52012PC0449

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ŞI AL CONSILIULUI privind alocarea contingentelor tarifare aplicabile exporturilor de lemn din Federația Rusă către Uniunea Europeană /* COM/2012/0449 final - 2012/0217 (COD) */


EXPUNERE DE MOTIVE

În contextul procesului de aderare la Organizația Mondială a Comerțului (OMC), Federația Rusă s-a angajat să reducă nivelurile taxelor la export pe care le aplică în prezent pentru produsele din lemn brut. Pentru anumite tipuri de lemn, în special anumite specii de lemn de conifere (și anume, molid și pin), Rusia a fost de acord să deschidă contingente tarifare pentru exportul acestor produse și să aloce Uniunii Europene un subcontingent specific. Nivelurile taxelor la export în cadrul contingentelor tarifare vor fi aplicate la un nivel redus în mod semnificativ (și anume 13% pentru molid și 15% pentru pin, în locul unei taxe la export actuale realizate în afara contingentului (neconsolidată) de 25%, dar nu mai mică de 15 EUR/m³). Aceste angajamente specifice ale Federației Ruse au fost incluse în lista de concesii a OMC, ca anexă la partea V din listă.

Un acord bilateral sub forma unui schimb de scrisori (denumit în continuare „acordul”) instituie dispoziții generale privind punerea în aplicare a subcontingentului tarifar alocat UE. Acordul prevede, în special, că UE gestionează cantitățile din subcontingentul tarifar al UE și că Federația Rusă emite licențe de export pe baza documentelor de import relevante emise de UE.

De asemenea, acordul prevede că UE și Federația Rusă elaborează modalități tehnice mai detaliate pentru gestionarea contingentelor tarifare până la intrarea în vigoare a acordului. Aceste modalități tehnice figurează într-un protocol negociat de UE și guvernul Federației Ruse (denumit în continuare „protocolul”). Protocolul stabilește normele privind administrarea contingentelor tarifare la export și a exporturilor din cadrul acestor contingente, inclusiv dispozițiile privind cooperarea dintre autoritățile competente din Uniunea Europeană și guvernul Federației Ruse necesare pentru a asigura funcționarea adecvată a sistemului.

Interesul puternic al UE pentru contingentele tarifare se datorează faptului că acestea oferă avantaje semnificative pentru exporturile de lemn din Rusia, taxele aplicabile în cadrul contingentului fiind mult mai reduse în raport cu taxele aplicabile în afara contingentului (neconsolidate). În special, industriile forestiere din UE și utilizatorii din aval, cum ar fi industriile hârtiei, construcțiilor și mobilei au avut de suferit de pe urma majorării consecutive a taxelor la exportul de lemn aplicate de Federația Rusă începând cu 2007. Operatorii economici din UE doresc la momentul actual să aibă acces la aceste materii prime în condiții semnificativ mai bune; de fapt, contingentele tarifare au fost stabilite în interesul acestora.

Pentru a garanta funcționarea eficace a sistemului de administrare prevăzut în acord și în protocol începând cu momentul aderării Federației Ruse la OMC, atât acordul, cât și protocolul vor fi aplicate cu titlu provizoriu începând cu data respectivei aderări. Articolul 3 din Decizia Consiliului 2012/105/UE din 14 decembrie 2011 privind semnarea, în numele Uniunii Europene, și aplicarea provizorie a acordului și a protocolului, confirmă aplicarea provizorie atât a acordului, cât și a protocolului până la finalizarea procedurilor pentru încheierea acordului.

