52011PC0910

Propunere de REGULAMENT AL CONSILIULUI de extindere la statele membre neparticipante a aplicării Regulamentului (UE) nr. …./2012 de instituire a unui program de schimb, asistență și formare profesională pentru protecția monedei euro împotriva contrafacerii (programul „Pericles 2020”) /* COM/2011/0910 final - 2011/0446 (APP) */


EXPUNERE DE MOTIVE

1. CONTEXTUL PROPUNERII

Prezenta propunere are ca scop extinderea domeniului de aplicare a programului „Pericles” la statele membre ale Uniunii Europene care nu utilizează încă euro ca monedă unică.

Programul „Pericles” este un program de schimb, asistență și formare profesională pentru protecția monedei euro împotriva contrafacerii. Programul a fost instituit prin Decizia 2001/923/CE a Consiliului din 17 decembrie 2001, iar efectele acestuia au fost extinse la statele membre ale UE care nu au adoptat euro ca monedă națională prin Decizia 2001/924/CE a Consiliului din 17 decembrie 2001. Aceste acte de bază au făcut obiectul unor modificări ulterioare, prin deciziile 2006/75/CE, 2006/76/CE, 2006/849/CE și 2006/850/CE ale Consiliului, care au prelungit durata programului până la 31 decembrie 2013.

2. ELEMENTELE JURIDICE ALE PROPUNERII

Aplicarea programului „Pericles” se va extinde la statele membre care nu au adoptat moneda euro ca monedă unică, printr-o propunere de regulament paralel, în temeiul articolului 352 din TFUE.

Temeiul juridic al programului „Pericles” este articolul 133 din TFUE în care, pentru a răspunde preocupărilor referitoare la protejarea monedei euro, tratatul prevede măsurile necesare pentru utilizarea euro ca monedă unică; acest temei juridic se aplică doar statelor membre care au adoptat euro ca monedă unică.

3. IMPLICAȚII BUGETARE

Fișa financiară legislativă anexată prezentei propuneri de regulament stabilește implicațiile bugetare și resursele umane și administrative necesare. Această fișă financiară privind implicațiile bugetare este identică – cu excepția temeiului juridic – cu fișa financiară din cadrul propunerii de regulament (UE) nr. …./2012 al Parlamentului European și al Consiliului de instituire a unui program de schimb, asistență și formare profesională pentru protecția monedei euro împotriva contrafacerii (programul „Pericles 2020”).

2011/0446 (APP)

Propunere de

REGULAMENT AL CONSILIULUI

de extindere la statele membre neparticipante a aplicării Regulamentului (UE) nr. …./2012 de instituire a unui program de schimb, asistență și formare profesională pentru protecția monedei euro împotriva contrafacerii (programul „Pericles 2020”)

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 352,

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

după transmiterea proiectului de act legislativ către parlamentele naționale,

după obținerea aprobării Parlamentului European[1],

hotărând în conformitate cu o procedură legislativă specială,

întrucât:

(1) La adoptarea Regulamentului (UE) nr. …./2012[2], Parlamentul European și Consiliul au prevăzut că acesta este aplicabil în statele membre în conformitate cu tratatele. Articolul 139 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene prevede că măsurile care reglementează utilizarea monedei euro la care se face referire în articolul 133 nu se aplică statelor membre care fac obiectul unei derogări.

(2) Cu toate acestea, schimbul de informații și de personal, precum și măsurile de asistență și de formare puse în aplicare în temeiul programului Pericles ar trebui să fie uniforme în întreaga Uniune și, prin urmare, ar trebui luate măsurile necesare pentru a se garanta același nivel de protecție a monedei euro în statele membre în care euro nu este moneda națională,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Aplicarea Regulamentului (UE) nr. …./2012 se extinde la statele membre, altele decât statele membre participante, astfel cum sunt definite la articolul 1 litera (a) din Regulamentul (CE) nr. 974/1998 al Consiliului[3].

Autoritățile competente din statele membre respective vor fi considerate ca fiind eligibile pentru finanțare în conformitate cu articolul 5 din Regulamentul (UE) nr. …./2012 de instituire a programului „Pericles 2020”.

Articolul 2

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Acesta se aplică de la 1 ianuarie 2014.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles,

                                                                       Pentru Consiliu

                                                                       Președintele

FIȘĂ FINANCIARĂ LEGISLATIVĂ

1.           CADRUL PROPUNERII /INIȚIATIVEI

              1.1.    Denumirea propunerii/inițiativei

              1.2.    Domeniul (domeniile) de politică în cauză în structura ABM/ABB

              1.3.    Tipul propunerii/inițiativei

              1.4.    Obiectiv(e)

              1.5.    Motivul (motivele) propunerii/inițiativei

              1.6.    Durata acțiunii și impactul financiar al acesteia

              1.7.    Modul (modurile) de gestionare preconizat(e)

2.           MĂSURI DE GESTIONARE

              2.1.    Dispoziții în materie de monitorizare și raportare

              2.2.    Sistemul de gestiune și control

              2.3.    Măsuri de prevenire a fraudelor și a neregulilor

3.           IMPACTUL FINANCIAR ESTIMAT AL PROPUNERII/INIȚIATIVEI

              3.1.    Rubrica (rubricile) din cadrul financiar multianual și linia bugetară (liniile bugetare) afectată (afectate)

              3.2.    Impactul estimat asupra cheltuielilor

              3.2.1. Sinteza impactului estimat asupra cheltuielilor

              3.2.2. Impactul estimat asupra creditelor operaționale

              3.2.3. Impactul estimat asupra creditelor cu caracter administrativ

              3.2.4. Compatibilitatea cu cadrul financiar multianual actual

              3.2.5. Participarea terților la finanțare

              3.3.    Impactul estimat asupra veniturilor

FIȘĂ FINANCIARĂ LEGISLATIVĂ

1. CADRUL PROPUNERII /INIȚIATIVEI

Regulamentul Consiliului de extindere asupra statelor membre neparticipante a aplicării Regulamentului (UE) nr. …./2012 de instituire a unui program de schimb, asistență și formare profesională pentru protecția monedei euro împotriva contrafacerii (programul „Pericles 2020”)

