COMISIA EUROPEANĂ
Bruxelles, 30.9.2015
COM(2015) 479 final
RAPORT AL COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIU
Evaluare finală a Programului comun Eurostars (2008-2013)
COMISIA EUROPEANĂ
Bruxelles, 30.9.2015
COM(2015) 479 final
RAPORT AL COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIU
Evaluare finală a Programului comun Eurostars (2008-2013)
1.Introducere
În iulie 2008, Parlamentul European și Consiliul au adoptat o decizie care prevede participarea UE la finanțarea programului comun Eurostars (denumit în continuare „Eurostars”) 1 . Decizia Eurostars limitează contribuția financiară a UE la „o valoare egală cu maximum o treime din contribuțiile efective ale statelor membre participante și ale celorlalte țări participante 2 , cu un plafon de 100 de milioane EUR”. Participarea a vizat durata celui de al șaptelea Program-cadru pentru cercetare (2008-2013). Ulterior, Parlamentul European și Consiliul au adoptat o nouă decizie de continuare a participării la finanțarea noului program comun Eurostars-2 pentru perioada 2014-2020 („decizia Eurostars-2”) 3 .
Programul Eurostars își propune să ofere sprijin financiar proiectelor transnaționale de cercetare orientate către piață inițiate și conduse de IMM-uri 4 care desfășoară activități de cercetare și dezvoltare (C&D) 5 . Aceste întreprinderi ar trebui să fie capabile să realizeze cea mai mare parte a activității de cercetare și dezvoltare și să exploateze comercial rezultatele acesteia, îmbunătățindu-și astfel poziția concurențială. Proiectele Eurostars sunt proiecte de colaborare, ceea ce înseamnă că în orice proiect ar trebui să fie implicați cel puțin doi parteneri (persoane juridice autonome) din două state participante diferite, cel puțin unul dintre aceștia fiind un IMM care desfășoară activități de C&D. Proiectele trebuie să aibă o durată maximă de trei ani, iar produsul cercetării trebuie să fie gata de lansare pe piață în cel mult doi ani de la încheierea proiectului.
Secretariatul EUREKA 6 , cu sediul la Bruxelles, acționează ca unitate centrală de sprijin pentru rețea și este structura specifică de punere în aplicare a programului. Secretariatul organizează cererile de propuneri, verifică eligibilitatea cererilor și selectează proiectele pentru finanțare. De asemenea, acesta este responsabil pentru alocarea contribuției financiare a UE. Organismele naționale de finanțare din țările participante prevăd în bugetele lor pentru cercetare și dezvoltare contribuțiile naționale la programul comun Eurostars și își finanțează participanții naționali. Acest mecanism de finanțare se numește „fond comun virtual”. Pe scurt, programul Eurostars funcționează pe bază de evaluare centralizată, dar cu finanțare descentralizată.
Decizia Eurostars impune Comisiei efectuarea unei evaluări intermediare la doi ani de la începerea programului și comunicarea rezultatelor către Parlamentul European și Consiliu. Raportul intermediar a fost publicat la 10 decembrie 2010 7 , iar Comisia și-a prezentat raportul de comunicare a rezultatelor în aprilie 2011 8 .
Decizia Eurostars impune, de asemenea, o evaluare finală la sfârșitul programului, precum și comunicarea din nou a rezultatelor către Parlamentul European și Consiliu.
Grupul Makarow, un grup de experți independenți prezidat de Marja Makarow, vicepreședinte al Academiei Finlandei, a efectuat evaluarea finală, care a fost publicată în noiembrie 2014 9 . Grupul a utilizat metode calitative și cantitative pentru a evalua relevanța, eficiența, impactul și durabilitatea programului. În comparație cu evaluarea intermediară, numărul cererilor, al solicitanților și al proiectelor finanțate este de aproximativ trei ori mai mare. Prin urmare, spre deosebire de evaluarea intermediară, grupul Makarow a fost capabil să efectueze calcule cantitative și analize econometrice detaliate.
Concluzia principală a grupului Makarow este că: „Programul comun Eurostars a reușit să accelereze creșterea și rezultatele inovatoare ale IMM-urilor care desfășoară activități de C&D. Cu toate acestea, mai multe aspecte legate de guvernanță și de gestionarea punerii în aplicare trebuie îmbunătățite”.
Scopul principal al prezentului raport este de a comunica rezultatele evaluării finale către Parlamentul European și Consiliu, în conformitate cu decizia Eurostars. Prezentul raport oferă un rezumat al evaluării intermediare a Comisiei și al raportului din 2011 (secțiunea 2), urmate de principalele constatări și recomandări ale grupului Makarow (secțiunea 3). În conformitate cu raportul din 2011, Comisia prezintă, de asemenea, observații cu privire la principalele aspecte ale evaluării finale (secțiunea 4). Pe baza raportului grupului Makarow, observațiile se axează pe aspectele programului Eurostars care, în opinia Comisiei, pot fi îmbunătățite, în special pe aspectele care au fost deja prezentate în evaluarea intermediară.
Comisia ține seama, de asemenea, de decizia Eurostars-2 și de faptul că mai multe recomandări, atât din evaluarea intermediară, cât și din evaluarea finală, au fost deja luate în considerare în decizia respectivă și în noul acord de delegare.
2.Evaluarea intermediară și raportul Comisiei din 2011
Articolul 13 alineatul (2) din decizia Eurostars prevede că: „După doi ani de la începerea programului comun Eurostars, Comisia efectuează o evaluare intermediară a acestuia care are în vedere și progresul înregistrat în îndeplinirea obiectivelor stabilite în anexa I. Această evaluare include, de asemenea, recomandări privind cele mai potrivite modalități de îmbunătățire a gestionării științifice și a integrării financiare și de evaluare în special a capacității IMM-urilor care desfășoară activități de C&D de a avea acces la programul comun Eurostars, precum și calitatea și eficiența punerii în aplicare a acestuia. Comisia comunică Parlamentului European și Consiliului concluziile evaluării, împreună cu observațiile sale și, după caz, propunerile pentru modificarea prezentei decizii”.
Acordul de delegare din 2009 dintre Comisia Europeană și Secretariatul EUREKA a stabilit orientări privind aplicarea criteriilor din decizia Eurostars și a indicat întrebări explicite care trebuie abordate în cadrul evaluării 10 .
