31.5.2007   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 139/10


REGULAMENTUL (CE) NR. 587/2007 AL COMISIEI

din 30 mai 2007

privind stabilirea de norme detaliate de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 1255/1999 al Consiliului în ceea ce privește acordarea ajutorului financiar pentru depozitarea privată a anumitor brânzeturi în perioada de depozitare 2007/2008

COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene,

având în vedere Regulamentul (CE) nr. 1255/1999 al Consiliului din 17 mai 1999 privind organizarea comună a pieței în sectorul laptelui și al produselor lactate (1), în special articolul 10,

întrucât:

(1)

În conformitate cu articolul 9 din Regulamentul (CE) nr. 1255/1999, ajutorul financiar pentru depozitarea privată poate fi acordat pentru brânzeturile cu păstrare îndelungată și pentru brânzeturile fabricate din lapte de oaie și/sau de capră și care necesită cel puțin șase luni pentru maturare, în cazul în care, pentru aceste brânzeturi, evoluția prețului și situația depozitării indică un dezechilibru major al pieței care poate fi eliminat sau redus prin depozitarea sezonieră.

(2)

Natura sezonieră a producției anumitor brânzeturi cu păstrare îndelungată și a brânzeturilor Pecorino Romano, Kefalotyri și Kasseri este agravată de faptul că sezonul de consum se află la antipodul sezonului de producție. Producția fragmentată a acestor brânzeturi agravează și mai mult consecințele acestui caracter sezonier. Prin urmare, ar trebui să se prevadă depozitarea sezonieră în ceea ce privește o cantitate care corespunde diferenței dintre producția de vară și cea de iarnă.

(3)

Ar trebui stabilite tipurile de brânzeturi eligibile pentru ajutor și cantitățile maxime care pot beneficia de acesta, precum și durata contractelor în funcție de cerințele reale ale pieței și posibilitățile de conservare ale brânzeturilor respective.

(4)

Este necesar să se specifice condițiile contractului de depozitare și măsurile esențiale care permit identificarea și verificarea brânzeturilor care fac obiectul unui contract. Cuantumul ajutorului trebuie fixat în funcție de costurile de depozitare și de echilibrul care trebuie menținut între brânzeturile eligibile pentru ajutor și celelalte brânzeturi de pe piață. Având în vedere aceste informații și mijloacele financiare disponibile, cuantumul total al ajutorului nu trebuie modificat.

(5)

Este necesar să se stabilească norme detaliate în ceea ce privește documentația, contabilitatea, frecvența și natura controalelor. În acest sens, este necesar să se prevadă ca statele membre să poată obliga partea contractantă la achitarea totală sau parțială a costurilor de control.

(6)

Este necesar să se precizeze că doar roțile de brânză standard sunt eligibile pentru ajutorul financiar de depozitare privată.

(7)

Măsurile prevăzute de prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului de gestionare a laptelui și produselor lactate,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Obiect

Prezentul regulament stabilește normele detaliate de acordare a ajutorului comunitar pentru depozitarea privată a anumitor brânzeturi (denumit în continuare „ajutor”) în temeiul articolului 9 din Regulamentul (CE) nr. 1255/1999, în perioada de depozitare 2007/2008.

Articolul 2

Definiții

În sensul prezentului regulament:

(a)

„lot de depozitare” înseamnă o cantitate de brânză de același tip, cântărind cel puțin două tone, care a fost depozitată într-un singur antrepozit, în aceeași zi;

(b)

„ziua de început a perioadei contractuale de depozitare” înseamnă ziua următoare celei de intrare în depozit;

(c)

„ultima zi a perioadei contractuale de depozitare” înseamnă ziua care o precedă pe aceea în care se efectuează scoaterea din depozit;

(d)

„perioadă de depozitare” înseamnă perioada în care brânzeturile se pot încadra în programul privind depozitarea privată, astfel cum este specificată în anexă pentru fiecare tip de brânzeturi.

Articolul 3

Brânzeturi care pot beneficia de ajutor

(1)   Ajutorul este acordat pentru brânzeturile cu păstrare îndelungată, Pecorino Romano, Kefalotyri și Kasseri, în condițiile stabilite în anexă. Doar roțile de brânză standard sunt eligibile.

