27.2.2009   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 55/1


REGULAMENTUL (CE) NR. 160/2009 AL CONSILIULUI

din 23 februarie 2009

de modificare a Regimului aplicabil celorlalți agenți ai Comunităților Europene

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene, în special articolul 283,

având în vedere Protocolul privind privilegiile și imunitățile Comunităților Europene, în special articolul 13,

având în vedere propunerea Comisiei, prezentată după consultarea Comitetului pentru statutul funcționarilor,

având în vedere avizul Parlamentului European (1),

având în vedere avizul Curții de Justiție,

având în vedere avizul Curții de Conturi,

întrucât:

(1)

În conformitate cu articolul 21 din Decizia 2005/684/CE, Euratom a Parlamentului European din 28 septembrie 2005 de adoptare a Statutului deputaților în Parlamentul European (2), deputații au dreptul la asistență acordată de colaboratori personali, pe care sunt liberi să îi aleagă.

(2)

În prezent, deputații își angajează direct toți colaboratorii, pe bază de contracte reglementate de legislația națională, Parlamentul European rambursându-le cheltuielile efectuate în acest sens, în limita unui plafon.

(3)

La 9 iulie 2008, Biroul Parlamentului European a adoptat norme de aplicare pentru Statutul deputaților în Parlamentul European; în conformitate cu articolul 34 din textul în cauză, deputații folosesc serviciile:

(a)

„asistenților parlamentari acreditați”, angajați la unul dintre cele trei locuri de desfășurare a activității Parlamentului European, supuși regimului juridic specific adoptat în temeiul articolului 283 din tratat și ale căror contracte sunt încheiate și gestionate direct de Parlamentul European; și ale

(b)

persoanelor fizice care asistă deputații în statele membre unde au fost aleși și care au încheiat un contract de muncă sau de prestări servicii cu aceștia, în conformitate cu legislația națională aplicabilă, în condițiile prevăzute de normele de aplicare menționate, persoane denumite în continuare „asistenți locali”.

(4)

Spre deosebire de asistenții locali, asistenții parlamentari acreditați se găsesc, de regulă, în situația de a rezida în altă țară decât cea de origine. Aceștia lucrează în incintele Parlamentului European într-un mediu european, multilingv și multicultural și îndeplinesc sarcini care sunt legate în mod direct de activitatea desfășurată de unul sau mai mulți deputați în Parlamentul European în exercitarea funcțiilor lor în calitate de deputați în Parlamentul European.

(5)

Din aceste motive și pentru a garanta, printr-o serie de norme comune, transparența și securitatea juridică, ar trebui să se prevadă ca asistenții parlamentari acreditați să fie angajați pe baza unor contracte directe cu Parlamentul European. Spre deosebire de aceștia, asistenții locali, inclusiv cei care lucrează pentru deputații aleși în unul dintre statele membre în care se află cele trei locuri de desfășurare a activității Parlamentului European, ar trebui să rămână, în conformitate cu normele de aplicare a Statutului deputaților în Parlamentul European, angajați ai deputaților în Parlamentul European, pe baza unor contracte încheiate în conformitate cu legislația națională aplicabilă din statul membru unde aceștia au fost aleși.

(6)

Prin urmare, asistenților parlamentari acreditați ar trebui să li se aplice Regimul aplicabil celorlalți agenți ai Comunităților Europene, stabilit prin Regulamentul (CEE, Euratom, CECO) nr. 259/68 al Consiliului (3), astfel încât să se țină seama de situația lor specifică, de sarcinile specifice pe care trebuie să le îndeplinească și de îndatoririle și obligațiile specifice care le revin față de deputații în Parlamentul European pentru care lucrează.

