27.1.2007   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 20/16


DECIZIA CONSILIULUI

din 22 ianuarie 2007

privind principiile, prioritățile și condițiile enunțate în Parteneriatul european cu Muntenegru

(2007/49/CE)

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene,

având în vedere Regulamentul (CE) nr. 533/2004 al Consiliului din 22 martie 2004 privind stabilirea de parteneriate europene în cadrul procesului de stabilizare și asociere (1), în special articolul 2,

având în vedere propunerea Comisiei,

întrucât:

(1)

Consiliul European de la Salonic din 19 și 20 iunie 2003 a aprobat introducerea parteneriatelor europene ca mijloc de sprijinire a perspectivei europene a țărilor din Balcanii de Vest.

(2)

Regulamentul (CE) nr. 533/2004 prevede faptul că principiile, prioritățile și condițiile care urmează să fie incluse în parteneriatele europene, precum și eventualele modificări ulterioare ale acestora trebuie stabilite de către Consiliu.

(3)

Regulamentul (CE) nr. 533/2004 prevede că monitorizarea parteneriatelor europene se face prin mecanismele stabilite în cadrul procesului de stabilizare și asociere, în special prin rapoarte de activitate anuale.

(4)

La 14 iunie 2004, Consiliul a adoptat un prim parteneriat european cu Serbia și Muntenegru, inclusiv cu Kosovo, astfel cum a fost definit de Rezoluția 1244 a Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite (2). La 30 ianuarie 2006, Consiliul a hotărât să reînnoiască prezentul parteneriat european (3).

(5)

Muntenegru și-a proclamat independența la 3 iunie 2006, în urma unui referendum organizat la 21 mai 2006.

(6)

În cadrul Consiliului pentru afaceri generale și relații externe din 12 iunie 2006, Uniunea Europeană și statele membre au decis intensificarea relațiilor cu Republica Muntenegru, ca stat suveran și independent.

(7)

Prin urmare, se impune stabilirea unui nou parteneriat european cu Muntenegru pe baza acelei părți din parteneriatul european cu Serbia și Muntenegru adoptat în ianuarie 2006 care se referă la Muntenegru, actualizat în urma constatărilor din raportul de activitate pe 2006 și completat cu priorități referitoare la problemele cu care se confruntă Muntenegru ca stat independent.

(8)

Pentru a pregăti o mai bună integrare în Uniunea Europeană, autoritățile competente din Muntenegru ar trebui să elaboreze un plan cuprinzând un calendar și măsuri specifice de abordare a priorităților din parteneriatul european respectiv,

DECIDE:

Articolul 1

În conformitate cu articolul 1 din Regulamentul (CE) nr. 533/2004, principiile, prioritățile și condițiile din Parteneriatul european cu Muntenegru sunt enunțate în anexa la prezenta decizie, care face parte integrantă din aceasta și care înlocuiește, în cazul statului Muntenegru, principiile, prioritățile și condițiile prevăzute de Decizia 2006/56/CE.

Articolul 2

Punerea în aplicare a parteneriatului european se examinează în contextul mecanismelor instituite în cadrul procesului de stabilizare și asociere, în special al rapoartelor de activitate anuale prezentate de către Comisie.

Articolul 3

Prezenta decizie intră în vigoare în a treia zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Adoptată la Bruxelles, 22 ianuarie 2007.

Pentru Consiliu

Președintele

F.-W. STEINMEIER


(1)  JO L 86, 24.3.2004, p. 1. Regulament, astfel cum a fost modificat prin Regulamentul (CE) nr. 269/2006 (JO L 47, 17.2.2006, p. 7).

(2)  Decizia 2004/520/CE a Consiliului din 14 iunie 2004 privind principiile, prioritățile și condițiile enunțate în Parteneriatul european cu Serbia și Muntenegru, inclusiv cu Kosovo, astfel cum a fost definit de Rezoluția 1244 a Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite din 10 iunie 1999 (JO L 227, 26.6.2004, p. 21).

(3)  Decizia 2006/56/CE a Consiliului din 30 ianuarie 2006 privind principiile, prioritățile și condițiile enunțate în Parteneriatul european cu Serbia și Muntenegru, inclusiv cu Kosovo, astfel cum a fost definit de Rezoluția 1244 a Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite din 10 iunie 1999, de abrogare a Deciziei 2004/520/CE (JO L 35, 7.2.2006, p. 32).


ANEXĂ

MUNTENEGRU: PARTENERIATUL EUROPEAN 2006

1.   INTRODUCERE

Consiliul European a aprobat introducerea parteneriatelor europene ca mijloc de sprijinire a perspectivei europene asupra țărilor din Balcanii de Vest.

La 30 ianuarie 2006, Consiliul Uniunii Europene a adoptat un Parteneriat european actualizat cu Serbia și Muntenegru, inclusiv cu Kosovo, astfel cum a fost definit de Rezoluția 1244 a Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite din 10 iunie 1999. Muntenegru și-a proclamat independența la 3 iunie 2006, în urma unui referendum desfășurat la data de 21 mai. A urmat apoi recunoașterea sa de către UE și statele membre. Prin urmare, este oportună adoptarea unui parteneriat european actualizat destinat exclusiv statului Muntenegru. Acest parteneriat actualizat se bazează pe acele părți ale Parteneriatului european precedent cu Serbia și Muntenegru (inclusiv cu Kosovo) care se referă la Muntenegru. I se adaugă noile competențe deținute de Muntenegru și problemele cu care se confruntă Muntenegru în calitate de stat independent.

Autoritățile competente din Muntenegru trebuie să elaboreze un plan care să conțină un calendar și măsuri specifice destinate realizării priorităților enunțate în parteneriatul european.

