricții oficiale legate de LPAI datorită garanțiilor primite din partea acestei țări terțe și a acordului veterinar (5) încheiat cu ea. Cu toate acestea, este necesară stabilirea unor cerințe privind certificarea sanitar-veterinară pentru importurile de pui de o zi și de ouă pentru incubație provenind din toate țările terțe din care sunt autorizate astfel de importuri în vederea alinierii cerințelor respective la cele aplicate în interiorul Uniunii în cazul apariției unui focar de LPAI, inclusiv stabilirea unor restricții sanitar-veterinare oficiale pentru o zonă cu o rază de cel puțin 1 km în jurul focarului de LPAI. De asemenea, este adecvată aplicarea cerințelor modificate pentru LPAI și tuturor importurilor de produse din păsări de curte vii și din ratite vii care intră sub incidența Regulamentului (CE) nr. 798/2008 din toate țările terțe din care este autorizat importul de astfel de produse. Prin urmare, în părțile 1 și 2 din anexa I la Regulamentul (CE) nr. 798/2008, condiția specifică desemnată ca „L” ar trebui eliminată, iar modelele de certificat sanitar-veterinar BPP, BPR, DOC, DOR, HEP, HER, SRP și SRA ar trebui modificare corespunzător.

(8)

Regulamentul (CE) nr. 2160/2003 stabilește normele pentru controlul salmonelei la diferite efective de păsări de curte din Uniune. Acesta prevede că admiterea sau menținerea pe lista țărilor terțe, prevăzută de legislația Uniunii, a speciilor sau categoriilor relevante, din care statele membre sunt autorizate să importe păsări de curte sau ouă pentru incubație vizate de respectivul regulament depind de prezentarea către Comisie, de către țara terță în cauză, a unui program de control al salmonelei oferind garanții echivalente celor conținute în programele naționale de control al salmonelei ale statelor membre. Garanțiile și informațiile relevante sunt incluse, de asemenea, în modelele de certificate sanitar-veterinare stabilite în partea 2 din anexa I la Regulamentul (CE) nr. 798/2008. Pentru simplificare, indicarea și atestarea garanțiilor respective în modelele de certificate sanitar-veterinare: BPP, DOC, HEP și SRP, prevăzute în partea 2 a anexei I din Regulamentul (CE) nr. 798/2008, ar trebui modificate pentru a permite utilizarea unui format tabelar.

(9)

Regulamentul (UE) nr. 517/2011 al Comisiei (6) a abrogat Regulamentul (CE) nr. 1168/2006 al Comisiei (7). Prin urmare, trimiterile la Regulamentul (CE) nr. 1168/2006 din cadrul Regulamentului (CE) nr. 798/2008 ar trebui modificate ca referințe la Regulamentul (UE) nr. 517/2011.

(10)

Regulamentul (CE) nr. 853/2004 (8) stabilește norme specifice de igienă a alimentelor de origine animală pe care trebuie să le respecte operatorii din sectorul alimentar și definițiile care se aplică acestora. Punctul 1.12 din anexa I la regulamentul menționat stabilește definiția pentru „viscere”, care include pipotele păsărilor de curte.

(11)

În plus, Decizia 2007/240/CE a Comisiei (9) stabilește modele standard pentru certificatele sanitar-veterinare necesare pentru importurile de animale vii, material seminal, embrioni, ovule și produse de origine animală în Uniune și pentru certificatele de tranzit prin Uniune a produselor de origine animală. Notele explicative cuprinse în anexa I la decizia menționată prevăd utilizarea codurilor pentru mărfuri astfel cum apar în Sistemul Armonizat (SA) al Organizației Mondiale a Vămilor la completarea rubricii I.19 din modelele de certificate sanitar-veterinare. În acest sistem, pipotele de păsări de curte sunt asimilate stomacurilor de animale care rămân clasificate la codul HS 05.04, chiar dacă sunt comestibile.