(2)   Brânzeturile trebuie să fi fost produse pe teritoriul Comunității și să satisfacă următoarele condiții:

(a)

să fie marcate cu caractere indelebile conținând informații cu privire la întreprinderea de fabricație, ziua și luna fabricației; indicațiile de mai sus pot fi prezentate sub formă de cod;

(b)

să respecte condițiile prevăzute de testele de calitate care stabilesc clasificarea după maturare în categoriile prevăzute în anexă.

Articolul 4

Contractul de depozit

(1)   Contractele de depozit privat al brânzeturilor sunt încheiate între agenția de intervenție a statului membru, pe teritoriul căruia sunt depozitate brânzeturile și persoanele fizice sau juridice, denumite în continuare „părți contractante”.

(2)   Contractele de depozit sunt întocmite în scris pe baza unei cereri de întocmire a unui contract.

Aceste cereri trebuie să parvină agențiilor de intervenție în termen de cel mult 30 de zile de la data intrării în depozit și pot face referire numai la loturile de brânzeturi care au intrat deja în depozit. Agențiile de intervenție înregistrează data primirii fiecărei cereri.

În cazul în care cererea ajunge la agenția de intervenție în termen de 10 zile lucrătoare după termenul limită, contractul de depozit mai poate fi încheiat, dar cuantumul ajutorului este redus cu 30 %.

(3)   Contractele de depozit se încheie pentru unul sau mai multe loturi de depozitare și includ, în special, dispoziții privind:

(a)

cantitatea de brânzeturi căreia i se aplică contractul;

(b)

datele aferente executării contractului;

(c)

cuantumul ajutorului;

(d)

identificarea antrepozitelor.

(4)   Contractele de depozit se încheie în termen de maximum 30 de zile de la data înregistrării cererii de întocmire a unui contract.

(5)   Măsurile de inspecție, în special cele menționate la articolul 7, fac obiectul specificațiilor stabilite de către agenția de intervenție. Contractul de depozit face referire la aceste specificații.

Articolul 5

Intrarea și scoaterea din depozit

(1)   Perioadele de intrare și scoatere din depozit sunt indicate în anexă.

(2)   Scoaterea din depozit se va efectua sub forma unor loturi întregi de depozitare.

(3)   În cazul în care, la încheierea primelor 60 de zile de depozitare contractuală, gradul de deteriorare a calității brânzeturilor este mai mare decât cel care rezultă în mod normal în urma depozitării, partea contractantă poate fi autorizată, o singură dată la un lot de depozitare, să înlocuiască, pe speze proprii, cantitatea defectuoasă.

În cazul în care, în timpul controalelor pe parcursul procesului de depozitare sau la scoaterea din depozit se constată existența unor cantități defectuoase, respectivele cantități nu pot beneficia de ajutor. În plus, partea lotului care încă este eligibilă pentru ajutor nu poate cântări mai puțin de două tone.

Cel de-al doilea paragraf se aplică în cazul în care o parte a lotului este scoasă din depozit înainte de începutul perioadei de scoatere din depozit menționată la alineatul (1) sau înainte de expirarea perioadei minime de depozitare prevăzute la articolul 8 alineatul (2).

(4)   În cazul menționat la primul paragraf din alineatul (3), pentru a calcula ajutorul, prima zi de depozitare contractuală este ziua de început a depozitării contractuale.

Articolul 6

Condiții de depozitare

(1)   Statul membru se asigură de respectarea tuturor condițiilor de acordare a ajutorului.

(2)   Partea contractantă sau, la cererea sau cu autorizația statului membru, persoana responsabilă de antrepozitul respectiv, pune la dispoziția autorităților responsabile de verificare toate documentele care permit verificarea următoarelor detalii ale produselor plasate în depozitare privată:

(a)

dreptul de proprietate la momentul intrării în depozit;

(b)

originea și data de fabricație a brânzeturilor;

(c)

data intrării în depozit;

(d)

prezența în depozit și adresa acestuia;

(e)

data scoaterii din depozit.

