24.5.2016   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 135/11


REGULAMENTUL (UE) 2016/792 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI

din 11 mai 2016

privind indicii armonizați ai prețurilor de consum și indicele prețului locuințelor, și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 2494/95 al Consiliului

(Text cu relevanță pentru SEE)

PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 338 alineatul (1),

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

după transmiterea proiectului de act legislativ către parlamentele naționale,

având în vedere avizul Băncii Centrale Europene (1),

hotărând în conformitate cu procedura legislativă ordinară (2),

întrucât:

(1)

Indicele armonizat al prețurilor de consum (IAPC) este conceput pentru a măsura inflația în mod armonizat în toate statele membre. Comisia și Banca Centrală Europeană (BCE) folosesc IAPC pentru evaluarea stabilității prețurilor în statele membre în conformitate cu articolul 140 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE).

(2)

Indicii armonizați sunt utilizați în contextul procedurii Comisiei privind dezechilibrele macroeconomice, instituită prin Regulamentul (UE) nr. 1176/2011 al Parlamentului European și al Consiliului (3).

(3)

Statisticile privind prețurile cu un nivel ridicat de calitate și de comparabilitate sunt esențiale pentru cei responsabili cu politicile publice în Uniune, pentru cercetători și pentru toți cetățenii europeni.

(4)

Sistemul European al Băncilor Centrale (SEBC) folosește IAPC drept indice pentru măsurarea îndeplinirii obiectivului SEBC privind stabilitatea prețurilor, în temeiul articolului 127 alineatul (1) din TFUE, care este deosebit de relevant pentru definirea și punerea în aplicare a politicii monetare a Uniunii în temeiul articolului 127 alineatul (2) din TFUE. În temeiul articolului 127 alineatul (4) și al articolului 282 alineatul (5) din TFUE, BCE urmează să fie consultată cu privire la orice act al Uniunii propus în domeniile care țin de competențele sale.

(5)

Obiectivul prezentului regulament este de a stabili un cadru comun pentru dezvoltarea, producerea și difuzarea indicilor armonizați ai prețurilor de consum și a indicelui prețurilor locuințelor (IPL) la nivelul Uniunii și la nivel național. Cu toate acestea, nu este exclusă posibilitatea ca, în viitor, să se extindă aplicarea cadrului, dacă este necesar, la nivel subnațional.

(6)

Regulamentul (CE) nr. 2494/95 al Consiliului (4) a stabilit un cadru comun pentru construirea indicilor armonizați ai prețurilor de consum. Respectivul cadru juridic trebuie să fie adaptat la cerințele și la progresele tehnice actuale, îmbunătățind prin urmare, în continuare, relevanța și comparabilitatea indicilor armonizați ai prețurilor de consum și ale IPL. Pe baza noului cadru instituit prin prezentul regulament, ar trebui inițiate lucrări cu privire la un set de indicatori suplimentari privind evoluția prețurilor.

(7)

Prezentul regulament ține seama de agenda Comisiei privind o mai bună legiferare și, în special, de Comunicarea Comisiei din 8 octombrie 2010 intitulată „Reglementarea inteligentă în Uniunea Europeană”. În domeniul statistic, Comisia a stabilit ca prioritare simplificarea și îmbunătățirea mediului de reglementare în materie de statistici, astfel cum se menționează în Comunicarea Comisiei din 10 august 2009 privind metoda de producere a statisticilor UE: o viziune pentru deceniul următor.

(8)

IAPC și indicele armonizat al prețurilor de consum la o impozitare constantă (IAPC-IC) ar trebui defalcați în categorii ale clasificării europene a consumului individual pe destinații (ECOICOP). O astfel de clasificare ar trebui să garanteze faptul că toate statisticile europene referitoare la consumul privat sunt coerente și comparabile. Clasificarea ECOICOP ar trebui, de asemenea, să fie în concordanță cu COICOP a ONU, care reprezintă standardul internațional pentru clasificarea consumului individual pe destinații și, prin urmare, ECOICOP ar trebui să fie actualizată în funcție de modificările aduse COICOP a ONU.

(9)

IAPC se bazează pe prețurile observate, care includ impozitele pe produse. Prin urmare, inflația este afectată de schimbările survenite la nivelul cotelor de impozitare a produselor. Pentru analiza inflației, precum și pentru evaluarea convergenței în statele membre, este necesar să se colecteze și informații privind impactul avut asupra inflației de modificările în materie de impozitare. În acest scop, IAPC ar trebui să fie calculați, în plus, pe baza prețurilor la cote constante de impozitare.

(10)

Stabilirea indicilor prețurilor pentru locuințe și în special pentru locuințele ocupate de proprietari (OOH) reprezintă un pas important în vederea îmbunătățirii în continuare a relevanței și a comparabilității IAPC. IPL reprezintă o bază necesară pentru elaborarea indicelui prețurilor OOH. În plus, IPL reprezintă un indicator important de sine stătător. Până la 31 decembrie 2018, Comisia ar trebui să pregătească un raport care să abordeze caracterul oportun al indicelui prețurilor OOH în vederea includerii în acoperirea IAPC. În funcție de rezultatele raportului respectiv, Comisia ar trebui să înainteze, dacă este cazul, într-un interval de timp rezonabil, o propunere de modificare a prezentului regulament în ceea ce privește integrarea indicelui prețurilor OOH în acoperirea IAPC.

(11)

Informațiile provizorii timpurii privind IAPC lunari, prezentate sub forma unor estimări rapide, sunt esențiale pentru politica monetară din zona euro. Prin urmare, statele membre a căror monedă este euro ar trebui să transmită astfel de estimări rapide ale IAPC.

(12)

IAPC este conceput pentru a evalua stabilitatea prețurilor. Acesta nu este menit a fi un indice al costului vieții. Pe lângă IAPC, ar trebui inițiată o cercetare privind indicele armonizat al costului vieții.

(13)

Perioada de referință a indicilor armonizați ar trebui să fie actualizată periodic. Ar trebui stabilite norme privind perioadele de referință ale indicelui comune pentru indicii armonizați și subindicii lor, integrați la momente diferite în timp, pentru a se garanta faptul că indicii care rezultă sunt comparabili și relevanți.

(14)

Pentru a consolida armonizarea progresivă a indicilor armonizați ai prețurilor de consum și a IPL, ar trebui lansate studii-pilot pentru a evalua fezabilitatea utilizării de informații de bază îmbunătățite sau aplicarea de noi abordări metodologice. Comisia ar trebui să ia măsurile necesare și să identifice stimulentele corecte, inclusiv sprijinul financiar, pentru a încuraja astfel de studii-pilot.

(15)

Comisia (Eurostat) ar trebui să verifice sursele și metodele utilizate de statele membre pentru calcularea indicilor armonizați și ar trebui să monitorizeze punerea în aplicare a cadrului juridic de către statele membre. În acest scop, Comisia (Eurostat) ar trebui să întrețină un dialog periodic cu autoritățile statistice ale statelor membre.

(16)

Informațiile de fond constituie un element esențial pentru a evalua dacă indicii armonizați detaliați furnizați de statele membre sunt suficient de comparabili. În plus, transparența metodelor de elaborare și a practicilor utilizate în statele membre ajută toate părțile interesate să înțeleagă indicii armonizați și să îmbunătățească, în continuare, calitatea acestora. Ar trebui, prin urmare, să fie stabilit un set de reguli pentru raportarea metadatelor armonizate.

(17)

Pentru a asigura calitatea datelor statistice transmise de statele membre, Comisia ar trebui să facă uz de prerogativele și de competențele adecvate prevăzute la articolul 12 din Regulamentul (CE) nr. 223/2009 al Parlamentului European și al Consiliului (5).

(18)

Pentru a asigura adaptarea la modificările suferite de COICOP a ONU, pentru a modifica lista elementelor reglementate prin acte de punere în aplicare prin adăugarea de elemente pentru a se ține seama de evoluțiile tehnice ale metodelor statistice și pe baza evaluării studiilor-pilot, precum și pentru a modifica lista subindicilor ECOICOP pe care statele membre nu sunt obligate să îi producă, pentru a include jocurile de noroc în IAPC și în IAPC-IC, competența de a adopta acte în conformitate cu articolul 290 din TFUE ar trebui să fie delegată Comisiei. Este deosebit de important ca, în timpul lucrărilor pregătitoare, Comisia să organizeze consultări adecvate, inclusiv la nivel de experți. Atunci când pregătește și elaborează acte delegate, Comisia ar trebui să asigure transmiterea simultană, promptă și adecvată a documentelor relevante către Parlamentul European și către Consiliu.

(19)

În vederea asigurării comparabilității depline între indicii armonizați, sunt necesare condiții uniforme pentru aplicarea ECOICOP în scopul IAPC și al IAPC-IC; pentru defalcarea estimării rapide a IAPC furnizate de statele membre a căror monedă este euro; pentru defalcările indicelui prețurilor OOH și ale IPL; pentru calitatea ponderilor indicilor armonizați; pentru metodele îmbunătățite bazate pe studii-pilot efectuate pe bază de voluntariat; pentru metodologia adecvată; pentru normele detaliate privind rebazarea indicilor armonizați; pentru standardele privind schimbul de date și de metadate; pentru revizuirea indicilor armonizați și a subindicilor acestora; și pentru cerințele referitoare la asigurarea calității tehnice privind conținutul rapoartelor standard de calitate anuale, la termenul de transmitere a rapoartelor către Comisie (Eurostat) și structura inventarelor, precum și la termenul de transmitere a inventarelor către Comisie (Eurostat). Pentru a asigura astfel de condiții uniforme de punere în aplicare a prezentului regulament, ar trebui să se confere Comisiei competențe de executare. Respectivele competențe ar trebui să fie exercitate în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 182/2011 al Parlamentului European și al Consiliului (6).