(12)

Modelul de certificat sanitar-veterinar pentru carnea de pasăre (POU) prevăzut în partea 2 a anexei I la Regulamentul (CE) nr. 798/2008 se referă, la rubrica I.19 din notele privind partea I, la codurile SA 02.07 și 02.08. Pentru a include certificarea pentru pipotele de pasăre, ar trebui adăugat la aceste note și codul SA 05.04.

(13)

Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 427/2012 al Comisiei (10) autorizează Danemarca să aplice garanțiile speciale în privința salmonelei stabilite în Regulamentul (CE) nr. 853/2004 cu privire la ouăle expediate către acest stat membru. Ca urmare, modelul de certificat sanitar-veterinar pentru ouă (E) prevăzut în partea 2 a anexei I la Regulamentul (CE) nr. 798/2008 ar trebui modificat ținând seama de Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 427/2012. În plus, trimiterea la modelul de certificat sanitar-veterinar din Regulamentul (CE) nr. 1028/2006 al Consiliului (11) ar trebui înlocuită, întrucât regulamentul respectiv a fost abrogat, cu o trimitere la partea VI a anexei VII la Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului (12).

(14)

Prin urmare, anexa I la Regulamentul (CE) nr. 798/2008 ar trebui modificată în consecință.

(15)

Ar trebui să se prevadă o perioadă de timp rezonabilă până când modelele de certificate sanitar-veterinare modificate devin obligatorii, pentru a permite statelor membre și sectorului industrial să se adapteze la noile cerințe prevăzute de modelele de certificate sanitar-veterinare modificate.

(16)

Măsurile prevăzute de prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului permanent pentru plante, animale, produse alimentare și hrană pentru animale,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Modificări ale Regulamentului (CE) nr. 798/2008

Anexa I la Regulamentul (CE) nr. 798/2008 se modifică în conformitate cu anexa la prezentul regulament.

Articolul 2

Măsuri tranzitorii

Pe o perioadă de tranziție până la 14 martie 2015, introducerea în Uniune a transporturilor de produse care intră sub incidența Regulamentului (CE) nr. 798/2008, însoțite de un certificat sanitar-veterinar completat conform modelului adecvat de certificat sanitar-veterinar BPP, BPR, DOC, DOR, HEP, HER, SRP, SRA, POU, RAT sau E prevăzut în partea 2 a anexei I la Regulamentul (CE) nr. 798/2008, în versiunea anterioară modificărilor introduse de articolul 1 din prezentul regulament, continuă să fie autorizată, cu condiția ca certificatul sanitar-veterinar însoțitor să fi fost semnat înainte de data de 14 ianuarie 2015.

Articolul 3

Intrarea în vigoare

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 4 septembrie 2014.

Pentru Comisie

Președintele

José Manuel BARROSO


(1)  JO L 18, 23.1.2003, p. 11.

(2)  JO L 325, 12.12.2003, p. 1.

(3)  JO L 343, 22.12.2009, p. 74.

(4)  Regulamentul (CE) nr. 798/2008 al Comisiei din 8 august 2008 de stabilire a unei liste a țărilor terțe, teritoriilor, zonelor sau compartimentelor din care pot fi importate în Comunitate și pot tranzita Comunitatea păsările de curte și produsele de pasăre, precum și a cerințelor de certificare sanitar-veterinară (JO L 226, 23.8.2008, p. 1).

(5)  Decizia 1999/201/CE a Consiliului din 14 decembrie 1998 privind încheierea Acordului dintre Comunitatea Europeană și Guvernul Canadei cu privire la măsurile sanitare pentru protecția sănătății publice și animale în comerțul cu animale vii și produse de origine animală (JO L 71, 18.3.1999, p. 1).

(6)  Regulamentul (UE) nr. 517/2011 al Comisiei din 25 mai 2011 de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 2160/2003 al Parlamentului European și al Consiliului cu privire la stabilirea unui obiectiv al UE de reducere a prevalenței anumitor serotipuri de Salmonella la găinile ouătoare din specia Gallus gallus și de modificare a Regulamentului (CE) nr. 2160/2003 și a Regulamentului (UE) nr. 200/2010 al Comisiei (JO L 138, 26.5.2011, p. 45).