2.   PRINCIPII

Procesul de stabilizare și asociere rămâne cadrul pentru parcursul european al țărilor din Balcanii de Vest până la viitoarea aderare a acestora.

Principalele priorități identificate se referă la capacitatea Muntenegrului de a îndeplini criteriile definite de Consiliul European de la Copenhaga din 1993, precum și condițiile stabilite pentru procesul de stabilizare și asociere, în special cele definite de Consiliu în Concluziile sale din 29 aprilie 1997 și 21 și 22 iunie 1999, declarația finală a Reuniunii la vârf de la Zagreb din 24 noiembrie 2000 și Agenda Salonic.

3.   PRIORITĂȚI

Prioritățile enunțate în prezentul parteneriat european au fost selectate pe baza unei evaluări realiste că Muntenegru este în măsură să le realizeze sau să facă progrese substanțiale cu privire la acestea în următorii câțiva ani. Se face o distincție între prioritățile pe termen scurt, care ar trebui să fie aduse la îndeplinire în termen de unul sau doi ani și prioritățile pe termen mediu, care ar trebui să fie aduse la îndeplinire în termen de trei sau patru ani. Prioritățile în cauză privesc atât legislația, cât și aplicarea sa.

Ținând seama de costurile substanțiale pe care le implică îndeplinirea tuturor cerințelor UE și de complexitatea acestor cerințe în anumite domenii, prezentul parteneriat nu include, în acest stadiu, toate obiectivele importante. Parteneriatele viitoare vor include alte priorități, în funcție de progresul înregistrat de Muntenegru.

La începutul listei au fost identificate și grupate prioritățile esențiale pe termen scurt. Ordinea acestor priorități esențiale nu reprezintă clasificarea lor în funcție de importanță.

3.1.   PRIORITĂȚI PE TERMEN SCURT

Priorități esențiale

Adoptarea unei noi Constituții, bazate pe un larg consens, în conformitate cu standardele europene, în special în domeniul drepturilor omului și minorităților și organizării structurilor judiciare, de audit, apărare și securitate.

Finalizarea creării cadrului legal și instituțional necesar unui stat independent, inclusiv prin semnarea și ratificarea instrumentelor internaționale la care a aderat Uniunea Statală Serbia și Muntenegru.

Depunerea, în continuare, a unor eforturi susținute pentru aplicarea reformei administrației publice, inclusiv a sistemului de salarizare a funcționarilor publici, și pentru asigurarea transparenței procedurilor de recrutare, a profesionalismului și responsabilizării funcționarilor; continuarea, în special, a consolidării structurilor de integrare europeană la toate nivelurile (inclusiv la nivelul ministerelor relevante și Parlamentului) și a mecanismelor de coordonare a chestiunilor UE.

Finalizarea planurilor de reformă a sistemului judiciar; retragerea competenței Parlamentului în recrutare și gestionarea carierelor și stabilirea unor proceduri transparente, bazate pe criterii profesionale și obiective de selecție și promovare în carieră; raționalizarea sistemului judiciar, modernizarea procedurilor judecătorești și eficientizarea administrației; finanțarea adecvată și durabilă a sistemului judiciar.

Intensificarea combaterii crimei organizate și a corupției la toate nivelurile, inclusiv prin stabilirea unor mecanisme eficiente pentru cooperarea interinstituțională și dezvoltarea capacității operaționale a organismelor de aplicare a legii.

Consolidarea controlului parlamentar asupra structurilor de apărare și securitate.

Asigurarea în continuare a unei cooperări depline cu Tribunalul Penal Internațional pentru Fosta Iugoslavie (TPII).

Consolidarea capacității de adoptare și aplicare a măsurilor derivate din angajamentele negociate în cadrul Acordului de stabilizare și asociere, în special în ceea ce privește modernizarea capacității vămilor de aplicare corectă a regulilor de origine și metodele de cooperare administrative.

Criterii politice

Democrația și statul de drept

Alegerile

Pe baza recomandărilor Biroului pentru instituții democratice și drepturile omului, depolitizarea administrației electorale, îmbunătățirea funcționării acesteia, în special în ceea ce privește anunțarea rezultatelor, codificarea legislației electorale, stabilirea regulilor de prezentare în mass-media a campaniilor și introducerea unor reguli care să garanteze transparența în alocarea locurilor, în conformitate cu standardele europene; stabilirea unui cadru transparent de finanțare a campaniilor.

Parlamentul

Consolidarea capacității globale a Parlamentului de instituție legiuitoare și de control, în special prin aplicarea regulamentelor de procedură recent adoptate.

Consolidarea capacității Parlamentului în noi domenii de competență.

Consolidarea funcțiilor Comitetului pentru integrare europeană și acordarea sprijinului administrativ și de specialitate necesar.

Administrația publică

Continuarea procesului de depolitizare a administrației publice.

Consolidarea capacității administrative a biroului ombudsmanului; asigurarea unei respectări corespunzătoare a recomandărilor ombudsmanului.

Continuarea aplicării procesului de descentralizare și modernizare a capacităților municipalităților.

Sistemul judiciar

Aplicarea legislației privind formarea inițială și permanentă obligatorie a judecătorilor, a procurorilor și a personalului auxiliar și consolidarea Centrului de formare judiciară.

Finalizarea planurilor de reformă a sistemului judiciar; retragerea controlului Parlamentului asupra procesului de recrutare și gestionare a carierei și stabilirea unor proceduri transparente, bazate pe criterii profesionale și obiective și de selecție și promovare în carieră; raționalizarea sistemului de instanțe judiciare, modernizarea procedurilor și eficientizarea administrației; finanțarea adecvată și durabilă a sistemului judiciar.