(20)

În adoptarea măsurilor de punere în aplicare și a actelor delegate în conformitate cu prezentul regulament, Comisia ar trebui să aibă în vedere, după caz, rentabilitatea și să asigure că respectivele măsuri și acte nu impun o sarcină suplimentară considerabilă asupra statelor membre sau a respondenților.

(21)

Întrucât obiectivul prezentului regulament, și anume crearea unor standarde statistice comune pentru indicii armonizați ai prețurilor de consum și pentru IPL, nu poate fi realizat în mod satisfăcător de către statele membre, dar poate fi realizat mai bine la nivelul Uniunii, Uniunea poate adopta măsuri, în conformitate cu principiul subsidiarității, astfel cum este prevăzut la articolul 5 din Tratatul privind Uniunea Europeană. În conformitate cu principiul proporționalității, astfel cum este enunțat la articolul menționat, prezentul regulament nu depășește ceea ce este necesar pentru atingerea respectivului obiectiv.

(22)

În contextul articolului 7 din Regulamentul (CE) nr. 223/2009, Comitetul Sistemului Statistic European a fost invitat să furnizeze orientări profesionale.

(23)

Prin urmare, Regulamentul (CE) nr. 2494/95 ar trebui abrogat,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Obiectul

Prezentul regulament stabilește un cadru comun pentru dezvoltarea, producerea și difuzarea indicilor armonizați ai prețurilor de consum (IAPC, IAPC-IC, indicele prețurilor OOH) și a indicelui prețurilor locuințelor (IPL) la nivelul Uniunii și la nivel național.

Articolul 2

Definiții

În sensul prezentului regulament, se aplică următoarele definiții:

1.

„produse” înseamnă bunuri și servicii astfel cum sunt definite la punctul 3.01 din anexa A la Regulamentul (UE) nr. 549/2013 al Parlamentului European și al Consiliului (7) (SEC 2010);

2.

„prețuri de consum” înseamnă prețurile de achiziție plătite de gospodării pentru a achiziționa produse individuale prin tranzacții monetare;

3.

„prețurile locuințelor” înseamnă prețurile de tranzacționare a locuințelor achiziționate de gospodării;

4.

„prețuri de achiziție” înseamnă prețurile plătite efectiv de cumpărător pentru produse, inclusiv orice taxe, mai puțin subvențiile pe produse, după deducerea reducerilor față de prețurile sau taxele standard, excluzând dobânda sau costurile serviciilor adăugate în baza unor aranjamente de credit și orice costuri suplimentare eventuale suportate ca urmare a incapacității de plată în termenul specificat la momentul achiziției;

5.

„prețuri administrate” înseamnă prețurile care fie sunt stabilite direct, fie sunt influențate într-o măsură semnificativă de către administrația publică;

6.

„indicele armonizat al prețurilor de consum” sau „IAPC” înseamnă indicele comparabil al prețurilor de consum produs de fiecare stat membru;

7.

„indicele armonizat al prețurilor de consum la o impozitare constantă” sau „IAPC-IC” înseamnă indicele care măsoară variațiile prețurilor de consum fără impactul variațiilor cotelor de impozitare a produselor înregistrate pe parcursul aceleiași perioade;

8.

„cota de impozitare” înseamnă un parametru de impozitare și poate reprezenta un anumit procentaj din preț sau un cuantum absolut al impozitului perceput pentru o unitate materială;

9.

„indicele prețurilor locuințelor ocupate de proprietar” sau „indicele prețurilor OOH” înseamnă indicele care măsoară variațiile prețurilor tranzacțiilor cu locuințe noi în sectorul gospodăriilor, precum și ale altor produse și servicii achiziționate de gospodării în calitatea lor de locatari-proprietari;

10.

„indicele prețurilor locuințelor” sau „IPL” înseamnă indicele care măsoară variațiile prețurilor de tranzacționare a locuințelor achiziționate de gospodării;

11.

„subindice al IAPC sau al IAPC-IC” înseamnă indicele de preț pentru oricare dintre categoriile clasificării europene a consumului individual pe destinații (ECOICOP), astfel cum se prevede în anexa I;

12.

„indici armonizați” înseamnă IAPC, IAPC-IC, indicele prețurilor OOH și IPL;

13.

„estimarea rapidă a IAPC” înseamnă o estimare timpurie a IAPC furnizată de statele membre ale căror monedă este euro, care poate fi bazată pe informații provizorii și, dacă este necesar, pe modelări adecvate;

14.

„indicele de tip Laspeyres” înseamnă indicele prețurilor care măsoară variația medie a prețurilor între perioada de referință a prețurilor și o perioadă de comparație, cu ajutorul unor cote ale cheltuielilor dintr-o perioadă anterioară perioadei de referință a prețurilor și în care cotele cheltuielilor sunt ajustate pentru a reflecta prețurile din perioada de referință a prețurilor.

Un „indice de tip Laspeyres” este definit după cum urmează:

Formula

Prețul unui produs se notează cu „p”, perioada de referință a prețurilor se notează cu „0”, iar perioada de comparație se notează cu „t”. Ponderile „w” sunt cote ale cheltuielilor dintr-o perioadă „b” anterioară perioadei de referință a prețurilor și sunt ajustate pentru a reflecta prețurile din perioada de referință a prețurilor 0;

15.

„perioada de referință a indicelui” este perioada pentru care indicele este fixat la 100 de puncte;

16.

„perioadă de referință a prețurilor” înseamnă perioada la care se raportează un preț din perioada de comparație; pentru indicii lunari, perioada de referință a prețurilor este luna decembrie a anului anterior, iar pentru indicii trimestriali, perioada de referință a prețurilor este cel de al patrulea trimestru al anului anterior;

17.

„informații de bază” înseamnă date care acoperă:

(a)

cu referire la IAPC și IAPC-IC:

(i)

prețurile de achiziție ale produselor care trebuie să fie luate în considerare pentru a calcula subindicii în conformitate cu dispozițiile prezentului regulament;

(ii)

caracteristicile care determină prețul produsului;

(iii)

informațiile privind impozitele și accizele percepute;

(iv)

informațiile care indică dacă un preț este administrat în întregime sau parțial; și

(v)

ponderile care reflectă nivelul și structura consumului produselor în cauză.

(b)

cu referire la indicele prețurilor OOH:

(i)

prețurile de tranzacționare a locuințelor noi din sectorul gospodăriilor și a altor produse pe care gospodăriile le achiziționează în calitatea lor de locatari-proprietari care trebuie luate în considerare la calculul indicelui prețurilor OOH în conformitate cu prezentul regulament;

(ii)

caracteristicile care determină prețul locuințelor și prețurile altor produse și servicii achiziționate de gospodării în calitatea lor de locatari-proprietari; și

(iii)

ponderile care reflectă nivelul și structura categoriilor relevante de cheltuieli privind locuințele;

(c)

cu referire la ILP:

(i)

prețurile de tranzacționare a locuințelor achiziționate de către gospodării care trebuie să fie luate în considerare la calcularea IPL în conformitate cu prezentul regulament;

(ii)

caracteristicile care determină prețul locuințelor; și

(iii)

ponderile care reflectă nivelul și structura categoriilor relevante de cheltuieli privind locuințele;

18.

„gospodărie” înseamnă o gospodărie a populației, astfel cum este menționată la punctul 2.119 literele (a) și (b) din anexa A la SEC 2010, indiferent de naționalitate sau de statutul de rezidență;

19.

„teritoriul economic al statului membru” înseamnă teritoriul economic menționat la punctul 2.05 din anexa A la SEC 2010, cu excepția faptului că enclavele extrateritoriale situate în interiorul granițelor statului membru sunt incluse, iar enclavele teritoriale situate în restul lumii sunt excluse;

20.

„cheltuielile monetare pentru consumul final al gospodăriilor” reprezintă acea parte din cheltuielile pentru consumul final efectuate:

de gospodării;

în cadrul tranzacțiilor monetare; și

pe teritoriul economic al statului membru;

pentru produse care sunt utilizate pentru a satisface direct nevoile sau dorințele individuale, astfel cum sunt definite la punctul 3.101 din anexa A la SEC 2010;

într-una din, sau în ambele perioade de timp care fac obiectul comparației;

21.

„modificare semnificativă a metodei de producție” înseamnă o modificare care este estimată să afecteze rata de creștere anuală a unui anumit indice armonizat sau o parte a acesteia, în orice perioadă, cu peste:

(a)

0,1 puncte procentuale în cazul IAPC, al IAPC-IC, al indicelui prețurilor OOH sau al IPL corespunzător tuturor tipurilor de articole;

(b)

0,3, 0,4, 0,5 sau 0,6 puncte procentuale pentru orice diviziune, grupă, clasă sau, respectiv, subclasă (5 cifre) din cadrul ECOICOP pentru IAPC sau, respectiv, pentru IAPC-IC.