(7)  Regulamentul (CE) nr. 1168/2006 al Comisiei din 31 iulie 2006 de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 2160/2003 cu privire la stabilirea unui obiectiv comunitar de reducere a prevalenței anumitor serotipuri de salmonela la găinile ouătoare din specia Gallus gallus și de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1003/2005 (JO L 211, 1.8.2006, p. 4).

(8)  Regulamentul (CE) nr. 853/2004 al Parlamentului European și al Consiliului din 29 aprilie 2004 de stabilire a unor norme specifice de igienă care se aplică alimentelor de origine animală (JO L 139, 30.4.2004, p. 55).

(9)  Decizia 2007/240/CE a Comisiei din 16 aprilie 2007 de stabilire a noilor certificate veterinare de introducere a animalelor vii, a materialului seminal, a embrionilor, a ovulelor și a produselor de origine animală pe teritoriul Comunității, în conformitate cu Deciziile 79/542/CEE, 92/260/CEE, 93/195/CEE, 93/196/CEE, 93/197/CEE, 95/328/CE, 96/333/CE, 96/539/CE, 96/540/CE, 2000/572/CE, 2000/585/CE, 2000/666/CE, 2002/613/CE, 2003/56/CE, 2003/779/CE, 2003/804/CE, 2003/858/CE, 2003/863/CE, 2003/881/CE, 2004/407/CE, 2004/438/CE, 2004/595/CE, 2004/639/CE și 2006/168/CE (JO L 104, 21.4.2007, p. 37).

(10)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 427/2012 al Comisiei din 22 mai 2012 privind extinderea garanțiilor speciale referitoare la salmonelă stabilite prin Regulamentul (CE) nr. 853/2004 al Parlamentului European și al Consiliului la ouăle destinate Danemarcei (JO L 132, 23.5.2012, p. 8).

(11)  Regulamentul (CE) nr. 1028/2006 al Consiliului din 19 iunie 2006 privind standardele de comercializare aplicabile ouălor (JO L 186, 7.7.2006, p. 1).

(12)  Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 decembrie 2013 de instituire a unei organizări comune a piețelor produselor agricole și de abrogare a Regulamentelor (CEE) nr. 922/72, (CEE) nr. 234/79, (CE) nr. 1037/2001 și (CE) nr. 1234/2007 ale Consiliului (JO L 347, 20.12.2013, p. 671).


ANEXĂ

Anexa I la Regulamentul (CE) nr. 798/2008 se modifică după cum urmează:

1.

Partea 1 se înlocuiește cu următorul text:

„PARTEA 1

Lista țărilor terțe, teritoriilor, zonelor sau compartimentelor

Cod ISO și numele țării terțe sau al teritoriului

Codul țării terțe, al teritoriului, al zonei sau al compartimentului

Descrierea țării terțe, a teritoriului, a zonei sau a compartimentului

Certificat sanitar-veterinar

Condiții specifice

Condiții specifice

Situația supravegherii gripei aviare

Situația vaccinării împotriva gripei aviare

Situația combaterii infecțiilor cu salmonelă

Model(e)

Garanții suplimentare

Data de închidere (1)

Data de deschidere (2)

1

2

3

4

5

6

6A

6 B

7

8

9

AL – Albania

AL-0

Întreaga țară

EP, E

 

 

 

 

 

 

S4

AR – Argentina

AR-0

Întreaga țară

SPF

 

 

 

 

 

 

 

POU, RAT, EP, E

 

 

 

 

A

 

S4

WGM

VIII

 

 

 

 

 

 

AU – Australia

AU-0

Întreaga țară

SPF

 

 

 

 

 

 

 

EP, E

 

 

 

 

 

 

S4

BPP, DOC, HEP, SRP

 

 

 

 

 

 

