24.6.2014   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 183/18


REGULAMENTUL DELEGAT (UE) NR. 694/2014 AL COMISIEI

din 17 decembrie 2013

de completare a Directivei 2011/61/UE a Parlamentului European și a Consiliului în ceea ce privește standardele tehnice de reglementare care stabilesc tipurile de administratori ai fondurilor de investiții alternative

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Directiva 2011/61/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 8 iunie 2011 privind administratorii fondurilor de investiții alternative și de modificare a Directivelor 2003/41/CE și 2009/65/CE și a Regulamentelor (CE) nr. 1060/2009 și (UE) nr. 1095/2010 (1), în special articolul 4 alineatul (4),

întrucât:

(1)

Este important ca standardele tehnice de reglementare care stabilesc tipurile de AFIA să vină în completarea normelor prevăzute de Directiva 2011/61/UE, astfel încât anumite cerințe ale directivei să se aplice AFIA în mod uniform.

(2)

Este oportun să se facă distincție între AFIA care administrează FIA de tip deschis, FIA de tip închis sau ambele tipuri de FIA, astfel încât normele privind gestionarea lichidităților și procedurile de evaluare prevăzute de Directiva 2011/61/UE să se aplice în mod corect pentru AFIA.

(3)

Elementul de diferențiere între AFIA care administrează FIA de tip deschis și AFIA care administrează FIA de tip închis ar trebui să fie faptul că FIA de tip deschis răscumpără sau rambursează investitorilor săi acțiunile sau unitățile fondului, la cererea oricăruia dintre acționari sau dintre deținătorii de unități, înainte de începerea fazei de lichidare sau de închidere a activității și aceasta în conformitate cu procedurile și frecvența stabilite în regulile sau în actul constitutiv, în prospectul sau în documentele de ofertă ale acestuia. O reducere a capitalului FIA legată de distribuiri efectuate în conformitate cu regulile sau actul constitutiv, cu prospectul sau cu documentele de ofertă ale FIA, inclusiv o reducere care a fost autorizată printr-o hotărâre a acționarilor sau a deținătorilor de unități adoptată în conformitate cu regulile sau actul constitutiv, cu prospectul sau cu documentele de ofertă ale FIA, nu ar trebui să fie luată în considerare pentru a determina dacă fondul este sau nu un FIA de tip deschis.

(4)

Răscumpărările sau rambursările care ar trebui să fie relevante pentru a se determina dacă un AFIA administrează FIA de tip deschis sau de tip închis ar trebui să fie numai cele efectuate din activele FIA. Prin urmare, faptul că acțiunile sau unitățile FIA pot fi negociate pe o piață secundară și nu sunt răscumpărate sau rambursate de FIA nu ar trebui să fie luat în considerare pentru a determina dacă fondul este sau nu un FIA de tip deschis.

(5)

AFIA care administrează, în același timp, unul sau mai multe FIA de tip deschis și unul sau mai multe FIA de tip închis ar trebui să aplice fiecărui FIA normele specifice aferente tipului relevant de FIA.

(6)

Orice modificare a politicii de răscumpărare a FIA care implică faptul că un FIA nu mai poate fie considerat de tip deschis sau de tip închis ar trebui să îl determine pe AFIA să nu mai aplice normele aferente vechii politici de răscumpărare a FIA pe care îl administrează și să aplice normele aferente noii politici de răscumpărare a FIA respectiv.

(7)

În sensul articolului 61 alineatele (3) și (4) din Directiva 2011/61/UE, ar trebui să se țină seama de structurile juridice în temeiul cărora au fost înființate FIA de tip închis înainte de 22 iulie 2013. În momentul adoptării directivei, nu exista nicio definiție armonizată la nivelul Uniunii în ceea ce privește structura juridică a FIA de tip închis, structura acestora fiind diferită de la un stat membru la altul. Textul directivei reflectă această realitate, calificând drept FIA de tip închis anumite structuri juridice existente pentru care nu pot fi exercitate drepturi de rambursare în cursul unei perioade de 5 ani de la data investiției inițiale. Articolul 61 alineatele (3) și (4) din Directiva 2011/61/UE prevede perioade de tranziție în care AFIA existenți, în măsura în care administrează FIA de tip închis care se află în stadii avansate sau în stadiul final al ciclului lor de investiții, astfel cum reiese din data de expirare a acestora sau din imposibilitatea de a face investiții suplimentare după 22 iulie 2013, pot continua să administreze astfel de FIA fără o autorizare sau fără a avea obligația de a respecta o parte semnificativă din directivă. În consecință, pentru a păstra domeniul de aplicare al acestor dispoziții, având în vedere acest obiectiv și contextul menționat anterior, ar trebui ca orice AFIA care administrează FIA ale căror acțiuni sau unități sunt răscumpărate sau rambursate după o perioadă inițială de cel puțin 5 de ani în care drepturile de răscumpărare nu pot fi exercitate să fie, de asemenea, considerat un AFIA care administrează un FIA de tip închis, în sensul articolului 61 alineatele (3) și (4) din Directiva 2011/61/UE.