(3)   Partea contractantă sau, după caz, persoana responsabilă de antrepozit, păstrează la antrepozit o evidență operativă pentru fiecare contract, privind:

(a)

identificarea produselor aflate în depozitare privată prin intermediul numărului lotului depozitat;

(b)

datele de intrare și scoatere din depozit;

(c)

numărul și greutatea brânzeturilor, indicat pe lot depozitat;

(d)

localizarea produselor în depozit.

(4)   Produsele depozitate trebuie să fie ușor de identificat, ușor accesibile și identificate individual prin contract. Brânzeturilor depozitate trebuie să li se aplice un marcaj special.

Articolul 7

Controale

(1)   La intrarea în depozit, agenția competentă efectuează controale, în special pentru a se asigura că produsele depozitate sunt eligibile pentru ajutor și pentru a preveni orice posibilitate de substituire a produselor în timpul depozitării contractuale.

(2)   Agenția competentă face un control inopinat, efectuând verificări aleatorii, pentru a se asigura de prezența produselor în depozit. Probele prelevate trebuie să fie reprezentative și să corespundă unui minim de 10 % din cantitatea contractuală totală pentru care s-a solicitat ajutorul pentru depozitare privată.

Asemenea controale trebuie să includă, în afara examinării conturilor menționate la articolul 6 alineatul (3), o verificare fizică a greutății și a tipului produselor, precum și identificarea acestora. Astfel de controale fizice trebuie să vizeze cel puțin 5 % din cantitatea supusă controlului inopinat.

(3)   La terminarea perioadei contractuale de depozitare, agenția competentă efectuează o verificare pentru a se asigura de prezența produselor. Totuși, în cazul în care produsele rămân în depozit după expirarea perioadei contractuale maxime de depozitare, această verificare poate fi efectuată la scoaterea produselor din depozit.

În vederea controlului menționat la primul paragraf, partea contractantă informează autoritatea competentă, indicând loturile de depozitare respective, în termen de cel puțin cinci zile lucrătoare înainte de expirarea perioadei contractuale de depozitare sau înainte de începutul operațiunilor de scoatere din depozit, în cazul în care acestea au loc în timpul perioadei contractuale de depozitare sau după data scadentă a acesteia.

Statul membru poate accepta un termen limită mai scurt de cinci zile lucrătoare menționate la al doilea paragraf.

(4)   Controalele efectuate în temeiul alineatelor (1), (2) și (3) fac obiectul unui raport care precizează:

(a)

data controlului;

(b)

durata acestuia;

(c)

operațiunile efectuate.

Raportul trebuie semnat de către inspectorul responsabil și contrasemnat de partea contractantă, sau, după caz, de către persoana responsabilă de antrepozit, și trebuie inclus în dosarul de plată.

(5)   În cazul în care există nereguli afectând cel puțin 5 % din cantitățile de produse controlate, controalele sunt extinse la un eșantion mai mare, care urmează a fi determinat de către autoritatea competentă.

Statele membre notifică aceste cazuri Comisiei în termen de patru săptămâni.

(6)   Statele membre pot prevedea ca partea contractantă să suporte parțial sau total costurile controalelor.

Articolul 8

Ajutor de depozitare

(1)   Valoarea ajutorului este fixată după cum urmează:

(i)

0,38 EUR pe tonă pe zi de depozitare contractuală pentru brânzeturile cu păstrare îndelungată;

(ii)

0,45 EUR pe tonă pe zi de depozitare contractuală pentru brânzeturile Pecorino Romano;

(iii)

0,59 EUR pe tonă pe zi de depozitare contractuală pentru brânzeturile Kefalotyri și Kasseri.

(2)   Nu va fi acordat niciun ajutor în cazul în care durata depozitării contractuale este mai mică de 60 de zile. Cuantumul maxim al ajutorului nu poate depăși o sumă care corespunde unei durate contractuale de depozitare de 180 de zile.

În cazul în care partea contractantă nu respectă termenul limită prevăzut la cel de-al doilea sau, după caz, la cel de-al treilea paragraf din articolul 7 alineatul (3), ajutorul este redus cu 15 % și este plătit numai pentru perioada pentru care partea contractantă furnizează agenției competente suficiente dovezi conform cărora brânzeturile au rămas în depozitarea contractuală.