Comisia ar trebui să fie împuternicită să adopte dispozițiile necesare pentru gestionarea cantităților din contingentul tarifar alocate exporturilor în UE prin intermediul unui act de punere în aplicare. Articolul 4 din Decizia Consiliului 2012/105/UE din 14 decembrie 2011 privind semnarea, în numele Uniunii Europene, și aplicarea provizorie a acordului și a protocolului, a autorizat Comisia să adopte norme detaliate referitoare la metoda de alocare a autorizațiilor de contingent în conformitate cu articolul 5 alineatul (2) din protocol și orice alte dispoziții necesare pentru gestionarea de către Uniunea Europeană a contingentelor tarifare alocate exporturilor către Uniunea Europeană. Pe această bază, Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 498/2012 al Comisiei din 12 iunie 2012 a stabilit normele de punere în aplicare provizorii necesare, cu scopul de a permite Uniunii să gestioneze în mod operațional subcontigentele tarifare în momentul aderării Federației Ruse la OMC. Cu toate acestea, Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 498/2012 al Comisiei încetează să se mai aplice de la data la care protocolul încetează să fie aplicat cu titlu provizoriu (a se vedea articolul 20 alineatul (2) din Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 498/2012). Comisia ar trebui, prin urmare, să fie împuternicită, prin intermediul unui regulament al Parlamentului European și al Consiliului adoptat în conformitate cu procedura legislativă ordinară, să adopte dispozițiile de punere în aplicare definitive necesare.

În scopul de a permite o bună gestionare operațională de către UE a subcontingentelor până la data aderării Federației Ruse la OMC, capitolul 7 din Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 498/2012 al Comisiei a stabilit dispoziții referitoare la anumite măsuri pregătitoare care trebuie luate imediat după intrarea în vigoare a regulamentului de punere în aplicare provizoriu. Aceste măsuri pregătitoare sunt necesare pentru calcularea sumelor maxime la import (așa-numitele „plafoane”) pentru societățile care pot solicita statutul de importator „tradițional” în primele trei perioade contingentare de aplicare a acordului și a protocolului [a se vedea articolul 5 alineatul (4) din protocol].

Efectele juridice ale măsurilor pregătitoare luate în conformitate cu Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 498/2012 al Comisiei ar trebui, prin urmare, să fie menținute în noul regulament de punere în aplicare care urmează să fie adoptat de Comisie pentru a asigura certitudinea și continuitatea juridice pentru operatorii economici.

2012/0217 (COD)

Propunere de

REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ŞI AL CONSILIULUI

privind alocarea contingentelor tarifare aplicabile exporturilor de lemn din Federația Rusă către Uniunea Europeană

PARLAMENTUL EUROPEAN ŞI CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 207,

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

după transmiterea proiectului de act legislativ către parlamentele naționale,

hotărând în conformitate cu procedura legislativă ordinară[1],

întrucât:

(1)       Având în vedere importanța economică, pentru Uniunea Europeană, a importurilor de lemn brut și importanța pe care o are, pentru Uniune, Federația Rusă în calitate de furnizor de lemn brut, Comisia a negociat cu Federația Rusă angajamente conform cărora aceasta din urmă va reduce sau va elimina taxele la export pe care le aplică în prezent pentru lemnul brut.

(2)       Aceste angajamente, care vor deveni parte din lista de concesii a Federației Ruse în cadrul Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) din momentul aderării sale la OMC, includ contingente tarifare pentru exportul anumitor tipuri specificate de lemn de conifere, din care o parte a fost alocată exporturilor în Uniune.

(3)       În contextul negocierilor privind aderarea Federației Ruse la OMC, Comisia a negociat, în numele Uniunii, cu Federația Rusă un acord sub forma unui schimb de scrisori cu privire la administrarea contingentelor tarifare care se aplică exporturilor de anumite tipuri de lemn de conifere din Federația Rusă în Uniunea Europeană[2] (denumit în continuare „acordul ”).

(4)       În conformitate cu prevederile acordului, UE și Federația Rusă au negociat, de asemenea, modalitățile tehnice detaliate de administrare a contingentelor tarifare, care sunt prevăzute într-un acord sub forma unui protocol negociat între UE și Guvernul Federației Ruse[3] (denumit în continuare „protocolul”).

(5)       La 14 decembrie 2011, Consiliul a adoptat Decizia 2012/105/UE[4] de autorizare a semnării acordului și a protocolului și a aplicării provizorii a acestora de la data aderării Federației Ruse la OMC. Acordul și protocolul au fost semnate la data de 16 decembrie 2011.