Un grup de experți independenți 11 numiți de Comisie a prezentat raportul de evaluare intermediară în decembrie 2010. Grupul a concluzionat că: „Eurostars este un program bun, care își îndeplinește obiectivele și oferă valoare adăugată pentru IMM-urile europene care desfășoară activități de cercetare și dezvoltare. Din acest motiv, grupul de experți independenți consideră că programul comun Eurostars nu ar trebui numai să fie susținut, ci, de preferință, bugetul său ar trebui să crească în viitor. Cu toate acestea, în pofida progreselor importante, anumite aspecte necesită îmbunătățiri”.
Evaluarea intermediară a avut loc în anul 2010 și raportul conține date de la primele patru termene-limită de depunere a propunerilor de proiecte: au existat două termene-limită în 2008, un termen-limită în 2009 și un termen-limită în 2010 12 . Un total de 1 127 de cereri de la 3 790 de solicitanți au fost primite pentru primele patru termene-limită. Pentru etapa de finanțare, raportul conține numai date de la primele trei termen-limită. A fost aprobată finanțarea pentru 264 de proiecte, costul total al proiectelor fiind de 386 de milioane EUR. Numai 14 proiecte au fost finalizate. În cei doi ani de la crearea programului și până în primăvara anului 2010, Eurostars a mobilizat un buget total alocat finanțării publice de 231,1 milioane EUR, din care 173,5 milioane EUR au provenit din țările participante și 57,6 milioane EUR de la UE.
Pentru primele două termene-limită, durata medie până la încheierea contractelor 13 a fost de 11,4 luni. Durata a variat semnificativ, de la un minim de 5,3 luni până la un maxim de 26,8 luni pentru primul termen-limită (în medie 11,8 luni) și, respectiv, de la un minim de 6,3 luni până la un maxim de 17,2 luni pentru ce de al doilea termen-limită (în medie, 11,0 luni). Anexa la acordul de delegare (punctul 5, „Rezultatele preconizate și indicatorii”) stabilește un obiectiv de șase luni pentru durata de până la încheierea contractelor, care trebuie să fie realizat la jumătatea perioadei de desfășurare a programului.
Grupul a considerat că cele mai importante trei puncte forte ale programului sunt următoarele:
1)prin numărul mare de solicitanți, cererea pentru program a depășit așteptările inițiale și a mobilizat, în principal, IMM-uri care desfășoară activități de C&D, cu proiecte ascendente, mai aproape de piață;
2)gestionarea programelor s-a îmbunătățit în timp în ceea ce privește organizarea logisticii și a infrastructurii necesare, gradul de satisfacție al autorităților naționale și al participanților fiind în creștere; și
3)evaluarea centralizată este considerată ca fiind una dintre cele mai bune practici în ceea ce privește organizarea clară și transparentă și realizarea în timp util.
Cu toate acestea, grupul a subliniat cinci domenii în care sunt necesare o serie de îmbunătățiri:
1)armonizarea și sincronizarea procedurilor naționale;
2)atragerea mai multor solicitanți, în special IMM-uri care nu au experiență anterioară în ceea ce privește colaborarea internațională;
3)îmbunătățirea repartizării geografice a experților tehnici și a echilibrului dintre expertiza tehnică și expertiza de piață în cadrul grupului de experți;
4)creșterea vizibilității, în paralel cu asigurarea capacității de a finanța mai multe proiecte; și
5)continuarea eforturilor în vederea organizării unui fond comun virtual.
În raportul său interimar către Parlamentul European și Consiliu, Comisia a precizat că raportul de evaluare al grupului a vizat toate aspectele menționate la articolul 13 alineatul (2) din decizia Eurostars și a furnizat date, observații și recomandări suplimentare. Comisia a considerat că întregul raport este o parte integrantă a procesului de evaluare intermediară prevăzut la articolul 13 alineatul (2). În observațiile sale, Comisia a evidențiat numai constatările și recomandările cele mai relevante privind calea de urmat.
Observațiile Comisiei privind evaluarea intermediară – care sunt relevante în continuare având în vedere evaluarea finală – au vizat, în special, modul de a spori și mai mult integrarea științifică, administrativă și financiară, precum și nivelurile de calitate și eficiență în punerea în aplicare a programului Eurostars.
Comisia a fost de acord cu recomandările grupului, care vizau accelerarea în continuare a procesului de integrare. Comisia a invitat țările participante la programul Eurostars să ia în considerare obiectivul de integrare al programului, prin îmbunătățirea armonizării și simplificarea normelor de eligibilitate pentru finanțare, precum și prin alinierea practicilor de finanțare și de plată. Comisia a subliniat că aceleași criterii de eligibilitate Eurostars ar trebui să fie aplicate în toate țările participante; nu ar trebui să se permită niciunei țări să aplice criterii de eligibilitate care depășesc criteriile de eligibilitate Eurostars. De asemenea, Comisia a fost de acord cu propunerea de a testa o abordare parțială (10 % din totalul fondurilor alocate) de tip „fond comun real”.
În ceea ce privește calitatea și eficiența punerii în aplicare, Comisia a susținut propunerile care vizau îmbunătățirea procesului de evaluare centralizată pentru a asigura imparțialitatea, calitatea și actualitatea. Experții trebuie să aibă expertiza necesară, iar un feedback mai bun oferit solicitanților de către evaluatori ar asigura transparența. De asemenea, Comisia a fost de acord cu recomandările privind reducerea duratei de până la încheierea contractelor.
Consiliul și-a exprimat opiniile privind evaluarea intermediară în concluziile sale din 31 mai 2011 14 . Consiliul „SALUTĂ opinia grupului, potrivit căreia Eurostars se aliniază pe deplin la obiectivele stabilite în cadrul strategiei Europa 2010, completează în mod satisfăcător posibilitățile de cooperare internațională oferite IMM-urilor în cel de al Șaptelea program-cadru și s-a dovedit atractiv pentru grupul-țintă, ajungând la IMM-urile europene care desfășoară cu succes activități de cercetare și dezvoltare; SALUTĂ recomandarea grupului privind continuarea Eurostars și după 2013; și VA ANALIZA continuarea acestuia în contextul de ansamblu al viitorului cadru strategic comun pentru finanțarea cercetării și inovării” 15 .
3.Evaluarea finală
3.1.Introducere
Articolul 13 alineatul (3) din decizia Eurostars prevede următoarele: „La terminarea programului comun Eurostars, Comisia realizează o evaluare finală a programului. Rezultatele evaluării finale sunt prezentate Parlamentului European și Consiliului”.
Comisia a elaborat termenii de referință care stabilesc mandatul, domeniul de aplicare și obiectivele evaluării finale. Împreună cu decizia Eurostars și acordul de delegare, termenii de referință au constituit pentru grupul Makarow elementele de bază în ceea ce privește abordările care trebuie adoptate și întrebările care trebuie abordate.
