9.8.2016   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 214/16


DECIZIA (UE) 2016/1349 A COMISIEI

din 5 august 2016

de stabilire a criteriilor ecologice de acordare a etichetei ecologice a UE pentru încălțăminte

[notificată cu numărul C(2016) 5028]

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (CE) nr. 66/2010 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 noiembrie 2009 privind eticheta UE ecologică (1), în special articolul 6 alineatul (7) și articolul 8 alineatul (2),

după consultarea Comitetului pentru etichetare ecologică al Uniunii Europene,

întrucât:

(1)

În temeiul Regulamentului (CE) nr. 66/2010, eticheta ecologică a UE poate fi acordată produselor care au un impact redus asupra mediului pe durata întregului lor ciclu de viață.

(2)

Regulamentul (CE) nr. 66/2010 prevede stabilirea de criterii specifice de acordare a etichetei ecologice a UE, în funcție de grupele de produse.

(3)

Decizia 2009/563/CE a Comisiei (2) a stabilit criteriile ecologice și cerințele aferente de evaluare și verificare pentru încălțăminte. Pentru a reflecta mai bine stadiul actual al tehnologiei de pe piață pentru această grupă de produse și pentru a ține seama de inovațiile care au avut loc după adoptarea deciziei menționate, este necesar să se stabilească un set revizuit de criterii ecologice.

(4)

Criteriile revizuite de acordare a etichetei ecologice vizează, în special, promovarea produselor care au un impact redus asupra mediului, în special în ceea ce privește epuizarea resurselor naturale, emisiile în apă, în aer și în sol din procesele de fabricație, care contribuie la dimensiunea ecologică a dezvoltării durabile de-a lungul ciclului lor de viață și sunt durabile, precum și limitarea prezenței substanțelor periculoase.

(5)

Criteriile revizuite promovează, de asemenea, dimensiunea socială a dezvoltării durabile prin introducerea unor cerințe privind condițiile de muncă la locul de asamblare finală, cu referire la Declarația tripartită de principii a Organizației Internaționale a Muncii (OIM) privind întreprinderile multinaționale și politica socială, la Pactul mondial al ONU, la Principiile directoare ale ONU privind afacerile și drepturile omului și la Orientările OCDE pentru întreprinderile multinaționale.

(6)

Criteriile ecologice revizuite, precum și cerințele de evaluare și de verificare aferente ar trebui să fie valabile pentru o perioadă de șase ani de la data adoptării prezentei decizii, având în vedere ciclul de inovare pentru această grupă de produse.

(7)

Prin urmare, Decizia 2009/563/CE ar trebui înlocuită.

(8)

Este necesar să se prevadă o perioadă de tranziție pentru producătorii ale căror produse au primit eticheta ecologică a UE pentru încălțăminte pe baza criteriilor ecologice stabilite în Decizia 2009/563/CE, astfel încât aceștia să aibă timp suficient să își adapteze produsele în vederea îndeplinirii criteriilor și cerințelor revizuite. De asemenea, producătorii trebuie să poată depune cereri pe baza criteriilor ecologice stabilite în Decizia 2009/563/CE sau pe baza criteriilor ecologice revizuite stabilite în prezenta decizie, pentru o perioadă de timp suficientă.

(9)

Măsurile prevăzute în prezenta decizie sunt conforme cu avizul comitetului instituit prin articolul 16 din Regulamentul (CE) nr. 66/2010,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

(1)   Grupa de produse „încălțăminte” cuprinde toate articolele destinate să protejeze sau să acopere piciorul și având o talpă aplicată care vine în contact cu solul. Sub rezerva excepțiilor prevăzute la alineatul (3), încălțămintea care face obiectul anexei II la Directiva 94/11/CE a Parlamentului European și a Consiliului (3) și încălțămintea de protecție care face obiectul Directivei 89/686/CEE a Consiliului (4) sunt incluse în domeniul de aplicare.

(2)   Încălțămintea poate fi alcătuită din diverse materiale naturale și/sau sintetice, în conformitate cu Directiva 94/11/CE.

(3)   Grupa de produse nu cuprinde următoarele produse:

(a)

încălțămintea care conține orice fel de componente electrice sau electronice;

(b)

încălțămintea care se aruncă după o singură utilizare;

(c)

șosetele cu talpă aplicată;

(d)

încălțămintea de jucărie.