(7)

Introducerea acestei categorii specifice de agenți nu aduce atingere articolului 29 din Statutul funcționarilor Comunităților Europene, stabilit prin Regulamentul (CEE, Euratom, CECO) nr. 259/68, denumit în continuare „statutul”, conform căruia concursurile interne sunt deschise numai funcționarilor și agenților temporari, și nicio dispoziție a prezentului regulament nu poate fi interpretată ca oferind asistenților parlamentari acreditați un acces privilegiat sau un acces direct la posturi de funcționari sau alte categorii de agenți ai Comunităților Europene și nici la concursurile interne care oferă acces la aceste posturi.

(8)

Ca și în cazul agenților contractuali, este necesar ca articolele 27-34 din statut să nu se aplice asistenților parlamentari acreditați.

(9)

Asistenții parlamentari acreditați ar trebui, prin urmare, să constituie o categorie de alți agenți specifici Parlamentului European, în special având în vedere faptul că aceștia acordă, sub îndrumarea și autoritatea unuia sau a mai multor deputați în Parlamentul European și în cadrul unei relații bazate pe încredere reciprocă, asistență directă deputatului sau deputaților respectivi, în exercitarea funcțiilor acestora în calitate de deputați în Parlamentul European.

(10)

În consecință, este necesar să se modifice Regimul aplicabil celorlalți agenți ai Comunităților Europene pentru a include această nouă categorie de alți agenți, ținând seama, pe de o parte, de natura specifică a îndatoririlor, a funcțiilor și a responsabilităților asistenților parlamentari acreditați, care să le permită să acorde asistență directă deputaților în Parlamentul European în exercitarea funcțiilor acestora în calitate de deputați în Parlamentul European, sub îndrumarea și autoritatea acestora și, pe de altă parte, de relația contractuală dintre acești asistenți parlamentari acreditați și Parlamentul European.

(11)

Atunci când dispozițiile Regimului aplicabil celorlalți agenți ai Comunităților Europene se aplică asistenților parlamentari acreditați, fie direct sau prin analogie, este oportun să se ia în considerare acești factori, în special cu privire la încrederea reciprocă ce trebuie să caracterizeze raporturile profesionale dintre asistenții în cauză și deputatul sau deputații în Parlamentul European pe care îl/îi asistă.

(12)

Având în vedere natura sarcinilor asistenților parlamentari acreditați, este necesar să se prevadă o singură categorie de asistenți parlamentari acreditați, structurată totuși pe grade diferite, atribuite pe baza indicațiilor deputaților în cauză, în conformitate cu normele de aplicare adoptate printr-o decizie internă a Parlamentului European.

(13)

Contractele asistenților parlamentari acreditați, încheiate între aceștia și Parlamentul European, ar trebui să se bazeze pe încrederea reciprocă dintre asistentul parlamentar acreditat și deputatul (deputații) pe care îl (îi) asistă. Durata acestor contracte ar trebui să fie direct legată de durata mandatului deputaților în cauză.

(14)

Asistenții parlamentari acreditați ar trebui să beneficieze de o reprezentare în baza statutului în afara sistemului aplicabil funcționarilor și celorlalți agenți ai Parlamentului European. Reprezentanții lor ar trebui să acționeze ca purtători de cuvânt pe lângă autoritățile competente ale Parlamentului European, ținând seama de faptul că ar trebui stabilită o legătură oficială între reprezentanții personalului în baza statutului și reprezentarea autonomă a asistenților.

(15)

În ceea ce privește introducerea acestei noi categorii de personal, este necesar să se respecte principiul neutralității bugetare.

(16)

Normele de aplicare stabilite printr-o decizie internă a Parlamentului European ar trebui să includă norme suplimentare pentru aplicarea prezentului regulament, în temeiul principiului bunei gestiuni financiare, prevăzut la titlul II din Regulamentul (CE, Euratom) nr. 1605/2002 al Consiliului din 25 iunie 2002 privind regulamentul financiar aplicabil bugetului general al Comunităților Europene (4).

(17)

Intrarea în vigoare a acestor noi dispoziții ar trebui să coincidă cu intrarea în vigoare a Statutului deputaților în Parlamentul European,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Regimul aplicabil celorlalți agenți ai Comunităților Europene se modifică astfel cum se prevede în anexă.

