03/Volumul 42

RO

Jurnalul Ofícial al Uniunii Europene

80


32002R1040


L 157/38

JURNALUL OFÍCIAL AL UNIUNII EUROPENE


REGULAMENTUL (CE) NR. 1040/2002 AL COMISIEI

din 14 iunie 2002

de stabilire a normelor de aplicare a dispozițiilor privind alocarea unei contribuții financiare din partea Comunității pentru controlul fitosanitar și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 2051/97

COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene,

având în vedere Directiva 2000/29/CE a Consiliului din 8 mai 2000 privind măsurile de protecție împotriva introducerii în Comunitate a unor organisme dăunătoare plantelor sau produselor vegetale și împotriva răspândirii lor în Comunitate (1), astfel cum a fost modificată ultima dată prin Directiva 2002/36/CE a Comisiei (2), în special ultimul paragraf din articolul 23 alineatul (5),

întrucât:

(1)

În conformitate cu dispozițiile Directivei 2000/29/CE, poate fi acordată statelor membre o contribuție financiară din partea Comunității pentru a acoperi cheltuielile direct legate de măsurile luate sau prevăzute pentru combaterea organismelor dăunătoare originare din țări terțe sau din alte regiuni ale Comunității, cu scopul de a le elimina sau, dacă nu este posibil, de a limita răspândirea lor.

(2)

Statele membre pot în special solicita o contribuție financiară din partea Comunității pentru măsurile specifice pe care le-au adoptat sau pe care intenționează să le adopte pentru combaterea infecțiilor cauzate de organismele dăunătoare apărute pe teritoriul lor. Această contribuție este limitată la 50 % din cheltuielile eligibile.

(3)

Punerea în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 2051/97 al Comisiei din 20 octombrie 1997 de stabilire a normelor de aplicare a dispozițiilor privind alocarea unei contribuții financiare din partea Comunității pentru controlul fitosanitar (3) a indicat necesitatea detalierii normelor menționate, în special a cerințelor privind informațiile pe care statele membre trebuie să le prezinte pentru motivarea cererii lor pentru alocarea unei contribuții financiare din partea Comunității.

(4)

Noile norme ar trebui să precizeze informațiile care trebuie prevăzute de cererile de alocare a unei contribuții financiare din partea Comunității prezentate de statele membre, în special pentru justificarea programului de eradicare a organismului dăunător pentru care se solicită o contribuție financiară pentru controlul fitosanitar.

(5)

În conformitate cu articolul 3 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 1258/1999 al Consiliului (4), măsurile veterinare și fitosanitare luate în conformitate cu dispozițiile comunitare sunt finanțate de Fondul European de Orientare și Garantare Agricolă, secțiunea Garantare. Controlul financiar al acestor măsuri se realizează în temeiul articolelor 8 și 9 din prezentul regulament.

(6)

În consecință, ar trebui abrogat Regulamentul (CE) nr. 2051/97.

(7)

Măsurile prevăzute de prezentul regulament sunt în conformitate cu avizul Comitetului permanent fitosanitar,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

(1)   Fără a aduce atingere dispozițiilor articolului 23 alineatul (4) primul paragraf din Directiva 2000/29/CE, cererile statelor membre pentru alocarea, în conformitate cu articolul 23 alineatul (5) din Directiva 2000/29/CE, a unei contribuții financiare din partea Comunității pentru controlul fitosanitar se fac în scris, până la 30 aprilie a fiecărui an, de către autoritatea menționată la articolul 1 alineatul (4) din directiva menționată, pentru a fi examinate în același an și se adresează Comisiei Europene, Direcția Generală „Sănătatea și protecția consumatorilor”, B-1049 Bruxelles, Belgia.

(2)   Cererile cuprind informațiile privind programul de eradicare a organismului dăunător pentru care se solicită o contribuție financiară pentru controlul fitosanitar, în special:

(a)

informațiile generale privind apariția organismului dăunător în cauză, în special data la care i-a fost suspectată sau confirmată prezența, precum și presupusa sa origine;

(b)

măsurile luate sau prevăzute pentru combaterea organismului dăunător în cauză, durata lor probabilă și, după caz, rezultatele obținute, costul real sau estimat al cheltuielilor realizate sau care urmează să se realizeze, precum și partea cheltuielilor finanțate sau care vor fi finanțate de fondurile publice. Măsurile menționate nu trebuie să aibă o durată mai mare de doi ani de la data la care a fost detectată apariția organismului dăunător, cu excepția anumitor cazuri justificate în care pot fi prezentate două noi cereri, fiecare de un an de zile.