Articolul 3

Elaborarea indicilor armonizați

(1)   Statele membre furnizează Comisiei (Eurostat) indicii armonizați, conform specificațiilor de la articolul 2 punctul 12.

(2)   Indicii armonizați sunt indici de tip Laspeyres înlănțuiți anual.

(3)   IAPC și IAPC-IC se bazează pe variațiile prețurilor și pe ponderile produselor incluse în cheltuielile monetare pentru consumul final al gospodăriilor.

(4)   Nici IAPC, nici IAPC-IC nu acoperă operațiunile între gospodării, cu excepția chiriilor plătite de către chiriași proprietarilor privați, în cazul în care aceștia din urmă acționează în calitate de producători pe piață de servicii achiziționate de gospodării (chiriași).

(5)   Indicele prețurilor OOH se elaborează, în măsura în care este posibil și cu condiția ca datele să fie disponibile, pentru perioada de 10 ani care precedă intrarea în vigoare a prezentului regulament.

(6)   Subindicii IAPC și ai IAPC-IC sunt elaborați pentru categoriile din cadrul ECOICOP. Comisia adoptă acte de punere în aplicare precizând condiții uniforme pentru aplicarea ECOICOP în scopul IAPC și al IAPC-IC. Actele de punere în aplicare respective se adoptă în conformitate cu procedura de examinare prevăzută la articolul 11 alineatul (2).

(7)   Până la 31 decembrie 2018, Comisia pregătește un raport, care abordează caracterul oportun al indicelui prețurilor OOH în vederea includerii în acoperirea IAPC. În funcție de rezultatele raportului, Comisia prezintă, dacă este cazul, într-un interval de timp rezonabil, o propunere de modificare a prezentului regulament în ceea ce privește integrarea indicelui prețurilor OOH în acoperirea IAPC. În cazul în care raportul stabilește că sunt necesare evoluții metodologice suplimentare pentru integrarea indicelui prețurilor OOH în acoperirea IAPC, Comisia continuă lucrările metodologice și raportează Parlamentului European și Consiliului referitor la respectivele lucrări, după caz.

(8)   Comisia adoptă acte de punere în aplicare precizând defalcarea estimării rapide a IAPC furnizată de statele membre a căror monedă este euro. Actele de punere în aplicare respective se adoptă în conformitate cu procedura de examinare prevăzută la articolul 11 alineatul (2).

(9)   Comisia adoptă acte de punere în aplicare precizând defalcările indicelui prețurilor OOH și IPL. Actele de punere în aplicare respective se adoptă în conformitate cu procedura de examinare prevăzută la articolul 11 alineatul (2).

(10)   În fiecare an, statele membre actualizează ponderile subindicilor pentru indicii armonizați. Comisia adoptă acte de punere în aplicare precizând condițiile uniforme pentru calitatea ponderilor indicilor armonizați. Actele de punere în aplicare respective se adoptă în conformitate cu procedura de examinare prevăzută la articolul 11 alineatul (2).

Articolul 4

Comparabilitatea indicilor armonizați

(1)   Pentru ca indicii armonizați să fie considerați comparabili, orice diferență între statele membre la toate nivelurile de detaliere trebuie să reflecte doar diferențele legate de variația prețurilor sau de modelele de cheltuieli.

(2)   Orice subindice al indicilor armonizați care se abate de la conceptele sau de la metodele din prezentul regulament este considerat comparabil în cazul în care duce la un indice care se estimează că prezintă, în mod sistematic, o diferență:

(a)

mai mică sau egală cu 0,1 puncte procentuale în medie de la un an la altul, față de un indice elaborat pe baza unei abordări metodologice din prezentul regulament, în cazul IAPC și al IAPC-IC;

(b)

mai mică sau egală cu 1 punct procentual în medie de la un an la altul, față de un indice elaborat pe baza unei abordări metodologice din prezentul regulament, în cazul indicelui prețurilor OOH și al IPL.

În cazul în care calculele menționate la primul paragraf nu sunt posibile, statele membre stabilesc în detaliu consecințele utilizării unei metodologii care se abate de la conceptele sau metodele din prezentul regulament.

(3)   Se conferă Comisiei competența de a adopta acte delegate în conformitate cu articolul 10 în vederea modificării anexei I, în scopul de a asigura comparabilitatea indicilor armonizați la nivel internațional și în conformitate cu modificările la COICOP a ONU.

(4)   În vederea asigurării unor condiții uniforme pentru producerea de indici armonizați comparabili și în scopul îndeplinirii obiectivelor prezentului regulament, Comisia adoptă acte de punere în aplicare precizând metodele îmbunătățite bazate pe studii-pilot efectuate pe bază de voluntariat, după cum se prevede la articolul 8, precum și metodologia. Respectivele acte de punere în aplicare se referă la:

(i)

eșantionare și reprezentativitate;

(ii)

colectarea și prelucrarea datelor privind prețurile;

(iii)

înlocuirile și ajustarea calității;

(iv)

elaborarea indicilor;

(v)

revizuirile;

(vi)

indicii speciali;

(vii)

tratamentul aplicat produselor în anumite domenii.

Comisia se asigură că actele de punere în aplicare respective nu impun o sarcină suplimentară considerabilă asupra statelor membre sau a respondenților.

Actele de punere în aplicare respective se adoptă în conformitate cu procedura de examinare prevăzută la articolul 11 alineatul (2).

(5)   În vederea producerii de indici armonizați, pentru a se ține seama de evoluțiile tehnice ale metodelor statistice și pe baza evaluării studiilor-pilot menționate la articolul 8 alineatul (4), Comisiei i se conferă competența de a modifica prezentul articol alineatul (4) primul paragraf, prin intermediul unor acte delegate adoptate în conformitate cu articolul 10, prin adăugarea de elemente pe lista prevăzută în respectivul paragraf, cu condiția ca astfel de elemente adăugate să nu se suprapună cu cele existente și nici să nu modifice domeniul de aplicare sau natura indicilor armonizați, după cum se prevede în prezentul regulament.

Articolul 5

Cerințe în materie de date

(1)   Informațiile de bază colectate de statele membre pentru indicii armonizați și subindicii acestora sunt reprezentative la nivel de stat membru.

(2)   Informațiile se obțin de la unitățile statistice definite în Regulamentul (CEE) nr. 696/93 al Consiliului (8) sau din alte surse, cu condiția să fie îndeplinite cerințele de comparabilitate a indicilor armonizați, menționate la articolul 4 din prezentul regulament.

(3)   Unitățile statistice care oferă informații privind produsele incluse în cheltuielile monetare pentru consumul final al gospodăriilor cooperează în scopul colectării sau al furnizării informațiilor de bază solicitate. Unitățile statistice furnizează informații de bază exacte și complete organismelor naționale responsabile cu elaborarea indicilor armonizați.

(4)   La cererea organismelor naționale responsabile cu elaborarea indicilor armonizați, unitățile statistice furnizează, dacă sunt disponibile, evidențe ale tranzacțiilor, în format electronic (cum ar fi, de exemplu, datele scanate) și la nivelul de detaliu necesar pentru a produce indici armonizați și a evalua respectarea cerințelor în materie de comparabilitate și calitate a indicilor armonizați.

(5)   Perioada de referință comună pentru indicii armonizați este anul 2015. Respectiva perioadă de referință comună se utilizează pentru seriile cronologice complete ale tuturor indicilor armonizați și ale subindicilor acestora.

(6)   Indicii armonizați și subindicii lor se rebazează pe o nouă perioadă de referință comună a indicelui în cazul unei modificări metodologice majore a indicilor armonizați care este adoptată în conformitate cu prezentul regulament, sau la fiecare 10 ani după ultima rebazare, începând cu 2015. Rebazarea pe noua perioadă de referință comună a indicelui intră în vigoare:

(a)

pentru indicii lunari, începând cu indicele pentru luna ianuarie a anului care urmează perioadei de referință a indicelui;

(b)

pentru indicii trimestriali, începând cu indicele pentru primul trimestru al anului care urmează perioadei de referință a indicelui.

Comisia adoptă acte de punere în aplicare precizând normele detaliate privind rebazarea indicilor armonizați. Actele de punere în aplicare respective se adoptă în conformitate cu procedura de examinare prevăzută la articolul 11 alineatul (2).

(7)   Statele membre nu sunt obligate să producă și să transmită:

(a)

subindicii IAPC și ai IAPC-IC care reprezintă mai puțin de a mia parte din cheltuielile totale;

(b)

subindicii indicelui prețurilor OOH și subindicii IPL care reprezintă mai puțin de a suta parte din cheltuielile totale privind locuințele ocupate de proprietari și, respectiv, din totalul achizițiilor de locuințe.

(8)   Statele membre nu sunt obligate să producă următorii subindici ECOICOP, fie pentru că nu sunt incluși în cheltuielile monetare pentru consumul final al gospodăriilor, fie pentru că gradul de armonizare metodologică nu este încă suficient:

02.3

Narcotice;

09.4.3

Jocuri de noroc;

12.2

Prostituție;

12.5.1

Asigurări de viață;

12.6.1

SIFIM.

Se conferă Comisiei competența de a adopta acte delegate în conformitate cu articolul 10 în vederea modificării listei prevăzute în prezentul alineat pentru a include jocurile de noroc în IAPC și în IAPC-IC.

