19.8.2008   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 211/40


Avizul Comitetul Economic și Social European privind Comunicarea Comisiei către Consiliu, către Parlamentul European, către Comitetul Economic și Social European și către Comitetul Regiunilor privind revizuirea Recomandării 2001/331/CE de stabilire a unor criterii minime pentru inspecțiile de mediu în statele membre

COM(2007) 707 final

(2008/C 211/10)

La 14 noiembrie 2007, în conformitate cu articolul 262 din Tratatul de instituire a Comunității Europene, Consiliul a hotărât să consulte Comitetul Economic și Social European cu privire la

Comunicarea Comisiei către Consiliu, către Parlamentul European, către Comitetul Economic și Social European și către Comitetul Regiunilor privind revizuirea Recomandării 2001/331/CE de stabilire a unor criterii minime pentru inspecțiile de mediu în statele membre.

Secțiunea pentru agricultură, dezvoltare rurală și protecția mediului, însărcinată cu pregătirea lucrărilor Comitetului pe această temă, și-a adoptat avizul la 27 martie 2008. Raportor: dl Zbořil.

În cea de a 444-a sesiune plenară, care a avut loc la 22 și 23 aprilie 2008 (ședința din 22 aprilie), Comitetul Economic și Social European a adoptat prezentul aviz cu 151 voturi pentru, 0 voturi împotrivă și 3 abțineri.

1.   Concluzii și recomandări

1.1

CESE împărtășește opinia Comisiei conform căreia cadrul general pentru sistemele de inspecții de mediu din statele membre ar trebui să rămână sub forma unei recomandări. Cu toate acestea, recomandarea ar trebui modificată, în vederea îmbunătățirii punerii în practică și a consolidării eficienței acesteia. În domenii de maximă importanță, actele legislative privind activitățile de inspecție, în special amploarea și metodologia acestora, sunt obligatorii din punct de vedere juridic în toate statele membre.

1.2

Pentru ca o recomandare să poată fi aplicată eficient, este fundamental ca aceasta să fie clară și ușor de înțeles. Prin urmare, este esențială o bună definire a domeniului de aplicare a inspecțiilor de mediu, luând în considerare problemele constatate.

1.3

Definirea, clarificarea și uniformizarea terminologiei joacă un rol capital în armonizarea activităților de inspecție pe teritoriul UE și în aplicarea de condiții egale pentru întreprinderi. În legislația comunitară există multe alte exemple privind utilizarea acestor termeni, iar definițiile pot varia de la un act legislativ la altul. Prin urmare, este necesară o analiză aprofundată a definițiilor termenilor utilizați.

1.4

Pe de altă parte, este absolut necesar să se stabilească anumite criterii pentru planificarea, efectuarea, monitorizarea și raportarea inspecțiilor.

1.5

În ceea ce privește sistemul de gestionare a activităților de inspecție, ar trebui să se recomande recurgerea la metodele de management moderne. Acestea contribuie la concentrarea activităților de inspecție în domenii decisive din punctul de vedere al protecției mediului, la îmbunătățirea planificării și ar putea contribui totodată la îmbunătățirea durabilă a protecției mediului.

1.6

Într-un prim moment, este necesară uniformizarea accesului la informație, în conformitate cu legislația comunitară în vigoare. Ar trebui ca informațiile comunicate să ofere o vedere de ansamblu asupra realităților constatate în cadrul inspecțiilor, a măsurilor corective adoptate și a modului de aplicare a acestora.

1.7

Pentru a se consolida cooperarea internațională și a se asigura o mai bună armonizare a standardelor și modului de executare a inspecțiilor, este esențială susținerea proiectului IMPEL și garantarea unei mai bune armonizări a normelor privind inspecțiile și modalitățile de efectuare a acestora.

2.   Sinteza documentului Comisiei

2.1

Inspecțiile reprezintă un element important pentru garantarea aplicării și respectării legislației comunitare în materie de mediu. Parlamentul European și Consiliul au adoptat în 2001 Recomandarea 2001/331/CE de stabilire a unor criterii minime pentru inspecțiile de mediu în statele membre (1).

2.2

Recomandarea conține criterii fără caracter obligatoriu privind planificarea, efectuarea, monitorizarea și raportarea inspecțiilor de mediu. Obiectivul acesteia este să asigure un grad mai ridicat de respectare a legislației comunitare în materie de mediu și să contribuie într-un mod mai coerent la aplicarea acestei legislații în toate statele membre.