Articolul 2

Creditele înscrise în secțiunea corespunzătoare Parlamentului European din bugetul general al Comunităților Europene și destinate acoperirii cheltuielilor de asistență parlamentară, ale căror valori anuale vor fi stabilite în cadrul procedurii bugetare anuale, acoperă în întregime costurile direct legate de activitatea atât a asistenților parlamentari acreditați, cât și a asistenților locali.

Articolul 3

Până la data de 31 decembrie 2011, Parlamentul European prezintă un raport privind aplicarea prezentului regulament, pentru a examina eventuala necesitate de a adapta normele aplicabile asistenților parlamentari.

Pe baza acestui raport, Comisia poate prezenta propunerile pe care le consideră corespunzătoare în acest sens.

Articolul 4

Prezentul regulament intră în vigoare în prima zi a legislaturii Parlamentului European care începe în 2009.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 23 februarie 2009.

Pentru Consiliu

Președintele

A. VONDRA


(1)  Avizul din 16 decembrie 2008 (nepublicat încă în Jurnalul Oficial).

(2)  JO L 262, 7.10.2005, p. 1.

(3)  JO L 56, 4.3.1968, p. 1.

(4)  JO L 248, 16.9.2002, p. 1.


ANEXĂ

Regimul aplicabil celorlalți agenți ai Comunităților Europene se modifică după cum urmează:

1.

La articolul 1, după „— consilier special,” se introduce următoarea liniuță:

„—

asistent parlamentar acreditat.”

2.

Se introduce următorul articol după articolul 5:

„Articolul 5a

În sensul prezentului regim, sunt considerați «asistenți parlamentari acreditați» persoanele alese de unul sau mai mulți deputați și angajate pe bază de contract direct cu Parlamentul European pentru a acorda asistență directă, în incintele Parlamentului European din unul dintre cele trei locuri de desfășurare a activității acestuia, deputatului sau deputaților în cauză în exercitarea funcțiilor acestora în calitate de deputați în Parlamentul European, sub îndrumarea și autoritatea acestora și în cadrul unei relații bazate pe încredere reciprocă, rezultând din libertatea de alegere menționată la articolul 21 din Decizia 2005/684/CE, Euratom a Parlamentului European din 28 septembrie 2005 de adoptare a Statutului deputaților în Parlamentul European (1).

3.

Titlurile VII și VIII, cuprinzând articolele 125-127, devin titlurile VIII și IX, cuprinzând articolele 140-142. Se introduce un nou titlu VII:

„TITLUL VII

ASISTENȚII PARLAMENTARI

CAPITOLUL 1

Dispoziții generale

Articolul 125

(1)   Parlamentul European adoptă printr-o decizie internă norme de aplicare în scopul punerii în aplicare a prezentului titlu.

(2)   Asistenții parlamentari acreditați nu sunt afectați pe un post inclus pe lista posturilor anexată secțiunii din buget referitoare la Parlamentul European. Remunerarea acestora este finanțată de la linia bugetară corespunzătoare, iar aceștia sunt remunerați din creditele alocate secțiunii din buget referitoare la Parlamentul European.

Articolul 126

(1)   Asistenții parlamentari acreditați sunt clasați pe grade în funcție de indicațiile date de către deputatul sau deputații pe care îi asistă, în conformitate cu normele de aplicare menționate la articolul 125 alineatul (1). Pentru clasarea pe gradele 14-19, prevăzute la articolul 133, este necesar ca asistenții parlamentari acreditați să aibă minimum o diplomă universitară sau experiența profesională echivalentă.

(2)   Dispozițiile articolului 1e din statut, privind măsurile de natură socială și condițiile de muncă, se aplică prin analogie, în măsura în care aceste măsuri sunt compatibile cu natura specială a sarcinilor și a responsabilităților asistenților parlamentari acreditați.