Articolul 6

Frecvența

(1)   Statele membre transmit Comisiei (Eurostat) IAPC, IAPC-IC și subindicii lor la intervale lunare, inclusiv subindicii care sunt produși la intervale mai lungi.

(2)   Statele membre transmit Comisiei (Eurostat) indicii prețurilor OOH și IPL la intervale trimestriale. Ei pot fi transmiși la intervale lunare, pe bază de voluntariat.

(3)   Statele membre nu sunt obligate să producă subindici la intervale lunare sau trimestriale în cazul în care colectarea datelor cu o frecvență mai redusă îndeplinește cerințele în materie de comparabilitate prevăzute la articolul 4. Statele membre informează Comisia (Eurostat) cu privire la categoriile ECOICOP, ale indicelui prețurilor OOH și ale IPL pentru care intenționează să colecteze date la intervale mai puțin frecvente decât lunar, în cazul categoriilor ECOICOP, și trimestrial, în cazul categoriei indicilor prețurilor OOH și IPL.

(4)   În fiecare an, statele membre transmit Comisiei (Eurostat) ponderile actualizate ale subindicilor pentru indicii armonizați.

Articolul 7

Termene, standarde de raportare și revizuiri

(1)   Statele membre transmit Comisiei (Eurostat) indicii armonizați și toți subindicii cel târziu în termen de:

(a)

15 zile calendaristice, pentru indicii pentru lunile februarie – decembrie, și de 20 de zile calendaristice, pentru indicii pentru luna ianuarie, de la sfârșitul lunii pentru care sunt calculați indicii; și

(b)

85 de zile calendaristice de la încheierea trimestrului pentru care sunt calculați indicii.

(2)   Statele membre transmit Comisiei (Eurostat) ponderile actualizate cel târziu:

(a)

la data de 13 februarie a fiecărui an pentru indicii lunari;

(b)

la data de 15 iunie a fiecărui an pentru indicii trimestriali.

(3)   Statele membre a căror monedă este euro transmit Comisiei (Eurostat) estimarea rapidă a IAPC cel târziu în penultima zi calendaristică a lunii la care se referă respectiva estimare rapidă.

(4)   Statele membre transmit Comisiei (Eurostat) datele și metadatele cerute prin prezentul regulament în conformitate cu standardele de raportare a datelor și metadatelor.

(5)   Indicii armonizați și subindicii lor care au fost deja publicați pot fi revizuiți.

(6)   Comisia adoptă acte de punere în aplicare precizând în detaliu standardele privind raportarea datelor și a metadatelor menționate la alineatul (4) și condițiile uniforme de revizuire a indiciilor armonizați și a subindiciilor lor menționați la alineatul (5). Actele de punere în aplicare respective se adoptă în conformitate cu procedura de examinare prevăzută la articolul 11 alineatul (2).

Articolul 8

Studii-pilot

(1)   Ori de câte ori sunt necesare informații de bază îmbunătățite pentru elaborarea indicilor armonizați, sau atunci când necesitatea îmbunătățirii comparabilității indicilor armonizați este identificată prin metodele menționate la articolul 4 alineatul (4), Comisia (Eurostat) poate lansa studii-pilot, care se efectuează pe bază de voluntariat de către statele membre.

(2)   Bugetul general al Uniunii contribuie, dacă este cazul, la finanțarea unor astfel de studii-pilot.

(3)   Studiile-pilot evaluează fezabilitatea obținerii unor informații de bază îmbunătățite sau a adoptării unor noi abordări metodologice.

(4)   Rezultatele studiilor pilot sunt evaluate de Comisie (Eurostat) în strânsă cooperare cu statele membre și cu utilizatorii principali ai indicilor armonizați, ținând seama de avantajele oferite de îmbunătățirea informațiilor de bază sau de noile abordări metodologice în ceea ce privește costurile suplimentare generate de producerea de indici armonizați.

(5)   Până la 31 decembrie 2020 și ulterior la fiecare cinci ani, Comisia transmite un raport către Parlamentul European și Consiliu care evaluează, dacă este cazul, principalele constatări ale studiilor-pilot.

Articolul 9

Asigurarea calității

(1)   Statele membre se asigură de calitatea indicilor armonizați transmiși. În sensul prezentului regulament, se aplică criteriile standard în materie de calitate care sunt prevăzute la articolul 12 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 223/2009.

(2)   Statele membre transmit Comisiei (Eurostat):

(a)

rapoarte standard de calitate referitoare la criteriile de calitate prevăzute la articolul 12 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 223/2009;

(b)

inventare actualizate anual conținând detalii cu privire la sursele de date, la definițiile și la metodele utilizate;

(c)

informații conexe suplimentare la nivelul de detaliere necesar pentru a evalua respectarea cerințelor în materie de comparabilitate și calitatea indicilor armonizați, dacă acestea sunt solicitate de către Comisie (Eurostat).

(3)   În cazul în care un stat membru intenționează să introducă o modificare semnificativă a metodelor de producere a indicilor armonizați sau a unei părți a acestora, statul membru în cauză informează Comisia (Eurostat) cel târziu cu trei luni înainte ca această modificare să intre în vigoare. Statele membre furnizează Comisiei (Eurostat) o cuantificare a impactului modificării respective.

(4)   Comisia adoptă acte de punere în aplicare precizând cerințele de asigurare a calității tehnice privind conținutul rapoartelor standard de calitate anuale, termenul pentru transmiterea rapoartelor către Comisie (Eurostat) și structura inventarelor și termenul pentru transmiterea inventarelor către Comisie (Eurostat). Actele de punere în aplicare respective se adoptă în conformitate cu procedura de examinare prevăzută la articolul 11 alineatul (2).

Articolul 10

Exercitarea delegării de competențe

(1)   Competența de a adopta acte delegate este conferită Comisiei în condițiile prevăzute la prezentul articol.

(2)   Atunci când exercită competențele delegate la articolul 4 alineatul (3), la articolul 4 alineatul (5) și la articolul 5 alineatul (8), Comisia se asigură că actele delegate nu impun o sarcină suplimentară considerabilă asupra statelor membre sau asupra respondenților.

În plus, Comisia justifică în mod corespunzător acțiunile prevăzute în actele delegate respective, luând în considerare, după caz, rentabilitatea, incluzând sarcina asupra respondenților și costurile de producție în conformitate cu articolul 14 alineatul (3) din Regulamentul (CE) nr. 223/2009.

Comisia își urmează practica obișnuită și desfășoară consultări cu experți, inclusiv cu experți din statele membre, înainte de adoptarea respectivelor acte delegate.

(3)   Competența de a adopta acte delegate menționată la articolul 4 alineatul (3), la articolul 4 alineatul (4) și la articolul 5 alineatul (8) este conferită Comisiei pe o perioadă de cinci ani, începând cu 13 iunie 2016. Comisia elaborează un raport privind delegarea de competențe cel târziu cu nouă luni înainte de încheierea perioadei de cinci ani. Delegarea de competențe se prelungește tacit cu perioade de timp identice, cu excepția cazului în care Parlamentul European sau Consiliul se opun prelungirii respective cel târziu cu trei luni înainte de încheierea fiecărei perioade.

(4)   Delegarea competenței menționată la articolul 4 alineatul (3), la articolul 4 alineatul (5) și la articolul 5 alineatul (8) poate fi revocată în orice moment de Parlamentul European sau de Consiliu. O decizie de revocare pune capăt delegării de competențe specificată în decizia respectivă. Decizia produce efecte din ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene sau de la o dată ulterioară menționată în decizie. Decizia nu aduce atingere niciunuia dintre actele delegate aflate deja în vigoare.

(5)   De îndată ce adoptă un act delegat, Comisia îl notifică simultan Parlamentului European și Consiliului.

(6)   Un act delegat adoptat în temeiul articolului 4 alineatul (3), al articolului 4 alineatul (5) și al articolului 5 alineatul (8) intră în vigoare doar dacă atât Parlamentul European, cât și Consiliul, nu au formulat nicio obiecție în termen de trei luni de la notificarea actului respectiv Parlamentului European și Consiliului sau dacă, înainte de expirarea termenului respectiv, atât Parlamentul European, cât și Consiliul, au informat Comisia că nu au obiecții. Perioada menționată se prelungește cu trei luni la inițiativa Parlamentului European sau a Consiliului.

Articolul 11

Procedura comitetului

(1)   Comisia este asistată de Comitetul Sistemului Statistic European instituit prin Regulamentul (CE) nr. 223/2009. Acesta este un comitet în sensul Regulamentului (UE) nr. 182/2011.

(2)   În cazul în care se face trimitere la prezentul alineat, se aplică articolul 5 din Regulamentul (UE) nr. 182/2011.

Articolul 12

Abrogări

(1)   Fără a aduce atingere alineatului (2), statele membre continuă să furnizeze indicii armonizați în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 2494/95 până la transmiterile de date referitoare la 2016.

(2)   Regulamentul (CE) nr. 2494/95 se abrogă cu efect de la 1 ianuarie 2017.

Trimiterile la regulamentul abrogat se consideră trimiteri la prezentul regulament și se citesc în conformitate cu tabelul de corespondență din anexa II.

