29.2.2008   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 56/31


DECIZIA COMISIEI

din 20 februarie 2008

de stabilire a structurii organizaționale pentru Rețeaua europeană de dezvoltare rurală

(2008/168/CE)

COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene,

având în vedere Regulamentul (CE) nr. 1698/2005 al Consiliului din 20 septembrie 2005 privind ajutorul acordat din Fondul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (FEADR) (1), în special articolul 91,

întrucât:

(1)

În conformitate cu articolul 67 din Regulamentul (CE) nr. 1698/2005, s-a înființat o rețea europeană de dezvoltare rurală în scopul interconectării rețelelor naționale, a organizațiilor și a administrațiilor care activează la nivel comunitar în domeniul dezvoltării rurale. Este necesară adoptarea unor norme de aplicare pentru stabilirea structurii organizaționale a rețelei.

(2)

Pentru pregătirea și punerea în aplicare a activităților prevăzute la articolul 67 literele (a)-(f) din Regulamentul (CE) nr. 1698/2005, în cadrul Rețelei europene de dezvoltare rurală ar trebui creat un comitet de coordonare. În consecință, ar trebui definite structura organizațională, sarcinile și normele procedurale pentru comitetul de coordonare.

(3)

Pentru a asigura sprijinirea rețelelor naționale și a inițiativelor de cooperare transnațională, prevăzută la articolul 67 litera (f) din Regulamentul (CE) nr. 1698/2005, ar trebui să se înființeze un subcomitet Leader separat aflat în subordinea comitetului de coordonare. Compunerea și sarcinile acestui subcomitet ar trebui de asemenea definite.

(4)

Pentru constituirea și animarea unor rețele de experți în scopul facilitării schimburilor de cunoștințe și pentru a susține punerea în aplicare și evaluarea politicii de dezvoltare rurală, după cum se prevede la articolul 67 litera (e) din Regulamentul (CE) nr. 1698/2005, ar trebui creată o comisie de experți pentru evaluarea programelor de dezvoltare rurală. Compunerea și sarcinile acestei comisii ar trebui de asemenea definite.

(5)

Măsurile prevăzute de prezenta decizie sunt conforme cu avizul Comitetului pentru dezvoltare rurală,

DECIDE:

Articolul 1

Comitetul de coordonare

(1)   Prin prezenta se înființează Comitetul de coordonare a Rețelei europene de dezvoltare rurală (denumit în continuare „Comitetul de coordonare”).

(2)   Comitetului de coordonare îi revin în special următoarele atribuții:

(a)

să ofere Comisiei asistență pentru pregătirea și punerea în aplicare a activităților prevăzute la articolul 67 literele (a)-(f) din Regulamentul (CE) nr. 1698/2005;

(b)

să asigure coordonarea între Rețeaua europeană de dezvoltare rurală, rețelele rurale naționale menționate la articolul 68 din Regulamentul (CE) nr. 1698/2005 și organizațiile care activează la nivel comunitar în domeniul dezvoltării rurale;

(c)

să consilieze Comisia în ceea ce privește programul anual de activitate al Rețelei europene de dezvoltare rurală și să contribuie la selectarea și coordonarea activităților tematice desfășurate de Rețeaua europeană de dezvoltare rurală;

(d)

să propună Comisiei, după caz, crearea unor grupuri de lucru tematice.

Activitățile de evaluare în rețea la care se referă articolul 5 sunt excluse din cadrul sarcinilor menționate la primul paragraf.

Articolul 2

Numirea și funcționarea Comitetului de coordonare

(1)   Comitetul de coordonare este compus din 69 de membri, dintre care:

(a)

27 de reprezentanți din partea autorităților naționale competente (câte un reprezentant din fiecare stat membru);

(b)

27 de reprezentanți din partea rețelelor rurale naționale (câte un reprezentant din fiecare stat membru);

(c)

12 reprezentanți din partea organizațiilor care activează la nivel comunitar în domeniul dezvoltării rurale;

(d)

2 reprezentanți din partea subcomitetului Leader prevăzut la articolul 4;

(e)

1 reprezentant din partea unei organizații europene care reprezintă grupurile de acțiune locală menționate la articolul 62 din Regulamentul (CE) nr. 1698/2005.

(2)   Organizațiile la care se face referire la alineatul (1) litera (c) sunt selectate de Comisie din rândul membrilor grupului consultativ în domeniul dezvoltării rurale înființat prin Decizia 2004/391/CE a Comisiei (2), în urma consultării cu grupul respectiv.

Pentru fiecare dintre obiectivele enumerate mai jos, Comisia selectează un număr maxim de patru organizații ale căror scop și activitate principale corespund obiectivelor în cauză:

(a)

ameliorarea competitivității sectorului agricol și forestier;

(b)

ameliorarea mediului și a peisajului;

(c)

ameliorarea calității vieții în regiunile rurale și diversificarea economiei rurale.

Organizațiile selectate vor desemna unul dintre membrii proprii ca reprezentant în cadrul Comitetului de coordonare.

(3)   Comitetul de coordonare este prezidat de un reprezentant al Comisiei. Președintele va convoca Comitetul de coordonare cel puțin o dată pe an.