Datele prezentate de grupul Makarow vizează toate cele 10 termene-limită din perioada 2008-2013. Secretariatul EUREKA a primit 3 548 de cereri care cuprind 11 733 de solicitanți. Majoritatea covârșitoare a solicitanților au fost IMM-uri (72 %), iar dimensiunea medie a consorțiului a fost de 3,3 participanți. A fost aprobată finanțarea pentru 783 de cereri, cu o valoare totală de 1 130 de milioane EUR. Numărul de cereri a continuat să crească pe toată durata programului Eurostars. Cu toate acestea, numărul de cereri aprobate pentru finanțare nu a crescut în consecință, ceea ce înseamnă că rata de succes 16 a scăzut de la 42 % în 2008, până la 17 % în 2013. Finanțarea publică totală estimată pentru perioada 2008-2013 a fost de 472 de milioane EUR, rezultând un raport între finanțarea UE (100 de milioane EUR) și finanțarea națională (372 de milioane EUR) de 26,9 % (sau 21,2 % din totalul finanțării publice).
Durata medie până la încheierea contractelor s-a îmbunătățit în comparație cu situația de la momentul evaluării intermediare. De exemplu, pentru cel de al treilea termen-limită (2009), durata medie până la încheierea contractelor a fost de 435 de zile, în timp ce până la cel de al optulea termen-limită din 2012, aceasta a scăzut la 282 de zile. Cu toate acestea, durata de până la încheierea contractelor este încă destul de îndelungată într-un număr semnificativ de țări. Grupul Makarow consideră că durata de până la încheierea contractelor programului trebuie îmbunătățită urgent, întrucât diferențele considerabile existente între țările participante afectează întreg sistemul.
3.2.Metodologii
Pentru evaluarea finală, grupul Makarow a utilizat instrumente calitative și cantitative. Principalele metode utilizate au fost: cercetarea documentară; interviurile cu părțile interesate și cu IMM-urile; un sondaj realizat online în rândul IMM-urilor care au depus cereri pentru programul Eurostars; și analizele cantitative.
Prin cercetare documentară, grupul Makarow a colectat documente de la diferite grupuri de părți interesate și a analizat datele și informațiile relevante pentru criteriile de evaluare a programului Eurostars. Cercetarea documentară a permis grupului să identifice aspecte importante, provocări și întrebări cu privire la punerea în aplicare a programului Eurostars. Printre materialele sursă s-au numărat documente legislative și transversale, procese-verbale ale reuniunilor grupului la nivel înalt EUREKA, date statistice și datele găzduite de Secretariatul EUREKA.
Grupul Makarow a organizat la Bruxelles interviuri cu doi reprezentanți ai Comisiei, cu trei reprezentanți ai EUREKA și cu personalul de conducere de nivel superior al Secretariatului EUREKA. Membrii individuali ai grupului au realizat interviuri față în față sau telefonice cu 20 de reprezentanți ai organismelor naționale administrative și de conducere ale Eurostars și cu directorii executivi ai 26 de IMM-uri, care își desfășoară activitatea în 12 țări diferite. Grupul a elaborat orientări pentru structurarea interviurilor, orientările fiind adaptate în raport cu funcția persoanelor intervievate. Toate interviurile au fost documentate în scris. Interviurile au vizat o gamă largă de subiecte.
Ca parte a evaluării, participanții au fost întrebați, printr-un sondaj online, despre experiența lor în ceea ce privește programul Eurostars. Grupul țintă al sondajului online a fost limitat la IMM-urile care desfășoară activități de C&D și la alte IMM-uri. Sondajul online s-a desfășurat între 9 mai și 10 iulie 2014. Sondajul a stabilit contacte cu 6 620 de IMM-uri prin e-mailuri conținând un link către un chestionar online. Au fost elaborate două chestionare diferite: primul a vizat proiectele finanțate, al doilea a vizat proiectele care nu au beneficiat de finanțare. S-a obținut o rată totală de răspuns de 46 % (72 % pentru IMM-urile care au beneficiat de finanțare și 39 % pentru IMM-urile care nu au beneficiat de finanțare).
Pentru a înțelege amploarea impactului avut de programul Eurostars, grupul Makarow a realizat o evaluare econometrică a impactului contrafactual. În principal, studiul econometric s-a axat pe crearea de locuri de muncă în cadrul IMM-urilor participante și pe rezultatele inovării măsurate prin cererile de brevet. În ceea ce privește colectarea de date, aceasta a implicat corelarea datelor IMM-ului solicitant de care dispunea Secretariatul EUREKA cu datele din baza de date Amadeus a Biroului van Dijk, din care au fost colectate informațiile referitoare la cifrele privind ocuparea forței de muncă. De asemenea, datele IMM-ului solicitant de care dispunea Secretariatul EUREKA au fost corelate cu baza mondială de date statistice privind brevetele a Oficiului European de Brevete (OEP). Baza de date rezultată reunește informații și serii de date temporale privind cererile de angajare și de acordare a brevetelor, care permit efectuarea de estimări privind efectele tratamentului econometric.
3.3.Constatări și evaluare
Grupul țintă și domeniul de aplicare a programului
Grupul Makarow subliniază că, în opinia IMM-urilor participante și a organelor de conducere și administrative ale Eurostars, programul este relevant pentru nevoile și obiectivele grupului țintă. Nivelul ridicat al cererii din partea IMM-urilor este considerat un indiciu al acestei „coordonări strategice”. Aproape toate IMM-urile participante intenționează să candideze din nou la programul Eurostars, întrucât programul corespunde nevoilor și obiectivelor acestora. IMM-urile care desfășoară activități de C&D reprezintă majoritatea covârșitoare a participanților la programul Eurostars, acestea primind aproximativ 75 % din finanțare. De asemenea, programul a avut succes în vizarea întreprinderilor tinere, a întreprinderilor mici și a microîntreprinderilor.
IMM-urile participante au deja experiență în programe naționale și internaționale de finanțare, iar majoritatea au deja experiență prealabilă de colaborare pe plan internațional. Cu toate acestea, grupul Makarow a constatat că cererile care implică universități sau organizații publice de cercetare au o șansă mai mare de a fi finanțate. Acest lucru se poate datora faptului că prezența unei universități sau a unei organizații publice de cercetare indică înalta calitate a propunerii sau că astfel de organizații sunt mai experimentate în pregătirea dosarului cererii sau că cererile respective asigură cel mai bun echilibru între excelența științifică și cunoașterea pieței.