(3)   La prima adoptare a actelor de punere în aplicare menționate la articolul 3 alineatul (6), la articolul 3 alineatul (9), la articolul 3 alineatul (10), la articolul 4 alineatul (4), la articolul 5 alineatul (6) și la articolul 7 alineatul (6), în măsura în care acest lucru este compatibil cu prezentul regulament, Comisia include dispozițiile relevante din Regulamentul (CE) nr. 1749/96 al Comisiei (9), Regulamentul (CE) nr. 2214/96 al Comisiei (10), Regulamentul (CE) nr. 1687/98 al Consiliului (11), Regulamentul (CE) nr. 2646/98 al Comisiei (12), Regulamentul (CE) nr. 1617/1999 al Comisiei (13), Regulamentul (CE) nr. 2166/1999 al Consiliului (14), Regulamentul (CE) nr. 2601/2000 al Comisiei (15), Regulamentul (CE) nr. 2602/2000 al Comisiei (16), Regulamentul (CE) nr. 1920/2001 al Comisiei (17), Regulamentul (CE) nr. 1921/2001 al Comisiei (18), Regulamentul (CE) nr. 1708/2005 al Comisiei (19), Regulamentul (CE) nr. 701/2006 al Consiliului (20), Regulamentul (CE) nr. 330/2009 al Comisiei (21), Regulamentul (UE) nr. 1114/2010 al Comisiei (22), Regulamentul (UE) nr. 93/2013 al Comisiei (23), adoptate în temeiul Regulamentului (CE) nr. 2494/95, reducând în același timp, în mod corespunzător, numărul total de acte de punere în aplicare. Regulamentele adoptate în temeiul Regulamentului (CE) nr. 2494/95 rămân aplicabile pentru o perioadă de tranziție. Respectiva perioadă de tranziție se încheie la data aplicării actelor de punere în aplicare adoptate pentru prima oară în temeiul articolului 3 alineatul (6), al articolului 3 alineatul (9), al articolului 3 alineatul (10), al articolului 4 alineatul (4), al articolului 5 alineatul (6) și al articolului 7 alineatul (6) din prezentul regulament, care este aceeași pentru toate actele de punere în aplicare respective.

Articolul 13

Intrarea în vigoare

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Se aplică pentru prima oară pentru datele referitoare la ianuarie 2017.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Strasbourg, 11 mai 2016.

Pentru Parlamentul European

Președintele

M. SCHULZ

Pentru Consiliu

Președintele

J.A. HENNIS-PLASSCHAERT


(1)  JO C 175, 29.5.2015, p. 2.

(2)  Poziția Parlamentului European din 8 martie 2016 (nepublicată încă în Jurnalul Oficial) și Decizia Consiliului din 21 aprilie 2016.

(3)  Regulamentul (UE) nr. 1176/2011 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 noiembrie 2011 privind prevenirea și corectarea dezechilibrelor macroeconomice (JO L 306, 23.11.2011, p. 25).

(4)  Regulamentul (CE) nr. 2494/95 al Consiliului din 23 octombrie 1995 privind indicii armonizați ai prețurilor de consum (JO L 257, 27.10.1995, p. 1).

(5)  Regulamentul (CE) nr. 223/2009 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 martie 2009 privind statisticile europene și de abrogare a Regulamentului (CE, Euratom) nr. 1101/2008 al Parlamentului European și al Consiliului privind transmiterea de date statistice confidențiale Biroului Statistic al Comunităților Europene, a Regulamentului (CE) nr. 322/97 al Consiliului privind statisticile comunitare și a Deciziei 89/382/CEE, Euratom a Consiliului de constituire a Comitetului pentru programele statistice ale Comunităților Europene (JO L 87, 31.3.2009, p. 164).

(6)  Regulamentul (UE) nr. 182/2011 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 februarie 2011 de stabilire a normelor și principiilor generale privind mecanismele de control de către statele membre al exercitării competențelor de executare de către Comisie (JO L 55, 28.2.2011, p. 13).

(7)  Regulamentul (UE) nr. 549/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 21 mai 2013 privind Sistemul european de conturi naționale și regionale din Uniunea Europeană (JO L 174, 26.6.2013, p. 1).

(8)  Regulamentul (CEE) nr. 696/93 al Consiliului din 15 martie 1993 privind unitățile statistice pentru observarea și analizarea sistemului de producție comunitar (JO L 76, 30.3.1993, p. 1).

(9)  Regulamentul (CE) nr. 1749/96 al Comisiei din 9 septembrie 1996 privind măsurile inițiale de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 2494/95 al Consiliului privind indicii armonizați ai prețurilor de consum (JO L 229, 10.9.1996, p. 3).

(10)  Regulamentul (CE) nr. 2214/96 al Comisiei din 20 noiembrie 1996 privind indicii armonizați ai prețurilor de consum: transmiterea și difuzarea subindicilor IAPC (JO L 296, 21.11.1996, p. 8).

(11)  Regulamentul (CE) nr. 1687/98 al Consiliului din 20 iulie 1998 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1749/96 al Comisiei privind includerea de bunuri și servicii în indicele armonizat al prețurilor de consum (JO L 214, 31.7.1998, p. 12).

(12)  Regulamentul (CE) nr. 2646/98 al Comisiei din 9 decembrie 1998 de stabilire a unor norme detaliate de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 2494/95 al Consiliului în ceea ce privește standardele minime pentru prelucrarea tarifelor în indicii armonizați ai prețurilor de consum (JO L 335, 10.12.1998, p. 30).

(13)  Regulamentul (CE) nr. 1617/1999 al Comisiei din 23 iulie 1999 de stabilire a unor norme detaliate pentru punerea în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 2494/95 al Consiliului privind standardele minime pentru modul de tratare a asigurărilor în Indicele armonizat al prețurilor de consum și de modificare a Regulamentului (CE) nr. 2214/96 al Comisiei (JO L 192, 24.7.1999, p. 9).

(14)  Regulamentul (CE) nr. 2166/1999 al Consiliului din 8 octombrie 1999 de stabilire a unor norme detaliate pentru aplicarea Regulamentului (CE) nr. 2494/95 în ce privește standardele minime pentru tratarea în Indicele armonizat al prețurilor de consum a produselor din sectoarele de sănătate, învățământ și protecție socială (JO L 266, 14.10.1999, p. 1).

(15)  Regulamentul (CE) nr. 2601/2000 al Comisiei din 17 noiembrie 2000 de stabilire a normelor detaliate pentru punerea în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 2494/95 al Consiliului în ceea ce privește momentul introducerii prețurilor de achiziție în indicii armonizați ai prețurilor de consum (JO L 300, 29.11.2000, p. 14).

(16)  Regulamentul (CE) nr. 2602/2000 al Comisiei din 17 noiembrie 2000 de stabilire a normelor detaliate pentru punerea în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 2494/95 al Consiliului privind standardele minime pentru tratarea reducerilor de prețuri în cadrul indicilor armonizați ai prețurilor de consum (JO L 300, 29.11.2000, p. 16).

(17)  Regulamentul (CE) nr. 1920/2001 al Comisiei din 28 septembrie 2001 de stabilire a normelor de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 2494/95 al Consiliului în ceea ce privește standardele minime pentru tratarea comisioanelor pentru servicii proporționale cu valorile tranzacțiilor în cadrul indicelui armonizat al prețurilor de consum și de modificare a Regulamentului (CE) nr. 2214/96 (JO L 261, 29.9.2001, p. 46).

(18)  Regulamentul (CE) nr. 1921/2001 al Comisiei din 28 septembrie 2001 de stabilire a unor norme detaliate pentru punerea în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 2494/95 al Consiliului privind standardele minime de revizuire a indicelui armonizat al prețurilor de consum și de modificare a Regulamentului (CE) nr. 2602/2000 (JO L 261, 29.9.2001, p. 49).

(19)  Regulamentul (CE) nr. 1708/2005 al Comisiei din 19 octombrie 2005 de stabilire a normelor de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 2494/95 al Consiliului cu privire la perioada de referință comună a indicelui pentru indicele armonizat al prețurilor de consum și de modificare a Regulamentului (CE) nr. 2214/96 (JO L 274 20.10.2005, p. 9).

(20)  Regulamentul (CE) nr. 701/2006 al Consiliului din 25 aprilie 2006 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 2494/95 în ceea ce privește acoperirea temporală a colectării prețurilor în indicele armonizat al prețurilor de consum (JO L 122, 9.5.2006, p. 3).

(21)  Regulamentul (CE) nr. 330/2009 al Comisiei din 22 aprilie 2009 de stabilire a normelor de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 2494/95 al Consiliului în ceea ce privește standardele minime pentru tratarea produselor sezoniere în cadrul indicilor armonizați ai prețurilor de consum (IAPC) (JO L 103, 23.4.2009, p. 6).

(22)  Regulamentul (UE) nr. 1114/2010 al Comisiei din 1 decembrie 2010 de stabilire a unor norme detaliate pentru punerea în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 2494/95 al Consiliului privind standardele minime de calitate ale sistemului de ponderi IAPC și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 2454/97 al Comisiei (JO L 316, 2.12.2010, p. 4).

(23)  Regulamentul (UE) nr. 93/2013 al Comisiei din 1 februarie 2013 de stabilire a normelor detaliate de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 2494/95 al Consiliului privind indicii armonizați ai prețurilor de consum, în ceea ce privește stabilirea indicilor prețurilor locuințelor ocupate de proprietari (JO L 33, 2.2.2013, p. 14).


