24.12.2008   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 348/108


DECIZIA NR. 1348/2008/CE A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI

din 16 decembrie 2008

de modificare a Directivei 76/769/CEE a Consiliului referitoare la restricțiile privind introducerea pe piață și utilizarea de 2-(2-metoxietoxi)etanol, 2-(2-butoxietoxi)etanol, metilen-difenil diizocianat, ciclohexan și azotat de amoniu

(Text cu relevanță pentru SEE)

PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene, în special articolul 95,

având în vedere propunerea Comisiei,

având în vedere avizul Comitetului Economic și Social European (1),

hotărând în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 251 din tratat (2),

întrucât:

(1)

Riscurile pentru sănătatea umană prezentate de 2-(2-metoxietoxi)etanol (DEGME), 2-(2-butoxietoxi)etanol (DEGBE), metilen-difenil diizocianat (MDI) și ciclohexan au fost evaluate în conformitate cu Regulamentul (CEE) nr. 793/93 al Consiliului din 23 martie 1993 privind evaluarea și controlul riscurilor prezentate de substanțele existente (3). Evaluarea riscurilor prezentate de aceste substanțe chimice a identificat necesitatea limitării riscurilor pentru sănătatea umană. Aceste concluzii au fost confirmate de Comitetul științific pentru toxicitate, ecotoxicitate și mediu.

(2)

Recomandările 1999/721/CE a Comisiei din 12 octombrie 1999 privind rezultatele evaluării riscurilor și strategiile de reducere a riscurilor prezentate de substanțele: 2-(2-butoxietoxi)etanol; 2-(2-metoxietoxi)etanol; alcani, C10-13, cloro benzen; C10-13-derivați de alchili (4) și 2008/98/CE a Comisiei din 6 decembrie 2007 privind măsurile de reducere a riscurilor în ceea ce privește următoarele substanțe: piperazină; ciclohexan; metilen-difenil diizocianat; 2-butin-1,4-diol; metiloxiran; anilină; 2-etilhexilacrilat; 1,4-diclorbenzen; 3,5-dinitro-2,6-dimetil-4-terț-butilacetofenonă; Di-(2-etilhexil)ftalat; fenol; 5-terț-butil-2,4,6-trinitro-m-xilen (5), adoptate în cadrul Regulamentului (CEE) nr. 793/93, au propus o strategie în vederea limitării riscurilor prezentate de DEGME, DEGBE, MDI și, respectiv, ciclohexan, recomandând că măsurile de restricționare, în conformitate cu Directiva 76/769/CEE a Consiliului din 27 iulie 1976 privind apropierea actelor cu putere de lege și a actelor administrative ale statelor membre referitoare la restricțiile privind introducerea pe piață și utilizarea anumitor substanțe și preparate periculoase (6), trebuie aplicate preparatelor care conțin aceste substanțe introduse pe piață pentru uzul publicului larg.

(3)

În vederea protecției consumatorilor, apare, prin urmare, necesară restricționarea introducerii pe piață și utilizării preparatelor care conțin DEGME, DEGBE, MDI sau ciclohexan pentru anumite aplicații.

(4)

DEGME este foarte rar utilizat în compoziția vopselelor, decapanților pentru vopsele, a agenților de curățare, a emulsiilor cu autoluciu și a etanșanților pentru pardoseli. Evaluarea riscurilor menționată mai sus a demonstrat că există un risc pentru sănătatea consumatorilor prin expunerea pielii la vopselele și decapanții pentru vopsele care conțin DEGME. Prin urmare, DEGME utilizat în compoziția vopselelor și a decapanților pentru vopsele nu ar trebui introdus pe piață pentru uzul publicului larg. Deși utilizarea DEGME în compoziția agenților de curățare, a emulsiilor cu autoluciu și a etanșanților pentru pardoseli nu a fost evaluată, aceasta poate implica un risc similar și, prin urmare, nici DEGME utilizat în compoziția produselor respective nu ar trebui să fie introdus pe piață pentru uzul publicului larg. Ar trebui adoptată o valoare limită a substanței DEGME de 0,1 % din masă în astfel de preparate în scopuri de supraveghere a pieței.