Prin derogare de la articolul 7, dispozițiile referitoare la regimul autonom de reprezentare a asistenților parlamentari acreditați sunt stabilite prin normele de aplicare menționate la articolul 125 alineatul (1) ținându-se cont de faptul că este necesar să se stabilească o legătură formală între reprezentarea personalului în baza statutului și reprezentarea autonomă a asistenților.

CAPITOLUL 2

Drepturi și obligații

Articolul 127

Articolele 11-26a din statut se aplică prin analogie. Având în vedere, în special, cu strictețe natura specifică a funcțiilor și a obligațiilor asistenților parlamentari acreditați și de relația de încredere reciprocă care trebuie să caracterizeze raporturile profesionale între aceștia și deputatul (deputații) în Parlamentul European pe care îl (îi) asistă, normele de aplicare referitoare la acest domeniu adoptate în conformitate cu articolul 125 alineatul (1) țin seama de caracterul specific al raporturilor profesionale dintre deputați și asistenții acreditați ai acestora.

CAPITOLUL 3

Condiții de angajare

Articolul 128

(1)   Articolul 1d din statut se aplică prin analogie, ținându-se seama de relația de încredere reciprocă dintre deputații în Parlamentul European și asistentul sau asistenții parlamentari acreditați ai acestora și de faptul că deputații în Parlamentul European își pot alege, de asemenea, asistenții parlamentari acreditați în funcție de afinități politice.

(2)   Asistentul parlamentar acreditat este ales de către deputatul (deputații) în Parlamentul European pe care urmează să îl (îi) asiste. Fără a aduce atingere criteriilor suplimentare care pot fi impuse prin normele de aplicare menționate la articolul 125 alineatul (1), asistentul poate fi angajat numai în cazul în care:

(a)

este resortisant al unuia dintre statele membre ale Comunităților, cu excepția cazului în care se acordă o derogare de către autoritatea menționată la articolul 6 primul paragraf, și beneficiază de drepturile sale de cetățean;

(b)

și-a îndeplinit toate obligațiile care îi revin în temeiul legislației care i se aplică privind serviciul militar;

(c)

prezintă garanții morale corespunzătoare necesare exercitării atribuțiilor care îi revin;

(d)

este apt din punct de vedere fizic să își exercite atribuțiile;

(e)

are o cunoaștere aprofundată a uneia dintre limbile Comunităților și o cunoaștere satisfăcătoare a unei alte limbi a Comunităților, în măsura necesară exercitării atribuțiilor care îi revin; și

(f)

are:

(i)

un nivel de studii superioare absolvite cu diplomă;

(ii)

un nivel de studii secundare absolvite cu diplomă care permit accesul la învățământul superior și o experiență profesională adecvată de cel puțin trei ani; sau

(iii)

atunci când interesul serviciului justifică acest lucru, formare profesională sau experiență profesională de nivel echivalent.

Articolul 129

(1)   Asistentul parlamentar acreditat este supus unui examen medical realizat de serviciul medical al Parlamentului European, pentru a permite Parlamentului European să se asigure că asistentul îndeplinește condițiile prevăzute la articolul 128 alineatul (2) litera (d).

(2)   În cazul unui aviz medical negativ, primit ca urmare a efectuării examenului medical prevăzut la alineatul (1), candidatul poate solicita, în termen de douăzeci de zile de la data la care instituția i-a notificat respectivul aviz, examinarea cazului său de către o comisie medicală compusă din trei medici aleși de autoritatea menționată la articolul 6 primul paragraf dintre medicii consultanți ai instituțiilor. Medicul consultant care a emis avizul negativ inițial este audiat de comisia medicală. Candidatul poate prezenta comisiei medicale avizul unui medic ales de el. În cazul în care avizul comisiei medicale confirmă concluziile examenului medical prevăzut la alineatul (1), jumătate din onorariile și cheltuielile aferente sunt suportate de candidat.

Articolul 130

(1)   Contractul asistenților parlamentari acreditați se încheie pe perioadă determinată și menționează gradul în care este clasat asistentul. Contractul nu poate fi prelungit mai mult de două ori pe parcursul unei legislaturi. Contractul încetează la sfârșitul legislaturii în timpul căreia a fost încheiat, în cazul în care nu se specifică altfel în contract și nu se aduce atingere articolului 139 alineatul (1) litera (c).