Articolul 2

În sensul prezentei decizii, se aplică următoarele definiții:

1.

„Fața superioară a încălțămintei” reprezintă elementul structural din partea superioară, compus din unul sau mai multe materiale, care se atașează tălpii exterioare a încălțămintei. Fața superioară a încălțămintei include căptușeala și acoperișul de branț.

2.

„Căptușeala și acoperișul de branț” reprezintă căptușeala feței superioare a încălțămintei și talpa interioară, care alcătuiesc interiorul articolului de încălțăminte.

3.

„Talpa exterioară a încălțămintei” reprezintă partea de jos a articolului de încălțăminte care se atașează feței superioare a încălțămintei.

4.

„Asamblarea încălțămintei” reprezintă o serie de operațiuni care au ca scop reunirea feței superioare a încălțămintei și a tălpii pentru a forma un produs final. Ambalarea produsului final este inclusă.

5.

„Locul de asamblare a încălțămintei” reprezintă locul în care au loc etapele finale ale producției [de la tăierea sau modelarea materialului (pentru producerea de încălțăminte cu ajutorul turnării prin injecție) la ambalarea produsului] care sunt relevante pentru produsul care face obiectul licenței și care rămân sub controlul managerial al solicitantului.

6.

„Compuși organici volatili” (COV) sunt compuși organici care au, la o temperatură de 293,15 K, o presiune a vaporilor de cel puțin 0,01 kPa sau care au o volatilitate corespunzătoare în anumite condiții de utilizare, astfel cum se definește în EN 14602.

7.

„Substanță inerent biodegradabilă” înseamnă o substanță care prezintă o degradare de 70 % a carbonului organic dizolvat în termen de 28 de zile sau o pierdere maximă teoretică de oxigen sau o producere de dioxid de carbon de 60 % în termen de 28 de zile dacă se utilizează una dintre următoarele metode de testare: ISO 14593, OECD 302 A, ISO 9887, OECD 302 B, ISO 9888, OECD 302 C.

8.

„Substanță ușor biodegradabilă” înseamnă o substanță care prezintă o degradare de 70 % a carbonului organic dizolvat în termen de 28 de zile sau o pierdere maximă teoretică de oxigen sau o producere de dioxid de carbon de 60 % în termen de 28 de zile dacă se utilizează una dintre următoarele metode de testare: OECD 301 A, ISO 7827, OECD 301 B, ISO 9439, OECD 301 C, OECD 301 D, ISO 10708, OECD 301 E, OECD 301 F, ISO 9408.

Articolul 3

Pentru a primi eticheta ecologică a UE în temeiul Regulamentului (CE) nr. 66/2010, un produs trebuie să se încadreze în grupa de produse „încălțăminte” definită la articolul 1 din prezenta decizie și să respecte criteriile ecologice, precum și cerințele de evaluare și verificare aferente stabilite în anexa la prezenta decizie.

Articolul 4

Criteriile ecologice pentru grupa de produse „încălțăminte”, precum și cerințele de evaluare și verificare aferente sunt valabile șase ani de la data adoptării prezentei decizii.

Articolul 5

În scopuri administrative, numărul de cod atribuit grupei de produse „încălțăminte” este „017”.

Articolul 6

Decizia 2009/563/CE se abrogă.

Articolul 7

(1)   Prin derogare de la articolul 6, cererile de acordare a etichetei ecologice a UE pentru produsele care se încadrează în grupa de produse „încălțăminte” depuse înainte de data adoptării prezentei decizii se evaluează în conformitate cu condițiile stabilite în Decizia 2009/563/CE.

(2)   Cererile de acordare a etichetei ecologice a UE pentru produsele care se încadrează în grupa de produse „încălțăminte” depuse în termen de două luni de la data adoptării prezentei decizii se pot baza fie pe criteriile prevăzute în Decizia 2009/563/CE, fie pe criteriile prevăzute în prezenta decizie. Cererile se evaluează conform criteriilor pe care se bazează.

(3)   Licențele pentru eticheta ecologică a UE acordate în conformitate cu criteriile stabilite în Decizia 2009/563/CE pot fi utilizate timp de 12 luni de la data adoptării prezentei decizii.

Articolul 8

Prezenta decizie se adresează statelor membre.

Adoptată la Bruxelles, 5 august 2016.

