10/Volumul 04

RO

Jurnalul Ofícial al Uniunii Europene

15


32006R1927


L 406/1

JURNALUL OFÍCIAL AL UNIUNII EUROPENE


REGULAMENTUL (CE) NR. 1927/2006 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI

din 20 decembrie 2006

privind crearea Fondului european de ajustare la globalizare

PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene, în special articolul 159 paragraful al treilea,

având în vedere propunerea Comisiei,

având în vedere avizul Comitetului Economic și Social European (1),

având în vedere avizul Comitetului Regiunilor (2),

hotărând în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 251 din tratat (3),

întrucât:

(1)

Sub rezerva efectelor pozitive ale globalizării asupra creșterii, a locurilor de muncă și a prosperității și a necesității de a consolida și mai mult competitivitatea europeană prin schimbări structurale, globalizarea poate avea, de asemenea, consecințe negative pentru lucrătorii cei mai vulnerabili și cei mai puțin calificați din anumite sectoare. Prin urmare, este oportună crearea unui Fond european de ajustare la globalizare (FEG), accesibil tuturor statelor membre, prin care Comunitatea își arată solidaritatea față de lucrătorii afectați de pierderea locurilor de muncă din cauza modificărilor din structura comerțului mondial.

(2)

Este necesar să se protejeze valorile europene și să se promoveze dezvoltarea unui comerț exterior echitabil. Efectele negative ale globalizării ar trebui abordate în primul rând printr-o strategie comunitară privind politica comercială, pe termen lung și durabilă, care să aibă ca scop standarde sociale și ecologice ridicate. Asistența acordată de către FEG ar trebui să aibă un caracter dinamic și să se poată adapta situațiilor în continuă schimbare și adesea neprevăzute care apar pe piață.

(3)

FEG ar trebui să ofere un ajutor specific și punctual în vederea facilitării reinserției profesionale a lucrătorilor din domenii, sectoare, teritorii sau regiuni ale pieței muncii care suferă de pe urma șocului unei perturbări economice grave. FEG ar trebui să promoveze spiritul antreprenorial, de exemplu prin intermediul micro-creditelor sau prin organizarea de proiecte de cooperare.

(4)

Acțiunile prevăzute de prezentul regulament ar trebui definite în funcție de criterii stricte de intervenție legate de amploarea perturbării economice și de impactul acesteia asupra unui sector dat sau asupra unei regiuni geografice date, astfel încât contribuția financiară din partea FEG să se concentreze asupra lucrătorilor din regiunile și sectoarele economice cel mai grav afectate din Comunitate. O astfel de perturbare nu se concentrează neapărat într-un singur stat membru. În aceste împrejurări excepționale, statele membre pot, prin urmare, să înainteze cereri comune pentru asistență din partea FEG.

(5)

Activitățile FEG ar trebui să fie coerente și compatibile cu celelalte politici ale Comunității, precum și conforme cu acquis-ul comunitar, în special în ceea ce privește intervențiile fondurilor structurale, aducând în același timp o contribuție reală la politicile sociale ale Comunității.

(6)

Acordul interinstituțional între Parlamentul European, Consiliu și Comisie din 17 mai 2006 privind disciplina bugetară și buna gestiune financiară (4) (Acordul interinstituțional) este obligatoriu de la 1 ianuarie 2007 și punctul 28 stabilește cadrul bugetar al FEG.

(7)

O acțiune specifică finanțată în temeiul prezentului regulament nu poate beneficia de asistență financiară din partea altor instrumente financiare comunitare. Cu toate acestea, este necesar să se asigure coordonarea cu măsurile de modernizare și restructurare existente sau prevăzute în cadrul dezvoltării regionale, deși această coordonare nu ar trebui să aibă ca rezultat crearea de structuri de gestionare paralele sau suplimentare pentru acțiunile finanțate de către FEG.