(8)

Prezentul regulament se bazează pe proiectele de standarde tehnice de reglementare transmise Comisiei de Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare și Piețe (AEVMP).

(9)

AEVMP a efectuat consultări publice deschise cu privire la proiectele de standarde tehnice de reglementare pe care se bazează prezentul regulament, a analizat costurile și beneficiile potențiale aferente și a solicitat avizul Grupului părților interesate din domeniul valorilor mobiliare și piețelor, înființat în conformitate cu articolul 37 din Regulamentul (UE) nr. 1095/2010 al Parlamentului European și al Consiliului (2),

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Tipurile de AFIA

(1)   Un AFIA poate fi inclus în categoria unuia sau a ambelor tipuri de administratori de mai jos:

un AFIA al unui (unor) FIA de tip deschis;

un AFIA al unui (unor) FIA de tip închis.

(2)   Un AFIA al unui FIA de tip deschis este considerat a fi un AFIA care administrează un FIA ale cărui acțiuni sau unități sunt, la cererea oricăruia dintre acționari sau dintre deținătorii de unități ai fondului, răscumpărate sau rambursate înainte de începerea fazei de lichidare sau de închidere a activității, în mod direct sau indirect, din activele FIA și în conformitate cu procedurile și frecvența stabilite în regulile sau în actul constitutiv, în prospectul sau în documentele de ofertă ale acestuia.

O reducere a capitalului FIA legată de distribuiri efectuate în conformitate cu regulile sau actul constitutiv, cu prospectul sau cu documentele de ofertă ale FIA, inclusiv o reducere care a fost autorizată printr-o rezoluție a acționarilor sau a deținătorilor de unități adoptată în conformitate cu regulile sau actul constitutiv, cu prospectul sau cu documentele de ofertă, nu este luată în considerare pentru a determina dacă fondul este sau nu un FIA de tip deschis.

Faptul că acțiunile sau unitățile unui FIA pot fi negociate pe o piață secundară și nu sunt răscumpărate sau rambursate de FIA nu este luat în considerare pentru a determina dacă fondul este sau nu un FIA de tip deschis.

(3)   Un AFIA al unui FIA de tip închis este un AFIA care administrează orice alt FIA decât cel de tipul descris la alineatul (2).

(4)   În cazul în care o modificare a politicii de răscumpărare a FIA duce la schimbarea tipului de FIA pe care îl (le) administrează un AFIA, normele relevante pentru noul tip de FIA se aplică respectivului FIA de către AFIA.

(5)   În sensul articolului 61 alineatele (3) și (4) din Directiva 2011/61/UE, ar trebui ca un AFIA care administrează FIA ale căror acțiuni sau unități sunt, la cererea oricăruia dintre acționari sau dintre deținătorii de unități, răscumpărate sau rambursate înainte de începerea fazei de lichidare sau de închidere a activității, în mod direct sau indirect, din activele FIA după o perioadă inițială de cel puțin 5 ani în care drepturile de răscumpărare nu pot fi exercitate, să fie considerat, de asemenea, un AFIA care administrează un FIA de tip închis.

Articolul 2

Intrarea în vigoare

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 17 decembrie 2013.

Pentru Comisie

Președintele

José Manuel BARROSO


(1)  JO L 174, 1.7.2011, p. 1.

(2)  Regulamentul (UE) nr. 1095/2010 al Parlamentului European și al Consiliului din 24 noiembrie 2010 de instituire a Autorității europene de supraveghere (Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare și Piețe), de modificare a Deciziei nr. 716/2009/CE și de abrogare a Deciziei 2009/77/CE a Comisiei (JO L 331, 15.12.2010, p. 84).