Asigurarea unor garanții de consolidare a autonomiei și eficienței sistemului de urmărire penală, inclusiv în materie de buget. Consolidarea instituției Parchetului responsabil cu combaterea crimei organizate și dezvoltarea capacității în domeniul politicii anticorupție.

Dezvoltarea capacității de cooperare judiciară internațională a Ministerului Justiției.

Politica anticorupție

Modificarea legii privind conflictul de interese și aplicarea acesteia în vederea eliminării tuturor posibilelor cazuri de conflicte de interese în rândul funcționarilor.

Intensificarea eforturilor de aplicare a strategiei anticorupție, în special prin asigurarea unor resurse financiare și umane adecvate pentru instituțiile de aplicare a legii, care să permită aplicarea strategiei.

Elaborarea și aplicarea deplină a legilor privind partidele politice și finanțarea partidelor politice, care să asigure transparență și claritate.

Drepturile omului și protecția minorităților

Asigurarea unor mecanisme adecvate de punere în aplicare a obligațiilor derivate din instrumentele internaționale, în special Convenția europeană a drepturilor și libertăților fundamentale ale omului și Convenția europeană pentru prevenirea torturii.

Obligația de a acționa într-un mod comprehensiv și transparent în toate cazurile suspectate de tratamente inumane. Consolidarea, cu ajutorul forțelor de aplicare a legii, a serviciilor de control intern responsabile de gestionarea cazurilor de tratamente inumane.

Îmbunătățirea condițiilor de detenție, în special pentru grupuri vulnerabile precum delincvenții juvenili și cei care au nevoie de asistență psihiatrică; monitorizarea corespunzătoare a condițiilor de detenție pentru deținuții care execută o pedeapsă pe termen lung și pentru cei condamnați pentru crimă organizată, asigurarea unei formări profesionale mai eficiente a personalului penitenciarelor și îmbunătățirea facilităților destinate unor nevoi speciale.

Adoptarea unei legislații exhaustive de combatere a discriminării.

Asigurarea aplicării legii accesului la informații publice. Continuarea transformării radioteleviziunii din Muntenegru în serviciu public de radiodifuziune și televiziune și sprijinirea acestui proces prin mijloace adecvate.

Punerea în aplicare a memorandumului privind cooperarea între ONG-uri și organisme guvernamentale.

Continuarea punerii în aplicare a legislației privind restituirea proprietății.

Asigurarea unui cadru adecvat, inclusiv la nivel constituțional, pentru protecția drepturilor minorităților. Punerea în aplicare a Strategiei și a Planului de acțiune privind integrarea romilor, inclusiv a refugiaților.

Aspecte regionale și obligații internaționale

Consolidarea, în continuare, a cooperării regionale și a relațiilor de bună vecinătate, inter alia, în vederea promovării reconcilierii. Încheierea de acorduri de liber schimb cu țările vecine, în special în contextul noului Acord central european de comerț liber (CEFTA). Intensificarea cooperării transfrontaliere în domeniul combaterii crimei organizate, traficului și contrabandei, a cooperării judiciare, gestionării frontierelor, mediului, transporturilor și energiei.

Asigurarea protecției drepturilor refugiaților și ale persoanelor strămutate în interiorul țării. Abrogarea tuturor dispozițiilor discriminatorii care reglementează piața muncii, precum și pe cele privind accesul la drepturi de proprietate, despăgubiri și cetățenie; garantarea accesului neîngrădit la servicii sanitare și documente personale. Asigurarea dreptului la o alegere reală între alternativa repatrierii pe termen lung și cea a integrării și asigurarea condițiilor de integrare pentru cei care au ales-o pe cea din urmă.

Alinierea legislației și a practicilor naționale la standardele și acordurile internaționale relevante, prin semnarea și ratificarea standardelor și a acordurilor internaționale relevante de la nivelul Consiliului Europei și Organizației Națiunilor Unite privind combaterea crimei organizate și a infracțiunilor financiare, inclusiv a corupției.

Criterii economice

Susținerea stabilității macroeconomice prin ajustarea și consolidarea fiscală necesare.

Dezvoltarea capacității instituționale și analitice necesare pentru elaborarea și aplicarea „Programului economic și fiscal” propus de Comisia Europeană.

Punerea în aplicare a sistemului de gestionare a cheltuielilor publice, în special a stabilirii bugetelor pentru programe, a bugetelor pe termen mediu și introducerea elementelor de contabilitate de angajament.

Integrarea deplină a bugetului de capitaluri în conturile publice generale, inclusiv a cheltuielilor de capital efectuate de administrațiile locale.

Continuarea procesului de restructurare și privatizare a întreprinderilor de stat.

Adoptarea și punerea în aplicare a legii privind monitorizarea societăților de asigurare.

Continuarea eforturilor de promovare a adaptabilității și a competențelor forței de muncă, cu angajamentul deplin în acest proces al angajatilor și al sindicatelor.

Continuarea ajustărilor necesare ale regimului comercial din Muntenegru, pentru a asigura compatibilitatea acestora cu măsurile comerciale autonome și cu viitorul ASA.

Standarde europene

Piața internă

Libera circulație a mărfurilor

Finalizarea creării cadrului legal și instituțional privind standardizarea, supravegherea pieței, certificarea, metrologia, acreditarea și evaluarea conformității în conformitate cu acquis-ul european, pentru a crea condiții favorabile comerțului. Inițierea adoptării standardelor europene.

Instituirea unor mecanisme interne de consultare și notificare pentru noile reglementări tehnice, înainte de adoptarea măsurilor cu impact asupra comerțului.

Crearea unui cadru legal și a unei capacități administrative pentru protecția activă a consumatorilor și a sănătății lor, în conformitate cu legislația comunitară din domeniu.