1.1. Denumirea propunerii/inițiativei

Propunere de regulament al Consiliului de extindere asupra statelor membre neparticipante a aplicării Regulamentului (UE) nr. …./2012 de instituire a unui program de schimb, asistență și formare profesională pentru protecția monedei euro împotriva contrafacerii (programul „Pericles 2020”)

1.2. Domeniul (domeniile) de politică în cauză în structura ABM/ABB[4]

Domeniu de politică: 24 – Lupta împotriva fraudelor

1.3. Tipul propunerii/inițiativei

¨ Propunere/inițiativă care se referă la o acțiune nouă

¨ Propunere/inițiativă care se referă la o acțiune nouă ca urmare a unui proiect-pilot/a unei acțiuni pregătitoare[5]

X Propunere/inițiativă care se referă la prelungirea unei acțiuni existente

¨ Propunere/inițiativă care se referă la o acțiune reorientată către o acțiune nouă

1.4. Obiective 1.4.1. Obiectiv(e) strategic(e) multianual(e) al(e) Comisiei vizat(e) de propunere/inițiativă

Prezenta propunere face parte din pachetul Comisiei referitor la următorul cadru financiar multianual (Cofinanțarea programelor UE în contextul cadrului financiar multianual 2014-2020).

Obiectivul general al programului este sprijinirea și completarea măsurilor întreprinse de statele membre în vederea protejării bancnotelor și a monedelor euro împotriva contrafacerii și a fraudelor asociate, în acest fel, oferind asistență autorităților naționale și europene competente în eforturile acestora de a dezvolta o cooperare strânsă și periodică între ele și cu Comisia Europeană, incluzând, de asemenea, țările terțe și organizațiile internaționale.

1.4.2. Obiectiv(e) specific(e) și activitatea (activitățile) ABM/ABB în cauză [activitatea ABM/ABB numărul 240202]

Obiectivele pe termen scurt ale programului includ:

(1) creșterea conștientizării în ceea ce privește dimensiunea europeană și internațională a monedei euro; extinderea cunoștințelor generale legate de protecția monedei euro;

(2) sprijinirea prevenirii și contribuția la reprimarea contrafacerii monedei euro și a fraudelor asociate prin formare profesională și asistență specializată în aceste domenii;

(3) promovarea convergenței activităților de formare profesională de înalt nivel a formatorilor, luând în considerare strategiile operaționale naționale;

(4) încurajarea unei cooperări mai strânse între structurile și personalul în cauză, dezvoltarea unei încrederi reciproce și schimbul de informații, în ceea ce privește, printre altele, metodele de acțiune, experiențele și practicile de lucru;

(5) sprijinirea dezvoltării unei protecții juridice și judiciare specifice a monedei euro;

(6) creșterea nivelului de protecție a monedei euro în țările evaluate ca fiind expuse riscului, prin sprijinirea achiziției de echipamente specifice.

1.4.3. Rezultatul (rezultatele) și impactul preconizate

A se preciza efectele pe care propunerea/inițiativa ar trebui să le aibă asupra beneficiarilor vizați/grupurilor vizate.

Beneficiarii vizați de propunere sunt exclusiv autoritățile din statele membre, competente în domeniul protejării monedei euro. Grupurile-țintă pentru realizarea programului sunt toți membrii personalului din sectorul public și privat legat de protejarea monedei euro.

Efectele cuprind:

(1) un impact pozitiv asupra acțiunilor naționale și transfrontaliere de prevenire și reprimare a contrafacerii și a fraudelor legate de moneda euro;

(2) posibilitatea ca autoritățile competente din statele membre să obțină sprijin în eforturile lor de a atinge și menține un nivel ridicat și echivalent de protecție a bancnotelor și a monedelor euro;

(3) posibilitatea ca personalul competent să beneficieze de o diseminare corespunzătoare a cunoștințelor generale și specifice și dezvoltarea cooperării și a unor rețele dedicate pentru protecția bancnotelor și a monedelor euro;

(4) asistența acordată statelor membre și țărilor terțe în aducerea cadrului lor instituțional și juridic la un standard ridicat armonizat pentru protecția împotriva contrafacerii de monedă și a fraudelor asociate.

1.4.4. Indicatori de rezultat și de impact

A se preciza indicatorii care permit monitorizarea punerii în aplicare a propunerii/inițiativei.

Principalii indicatori de monitorizare a punerii în aplicare a obiectivului specific:

– cantitatea de bancnote și monede euro contrafăcute;

– numărul de ateliere de contrafacere desființate;

– numărul persoanelor arestate; și

– sancțiunile impuse.

Programele de lucru vor menționa obiectivele specifice și elementele esențiale pentru implementarea programului.

1.5. Motivul (motivele) propunerii/inițiativei

Aplicarea programului „Pericles” se va extinde la statele membre care nu au adoptat moneda euro ca monedă unică, printr-o propunere de regulament paralel, în temeiul articolului 352 din TFUE.

Temeiul juridic al programului „Pericles” este articolul 133 din TFUE în care, pentru a răspunde preocupărilor referitoare la protejarea monedei euro, tratatul prevede măsurile necesare pentru utilizarea euro ca monedă unică; acest temei juridic se aplică doar statelor membre care au adoptat euro ca monedă unică.

1.5.1. Cerința(cerințele) de îndeplinit pe termen scurt sau lung

Ținând seama de experiența anterioară și de rezultatele punerii în aplicare a programului „Pericles”, programul „Pericles 2020” abordează mai multe probleme pentru protejarea monedei euro împotriva contrafacerii:

– apar noi amenințări, întrucât bancnotele și monedele euro continuă să prezinte interes pentru grupurile infracționale într-un număr tot mai mare de țări terțe. Programul „Pericles 2020” ar trebui să aibă posibilitatea de a oferi sprijin corespunzător autorităților din aceste țări pentru rezolvarea situației;

– introducerea unor serii noi de bancnote euro în anii următori este susceptibilă să crească cererea de sensibilizare, precum și de formare specializată;

– noi țări vor adera la UE și, posibil, la zona euro, ceea ce va spori nevoile de formare;

– cererea de sprijin în cadrul programului „Pericles” ar trebui examinată și în contextul austerității și al diminuării resurselor în statele membre.