(8)

În vederea facilitării punerii în aplicare a prezentului regulament, cheltuielile ar trebui să fie eligibile de la data la care un stat membru începe să furnizeze servicii personalizate lucrătorilor afectați. Având în vedere necesitatea unei reacții concentrate și care să se axeze în mod specific pe reinserția profesională, ar trebui stabilit un termen limită pentru utilizarea contribuției financiare a FEG.

(9)

Statul membru ar trebui să rămână responsabil pentru punerea în aplicare a contribuției financiare și pentru gestionarea și controlul acțiunilor susținute prin finanțare comunitară, în conformitate cu Regulamentul (CE, Euratom) nr. 1605/2002 al Consiliului din 25 iunie 2002 privind Regulamentul financiar aplicabil bugetului general al Comunităților Europene (5). Statul membru ar trebui să justifice modul în care a utilizat contribuția financiară primită.

(10)

Centrul European de Monitorizare a Schimbărilor, cu sediul la Dublin, poate asista Comisia Europeană și statul membru în cauză prin intermediul unor analize calitative și cantitative pentru a le ajuta la evaluarea unei cereri de fonduri FEG.

(11)

Deoarece obiectivele acțiunii avute în vedere nu pot fi realizate în mod satisfăcător de către statele membre și, prin urmare, datorită dimensiunii și efectelor acestora, pot fi realizate mai bine la nivelul Comunității, aceasta poate adopta măsuri, în conformitate cu principiul subsidiarității, astfel cum este prevăzut la articolul 5 din tratat. În conformitate cu principiul proporționalității, astfel cum este enunțat în respectivul articol, prezentul regulament nu depășește ceea ce este necesar pentru atingerea acestor obiective.

(12)

Deoarece perioada de punere în aplicare a FEG este legată de durata cadrului financiar care este cuprinsă între 1 ianuarie 2007 și 31 decembrie 2013, ajutorul ar trebui să fie disponibil pentru lucrătorii afectați de concedierile legate de comerț începând de la 1 ianuarie 2007,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Obiectul și domeniul de aplicare

(1)   În vederea stimulării creșterii economice și a creării mai multor locuri de muncă în Uniunea Europeană, prin prezentul regulament este creat FEG, cu scopul de a permite Comunității să ofere ajutor lucrătorilor care și-au pierdut locurile de muncă ca urmare a schimbărilor structurale majore din structura comerțului mondial datorate globalizării, în cazul în care aceste concedieri au un impact negativ semnificativ asupra economiei regionale sau locale.

Perioada de aplicare a acestuia este legată de cadrul financiar cuprins între ianuarie 2007 și decembrie 2013.

(2)   Prezentul regulament stabilește normele privind funcționarea FEG în vederea facilitării reinserției profesionale a lucrătorilor afectați de concedierile legate de comerț.

Articolul 2

Criterii de intervenție

FEG oferă o contribuție financiară atunci când schimbările majore din structura comerțului mondial conduc la o perturbare economică gravă, în special la o creștere substanțială a importurilor în Uniunea Europeană sau la un declin rapid al cotei de piață a Uniunii Europene într-un sector determinat sau la o delocalizare către țări terțe, care are ca rezultat:

(a)

concedierea a cel puțin 1 000 de salariați ai unei întreprinderi dintr-un stat membru, într-o perioadă de 4 luni, inclusiv lucrătorii concediați de furnizorii sau producătorii din aval ai întreprinderii menționate anterior; sau

(b)

concedierea într-o perioadă de 9 luni a cel puțin 1 000 de salariați, în special în întreprinderi mici și mijlocii într-un sector NACE 2 dintr-o regiune sau două regiuni învecinate cu nivelul NUTS II;

(c)

pentru piețele mici ale muncii sau în împrejurări excepționale, justificate în mod corespunzător de către statul membru sau statele membre în cauză, o cerere de contribuție din partea FEG poate fi considerată admisibilă chiar dacă condițiile prevăzute la literele (a) și (b) nu sunt îndeplinite în totalitate, atunci când concedierile au un impact grav asupra ocupării forței de muncă și asupra economiei locale. Suma totală a contribuțiilor pentru împrejurări excepționale nu poate depăși 15 % din FEG în fiecare an.