Continuarea reformelor necesare pentru îndeplinirea normelor și obligațiilor OMC pentru a accelera procesul de aderare la OMC.

Vamă și fiscalitate

Continuarea alinierii la acquis a legislației și a procedurilor vamale. Continuarea modernizării administrației vamale pentru a-i asigura un nivel ridicat al capacității administrative și pentru a combate corupția, criminalitatea transfrontalieră și evaziunea fiscală.

Modificarea și aplicarea legislației din domeniul regulilor de origine, cu scopul de a oferi un temei legal aplicării regulilor de origine CE în sensul măsurilor comerciale autonome și, în acest sens, asigurarea informațülar și a formării profesionale pentru operatori și ofițerii vamali.

Continuarea alinierii legislației fiscale la acquis-ul comunitar. Îmbunătățirea aplicării legislației fiscale, cu accent asupra încasării veniturilor și controalelor pentru reducerea fraudei fiscale.

Aplicarea principiilor Codului deontologic în domeniul fiscalității întreprinderilor și asigurarea conformității dintre noile măsuri fiscale și respectivele principii.

Concurența

Crearea și punerea la dispoziție a unor mijloace adecvate de funcționare a unei autorități privind concurența, căreia să i se asigure independență funcțională deplină.

Consolidarea cadrului pentru ajutorul de stat și sporirea transparenței, ca un prim pas în direcția controlului ajutorului de stat, în conformitate cu Acordul de stabilizare și asociere.

Achizițiile publice

Aplicarea unui regim eficient al achizițiilor publice, în conformitate cu principiile UE, inclusiv în privința căilor de atac. Asigurarea transparenței depline a procedurilor, indiferent de valoarea contractului și nerecurgerea la discriminări între furnizorii din Muntenegru și cei din UE.

Înființarea și asigurarea funcționării Agenției pentru achiziții publice și a Organismului de revizuire și modernizarea capacității administrative a acestora; formarea profesională adecvată a personalului din entitățile de contractare responsabile pentru punerea în aplicare a normelor privind achizițiile.

Legislația privind proprietatea intelectuală

Consolidarea semnificativă a nivelului de protecție a drepturilor de proprietate intelectuală, în special prin adoptarea unui cadru legal exhaustiv privind drepturile de proprietate intelectuală, inclusiv a unor dispoziții eficiente de punere în aplicare, precum și prin înființarea unui Oficiu pentru drepturile de proprietate intelectuală.

Consolidarea capacității de punere în aplicare și de asigurare a respectării dispozițiilor din domeniu, inclusiv la nivelul serviciilor de frontieră, agențiilor de aplicare a legii și sistemului judiciar.

Confirmarea oficială a participării la principalele acorduri internaționale din domeniul legislației privind drepturile de proprietate intelectuală.

Servicii financiare

Consolidarea cadrului legislativ și de supervizare pentru instituțiile și piețele financiare, în conformitate cu practicile curente ale UE, în special în sectorul bancar.

Consolidarea cooperării cu supervizorii din structurile centrale ai băncilor străine având sucursale de o importanță semnificativă în Muntenegru, inclusiv prin încheierea de acorduri de cooperare.

Dreptul societăților comerciale

O mai bună aplicare a cerințelor de raportare financiară, în special pentru instituțiile financiare și societățile comerciale cotate.

Politici sociale și de ocupare a forței de muncă

Modernizarea capacității Ministerului Muncii și Protecției Sociale de a formula și monitoriza politici, cu accent pe integrarea pe piața muncii a tinerilor, femeilor și grupurilor vulnerabile; modernizarea managementului performanței în cazul măsurilor active de ocupare a forței de muncă aplicate de Serviciul pentru ocuparea forței de muncă din Muntenegru.

Intensificarea activității inspectoratelor muncii în scopul asigurării sănătății și securității la locul de muncă.

Intensificarea eforturilor de promovare a calității în sistemul de învățământ și de formare profesională continuă.

Continuarea îmbunătățirii calității, eficienței și rolului sistemului de învățământ superior și susținerea integrării acestuia în spațiul european al învățământului superior.

Politici sectoriale

Industrie și IMM-uri

Continuarea aplicării Cartei europene pentru întreprinderi mici.

Consolidarea Agenției de promovare a investițiilor. Îmbunătățirea serviciilor de consultanță și apărare a drepturilor întreprinderilor.

Adoptarea unei legi privind armonizarea și accelerarea procedurilor și sistemelor de eliberare a autorizațiilor; aplicarea legislației în strânsă cooperare cu autoritățile publice locale; adoptarea și aplicarea unui plan de acțiune privind reducerea barierelor pentru afaceri.

Accelerarea constituirii și demarării activității unui fond național de garanții pentru IMM-uri.

Agricultură și pescuit

Continuarea consolidării capacității administrative pentru elaborarea și aplicarea politicii agricole și de dezvoltare rurală.

Adoptarea legislației privind siguranța alimentară, a celei privind bunăstarea animalelor, precum și a unei noi legislații veterinare, și consolidarea serviciilor veterinare și fitosanitare, inclusiv a celor de control și a capacității laboratoarelor.

Continuarea eforturilor de aliniere a legislației la acquis-ul veterinar și fitosanitar, inclusiv prin crearea unui sistem integrat de siguranță alimentară, având scopul de a evita suprapunerile și de a spori siguranța alimentară. Crearea unui sistem de identificare a animalelor și de înregistrare a bovinelor în conformitate cu cerințele comunitare.

Finalizarea strategiei privind pescuitul și modernizarea capacității statului Muntenegru de a derula o politică de pescuit în conformitate cu standardele UE, inclusiv cele privind cooperarea internațională.