1.5.2. Valoarea adăugată a implicării UE

Se preconizează că programul „Pericles 2020” va contribui la menținerea și la creșterea și mai mult a nivelului de protecție a monedei euro prin acțiuni de sensibilizare și prin formarea specializată a personalului competent; astfel, schimburile de personal promovează într-o mai mare măsură cooperarea și relaționarea în rândul serviciilor competente ale statelor membre și cu țările terțe; asigură asistență tehnică autorităților implicate în protecția monedei euro.

Se preconizează că aceste acțiuni vor spori eficacitatea acțiunilor de prevenire și combatere a contrafacerii monedei euro și a fraudelor asociate.

1.5.3. Învățăminte desprinse din experiențele anterioare similare

Programul „Pericles” a fost evaluat în două rânduri, în 2004 și în 2011. Evaluările au arătat că programul și-a atins obiectivele și toți beneficiarii s-au exprimat în favoarea continuării programului.

De asemenea, evaluările au evidențiat domeniile în care programul ar trebui îmbunătățit, respectiv necesitatea de a se simplifica procedurile, de a se raționaliza utilizarea grantului și de a se intensifica posibilitățile de sprijinire a autorităților din țările terțe în efortul acestora de a proteja moneda unică europeană.

1.5.4. Coerența și posibila sinergie cu alte instrumente relevante

Evaluarea impactului a arătat că programul „Pericles” este singurul program UE dedicat în mod special protejării monedei euro împotriva contrafacerii. Programul „Pericles” ar trebui să sprijine în continuare, pentru perioada vizată (2014-2020), un set de activități complementare activităților incluse în alte programe. În acest sens, se va organiza în continuare dialogul la nivel național și la nivelul UE, astfel încât să se evite posibile suprapuneri și să se asigure coerența generală.

1.6. Durata acțiunii și impactul financiar al acesteia

X Propunere/inițiativă pe durată determinată (7 ani: 2014-2020)

– X  Propunere/inițiativă în vigoare de la 1.1.2014 până la 31.12.2020

– X  Impact financiar din 2014 până în 2023 (din 2021 până în 2023 numai pentru creditele de plată)

¨ Propunere/inițiativă pe durată nedeterminată

– punere în aplicare cu o perioadă de demarare din AAAA până în AAAA,

– urmată de o perioadă de funcționare la capacitate maximă.

1.7. Modul (modurile) de gestionare preconizat(e)[6]

X Gestiune centralizată directă de către Comisie

¨ Gestiune centralizată indirectă, cu delegarea sarcinilor de execuție:

– ¨  agențiilor executive

– ¨  organismelor instituite de Comunități[7]

– ¨  organismelor publice naționale/organismelor cu misiune de serviciu public

– ¨  persoanelor cărora li se încredințează executarea unor acțiuni specifice în temeiul titlului V din Tratatul privind Uniunea Europeană, identificate în actul de bază relevant în sensul articolului 49 din Regulamentul financiar

¨ Gestiune partajată cu statele membre

¨ Gestiune descentralizată împreună cu țări terțe

¨ Gestiune în comun cu organizații internaționale (a se preciza)

Dacă se indică mai multe moduri de gestionare, se furnizează detalii suplimentare în secțiunea „Observații”.

Observații

Procedura de stabilire a cheltuielilor ce trebuie suportate de beneficiar și, respectiv, de Comisie a fost simplificată față de versiunile anterioare ale programului.

2. MĂSURI DE GESTIONARE 2.1. Dispoziții în materie de monitorizare și raportare

A se preciza frecvența și condițiile aferente acestor dispoziții.

A se vedea articolul 12 din propunere, conform căruia:

- informații anuale privind rezultatele, inclusiv consecvența și complementaritatea cu alte programe UE, sunt furnizate Parlamentului European și Consiliului;

- este prevăzută o evaluare independentă a punerii în aplicare a obiectivelor programului (cel târziu la data de 31 decembrie 2017);

- în plus, se va întocmi un raport final adresat autorității bugetare privind îndeplinirea obiectivelor programului până la sfârșitul anului 2021.

2.2. Sistemul de gestiune și control 2.2.1. Riscul (riscurile) identificat(e)

Nivelul de risc este considerat scăzut pentru acordurile de grant, deoarece în 90 % dintre cazuri beneficiarii sunt administrațiile publice sau serviciile de aplicare a legii din statele membre.

Pentru contractele atribuite pe baza procedurii de achiziții publice, riscurile sunt reduse, deoarece o parte importantă din cheltuieli este acoperită financiar în mod legal printr-un contract-cadru încheiat pe o perioadă de un an cu posibilitate de prelungire de trei ori.

În conformitate cu cerințele Comisiei, în fiecare an se va efectua un exercițiu de evaluare a riscurilor.

- Un risc important identificat în dosarele de grant este interpretarea permisivă de către beneficiar a condițiilor de acordare a grantului în ceea ce privește eligibilitatea cheltuielilor ocazionate de punerea în aplicare a acțiunii.

- Cheltuielile declarate de beneficiar care nu intră sub incidența acordului de grant.

- Cheltuielile de personal care sunt insuficient fundamentate.

2.2.2. Metoda (metodele) de control preconizată(e)

Procedurile de control pentru ambele secțiuni ale programului (granturi și achiziții publice) sunt în conformitate cu Regulamentul financiar. Verificări ex-ante (angajamente și plăți) Alegerea de către Comisie/OLAF a unui plan de gestiune financiară are în vedere un model parțial descentralizat pentru care toate verificările ex-ante se realizează în cadrul Unității Buget centrale. Toate dosarele sunt verificate de cel puțin 3 agenți [directorul de dosare și agentul financiar de verificare (FVA) din cadrul unității bugetare și agentul operațional de verificare din cadrul unității responsabile pentru cheltuieli] înainte de a fi acceptate de ordonatorul de credite subdelegat (AOSD). Fiecare șef de unitate a fost subdelegat de directorul general, prin urmare, fiecare șef de unitate este responsabil pentru punerea în aplicare a părții sale din program.