S0, ST0

BPR

I

 

 

 

 

 

 

DOR

II

 

 

 

 

 

 

HER

III

 

 

 

 

 

 

POU

VI

 

 

 

 

 

 

RAT

VII

 

 

 

 

 

 

BR – Brazilia

BR-0

Întreaga țară

SPF

 

 

 

 

 

 

 

BR-1

Statele:

Rio Grande do Sul, Santa Catarina, Paraná, São Paulo și Mato Grosso do Sul

RAT, BPR, DOR, HER, SRA

 

N

 

 

A

 

 

BR-2

Statele:

Mato Grosso, Paraná, Rio Grande do Sul, Santa Catarina și São Paulo

BPP, DOC, HEP, SRP

 

N

 

 

 

S5, ST0

BR-3

Districtul Federal și statele:

Goiás, Minas Gerais, Mato Grosso, Mato Grosso do Sul, Paraná, Rio Grande do Sul, Santa Catarina și São Paulo

WGM

VIII

 

 

 

 

 

 

EP, E, POU

 

N

 

 

 

 

S4

BW – Botswana

BW-0

Întreaga țară

SPF

 

 

 

 

 

 

 

EP, E

 

 

 

 

 

 

S4

BPR

I

 

 

 

 

 

 

DOR

II

 

 

 

 

 

 

HER

III

 

 

 

 

 

 

RAT

VII

 

 

 

 

 

 

BY – Belarus

BY-0

Întreaga țară

EP și E (în ambele cazuri «numai pentru tranzit prin Lituania»)

IX

 

 

 

 

 

 

CA – Canada

CA-0

Întreaga țară

SPF

 

 

 

 

 

 

 

EP, E

 

 

 

 

 

 

S4

BPR, BPP, DOR, HER, SRA, SRP

 

N

 

 

A

 

S1, ST1

DOC, HEP

 

N

 

 

 

WGM

VIII

 

 

 

 

 

 

POU, RAT

 

N

 

 

 

 

 

CH – Elveția

CH-0

Întreaga țară

 (3)

 

 

 

 

A

 

 (3)

CL – Chile

CL-0

Întreaga țară

SPF

 

 

 

 

 

 

 

EP, E

 

 

 

 

 

 

S4

BPP, BPR, DOC, DOR, HEP, HER, SRA, SRP

 

N

 

 

A

 

S0, ST0

WGM

VIII

 

 

 

 

 

 

POU, RAT

 

N

 

 

 

 

 

CN – China

CN-0

Întreaga țară

EP

 

 

 

 

 

 

 

CN-1

Provincia Shandong

POU, E

VI

P2

6.2.2004

 

 

S4

GL – Groenlanda

GL-0

Întreaga țară

SPF

 

 

 

 

 

 

 

EP, WGM

 

 

 

 

 

 

 

HK – Hong-Kong

HK-0

Întregul teritoriu al Regiunii Administrative Speciale Hong Kong

EP

 

 

 

 

 

 

 

IL – Israel (6)

IL-0

Întreaga țară

SPF

 

 

 

 

 

 

 

BPP, BPR, DOC, DOR, HEP, HER, SRP

 

N

 

 

A

 

S5, ST1

POU, RAT

 

 

 

 

 

 

WGM

VIII

 

 

 

 

 

EP, E

 

 

 

 

 

S4

IN – India

IN-0

Întreaga țară

EP

 

 

 

 

 

 

 

IS – Islanda

IS-0

Întreaga țară

SPF

 

 

 

 

 

 

 

EP, E

 

 

 

 

 

 

S4

KR – Republica Coreea

KR-0

Întreaga țară

EP, E

 

 

 

 

 

 

S4

MD - Moldova

MD-0

Întreaga țară

EP

 

 

 

 

 

 

 

ME - Muntenegru

ME-0

Întreaga țară

EP

 

 

 

 

 

 

 

MG - Madagascar

MG-0

Întreaga țară

SPF

 

 

 

 

 