Articolul 3

Acțiuni eligibile

În temeiul prezentului regulament, se poate efectua o contribuție financiară pentru măsurile active de pe piața muncii care fac parte dintr-un ansamblu coordonat de servicii personalizate destinate reinserției profesionale a lucrătorilor care și-au pierdut locurile de muncă, inclusiv:

(a)

asistență pentru căutarea unui loc de muncă, orientare profesională, formare și reconversie profesională, inclusiv competențe în domeniul tehnologiei informațiilor și comunicării (TIC) și certificarea experienței dobândite, asistență în domeniul reorientării profesionale și promovarea spiritului antreprenorial sau ajutor pentru desfășurarea de activități independente;

(b)

măsuri speciale, pe o durată limitată, cum ar fi alocații pentru căutarea unui loc de muncă, alocații de mobilitate sau alocații acordate persoanelor care participă la activități de învățare continuă și de formare; și

(c)

măsuri pentru a stimula în special lucrătorii defavorizați sau în vârstă să rămână sau să se întoarcă pe piața muncii.

FEG nu finanțează măsuri pasive de protecție socială.

La inițiativa statului membru, FEG poate finanța activități de pregătire, gestionare, informare și publicitate, precum și activități de control, pentru punerea în aplicare a acestuia.

Articolul 4

Tipul de contribuție financiară

Comisia acordă o contribuție financiară sub forma unei plăți unice, puse în aplicare în cadrul unei gestionări partajate între statele membre și Comisie, în conformitate cu articolul 53 alineatul (1) litera (b) și alineatele (5) și (6) din Regulamentul (CE, Euratom) nr. 1605/2002.

Articolul 5

Cereri

(1)   Statul membru înaintează Comisiei o cerere de contribuție din partea FEG în termen de 10 săptămâni de la data la care condițiile pentru mobilizarea FEG, prevăzute la articolul 2, sunt îndeplinite. Cererea poate fi completată ulterior de către statul membru/statele membre.

(2)   Cererea conține următoarele informații:

(a)

o analiză motivată a legăturii dintre concedierile planificate și modificările majore ale structurii comerțului mondial, precum și o dovadă a numărului de concedieri și o explicație a naturii neprevăzute a acestor concedieri;

(b)

identificarea întreprinderilor care concediază (naționale sau multinaționale), a furnizorilor sau producătorilor din aval, a sectoarelor și a categoriilor de lucrători avuți în vedere;

(c)

o descriere a teritoriului în cauză și a autorităților acestuia, precum și a altor părți interesate și a impactului așteptat al concedierilor în ceea ce privește ocuparea forței de muncă pe plan local, regional sau național;

(d)

ansamblul coordonat al serviciilor personalizate care vor fi finanțate și o defalcare a costurilor estimate ale acestuia, inclusiv complementaritatea sa cu acțiunile finanțate de fondurile structurale, precum și informații cu privire la acțiunile care sunt obligatorii în temeiul legislației naționale sau al unor contracte colective de muncă;

(e)

data/datele la care serviciile personalizate pentru lucrătorii în cauză au început sau sunt prevăzute să înceapă;

(f)

procedurile urmate pentru consultarea partenerilor sociali și

(g)

autoritatea responsabilă cu gestionarea și controlul financiar în conformitate cu articolul 18.

(3)   Având în vedere acțiunile puse în aplicare de către statul membru, regiunea, partenerii sociali și întreprinderile în cauză în temeiul legislației naționale sau al contractelor colective de muncă și acordând o atenție specială acțiunilor finanțate de către Fondul Social European (FSE), informațiile menționate la alineatul (2) cuprind o descriere succintă a acțiunilor întreprinse și prevăzute de către autoritatea națională și întreprinderile în cauză, inclusiv o estimare a costurilor acestora.

