3.12.2009   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

CE 294/86


Marți, 8 iulie 2008
Lucrările ședinței plenare și rapoartele de inițiativă (modificarea Regulamentului de procedură)

P6_TA(2008)0334

Decizia Parlamentului European din 8 iulie 2008 privind modificarea Regulamentului de procedură al Parlamentului European pe baza propunerilor Grupului de lucru privind reforma parlamentară referitoare la lucrările ședinței plenare și la rapoartele de inițiativă (2007/2272(REG))

2009/C 294 E/22

Parlamentul European,

având în vedere deciziile Conferinței președinților din 25 octombrie și 12 decembrie 2007,

având în vedere scrisorile Președintelui său din 15 noiembrie 2007 și 31 ianuarie 2008,

având în vedere primul raport interimar al Grupului de lucru privind reforma parlamentară, referitor la „Ședința plenară și calendarul activităților”, prezentat Conferinței președinților la 6 septembrie 2007 și concluziile acestuia privind rapoartele de inițiativă,

având în vedere articolul 199 din Tratatul CE,

având în vedere articolele 201 și 202 din Regulamentul său de procedură,

având în vedere raportul Comisiei pentru afaceri constituționale (A6-0197/2008),

1.

hotărăște să aducă Regulamentului său de procedură modificările de mai jos;

2.

subliniază că amendamentele intră în vigoare în prima zi a următoarei perioade de sesiune, cu excepția punctelor 2 și 3 din noua anexă IIa, care intră în vigoare în prima zi a următoarei legislaturi parlamentare, care va începe în iulie 2009; subliniază că articolul 45 alineatul (1a) se aplică și în cazul rapoartelor autorizate înainte de intrarea în vigoare a prezentei dispoziții;

3.

hotărăște ca amendamentul 5 referitor la articolul 39 alineatul (2) din Regulamentul de procedură din cadrul Deciziei Parlamentului European din 13 noiembrie 2007 privind modificarea Regulamentului de procedură al Parlamentului European având în vedere Statutul deputaților (1) să intre în vigoare în prima zi a următoarei perioade de sesiune;

4.

hotărăște, în conformitate cu articolul 204 litera (c), publicarea deciziei Conferinței președinților privind normele și practicile privind rapoartele din proprie inițiativă, astfel cum a fost modificată prin deciziile Parlamentului European din 12 decembrie 2007 și din 14 februarie 2008, ca anexă la Regulamentul de procedură; încredințează Secretarului General sarcina de a actualiza anexa respectivă în conformitate cu viitoarele decizii ale Conferinței președinților privind această chestiune;

5.

încredințează Președintelui sarcina de a transmite prezenta decizie, spre informare, Consiliului și Comisiei.

TEXTUL ÎN VIGOARE

AMENDAMENTUL

Amendamentul 1

Regulamentul de procedură al Parlamentului

Articolul 38a (nou)

 

Articolul 38a

Drepturile de inițiativă conferite Parlamentului prin tratate

În cazurile în care tratatele conferă un drept de inițiativă Parlamentului, comisia competentă poate decide să elaboreze un raport din proprie inițiativă.

Acest raport conține:

(a)

o propunere de rezoluție;

(b)

dacă este necesar, un proiect de decizie sau de propunere;

(c)

o expunere de motive care să includă, dacă este necesar, o situație financiară.

În cazurile în care adoptarea unui act de către Parlament necesită aprobarea sau acordul Consiliului și avizul sau acordul Comisiei, Parlamentul, după votul asupra actului propus și la propunerea raportorului, poate decide să amâne votul asupra propunerii de rezoluție până când Consiliul sau Comisia își prezintă poziția.

Amendamentul 2

Regulamentul de procedură al Parlamentului

Articolul 45 — alineatul 1a (nou)

 

(1a)

Propunerile de rezoluție conținute în rapoartele din proprie inițiativă sunt examinate de Parlament, în conformitate cu procedura prezentării succinte, prevăzută la articolul 131a. Amendamentele la astfel de propuneri de rezoluție nu sunt admisibile în vederea examinării în plen, cu excepția cazului în care au fost depuse de raportor pentru a fi luate în considerare informații noi, dar pot fi depuse propuneri de rezoluție de înlocuire, în conformitate cu articolul 151 alineatul (4). Dispozițiile prezentului alineat nu se aplică în cazul în care obiectul raportului necesită o dezbatere prioritară în plen, în cazul în care raportul este întocmit în temeiul dreptului de inițiativă menționat la articolul 38a sau la articolul 39, sau în cazul în care raportul poate fi considerat un raport strategic, în conformitate cu criteriile stabilite de Conferința președinților (2) .

Amendamentul 3

Regulamentul de procedură al Parlamentului

Articolul 45 — alineatul 2 — paragraful 1

(2)

Dispozițiile prezentului articol se aplică, prin analogie, cazurilor în care tratatele atribuie dreptul de inițiativă Parlamentului.

(2)

În cazul în care obiectul unui raport intră sub incidența dreptului de inițiativă menționat la articolul 38a, autorizația poate fi refuzată numai pe motiv că nu sunt îndeplinite condițiile prevăzute în tratate.

Amendamentul 4

Regulamentul de procedură al Parlamentului

Articolul 45 — alineatul 2 — paragraful 2

În aceste cazuri , Conferința președinților ia o decizie în termen de două luni.

(2a)

În cazurile menționate la articolul 38a și la articolul 39 , Conferința președinților ia o decizie în termen de două luni.

Amendamentul 5

Regulamentul de procedură al Parlamentului

Articolul 110 — alineatul 1

(1)

Orice deputat poate adresa Consiliului sau Comisiei întrebări cu solicitare de răspuns scris. Responsabilitatea pentru conținutul întrebărilor revine în totalitate autorului acestora.