Pentru Comisie

Karmenu VELLA

Membru al Comisiei


(1)  JO L 27, 30.1.2010, p. 1.

(2)  Decizia 2009/563/CE a Comisiei din 9 iulie 2009 de stabilire a criteriilor ecologice de acordare a etichetei ecologice comunitare pentru încălțăminte (JO L 196, 28.7.2009, p. 27).

(3)  Directiva 94/11/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 23 martie 1994 de apropiere a actelor cu putere de lege și a actelor administrative ale statelor membre referitoare la etichetarea materialelor folosite la producerea principalelor componente ale articolelor de încălțăminte destinate vânzării către consumatori (JO L 100, 19.4.1994, p. 37).

(4)  Directiva 89/686/CEE a Consiliului din 21 decembrie 1989 privind apropierea legislațiilor statelor membre referitoare la echipamentul individual de protecție (JO L 399, 30.12.1989, p. 18).


ANEXĂ

CRITERIILE DE ACORDARE A ETICHETEI ECOLOGICE A UE ȘI CERINȚELE DE EVALUARE ȘI DE VERIFICARE

Criteriile de acordare a etichetei ecologice a UE pentru categoria „încălțăminte”:

1.

originea pieilor, bumbacului, lemnului și plutei, fibrelor celulozice artificiale;

2.

reducerea consumului de apă și restricția cu privire la tăbăcirea pieilor de animale mari și mici;

3.

emisii în apă provenite din producția de piele, textile și cauciuc;

4.

compuși organici volatili (COV);

5.

substanțe periculoase pe care le conțin produsul și părțile componente ale încălțămintei;

6.

lista substanțelor restricționate (LSR);

7.

parametrii care contribuie la sustenabilitate;

8.

responsabilitatea socială a întreprinderilor în ceea ce privește forța de muncă;

9.

ambalarea;

10.

informațiile care figurează pe ambalaj.

Evaluare și verificare: cerințele detaliate de evaluare și de verificare sunt indicate pentru fiecare criteriu.

Atunci când solicitantului i se cere să prezinte declarații, documente, analize, rapoarte de testare sau alte elemente care să ateste îndeplinirea criteriilor, acestea pot proveni, după caz, de la solicitant și/sau de la furnizorul (furnizorii) său (săi) sau de la furnizorul (furnizorii) acestuia (acestora) din urmă.

Organismele competente trebuie să recunoască în mod preferențial atestatele care sunt eliberate de organismele acreditate conform standardului armonizat relevant pentru laboratoarele de testare și calibrare și verificările efectuate de organisme care sunt acreditate conform standardului armonizat relevant pentru organisme de certificare a produselor, proceselor și serviciilor.

Dacă este cazul, pot fi folosite și alte metode de testare decât cele indicate pentru fiecare criteriu, dacă echivalența lor este acceptată de organismul competent care evaluează cererea.

După caz, organismele competente pot solicita documente justificative și pot efectua verificări independente sau vizite la fața locului.

Produsul finit este o pereche de încălțăminte. Cerințele se bazează pe mărimea încălțămintei: 42 („număr franțuzesc”) pentru bărbați și 38 („număr franțuzesc”) pentru femei, 40 („număr franțuzesc”) pentru modele unisex, 32 („număr franțuzesc”) pentru copii (sau cea mai mare mărime existentă, mai mică decât „numărul franțuzesc” 32) și 26 („număr franțuzesc”) pentru copiii în vârstă de până la trei ani.

Cu excepția cazului în care sunt specificate separat, criteriile se aplică produsului finit, care este compus din fețe de încălțăminte și tălpi exterioare care sunt fabricate din materiale și articole omogene, care alcătuiesc produsul finit.

Solicitantul trebuie să furnizeze lista materialelor produsului, cuprinzând toate materialele și articolele omogene utilizate. Greutatea fiecărui material constituent se exprimă în grame și ca procent din fețele de încălțăminte și tălpile exterioare. Se indică greutatea unitară totală a produsului finit.

Criteriul 6 se referă la lista substanțelor restricționate care este furnizată în apendice. Lista stabilește domeniul de aplicare al restricțiilor și metodele de verificare respective.