(4)   De asemenea, statul membru sau statele membre în cauză furnizează informații statistice și de altă natură, la nivelul teritorial cel mai adecvat pe care Comisia îl impune în vederea evaluării îndeplinirii criteriilor de intervenție.

(5)   Pe baza informațiilor menționate la alineatul (2) și a oricăror informații suplimentare furnizate de către statul membru sau statele membre în cauză, Comisia evaluează, în consultare cu statul membru, dacă sunt îndeplinite condițiile de acordare a unei contribuții financiare în temeiul prezentului regulament.

Articolul 6

Complementaritate, conformitate și coordonare

(1)   Asistența din partea FEG nu înlocuiește acțiunile care intră în responsabilitatea întreprinderilor în temeiul legislației naționale sau al contractelor colective de muncă.

(2)   Asistența din partea FEG completează acțiunile statelor membre la nivel național, regional și local, inclusiv cele cofinanțate de fondurile structurale.

(3)   Asistența din partea FEG oferă solidaritate și sprijin lucrătorilor individuali concediați ca urmare a schimbărilor din structura comerțului mondial. FEG nu finanțează restructurarea întreprinderilor sau a sectoarelor.

(4)   În conformitate cu rsăpunderile care le revin, Comisia și statele membre asigură coordonarea asistenței din partea fondurilor comunitare.

(5)   Statele membre se asigură că acțiunile specifice care beneficiază de o contribuție din partea FEG să nu primească asistență și din partea altor instrumente financiare comunitare.

Articolul 7

Egalitatea între femei și bărbați și nediscriminarea

Comisia și statele membre asigură promovarea egalității între femei și bărbați și a integrării perspectivei de gen în cursul diferitelor etape ale punerii în aplicare a FEG. Comisia și statele membre iau măsurile corespunzătoare în vederea prevenirii oricărei discriminări bazate pe sex, origine rasială sau etnică, religie sau convingeri, handicap, vârstă sau orientare sexuală în cursul diferitelor etape ale punerii în aplicare a FEG și, în special, în cursul accesării acestuia.

Articolul 8

Asistență tehnică la inițiativa Comisiei

(1)   La inițiativa Comisiei și în limita unui plafon de 0,35 % din resursele financiare disponibile pentru anul în cauză, FEG poate fi utilizat pentru finanțarea activităților de monitorizare, de informare, de sprijin administrativ și tehnic, de audit, de control și de evaluare necesare pentru punerea în aplicare a prezentului regulament.

(2)   Aceste sarcini sunt executate în conformitate cu Regulamentul (CE, Euratom) nr. 1605/2002, precum și cu normele de aplicare care se aplică acestui mod de execuție bugetară.

Articolul 9

Informare și publicitate

(1)   Statul membru duce o campanie de informare și de publicitate cu privire la acțiunile finanțate. Informațiile se adresează lucrătorilor în cauză, autorităților locale și regionale, partenerilor sociali, mijloacelor de informare în masă și publicului larg. Acestea subliniază rolul Comunității și asigură vizibilitatea contribuției din partea FEG.

(2)   Comisia realizează un site Internet, disponibil în toate limbile Comunității, pentru a oferi informații privind FEG, consiliere pentru depunerea cererilor, precum și informații actualizate referitoare la cererile acceptate și refuzate, subliniind rolul autorității bugetare.

Articolul 10

Stabilirea contribuției financiare

(1)   Pe baza evaluării efectuate în conformitate cu articolul 5 alineatul (5) și luând în considerare, în special, numărul de lucrători care urmează să beneficieze de sprijin, acțiunile propuse și costurile estimate, Comisia evaluează și propune stabilirea în cel mai scurt timp a cuantumului contribuției financiare care se poate acorda, după caz, în limita resurselor disponibile.

Cuantumul nu poate depăși 50 % din totalul costurilor estimate prevăzute la articolul 5 alineatul (2) litera (d).