Asigurarea protecției indicațiilor geografice înregistrate în Comunitate în temeiul Regulamentului (CE) nr. 510/2006 al Consiliului (1).

Mediu

Continuarea apropierii legislației muntenegrene de legislația și standardele UE, în special în cazul legislației -cadru privind protecția mediului. Dezvoltarea capacității administrative de aplicare a legislației adoptate și de asigurare a respectării ei.

Elaborarea unei strategii globale de protecție a mediului (apă, deșeuri, aer). Adoptarea Planului de exploatare a terenurilor; adoptarea strategiei de dezvoltare durabilă și a strategiilor sectoriale (gestionarea integrată a zonelor de coastă, biodiversitatea, modificările climatice). Consolidarea capacității administrative de gestionare a mediului.

Politica în domeniul transportului

Continuarea alinierii legislației privind aviația, inclusiv a controlului traficului aerian, în temeiul angajamentelor asumate prin semnarea Acordului pentru spațiul aerian european comun.

Consolidarea autorității aviatice civile și numirea unui organism independent de investigare a accidentelor aviatice, a unui organism național de supervizare a operatorului de servicii de transport aerian și a unui organism responsabil cu asigurarea respectării drepturilor pasagerilor.

Continuarea punerii în aplicare a memorandumului de înțelegere privind dezvoltarea rețelei de transport regional de bază pentru Europa de Sud-Est, inclusiv cooperarea prin intermediul Observatorului transporturilor din Europa de Sud-Est.

Aplicarea legislației privind transportul rutier (inclusiv crearea structurilor de punere în aplicare necesare). Alocarea unor resurse suficiente pentru întreținerea infrastructurilor și instituțiilor de transport.

Energie

Ratificarea și continuarea aplicării angajamentelor asumate în cadrul Tratatului privind comunitatea energiei.

Finalizarea și punerea în aplicare a strategiei de dezvoltare energetică, inclusiv a strategiei privind eficiența energetică; consolidarea capacității administrative a Ministerului Economiei în domeniul energiei.

Înființarea unui organism de reglementare și adoptare a strategiei adecvate în domeniul siguranței nucleare și al protecției împotriva radiațiilor.

Asigurarea respectării legii și a transparenței pe piața energiei.

Societatea informațională și mass-media

Consolidarea Agenției pentru Telecomunicații în vederea impulsionării concurenței pe piață prin aplicarea legislației relevante, în special pentru asigurarea introducerii unor măsuri de garantare pe piață.

Îmbunătățirea capacității administrative a Ministerului Economiei în domeniul comunicațiilor electronice. Întreprinderea de demersuri noi în echilibrarea tarifelor, abordarea termenelor și condițiilor privind tarifele de interconectare și abordarea chestiunii taxelor de licență.

Garantarea independenței operaționale a autorității de radiodifuziune și televiziune.

Asigurarea unei transformări în bune condiții a serviciului de radiodifuziune și televiziune din Muntenegru într-un furnizor de servicii publice și asigurarea mijloacelor care să permită funcționarea sa eficientă.

Controlul financiar

Actualizarea strategiei de control financiar intern public în conformitate cu obiectivele pe termen scurt și mediu, folosind un sistem IT corespunzător; dezvoltarea capacității de audit intern.

Consolidarea, în continuare, a Oficiului național de audit și furnizarea garanțiilor constituționale necesare.

Statistici

Colectarea și transmiterea de informații statistice respectând cerințele statistice privind domeniile economic, comercial, monetar și financiar în conformitate cu practicile curente din UE.

Revizuirea și adoptarea planului general privind statisticile în vederea creșterii calității statisticilor și lărgirii domeniului de aplicare al acestora. Consolidarea culegerii și procesării statisticilor agricole în conformitate cu standardele și metodologia UE; aplicarea nomenclaturii SH pe 2007.

Justiție, libertate și securitate

Vize, control vamal, azil și migrație

Dezvoltarea capacității instituționale privind politica vizelor și alinierea politicilor privind vizele la cele ale UE.

Consolidarea controlului integrat al frontierelor și asigurarea aplicării consecvente a acestuia de către toate organismele responsabile, inclusiv controlul civil.

Adoptarea legii azilului și finalizarea construcției centrelor de primire prevăzute pentru solicitanții de azil și refugiați.

Spălarea banilor

Asigurarea aplicării și coordonării eficiente a legislației pentru combaterea spălării banilor și consolidarea serviciilor de informații financiare.

Droguri

Dezvoltarea, în continuare, a capacității de cooperare internațională a Centrului pentru combaterea traficului de droguri și a contrabandei și îmbunătățirea capacităților de analiză operațională, inclusiv prin crearea unor baze de date utile.

Dezvoltarea unei strategii naționale pentru combaterea abuzului și traficului de droguri în conformitate cu strategia privind drogurile pentru 2005-2012 a UE și Planul de acțiune privind drogurile pentru 2005-2008 al UE și dezvoltarea unei campanii de sensibilizare a publicului în privința drogurilor.

Stabilirea de standarde privind prevenirea camuflării precursorilor chimici și altor substanțe esențiale în producerea drogurilor ilicite.

Dezvoltarea capacității autorităților de resort responsabile cu respectarea legii de a combate abuzul și traficul de droguri.

Poliție

Consolidarea susținută a capacității profesionale a poliției prin activități specializate de formare profesională și dezvoltarea serviciilor de informații și a unor instrumente de analiză a riscului.

Asigurarea funcționării Academiei de Poliție.

Combaterea crimei organizate și a terorismului

Instituirea unor mecanisme instituționale eficiente de cooperare între agenții în vederea combaterii crimei organizate și modernizarea capacității forțelor polițienești de combatere a crimei organizate.