Potrivit grupului, programul Eurostars este capabil, pe baza caracterului său ascendent, să abordeze o gamă largă de tehnologii inovatoare, de la tehnologia informației și comunicațiilor și aplicațiile acesteia sau biotehnologia medicală până la energie (din surse regenerabile) și tehnologiile de coordonare și control.
Guvernanță
Grupul Makarow constată că Secretariatul EUREKA este, în general, recunoscut ca o structură de punere în aplicare specifică de succes. Cu toate acestea, este necesară îmbunătățirea practicilor manageriale și administrative, îmbunătățirea gradului de calificare a personalului, dezvoltarea și punerea în aplicare a unei strategii de marketing și promovare, precum și dezvoltarea și menținerea unui sistem și a unei baze de date de gestionare a informațiilor bine structurate, pentru a fi utilizate de secretariat și de alte organe de conducere și administrative ale Eurostars.
Grupul consideră că sistemul de guvernanță al Eurostars funcționează în mod corespunzător și că interacțiunea dintre organele administrative naționale și centrale este eficace. Cu toate acestea, dimensiunea internațională a programului Eurostars impunea instituirea unui sistem de guvernanță complex.
Grupul la nivel înalt EUREKA discută cu regularitate diverse aspecte critice pentru succesul Eurostars, fără a ajunge în mod necesar la un consens privind întreprinderea unor acțiuni sau convenirea unor norme obligatorii pentru toate țările. Sincronizarea și armonizarea finanțării, normele de eligibilitate și caracterul adecvat al bugetelor naționale au fost intens analizate și discutate. Grupul Makarow consideră că este necesară creșterea gradului de asumare a responsabilității și de implicare a grupului la nivel înalt în ceea ce privește programul Eurostars. Acest lucru este esențial pentru a facilita sincronizarea și armonizarea. În mod similar, implicarea organismelor naționale de finanțare rămâne limitată în structura de guvernanță; acestea ar trebui să se implice mai mult pentru a obține o mai bună sincronizare și armonizare.
În cele din urmă, Eurostars a consolidat prezența IMM-urilor în cadrul EUREKA și a contribuit la o vizibilitate sporită a contribuției acestora la competitivitatea și inovarea europeană. Astfel, programul Eurostars a avut un efect pozitiv semnificativ și de lungă durată asupra rețelei EUREKA.
Gestionare și operațiuni
Grupul Makarow consideră că fondul comun virtual a funcționat bine și este mecanismul de finanțare preferat, întrucât acesta atrage contribuția țărilor la programul Eurostars. Ca urmare a succesului programului, mai multe țări au crescut semnificativ ratele contribuției lor, peste nivelul convenit inițial. Cu toate acestea, nu toate beneficiile fondului comun virtual au fost exploatate încă în cadrul programului Eurostars, întrucât unele țări, în special Germania și Spania, nu alocă programului un nivel suficient de finanțare. Din acest motiv, unele proiecte bune selectate nu figurează pe lista de clasificare, ceea ce provoacă frustrare în rândul IMM-urilor candidate.
Grupul raportează că sincronizarea finanțării este în continuare cea mai importantă provocare cu care se confruntă programul Eurostars, deși s-au înregistrat o serie de progrese. În unele cazuri, IMM-urile participante se confruntă cu mari dificultăți din cauza prelungirii duratei de până la încheierea contractelor. Există, de asemenea, cerințe paralele privind depunerea cererilor și evaluarea, precum și obligații de raportare duble aplicate de unele organisme naționale de finanțare.
O altă provocare majoră pentru programul Eurostars este armonizarea normelor de finanțare. Grupul la nivel înalt consideră că această provocare ar trebui să fie abordată printr-un proces descendent, la inițiativa ministerelor naționale și a UE. Coordonatorii naționali de proiect consideră că armonizarea deplină nu este posibilă: de exemplu, aceștia nu pot modifica procentajul de finanțare sau limita superioară de finanțare pentru fiecare IMM. Un alt aspect este necesitatea unei mai bune armonizări a normelor de subcontractare pentru universități și pentru organizațiile publice de cercetare.
Procesul de evaluare centralizată a programului Eurostars a funcționat bine. Cu toate acestea, grupul Makarow consideră necesară îmbunătățirea mecanismului de transparență și de feedback și eficientizarea procesului, pentru a reduce perioada de timp cuprinsă între momentul depunerii cererii inițiale și momentul în care este disponibil raportul de evaluare. Durata de până la încheierea contractelor era destul de îndelungată la începutul programului Eurostars, dar a scăzut considerabil în cursul primei etape.
Deși numărul de experți tehnici și de experți cu experiență de piață a crescut considerabil din 2012, sunt necesare în continuare îmbunătățiri ale echilibrului geografic și de gen. Coordonatorii naționali de proiect ar dori să fie implicați, de asemenea, în procesul de îmbunătățire a bazei de date a experților. IMM-urile sunt mulțumite de nivelul de informare de care beneficiază cu privire la evaluarea proiectelor lor. Acestea sunt de opinie că numărul de rapoarte și procesul de monitorizare sunt adecvate și consideră, de asemenea, că procesul de evaluare este clar, transparent și prompt.
Finanțare
Grupul Makarow evidențiază faptul că un indicator al succesului programului Eurostars a fost creșterea semnificativă a numărului de cereri, așadar cererea crescândă pentru finanțare publică. Numărul anual de cereri depuse a crescut de la 215 în 2008 până la 948 în 2013. Cu toate acestea, pe durata de funcționare a programului Eurostars, această situație a condus la scăderea proporției de cereri depuse care au beneficiat de finanțare. Rata de succes a scăzut de la 42 % pentru primul termen-limită, până la 17 % pentru cea de al zecelea termen-limită. De asemenea, proporția proiectelor care îndeplinesc pragul de calitate și care au fost aprobate pentru finanțare a scăzut, de la 68 % pentru primul termen-limită până la 55 % pentru cel de al zecelea termen-limită; pe scurt, o proporție tot mai mare de proiecte de înaltă calitate nu au fost finanțate. Potrivit grupului Makarow, creșterea numărului de cereri pe an este „remarcabilă” și „impresionantă”.
Bugetele naționale pentru programul Eurostars variază încă semnificativ. Acest lucru reflectă dimensiunea relativă a țării și organizarea sistemului național de finanțare publică, precum și cererea pentru finanțare Eurostars din partea IMM-urilor naționale. Aceste diferențe au avut un impact negativ semnificativ asupra funcționării sistemului de tip fond comun virtual. Valoarea finanțării per participant este considerată adecvată de către majoritatea participanților și a administratorilor de programe.