(5)

DEGBE este utilizat în compoziția vopselelor și a agenților de curățare. Raportul de evaluare a riscurilor prezentate de DEGBE menționat anterior a demonstrat că există un risc pentru sănătatea consumatorilor prin inhalare, în timpul aplicărilor de vopsea prin pulverizare. Ar trebui introdusă o concentrație maximă admisibilă derivată de 3 % pentru DEGBE în vopselele pentru pulverizat, în vederea prevenirii riscului de expunere prin inhalare la consumatori. Deși utilizarea DEGBE în compoziția agenților de curățare aplicați prin pulverizare din generatoarele de aerosoli nu a fost evaluată, acesta poate implica un risc similar și, prin urmare, nici DEGBE utilizat în compoziția agenților respectivi de curățare nu ar trebui să fie introdus pe piață pentru uzul publicului larg în concentrații egale cu sau mai mari de 3 % din masă. Generatoarele de aerosoli ar trebui să respecte cerințele prevăzute în Directiva 75/324/CEE a Consiliului din 20 mai 1975 privind apropierea legislațiilor statelor membre referitoare la generatoarele de aerosoli (7).

(6)

Pentru vopsele, în afara celor aplicate prin pulverizare, se impune cerința unei avertizări împotriva utilizării acestora în echipamentele de pulverizare, în cazul în care vopselele au o concentrație de DEGBE egală cu sau mai mare de 3 % din masă.

(7)

În vederea asigurării retragerii corespunzătoare de pe piață a vopselelor aplicate prin pulverizare și a agenților de curățare aplicați prin pulverizare care nu respectă concentrația limită de DEGBE, ar trebui fixate date diferite pentru aplicarea restricțiilor în ceea ce privește prima introducere pe piață și vânzarea finală de DEGBE în vopsele aplicate prin pulverizare și a agenților de curățare aplicați prin pulverizare din generatoare de aerosoli.

(8)

Evaluarea riscurilor prezentate de MDI a demonstrat că este necesară limitarea riscurilor privind inhalarea și expunerea pielii, care intervin în timpul aplicărilor de către consumatori a preparatelor care conțin MDI. Pentru a preveni și a limita aceste riscuri, introducerea pe piață pentru uzul publicului larg a preparatelor care conțin MDI ar trebui permisă numai în anumite condiții, ca de exemplu furnizarea obligatorie de mănuși adecvate de protecție și de instrucțiuni suplimentare împreună cu ambalajul produsului. Mănușile în cauză ar trebui să respecte cerințele prevăzute în Directiva 89/686/CEE a Consiliului din 21 decembrie 1989 privind apropierea legislațiilor statelor membre referitoare la echipamentul individual de protecție (8). Deoarece furnizarea de echipament de protecție și tipărirea unor instrucțiuni relevante vor necesita anumite eforturi din partea fabricanților, ar trebui oferită o perioadă de tranziție mai lungă.

(9)

Evaluarea riscurilor prezentate de ciclohexan s-a axat pe expunerea consumatorilor în timpul utilizării preparatelor care conțin ciclohexan pentru instalarea de mochete și a concluzionat că erau necesare măsuri restrictive pentru reducerea riscurilor pentru consumatori în timpul acestor activități. Adezivii de contact pe bază de neopren care conțin ciclohexan ar trebui, deci, introduși pe piață pentru uzul publicului larg numai în ambalaje de dimensiuni reduse. Furnizarea o dată cu produsul de instrucțiuni armonizate ar trebui să avertizeze consumatorii împotriva utilizării în condiții de ventilație insuficientă sau pentru fixarea mochetelor.

(10)

Azotatul de amoniu, care este larg folosit în cadrul Comunității ca îngrășământ, poate acționa ca agent oxidant. În special, acesta poate exploda atunci când se află în amestec cu alte substanțe. Îngrășămintele pe bază de azotat de amoniu ar trebui, deci, să respecte anumite criterii atunci când sunt introduse pe piață pentru a se asigura că nu vor exploda în mod accidental.

(11)

Regulamentul (CE) nr. 2003/2003 al Parlamentului European și al Consiliului din 13 octombrie 2003 privind îngrășămintele (9) prevede criterii armonizate pentru îngrășămintele pe bază de azotat de amoniu, inclusiv în ceea ce privește siguranța acestora. Îngrășămintele care respectă aceste criterii pot fi denumite „îngrășăminte CE” și pot circula liber pe piața internă.