 

 

EP, E, WGM

 

 

 

 

 

 

S4

MY – Malaysia

MY-0

 

 

 

 

 

 

 

MY-1

Peninsula de Vest

EP

 

 

 

 

 

 

 

E

 

 

 

 

 

 

S4

MK – fosta Republică iugoslavă a Macedoniei (4)

MK-0 (4)

Întreaga țară

EP

 

 

 

 

 

 

 

MX – Mexic

MX-0

Întreaga țară

SPF

 

 

 

 

 

 

 

EP

 

P2

17.5.2013

 

 

 

 

NA – Namibia

NA-0

Întreaga țară

SPF

 

 

 

 

 

 

 

BPR

I

 

 

 

 

 

 

DOR

II

 

 

 

 

 

 

HER

III

 

 

 

 

 

 

RAT, EP, E

VII

 

 

 

 

 

S4

NC - Noua Caledonie

NC-0

Întreaga țară

EP

 

 

 

 

 

 

 

NZ - Noua Zeelandă

NZ-0

Întreaga țară

SPF

 

 

 

 

 

 

 

BPP, BPR, DOC, DOR, HEP, HER, SRP, SRA

 

 

 

 

 

 

S0, ST0

WGM

VIII

 

 

 

 

 

 

EP, E, POU, RAT

 

 

 

 

 

 

S4

PM – Saint-Pierre și Miquelon

PM-0

Întregul teritoriu

SPF

 

 

 

 

 

 

 

RS – Serbia (5)

RS-0 (5)

Întreaga țară

EP

 

 

 

 

 

 

 

RU – Rusia

RU-0

Întreaga țară

EP, E, POU

 

 

 

 

 

 

S4

 

 

 

 

 

 

 

 

SG – Singapore

SG-0

Întreaga țară

EP

 

 

 

 

 

 

 

TH – Thailanda

TH-0

Întreaga țară

SPF, EP

 

 

 

 

 

 

 

WGM

VIII

 

 

1.7.2012

 

 

 

POU, RAT

 

 

 

1.7.2012

 

 

 

E

 

 

 

1.7.2012

 

 

S4

TN – Tunisia

TN-0

Întreaga țară

SPF

 

 

 

 

 

 

 

BPP, BPR, DOR, HER

 

 

 

 

 

 

S0, ST0

WGM

VIII

 

 

 

 

 

 

EP, E, POU, RAT

 

 

 

 

 

 

S4

TR – Turcia

TR-0

Întreaga țară

SPF

 

 

 

 

 

 

 

EP, E

 

 

 

 

 

 

S4

UA - Ucraina

UA-0

Întreaga țară

E, EP, POU, RAT, WGM

 

 

 

 

 

 

S4

US – Statele Unite

US-0

Întreaga țară

SPF

 

 

 

 

 

 

 

BPP, BPR, DOC, DOR, HEP, HER, SRP, SRA

 

N

 

 

A

 

S3, ST1

WGM

VIII

 

 

 

 

 

 

EP, E, POU, RAT

 

N

 

 

 

 

S4

UY – Uruguay

UY-0

Întreaga țară

SPF

 

 

 

 

 

 

 

EP, E, RAT

 

 

 

 

 

 

S4

ZA – Africa de Sud

ZA-0

Întreaga țară

SPF

 

 

 

 

 

 

 

EP, E

 

 

 

 

 

 

S4

BPR

I

P2

9.4.2011

 

A

 

 

DOR

II

 

 

 

HER

III

 

 

 

RAT

VII

P2, H

9.4.2011

 

 

 

ZW – Zimbabwe

ZW-0

Întreaga țară

RAT

VII

 

 

 

 

 

 

EP, E

 

 

 

 

 

 

S4

2.