Grupul Makarow consideră că, în majoritatea țărilor, criza financiară și economică din Europa a avut un efect negativ asupra finanțării naționale alocate programului Eurostars. Numărul de proiecte care depășesc pragul a scăzut din cauza lipsei fondurilor și, din acest motiv, unele țări nu au participat la cele mai recente proceduri de ofertare. Țările care nu s-au confruntat cu o criză de fonduri au raportat, de asemenea, că au fost afectate negativ de criză, întrucât IMM-urile pe care le-au sprijinit aveau parteneri din țările care se confruntau cu dificultăți de finanțare.
Adoptarea recomandărilor din raportul de evaluare intermediară
Grupul Makarow a evaluat adoptarea recomandărilor din raportul de evaluare intermediară. Dintre cele 21 de recomandări de politică care trebuiau să fie puse în aplicare până în 2013, grupul Makarow consideră că șapte recomandări au fost puse în aplicare integral, zece au început să fie – sau au fost parțial – puse în aplicare, în timp ce patru nu au fost puse în aplicare.
Cele patru recomandări se referă la:
1)stabilirea unui termen-limită global pentru semnarea acordurilor de grant;
2)acordarea unui rol activ grupului la nivel înalt EUREKA în monitorizarea duratei de până la încheierea contractelor și în asigurarea faptului că țările rămase în urmă își eficientizează procesele;
3)experimentarea alocării a 10 % din totalul fondurilor destinate programului unui fond comun real; și
4)inițierea de către Secretariatul EUREKA a unei activități de explorare a integrării inițiativelor EUREKA privind grupurile, în vederea învățării și a punerii în aplicare a lecțiilor de integrare care ar putea fi aplicate pentru a promova integrarea programului comun Eurostars în inițiativele naționale de sprijin pentru C&D.
3.4.Recomandări
Raportul grupului Makarow conține 28 de recomandări.
Grupul țintă și domeniul de aplicare a programului
1)Secretariatul EUREKA ar trebui să elaboreze un plan de acțiune pentru a facilita contactele participanților Eurostars cu intermediarii în domeniul CDI implicați în principal în etapa de pregătire a proiectului.
2)Secretariatul ar trebui să promoveze legăturile dintre participanții Eurostars și diferite tipuri de proiecte EUREKA, pentru a facilita legăturile proiectelor Eurostars cu grupurile, programele de tip „umbrelă”și alte proiecte tematice sau individuale.
3)Secretariatul ar trebui să organizeze evenimente de brokeraj, cum ar fi concursuri de căutare a partenerilor (pitching), între participanții Eurostars și instituțiile de finanțare, pentru a crește posibilitățile ca proiectele de succes să beneficieze de finanțare ulterioară din partea sectorului privat. O strategie de diseminare ar trebui dezvoltată pentru a viza finanțatori, alte IMM-uri și organisme guvernamentale naționale și internaționale.
4)Secretariatul ar trebui să sensibilizeze IMM-urile care beneficiază de programul Eurostars cu privire la importanța protejării drepturilor de proprietate intelectuală asupra inovațiilor acestora.
5)Prin elaborarea și punerea în aplicare a unei strategii de marketing și de promovare, Secretariatul și coordonatorii naționali de proiect ar trebui să asigure că programul este accesibil și pentru IMM-urile care nu au experiență prealabilă de colaborare pe plan internațional.
6)Secretariatul și grupul la nivel înalt ar trebui să convină cu privire la definirea și timpul necesar pentru dezvoltarea proiectelor „C&D aproape-de-piață” pentru programul Eurostars, care este neutru în ceea ce privește particularitățile anumitor tehnologii și piețe.
7)Comisia Europeană și secretariatul ar trebui să verifice posibilitățile de corelare a programului Eurostars cu noul instrument Orizont 2020 pentru IMM-uri, pentru a valorifica creșterea potențială și rezultatele competitive ale IMM-urilor participante la programul Eurostars.
Guvernanță
1)Deciziile adoptate de grupul la nivel înalt ar trebui să fie transpuse fără întârziere în planuri de punere în aplicare cu obiective, sarcini și responsabilități concrete, care utilizează o abordare de tip SMART (obiective specifice, măsurabile, realizabile, realiste și încadrate în timp).
2)Grupul la nivel înalt ar trebui să identifice țările care impun cerințe paralele privind depunerea cererilor și evaluarea, precum și obligații de raportare duble pentru proiectele Eurostars și să convină cu acestea asupra eliminării proceselor naționale. Grupul la nivel înalt ar trebui să asigure că acest lucru este pus în aplicare înainte de data-limită a programului Eurostars-2 din primăvara anului 2016.
3)Secretariatul ar trebui să îmbunătățească transparența procesului de evaluare centralizată și mecanismele de feedback destinate solicitanților, organismelor naționale de finanțare și coordonatorilor naționali de proiecte. Coordonatorii ar trebui să aibă acces la rapoartele de consens ale grupului de evaluatori independenți, precum și la rapoartele individuale ale evaluatorilor tehnici, pentru a fi capabili să ofere un feedback detaliat solicitanților.
4)Secretariatul ar trebui să asigure o distribuție geografică mai echilibrată a experților tehnici în strânsă cooperare cu coordonatorii naționali de proiecte. De asemenea, ar trebui acordată atenție în vederea atingerii echilibrului de gen. În plus, secretariatul ar trebui să extindă grupul de experți tehnici cu cunoștințe adecvate privind piețele.
Gestionare și operațiuni
1)Secretariatul EUREKA ar trebui să asigure o frecvență de două termene-limită de depunere pe an.
2)Secretariatul ar trebui să reducă la 4-5 luni perioada de timp cuprinsă între depunerea cererii (termenul-limită) și evaluare, astfel încât rezultatele evaluării centralizate să fie disponibile pentru coordonatorii naționali de proiecte și solicitanți în termen de cel mult cinci luni (150 de zile). Fiecare organism național de finanțare trebuie să semneze contractele de finanțare în termen de 2-3 luni. Se recomandă ca Secretariatul EUREKA, împreună cu președintele grupului la nivel înalt și șefii organismelor naționale de finanțare să examineze procesele de gestionare a programelor ale organismelor naționale de finanțare care riscă să nu respecte termenul-limită și să convină cu acestea măsurile care trebuie adoptate pentru a scurta procesul.