ANEXA I

CLASIFICAREA EUROPEANĂ A CONSUMULUI INDIVIDUAL PE DESTINAȚII (ECOICOP)

01

ALIMENTE ȘI BĂUTURI NEALCOOLICE

01.1

Alimente

01.1.1

Pâine și cereale

01.1.1.1

Orez

01.1.1.2

Făină și alte cereale

01.1.1.3

Pâine

01.1.1.4

Alte produse de panificație

01.1.1.5

Pizza și tarte sărate de tip quiche

01.1.1.6

Produse din paste și cușcuș

01.1.1.7

Cereale pentru micul dejun

01.1.1.8

Alte produse pe bază de cereale

01.1.2

Carne

01.1.2.1

Carne de vită și mânzat

01.1.2.2

Carne de porc

01.1.2.3

Carne de miel și de capră

01.1.2.4

Carne de pasăre

01.1.2.5

Alte cărnuri

01.1.2.6

Organe comestibile

01.1.2.7

Carne uscată, sărată sau afumată

01.1.2.8

Alte preparate din carne

01.1.3

Pește și fructe de mare

01.1.3.1

Pește proaspăt sau refrigerat

01.1.3.2

Pește congelat

01.1.3.3

Fructe de mare proaspete sau refrigerate

01.1.3.4

Fructe de mare congelate

01.1.3.5

Pește și fructe de mare uscate, sărate sau afumate

01.1.3.6

Alte preparate din pește și fructe de mare conservate sau prelucrate

01.1.4

Lapte, brânză și ouă

01.1.4.1

Lapte integral proaspăt

01.1.4.2

Lapte degresat proaspăt

01.1.4.3

Lapte conservat

01.1.4.4

Iaurt

01.1.4.5

Brânză și caș

01.1.4.6

Alte produse lactate

01.1.4.7

Ouă

01.1.5

Uleiuri și grăsimi

01.1.5.1

Unt

01.1.5.2

Margarină și alte grăsimi vegetale

01.1.5.3

Ulei de măsline

01.1.5.4

Alte uleiuri comestibile

01.1.5.5

Alte grăsimi comestibile de origine animală

01.1.6

Fructe

01.1.6.1

Fructe proaspete sau refrigerate

01.1.6.2

Fructe congelate

01.1.6.3

Fructe uscate și fructe cu coajă lemnoasă

01.1.6.4

Fructe conservate și produse pe bază de fructe

01.1.7

Legume

01.1.7.1

Legume proaspete sau refrigerate, altele decât cartofi și alți tuberculi

01.1.7.2

Legume congelate, altele decât cartofi și alți tuberculi

01.1.7.3

Legume uscate, alte legume conservate sau prelucrate

01.1.7.4

Cartofi

01.1.7.5

Chipsuri

01.1.7.6

Alți tuberculi și produse din legume cu tuberculi

01.1.8

Zahăr, gem, dulceață, miere, ciocolată și produse de cofetărie

01.1.8.1

Zahăr

01.1.8.2

Gemuri, marmelade și miere

01.1.8.3

Ciocolată

01.1.8.4

Produse de cofetărie

01.1.8.5

Înghețată și produse similare

01.1.8.6

Înlocuitori artificiali de zahăr

01.1.9

Produse alimentare n.c.a.

01.1.9.1

Sosuri, condimente

01.1.9.2

Sare, condimente și ierburi aromatice

01.1.9.3

Alimente pentru sugari

01.1.9.4

Mâncăruri preparate

01.1.9.9

Alte produse alimentare n.c.a.

01.2

Băuturi nealcoolice

01.2.1

Cafea, ceai și cacao

01.2.1.1

Cafea

01.2.1.2

Ceai

01.2.1.3

Cacao și praf de ciocolată

01.2.2

Ape minerale, băuturi răcoritoare, sucuri de fructe și de legume

01.2.2.1

Ape minerale sau de izvor

01.2.2.2

Băuturi răcoritoare

01.2.2.3

Sucuri de fructe și de legume

02

BĂUTURI ALCOOLICE, TUTUN ȘI NARCOTICE

02.1

Băuturi alcoolice

02.1.1

Băuturi spirtoase

02.1.1.1

Băuturi spirtoase și lichioruri

02.1.1.2

Băuturi răcoritoare alcoolice

02.1.2

Vinuri

02.1.2.1

Vinuri din struguri

02.1.2.2

Vinuri din alte fructe

02.1.2.3

Vinuri îmbogățite cu alcool

02.1.2.4

Băuturi pe bază de vin

02.1.3

Bere

02.1.3.1

Bere de tip lager

02.1.3.2

Altă bere cu alcool

02.1.3.3

Bere cu conținut scăzut de alcool și fără alcool

02.1.3.4

Băuturi pe bază de bere

02.2

Tutun

02.2.0

Tutun

02.2.0.1

Țigări

02.2.0.2

Țigări de foi

02.2.0.3

Alte produse din tutun

02.3

Narcotice

02.3.0

Narcotice

02.3.0.0

Narcotice

03

ÎMBRĂCĂMINTE ȘI ÎNCĂLȚĂMINTE

03.1

Îmbrăcăminte

03.1.1

Materiale pentru confecții

03.1.1.0

Materiale pentru confecții

03.1.2

Articole de îmbrăcăminte

03.1.2.1

Articole de îmbrăcăminte pentru bărbați

03.1.2.2

Articole de îmbrăcăminte pentru femei

03.1.2.3

Articole de îmbrăcăminte pentru bebeluși (de la 0 la 2 ani) și pentru copii (de la 3 la 13 ani)

03.1.3

Alte articole și accesorii de îmbrăcăminte

03.1.3.1

Alte articole de îmbrăcăminte

03.1.3.2

Accesorii de îmbrăcăminte

03.1.4

Curățarea, repararea și închirierea articolelor de îmbrăcăminte

03.1.4.1

Curățarea articolelor de îmbrăcăminte

3.1.4.2

Repararea și închirierea articolelor de îmbrăcăminte

03.2

Încălțăminte

03.2.1

Pantofi și alte tipuri de încălțăminte

03.2.1.1

Încălțăminte pentru bărbați

03.2.1.2

Încălțăminte pentru femei

03.2.1.3

Încălțăminte pentru bebeluși și pentru copii

03.2.2

Repararea și închirierea articolelor de încălțăminte

03.2.2.0

Repararea și închirierea articolelor de încălțăminte

04

LOCUINȚĂ, APĂ, ELECTRICITATE, GAZ ȘI ALȚI COMBUSTIBILI

04.1

Chirii efective pentru locuință

04.1.1

Chirii efective plătite de chiriași

04.1.1.0

Chirii efective plătite de chiriași

04.1.2

Alte chirii efective

04.1.2.1

Chirii efective plătite de chiriași pentru reședințe secundare

04.1.2.2

Chirii pentru garaje și alte chirii plătite de chiriași

04.2

Chirii imputate pentru locuință

04.2.1

Chirii imputate pentru locatarii-proprietari

04.2.1.0

Chirii imputate pentru locatarii-proprietari

04.2.2

Alte chirii imputate

04.2.2.0

Alte chirii imputate

04.3

Întreținerea și repararea locuinței

04.3.1

Materiale pentru întreținerea și repararea locuinței

04.3.1.0

Materiale pentru întreținerea și repararea locuinței

04.3.2

Servicii pentru întreținerea și repararea locuinței

04.3.2.1

Servicii prestate de instalatori

04.3.2.2

Servicii prestate de electricieni

04.3.2.3

Servicii de întreținere pentru sisteme de încălzire

04.3.2.4

Servicii prestate de zugravi

04.3.2.5

Servicii prestate de tâmplari

04.3.2.9

Alte servicii pentru întreținerea și repararea locuinței

04.4

Alimentarea cu apă și alte servicii aferente locuinței

04.4.1

Alimentarea cu apă

04.4.1.0

Alimentarea cu apă

04.4.2

Colectarea deșeurilor

04.4.2.0

Colectarea deșeurilor

04.4.3

Colectarea apelor uzate

04.4.3.0

Colectarea apelor uzate

04.4.4

Alte servicii legate de locuință n.c.a.

04.4.4.1

Cheltuieli de întreținere în imobilele colective

04.4.4.2

Servicii de securitate

04.4.4.9

Alte servicii legate de locuință

04.5

Electricitate, gaz și alți combustibili

04.5.1

Electricitate

04.5.1.0

Electricitate

04.5.2

Gaz

04.5.2.1

Gaze naturale și gaz de iluminat

04.5.2.2

Hidrocarburi lichefiate (butan, propan etc.).