2.3

Comisia a întreprins un studiu privind aplicarea acestei recomandări, care va servi drept bază pentru elaborarea unei noi versiuni a recomandării, ce va fi prezentată în 2008.

2.4

Toate statele membre au prezentat rapoarte cu privire la aplicarea recomandării și la experiențele pe care le-au realizat cu punerea în aplicare a acesteia. Trebuie remarcat că procesul de punere în aplicare a recomandării este foarte diferit de la un stat la altul. Se constată că, deși aproape toate statele membre au aplicat cel puțin parțial recomandarea, numai câteva au aplicat-o integral. Există încă diferențe mari între modalitățile de efectuare a inspecțiilor de mediu în Comunitate. Aceste diferențe duc la denaturări ale concurenței între întreprinderi.

2.5

Marile disparități, care trebuie eliminate, sunt prezente în special în domeniile următoare:

2.5.1   Definirea domeniului de aplicare

2.5.1.1

Actualul domeniu de aplicare se axează în principal pe instalațiile industriale și de tratare a deșeurilor și exclude numeroase activități reglementate de legislația comunitară privind mediul. Mai concret, recomandarea nu conține criterii pentru inspectarea transporturilor de deșeuri. Transporturile transfrontaliere de deșeuri sunt reglementate la nivel UE prin Regulamentul privind transporturile de deșeuri (2). Punerea în aplicare a acestui regulament reprezintă o prioritate importantă pentru Comisie.

2.5.1.2

Recomandarea nu conține criterii privind inspectarea siturilor Natura 2000. În consecință, Comisia consideră binevenită crearea rețelei „Green Enforce Network”, care are ca scop încurajarea cooperării și a schimbului de experiență între statele membre pentru a facilita punerea în aplicare a legislației privind natura. În cadrul acestei rețele, se examinează posibilitățile de a contribui la îmbunătățirea inspecțiilor de mediu prin elaborarea de criterii pentru inspecțiile siturilor Natura 2000.

2.5.1.3

Celelalte domenii ale legislației privind mediul, cărora recomandarea nu li se aplică, se referă la înregistrarea și autorizarea produselor chimice (REACH (3)), restricționarea anumitor substanțe periculoase în produse (de exemplu, Directiva privind restricțiile de utilizare a anumitor substanțe periculoase în echipamentele electrice și electronice (4)), comerțul cu specii pe cale de dispariție (5), precum și activitățile legate de organisme modificate genetic și sistemele bazate pe principiul responsabilității producătorilor.

2.5.2

Clarificarea definițiilor Unii termeni utilizați în recomandare au fost interpretați în moduri diferite de către statele membre. Diferitele interpretări pot fi observate în special în ceea ce privește următorii termeni:

inspecție, control, audit;

autoritate de inspecție;

plan de inspecție, program de inspecție;

mecanism transfrontalier;

inspecții periodice, inspecții excepționale.

2.5.3

Criterii pentru planificarea, efectuarea, monitorizarea și raportarea inspecțiilor: obiectivul recomandării este respectarea mai strictă a legislației comunitare în materie de mediu de către instalațiile controlate și atingerea unui nivel ridicat de protecție a mediului. În acest sens, recomandarea stabilește criterii privind planificarea, efectuarea, monitorizarea și raportarea inspecțiilor de mediu.

Planificarea inspecțiilor: recomandarea prevede elaborarea de planuri de inspecție și stabilește criteriile generale ale acestor planuri, precum și conținutul lor minim. Planurile de inspecție ale mai multor state membre nu conțin elemente strategice, ci constau într-o simplă listă de instalații sau sectoare care urmează a fi inspectate într-o anumită perioadă de timp. Planificarea inspecțiilor poate fi îmbunătățită și mai mult în statele membre, care ar putea utiliza la maxim resursele disponibile. Unele state membre au stabilit deja sisteme avansate de planificare a inspecțiilor, recurgând la strategii de gestionare bazate pe factori de risc (6).