(12)

În cazul îngrășămintelor destinate vânzării într-un singur stat membru, fabricanții pot alege să respecte numai cerințele existe la nivel național. Prin urmare, este posibil ca aceste îngrășăminte să nu respecte criteriile de siguranță stabilite la nivel comunitar. Pentru a asigura un nivel uniform de siguranță la nivel comunitar, toate îngrășămintele pe bază de azotat de amoniu ar trebui să respecte aceleași standarde de securitate.

(13)

Anexa III la Regulamentul (CE) nr. 2003/2003 menționează un test de rezistență la detonare în cazul îngrășămintelor pe bază de azotat de amoniu cu concentrație de azot provenind din azotat de amoniu mai mare de 28 % din masă. Acesta menționează, de asemenea, un număr de caracteristici și limite fizice ale conținutului de impurități chimice ale acestor îngrășăminte pentru a reduce riscul de detonare. Îngrășămintele pe bază de azotat de amoniu care respectă aceste criterii sau care au o concentrație de azot mai mică de 28 % din masă sunt acceptate de statele membre ca fiind sigure pentru utilizarea în agricultură.

(14)

Toate îngrășămintele pe bază de azotat de amoniu introduse pe piață la nivel comunitar ar trebui, prin urmare, să respecte criteriile de siguranță stabilite de Regulamentul (CE) nr. 2003/2003.

(15)

Îngrășămintele pe bază de azotat de amoniu au fost utilizate în mod necorespunzător pentru fabricarea ilegală de explozivi. Tipurile de îngrășăminte care pot fi utilizate în acest scop au o concentrație de azot care poate coborî până la 16 %. Prin urmare, accesul la tipurile de îngrășăminte și de preparate care au o concentrație de azot provenind din azotat de amoniu de peste 16 % din masă ar trebui limitat la agricultori și la utilizatori profesioniști. În acest scop este necesar să se definească conceptele de „agricultor” și „activitate agricolă” astfel încât activitățile agricole și alte activități profesionale similare, cum ar fi întreținerea parcurilor, a grădinilor și a gazoanelor pentru activități sportive să poată beneficia în continuare de utilizarea unor îngrășăminte cu un conținut ridicat de azot. Cu toate acestea, statele membre pot aplica pe teritoriile lor, din motive socioeconomice, o limită de până la 20 % din masă pentru azot provenind din azotat de amoniu.

(16)

Dispozițiile din prezenta decizie sunt adoptate în vederea includerii lor în anexa XVII la Regulamentul (CE) nr. 1907/2006 al Parlamentului European și al Consiliului din 18 decembrie 2006 privind înregistrarea, evaluarea, autorizarea și restricționarea substanțelor chimice (REACH) și de înființare a Agenției Europene pentru Produse Chimice, de modificare a Directivei 1999/45/CE și de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 793/93 al Consiliului și a Regulamentului (CE) nr. 1488/94 al Comisiei, precum și a Directivei 76/769/CEE a Consiliului și a Directivelor 91/155/CEE, 93/67/CEE, 93/105/CE și 2000/21/CE ale Comisiei (10), după cum se precizează în articolul 137 alineatul (3) din regulamentul în cauză.

(17)

Directiva 76/769/CEE ar trebui modificată în mod corespunzător.

(18)

Prezenta decizie nu aduce atingere legislației comunitare referitoare la cerințele minime pentru protecția lucrătorilor, cum ar fi Directiva 89/391/CEE a Consiliului din 12 iunie 1989 privind punerea în aplicare de măsuri pentru promovarea îmbunătățirii securității și sănătății lucrătorilor la locul de muncă (11), precum și directivele speciale bazate pe aceasta, în special Directiva 2004/37/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 29 aprilie 2004 privind protecția lucrătorilor împotriva riscurilor legate de expunerea la agenți cancerigeni sau mutageni la locul de muncă [a șasea directivă specială în sensul articolului 16 alineatul (1) din Directiva 89/391/CEE a Consiliului] (versiune codificată) (12) și Directiva 98/24/CE a Consiliului din 7 aprilie 1998 privind protecția sănătății și securității lucrătorilor împotriva riscurilor legate de prezența agenților chimici la locul de muncă [a paisprezecea directivă specială în sensul articolului 16 alineatul (1) din Directiva 89/391/CEE] (13),

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Anexa I la Directiva 76/769/CEE se modifică în conformitate cu anexa la prezenta decizie.

Articolul 2

Prezenta decizie intră în vigoare în a treia zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Articolul 3

Prezenta decizie se adresează statelor membre.