Dezvoltarea capacității de folosire a unor mijloace speciale de investigare în conformitate cu garanțiile adecvate și consolidarea serviciilor de informații în domeniul penal.

Adoptarea legislației și dezvoltarea capacității de confiscare a bunurilor și a veniturilor rezultate în urma infracțiunilor.

Creșterea eficienței cooperării internaționale și punerea în aplicare a convențiilor internaționale relevante privind terorismul și prevenirea și combaterea crimei organizate; îmbunătățirea cooperării și a schimbului de informații între toate ramurile serviciilor de securitate, precum și cu alte state; prevenirea finanțării și a pregătirii actelor de terorism.

Trafic de ființe umane

Intensificarea, în continuare, a combaterii traficului de ființe umane, inclusiv prin furnizarea asistenței corespunzătoare și protecția victimelor.

Protecția datelor cu caracter personal

Adoptarea legislației privind protecția datelor cu caracter personal și înființarea unei autorități independente de supervizare a protecției datelor.

Adoptarea măsurilor de pregătire necesare în vederea încheierii unui acord de cooperare cu Europol.

3.2.   PRIORITĂȚI PE TERMEN MEDIU

Criterii politice

Democrația și statul de drept

Aspecte constituționale

Aplicarea deplină a noii Constituții adoptate în conformitate cu standardele europene.

Alegerile

Elaborarea, în continuare, a unor standarde înalte pentru organizarea alegerilor; impunerea unui cadru transparent de finanțare a campaniilor.

Parlamentul

Continuarea consolidării capacității Parlamentului în toate domeniile, în special în legătură cu adoptarea acquis-ului UE.

Administrația publică

Consolidarea, în continuare, a unităților de integrare europeană din ministerele relevante și a mecanismelor de coordonare privind aspectele europene, inclusiv ASA și IPA.

Dezvoltarea principiilor, a procedurilor și a capacității administrative necesare în vederea instituirii unui sistem de aplicare descentralizat pentru gestionarea asistenței UE în conformitate cu cerințele UE.

Consolidarea în continuare a autorității de gestionare a resurselor umane. Consolidarea procesului de elaborare a politicilor. Continuarea reformei privind descentralizarea.

Consolidarea, în continuare, a procedurilor transparente de recrutare, a profesionalismului și a responsabilizării, inclusiv prin intermediul Codurilor deontologice și al liniilor directoare.

Continuarea procesului de restructurare și reformă a forțelor armate, inclusiv, după caz, prin reducerea efectivelor acestora.

Sistemul judiciar

Asigurarea funcționării corespunzătoare a Centrului de formare profesională judiciară. Aplicarea strategiei informatice pentru sistemul judiciar.

Finalizarea cadrului strategic de reformă judiciară; aplicarea planurilor de reformă; aplicarea unor proceduri transparente de recrutare și gestionare a carierelor; continuarea modernizării resurselor sistemului judiciar.

Continuarea cresterii eficienței sistemului de parchete.

Continuarea cresterii capacității de cooperare judiciară internațională a Ministerului Justiției.

Politica anticorupție

Continuarea hotărâtă a prevenirii și combaterii corupției la toate nivelurile și punerea la dispoziție a mai multor mijloace de prevenire și eradicare a corupției. Respectarea deplină a Convenției ONU privind combaterea corupției și convențiile relevante ale Consiliului Europei.

Instituirea unor proceduri eficiente de depistare, sancționare și urmărire a cazurilor de fraudă suspectate și a altor nereguli care afectează fondurile naționale și internaționale, inclusiv fondurile europene.

Drepturile omului și protecția minorităților

Aplicarea legislației împotriva discriminării și a celei privind drepturile minorităților.

Îmbunătățirea, în continuare, a condițiilor de detenție.

Prevenirea și sancționarea tratamentelor inumane aplicate de agențiile de aplicare a legii.

Asigurarea includerii copiilor cu handicap și a copiilor aparținând minorităților în cadrul sistemului tradițional de învățământ; reformarea sistemului de protecție a copilului.

Continuarea promovării integrării minorităților și a unor bune relații interetnice.

Continuarea cooperării cu ONG-urile la nivel guvernamental și local.

Aspecte regionale și obligații internaționale

Facilitarea integrării refugiaților care optează să nu se repatrieze. Aplicarea strategiei naționale privind refugiații în cadrul unei strategii globale privind incluziunea și integrarea socială.

Continuarea aplicării acordurilor de cooperare regională.

Criterii economice

Consolidarea stabilității macroeconomice prin continuarea ajustării și a consolidării fiscale pentru reducerea, în continuare, a dezechilibrelor externe.

Sporirea eficienței cheltuielilor publice, în special prin îmbunătățirea procesului bugetar și a gestiunii financiare la nivel central și local. Consolidarea capacităților necesare în vederea elaborării și execuției bugetului pentru a permite stabilirea priorităților.

Asigurarea, în urma unei liberalizări treptate unei piețe a muncii mai flexibile.

Consolidarea mediului de afaceri în scopul promovării dezvoltării sectorului privat și a ocupării forței de muncă. Simplificarea procedurilor judiciare în domeniul comercial, în special pentru cazurile de faliment.

Elaborarea și începerea punerii în aplicare a unei politici integrate de cercetare pentru a susține activitățile de cercetare și dezvoltare.

Standarde europene

Piața internă

Libera circulație a capitalurilor

Liberalizarea deplină a circulației capitalurilor și a plăților în conformitate cu principiile UE.

Libera circulație a bunurilor

Dezvoltarea, în continuare, a standardizării, în special prin adoptarea standardelor europene. Continuarea transpunerii directivelor privind abordarea nouă, abordarea globală și abordarea veche. Instituirea unei structuri de supraveghere a pieței în conformitate cu acquis-ul.