Efectuarea inspecțiilor: recomandarea prevede ca vizitele să fie efectuate periodic în cadrul inspecțiilor periodice ale autorităților, în cazul reclamațiilor, accidentelor, incidentelor sau al situațiilor de nerespectare, după eliberarea unui permis și înainte de o nouă eliberare, reînnoirea sau modificarea unui permis. Sunt stabilite criterii de efectuare a acestor vizite. Cu toate că între statele membre nu există diferențe importante în materie, ar trebui armonizate practicile și în acest domeniu.

Evaluarea planurilor de inspecție: evaluarea reușitei planurilor de inspecție este considerată un instrument important pentru îmbunătățirea planificării inspecțiilor. Unele state membre au pus în aplicare sisteme avansate de evaluare a planurilor de inspecție. Aceste sisteme le-au ajutat să își stabilească planurile viitoare.

2.5.4

Raportarea: primul exercițiu de raportare a furnizat o cantitate mare de informații privind punerea în practică și aplicarea recomandării în state membre. Cu toate acestea, informațiile nu pot fi întotdeauna comparate. Pentru a se asigura comparabilitatea datelor, ar trebui elaborat un format clar și uniform pentru un astfel de sistem de raportare.

2.5.5

Accesul la informație: recomandarea prevede ca planurile și rapoartele de inspecție să fie puse la dispoziția publicului, în conformitate cu directivele comunitare în vigoare. Rapoartele au arătat că mai multe state membre nu pun la dispoziția publicului rapoartele și planurile de inspecție. Informațiile privind inspecțiile de mediu sunt reglementate de Directiva 2003/4/CE și, prin urmare, există deja obligația juridică de a difuza informațiile. De asemenea, directiva oferă suficiente motive de derogare pentru a refuza accesul la informații acolo unde trebuie protejate interese superioare. Va fi necesară stabilirea mecanismelor adecvate care să permită exercitarea acestui drept.

2.6   Măsurile viitoare propuse

Comisia consideră că punerea în aplicare incompletă a recomandării dezvăluie necesitatea de a stabili cerințe obligatorii din punct de vedere juridic pentru inspecțiile de mediu. În afară de aceasta, este nevoie să se clarifice criteriile generale pentru inspecțiile de mediu și să se ofere orientări și să se facă schimburi de informații suplimentare cu privire la punerea în aplicare. În consecință, se propun următoarele măsuri:

2.6.1

Revizuirea recomandării: recomandarea ar trebui considerată un cadru general pentru sistemele de inspecții de mediu din statele membre. Aceasta definește criterii de ordin general. Având în vedere natura generală și descriptivă a criteriilor, se pare că nu este necesar ca acestea să fie transformate în constrângeri juridice. Cu toate acestea, pentru a îmbunătăți punerea în aplicare a recomandării și pentru a-i spori eficiența, aceasta ar trebui modificată.

2.6.2

Cerințe sectoriale privind inspecțiile: pe lângă criteriile generale privind inspecțiile de mediu stabilite în recomandare, actele legislative sectoriale ar trebui să cuprindă cerințe obligatorii din punct de vedere juridic pentru inspectarea anumitor instalații sau activități. Cerințele obligatorii din punct de vedere juridic sunt necesare pentru asigurarea acordării unei priorități politice mai importante inspecțiilor și pentru asigurarea unei mai bune aplicări a legislației de mediu pe întreg teritoriul Comunității. Aceste cerințe sectoriale privind inspecțiile pot veni în completarea recomandării sau se pot referi la instalații sau activități care nu fac obiectul recomandării.

2.6.2.1

În cadrul revizuirii Directivei IPPC (7), care face parte din programul legislativ de lucru al Comisiei pentru 2007, și pe baza analizei aplicării acestei legislații, Comisia va avea în vedere noi moduri de asigurare a unui cadru de conformitate mai bun, pentru a garanta o mai bună coerență și încredere în inspecțiile efectuate de statele membre asupra instalațiilor IPPC.

2.6.2.2

Comisia ia în considerare posibilitatea propunerii unor norme specifice obligatorii din punct de vedere juridic pentru inspecția transporturilor de deșeuri. Ar trebui definite criterii specifice pentru a se asigura un nivel suficient de calitate și frecvență a inspecțiilor. Pe de altă parte, ar trebui să se asigure o pregătire profesională adecvată și posibilitatea cooperării între autorități.

