15.6.2017   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 189/35


Concluziile Consiliului privind perspectivele strategice pentru cooperarea europeană în domeniul tineretului pentru perioada de după 2018

(2017/C 189/07)

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

REAMINTIND:

1.

Contextul politic al acestei chestiuni, astfel cum este prezentat în anexa la prezentele concluzii.

RECUNOSCÂND CĂ:

2.

Comunicarea Comisiei către Consiliu, Parlamentul European, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor intitulată O strategie a UE pentru tineret – investiție și mobilizare. O metodă deschisă reînnoită de coordonare pentru abordarea provocărilor și oportunităților pentru tineret  (1) a urmărit să instituie o abordare transsectorială cu scopul de a abilita tinerii din Europa și a le oferi resursele și oportunitățile pentru a deveni autonomi.

3.

Rezoluția Consiliului privind un cadru reînnoit pentru cooperarea europeană în domeniul tineretului (2010-2018)  (2) a încorporat cea mai cuprinzătoare și mai ambițioasă strategie a UE pentru tineret până în prezent. Întinderea temporală a cadrului a coincis cu criza financiară și economică, care, deși a afectat în mod negativ toți cetățenii UE și statele membre într-o măsură mai mare sau mai mică, a avut un impact negativ și disproporționat asupra tinerilor și în special asupra tinerilor cu mai puține oportunități, având drept rezultat niveluri ridicate ale șomajului și sporind riscul de dislocare socială, alienare politică și chiar radicalizare violentă și extremism, care, la rândul lor, au pus sub semnul întrebării valorile democratice și coeziunea socială.

4.

După cum reiese în mod clar din rapoartele Comisiei Europene din 2012 și 2015 privind tineretul și din Raportul comun al Consiliului și Comisiei privind punerea în aplicare a cadrului reînnoit pentru cooperarea europeană în domeniul tineretului (2010-2018) (3), cadrul a adus o contribuție importantă și valoroasă nu numai la cooperarea în domeniul tineretului, ci și la viețile, perspectivele, bunăstarea, participarea și incluziunea tinerilor din întreaga Uniune Europeană.

5.

Planurile de lucru ale UE pentru tineret din perioada 2014-2015 (4) și 2016-2018 (5) au întărit și consolidat instrumentele și procesele pentru punerea în aplicare a cadrului reînnoit pentru cooperarea europeană în domeniul tineretului, aliniind-o într-o mai mare măsură la obiectivele Strategiei Europa 2020 și abordând noi provocări.

CONSTATĂ CĂ:

6.

Termenul operațional al cadrului reînnoit pentru cooperarea europeană în domeniul tineretului va expira la sfârșitul lui 2018 și atât termenul operațional al Strategiei Europa 2020, strategia pe zece ani a Uniunii Europene pentru ocuparea forței de muncă și creștere economică, cât și termenul operațional al programului Erasmus + vor expira la sfârșitul lui 2020.

SUBLINIAZĂ CĂ:

7.

Promovarea și garantarea valorilor Uniunii Europene, astfel cum sunt stabilite la articolul 2 din TUE (6), precum și încurajarea sentimentului de identitate europeană al tinerilor și a încrederii acestora în proiectul european prin dezvoltarea competențelor și prin promovarea participării politice, a angajamentului civic, a activităților de voluntariat și a mobilității în scop educațional ale acestora vor continua să fie esențiale în stabilirea viitoarei cooperări europene în domeniul tineretului.

8.

Rolul activităților pentru tineret, al învățării non-formale și informale este de o importanță majoră pentru domeniul tineretului și contribuie la dezvoltarea competențelor tinerilor.

RECUNOAȘTE CĂ:

9.

Ar trebui să fie dezvoltat și sprijinit un nou cadru pentru cooperarea europeană în domeniul tineretului, pentru perioada de după 2018, care să pună accentul pe o abordare transsectorială cu o valoare adăugată evidentă la nivelul UE și să includă posibile planuri de lucru ale UE pentru tineret, ținând seama totodată de rezultatele evaluării cadrului actual.

INVITĂ STATELE MEMBRE ȘI COMISIA, ÎN LIMITA COMPETENȚELOR ACESTORA ȘI ȚINÂND SEAMA ÎN MOD CORESPUNZĂTOR DE PRINCIPIUL SUBSIDIARITĂȚII:

10.

să se asigure că dezvoltarea cadrului pentru viitoarea cooperare europeană în domeniul tineretului se bazează pe elemente concrete, este fundamentată și susținută de o consultare amplă și favorabilă incluziunii cu toate părțile interesate relevante, inclusiv tinerii, furnizorii de activități pentru tineret (7), lucrătorii de tineret (atât profesioniști, cât și voluntari) și factorii de decizie de la toate nivelurile, pentru a promova consensul și angajamentul față de scopurile și obiectivele viitoarei politici pentru tineret.

11.

să aibă în vedere că cadrul pentru viitoarea cooperare europeană în domeniul tineretului este transsectorial, flexibil, reactiv și transparent și să țină seama de circumstanțele politice, sociale, culturale și economice în evoluție rapidă la nivel european și internațional.