Vamă și fiscalitate

Asigurarea armonizării continue cu acquis-ul a legislației din Muntenegru din domeniul vamal și fiscal și continuarea dezvoltării capacității administrative de aplicare a legislației vamale și de combatere a corupției, criminalității transfrontaliere și a evaziunii fiscale.

Îmbunătățirea transparenței și a schimbului de informații cu statele membre ale UE pentru a facilita aplicarea măsurilor de prevenire a evaziunii și a fraudei fiscale.

Stabilirea unui schimb transparent de informații cu Comisia și statele membre pentru a facilita aplicarea măsurilor de prevenire a evaziunii și a fraudei fiscale.

Concurență

Continuarea consolidării autorității privind concurența, inclusiv a independenței sale funcționale.

Continuarea consolidării cadrului pentru ajutorul de stat și instituirea controlului ajutorului de stat în conformitate cu Acordul de stabilizare și asociere.

Achiziții publice

Continuarea consolidării regimului achizițiilor publice, inclusiv în sectorul utilităților publice și al concesiunilor, prin armonizarea susținută a legislației naționale cu acquis-ul și prin modernizarea capacității administrative a Agenției pentru achiziții publice, a organismului de revizuire și a entităților contractante.

Asigurarea transparenței depline a procedurilor, indiferent de valoarea contractului și nerecurgerea la discriminare între furnizorii din Muntenegru și furnizorii din UE.

Legislația privind proprietatea intelectuală

Asigurarea unui nivel de protecție similar cu cel prevăzut de UE prin alinierea deplină a legislației naționale cu acquis-ul privind drepturile de proprietate intelectuală și prin consolidarea continuă a capacității administrative și de aplicare a legii a tuturor autorităților publice relevante, inclusiv a serviciilor de frontieră, agențiilor de aplicare a legii și a sistemului judiciar.

Servicii financiare

Stabilirea unui cadru exhaustiv de reglementare și supervizare pentru instituțiile și piețele financiare în conformitate cu principiile UE.

Dreptul societăților comerciale

Inițierea armonizării cerințelor de raportare financiară cu acquis-ul și asigurarea respectării lor eficiente.

Politici sociale și de ocupare a forței de muncă

Continuarea dezvoltării capacității Ministerului Muncii și a Protecției Sociale de a formula și monitoriza politici cu accent pe integrarea pe piața muncii a tinerilor, femeilor și grupurilor vulnerabile și pe modernizarea politicilor sociale; continuarea modernizării managementului performanței în cazul măsurilor active de ocupare a forței de muncă aplicate de serviciul pentru ocuparea forței de muncă din Muntenegru.

Politici sectoriale

Industrie și IMM-uri

Aplicarea deplină a Cartei europene pentru întreprinderi mici.

Introducerea procedurilor de evaluare a impactului. Îmbunătățirea accesului la finanțe și elaborarea unor structuri de sprijin pentru întreprinderi (grupări, incubatoare, parcuri pentru activități de afaceri și parcuri tehnologice).

Agricultură și pescuit

Continuarea consolidării capacității administrative pentru elaborarea și aplicarea politicii agricole și de dezvoltare rurală. Elaborarea și demararea aplicării unei politici de dezvoltare rurală.

Consolidarea capacității instituționale pentru siguranța alimentară; elaborarea unui program de modernizare a unităților agroalimentare pentru a îndeplini cerințele comunitare; demararea unei acțiuni în vederea identificării ovinelor și caprinelor și a înregistrării circulației acestora; demararea unei acțiuni în vederea asigurării unui control eficient al culturilor vegetale naționale, în special pentru produsele care trebuie să respecte cerințe precise ale UE.

Adoptarea măsurilor necesare în vederea asigurării apropierii politicii în domeniul pescuitului de standardele europene, în special în domeniul gestionării, inspecției și controlului resurselor și al pieței și a politicilor structurale.

Asigurarea, în continuare, a protecției indicațiilor geografice înregistrate în Comunitate în temeiul Regulamentului (CE) nr. 510/2006 al Consiliului și a modificărilor sale ulterioare. Actualizarea listei indicațiilor geografice protejate în conformitate cu dezvoltările acquis-ului UE în acest domeniu.

Mediu

Continuarea apropierii legislației muntenegrene de legislația și standardele UE, în special în cazul legislației privind poluarea aerului, apă și deșeuri.

Demararea aplicării planului de exploatare a terenurilor și a strategiei globale de protecție a mediului. Demararea aplicării strategiei de dezvoltare durabilă și a altor strategii sectoriale (gestionarea integrată a zonelor de coastă, biodiversitatea, schimbările climatice). Asigurarea unui cadru financiar viabil pentru aplicarea unei politici de protecție a mediului pe termen mediu și lung.

Ratificarea și demararea aplicării protocolului de la Kyoto.

Consolidarea, în continuare, a capacității administrative a ministerelor de resort și a organismelor responsabile cu planificarea ecologică, autorizarea, inspecția, verificarea respectării dispozițiilor și monitorizarea acestora, precum și cu gestionarea proiectelor.

Politica în domeniul transportului

Consolidarea capacităților, inclusiv prin elaborarea proiectelor pentru investiții mari. Continuarea alocării unor resurse suficiente pentru întreținerea și gestionarea infrastructurilor de transport și a instituțiilor.

Respectarea angajamentelor internaționale în cadrul convențiilor Organizației Maritime Internaționale și îmbunătățirea condițiilor de siguranță maritimă a flotei, ținând seama de Memorandumul de înțelegere de la Paris.

Energie

Adoptarea și punerea în aplicare a unei strategii pe termen lung pentru o politică energetică viabilă din punct de vedere al mediului înconjurător.