04.5.3

Combustibili lichizi

04.5.3.0

Combustibili lichizi

04.5.4

Combustibili solizi

04.5.4.1

Cărbune

04.5.4.9

Alți combustibili solizi

04.5.5

Energie termică

04.5.5.0

Energie termică

05

ARTICOLE DE MOBILIER, ECHIPAMENTE DE UZ CASNIC ȘI ÎNTREȚINEREA CURENTĂ A LOCUINȚEI

05.1

Mobilă, articole de mobilier, covoare și alte materiale de acoperire a podelelor

05.1.1

Mobilă și articole de mobilier

05.1.1.1

Mobilier de uz casnic

05.1.1.2

Mobilier de grădină

05.1.1.3

Echipamente de iluminat

05.1.1.9

Alte mobile și articole de mobilier

05.1.2

Covoare și alte materiale de acoperire a podelelor

05.1.2.1

Covoare și mochete

05.1.2.2

Alte materiale de acoperire a podelelor

05.1.2.3

Servicii de montare a mochetelor și a materialelor de acoperire a podelelor

05.1.3

Repararea mobilei, a articolelor de mobilier și a materialelor de acoperire a podelelor

05.1.3.0

Repararea mobilei, a articolelor de mobilier și a materialelor de acoperire a podelelor

05.2

Materiale textile pentru gospodărie

05.2.0

Materiale textile pentru gospodărie

05.2.0.1

Țesături pentru articole de mobilier și perdele

05.2.0.2

Lenjerie de pat

05.2.0.3

Lenjerie de masă și lenjerie de baie

05.2.0.4

Repararea materialelor textile pentru gospodărie

05.2.0.9

Alte materiale textile pentru gospodărie

05.3

Aparate de uz casnic

05.3.1

Aparate de uz casnic mari, electrice sau nu

05.3.1.1

Frigidere, congelatoare și combine frigorifice

05.3.1.2

Mașini de spălat rufe, mașini de uscat rufe, mașini de spălat vase

05.3.1.3

Mașini de gătit

05.3.1.4

Aparate de încălzire, aparate de climatizare

05.3.1.5

Echipament de curățare

05.3.1.9

Alte aparate de uz casnic de dimensiuni mari

05.3.2

Aparate de uz casnic mici, electrice

05.3.2.1

Aparate de prelucrare a alimentelor

05.3.2.2

Aparate pentru prepararea cafelei sau a ceaiului și aparate similare

05.3.2.3

Fiare de călcat

05.3.2.4

Prăjitoare de pâine și grătare

05.3.2.9

Alte aparate de uz casnic mici, electrice

05.3.3

Repararea aparatelor de uz casnic

05.3.3.0

Repararea aparatelor de uz casnic

05.4

Sticlărie, veselă și ustensile de menaj

05.4.0

Sticlărie, veselă și ustensile de menaj

05.4.0.1

Articole de sticlă, de cristal, de ceramică și de porțelan

05.4.0.2

Tacâmuri, articole din metal comun și argintărie

05.4.0.3

Ustensile și articole neelectrice de bucătărie

05.4.0.4

Repararea sticlăriei, a veselei și a ustensilelor de menaj

05.5

Unelte și echipamente pentru casă și grădină

05.5.1

Unelte și echipamente de dimensiuni mari

05.5.1.1

Unelte și echipamente motorizate de dimensiuni mari

05.5.1.2

Repararea, leasingul și închirierea de unelte și echipamente de dimensiuni mari

05.5.2

Unelte de dimensiuni mici și accesorii diverse

05.5.2.1

Unelte nemotorizate, de dimensiuni mici

05.5.2.2

Accesorii diverse de unelte de dimensiuni mici

05.5.2.3

Repararea de unelte nemotorizate de dimensiuni mici și accesorii diverse

05.6

Bunuri și servicii pentru întreținerea curentă a locuinței

05.6.1

Articole de menaj de folosință limitată

05.6.1.1

Produse de curățare și de întreținere

05.6.1.2

Alte articole casnice de dimensiuni mici, de folosință limitată

05.6.2

Servicii domestice și alte servicii pentru locuință

05.6.2.1

Servicii domestice prestate de personal remunerat

05.6.2.2

Servicii de curățenie

05.6.2.3

Închirierea de mobile și articole de mobilier

05.6.2.9

Alte servicii domestice și servicii pentru locuință

06

SĂNĂTATE

06.1

Produse, aparate și echipament medical

06.1.1

Produse farmaceutice

06.1.1.0

Produse farmaceutice

06.1.2

Alte produse medicale

06.1.2.1

Teste de sarcină și dispozitive contraceptive mecanice

06.1.2.9

Alte produse medicale n.c.a.

06.1.3

Aparate și echipamente terapeutice

06.1.3.1

Ochelari de vedere și lentile de contact

06.1.3.2

Aparate auditive

06.1.3.3

Repararea aparatelor și echipamentelor terapeutice

06.1.3.9

Alte aparate și echipamente terapeutice

06.2

Servicii medicale ambulatorii

06.2.1

Servicii medicale

06.2.1.1

Servicii de medicină generală

06.2.1.2

Servicii de medicină de specialitate

06.2.2

Servicii stomatologice

06.2.2.0

Servicii stomatologice

06.2.3

Servicii paramedicale

06.2.3.1

Servicii de analize medicale furnizate de laboratoare și centre de radiologie

06.2.3.2

Băi termale, terapie prin gimnastică corectivă, servicii de ambulanță și închiriere de echipamente terapeutice

06.2.3.9

Alte servicii paramedicale

06.3

Servicii spitalicești

06.3.0

Servicii spitalicești

06.3.0.0

Servicii spitalicești

07

TRANSPORT

07.1

Achiziționarea de vehicule

07.1.1

Autovehicule

07.1.1.1

Autovehicule noi

07.1.1.2

Autovehicule de ocazie

07.1.2

Motociclete

07.1.2.0

Motociclete

07.1.3

Biciclete

07.1.3.0

Biciclete

07.1.4

Vehicule cu tracțiune animală

07.1.4.0

Vehicule cu tracțiune animală

07.2

Utilizarea vehiculelor personale

07.2.1

Piese de schimb și accesorii pentru vehiculele personale

07.2.1.1

Anvelope

07.2.1.2

Piese de schimb pentru vehiculele personale

07.2.1.3

Accesorii pentru vehiculele personale

07.2.2

Carburanți și lubrifianți pentru vehiculele personale

07.2.2.1

Motorină

07.2.2.2

Benzină

07.2.2.3

Alți combustibili pentru vehiculele personale

07.2.2.4

Lubrifianți

07.2.3

Întreținerea și repararea vehiculelor personale

07.2.3.0

Întreținerea și repararea vehiculelor personale

07.2.4

Alte servicii pentru vehiculele personale

07.2.4.1

Închirierea de garaje, de spații de parcare și de vehicule personale

07.2.4.2

Taxe rutiere și parcometre

07.2.4.3

Cursuri de conducere auto, teste, permise și inspecții tehnice auto

07.3

Servicii de transport

07.3.1

Transport feroviar de călători

07.3.1.1

Transport de călători cu trenul

07.3.1.2

Transport de călători cu metroul și cu tramvaiul

07.3.2

Transport rutier de călători

07.3.2.1

Transport de călători cu autobuzul și cu autocarul

07.3.2.2

Transport de călători cu taxiul și cu autovehicule cu șofer închiriate

07.3.3

Transport aerian de călători

07.3.3.1

Zboruri naționale

07.3.3.2

Zboruri internaționale

07.3.4

Transport maritim și pe căi navigabile interioare de călători

07.3.4.1

Transport maritim de călători

07.3.4.2

Transport de călători pe căi navigabile interioare

07.3.5

Transport de călători combinat

07.3.5.0

Transport de călători combinat

07.3.6

Alte servicii de transport contra cost

07.3.6.1

Transport cu funicularul, cu cabina și cu telefericul

07.3.6.2

Servicii de mutare și depozitare

07.3.6.9

Alte servicii de transport contra cost n.c.a.

08

COMUNICAȚII

08.1

Servicii poștale

08.1.0

Servicii poștale

08.1.0.1

Servicii de manipulare a corespondenței

08.1.0.9

Alte servicii poștale

08.2

Echipamente de telefon și telefax

08.2.0

Echipamente de telefon și telefax

08.2.0.1

Echipamente de telefon fix

08.2.0.2

Echipamente de telefon mobil

08.2.0.3

Alte echipamente de telefon și de telefax

08.2.0.4

Repararea echipamentelor de telefon și de telefax

08.3

Servicii de telefon și de telefax

08.3.0

Servicii de telefon și de telefax

08.3.0.1

Servicii de telefon cu fir

08.3.0.2

Servicii de telefon fără fir

08.3.0.3

Servicii de furnizare de acces la internet

08.3.0.4

Pachete de servicii de telecomunicații

08.3.0.5

Alte servicii de transmitere a informației

09

RECREERE ȘI CULTURĂ

09.1

Echipamente audiovizuale, fotografice și informatice

09.1.1

Aparate de recepționare, de înregistrare și de reproducere a sunetului și a imaginii

09.1.1.1

Aparate de recepționare, de înregistrare și de reproducere a sunetului

09.1.1.2

Aparate de recepționare, de înregistrare și de reproducere a sunetului și a imaginii

09.1.1.3

Dispozitive portabile de reproducere a sunetului și a imaginii

09.1.1.9

Alte aparate de recepționare, de înregistrare și de reproducere a sunetului și a imaginii

09.1.2

Echipamente fotografice și cinematografice și instrumente optice

09.1.2.1

Camere video și aparate fotografice

09.1.2.2

Accesorii pentru echipamente fotografice și cinematografice

09.1.2.3

Instrumente optice

09.1.3

Echipamente informatice

09.1.3.1

Calculatoare personale

09.1.3.2

Accesorii pentru echipamente informatice

09.1.3.3

Software

09.1.3.4

Calculatoare și alte echipamente informatice

09.1.4

Suporturi de înregistrare

09.1.4.1

Suporturi de înregistrare preînregistrate

09.1.4.2

Suporturi de înregistrare neînregistrate

09.1.4.9

Alte suporturi de înregistrare

09.1.5

Repararea echipamentelor audiovizuale, fotografice și informatice

09.1.5.0

Repararea echipamentelor audiovizuale, fotografice și informatice

09.2

Alte bunuri de folosință îndelungată de mari dimensiuni pentru recreere și cultură