- Controalele ex-ante sunt efectuate de FVA pentru fiecare tranzacție care necesită aprobare din partea AOSD. - Controalele sunt efectuate asupra variabilelor sensibile în urma rezultatelor evaluării riscurilor efectuată în contextul raportului privind calitatea contabilității (cum ar fi: LE și BA, conturile G/P, liniile bugetare, cuantumuri și calcule etc.). În toate dosarele de achiziții publice privind programul „Pericles”, un agent OLAF este prezent în ziua în care are loc acțiunea pentru a monitoriza utilizarea în bune condiții a fondurilor (de exemplu, conferințe și cursuri de formare). Granturi - Acordul de grant semnat de beneficiari stabilește condițiile aplicabile finanțării și activităților care vor beneficia de grant, inclusiv un capitol privind metodele de control. - În funcție de mai multe variabile (valoarea contractului, complexitatea dosarului), operatorul financiar și cel operațional al dosarului efectuează un control ex-post la fața locului. În cursul acestor controale, sunt evaluate calitatea și impactul financiar al realizării. Comisia/OLAF intenționează să efectueze aproximativ 10 controale la fața locului pe an. Achiziții publice - Se stabilesc în detaliu elementele caietului de sarcini, care constituie baza contractului respectiv. Se prevăd măsuri antifraudă în toate contractele încheiate între OLAF și partea externă. - OLAF efectuează controale cu privire la toate rezultatele obținute și monitorizează toate operațiunile și serviciile efectuate de contractantul nostru din contractul-cadru.

În plus, în conformitate cu articolul 13 din propunerea de regulament al Parlamentului European și al Consiliului de instituire a unui program de schimb, asistență și formare profesională pentru protecția monedei euro împotriva contrafacerii (programul „Pericles 2020”), sunt prevăzute măsuri la nivelul beneficiarilor (documentele justificative sunt puse la dispoziția Comisiei). Se pot efectua audituri pe parcursul contractului sau al acordului și în decurs de cinci ani de la ultima plată, astfel încât, acolo unde este cazul, Comisia să poată lua decizii de recuperare. Sunt stabilite drepturile de acces ale personalului Comisiei, precum și ale personalului extern autorizat, de aceleași drepturi beneficiind și Curtea de Conturi și OLAF.

Controalele stabilite permit OLAF să aibă o garanție suficientă în ceea ce privește calitatea și regularitatea cheltuielilor și să reducă riscul de neconformitate. Profunzimea evaluării atinge, în general, nivelul 3, iar, în unele cazuri, nivelul 4, în cazul în care a fost efectuat un control la fața locului[8]. Controalele susmenționate reduc practic riscurile potențiale la zero și acoperă beneficiarii în proporție de 100 %.

Cheltuielile ocazionate de punerea în aplicare a strategiei de control menționate anterior reprezintă 1,15 % din buget. Această estimare se bazează pe măsurile de control instituite deja pentru programul „Pericles II”.

Strategia privind controlul programului este considerată eficientă în ceea ce privește limitarea riscului de neconformitate și este proporțională cu riscul rezultat, având în vedere bugetul redus alocat.

2.3. Măsuri de prevenire a fraudelor și a neregulilor

A se preciza măsurile de prevenire și de protecție existente sau preconizate.

A se vedea articolul 13 alineatul (2) din propunere. Comisia desfășoară controale și inspecții la fața locului în cadrul acestui program în conformitate cu regulamentul (Euratom, CE) nr. 2185/96 al Consiliului și, după caz, OLAF derulează investigații în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1073/1999 al Parlamentului European și al Consiliului.

3. IMPACTUL FINANCIAR ESTIMAT AL PROPUNERII/INIȚIATIVEI 3.1. Rubrica (rubricile) din cadrul financiar multianual și linia (liniile) bugetară (bugetare) de cheltuieli afectată (afectate)

· Linii bugetare de cheltuieli existente

În ordinea rubricilor din cadrul financiar multianual și a liniilor bugetare.

Rubrica din cadrul financiar multianual || Linia bugetară || Tipul de cheltuieli || Contribuția

Număr [Descriere ………………………...……….] || Dif./ Nedif. ([9]) || Țări AELS[10] || Țări candidate[11] || Țări terțe || În sensul articolului 18 alineatul (1) litera (aa) din Regulamentul financiar

[1A] || 24.0202 Program european de schimb, asistență și formare profesională pentru protecția monedei euro împotriva contrafacerii || Dif. || DA || DA || NU || NU

3.2. Impactul estimat asupra cheltuielilor 3.2.1. Sinteza impactului estimat asupra cheltuielilor

milioane EUR (cu 3 zecimale)

Rubrica din cadrul financiar multianual: || Număr || 1A Creștere inteligentă și favorabilă incluziunii

DG: OLAF || || || Anul 2014[12] || Anul 2015 || Anul 2016 || Anul 2017 || Anul 2018 || Anul 2019 || Anul 2020 || Anii 2021-2023 || TOTAL

Ÿ Credite operaționale || || || || || || || || ||

24 02 02 || Angajamente || (1) || 1,0 || 1,1 || 1,1 || 1,1 || 1,1 || 1,1 || 1,2 || || 7,7

Plăți || (2) || 0,9 || 1 || 1 || 1 || 1 || 1 || 1 || 0,8 || 7,7

|| || || || || || || || || || ||

|| || || || || || || || || ||

Credite cu caracter administrativ finanțate din bugetul anumitor programe[13] || || || || || || || || ||

Numărul liniei bugetare || || (3) || || || || || || || || ||

TOTAL credite pentru DG OLAF || Angajamente || =1+1a +3 || 1,0 || 1,1 || 1,1 || 1,1 || 1,1 || 1,1 || 1,2 || || 7,7

Plăți || =2+2a +3 || 0,9 || 1 || 1 || 1 || 1 || 1 || 1 || 0,8 || 7,7

Ÿ TOTAL credite operaționale || Angajamente || (4) || 1,0 || 1,1 || 1,1 || 1,1 || 1,1 || 1,1 || 1,2 || || 7,7

Plăți || (5) || 0,9 || 1 || 1 || 1 || 1 || 1 || 1 || 0,8 || 7,7

Ÿ TOTAL credite cu caracter administrativ finanțate din bugetul anumitor programe || (6) || || || || || || || || ||

TOTAL credite în cadrul RUBRICII 1A din cadrul financiar multianual || Angajamente || =4+ 6 || 1,0 || 1,1 || 1,1 || 1,1 || 1,1 || 1,1 || 1,2 || || 7,7