(2)   În cazul în care, pe baza evaluării efectuate în conformitate cu articolul 5 alineatul (5), Comisia a ajuns la concluzia că sunt îndeplinite condițiile pentru acordarea unei contribuții financiare în temeiul prezentului regulament, aceasta inițiază de îndată procedura prevăzută la articolul 12.

(3)   În cazul în care, pe baza evaluării efectuate în conformitate cu articolul 5 alineatul (5), Comisia a ajuns la concluzia că nu sunt îndeplinite condițiile pentru acordarea unei contribuții financiare în temeiul prezentului regulament, aceasta informează statul membru în cauză în cel mai scurt timp.

Articolul 11

Eligibilitatea cheltuielilor

Cheltuielile sunt eligibile pentru o contribuție din partea FEG de la data/datele la care statul membru în cauză începe furnizarea de servicii personalizate lucrătorilor în cauză, în conformitate cu articolul 5 alineatul (2) litera (e).

Articolul 12

Procedura bugetară

(1)   Modalitățile pentru FEG sunt conforme cu dispozițiile punctului 28 din Acordul interinstituțional și cu eventuale revizuiri ale respectivului punct.

(2)   Alocările privind FEG sunt înscrise în bugetul general al Uniunii Europene ca provizion prin intermediul procedurii bugetare normale de îndată ce Comisia a identificat suficiente marje și/sau angajamente anulate.

(3)   Atunci când Comisia a ajuns la concluzia că este adecvată acordarea unei contribuții financiare din partea FEG, aceasta prezintă autorității bugetare o propunere de autorizare a alocărilor corespunzătoare cuantumului stabilit în conformitate cu articolul 10, precum și o cerere de transfer al acestui cuantum în cadrul liniei bugetare a FEG. Propunerile pot fi grupate în loturi.

Transferurile privind FEG sunt efectuate în temeiul articolului 24 alineatul (4) din Regulamentul (CE, Euratom) nr. 1605/2002.

(4)   O propunere întocmită în temeiul alineatului (3) cuprinde următoarele:

(a)

evaluarea efectuată în conformitate cu articolul 5 alineatul (5), însoțită de un rezumat al informațiilor pe care se bazează această evaluare;

(b)

dovezi privind îndeplinirea criteriilor enunțate la articolele 2 și 6; și

(c)

motivele care justifică sumele propuse.

(5)   Concomitent cu prezentarea propunerii sale, Comisia inițiază o procedură de discuții trilaterale, eventual într-o formă simplificată, în vederea obținerii acordului celor două ramuri ale autorității bugetare cu privire la necesitatea utilizării FEG și la suma cerută.

(6)   La 1 septembrie a fiecărui an, cel puțin un sfert din suma maximă anuală a FEG rămâne disponibilă în vederea acoperirii nevoilor până la sfârșitul anului.

(7)   În momentul în care autoritatea bugetară pune la dispoziție alocările, Comisia adoptă o decizie de acordare a unei contribuții financiare.

Articolul 13

Plata și utilizarea contribuției financiare

(1)   Ca urmare a adoptării deciziei menționate la articolul 12 alineatul (3), Comisia plătește contribuția financiară statului membru/statelor membre în cauză într-o singură tranșă, în principiu în termen de 15 zile.

(2)   Statul membru utilizează contribuția financiară, precum și orice dobânzi produse de aceasta, în termen de 12 luni de la data cererii în temeiul articolului 5.

Articolul 14

Utilizarea euro

În cererile, deciziile privind contribuțiile financiare și rapoartele întocmite în temeiul prezentului regulament, precum și în orice alte documente aferente, toate sumele sunt exprimate în euro.

Articolul 15

Raportul final și închiderea

(1)   Cel târziu la șase luni de la expirarea termenului prevăzut la articolul 13 alineatul (2), statul membru în cauză prezintă Comisiei un raport cu privire la punerea în aplicare a contribuției financiare, inclusiv informații privind tipul de acțiuni întreprinse și principalele rezultate obținute, împreună cu o situație care justifică cheltuielile și indică, atunci când este cazul, complementaritatea acestor acțiuni cu cele finanțate de FSE.