Continuarea respectării angajamentelor regionale și internaționale în domeniu în vederea constituirii unei piețe regionale competitive a energiei.

Semnarea convențiilor internaționale privind siguranța nucleară la care Euratom este deja parte contractantă.

Societate informațională și mass-media

Finalizarea transpunerii în dreptul intern al cadrului UE 2002 pentru comunicațiile electronice.

Crearea unei piețe concurențiale a comunicațiilor electronice prin aplicarea progresivă a legislației și prin aplicarea unor măsuri de garantare a concurenței pe piață și luarea în considerare a oricăror bariere existente la accesul pe piață.

Menținerea independenței autorităților de reglementare și garantarea existenței resurselor și competenței de specialitate în cantitate suficientă pentru executarea sarcinilor.

Armonizarea deplină a legislației cu acquis-ul audiovizual.

Control financiar

Dezvoltarea și aplicarea principiilor privind responsabilitatea descentralizată asupra gestiunii și a unui sistem de audit intern care să funcționeze independent în conformitate cu standardele aprobate la nivel internațional și cu cele mai bune practici comunitare.

Consolidarea capacității operaționale și funcționale, precum și a independenței financiare a Oficiului național de audit.

Elaborarea procedurilor și a capacităților administrative pentru a asigura protecția eficientă a intereselor financiare ale UE.

Statistici

Continuarea elaborării unor statistici economice fiabile. Crearea capacității instituționale de elaborare și publicare a datelor statistice esențiale armonizate cu standardele europene în domeniul statisticilor de întreprinderi, al statisticilor pieței muncii și al conturilor naționale.

Includerea deplină a conturilor administrației locale în conturile administrației publice centrale.

Justiție, libertate și securitate

Vize, control vamal, azil și migrație

Dezvoltarea infrastructurii tehnice și a capacităților de resurse umane pentru aplicarea politicii integrate de gestionare a frontierelor, inclusiv prin consolidarea poliției de frontieră și a serviciilor vamale. Îmbunătățirea facilităților transfrontaliere prin noi puncte de frontieră.

Continuarea alinierii politicii privind vizele la legislația și practica UE.

Droguri

Consolidarea cooperării între agenții și a cooperării internaționale și creșterea capacității de combatere a traficului de droguri a autorităților de resort responsabile cu aplicarea legii.

Poliție

Continuarea restructurării; asigurarea responsabilizării; reforma sistemului de învățământ polițienesc; asigurarea cooperării între agențiile de aplicare a legii.

Combaterea crimei organizate și a terorismului

Dezvoltarea unui sistem eficient de protecție a martorilor care să includă și elemente regionale.

Consolidarea combaterii criminalității economice și financiare (inclusiv spălarea banilor și falsificarea de monedă) a fraudei și corupției, precum și îmbunătățirea legislației relevante.

Facilitarea instalării ofițerilor de legătură, detașați din statele membre ale UE în cadrul organismelor naționale relevante implicate în combaterea crimei organizate. Aplicarea Convenției de la Palermo și a protocoalelor aferente privind crima organizată transfrontalieră și standardele internaționale aplicabile infracțiunilor financiare și economice.

Consolidarea capacității administrative și judiciare de aplicare a codului penal în materie de crimă organizată. Consolidarea unității de combatere a crimei organizate din cadrul Ministerului de Interne și asigurarea coordonării tuturor organismelor de aplicare a legii, inclusiv prin dezvoltarea, în continuare, a capacității necesare de colectare a informațiilor în acest sens.

Intensificarea combaterii infracțiunilor economice și financiare (inclusiv combaterea falsificării mijloacelor de plată în numerar și a celor care nu se bazează pe numerar) și dezvoltarea capacității instituționale și administrative de a face față problemelor conexe.

Protecția datelor cu caracter personal

Asigurarea bunei funcționări a autorității de supervizare a protecției datelor.

Asigurarea capacității autorităților de stat, inclusiv a organismelor de aplicare a legii, de aplicare a legislației privind protecția datelor cu caracter personal.

4.   PROGRAMARE

Asistența comunitară destinată țărilor din Balcanii de Vest în cadrul procesului de stabilizare și asociere se acordă în cadrul instrumentelor financiare existente, în special prin Regulamentul (CE) nr. 1085/2006 din 17 iulie 2006 de stabilire a unui instrument pentru asistența preaderare (IPA) (2). Muntenegru poate avea acces la finanțarea acordată prin programele multinaționale și orizontale.

5.   CONDIȚIONARE

Asistența comunitară acordată țărilor din Balcanii de Vest este condiționată de progresul înregistrat în respectarea criteriilor de la Copenhaga și de îndeplinirea priorităților specifice ale prezentului parteneriat european. Nerespectarea acestor condiții ar putea determina Consiliul să ia măsurile corespunzătoare în temeiul articolului 21 din Regulamentul (CE) nr. 1085/2006 al Consiliului. De asemenea, asistența comunitară respectă condițiile stabilite de Consiliu în Concluziile sale din 29 aprilie 1997, în special în ceea ce privește angajamentul beneficiarilor de a derula reforme democratice, economice și instituționale.

6.   MONITORIZARE

Punerea în aplicare a parteneriatului european se examinează în cadrul mecanismelor stabilite în temeiul procesului de stabilizare și asociere, în special al rapoartelor de activitate anuale prezentate de către Comisie.


(1)  Regulamentul (CE) nr. 510/2006 al Consiliului din 20 martie 2006 privind protecția indicațiilor și desemnărilor geografice ale originii pentru produse agricole și produse alimentare (JO L 93, 31.3.2006, p. 12).

(2)  JO L 210, 31.7.2006, p. 82.