Plăți || =5+ 6 || 0,9 || 1 || 1 || 1 || 1 || 1 || 1 || 0,8 || 7,7

În cazul în care propunerea/inițiativa afectează mai multe rubrici:

Ÿ TOTAL credite operaționale || Angajamente || (4) || || || || || || || || ||

Plăți || (5) || || || || || || || || ||

Ÿ TOTAL credite cu caracter administrativ finanțate din bugetul anumitor programe || (6) || || || || || || || || ||

TOTAL credite în cadrul RUBRICILOR 1-4 din cadrul financiar multianual (suma de referință) || Angajamente || =4+ 6 || 1,0 || 1,1 || 1,1 || 1,1 || 1,1 || 1,1 || 1,2 || || 7,7

Plăți || =5+ 6 || 0,9 || 1 || 1 || 1 || 1 || 1 || 1 || 0,8 || 7,7

Rubrica din cadrul financiar multianual: || 5 || „Cheltuieli administrative“

milioane EUR (cu 3 zecimale)

|| || || Anul 2014[14] || Anul 2015 || Anul 2016 || Anul 2017 || Anul 2018 || Anul 2019 || Anul 2020 || Anii 2021-2023 || TOTAL

DG: OLAF ||

Ÿ Resurse umane || 0,191 || 0,191 || 0,191 || 0,191 || 0,191 || 0,191 || 0,191 || 0 || 1,337

Ÿ Alte cheltuieli administrative || 0,015 || 0,015 || 0,015 || 0,015 || 0,015 || 0,015 || 0,015 || 0 || 0,105

TOTAL DG OLAF || Credite || || || || || || || || ||

TOTAL credite în cadrul RUBRICII 5 din cadrul financiar multianual || (Total angajamente = Total plăți) || 0,206 || 0,206 || 0,206 || 0,206 || 0,206 || 0,206 || 0,206 || 0 || 1,442

|| || || Anul 2014[15] || Anul 2015 || Anul 2016 || Anul 2017 || Anul 2018 || Anul 2019 || Anul 2020 || Anii 2021-2023 || TOTAL

TOTAL credite în cadrul RUBRICILOR 1 - 5 din cadrul financiar multianual || Angajamente || 1,206 || 1,306 || 1,306 || 1,306 || 1,306 || 1,306 || 1,406 || 0 || 9,142

Plăți || 1,106 || 1,206 || 1,206 || 1,206 || 1,206 || 1,206 || 1,206 || 0,800 || 9,142

3.2.2. Impactul estimat asupra creditelor operaționale

– ¨  Propunerea/inițiativa nu implică utilizarea de credite operaționale

– X  Propunerea/inițiativa implică utilizarea de credite operaționale, conform explicațiilor de mai jos:

milioane EUR (cu 3 zecimale)

Obiective și realizări ò || || || Anul 2014[16] || Anul 2015 || Anul 2016 || Anul 2017 || Anul 2018 || Anul 2019 || Anul 2020 || TOTAL

REALIZĂRI

Tipul realizării || Costul mediu al realizării || Număr de realizări || Costuri || Număr de realizări || Costuri || Număr de realizări || Costuri || Număr de realizări || Costuri || Număr de realizări || Costuri || Număr de realizări || Costuri || Număr de realizări || Costuri || Număr total de realizări || Costuri

OBIECTIVUL SPECIFIC NR. 1 || || || || || || || || || || || || ||

Menținerea nivelului general actual de formare profesională și asistență tehnică || || || || || || || || || || || || || || || || || ||

Acțiunea 1: Programul de granturi Pericles || || || 12 || 0,700 || 12 || 0,770 || 13 || 0,770 || 13 || 0,770 || 14 || 0,770 || 14 || 0,770 || 14 || 0,840 || 96 || 5,390

Realizarea 1 : Seminarii || || || 7 || || 6 || || 6 || || 6 || || 7 || || 6 || || 7 || || 45 ||

Realizarea 2 : Schimb de personal || || || 4 || || 6 || || 7 || || 7 || || 7 || || 8 || || 6 || || 45 ||

Realizarea 3 : Studii || || || 1 || || || || || || || || || || || || 1 || || 2 ||

Realizarea 4 : achiziționarea de echipamente || || || 1 || || 1 || || || || 1 || || 1 || || || || || || 4 ||

Acțiunea 2: Achiziții publice || || || || 0,30 || || 0,330 || || 0,330 || || 0,330 || || 0,330 || || 0,330 || || 0,360 || 27 || 2,310

Realizarea 1 : Seminarii || || || 4 || || 4 || || 4 || || 3 || || 3 || || 3 || || 3 || || 24 ||

Realizarea 2 : Schimb de personal || || || || || || || || || || || || || || || || || ||

Realizarea 3 : Studii || || || || || || || 1 || || || || || || 1 || || 1 || || 3 ||

|| || || || || || || || || || || || || || || || || ||

Subtotal pentru obiectivul specific nr. 1 || || 1,000 || || 1,100 || || 1,100 || || 1,100 || || 1,100 || || 1,100 || || 1,200 || 123 || 7,700

COST TOTAL || || 1,000 || || 1,100 || || 1,100 || || 1,100 || || 1,100 || || 1,100 || || 1,200 || 7,700

3.2.3. Impactul estimat asupra creditelor cu caracter administrativ 3.2.3.1. Sinteză

– ¨  Propunerea/inițiativa nu implică utilizarea de credite administrative

– X  Propunerea/inițiativa implică utilizarea de credite administrative, conform explicațiilor de mai jos:

milioane EUR (cu 3 zecimale)

|| Anul 2014[17] || Anul 2015 || Anul 2016 || Anul 2017 || Anul 2018 || Anul 2019 || Anul 2020 și urm. || TOTAL

RUBRICA 5 din cadrul financiar multianual || || || || || || || ||

Resurse umane || 0,191 || 0,191 || 0,191 || 0,191 || 0,191 || 0,191 || 0,191 || 1,337

Alte cheltuieli administrative || 0,015 || 0,015 || 0,015 || 0,015 || 0,015 || 0,015 || 0,015 || 0,105

Subtotal RUBRICA 5 din cadrul financiar multianual || || || || || || || ||

În afara RUBRICII 5[18] din cadrul financiar multianual || || || || || || || ||

Resurse umane || || || || || || || ||

Alte cheltuieli de natură administrativă || || || || || || || ||

Subtotal în afara RUBRICII 5 din cadrul financiar multianual || || || || || || || ||

TOTAL || 0,206 || 0,206 || 0,206 || 0,206 || 0,206 || 0,206 || 0,206 || 1,442

3.2.3.2.  Necesarul de resurse umane estimat

– ¨  Propunerea/inițiativa nu implică utilizarea de resurse umane

– X  Propunerea/inițiativa implică utilizarea de resurse umane, conform explicațiilor de mai jos:

Estimarea trebuie exprimată în unități echivalente normă întreagă.

|| Anul 2014[19] || Anul 2015 || Anul 2016 || Anul 2017 || Anul 2018 || Anul 2019 || Anul 2020 și urm.