3)Un acord de consorțiu standard ar trebui pus la dispoziția solicitanților, în vederea accelerării îndeplinirii cerințelor contractuale privind participanții la proiect.
4)Secretariatul ar trebui să creeze și să întrețină o bază de date centrală Eurostars solidă pentru a colecta, a stoca și a prelucra date fiabile privind proiectele și beneficiarii. Acesta ar trebui să introducă verificări privind calitatea datelor pentru formularele de cerere, precum și pentru formularele de raportare intermediară, finală și privind impactul asupra pieței. Termenul-limită pentru transmiterea rapoartelor finale ar trebui să fie redus la un an, iar rapoartele privind impactul asupra pieței ar trebui să fie disponibile în termen de doi ani de la încheierea proiectului.
5)Secretariatul ar trebui să modifice formularul de cerere și formularele de raportare intermediară, finală și privind impactul asupra pieței. Revizuiri detaliate ale întrebărilor specifice și ale titlurilor din formularele actuale, precum și reordonarea, ștergerea și adăugarea unei serii de întrebări sunt necesare pentru a îmbunătăți logica formularelor. De asemenea, orientările privind formularele ar trebui să fie adaptate în consecință.
6)Secretariatul ar trebui să elaboreze un formular de cerere specific și orientări corespunzătoare pentru cererile reintroduse. Cererile reintroduse trebuie să includă o explicație privind modificările efectuate, în special ca răspuns la observațiile primite în cadrul evaluărilor anterioare prin intermediul coordonatorilor naționali de proiecte.
7)Secretariatul ar trebui să elaboreze și să pună în aplicare un plan de dezvoltare instituțională pentru a-și consolida practicile de gestionare a programelor și sarcinile organizatorice de gestionare, în vederea îmbunătățirii punerii în aplicare a programului Eurostars în conformitate cu cele mai bune practici internaționale și ar trebui să angajeze, să păstreze și să motiveze personal calificat, cu experiență în gestionarea programelor de CDI. Se recomandă ca secretariatul să primească îndrumare de la organismele naționale de finanțare ale rețelei care dispun de competențe relevante.
8)Secretariatul ar trebui să introducă un identificator unic pentru toate organizațiile, nu numai pentru IMM-uri și întreprinderi mari, ci și pentru universități, organizații publice de cercetare, precum și pentru alți parteneri ai IMM-urilor care desfășoară activități de C&D. Dacă este disponibil, fiecare organizație ar trebui să furnizeze codul unic de participant din cadrul Orizont 2020. Formularul de cerere ar trebui să includă informații cu privire la o eventuală prezentare anterioară a proiectului în cadrul unui alt program național sau al UE.
9)Secretariatul ar trebui să colecteze informații cu privire la timp și costuri de la toate țările și să furnizeze informațiile respective grupului la nivel înalt, convenind un termen obligatoriu pentru colectare și transmitere.
10)Informații privind datele exacte de începere și de încheiere a proiectelor trebuie să fie incluse în baza de date centrală Eurostars. Coordonatorii naționali de proiecte ar trebui să informeze fără întârziere Secretariatul EUREKA cu privire la acordurile de grant semnate, inclusiv cu privire la datele de începere și de încheiere a proiectelor.
11)Secretariatul, grupul la nivel înalt și organismele naționale de finanțare ar trebui să se asigure că durata până la încheierea contractelor nu va depăși 7 luni (210 zile), astfel cum se prevede pentru programul Eurostars-2 în documentul de la Budapesta.
12)Începând cu termenul-limită de depunere din primăvara anului 2016, secretariatul, grupul la nivel înalt și organismele naționale de finanțare ar trebui să convină că, cel puțin pentru jumătate dintre proiecte, acordurile de grant dintre organismele naționale de finanțare și participanții la program vor fi semnate în termen de 210 zile de la termenul-limită. Pentru 90 % dintre proiecte, toate acordurile de grant ar trebui să fie semnate în termen de un an de la termenul-limită de depunere.
13)Secretariatul și coordonatorii naționali de proiecte ar trebui să definească și să dezvolte în comun instrumente care să faciliteze schimbul de informații între ei, să îmbunătățească calitatea și cantitatea de informații disponibile de la și pentru ambele părți, să permită monitorizarea tuturor etapelor proiectului și să reducă costurile administrative ale schimburilor bilaterale de informații.
14)Comisia Europeană ar trebui să ia în considerare posibilitatea de a nu acorda finanțare proiectelor Eurostars pentru care nu au fost semnate toate acordurile de grant în termen de un an de la termenul-limită de depunere, cu excepția cazului în care întârzierea în semnarea unui contract de finanțare se datorează membrilor consorțiului de finanțare.
Finanțare
1)Grupul la nivel înalt este puternic încurajat să convină asupra unor valori de referință minime pentru armonizarea normelor de finanțare și să se asigure că fiecare țară participantă respectă valorile de referință respective. Ratele maxime de finanțare ar trebui să fie aceleași pentru fiecare tip de partener în toate țările. Procesul ar trebui să fie monitorizat îndeaproape de către grupul la nivel înalt și să fie finalizat până la prima dată-limită din 2016.
2)Finanțarea universităților și a organizațiilor publice de cercetare ar trebui să fie armonizată, astfel încât acestea să participe în calitate de parteneri ai IMM-urilor străine care desfășoară activități de C&D și nu doar în calitate de subcontractanți ai IMM-urilor din aceeași țară care desfășoară activități de C&D.
4.Observații din partea Comisiei
4.1.Introducere
Comisia consideră că raportul grupului Makarow a abordat principalele aspecte care trebuiau să facă obiectul evaluării, astfel cum se prevede în decizia Eurostars, în acordul de delegare și în termenii de referință.
Întrucât statele membre și alte țări participante au crescut contribuția lor de finanțare la programul Eurostars – estimată la 372 de milioane EUR – contribuția UE în valoare de 100 de milioane EUR, reprezentând 26,9 %, respectă dispoziția din decizia Eurostars care prevede că finanțarea UE nu ar trebui să depășească o treime din contribuțiile statelor membre și ale altor țări participante.
Decizia Eurostars se referă la importanța IMM-urilor pentru creștere și competitivitate în Uniunea Europeană. Numărul mare și crescând al cererilor de finanțare în cadrul programului comun Eurostars și rezultatele obținute de IMM-urile care au beneficiat de sprijin indică faptul că programul este relevant pentru dezvoltarea IMM-urilor care desfășoară activități de C&D.