2.6.3

Elaborarea de orientări și dezvoltarea cooperării între statele membre: IMPEL a desfășurat o serie întreagă de proiecte care au ca scop consolidarea cooperării și încurajarea schimbului de informații între statele membre în ceea ce privește inspecțiile de mediu (8). Comisia a sprijinit și a participat activ la aceste proiecte. Toate aceste inițiative au avut un impact pozitiv asupra consolidării inspecțiilor în Comunitate, iar IMPEL ar trebui încurajat să continue aceste proiecte.

3.   Observații generale

3.1

CESE salută Comunicarea Comisiei privind revizuirea Recomandării 2001/331/CE de stabilire a unor criterii minime pentru inspecțiile de mediu în statele membre și apreciază eforturile (9) de realizare a unui studiu asupra modului de aplicare a acestei recomandări.

3.2

Pentru fiecare stat membru, inspecțiile de mediu constituie un element esențial al puterii executive în domeniul protecției mediului. Este necesar ca aceste inspecții să vegheze la aplicarea atât a politicii naționale în materie de mediu, cât și a principiilor comune ale politicii comunitare în materie de mediu, într-un mod cât mai uniform cu putință, oricare ar fi persoana juridică însărcinată cu efectuarea inspecțiilor într-un anumit stat membru.

3.3

CESE este conștient că este esențial să se asigure un grad mai ridicat de respectare a legislației comunitare de mediu și să se aducă o contribuție mai coerentă la aplicarea acesteia în toate statele membre, astfel încât criteriile minime stabilite și aplicate să ducă în viitor la crearea unor condiții echitabile, în special în domeniul concurenței economice.

3.4

CESE consideră că organizarea unor dezbateri suplimentare privind comunicarea cu părțile interesate va permite obținerea de informații indispensabile în vederea creării unui cadru optim pentru activitățile de inspecție, care să fie atât clar, cât și bine aplicat în toate țările membre.

4.   Observații specifice

4.1

Pentru ca o recomandare să poată fi aplicată eficient, este fundamental ca aceasta să fie clară și ușor de înțeles. Prin urmare, CESE își exprimă satisfacția în legătură cu inițiativa Comisiei de a atrage atenția asupra acestui aspect.

4.1.1

În opinia CESE, este indispensabil să se definească corespunzător domeniul de aplicare a inspecțiilor de mediu în domeniile problematice, fără însă să se diminueze flexibilitatea sistemului de inspecții sau să fie afectate anumite moduri de abordare naționale specifice. Aceste abordări naționale ar trebui totuși să se aplice numai în măsura în care răspund unor obiective naționale specifice de protecție a mediului.

4.1.2

În cazul în care sunt prevăzute inspecții prin acte legislative comunitare, este necesar ca aceste inspecții să fie prevăzute într-un singur act legislativ, pentru a se evita interpretările divergente.

4.1.3

Conform comunicării Comisiei, definirea, clarificarea și uniformizarea terminologiei joacă un rol capital în armonizarea activităților de inspecție pe teritoriul UE și în aplicarea de condiții echitabile pentru întreprinderi. Pentru o aplicare uniformă a recomandării, este absolut esențială o definire clară a terminologiei de bază care să permită armonizarea și corelarea cu alte acte legislative.

4.1.4

În această privință, CESE subliniază că în legislația comunitară există multe alte exemple privind utilizarea acestor termeni, iar definițiile pot varia de la un act legislativ la altul. Prin urmare, este necesară o analiză aprofundată a definițiilor termenilor utilizați.

4.2

În plus, CESE consideră că este indispensabilă stabilirea unor criterii pentru planificarea, efectuarea, monitorizarea și raportarea inspecțiilor, păstrându-se un grad de flexibilitate suficient pentru efectuarea activităților de inspecție cu caracter specific. Ar trebui creat un sistem de raportare care să fie cât mai simplu și mai clar cu putință, astfel încât să se obțină date comparabile privind funcționarea sistemelor de inspecție și realizarea obiectivelor menite să asigure o respectare mai riguroasă a legislației de mediu.

4.3

În ceea ce privește sistemul de gestionare a activităților de inspecție, ar trebui să se recomande recurgerea la metodele de management moderne, pe care anumite state le-au folosit cu bune rezultate vizibile. Acestea contribuie la concentrarea activităților de inspecție în domenii decisive, importante din punctul de vedere al protecției mediului, la îmbunătățirea planificării și ar putea contribui totodată la îmbunătățirea durabilă a protecției mediului.