Ÿ Posturi din schema de personal (posturi de funcționari și de agenți temporari) ||

24 01 06 - A3 01 01 (la sediu și în birourile de reprezentare ale Comisiei) || 1,5 || 1,5 || 1,5 || 1,5 || 1,5 || 1,5 || 1,5

XX 01 01 02 (în delegații) || || || || || || ||

XX 01 05 01 (cercetare indirectă) || || || || || || ||

10 01 05 01 (cercetare directă) || || || || || || ||

Ÿ Personal extern (în echivalent normă întreagă: ENI)[20] ||

24 01 02 01 (AC, INT, END din „pachetul global”) || || || || || || ||

XX 01 02 02 (AC, INT, JED, AL și END în delegații) || || || || || || ||

XX 01 04 yy[21] || - la sediu[22] || || || || || || ||

În delegații || || || || || || ||

 01 05 02 (AC; INT, END – cercetare indirectă) || || || || || || ||

10 01 05 02 (AC, INT, END – cercetare directă) || || || || || || ||

Alte linii bugetare (a se preciza) || || || || || || ||

TOTAL || 1,5 || 1,5 || 1,5 || 1,5 || 1,5 || 1,5 || 1,5

XX este domeniul de politică sau titlul din buget în cauză.

Necesarul de resurse umane va fi acoperit de efectivele de personal ale DG-ului în cauză alocate deja gestionării acțiunii și/sau realocate pe plan intern în cadrul DG-ului, completate, după caz, prin resurse suplimentare care ar putea fi alocate DG-ului care gestionează acțiunea în cadrul procedurii de alocare anuală și ținând seama de constrângerile bugetare.

Descrierea sarcinilor care trebuie efectuate:

Funcționari și agenți temporari || 1,5 funcționari (0,75 AD, 0,75 AST ) 1,5 x 127 000 =190 500

Personal extern ||

3.2.4. Compatibilitatea cu cadrul financiar multianual actual

– X  Propunerea/inițiativa este compatibilă cu cadrul financiar multianual existent

– ¨  Propunerea/inițiativa necesită o reprogramare a rubricii corespunzătoare din cadrul financiar multianual

A se explica reprogramarea necesară, precizându-se liniile bugetare în cauză și sumele aferente.

– ¨  Propunerea/inițiativa necesită recurgerea la instrumentul de flexibilitate sau la revizuirea cadrului financiar multianual[23].

A se explica necesitatea efectuării acestei acțiuni, precizând rubricile și liniile bugetare în cauză, precum și sumele aferente.

3.2.5. Participarea terților la finanțare

– X Propunerea nu prevede cofinanțare din partea terților

– Propunerea/inițiativa prevede cofinanțare, estimată în cele ce urmează:

Credite în milioane EUR (cu 3 zecimale)

|| Anul N || Anul N+1 || Anul N+2 || Anul N+3 || A se menționa numărul de ani necesar pentru a reflecta durata impactului (a se vedea punctul 1.6) || Total

A se preciza organismul care asigură cofinanțarea || || || || || || || ||

TOTAL credite cofinanțate || || || || || || || ||

3.3. Impactul estimat asupra veniturilor

– X  Propunerea/inițiativa nu are impact financiar asupra veniturilor

– ¨  Propunerea/inițiativa are următorul impact financiar:

– ¨         asupra resurselor proprii

– ¨         asupra veniturilor diverse

milioane EUR (cu 3 zecimale)

Linia bugetară pentru venituri: || Credite disponibile pentru exercițiul bugetar în curs || Impactul propunerii/inițiativei[24]

Anul N || Anul N+1 || Anul N+2 || Anul N+3 || A se introduce numărul de coloane necesar pentru a reflecta durata impactului (cf. punctul 1.6)

Articolul …... || || || || || || || ||

Pentru veniturile diverse alocate, a se preciza linia bugetară (liniile bugetare) de cheltuieli afectată (afectate).

.

A se preciza metoda de calcul a impactului asupra veniturilor.

.

ANEXĂ la FIȘA FINANCIARĂ LEGISLATIVĂ

Titlul propunerii/inițiativei:

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI privind programul „Pericles”, programul UE de schimb, asistență și formare profesională pentru protecția monedei euro împotriva contrafacerii

(1) NUMĂRUL și COSTURILE RESURSELOR UMANE CONSIDERATE NECESARE

(2) COSTURILE pentru ALTE CHELTUIELI cu CARACTER ADMINISTRATIV

(3) METODE utilizate pentru CALCULAREA COSTURILOR

Referitor la resursele umane

Referitor la alte cheltuieli cu caracter administrativ

Prezenta anexă va însoți fișa financiară legislativă în cursul consultării inter-servicii.

Tabelele incluse în prezenta anexă servesc la completarea tabelelor din fișa financiară legislativă.

Prezenta anexă este un document intern care se păstrează în cadrul serviciilor Comisiei.