Adoptată la Strasbourg, 16 decembrie 2008.

Pentru Parlamentul European

Președintele

H.-G. PÖTTERING

Pentru Consiliu

Președintele

B. LE MAIRE


(1)  JO C 204, 9.8.2008, p. 13.

(2)  Avizul Parlamentului European din 9 iulie 2008 (nepublicat încă în Jurnalul Oficial) și decizia Consiliului din 18 noiembrie 2008.

(3)  JO L 84, 5.4.1993, p. 1.

(4)  JO L 292, 13.11.1999, p. 42.

(5)  JO L 33, 7.2.2008, p. 8.

(6)  JO L 262, 27.9.1976, p. 201.

(7)  JO L 147, 9.6.1975, p. 40.

(8)  JO L 399, 30.12.1989, p. 18.

(9)  JO L 304, 21.11.2003, p. 1.

(10)  JO L 396, 30.12.2006, p. 1.

(11)  JO L 183, 29.6.1989, p. 1.

(12)  JO L 158, 30.4.2004, p. 50.

(13)  JO L 131, 5.5.1998, p. 11.


ANEXĂ

La anexa I la Directiva 76/769/CEE, se adaugă următoarele puncte:

„53.

2-(2-metoxietoxi)etanol (DEGME)

Nr. CAS: 111-77-3

Nr. Einecs: 203-906-6

Nu se introduce pe piață după 27 iunie 2010 pentru uzul publicului larg drept constituent în vopsele, decapanți pentru vopsele, agenți de curățare, emulsii cu autoluciu sau etanșanți pentru podele în concentrații mai mari sau egale cu 0,1 % din masă.

54.

2-(2-butoxietoxi)etanol (DEGBE)

Nr. CAS: 112-34-5

Nr. Einecs: 203-961-6

1.

Nu se introduce pe piață pentru prima oară după 27 iunie 2010 pentru uzul publicului larg drept constituent în vopsele aplicate prin pulverizare sau agenți de curățare aplicați prin pulverizare disponibili în generatoare de aerosoli în concentrații mai mari sau egale cu 3 % din masă.

2.

Vopselele aplicate prin pulverizare sau agenții de curățare aplicați prin pulverizare disponibili în generatoare de aerosoli care conțin DEGBE și care nu respectă punctul 1 nu se introduc pe piață pentru uzul publicului larg după 27 decembrie 2010.

3.

Fără a aduce atingere altor dispoziții din legislația comunitară privind clasificarea, ambalarea și etichetarea substanțelor și preparatelor periculoase, vopselele, în afara celor aplicate prin pulverizare, care conțin DEGBE într-o concentrație mai mare sau egală cu 3 % din masă și care sunt introduse pe piață pentru uzul publicului larg se marchează în mod vizibil, lizibil și indelebil până la 27 decembrie 2010 cu mențiunea:

«A nu se utiliza în echipamente de vopsire prin pulverizare.».

55.

Metilen-difenil diizocianat (MDI)

Nr. CAS: 26447-40-5

Nr. Einecs: 247-714-0

1.

Nu se introduce pe piață după 27 decembrie 2010 pentru uzul publicului larg drept constituent în preparate în concentrații mai mari sau egale cu 0,1 % din masă decât dacă ambalajul:

(a)

conține mănuși de protecție în conformitate cu cerințele Directivei 89/686/CEE a Consiliului din 21 decembrie 1989 privind apropierea legislațiilor statelor membre referitoare la echipamentul individual de protecție (1).

(b)

este marcat în mod vizibil, lizibil și indelebil cu următoarele mențiuni, fără a aduce atingere altor dispoziții din legislația comunitară privind clasificarea, ambalarea și etichetarea substanțelor și preparatelor periculoase:

«—

Personalele care sunt deja sensibilizate la diizocianați pot avea reacții alergice dacă utilizează acest produs.

Persoanele care suferă de astm, eczeme sau probleme dermatologice trebuie să evite contactul cu acest produs, inclusiv contactul acestuia cu pielea.

La utilizarea acestui produs în spații cu ventilație insuficientă este necesară purtarea unei măști de protecție cu un filtru de gaze adecvat (cum ar fi tipul A1 conform standardului EN 14387).»

2.

Prin derogare, punctul 1 litera (a) nu se aplică adezivilor termofuzibili.

56.

Ciclohexan

Nr. CAS: 110-82-7

Nr. Einecs: 203-806-2

1.