De la începutul programului în 2008 și până la sfârșitul anului 2013, mai multe aspecte ale programului Eurostars au fost îmbunătățite. De exemplu, durata de până la încheierea contractelor a fost redusă, iar armonizarea și sincronizarea au fost îmbunătățite. Comisia salută acest lucru și apreciază eforturile depuse de Secretariatul EUREKA și de organismele naționale de finanțare.
Concluzia principală a grupului Makarow este că Eurostars a reușit să accelereze creșterea și rezultatele inovatoare ale IMM-urilor care desfășoară activități de C&D. Cu toate acestea, grupul consideră că mai multe aspecte legate de guvernanță și de gestionarea punerii în aplicare trebuie îmbunătățite.
Prima parte a concluziei principale este susținută de o analiză aprofundată a impactului econometric. Aceasta arată că rata de creștere a ocupării forței de muncă în cadrul IMM-urilor care desfășoară activități de C&D finanțate de Eurostars a fost de aproape două ori mai mare decât cea a IMM-urilor candidate care nu au beneficiat de finanțare. În ceea ce privește a doua parte a concluziei, grupul a conchis că lipsa normelor de finanțare armonizate și a proceselor naționale sincronizate a condus la ineficiențe. De asemenea, grupul consideră că eficacitatea guvernanței, a administrării și a operațiunilor centralizate trebuie îmbunătățită.
În opinia Comisiei, constatările, examinarea și recomandările evaluării finale au fost motivate în mod convingător. Comisia este de acord cu concluzia principală a grupului Makarow.
Mai multe recomandări din evaluarea intermediară și din evaluarea finală au fost deja luate în considerare în decizia Eurostars-2 (2014-2020) 17 .
Întrucât raportul grupului Makarow constituie o parte integrantă a procesului de evaluare, în următoarele observații, Comisia nu intenționează să comenteze în detaliu raportul. Întrucât Comisia se axează pe evoluția în perspectivă, observațiile acesteia vizează, în principal, aspecte ale programului Eurostars care, în opinia sa, permit cea mai semnificativă îmbunătățire, și anume cea de a doua parte a concluziei principale a grupului Makarow.
4.2.Grupul țintă și domeniul de aplicare a programului
Atât evaluarea intermediară, cât și raportul grupului Makarow indică faptul că Secretariatul EUREKA și coordonatorii naționali de proiecte ar trebui să se asigure că Eurostars este accesibil și pentru IMM-urile care nu au experiență prealabilă de colaborare pe plan internațional. Comisia a fost de acord cu această recomandare în 2011 și este în continuare de acord cu aceasta în 2015. Deși recomandarea se adresează atât secretariatului, cât și coordonatorilor, o serie de alte recomandări privind promovarea – sau sensibilizarea cu privire la – Eurostars se adresează numai secretariatului (a se vedea recomandările 3, 4, 5 și 7 de mai sus). Comisia este de acord cu aceste recomandări. Cu toate acestea, deși Secretariatul EUREKA are un rol central, țările participante la programul Eurostars și organismele naționale de finanțare au, de asemenea, responsabilitatea de a se asigura că programul este accesibil pentru cât mai multe IMM-uri cât mai performante care desfășoară activități de C&D și care au un potențial de creștere.
Grupul Makarow recomandă Comisiei și secretariatului să verifice posibilitățile de corelare a programului Eurostars cu noul instrument pentru IMM-uri din cadrul Orizont 2020 (a se vedea recomandarea nr. 6). Deși nu este clar ce înseamnă „corelare”, Comisia a analizat poziționarea strategică a diferitelor instrumente la momentul prezentării propunerii pentru Eurostars-2 18 . Comisia consideră că sprijinul pe care acestea îl oferă survine în diferite etape ale dezvoltării ideilor de cercetare și de afaceri ale IMM-urilor în raport cu piața. Programul Eurostars este diferit și complementar – nu suplimentar – față de instrumentul pentru IMM-uri din cadrul Orizont 2020. Acordul de delegare prevede, de asemenea, că organismele naționale de finanțare ar trebui să ia măsuri eficace pentru a evita orice dublă finanțare a proiectelor beneficiarilor finali prin intermediul altor surse de finanțare ale UE. Faptul că programul Eurostars și instrumentul pentru IMM-uri au grupuri țintă diferite trebuie să fie comunicat în mod clar de Secretariatul EUREKA, de Comisia Europeană și de Agenția Executivă pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii.
4.3.Guvernanță
Grupul Makarow constată că grupul la nivel înalt EUREKA discută cu regularitate diverse aspecte critice pentru succesul Eurostars, fără a ajunge în mod necesar la un consens privind întreprinderea unor acțiuni sau convenirea unor norme obligatorii pentru toate țările. Acesta consideră că este necesară creșterea gradului de asumare a responsabilității și de implicare a grupului la nivel înalt în ceea ce privește programul Eurostars.
Comisia este de acord cu această evaluare și cu recomandarea ca deciziile grupului la nivel înalt să fie adoptate în temeiul unei abordări de tip SMART (obiective specifice, măsurabile, realizabile, realiste și încadrate în timp) (recomandarea nr. 8). Un exemplu concret de astfel de abordare este recomandarea nr. 9 referitoare la eliminarea cerințelor paralele privind depunerea cererilor și evaluarea, precum și a obligațiilor de raportare dublă înainte de primul termen-limită din 2016. Comisia sprijină pe deplin această recomandare.
Grupul Makarow încurajează, de asemenea, puternic grupul la nivel înalt EUREKA să convină asupra unor valori de referință minime pe baza cărora să armonizeze normele de finanțare (recomandarea nr. 27). Grupul consideră ca acest lucru ar trebui finalizat până la primul termen-limită din 2016. Comisia consideră că sunt necesare în continuare o serie de îmbunătățiri în ceea ce privește armonizarea ratelor de finanțare naționale și a normelor de finanțare. Prin urmare, Comisia este de acord pe deplin cu această recomandare.
4.4.Management și operațiuni
Durata de până la încheierea contractelor — și diferențele privind durata de până la încheierea contractelor existente între țările participante — au fost luate în considerare în evaluarea intermediară, fiind analizate, de asemenea, de grupul Makarow.
Durata de până la încheierea contractelor este determinată la două niveluri. În primul rând, evaluarea centralizată este realizată și coordonată de Secretariatul EUREKA. În al doilea rând, alocarea finanțării și negocierile contractuale au loc la nivel național. Atât evaluarea intermediară, cât și grupul Makarow au constatat că evaluarea centralizată este de o calitate destul de bună, funcționând fără probleme.