CRITERIILE DE ACORDARE A ETICHETEI ECOLOGICE A UE

Criteriul 1 – Originea pieilor, bumbacului, lemnului, plutei, fibrelor celulozice artificiale și plasticului

1.1.   Cerințe privind pieile

Pieile brute destinate a fi utilizate în produsul finit fac obiectul limitărilor prevăzute la criteriile 1.1(a) și 1.1(b).

1.1(a)   Piei

Criteriul 1.1(a) se aplică în cazul în care conținutul din piele al fețelor încălțămintei sau al tălpilor exterioare este mai mare de10,0 % greutate/greutate din oricare dintre componente.

Doar pieile brute de animale crescute pentru producția de lapte sau carne pot fi folosite pentru producția de piele care este destinată utilizării în produsul finit.

Evaluare și verificare: solicitantul trebuie să prezinte o declarație de conformitate din partea producătorului de piele finită sau a furnizorului de piei. Declarația trebuie să precizeze că producătorul de piele efectuează controale de verificare a conformității cu privire la materiile prime utilizate și că pieile brute destinate a fi utilizate în produsul finit provin de la animale crescute pentru producția de lapte sau carne.

1.1(b)   Piei interzise

În produsul finit nu se utilizează piei brute provenite de la specii dispărute, dispărute în stare sălbatică, grav amenințate cu dispariția, pe cale de dispariție sau vulnerabile și de la specii pe cale de a fi amenințate, în conformitate cu categoriile stabilite în lista roșie a speciilor amenințate (1) întocmită de Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (UICN).

Evaluare și verificare: solicitantul trebuie să prezinte o declarație de conformitate din partea producătorului de piele sau a furnizorului de piele. Declarația trebuie să identifice animalul de origine și să precizeze că pieile brute care urmează să fie folosite în produsul finit nu provin de la specii dispărute, dispărute în stare sălbatică, grav amenințate cu dispariția, pe cale de dispariție, vulnerabile sau de la specii pe cale de a fi amenințate, conform sistemului de clasificare UICN.

1.2.   Bumbac și alte fibre celulozice naturale din semințe

Criteriul 1.2 se aplică în cazul în care conținutul din bumbac al fețelor încălțămintei sau al tălpilor exterioare este mai mare de 10,0 % greutate/greutate din oricare dintre componente.

Bumbacul care conține material reciclat în proporție de 70,0 % greutate/greutate sau mai mult este exceptat de la cerința criteriului 1.2.

Bumbacul și celelalte fibre celulozice naturale din semințe (denumite în continuare „bumbac”) care nu sunt fibre reciclate trebuie să aibă un conținut minim fie de bumbac ecologic [a se vedea criteriul 1.2(a)], fie de bumbac obținut în conformitate cu principiile de combatere integrată a dăunătorilor („integrated pest management” – IPM) [a se vedea criteriul 1.2(b)].

Produsele textile care au primit eticheta ecologică a UE pe baza criteriilor ecologice prevăzute de Decizia 2014/350/UE a Comisiei (2) sunt considerate a fi în conformitate cu criteriul 1.2.

Evaluare și verificare: solicitantul sau, după caz, furnizorul de materiale trebuie să prezinte o declarație de conformitate.

În cazul în care se utilizează materiale textile cu eticheta ecologică a UE, solicitantul trebuie să prezinte o copie a certificatului de acordare a etichetei ecologice a UE care atestă că acesta a fost atribuit în conformitate cu Decizia 2014/350/UE.

Dacă este cazul, pentru conținutul de material reciclat trebuie să se asigure trasabilitatea până în etapa de reprelucrare a materiilor prime. Trasabilitatea este verificată prin intermediul certificării de către o parte terță independentă a lanțului de custodie sau prin intermediul documentației puse la dispoziție de operatorii care furnizează și reprelucrează materiile prime.

1.2(a)   Standardul privind producția ecologică

Cu excepția articolelor de încălțăminte destinate copiilor sub trei ani, cel puțin 10 % greutate/greutate din fibrele de bumbac nereciclat folosite în produs trebuie să fi fost cultivate conform cerințelor stabilite de Regulamentul (CE) nr. 834/2007 al Consiliului (3), de Programul național privind agricultura ecologică al SUA sau conform unor obligații legale echivalente stabilite de parteneri comerciali ai UE. Conținutul de bumbac ecologic poate include bumbac provenind din culturi ecologice și bumbac provenind din culturi ecologice de tranziție.