(2)   Normele de aplicare menționate la articolul 125 alineatul (1) stabilesc un cadru transparent pentru clasare luând în considerare articolul 128 alineatul (2) litera (f).

(3)   Atunci când un asistent parlamentar acreditat încheie un nou contract, se ia o nouă decizie cu privire la clasarea sa într-un anumit grad.

CAPITOLUL 4

Condițiile de muncă

Articolul 131

(1)   Asistenții parlamentari acreditați sunt angajați pentru a îndeplini sarcini cu normă întreagă sau parțială.

(2)   Deputatul stabilește durata săptămânală a programului de lucru al unui asistent parlamentar acreditat, care nu poate depăși, în condiții normale, 42 de ore pe săptămână.

(3)   Asistenții parlamentari acreditați nu pot fi obligați să efectueze ore de lucru suplimentare decât în cazurile urgente sau de surplus excepțional de muncă. Articolul 56 primul paragraf din statut se aplică prin analogie. Normele de aplicare menționate la articolul 125 alineatul (1) pot stabili reguli în acest sens.

(4)   Cu toate acestea, orele de lucru suplimentare efectuate de asistenții parlamentari acreditați nu dau dreptul la compensare sau la remunerație.

(5)   Articolele 42a, 42b, 55a și 57-61 din statut privind concediile, durata de lucru și sărbătorile legale, precum și articolul 16 al doilea, al treilea și al patrulea paragraf și articolul 18 din prezentul regim se aplică prin analogie. Concediul special, concediul pentru creșterea copilului și concediul din motive familiale nu pot fi prelungite peste durata contractului.

CAPITOLUL 5

Remunerare și rambursarea cheltuielilor

Articolul 132

Cu excepția cazului în care articolele 133 și 134 prevăd altfel, articolul 19, articolul 20 alineatele (1)-(3) și articolul 21 din prezentul regim, precum și articolul 16 din anexa VII la statut privind modalitățile de remunerare și de rambursare se aplică prin analogie. Modalitățile de rambursare a cheltuielilor de misiune sunt stabilite în cadrul normelor de aplicare menționate la articolul 125 alineatul (1).

Articolul 133

Baremul salariilor de bază este stabilit în conformitate cu tabelul de mai jos:

Grad

1

2

3

4

5

6

7

Salariu de bază pentru normă întreagă

1 619,17

1 886,33

2 045,18

2 217,41

2 404,14

2 606,59

2 826,09

Grad

8

9

10

11

12

13

14

Salariu de bază pentru normă întreagă

3 064,08

3 322,11

3 601,87

3 905,18

4 234,04

4 590,59

4 977,17

Grad

15

16

17

18

19

 

 

Salariu de bază pentru normă întreagă

5 396,30

5 850,73

6 343,42

6 877,61

7 456,78

 

 

Articolul 134

Prin derogare de la articolul 4 alineatul (1) ultimul paragraf din anexa VII la statut, indemnizația de expatriere nu poate fi mai mică de 350 EUR.

CAPITOLUL 6

Asigurările sociale

Articolul 135

Cu excepția cazului în care articolul 136 prevede altfel, articolele 95-115 privind asigurările sociale se aplică prin analogie.

Articolul 136

(1)   Prin derogare de la articolul 96 alineatul (3) paragraful al doilea și fără a aduce atingere celorlalte dispoziții ale articolului menționat, sumele calculate în temeiul acestuia nu pot fi mai mici de 850 EUR sau mai mari de 2 000 EUR.

(2)   Prin derogare de la articolele 77 și 80 din statut și de la articolele 101 și 105 din prezentul regim, sumele minime utilizate pentru a calcula pensiile și prestațiile de invaliditate corespund salariului de bază al unui asistent parlamentar acreditat clasat în gradul 1.