Articolul 3

Grupul de lucru tematic

(1)   Un grup de lucru tematic constituit în conformitate cu articolul 1 alineatul (2) litera (d) are un mandat definit și este prezidat de un reprezentant al Comisiei.

(2)   Un grup de lucru tematic va avea maximum 15 membri. Comisia desemnează membrii grupului de lucru tematic luând în considerare propunerile înaintate de Comitetul de coordonare.

(3)   Grupurile de lucru tematice transmit în mod regulat Comitetului de coordonare rapoarte asupra temelor prevăzute de mandatul propriu. Grupurile de lucru tematice prezintă rezultatele activității întreprinse, sub forma unui raport final, în cadrul unei reuniuni a Comitetului de coordonare, cel mai târziu în termen de doi ani de la data creării lor.

Articolul 4

Subcomitetul Leader

(1)   Prin prezenta se înființează subcomitetul Leader din cadrul Comitetului de coordonare.

(2)   Subcomitetului Leader îi revin în special următoarele atribuții:

(a)

să participe la activitatea Comitetului de coordonare;

(b)

să consilieze Comisia în legătură cu programul anual de activitate al Rețelei europene de dezvoltare rurală, în ceea ce privește axa Leader, și să participe la selectarea și coordonarea activităților tematice în acest domeniu;

(c)

să ofere Comisiei asistență pentru monitorizarea punerii în aplicare a proiectelor de cooperare transnațională prevăzute la articolul 67 litera (f) din Regulamentul (CE) nr. 1698/2005;

(d)

să raporteze în mod regulat Comitetului de coordonare asupra activităților sale.

(3)   Subcomitetul Leader este compus din 67 de membri, dintre care:

(a)

27 de reprezentanți din partea autorităților naționale competente (câte un reprezentant din fiecare stat membru);

(b)

27 de reprezentanți din partea rețelelor rurale naționale (câte un reprezentant din fiecare stat membru);

(c)

1 reprezentant din partea unei organizații europene care reprezintă grupurile de acțiune locală menționate la articolul 62 din Regulamentul (CE) nr. 1698/2005;

(d)

12 reprezentanți din partea organizațiilor care activează la nivel comunitar în domeniul dezvoltării rurale.

(4)   Subcomitetul Leader este prezidat de un reprezentant al Comisiei. Președintele convoacă Subcomitetul Leader cel puțin o dată pe an.

Subcomitetul Leader desemnează doi dintre membrii săi ca reprezentanți în cadrul Comitetului de coordonare.

Articolul 5

Comisia de experți pentru evaluare

(1)   Prin prezenta se înființează Comisia de experți pentru evaluarea programelor de dezvoltare rurală (denumită în continuare „Comisia de experți pentru evaluare”).

(2)   Comisia de experți pentru evaluare urmărește activitatea rețelei de experți pentru evaluare menționate la articolul 67 litera (e) din Regulamentul (CE) nr. 1698/2005 în ceea ce privește schimburile de cunoștințe și stabilirea unor bune practici pentru evaluarea politicii de dezvoltare rurală, în special:

(a)

consilierea Comisiei în ceea ce privește programul anual de activitate al rețelei de experți pentru evaluare;

(b)

participarea la selectarea și coordonarea activităților tematice de evaluare;

(c)

monitorizarea punerii în aplicare a activităților de evaluare in itinere.

Comisia de experți pentru evaluare informează în mod regulat Comitetul de coordonare în legătură cu activitățile sale.

(3)   Comisia de experți pentru evaluare este formată din câte 2 reprezentanți din cadrul fiecărei autorități naționale competente și este prezidată de un reprezentant al Comisiei.

Articolul 6

Norme comune

(1)   La reuniunile comitetului/comisiei și ale grupurilor de lucru tematice pot participa și reprezentanți ai Comisiei Europene și ai agențiilor Comunității Europene care sunt interesați de lucrările acestora. Președintele poate invita să participe la activitatea comitetului/comisiei sau a grupului de lucru tematic experți sau observatori din afara comitetului care au competențe specifice privind o anumită temă de pe ordinea de zi.

(2)   Comitetul/comisia și grupurile de lucru tematice se reunesc în mod obișnuit într-unul din sediile Comisiei Europene, în conformitate cu procedurile și calendarul stabilit de aceasta.

(3)   Comitetul/comisia își stabilește regulamentul de procedură pe baza regulamentului de procedură standard adoptat de Comisia Europeană.

(4)   Comisia Europeană poate publica pe Internet, în limba originală a documentului în cauză, orice rezumat, concluzie, concluzie parțială sau document de lucru al comitetului/comisiei.

(5)   Comisia Europeană rambursează cheltuielile de deplasare și de ședere ale membrilor efectuate în contextul reuniunilor comitetului/comisiei și ale grupurilor de lucru tematice, în conformitate cu dispozițiile în vigoare în cadrul Comisiei Europene. Membrii nu sunt remunerați pentru sarcinile îndeplinite.

Articolul 7

Data intrării în vigoare

Decizia intră în vigoare la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Adoptată la Bruxelles, 20 februarie 2008.

Pentru Comisie

Mariann FISCHER BOEL

Membru al Comisiei


(1)  JO L 277, 21.10.2005, p. 1. Regulament modificat ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 2012/2006 (JO L 384, 29.12.2006, p. 8).

(2)  JO L 120, 24.4.2004, p. 50.