52015PC0099

Recomandare de RECOMANDARE A CONSILIULUI privind orientările generale pentru politicile economice ale statelor membre și ale Uniunii /* COM/2015/099 final - 2015/ () */


EXPUNERE DE MOTIVE

Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene prevede că statele membre trebuie să considere propriile politici economice și promovarea ocupării forței de muncă drept chestiuni de interes comun și să își coordoneze acțiunea proprie în cadrul Consiliului. În două articole distincte, tratatul prevede responsabilitatea Consiliului de a adopta orientări generale privind politica economică (articolul 121) și orientări generale privind ocuparea forței de muncă (articolul 148), specificând că acestea din urmă trebuie să fie coerente cu cele dintâi. Având în vedere acest temei juridic, orientările privind politica de ocupare a forței de muncă și cele privind politicile economice sunt prezentate ca două instrumente juridice distincte, însă interconectate în mod intrinsec:

· o recomandare a Consiliului privind orientările generale pentru politicile economice ale statelor membre și ale Uniunii - Partea I a Orientărilor integrate;

· o decizie a Consiliului privind orientările pentru politicile de ocupare a forței de muncă ale statelor membre - Partea a II-a a Orientărilor integrate.

Orientările au fost adoptate inițial împreună („pachet integrat”) în 2010, stând la baza Strategiei Europa 2020. De asemenea, în 2010 s-a decis că orientările integrate ar trebui să rămână în mare parte constante până în 2014. În timp ce orientările generale pentru politicile economice rămân în vigoare pentru o perioadă de timp nedefinită, orientările privind politicile de ocupare a forței de muncă trebuie să fie întocmite în fiecare an.

În afară de încadrarea domeniului de aplicare și a direcției pentru coordonarea politicilor statelor membre, orientările oferă, de asemenea, o bază de recomandări specifice pentru fiecare țară în domeniile respective. 

Actualul set de „orientări integrate” urmează să stea la baza Strategiei Europa 2020 în contextul noii abordări a procesului de elaborare a politicilor economice bazate pe investiții, reforme structurale și responsabilitate fiscală, astfel cum se prevede în Analiza anuală a creșterii pentru 2015 realizată de Comisie. În același timp, orientările integrate sunt menite să sprijine atingerea obiectivelor de creștere inteligentă, durabilă și favorabilă incluziunii, precum și a obiectivelor semestrului european de coordonare a politicilor economice.

„Orientările integrate” sunt următoarele:

Orientarea 1:   Stimularea investițiilor

Orientarea 2:   Consolidarea creșterii economice prin punerea în aplicare a reformelor structurale

Orientarea 3:   Îndepărtarea barierelor esențiale din calea creșterii economice și a locurilor de muncă la nivelul UE

Orientarea 4:   Îmbunătățirea sustenabilității finanțelor publice și a capacității lor de a crea un mediu favorabil creșterii

Orientarea 5:   Stimularea cererii de forță de muncă

Orientarea 6:   Îmbunătățirea ofertei de forță de muncă și a competențelor

Orientarea 7:   Îmbunătățirea funcționării piețelor muncii

Orientarea 8:   Asigurarea echității, combaterea sărăciei și promovarea egalității de șanse

Recomandare de

RECOMANDARE A CONSILIULUI

privind orientările generale pentru politicile economice ale statelor membre și ale Uniunii

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 121 alineatul (2),

având în vedere recomandarea Comisiei Europene,

având în vedere concluziile Consiliului European,

întrucât:

(1) Statele membre ar trebui să își considere politicile economice drept o chestiune de interes comun și să le coordoneze în cadrul Consiliului. Consiliul ar trebui să adopte orientări privind ocuparea forței de muncă și orientări generale de politică economică pentru a ghida politicile statelor membre și ale Uniunii.

(2) În conformitate cu dispozițiile tratatului, Uniunea a elaborat și a pus în aplicare instrumente de coordonare pentru politica fiscală și politicile macrostructurale. Semestrul european combină diferitele instrumente într-un cadru global pentru supravegherea economică și bugetară multilaterală integrată. Simplificarea și consolidarea semestrului european, astfel cum se prevede în Analiza anuală a creșterii pentru 2015 realizată de Comisie, vor continua să îmbunătățească funcționarea acestuia.

(3) Criza financiară și economică a scos la iveală și a evidențiat deficiențe importante în economia Uniunii și a statelor sale membre. Ea a subliniat, de asemenea, interdependența strânsă a economiilor și a piețelor forței de muncă ale statelor membre. Tranziția Uniunii către o creștere economică puternică, durabilă și favorabilă incluziunii și crearea de locuri de muncă reprezintă principala provocare cu care aceasta se confruntă astăzi. Acest lucru necesită o acțiune strategică coordonată și ambițioasă, atât la nivelul Uniunii, cât și la nivel național, în conformitate cu dispozițiile din tratat și cu guvernanța economică a Uniunii. Combinând măsurile legate de ofertă și de cerere, aceste acțiuni ar trebui să cuprindă un stimulent pentru investiții, un angajament reînnoit pentru reformele structurale și exercitarea responsabilității fiscale.

(4) Statele membre și Uniunea ar trebui să abordeze, de asemenea, impactul social al crizei și să vizeze construirea unei societăți bazate pe coeziune, în care oamenii să aibă capacitatea să anticipeze și să gestioneze schimbările, precum și să participe activ în societate și în economie. Ar trebui să se asigure acces și oportunități pentru toți și să se reducă sărăcia și excluziunea socială, în special prin asigurarea unei funcționări eficiente a piețelor muncii și a sistemelor de protecție socială și prin eliminarea barierelor din calea participării pe piața muncii. De asemenea, statele membre ar trebui să garanteze tuturor cetățenilor și regiunilor accesul la beneficiile creșterii economice.

(5) O acțiune coerentă cu orientările reprezintă o contribuție importantă la îndeplinirea obiectivelor Strategiei Europa 2020. Orientările constituie o serie integrată de politici europene și naționale, pe care statele membre și Uniunea ar trebui să le pună în aplicare pentru a obține efectele pozitive de contagiune ale reformelor structurale coordonate, o combinație de politici economice globale corespunzătoare și o contribuție mai substanțială a politicilor europene la obiectivele Strategiei Europa 2020.  

(6) Cu toate că aceste orientări se adresează statelor membre și Uniunii, ele ar trebui să fie puse în aplicare în parteneriat cu toate autoritățile naționale, regionale și locale, printr-o asociere strânsă cu parlamentele, precum și cu partenerii sociali și cu reprezentanții societății civile.

(7) Orientările generale pentru politicile economice oferă statelor membre un ghid cu privire la punerea în aplicare a reformelor, reflectând interdependența. Ele sunt coerente cu Pactul de stabilitate și de creștere. Orientările ar trebui să formeze baza pentru orice recomandări specifice fiecărei țări pe care Consiliul le-ar putea adresa statelor membre,

ADOPTĂ PREZENTA RECOMANDARE:

(1) Statele membre și, atunci când este cazul, Uniunea ar trebui să țină seama în politicile lor economice de orientările prevăzute în anexă. Aceste orientări fac parte din „Orientările integrate”.

Adoptată la Bruxelles,

                                                                       Pentru Consiliu

                                                                       Președintele