(2)   Cel târziu la șase luni de la primirea tuturor informațiilor solicitate în temeiul alineatului (1), Comisia procedează la lichidarea contribuției financiare a FEG.

Articolul 16

Raportul anual

(1)   Începând din 2008, Comisia prezintă Parlamentului European și Consiliului, înainte de 1 iulie a fiecărui an, un raport cantitativ și calitativ privind activitățile desfășurate în temeiul prezentului regulament în cursul anului precedent. Raportul se axează în principal pe rezultatele obținute de către FEG și conține, în special, informații cu privire la cererile prezentate, deciziile adoptate, acțiunile finanțate, inclusiv complementaritatea acestora cu acțiunile finanțate de fondurile structurale, în special FSE, și lichidarea contribuției financiare furnizate. De asemenea, raportul cuprinde informații privind cererile care au fost refuzate din cauza lipsei unor alocări suficiente sau din motive de inadmisibilitate.

(2)   Raportul este trimis spre informare Comitetului Economic și Social European, Comitetului Regiunilor și partenerilor sociali.

Articolul 17

Evaluarea

(1)   Comisia efectuează, la inițiativa sa și în strânsă cooperare cu statele membre:

(a)

o evaluare intermediară a eficienței și viabilității rezultatelor obținute până la 31 decembrie 2011; și

(b)

o evaluare ex post până la 31 decembrie 2014, cu asistența unor experți externi, în vederea măsurării impactului FEG și a valorii sale adăugate.

(2)   Rezultatele evaluării sunt trimise, spre informare, Parlamentului European, Consiliului, Comitetului Economic și Social European, Comitetului Regiunilor și partenerilor sociali.

Articolul 18

Gestionarea și controlul financiar

(1)   Fără a aduce atingere responsabilității Comisiei în ceea ce privește execuția bugetului general al Comunităților Europene, statele membre sunt responsabile, în primul rând, pentru gestionarea acțiunilor care beneficiază de sprijinul FEG și pentru controlul financiar al acestor acțiuni. În acest scop, iau următoarele măsuri:

(a)

verifică dacă au fost instituite modalități de gestionare și de control și dacă acestea sunt aplicate, astfel încât să se asigure o utilizare eficientă și corectă a fondurilor comunitare, în conformitate cu principiile bunei gestiuni financiare;

(b)

verifică dacă acțiunile finanțate au fost bine executate; și

(c)

se asigură că respectivele cheltuieli finanțate se bazează pe documente justificative verificabile și sunt corecte și precise; și

(d)

previn, detectează și corectează neregulile, astfel cum sunt definite la articolul 70 din Regulamentul (CE) nr. 1083/2006 al Consiliului din 11 iulie 2006 de stabilire a anumitor dispoziții generale privind Fondul European de Dezvoltare Regională, Fondul Social European și Fondul de coeziune și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1260/1999 (6) și recuperează sumele plătite în mod necorespunzător împreună cu dobânzi pentru plățile întârziate, în conformitate cu același articol. Statele membre notifică aceste nereguli Comisiei în timp util și o informează în permanență cu privire la evoluția procedurilor administrative și judiciare.

(2)   Statul membru face corecțiile financiare necesare în cazul în care se constată o neregulă. Corecțiile efectuate de către statul membru constau în anularea totală sau parțială a contribuției comunitare. Statul membru recuperează întreaga sumă pierdută ca urmare a unei nereguli detectate, o rambursează Comisiei și, în cazul în care suma nu este rambursată în termenul alocat de către statul membru în cauză, se datorează dobânzi moratorii.

(3)   În exercitarea responsabilității sale privind execuția bugetului general al Comunităților Europene, Comisia ia toate măsurile necesare pentru a verifica dacă acțiunile finanțate sunt realizate în conformitate cu principiile unei gestiuni financiare bune și eficiente, respectându-se dispozițiile Regulamentului (CE, Euratom) nr. 1605/2002. Este responsabilitatea fiecărui stat membru să asigure existența și buna funcționare a sistemelor de gestiune și control; Comisia se asigură că aceste sisteme se aplică efectiv.