Cel puțin 95 % g/g din fibrele de bumbac nereciclat utilizate pentru încălțămintea destinată copiilor sub trei ani trebuie să fie bumbac ecologic.

Dacă bumbacul ecologic urmează să fie amestecat cu bumbac convențional sau IPM, bumbacul trebuie să provină din soiuri nemodificate genetic.

Declarațiile privind conținutul de material ecologic sunt autorizate numai dacă acesta este de minimum 95 %.

Evaluare și verificare: solicitantul sau, după caz, furnizorul de materiale trebuie să prezinte o declarație de conformitate privind conținutul de material ecologic însoțită de probe, certificate de un organism de control independent, privind faptul că acesta a fost produs în conformitate cu cerințele de producție și inspectare prevăzute de Regulamentul (CE) nr. 834/2007, de Programul național privind agricultura ecologică al SUA sau cu cele stabilite de alți parteneri comerciali. Verificarea trebuie efectuată pentru fiecare țară de origine.

Solicitantul sau, după caz, furnizorul de materiale trebuie să demonstreze îndeplinirea cerinței privind conținutul minim de bumbac ecologic, pe baza volumului anual de bumbac cumpărat pentru a fabrica produsul (produsele) final(e) și în conformitate cu fiecare linie de produse. Trebuie furnizate evidențe ale tranzacțiilor și/sau facturi care să documenteze cantitatea de bumbac certificat cumpărată.

Pentru bumbacul convențional sau IPM utilizat în amestecuri cu bumbacul ecologic se acceptă, ca dovadă a conformității soiului de bumbac, un test de depistare a modificărilor genetice obișnuite.

1.2(b)   Producția de bumbac conform principiilor IPM și restricției cu privire la pesticide

Cu excepția articolelor de încălțăminte destinate copiilor sub trei ani, cel puțin 20 % greutate/greutate din fibrele de bumbac nereciclat utilizate în produs trebuie să fi fost cultivate conform principiilor IPM, astfel cum sunt definite de Programul IPM al Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) sau conform principiilor privind sistemele de gestionare integrată a culturilor („integrated crop management” – ICM) care încorporează principiile IPM.

Cel puțin 60 % din fibrele de bumbac nereciclat utilizate pentru încălțămintea destinată copiilor sub trei ani trebuie să fi fost cultivate conform principiilor IPM.

Bumbacul care corespunde principiilor IPM destinat utilizării în produsul finit trebuie să fie cultivat fără utilizarea niciuneia dintre următoarele substanțe: aldicarb, aldrin, camfeclor (toxafen), captafol, clordan, 2,4,5-T, clordimeform, cipermetrin, DDT, dieldrin, dinoseb și sărurile sale, endosulfan, endrin, heptaclor, hexaclorbenzen, hexaclorciclohexan (izomeri totali), metamidofos, metilparation, monocrotofos, neonicotinoide (clotianidin, imidacloprid, tiametoxam), paration, pentaclorfenol.

Evaluare și verificare: solicitantul sau, după caz, furnizorul de materiale trebuie să prezinte o declarație de conformitate cu criteriul 1.2(b), însoțită de probe care să ateste că un procentaj de cel puțin 20 % greutate/greutate din fibrele de bumbac nereciclat conținute în produs sau de 60 % greutate/greutate în cazul încălțămintei destinate copiilor sub trei ani a fost cultivat de fermieri care au participat la programele oficiale de formare ale FAO sau la programe guvernamentale privind IPM sau ICM și/sau că a făcut obiectul unui audit în cadrul unor sisteme IPM certificate de terți. Verificarea trebuie să fie furnizată fie o dată pe an pentru fiecare țară de origine, fie pe baza unor certificări pentru tot bumbacul IPM achiziționat pentru a fabrica produsul.

Solicitantul sau, după caz, furnizorul de materiale trebuie, de asemenea, să declare că bumbacul IPM nu a fost cultivat utilizând vreuna dintre substanțele enumerate în criteriul 1.2(b). Sistemele de certificare IPM care interzic utilizarea substanțelor enumerate vor fi acceptate ca dovadă a conformității.

1.3.   Lemn și plută sustenabile

Criteriul 1.3 se aplică în cazul în care conținutul din lemn sau plută al fețelor încălțămintei sau al tălpilor exterioare este mai mare de 10,0 % greutate/greutate din oricare dintre componente.