(1) Numărul și costurile aferente resurselor umane considerate necesare

X       Propunerea/inițiativa implică utilizarea de resurse umane, conform explicațiilor de mai jos:

milioane EUR (cu 3 zecimale)

RUBRICA 5 din cadrul financiar multianual || Anul 2014 || Anul 2015 || Anul 2016 || Anul 2017 || Anul 2018 || Anul 2019 || Anul 2020 || TOTAL

ENI || Credite || ENI || Credite || ENI || Credite || ENI || Credite || ENI || Credite || ENI || Credite || ENI || Credite || ENI || Credite ||

Ÿ Posturi din schema de personal (posturi de funcționari și de agenți temporari) ||

24 01 06 – A3 01 01 (la sediu și în birourile de reprezentare ale Comisiei din statele membre) || AD || 0,75 || 0.0953 || 0,75 || 0.0953 || 0,75 || 0.0953 || 0,75 || 0.0953 || 0,75 || 0.0953 || 0,75 || 0.0953 || 0,75 || 0.0953 || 5.25 || 0.667 ||

AST || 0,75 || 0.0953 || 0,75 || 0.0953 || 0,75 || 0.0953 || 0,75 || 0.0953 || 0,75 || 0.0953 || 0,75 || 0.0953 || 0,75 || 0.0953 || 5.25 || 0,667 ||

XX 01 01 02 (în delegații) || AD || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. ||

AST || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. ||

Ÿ Personal extern[25] ||

24 01 06 00 (pachetul global) || AC || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. ||

INT || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. ||

AT || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. ||

END || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. ||

XX 01 02 02 (în delegații) || AC || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. ||

INT || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. ||

JED || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. ||

AL || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. ||

END || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. ||

Altă linie bugetară (a se preciza) || || || || || || || || || || || || || || || || || ||

Subtotal – RUBRICA 5 din cadrul financiar multianual || || 1,5 || 0,191 || 1,5 || 0,191 || 1,5 || 0,191 || 1,5 || 0,191 || 1,5 || 0,191 || 1,5 || 0,191 || 1,5 || 0,191 || 10,5 || 1,337 ||

24 este domeniul de politică sau titlul din buget în cauză

.

În afara RUBRICII 5 din cadrul financiar multianual || Anul 2014 || Anul 2015 || Anul 2016 || Anul 2017 || Anul 2018 || Anul 2019 || Anul 2020 || TOTAL

ENI || Credite || ENI || Credite || ENI || Credite || ENI || Credite || ENI || Credite || ENI || Credite || ENI || Credite || ENI || Credite

Ÿ Posturi din schema de personal (posturi de funcționari și de agenți temporari)

XX 01 05 01 (cercetare indirectă) || AD || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m.

AST || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m.

10 01 05 01 (cercetare directă) || AD || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m.

AST || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m.

Ÿ Personal extern[26]

XX 01 04 yy Credite pentru personal extern autorizat la fostele linii „BA” || La sediu || AC || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m.

INT || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m.

END || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m.

În delegații || AC || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m.

INT || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m.

JED || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m.

AL || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m.

END || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m.

XX 01 05 02 (cercetare indirectă) || AC || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m.

INT || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m.

END || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m.

10 01 05 02 (cercetare directă) || AC || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m.

INT || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m.

Subtotal – În afara RUBRICII 5 din cadrul financiar multianual || || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m.

milioane EUR (cu 3 zecimale)

        || Anul 2014 || Anul 2015 || Anul 2016 || Anul 2017 || Anul 2018 || Anul 2019 || Anul 2020 || TOTAL

|| ENI || Credite || ENI || Credite || ENI || Credite || ENI || Credite || ENI || Credite || ENI || Credite || ENI || Credite || ENI || Credite

TOTAL RUBRICA 5 și în afara RUBRICII 5 din cadrul financiar multianual || 1,5 || 0,191 || 1,5 || 0,191 || 1,5 || 0,191 || 1,5 || 0,191 || 1,5 || 0,191 || 1,5 || 0,191 || 1,5 || 0,191 || 10,5 || 1,337

Necesarul de resurse administrative va fi acoperit din alocările deja atribuite gestionării acțiunii și/sau realocate, însoțite, după caz, de orice alocare suplimentară, care poate fi acordată DG-ului care gestionează acțiunea în cadrul procedurii anuale de alocare și ținând seama de constrângerile bugetare existente

.

(2) Costurile pentru alte cheltuieli cu caracter administrativ

.

X       Propunerea/inițiativa implică utilizarea de credite cu caracter administrativ, conform explicațiilor de mai jos:

.                                                                                                                                                                                   milioane EUR (cu 3 zecimale)

|| Anul 2014 || Anul 2015 || Anul 2016 || Anul 2017 || Anul 2018 || Anul 2019 || Anul 2020 || TOTAL

RUBRICA 5 din cadrul financiar multianual || || || || || || || ||

                La sediu: || || || || || || || ||

24 01 06 - A3 01 02 11 - Costuri privind misiunile și reprezentarea || 0,015 || 0,015 || 0,015 || 0,015 || 0,015 || 0,015 || 0,015 || 0,105

24 01 06 00 - Conferințe și reuniuni || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m.

24 01 06 00 - Reuniuni ale comitetelor[27] || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m.

24 01 06 00 - Studii și consultări || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m.

24 01 06 00 - Sisteme de gestionare și sisteme IT informative || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m.

24 01 06 00 - Formare suplimentară || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m.

24 01 06 00 - Echipamente și mobilier || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m.

24 01 06 00 04 - Servicii și alte cheltuieli de funcționare || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m.

                În delegații: || || || || || || || ||

24 01 06 A3 01 02 11 - Costuri privind misiunile, conferințele și reprezentare || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m.

24 01 06 00 - Formarea suplimentară a personalului || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m.

24 01 06 00 - Achiziții, închirieri și cheltuieli asociate || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m.

24 01 06 00 - Echipamente, mobilier, materiale și servicii || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m.

Subtotal RUBRICA 5 din cadrul financiar multianual || 0,015 || 0,015 || 0,015 || 0,015 || 0,015 || 0,015 || 0,015 || 0,105

24 este domeniul de politică sau titlul din buget în cauză

milioane EUR (cu 3 zecimale)

|| Anul 2014 || Anul 2015 || Anul 2016 || Anul 2017 || Anul 2018 || Anul 2019 || Anul 2020 || TOTAL

În afara RUBRICII 5 din cadrul financiar multianual || || || || || || || ||

24 01 06 yy - Asistență administrativă și tehnică (exclusiv personal extern), finanțată prin credite operaționale (fostele linii „BA”) || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m.