(1)

Orice deputat poate adresa Consiliului sau Comisiei întrebări cu solicitare de răspuns scris , în conformitate cu orientările stabilite într-o anexă la Regulamentul de procedură (3) . Responsabilitatea pentru conținutul întrebărilor revine în totalitate autorului acestora.

Amendamentul 6

Regulamentul de procedură al Parlamentului

Articolul 110 — alineatul 2

(2)

Întrebările sunt prezentate în scris Președintelui, care le comunică instituției interesate.

(2)

Întrebările sunt prezentate în scris Președintelui, care le comunică instituției interesate. În cazul în care există îndoieli privind admisibilitatea unei întrebări, decizia aparține Președintelui. Decizia sa este comunicată autorului întrebării.

Amendamentul 7

Regulamentul de procedură al Parlamentului

Articolul 111 — alineatul 1

(1)

Orice deputat poate adresa întrebări cu solicitare de răspuns scris Băncii Centrale Europene.

(1)

Orice deputat poate adresa întrebări cu solicitare de răspuns scris Băncii Centrale Europene , în conformitate cu orientările stabilite într-o anexă la Regulamentul de procedură (4) .

Amendamentul 8

Regulamentul de procedură al Parlamentului

Articolul 131a (nou)

 

Articolul 131a

Prezentare succintă

La cererea raportorului sau la propunerea Conferinței președinților, Parlamentul poate decide, de asemenea, ca un punct care nu necesită o dezbatere amplă să fie examinat în plen, printr-o prezentare succintă realizată de raportor. În acest caz, Comisia are posibilitatea să intervină și orice deputat are dreptul să reacționeze prin prezentarea unei declarații scrise suplimentare, în conformitate cu articolul 142 alineatul (7).

Amendamentul 9

Regulamentul de procedură al Parlamentului

Articolul 142 — alineatul 5

(5)

În cursul dezbaterii unui raport, Comisia și Consiliul sunt audiate, în general, imediat după prezentarea raportului de către raportor. Cu toate acestea , în cazul în care dezbaterea se referă la o propunere a Comisiei, Președintele invită Comisia să ia prima cuvântul, pentru a prezenta pe scurt propunerea, iar în cazul unui text provenind de la Consiliu, Președintele poate invita Consiliul să ia primul cuvântul; raportorul este cel care urmează în ambele cazuri. Consiliul și Comisia pot lua din nou cuvântul, în special pentru a răspunde la intervențiile deputaților.

(5)

În cursul dezbaterii unui raport, Comisia și Consiliul sunt audiate, în general, imediat după prezentarea raportului de către raportor. Comisia, Consiliul și raportorul pot lua din nou cuvântul, în special pentru a răspunde la intervențiile deputaților.

Amendamentul 10

Regulamentul de procedură al Parlamentului

Articolul 151 — alineatul 4

(4)

Un grup politic poate depune o propunere de rezoluție pentru înlocuirea unei propuneri de rezoluție fără caracter legislativ conținută într-un raport al unei comisii.

(4)

Un grup politic sau cel puțin patruzeci de deputați pot depune o propunere de rezoluție pentru înlocuirea unei propuneri de rezoluție fără caracter legislativ conținută într-un raport al unei comisii.

În acest caz, grupul nu poate prezenta amendamente la propunerea de rezoluție a comisiei competente. Propunerea de rezoluție a grupului nu poate fi mai lungă decât cea a comisiei competente. Propunerea se supune fără amendamente aprobării Parlamentului printr-un vot unic.

În acest caz, grupul sau deputații respectivi nu pot prezenta amendamente la propunerea de rezoluție a comisiei competente. Propunerea de rezoluție de înlocuire nu poate fi mai lungă decât cea a comisiei competente. Propunerea se supune fără amendamente aprobării Parlamentului printr-un vot unic.

 

Dispozițiile articolului 103 alineatul (4) se aplică mutatis mutandis.

Amendamentul 11

Regulamentul de procedură al Parlamentului

Anexa IIa (nouă)

 

ANEXA IIa

Orientări privind întrebările cu solicitare de răspuns scris adresate în temeiul articolelor 110 și 111

(1)

Întrebările cu solicitare de răspuns scris trebuie:

să intre în competența și sfera de responsabilitate a instituției vizate și să fie de interes general;

să fie concise și să cuprindă o interogație explicită;

să nu conțină un limbaj ofensator;

să nu se refere la o chestiune strict personală.

(2)

În cazul în care o întrebare nu respectă aceste orientări, secretariatul oferă autorului întrebării consiliere privind modul în care aceasta poate fi formulată pentru a fi admisibilă.

(3)

În cazul în care o întrebare identică sau similară a fost deja adresată și a primit un răspuns în cursul ultimelor șase luni, secretariatul trimite autorului o copie a întrebării precedente și a răspunsului. Noua întrebare nu este transmisă instituției vizate decât dacă autorul acesteia invocă elemente noi importante sau dacă dorește să obțină informații suplimentare.

(4)

Dacă întrebarea urmărește obținerea unor informații de fapt sau statistice care sunt deja disponibile la biblioteca Parlamentului, acesta îl informează pe autor, care își poate retrage întrebarea.

(5)

Întrebările privind chestiuni conexe pot primi un răspuns comun.

(1)  Texte adoptate, P6_TA(2007)0500.

(2)   A se vedea Decizia Conferinței președinților cu privire la această chestiune, inclusă în anexa […] la Regulamentul de procedură.

(3)   A se vedea anexa IIa.

(4)   A se vedea anexa IIa.