Articolul 2

(1)   În scopul examinării menționate la articolul 1 alineatul (1), statele membre prezintă, pentru fiecare an din program, un raport care conține:

(a)

o copie a notificării prezenței sau apariției organismului dăunător în cauză, în conformitate cu articolul 16 alineatul (1) sau (2) din Directiva 2000/29/CE;

(b)

informațiile privind inspecțiile, analizele și alte măsuri luate pentru stabilirea naturii organismului dăunător în cauză, importanța contaminării, precum și metodologia utilizată în acest scop;

(c)

notificarea legală a cererii pentru tratamente precum distrugerea, dezinfecția, dezinfestarea, sterilizarea și alte tratamente care trebuie efectuate, precum și o descriere și o evaluare oficială a rezultatelor obținute, în special descrierea metodelor utilizate pentru aceste tratamente;

(d)

în cazul plății unei compensații pentru pierderile financiare, altele decât lipsa profitului, legate de interdicțiile și/sau restricțiile definite la articolul 23 alineatul (2) litera (c) din Directiva 2000/29/CE, o declarație oficială a sumelor vărsate sau care urmează să fie vărsate și metoda de calcul;

(e)

informații privind identitatea lotului în conformitate cu dispozițiile articolului 23 alineatul (4) din Directiva 2000/29/CE sau motivele pentru care nu a putut fi identificat, după caz.

(2)   Statele membre prezintă de asemenea lista cu sumele (fără TVA și alte taxe) vărsate sau care urmează să fie vărsate pentru aplicarea măsurilor necesare pentru combaterea organismului dăunător în cauză, precum și partea finanțată de fondurile publice. Pentru fiecare tip de măsuri, ar trebui precizat:

(a)

pentru inspecții și analize, un tabel recapitulativ care precizează în special data, locul și costul unitar;

(b)

pentru tratamentele menționate la alineatul (1) litera (c), lista cu exploatațiile sau locurile tratate, precum și cantitatea de plante sau suprafețele tratate;

(c)

pentru plățile menționate la alineatul (1) litera (d), lista beneficiarilor.

Articolul 3

(1)   Pentru fiecare cerere primită, Comisia stabilește dacă măsurile fitosanitare luate sunt adecvate și dacă costul măsurilor menționate este rezonabil.

(2)   Comisiei îi este comunicată de statul membru în cauză, la cerere, orice informație suplimentară pe care ar dori să o examineze.

Articolul 4

(1)   În fiecare an, până la 15 septembrie, Comisia pregătește o listă cu programele care trebuie luate în considerare și pot în consecință beneficia de o contribuție financiară din partea Comunității. Cu scopul de a asigura o contribuție eficientă și solidă și ținând seama de evoluția situației fitosanitare din Comunitate, Comisia stabilește o clasificare a programelor menționate.

În această clasificare se acordă prioritate programelor care îndeplinesc cel mai bine următoarele criterii:

protecția intereselor Comunității în ansamblul său;

o înaltă probabilitate a eficienței;

precizarea informațiilor necesare privind identitatea lotului.

(2)   Lista care precizează suma contribuției financiare a Comunității propusă pentru fiecare program este examinată de Comitetul permanent fitosanitar. Rata diminuării contribuției financiare trebuie indicată de asemenea, după caz.

(3)   Fiecare program prevăzut în lista menționată la punctul 2 este aprobat individual în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 18 din Directiva 2000/29/CE. În această decizie sunt menționate suma contribuției financiare a Comunității, condițiile la care poate fi supusă și plafonul său. Comunitatea nu acordă nici o contribuție financiară dacă suma totală a cheltuielilor eligibile pe an, definită în conformitate cu articolul 4 alineatul (1), este mai mică de 50 000 euro.

Articolul 5

Pentru a primi contribuția financiară din partea Comunității în cazul unui program aprobat, statul membru adresează Comisiei o cerere de plată a contribuției menționate, în euro, până la 30 septembrie a anului următor adoptării programului.

Statul membru include în cererea sa dovezile sau evidența plăților, precum facturi sau chitanțe.

Articolul 6

Regulamentul (CE) nr. 2051/97 este abrogat.

Articolul 7

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Comunităților Europene.

Se aplică în cazul cererilor care au ca scop obținerea unei contribuții financiare din partea Comunității începând din anul 2003.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 14 iunie 2002.

Pentru Comisie

David BYRNE

Membru al Comisiei


(1)  JO L 169, 10.7.2000, p. 1.

(2)  JO L 116, 3.5.2002, p. 16.

(3)  JO L 287, 21.10.1997, p. 13.

(4)  JO L 160, 26.6.1999, p. 103.