12.

să se asigure că Erasmus+ și alte programe și instrumente contribuie și, după caz, sunt aliniate la punerea în aplicare a cadrului.

13.

să pună accentul principal al cadrului pe temele specifice ale politicii pentru tineret, care sunt de competența structurilor responsabile de tineret, dar, totodată, să consolideze în continuare evoluțiile și inițiativele în domenii conexe de politică pentru a asigura cooperarea transsectorială și sprijinul reciproc.

14.

să evalueze, să revizuiască și să reînnoiască dialogul structurat și obiectivele sale în vederea facilitării unui dialog constructiv inovator, semnificativ și specific nu numai cu tinerii din organizațiile de tineret, dar și cu tinerii din diverse medii, cu mai puține oportunități, precum și cu tinerii care nu fac parte din organizații.

15.

să ia în considerare în mai mare măsură competențele (cunoștințe, aptitudini și atitudini) și valorile de care tinerii au nevoie pentru a susține realizările în viața personală, socială și profesională și, în special, să se adreseze tinerilor cu mai puține oportunități și să-i includă.

16.

să aibă în vedere rolul pe care internetul, platformele de comunicare socială și digitizarea îl pot juca în promovarea solidarității, a participării politice și a cetățeniei active în rândul tinerilor și în combaterea alienării politice, a populismului, a propagandei și a radicalizării care pot duce la extremism violent.

17.

să evalueze, să consolideze și să dezvolte în continuare, acolo unde este posibil, instrumente de politică și metode, precum și modalități complementare de colaborare cum ar fi Parteneriatul UE-CoE în domeniul tineretului, cu scopul de a menține și de a consolida cooperarea europeană eficace în domeniul tineretului pentru perioada de după 2018.

PRIN URMARE, CONVINE:

18.

să invite viitoarele președinții să pregătească un nou proiect de cadru pentru cooperarea europeană în domeniul tineretului pentru perioada de după 2018, ținând seama de prezentele concluzii, precum și de viitoarea inițiativă a Comisiei privind o strategie a UE pentru tineret pentru perioada de după 2018. Acest proiect ar trebui să fie prezentat Consiliului în vederea adoptării sale.


(1)  Documentul 9008/09.

(2)  JO C 311, 19.12.2009, p. 1.

(3)  JO C 417, 15.12.2015, p. 17.

(4)  JO C 183, 14.6.2014, p. 5.

(5)  JO C 417, 15.12.2015, p. 1.

(6)  JO C 326, 26.10.2012, p. 17.

(7)  Prin furnizori de activități pentru tineret se înțelege toate organizațiile, agențiile și alte organisme, atât finanțate de stat, cât și de voluntariat, care desfășoară programe, proiecte, inițiative și activități pentru tineri bazate pe activități pentru tineret.


ANEXĂ

CONTEXTUL POLITIC

1.

Tratatul privind Uniunea Europeană (1).

2.

Cadrul reînnoit pentru cooperarea europeană în domeniul tineretului (2010-2018), care a stabilit două obiective strategice globale și o abordare duală pentru atingerea acestora, utilizând inițiative specifice în domeniul tineretului și integrând inițiative în cadrul a opt domenii de acțiune. Cadrul a prevăzut totodată cicluri de lucru de trei ani pentru care urmau a fi convenite priorități, precum și un dialog structurat cu tinerii care să stea la baza procesului.

3.

Raportul comun al Consiliului și al Comisiei privind punerea în aplicare a cadrului reînnoit pentru cooperarea europeană în domeniul tineretului (2015), care a evaluat impactul cadrului în perioada 2013-2015.

4.

Europa 2020, strategia pe zece ani a Uniunii Europene pentru ocuparea forței de muncă și creștere economică, care a inclus inițiativele emblematice „Tineret în mișcare” și „O agendă pentru noi competențe și locuri de muncă”.

5.

Declarația de la Paris din 17 martie 2015, care a promovat cetățenia și valorile comune ale libertății, toleranței și nediscriminării prin educație.

6.

Comunicarea Comisiei din 28 aprilie 2015 cu privire la Agenda europeană privind securitatea, care precizează că participarea tineretului joacă un rol esențial în prevenirea radicalizării violente prin promovarea valorilor europene comune, încurajarea incluziunii sociale, sporirea înțelegerii reciproce și a toleranței.

7.

Comunicarea Comisiei din 10 iunie 2016 către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor intitulată O nouă agendă pentru competențe în Europa intitulată „O nouă agendă pentru competențe în Europa - Să lucrăm împreună pentru consolidarea capitalului uman, a capacității de inserție profesională și a competitivității”.

8.

Rezoluția Consiliului din 15 decembrie 2016 privind o Nouă agendă pentru competențe într-o Europă competitivă și favorabilă incluziunii.

9.

Comunicările Comisiei Europene din 7 decembrie 2016 intitulate „Investiția în tinerii Europei”, „Îmbunătățirea și modernizarea educației” și „Spre un Corp european de solidaritate”.

10.

Cartea albă privind viitorul Europei – Reflecții și scenarii pentru UE27 până în 2025.


(1)  JO C 326, 26.10.2012, p. 13.