Partea 2 se modifică după cum urmează:

(a)

secțiunea referitoare la „Condiții specifice” se modifică după cum urmează:

(i)

condiția specifică „H” se înlocuiește cu următorul text:

„ «H»

:

Au fost oferite garanții conform cărora carnea de ratite de crescătorie destinată consumului uman (RAT) este obținută din ratite care provin dintr-o exploatație de ratite înregistrată și închisă care a fost autorizată de către autoritatea competentă a țării terțe. În cazul apariției unui focar de HPAI pe teritoriul țării terțe, importurile de carne de acest tip pot continua totuși să fie autorizate, cu condiția ca aceasta să fie obținută din ratite care provin dintr-o exploatație de ratite înregistrată și închisă care este indemnă de LPAI și HPAI și în vecinătatea căreia, pe o rază de 100 km, incluzând, după caz, teritoriul unei țări învecinate, nu a existat niciun focar de LPAI sau HPAI cel puțin în ultimele 24 de luni și în care nu a existat nicio legătură epidemiologică cu o exploatație de ratite sau cu o exploatație avicolă în care a fost prezentă LPAI sau HPAI cel puțin în ultimele 24 de luni.”;

(ii)

condiția specifică „L” se elimină.

(b)

Modelele de certificat sanitar-veterinar BPP, BPR, DOC, DOR, HEP și HER se înlocuiesc cu următoarele:

Model de certificat sanitar-veterinar pentru păsările de curte de reproducție sau pentru producție, altele decât ratitele (BPP)

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Model de certificat sanitar-veterinar pentru ratite de reproducție sau pentru producție (BPR)

Image

Image

Image

Image

Image

Model de certificat sanitar-veterinar pentru pui de o zi, alții decât de ratite (DOC)

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Model de certificat sanitar-veterinar pentru pui de o zi de ratite (DOR)

Image

Image

Image

Image

Image

Model de certificat sanitar-veterinar pentru ouă pentru incubație de păsări de curte, altele decât ratitele (HEP)

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Model de certificat sanitar-veterinar pentru ouă de ratite pentru incubație (HER)

Image Image Image Image Image

(c)

Modelele de certificate sanitar-veterinare SRP, SRA și POU se înlocuiesc cu următoarele:

Model de certificat sanitar-veterinar pentru păsări destinate sacrificării și pentru păsări destinate repopulării fondurilor de vânătoare, altele decât ratitele (SRP)

Image

Image

Image

Image

Image

Model de certificat sanitar-veterinar pentru ratite pentru sacrificare (SRA)

Image

Image

Image

Image

Image

Model de certificat sanitar-veterinar pentru carne de pasăre (POU)

Image Image Image Image

(d)

modelul de certificat sanitar-veterinar RAT se înlocuiește cu următorul:

Model de certificat sanitar-veterinar pentru carne de ratite de crescătorie destinată consumului uman (RAT)

Image Image Image Image Image

(e)

modelul de certificat sanitar-veterinar E se înlocuiește cu următorul:

Model de certificat sanitar-veterinar pentru ouă (E)

Image Image Image


(1)  Produsele, inclusiv cele transportate în largul mării, fabricate înainte de această dată pot fi importate în Uniune în timpul unei perioade de 90 de zile de la această dată.

(2)  Doar produsele fabricate după această dată pot fi importate în Uniune.

(3)  În conformitate cu Acordul dintre Uniunea Europeană și Confederația Elvețiană privind comerțul cu produse agricole (JO L 114, 30.4.2002, p. 132).

(4)  fosta Republică iugoslavă a Macedoniei; cod provizoriu care nu aduce atingere în niciun fel nomenclaturii definitive pentru această țară, care va fi adoptată după încheierea negocierilor care au loc în prezent pe această temă în cadrul Organizației Națiunilor Unite.

(5)  Cu excepția provinciei Kosovo, astfel cum a fost definită în Rezoluția 1244 din 10 iunie 1999 a Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite.

(6)  În continuare, Statul Israel, cu excluderea teritoriilor aflate sub administrația israeliană începând din iunie 1967, și anume Înălțimile Golan, Fâșia Gaza, Ierusalimul de Est și restul Cisiordaniei.”