03/Volumul 82

RO

Jurnalul Ofícial al Uniunii Europene

10


32006R0181


L 029/31

JURNALUL OFÍCIAL AL UNIUNII EUROPENE


REGULAMENTUL (CE) NR. 181/2006 AL COMISIEI

din 1 februarie 2006

de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 1774/2002 în ceea ce privește îngrășămintele organice și amelioratorii de sol, alții decât gunoiul de grajd, și de modificare a acestui regulament

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene,

având în vedere Regulamentul (CE) nr. 1774/2002 al Parlamentului European și al Consiliului din 3 octombrie 2002 de stabilire a normelor sanitare privind subprodusele de origine animală care nu sunt destinate consumului uman (1), în special articolul 20 alineatul (2), articolul 22 alineatul (2) și articolul 32 alineatul (2),

întrucât:

(1)

Regulamentul (CE) nr. 1774/2002 interzice utilizarea pe pășuni a îngrășămintelor organice și a amelioratorilor de sol, alții decât gunoiul de grajd. Această interdicție este conformă cu interdicția alimentară în vigoare, în prezent, în Uniunea Europeană și vizează evitarea oricărui risc de eventuală contaminare, legat de pășunile pe care ar putea fi prezente materiale de categoria 2 și materiale de categoria 3. Aceste riscuri ar putea să provină din pășunatul direct sau din utilizarea ierbii ca furaj sau fân pentru hrana animalelor de crescătorie. Acest regulament prevede că normele de aplicare a interdicției, inclusiv normele aplicabile măsurilor de control, sunt adoptate după consultarea comitetului științific adecvat.

(2)

Diverse comitete științifice au emis un număr de avize științifice cu privire la utilizarea de îngrășăminte organice și de amelioratori de sol pe terenuri. Primul dintre acestea este Avizul din 24 și 25 septembrie 1998 al Comitetului științific director privind siguranța îngrășămintelor organice derivate din mamifere, al doilea este Avizul din 24 aprilie 2001 al Comitetului științific pentru toxicitate, ecotoxicitate și mediu privind evaluarea tratării nămolurilor în scopul reducerii agenților patogeni, al treilea este Avizul din 10 și 11 mai 2001 al Comitetului științific director privind siguranța îngrășămintelor organice derivate din rumegătoare și al patrulea, Avizul din 3 martie 2004 al Grupului științific pentru riscurile biologice al Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară privind siguranța, în privința riscurilor biologice, inclusiv EST, a utilizării de îngrășăminte organice și amelioratori de sol pe pășuni.

(3)

Aceste comitete științifice recomandă ca țesuturile animale, care ar putea să conțină agenți EST, să nu fie încorporate în îngrășămintele organice și amelioratorii de sol destinați utilizării pe terenurile la care pot avea acces vitele. Se pot utiliza alte materiale la fabricarea îngrășămintelor organice și a amelioratorilor de sol, în anumite condiții sanitare care implică un tratament termic și siguranța aprovizionării, care reduc și mai mult orice risc potențial.

(4)

În lumina acestor avize științifice, este necesar să se stabilească norme de aplicare, precum și măsuri de control, privind utilizarea pe terenuri de îngrășăminte organice și amelioratori de sol, precum și de reziduuri de digestie și compost.

(5)

Normele de aplicare prevăzute în prezentul regulament nu aduc atingere măsurilor tranzitorii aplicabile, în prezent, în temeiul Regulamentului (CE) nr. 1774/2002.

(6)

Este posibilă introducerea pe piață și exportarea îngrășămintelor organice și a amelioratorilor de sol, sub rezerva îndeplinirii condițiilor stabilite de prezentul regulament.

(7)

Măsurile prevăzute de prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului permanent pentru lanțul alimentar și sănătatea animală,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Obiect și domeniu de aplicare

(1)   Prezentul regulament se aplică fără a aduce atingere măsurilor tranzitorii adoptate în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1774/2002.

(2)   Statele membre pot să aplice norme naționale mai stricte decât cele prevăzute de prezentul regulament în ceea ce privește modul de utilizare a îngrășămintelor organice și a amelioratorilor de sol pe teritoriul lor, în cazul în care astfel de norme sunt justificate din motive de sănătate animală sau de sănătate publică.

Articolul 2

Modificare

În anexa Ila Regulamentul (CE) nr. 1774/2002, punctul 39 se înlocuiește cu următorul text:

„39.

pășuni, terenuri acoperite cu iarbă sau alte plante furajere, pe care pasc animale de crescătorie sau care sunt utilizate pentru hrănirea animalelor de crescătorie, cu excepția terenurilor pe care s-au utilizat îngrășăminte organice și amelioratori de sol, în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 181/2006 al Comisiei (2);

Articolul 3

Cerințe aplicabile îngrășămintelor organice și amelioratorilor de sol

Îngrășămintele organice și amelioratorii de sol sunt produse exclusiv din materiale de categoria 2 și de categoria 3.

Articolul 4

Controlul agenților patogeni, ambalare și etichetare

Îngrășămintele organice și amelioratorii de sol îndeplinesc cerințele referitoare la controlul agenților patogeni, la ambalare și etichetare, stabilite în părțile I și II din anexă.

Articolul 5

Transport

Îngrășămintele organice și amelioratorii de sol sunt transportați în conformitate cu dispozițiile stabilite în partea III din anexă.

Articolul 6

Utilizare și restricții specifice pentru pășuni

(1)   Restricțiile specifice pentru pășuni, prevăzute în partea IV din anexă, se aplică în cazul în care se folosesc îngrășăminte organice și amelioratori de sol pe terenuri.