(3)   Ajutorul este plătit la cererea părții contractante, la sfârșitul perioadei contractuale de depozitare, în termen de 120 de zile de la primirea cererii, cu condiția ca verificările prevăzute la articolul 7 alineatul (3) să fi fost efectuate și condițiile care garantează eligibilitatea pentru ajutor să fie întrunite.

Totuși, în cazul în care este necesară începerea unei anchete administrative privind dreptul la ajutor, plata se efectuează numai după recunoașterea acestui drept.

Articolul 9

Intrarea în vigoare

Prezentul regulament intră în vigoare în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 30 mai 2007.

Pentru Comisie

Mariann FISCHER BOEL

Membru al Comisiei


(1)  JO L 160, 26.6.1999, p. 48. Regulament, astfel cum a fost modificat ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 1913/2005 (JO L 307, 25.11.2005, p. 2).


ANEXĂ

Categorii de brânzeturi

Cantitățile care pot beneficia de ajutor

Vechimea minimă a brânzeturilor

Perioada de intrare în depozit

Perioada de scoatere din depozit

Brânzeturi franțuzești cu păstrare îndelungată:

denumire de origine protejată pentru tipurile de brânzeturi Beaufort și Comté

„eticheta roșie” pentru Emmental grand cru

clasa A sau B pentru tipurile de brânzeturi Emmental și Gruyère

16 000 t

10 zile

De la 1 iunie la 30 septembrie 2007

De la 1 octombrie 2007 la 31 martie 2008

Brânzeturi nemțești cu păstrare îndelungată:

„Markenkäse” sau brânză emmental/Bergkäse tip „Klasse fein”

1 000 t

10 zile

De la 1 iunie la 30 septembrie 2007

De la 1 octombrie 2007 la 31 martie 2008

Brânzeturi irlandeze cu păstrare îndelungată:

Emmental, „special grade”

900 t

10 zile

De la 1 iunie la 30 septembrie 2007

De la 1 octombrie 2007 la 31 martie 2008

Brânzeturi austriece cu păstrare îndelungată:

1. Güteklasse Emmentaler/Bergkäse/Alpkäse

1 700 t

10 zile

De la 1 iunie la 30 septembrie 2007

De la 1 octombrie 2007 la 31 martie 2008

Brânzeturi finlandeze cu păstrare îndelungată:

„I luokka”

1 700 t

10 zile

De la 1 iunie la 30 septembrie 2007

De la 1 octombrie 2007 la 31 martie 2008

Brânzeturi suedeze cu păstrare îndelungată:

„Västerbotten/Prästost/Svecia/Grevé”

1 700 t

10 zile

De la 1 iunie la 30 septembrie 2007

De la 1 octombrie 2007 la 31 martie 2008

Brânzeturi poloneze cu păstrare îndelungată:

„Podlaski/Piwny/Ementalski/Ser Corregio/Bursztyn/Wielkopolski”

3 000 t

10 zile

De la 1 iunie la 30 septembrie 2007

De la 1 octombrie 2007 la 31 martie 2008

Brânzeturi slovene cu păstrare îndelungată:

„Ementalec/Zbrinc”

200 t

10 zile

De la 1 iunie la 30 septembrie 2007

De la 1 octombrie 2007 la 31 martie 2008

Brânzeturi lituaniene cu păstrare îndelungată:

„Goja/Džiugas”

700 t

10 zile

De la 1 iunie la 30 septembrie 2007

De la 1 octombrie 2007 la 31 martie 2008

Brânzeturi letone cu păstrare îndelungată:

„Rigamond, Ementāles tipa un Ekstra klases siers”

500 t

10 zile

De la 1 iunie la 30 septembrie 2007

De la 1 octombrie 2007 la 31 martie 2008

Brânzeturi ungurești cu păstrare îndelungată:

„Hajdú”

300 t

10 zile

De la 1 iunie la 30 septembrie 2007

De la 1 octombrie 2007 la 31 martie 2008

Pecorino Romano

19 000 t

90 zile și fabricate după 1 octombrie 2006

De la 1 iunie la 31 decembrie 2007

Până la 31 martie 2008

Kefalotyri și Kasseri produse din lapte de oaie sau capră sau dintr-un amestec din cele două

2 500 t

90 zile și fabricate după 30 noiembrie 2006

De la 1 iunie la 30 noiembrie 2007

Până la 31 martie 2008