În acest scop, fără a aduce atingere competențelor Curții de Conturi sau controalelor efectuate de către statul membru în conformitate cu actele cu putere de lege și actele administrative naționale, funcționarii sau agenții Comisiei pot efectua controale la fața locului, inclusiv controale prin sondaj, privind acțiunile finanțate de acest fond, cu un preaviz de minim o zi lucrătoare. Comisia informează statul membru în cauză cu privire la aceasta, astfel încât să se poată obține întreaga asistență necesară. Funcționarii sau agenții statului membru în cauză pot participa la aceste controale.

(4)   Statul membru se asigură că toate documentele justificative privind cheltuielile efectuate se află la dispoziția Comisiei și a Curții de Conturi pe o perioadă de trei ani de la lichidarea contribuției financiare primite din partea FEG.

Articolul 19

Rambursarea contribuției financiare

(1)   În cazul în care valoarea costului real al unei acțiuni este mai mică decât suma estimată menționată în conformitate cu articolul 12, Comisia solicită statului membru să ramburseze o sumă corespunzătoare din contribuția financiară primită.

(2)   Atunci când statul membru nu își îndeplinește obligațiile enunțate în decizia de acordare a unei contribuții financiare, Comisia ia măsurile necesare pentru a solicita statului membru să ramburseze integral sau parțial contribuția financiară primită.

(3)   Înainte de adoptarea unei decizii în temeiul alineatelor (1) sau (2), Comisia efectuează o examinare corespunzătoare a cazului și, în special, acordă statului membru un termen exact în care să își comunice observațiile.

(4)   În cazul în care, după efectuarea verificărilor necesare, Comisia ajunge la concluzia că statul membru nu respectă obligațiile care îi revin în temeiul articolului 18 alineatul (1), aceasta decide, în cazul în care nu s-a ajuns la nici un acord și statul membru nu a făcut corecțiile în termenul stabilit de Comisie, precum și luând în considerare eventualele observații făcute de către statul membru, decide, în termen de trei luni de la împlinirea termenului menționat anterior, să întreprindă corecțiile financiare necesare prin anularea totală sau parțială a contribuției financiare a FEG pentru acțiunea în cauză. Orice sumă pierdută ca urmare a unei nereguli detectate este recuperată și, în cazul în care suma nu este rambursată în termenul acordat statului membru în cauză, se datorează dobânzi moratorii.

Articolul 20

Clauză de reexaminare

Ținând seama de primul raport anual prevăzut la articolul 16, Parlamentul European și Consiliul pot, pe baza unei propuneri a Comisiei, să reexamineze prezentul regulament pentru a se asigura că obiectivele de solidaritate ale FEG sunt îndeplinite și că dispozițiile sale iau în considerare în mod corespunzător caracteristicile economice, sociale și teritoriale ale tuturor statelor membre.

În orice caz, Parlamentul European și Consiliul reexaminează prezentul regulament până la 31 decembrie 2013.

Articolul 21

Intrare în vigoare

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Se aplică de la 1 ianuarie 2007.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 20 decembrie 2006.

Pentru Parlamentul European

Președintele

J. BORRELL FONTELLES

Pentru Consiliu

Președintele

J. KORKEAOJA


(1)  Aviz emis la 13 septembrie 2006 (nepublicat încă în JO).

(2)  Aviz emis la 11 octombrie 2006 (nepublicat încă în JO).

(3)  Avizul Parlamentului European din 13 decembrie 2006 (nepublicat încă în JO) și Decizia Consiliului din 19 decembrie 2006.

(4)  JO C 139, 14.6.2006, p. 1.

(5)  JO L 248, 16.9.2002, p. 1.

(6)  JO L 210, 31.7.2006, p. 25.