(2)   Produsele transformate, obținute din transformarea subproduselor de origine animală în cadrul unei întreprinderi de procesare, în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1774/2002, nu sunt utilizate ca atare direct pe terenurile la care pot avea acces animale de crescătorie.

Articolul 7

Înregistrări

Persoana responsabilă de terenurile pe care se utilizează îngrășăminte organice și amelioratori de sol și la care au acces animale de crescătorie păstrează timp de cel puțin doi ani următoarele informații:

(a)

cantitățile de îngrășăminte organice și de amelioratori de sol utilizate;

(b)

data și locurile în care s-au utilizat îngrășăminte organice și amelioratori de sol pe terenuri;

(c)

datele la care vitele sunt lăsate să pască pe terenuri sau la care terenurile sunt cultivate în scopul recoltării alimentelor pentru animale.

Articolul 8

Introducere pe piață, export și tranzit

Introducerea pe piață, exportul și tranzitul îngrășămintelor organice și al amelioratorilor de sol trebuie să îndeplinească dispozițiile prevăzute în părțile I și II din anexă.

Articolul 9

Măsuri de control

(1)   Autoritatea competentă adoptă măsurile necesare pentru a verifica respectarea dispozițiilor prezentului regulament.

(2)   Autoritatea competentă efectuează controale la intervale regulate pe terenurile pe care se folosesc îngrășăminte organice și amelioratori de sol și la care pot avea acces animale de crescătorie.

(3)   În cazul în care controalele efectuate de autoritatea competentă dovedesc faptul că prezentul regulament nu este respectat, autoritatea competentă adoptă măsurile corespunzătoare.

Articolul 10

Intrare în vigoare

Prezentul regulament intră în vigoare în a treia zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Se aplică de la 1 aprilie 2006.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 1 februarie 2006.

Pentru Comisie

Markos KYPRIANOU

Membru al Comisiei


(1)  JO L 273, 10.10.2002, p. 1. Regulament modificat ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 416/2005 (JO L 66, 12.3.2005, p. 10).

(2)  JO L 29, 2.2.2006, p. 31.”


ANEXĂ

CERINȚE APLICABILE ÎNGRĂȘĂMINTELOR ORGANICE ȘI AMELIORATORILOR DE SOL UTILIZAȚI PE TERENURI

I.   Controlul agenților patogeni

Producătorii de îngrășăminte organice și de amelioratori de sol trebuie să se asigure că decontaminarea agenților patogeni se efectuează înainte de utilizarea acestora pe terenuri, în conformitate cu:

capitolul I partea D punctul 10 din anexa VII la Regulamentul (CE) nr. 1774/2002, în cazul proteinelor animale transformate sau al produselor transformate obținute din materiale de categoria 2;

capitolul II din anexa VI la Regulamentul (CE) nr. 1774/2002, în cazul compostului și al reziduurilor provenite de la instalațiile de biogaz.

II.   Ambalare și etichetare

1.

După tratarea și/sau transformarea în conformitate cu articolul 5 alineatul (2) sau cu articolul 6 alineatul (2), după caz, din Regulamentul (CE) nr. 1774/2002, îngrășămintele organice și amelioratorii de sol sunt antrepozitați în condiții corespunzătoare și transportați în ambalaje.

2.

Ambalajul este etichetat astfel încât să precizeze clar și lizibil numele și adresa unității de producție și poartă mențiunea „îngrășăminte organice și amelioratori de sol/se interzice accesul animalelor de crescătorie pe terenuri timp de cel puțin douăzeci și unu de zile de la utilizarea acestora pe terenuri”.

III.   Transport

1.

Autoritatea competentă poate să decidă să nu aplice punctele II.1 și II.2 îngrășămintelor organice și amelioratorilor de sol care sunt transportați și/sau utilizați în același stat membru sau transportați și/sau utilizați în alt stat membru, în cazul în care a fost încheiat un acord de reciprocitate în acest sens, cu condiția ca această decizie să nu prezinte niciun risc pentru sănătatea animală sau sănătatea publică.

2.

Documentul comercial, care însoțește îngrășămintele organice și amelioratorii de sol, poartă mențiunea „îngrășăminte organice și amelioratori de sol/se interzice accesul animalelor de crescătorie pe terenuri timp de cel puțin douăzeci și unu de zile de la utilizarea acestora pe terenuri”.

3.

Nu este necesar un document comercial în cazul în care îngrășămintele organice și amelioratorii de sol sunt furnizați de către revânzători unor utilizatori finali, alții decât operatorii din sectorul alimentar.

IV.   Restricții specifice pentru pășuni

1.

Autoritatea competentă adoptă orice măsură necesară pentru a se asigura că animalele de crescătorie nu au acces la pășunile pe care s-au utilizat îngrășăminte organice și amelioratori de sol timp de douăzeci și unu de zile de la data ultimei împrăștieri a acestora pe sol.

2.

În cazul în care au trecut mai mult de douăzeci și unu de zile de la data ultimei împrăștieri pe sol de îngrășăminte organice și amelioratori de sol, pășunatul poate să fie autorizat sau iarba sau orice altă plantă furajeră poate să fie tăiată în scopul utilizării pentru hrana animalelor, cu condiția ca autoritatea competentă să considere că această practică nu prezintă niciun risc pentru sănătatea animală sau sănătatea publică.

3.

Autoritatea competentă poate să prescrie o perioadă mai lungă decât cea menționată la punctul 2, în cursul căreia se interzice pășunatul din motive de sănătate animală sau sănătate publică.

4.

Autoritatea competentă se asigură că sunt redactate codurile de bună practică agricolă și că acestea sunt puse la dispoziția persoanelor care utilizează îngrășăminte organice și amelioratori de sol pe pășuni, ținându-se seama de circumstanțele locale.