09.2.1

Bunuri de folosință îndelungată de mari dimensiuni pentru activități recreative de exterior

09.2.1.1

Rulote, autorulote și remorci

09.2.1.2

Avioane, aeronave ultraușoare, planoare, deltaplane și baloane cu aer cald

09.2.1.3

Bărci, motoare suspendate și echiparea bărcilor

09.2.1.4

Cai, ponei și accesorii

09.2.1.5

Obiecte de mari dimensiuni pentru sport și recreere

09.2.2

Instrumente muzicale și bunuri de folosință îndelungată de mari dimensiuni pentru activități recreative de interior

09.2.2.1

Instrumente muzicale

09.2.2.2

Bunuri de folosință îndelungată de mari dimensiuni pentru activități recreative de interior

09.2.3

Întreținerea și repararea altor bunuri de folosință îndelungată de mari dimensiuni pentru activități recreative și culturale

09.2.3.0

Întreținerea și repararea altor bunuri de folosință îndelungată de mari dimensiuni pentru activități recreative și culturale

09.3

Alte articole și echipamente pentru activități recreative, grădini și animale de companie

09.3.1

Jocuri, jucării și hobby-uri

09.3.1.1

Jocuri și hobby-uri

09.3.1.2

Jucării și articole festive

09.3.2

Echipamente de sport, de camping și de recreere în aer liber

09.3.2.1

Echipamente de sport

09.3.2.2

Echipamente de camping și de recreere în aer liber

09.3.2.3

Repararea echipamentelor de sport, de camping și de recreere în aer liber

09.3.3

Grădini, plante și flori

09.3.3.1

Produse pentru grădinărit

09.3.3.2

Plante și flori

09.3.4

Animale de companie și produse conexe

09.3.4.1

Achiziționarea de animale de companie

09.3.4.2

Produse pentru animalele de companie

09.3.5

Servicii veterinare și alte servicii pentru animalele de companie

09.3.5.0

Servicii veterinare și alte servicii pentru animalele de companie

09.4

Servicii recreative și culturale

09.4.1

Servicii recreative și sportive

09.4.1.1

Servicii recreative și sportive – în calitate de spectator

09.4.1.2

Servicii recreative și sportive – în calitate de participant

09.4.2

Servicii culturale

09.4.2.1

Cinematografe, teatre, concerte

09.4.2.2

Muzee, biblioteci, grădini zoologice

09.4.2.3

Taxe de licență pentru televiziune și radio, abonamente TV și radio

09.4.2.4

Închiriere de echipamente și accesorii culturale

09.4.2.5

Servicii fotografice

09.4.2.9

Alte servicii culturale

09.4.3

Jocuri de noroc

09.4.3.0

Jocuri de noroc

09.5

Ziare, cărți și papetărie

09.5.1

Cărți

09.5.1.1

Cărți de ficțiune

09.5.1.2

Cărți cu conținut educativ

09.5.1.3

Alte cărți de non-ficțiune

09.5.1.4

Servicii de legare și de descărcare de cărți în format electronic

09.5.2

Ziare și publicații periodice

09.5.2.1

Ziare

09.5.2.2

Reviste și publicații periodice

09.5.3

Diverse materiale tipărite

09.5.3.0

Diverse materiale tipărite

09.5.4

Papetărie și materiale pentru desen

09.5.4.1

Produse din hârtie

09.5.4.9

Alte produse de papetărie și materiale pentru desen

09.6

Pachete de servicii pentru vacanță

09.6.0

Pachete de servicii pentru vacanță

09.6.0.1

Pachete de servicii pentru vacanță pe teritoriul național

09.6.0.2

Pachete de servicii pentru vacanță în străinătate

10

ÎNVĂȚĂMÂNT

10.1

Învățământ preșcolar și primar

10.1.0

Învățământ preșcolar și primar

10.1.0.1

Învățământ preșcolar (ISCED-97 nivelul 0)

10.1.0.2

Învățământ primar (ISCED-97 nivelul 1)

10.2

Învățământ secundar

10.2.0

Învățământ secundar

10.2.0.0

Învățământ secundar

10.3

Învățământ postliceal neuniversitar

10.3.0

Învățământ postliceal neuniversitar

10.3.0.0

Învățământ postliceal neuniversitar (ISCED-97 nivelul 4)

10.4

Învățământ universitar

10.4.0

Învățământ universitar

10.4.0.0

Învățământ universitar

10.5

Învățământ neîncadrat în niciun nivel de studii

10.5.0

Învățământ neîncadrat în niciun nivel de studii

10.5.0.0

Învățământ neîncadrat în niciun nivel de studii

11

RESTAURANTE ȘI HOTELURI

11.1

Servicii de alimentație publică

11.1.1

Restaurante, cafenele și alte localuri similare

11.1.1.1

Restaurante, cafenele și discoteci

11.1.1.2

Servicii de restaurație rapidă și de mâncare comandată la pachet

11.1.2

Cantine

11.1.2.0

Cantine

11.2

Servicii de cazare

11.2.0

Servicii de cazare

11.2.0.1

Hoteluri, moteluri, hanuri și servicii de cazare similare

11.2.0.2

Centre de vacanță, campinguri, hosteluri și servicii de cazare asemănătoare

11.2.0.3

Servicii de cazare în alte unități

12

DIVERSE BUNURI ȘI SERVICII

12.1

Îngrijire personală

12.1.1

Saloane de coafură, de frizerie și de estetică corporală

12.1.1.1

Servicii de frizerie pentru bărbați și copii

12.1.1.2

Servicii de coafură pentru femei

12.1.1.3

Tratamente de estetică corporală

12.1.2

Aparate electrice pentru îngrijirea personală

12.1.2.1

Aparate electrice pentru îngrijirea personală

12.1.2.2

Repararea aparatelor electrice pentru îngrijirea personală

12.1.3

Alte aparate, articole și produse pentru îngrijirea personală

12.1.3.1

Aparate neelectrice

12.1.3.2

Articole pentru igiena personală și întreținere corporală, produse ezoterice și produse de înfrumusețare

12.2

Prostituție

12.2.0

Prostituție

12.2.0.0

Prostituție

12.3

Efecte personale n.c.a.

12.3.1

Bijuterii și ceasuri

12.3.1.1

Bijuterii

12.3.1.2

Ceasuri

12.3.1.3

Repararea bijuteriilor și a ceasurilor

12.3.2

Alte efecte personale

12.3.2.1

Articole de voiaj

12.3.2.2

Articole pentru sugari

12.3.2.3

Repararea altor efecte personale

12.3.2.9

Alte efecte personale n.c.a.

12.4

Protecție socială

12.4.0

Protecție socială

12.4.0.1

Servicii de îngrijire a copiilor

12.4.0.2

Aziluri de bătrâni și cămine pentru persoane cu dizabilități

12.4.0.3

Servicii pentru menținerea persoanelor la domiciliu

12.4.0.4

Consultanță

12.5

Asigurări

12.5.1

Asigurări de viață

12.5.1.0

Asigurări de viață

12.5.2

Asigurări legate de locuință

12.5.2.0

Asigurări legate de locuință

12.5.3

Asigurări legate de sănătate

12.5.3.1

Asigurări publice legate de sănătate

12.5.3.2

Asigurări private legate de sănătate

12.5.4

Asigurări legate de transport

12.5.4.1

Asigurări auto

12.5.4.2

Asigurări de călătorie

12.5.5

Alte asigurări

12.5.5.0

Alte asigurări

12.6

Servicii financiare n.c.a.

12.6.1

SIFIM

12.6.1.0

SIFIM

12.6.2

Alte servicii financiare n.c.a.

12.6.2.1

Taxe aplicate de bănci și de oficii poștale

12.6.2.2

Taxe și comisioane pentru servicii percepute de brokeri, consultanți de investiții

12.7

Alte servicii n.c.a.

12.7.0

Alte servicii n.c.a.

12.7.0.1

Taxe administrative

12.7.0.2

Servicii juridice și de contabilitate

12.7.0.3

Servicii de pompe funebre

12.7.0.4

Alte taxe și servicii


ANEXA II

Tabel de corespondență

Regulamentul (CE) No 2494/95

Prezentul regulament

Articolul 1

Articolul 1

Articolul 2 litera (a)

Articolul 2 punctul 6

Articolul 2 litera (b)

Articolul 2 litera (c)

Articolul 3

Articolul 3 alineatele (3) și (10)

Articolul 4

Articolul 4 alineatele (1), (2) și (4)

Articolul 5 alineatul (1) litera (b)

Articolul 5 alineatele (5) și (6)

Articolul 5 alineatul (3)

Articolul 4 alineatul (4)

Articolul 6

Articolul 5 alineatele (1) și (2)

Articolul 7

Articolul 5 alineatul (3)

Articolul 8

Articolul 6 alineatele (1), (3) și (4)

Articolul 9

Articolul 3 alineatele (1), (2) și (6)

Articolul 10

Articolul 7 alineatul (1)

Articolul 11

Articolul 12

Articolul 9 alineatul (2)

Articolul 13

Articolul 14

Articolul 11

Articolul 15

Articolul 16

Articolul 13