Nu se introduce pe piață pentru prima dată pentru uzul publicului larg după 27 iunie 2010 drept constituent în adezivii de contact pe bază de neopren în concentrații mai mari sau egale cu 0,1 % din masă în ambalaje cu o greutate mai mare de 350 g.

2.

Adezivii de contact pe bază de neopren care conțin ciclohexan și care nu respectă punctul 1 nu se introduc pe piață pentru uzul publicului larg după 27 decembrie 2010.

3.

Fără a aduce atingere altor dispoziții din legislația comunitară privind clasificarea, ambalarea și etichetarea substanțelor și preparatelor periculoase, adezivii de contact pe bază de neopren care conțin ciclohexan în concentrații mai mari sau egale cu 0,1 % din masă și care sunt introduși pe piață pentru uzul publicului larg după 27 decembrie 2010 se marchează în mod vizibil, lizibil și indelebil, după cum urmează:

«—

Este interzisă utilizarea acestui produs în condiții de ventilație insuficientă.

Este interzisă utilizarea acestui produs pentru fixarea mochetelor.»

57.

Azotatul de amoniu (AN)

Nr. CAS: 6484-52-2

Nr. Einecs: 229-347-8

1.

Nu se introduce pe piață pentru prima oară după 27 iunie 2010 ca substanță sau în preparate care conțin mai mult de 28 % din masă azot provenind din azotat de amoniu în vederea utilizării ca îngrășământ solid, simplu sau compus, în afara cazului în care îngrășământul respectă specificațiile tehnice pentru îngrășămintele pe bază de azotat de amoniu cu conținut ridicat de azot prevăzute în anexa III la Regulamentul (CE) nr. 2003/2003 al Parlamentului European și al Consiliului din 13 octombrie 2003 privind îngrășămintele (2).

2.

Nu se introduce pe piață după 27 iunie 2010 ca substanță sau în preparate care conțin 16 % sau mai mult din masă azot provenind din azotat de amoniu, cu excepția cazurilor în care acestea sunt destinate:

(a)

utilizatorilor și distribuitorilor din aval, inclusiv unor persoane fizice și juridice care posedă o licență sau o autorizație în conformitate cu Directiva 93/15/CEE a Consiliului din 5 aprilie 1993 privind armonizarea dispozițiilor referitoare la introducerea pe piață și controlul explozivilor de uz civil (3);

(b)

agricultorilor pentru utilizarea în cadrul activităților agricole, fie cu timp complet, fie cu timp parțial, fără impunerea în mod necesar a unor restricții legate de suprafața de teren.

În sensul prezentei litere:

(i)

«agricultor» înseamnă o persoană fizică sau juridică sau un grup de persoane fizice sau juridice, indiferent de statutul juridic pe care grupul și membrii săi îl dețin în temeiul dreptului național, a cărei/căror exploatație se află pe teritoriul Comunității, în conformitate cu articolul 229 din tratat, și care desfășoară o activitate agricolă;

(ii)

«activitate agricolă» înseamnă producția, creșterea sau cultivarea de produse agricole, inclusiv recoltarea, mulsul, creșterea și deținerea de animale în scopuri agricole sau menținerea terenurilor în bune condiții agricole și de mediu, în conformitate cu articolul 5 al Regulamentului (CE) nr. 1782/2003 al Consiliului din 29 septembrie 2003 de stabilire a normelor comune pentru schemele de sprijin direct în cadrul politicii agricole comune și de stabilire a anumitor scheme de sprijin pentru agricultori (4);

(c)

persoanelor fizice sau juridice care desfășoară activități profesionale precum horticultura, creșterea plantelor în sere, întreținerea parcurilor, a grădinilor și a gazoanelor pentru activități sportive, silvicultură sau alte activități similare.

3.

Cu toate acestea, pentru restricțiile de la punctul 2, statele membre pot aplica, din motive socioeconomice și doar până la 1 iulie 2014, o limită de până la 20 % din masă pentru azot provenind din azotat de amoniu pentru substanțele și preparatele introduse pe piață pe teritoriile lor. Statele membre informează Comisia și celelalte state membre cu privire la aceasta.


(1)  JO L 399, 30.12.1989, p. 18.

(2)  JO L 304, 21.11.2003, p. 1.

(3)  JO L 121, 15.5.1993, p. 20.

(4)  JO L 270, 21.10.2003, p. 1.”