4.4

CESE susține necesitatea uniformizării accesului la informație în conformitate cu dispozițiile comunitare în vigoare privind respectarea unui nivel specific de acces la informație în statele membre. Ar trebui ca informațiile comunicate să nu afecteze eficiența activităților de inspecție și să ofere o vedere de ansamblu asupra realităților constatate prin inspecții, a măsurilor corective adoptate și a modului de aplicare a acestora.

4.5

CESE împărtășește opinia Comisiei, conform căreia cadrul general pentru sistemele de inspecții de mediu din statele membre ar trebui să se prezinte sub forma unei recomandări. Având în vedere caracterul general și descriptiv al criteriilor, se pare că nu este necesar ca acestea să fie transformate în cerințe obligatorii din punct de vedere juridic. Totuși, pentru a îmbunătăți punerea în aplicare a recomandării și pentru a-i spori eficiența, aceasta ar trebui modificată.

4.6

În afară de aceasta, prezentul aviz se sprijină pe faptul că numeroase acte legislative comunitare în vigoare și în curs de elaborare prevăd condiții și criterii specifice unui anumit domeniu pentru efectuarea inspecțiilor. Actele legislative privind activitățile de inspecție, în special amploarea și metodologia acestora, sunt obligatorii din punct de vedere juridic în toate statele membre.

4.7

CESE consideră că, pentru a se consolida cooperarea internațională, este esențială susținerea proiectului IMPEL, care a permis elaborarea unui număr mare de documente orientative pentru planificarea și efectuarea inspecțiilor. În afară de aceasta, în cadrul acestui proiect, au avut loc schimburi de informații și de experiență între inspectori. Activitățile specializate efectuate în cadrul proiectului IMPEL pot avea o contribuție substanțială, în special prin intermediul unor proiecte specifice, pe modelul realizărilor anterioare. Rețeaua IMPEL ar putea juca un rol util în promovarea de acțiuni de formare comună și de dezvoltare profesională. De asemenea, ar fi util să se creeze o unitate centrală de colectare a datelor statistice obținute la scară europeană, precum și instrumente de informare privind inspecțiile și modalitățile de efectuare a acestora în Europa.

Bruxelles, 22 aprilie 2008

Președintele

Comitetului Economic și Social European

Dimitris DIMITRIADIS


(1)  JO L 118, 27.4.2001, p. 41.

(2)  Regulamentul (CE) nr. 1013/2006 privind transferurile de deșeuri, JO L 190, 12.7.2006, p. 1.

(3)  Regulamentul (CE) nr. 1907/2006 al Parlamentului European și al Consiliului din 18 decembrie 2006 privind înregistrarea, evaluarea, autorizarea și restricționarea substanțelor chimice (REACH), de înființare a Agenției Europene pentru Produse Chimice, de modificare a Directivei 1999/45/CE și de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 793/93 al Consiliului și a Regulamentului (CE) nr. 1488/94 al Comisiei, precum și a Directivei 76/769/CEE a Consiliului și a Directivelor 91/155/CEE, 93/67/CEE, 93/105/CE și 2000/21/CE ale Comisiei, JO L 396, 30.12.2006, p. 1.

(4)  Directiva 2002/95/CE a Parlamentului European și a Consiliului privind restricțiile de utilizare a anumitor substanțe periculoase în echipamentele electrice și electronice, JO L 37, 13.2.2003, p. 19.

(5)  Regulamentul (CE) nr. 338/97 al Consiliului privind protecția speciilor faunei și florei sălbatice prin controlul comerțului cu acestea, JO L 61, 3.3.1997, p. 1.

(6)  Un exemplu de o astfel de strategie este sistemul britanic OPRA (Operator and Pollution Risk Appraisal): Evaluarea operatorilor și a riscurilor de poluare.

(7)  Directiva 96/61/CE privind prevenirea și controlul poluării.

(8)  Pentru mai multe informații, accesați site-ul IMPEL:

http://ec.europa.eu/environment/life/index.htm (numai în engleză).

(9)  Document de lucru al serviciilor Comisiei: Raport privind aplicarea Recomandării 2001/331/CE de stabilire a unor criterii minime pentru inspecțiile de mediu în statele membre.