Cu toate acestea, grupul Makarow recomandă o serie de măsuri concrete la ambele niveluri, pentru reducerea duratei de până la încheierea contractelor (a se vedea recomandările nr. 14, 15 și 16 de mai sus). Comisia este de acord cu aceste recomandări, dar pare evident faptul că diferențele uriașe existente la nivel național constituie principala problemă. Comisia consideră că grupul la nivel înalt EUREKA și secretariatul, precum și organismele naționale de finanțare ar trebui să acorde prioritate reducerii acestor diferențe.
De asemenea, grupul Makarow recomandă Comisiei să ia în considerare posibilitatea de a nu acorda finanțare proiectelor Eurostars pentru care nu au fost semnate toate acordurile de grant în termen de un an de la termenul-limită de depunere (recomandarea nr. 17 de mai sus).
Documentul de la Budapesta a prevăzut că, pentru Eurostars-2, organismele naționale de finanțare „vor viza stabilirea unei durate de încheiere a contractelor de maxim 7 luni de la data-limită”. Decizia Eurostars-2 din 2014 a stabilit un obiectiv de creștere a eficienței fondurilor publice „prin alinierea, armonizarea și sincronizarea mecanismelor naționale de finanțare ale statelor participante” (articolul 3). De asemenea, decizia prevede în mod clar că contribuția financiară a Uniunii este condiționată de demonstrarea instituirii programului Eurostars-2 de către statele participante în conformitate cu obiectivele prevăzute la articolul 3. Aceleași dispoziții vor fi incluse, de asemenea, în acordurile bilaterale încheiate între Secretariatul EUREKA și organismele naționale de finanțare. Acordurile respective „includ regulile care reglementează transferul contribuției Uniunii și obiectivele operaționale minime, precum și etapele intermediare de referință la nivel național pentru aprofundarea integrării și îmbunătățirea sincronizării programelor naționale, inclusiv reducerea duratei procedurii de acordare a granturilor în conformitate cu Regulamentul (UE, Euratom) nr. 966/2012 și cu Regulamentul (UE) nr. 1290/2013” (anexa I, punctul 11). Programul-cadru Orizont 2020 conține, de asemenea, reguli clare în ceea ce privește termenul de acordare a granturilor: candidații trebuie să fie informați cu privire la rezultatul evaluării științifice a cererilor lor în termen de cinci luni, acordurile de grant urmând a fi semnate sau deciziile de grant notificate în termen de trei luni de la data informării solicitanților admiși 19 . Prin urmare, Comisia sprijină pe deplin recomandarea nr. 17 a grupului Makarow și invită statele participante să își respecte angajamentul de a reduce durata până la încheierea contractelor.
De asemenea, grupul Makarow a făcut mai multe recomandări cu privire la baza de date a Secretariatului EUREKA, inclusiv cu privire la modul în care datele sunt colectate și introduse în baza de date (a se vedea recomandările nr. 19-24 de mai sus).
Comisia este de acord că procesul de depunere a cererilor și baza de date a Secretariatului EUREKA ar trebui îmbunătățite. Formularele care trebuie completate de către solicitanți trebuie să fie cât se poate de logice și ușor de înțeles. Trebuie efectuate verificări logice pentru câmpurile care necesită completare aritmetică, pentru a reduce probabilitatea introducerii unor valori greșite. Ar trebui adoptată o abordare uniformă în ceea ce privește terminologia, atât în formulare, cât și în orientările pentru utilizatori. Clasificarea domeniului tehnologic ar trebui, de asemenea, să respecte nomenclatorul statistic al activităților economice din Uniunea Europeană (NACE Rev.2), pentru a oferi o bază comună în vederea evaluării comparative a diferitelor sisteme de finanțare ale UE.
4.5.Rolul universităților și al organizațiilor publice de cercetare
Grupul Makarow recomandă ca finanțarea universităților și a organizațiilor publice de cercetare să fie armonizată, astfel încât acestea să participe în calitate de parteneri și nu doar în calitate de subcontractanți (a se vedea recomandarea nr. 27).
Comisia înțelege această recomandare în sensul că un proiect sau un consorțiu ar putea, de exemplu, să cuprindă un IMM dintr-o țară, o universitate dintr-o a doua țară și un organism de cercetare publică dintr-o a treia țară. Comisia consideră că acest fapt ar conduce, probabil, la creșterea rolului pe care universitățile și organizațiile publice de cercetare îl joacă în proiectele Eurostars și că o parte mai mare din buget ar fi alocată acestor instituții.
Decizia Eurostars prevede că, în cadrul programului comun Eurostars, principalele activități constau în activități de C&D desfășurate de un IMM sau de mai multe IMM-uri care desfășoară activități de C&D. Cu toate că universitățile, organizațiile publice de cercetare și întreprinderile mari pot participa și ele la program, este clar faptul că grupul țintă al programului Eurostars sunt IMM-urile care desfășoară activități de C&D.
În același timp, Orizont 2020 alocă o finanțare substanțială colaborărilor intra-europene în domeniul cercetării între actori care fac parte din „triunghiul cunoașterii” format din cercetare, mediul de faceri și învățământul superior, prin acțiunile Marie Skłodowska-Curie și prin Institutul European de Inovare și Tehnologie.
Prin urmare, Comisia nu sprijină această recomandare.
5.Concluzie
Programul comun Eurostars a obținut rezultate notabile în ceea ce privește accelerarea creșterii și a rezultatelor inovatoare ale IMM-urilor care desfășoară activități de C&D. Evaluarea finală demonstrează că programul Eurostars este necesar și că acesta este accesibil pentru grupul său țintă.
Cu toate acestea, Comisia este de acord cu grupul Makarow asupra faptului că cea mai importantă provocare pentru programul Eurostars este sincronizarea finanțării și armonizarea normelor de finanțare. Prin urmare, cu toate că s-au înregistrat unele progrese, este esențial pentru eficacitatea pe termen lung a programului ca grupul la nivel înalt EUREKA și secretariatul, precum și organismele naționale de finanțare să depună eforturi sporite pentru a accelera sincronizarea și armonizarea în cadrul programului Eurostars.
Decizia nr. 553/2014/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 15 mai 2014 privind participarea Uniunii la un program de cercetare și dezvoltare derulat în comun de mai multe state membre pentru a sprijini întreprinderile mici și mijlocii care desfășoară activități de cercetare și dezvoltare (JO L 169, 7.6.2014, p 1-13):
http://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/PDF/?uri=CELEX:32014D0553&from=RO .