- la sediu || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m.

- în delegații || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m.

24 01 06 00 - Alte cheltuieli de gestionare pentru cercetare indirectă || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m.

24 01 06 00 - Alte cheltuieli de gestionare pentru cercetare directă || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m.

Subtotal în afara RUBRICII 5 din cadrul financiar multianual || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m.

24 este domeniul de politică sau titlul din buget în cauză

.

TOTAL RUBRICA 5 și în afara RUBRICII 5 din cadrul financiar multianual || 0,015 || 0,015 || 0,015 || 0,015 || 0,015 || 0,015 || 0,015 || 0,105

Necesarul de credite administrative va fi acoperit prin creditele care sunt deja afectate gestionării acțiunii și/sau care au fost redistribuite, însoțite, dacă este necesar, de orice alocare suplimentară care poate fi acordată DG de gestionare în temeiul procedurii anuale de alocare și ținând seama de constrângerile bugetare existente..

(3) Metodele de calcul utilizate pentru estimarea costurilor

.

Referitor la resursele umane

Detaliați metoda de calcul utilizată pentru fiecare categorie de personal (ipoteze, costuri medii etc.)

RUBRICA 5 din cadrul financiar multianual

De reținut: Costurile medii pentru fiecare categorie de personal sunt disponibile pe site-ul BudgWeb: http://www.cc.cec/budg/pre/legalbasis/pre-040-020_preparation_en.html#forms

Ÿ referitor la posturile din schema de personal (posturi de funcționari și de agenți temporari) – Directorii și asistenți financiari și Directori și asistenți operaționali de dosare – Sprijin administrativ: 0,25 AD + 0,25 AST – Gestionarea programului: 0,50 AD + 0,50 AST S-au utilizat ratele medii curente pentru funcționari și agenți temporari: – Funcționar: 127 000 EUR/an – Agent temporar: 127 000 EUR/an

Ÿ referitor la personalul extern Nu se aplică. S-au utilizat ratele medii curente pentru funcționari și agenți temporari: – Agent contractual: 64 000 EUR/an – Asistența tehnică: 160 000 EUR/an – Expert național detașat: 73 000 EUR/an

În afara RUBRICII 5 din cadrul financiar multianual

Ÿ referitor la posturile din schema de personal (posturi de funcționari de cercetare și de agenți temporari) Nu se aplică.

Ÿ referitor la personalul extern Nu se aplică.

Referitor la cheltuieli cu caracter administrativ

Detaliați metoda de calcul utilizată pentru fiecare linie bugetară,

ipoteze care stau la bază (de exemplu, numărul de reuniuni pe an, costurile medii etc.)

RUBRICA 5 din cadrul financiar multianual

Misiuni: ipoteza de 15 misiuni pe an cu un cost mediu de 1 000 EUR/misiune

În afara RUBRICII 5 din cadrul financiar multianual

Nu se aplică.

[1]               JO C , , p. .

[2]               A se vedea pagina … din prezentul Jurnal Oficial.

[3]               JO L 139, 11.5.1998, p. 1.

[4]               ABM (Activity Based Management): gestionarea pe activități – ABB (Activity Based Budgeting): stabilirea bugetului pe activități.

[5]               Astfel cum sunt menționate la articolul 49 alineatul (6) litera (a) sau (b) din Regulamentul financiar.

[6]               Explicațiile privind modurile de gestionare, precum și trimiterile la Regulamentul financiar sunt disponibile pe site-ul BudgWeb: http://www.cc.cec/budg/man/budgmanag/budgmanag_en.html.

[7]               Astfel cum se face referire la articolul 185 din Regulamentul financiar.

[8]               Control cu referire și acces la documentația fundamentală disponibilă în stadiul procesului în cauză.

[9]               Dif. = credite diferențiate / Nedif. = credite nediferențiate.

[10]             AELS: Asociația Europeană a Liberului Schimb.

[11]             Țările candidate și, după caz, țările potențial candidate din Balcanii de Vest.

[12]             Anul N este anul în care începe punerea în aplicare a propunerii/inițiativei.

[13]             Asistență tehnică și/sau administrativă și cheltuieli de sprijin pentru punerea în aplicare a programelor și/sau a acțiunilor UE (fostele linii „BA”), cercetare indirectă și cercetare directă.

[14]             Anul N este anul în care începe punerea în aplicare a propunerii/inițiativei.

[15]             Anul N este anul în care începe punerea în aplicare a propunerii/inițiativei.

[16]             Anul N este anul în care începe punerea în aplicare a propunerii/inițiativei.

[17]             Anul N este anul în care începe punerea în aplicare a propunerii/inițiativei.

[18]             Asistență tehnică și/sau administrativă și cheltuieli de sprijinire a punerii în aplicare a programelor și/sau a acțiunilor UE (fostele linii „BA”), cercetare indirectă și cercetare directă.

[19]             Anul N este anul în care începe punerea în aplicare a propunerii/inițiativei.

[20]             AC= agent contractual; INT= personal pus la dispoziție de agenți de muncă temporară („Intérimaire”); JED = expert tânăr în delegații („Jeune Expert en Délégation”); AL = agent local; END= expert național detașat;

[21]             Sub plafonul pentru personal extern din credite operaționale (fostele linii „BA”).

[22]             În special pentru fonduri structurale, Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR) și Fondul european pentru pescuit (FEP).

[23]             A se vedea punctele 19 și 24 din Acordul interinstituțional.

[24]             În ceea ce privește resursele proprii tradiționale (taxe vamale, cotizații pentru zahăr), sumele indicate trebuie să fie sume nete, adică sume brute după deducerea de 25 % aferentă costurilor de colectare.

[25]             AC= agent contractual; INT= personal pus la dispoziție de agenți de muncă temporară („Intérimaire”); JED = expert tânăr în delegații („Jeune Expert en Délégation”); AL = agent local; END= expert național detașat;

[26]             AC= agent contractual; INT= personal pus la dispoziție de agenți de muncă temporară („Intérimaire”); JED = expert tânăr în delegații („Jeune Expert en Délégation”); AL = agent local; END= expert național detașat;

[27]             Se precizează tipul de comitet și grupul vizat.