(6)       În conformitate cu dispozițiile acordului, Uniunea gestionează subcontingentele care îi sunt alocate prin intermediul procedurilor sale interne. Decizia 2012/105/UE prevede că Comisia adoptă norme detaliate referitoare la metoda de alocare a autorizațiilor de contingent în conformitate cu protocolul și orice alte dispoziții necesare pentru gestionarea de către Uniunea a contingentelor tarifare alocate exporturilor către Uniune. Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 498/2012 al Comisiei din 12 iunie 2012 privind alocarea contingentelor tarifare aplicabile exporturilor de lemn din Federația Rusă către Uniunea Europeană[5] a stabilit normele de punere în aplicare provizorii necesare, cu scopul de a permite Uniunii să gestioneze în mod operațional subcontigentele tarifare în momentul aderării Federației Ruse la OMC. Regulamentul respectiv va înceta să se aplice în momentul în care acordul și protocolul vor fi încheiate și vor intra în vigoare.

(7)       În vederea asigurării unor condiții uniforme pentru punerea în aplicare a acordului și a protocolului după intrarea lor în vigoare, ar trebui conferite competențe de executare Comisiei. Competențele menționate trebuie exercitate în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 182/2011 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 februarie 2011 de stabilire a normelor și principiilor generale privind mecanismele de control de către statele membre al exercitării competențelor de executare de către Comisie[6].

(8)       Procedura de examinare trebuie utilizată pentru adoptarea actelor de punere în aplicare care stabilesc normele privind metoda de alocare a autorizațiilor de contingent și orice alte dispoziții necesare pentru gestionarea de către Uniune a contingentelor tarifare alocate exporturilor către Uniune în punerea în aplicare a acordului și a protocolului, având în vedere că aceste acte se referă la politica comercială comună și, prin urmare, intră sub incidența articolului 2 alineatul (2) litera (b) punctul (iv) din Regulamentul (UE) nr. 182/2011.

(9)       Pentru a se asigura certitudinea și continuitatea juridice pentru operatorii economici, efectele juridice ale măsurile pregătitoare luate deja în conformitate cu Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 498/2012 ar trebui menținute de către noile acte de punere în aplicare care urmează să fie adoptate în temeiul prezentului regulament, ca și cum aceste măsuri pregătitoare ar fi fost adoptate în conformitate cu dispoziția corespunzătoare acestor noi acte de punere în aplicare.

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

1.           În cadrul punerii în aplicare a Acordului între Uniunea Europeană și Federația Rusă în ceea ce privește administrarea contingentelor tarifare care se aplică exporturilor de lemn din Federația Rusă în Uniunea Europeană și a Protocolului privind modalitățile tehnice în temeiul acordului respectiv, Comisia adoptă norme detaliate referitoare la metoda de alocare a autorizațiilor de contingent în conformitate cu articolul 5 alineatul (2) din protocol, și orice alte dispoziții necesare pentru gestionarea de către Uniunea a contingentelor tarifare alocate exporturilor către Uniune. Aceste acte de punere în aplicare se adoptă în conformitate cu procedura de examinare menționată la articolul 2.

2.           Actele de punere în aplicare menționate la alineatul (1) garantează menținerea efectelor juridice ale măsurile pregătitoare adoptate în conformitate cu Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 498/2012.

Articolul 2

Comisia este asistată de Comitetul lemnului instituit prin articolul 5 din Directiva 2012/105/UE. Comitetul reprezintă un comitet în sensul definiției din Regulamentul (UE) nr. 182/2011. Comitetul lemnului poate examina orice problemă referitoare la aplicarea acordului și a protocolului ridicată de Comisie sau la cererea unui stat membru.

Atunci când se face trimitere la prezentul articol, se aplică articolul 5 din Regulamentul (UE) nr. 182/2011.

Articolul 3

Prezentul regulament intră în vigoare la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles,

Pentru Parlamentul European,                     Pentru Consiliu,

Președintele                                                  Președintele

[1]               Poziția Parlamentului European din [XXX] și Decizia Consiliului din [XXX].

[2]               JO L 57, 29.2.2012, p. 3.

[3]               JO L 57, 29.2.2012, p. 5.

[4]               JO L 57, 29.2.2012, p. 1.

[5]               JO L 152, 13.6.2012, p. 28.

[6]               JO L 55, 28.2.2011, p. 13.