(3)   Articolul 112 se aplică numai contractelor încheiate pe o perioadă care nu depășește un an.

CAPITOLUL 7

Recuperarea plăților excedentare

Articolul 137

Dispozițiile articolului 85 din statut privind recuperarea plăților excedentare sunt aplicabile prin analogie.

CAPITOLUL 8

Căi de atac

Articolul 138

Dispozițiile titlului VII din statut privind căile de atac se aplică prin analogie. Normele de aplicare menționate la articolul 125 alineatul (1) pot stabili reglementări complementare cu privire la procedurile interne.

CAPITOLUL 9

Încetarea raporturilor de muncă

Articolul 139

(1)   În afară de cazul încetării raporturilor de muncă ale asistentului parlamentar acreditat ca urmare a decesului acestuia, contractul său de muncă încetează:

(a)

la data indicată în contract, astfel cum se prevede la articolul 130 alineatul (1);

(b)

la sfârșitul lunii în cursul căreia asistentul parlamentar acreditat împlinește vârsta de 65 de ani;

(c)

în cazul unui asistent angajat pentru a asista un singur deputat în Parlamentul European în conformitate cu articolul 128 alineatul (2), la sfârșitul lunii în cursul căreia se încheie mandatul deputatului, ca urmare a decesului acestuia, a demisiei sale sau din orice alt motiv;

(d)

având în vedere faptul că raporturile profesionale dintre deputat și asistentul său parlamentar acreditat se bazează pe încredere, la expirarea preavizului stabilit în contract, care trebuie să confere asistentului parlamentar acreditat sau Parlamentului European, hotărând la solicitarea deputatului sau a deputaților în Parlamentul European pe care asistentul parlamentar acreditat respectiv a fost angajat să îi asiste, dreptul de reziliere a contractului înainte de termen. Perioada de preaviz nu poate fi mai scurtă de o lună pentru fiecare an lucrat, fiind de cel puțin o lună și cel mult trei luni. Cu toate acestea, perioada de preaviz nu poate începe în timpul concediului de maternitate sau al unui concediu medical, cu condiția ca acest concediu medical să nu depășească o perioadă de trei luni. Pe de altă parte, perioada de preaviz se suspendă pe perioada acestor concedii, în limitele menționate anterior;

(e)

în cazul în care asistentul parlamentar acreditat nu mai îndeplinește condițiile stabilite la articolul 128 alineatul (2) litera (a) și sub rezerva aplicării derogării prevăzute la acest articol. În cazul în care nu se acordă derogarea respectivă, se aplică perioada de preaviz menționată la litera (d).

(2)   Atunci când contractul încetează în conformitate cu alineatul (1) litera (c), asistentul parlamentar acreditat are dreptul la o indemnizație egală cu o treime din salariul său de bază pentru perioada cuprinsă între data la care își încetează activitatea și data la care îi expiră contractul, sub rezerva unei limite maxime de trei salarii de bază lunare.

(3)   Fără a aduce atingere articolelor 48 și 50, care se aplică prin analogie, contractul de muncă al unui asistent parlamentar acreditat poate fi reziliat fără preaviz în cazuri grave de încălcare, în mod deliberat sau din neglijență, a obligațiilor care îi revin. Autoritatea menționată la articolul 6 primul paragraf ia o decizie motivată, după ce asistentului în cauză i s-a acordat în prealabil posibilitatea de a se apăra.

Dispozițiile speciale referitoare la procedura disciplinară sunt stabilite în normele de aplicare menționate la articolul 125 alineatul (1).

(4)   Perioadele de angajare în calitate de asistent parlamentar acreditat nu se consideră a fi «ani de serviciu» în sensul articolului 29 alineatele (3) și (4) din statut.”

4.

La articolul 126, fragmentul de teză „Sub rezerva dispozițiilor articolului 127” se înlocuiește cu fragmentul de teză „Sub rezerva dispozițiilor articolului 142”.


(1)  JO L 262, 7.10.2005, p. 1.”