Toate tipurile de lemn și plută trebuie să fie acoperite de certificate privind lanțul de custodie, eliberate de un sistem de certificare independent efectuat de o parte terță, precum Consiliul de administrare a pădurilor („Forest Stewardship Council” – FSC), Programul de aprobare a sistemelor de certificare forestieră („Programme for the Endorsement of Forest Certification” – PEFC) sau un echivalent al acestuia.

Lemnul și pluta neprelucrate nu trebuie să provină din specii modificate genetic și trebuie să facă obiectul unor certificate valabile privind gestionarea sustenabilă a pădurilor și lanțul de custodie, eliberate în cadrul unui sistem de certificare independent al unei părți terțe, precum FSC, PEFC sau un organism echivalent.

În cazul în care un sistem de certificare permite amestecul de materiale necertificate cu materiale certificate și/sau reciclate într-un produs sau într-o linie de producție, un minim de 70 % din valoarea lemnului sau a plutei, după caz, trebuie să fie reprezentat de materiale virgine și/sau reciclate certificate și sustenabile.

Materialele necertificate trebuie să facă obiectul unui sistem de verificare care să asigure faptul că acestea provin din surse legale și că îndeplinesc toate cerințele sistemului de certificare referitoare la materialul necertificat.

Organismele de certificare care eliberează certificate privind gestionarea pădurilor și/sau lanțul de custodie trebuie să fie acreditate sau recunoscute de sistemul de certificare respectiv.

Evaluare și verificare: solicitantul sau, după caz, furnizorul de materiale trebuie să prezinte o declarație de conformitate însoțită de un certificat (certificate) valabil(e), emis(e) de entități independente, privind lanțul de custodie pentru tot materialul din lemn și plută utilizat în produs sau în linia de producție și să demonstreze că cel puțin 70 % din materialul de lemn sau plută provine din păduri sau zone gestionate conform principiilor de gestionare durabilă a pădurilor și/sau din surse reciclate care îndeplinesc cerințele prevăzute de sistemul de certificare independent relevant al lanțului de custodie. Sistemele FSC, PEFC sau sisteme echivalente sunt acceptate ca certificare independentă. În cazul în care sistemul nu impune în mod specific ca toate materialele virgine să provină din specii nemodificate genetic, trebuie furnizate dovezi suplimentare care să demonstreze acest lucru.

Dacă produsul sau linia de producție include material neprelucrat necertificat, trebuie să se demonstreze că materialul virgin necertificat nu depășește 30 % din conținut și face obiectul unui sistem de verificare prin care se garantează că acesta provine din surse legale și îndeplinește toate cerințele sistemului de certificare referitoare la materialul necertificat.

1.4.   Fibre celulozice artificiale (inclusiv vâscoză, modal și lyocell)

Criteriul 1.4 se aplică în cazul în care conținutul din fibre celulozice artificiale al fețelor încălțămintei sau al tălpilor exterioare este mai mare de 10,0 % greutate/greutate din oricare dintre componente.

Fibrele celulozice artificiale care conțin material reciclat în proporție de 70,0 % greutate/greutate sau mai mult sunt exceptate de la cerința criteriului 1.4.

Cel puțin 25 % din fibrele de pastă nereciclată conținute trebuie să fie fabricate din lemn care a fost cultivat în conformitate cu principiile gestionării durabile a pădurilor, astfel cum sunt definite de FAO. Proporția rămasă de fibre de pastă nereciclată trebuie să provină din pastă obținută din silvicultură și plantații legale.

Produsele textile care au primit eticheta ecologică a UE pe baza criteriilor ecologice prevăzute de Decizia 2014/350/UE sunt considerate a fi în conformitate cu criteriul 1.4.

Evaluare și verificare: solicitantul sau, după caz, furnizorul de materiale trebuie să prezinte o declarație de conformitate.

În cazul în care se utilizează materiale textile care necesită eticheta ecologică a UE, solicitantul trebuie să prezinte o copie a certificatului de acordare a etichetei ecologice a UE care atestă că acesta a fost atribuit în conformitate cu Decizia 2014/350/UE a Comisiei. În caz contrar, solicitantul trebuie să obțină din partea producătorului (producătorilor) de fibre certificate valabile, emise de entități terțe independente, privind lanțul de custodie, care să demonstreze că fibrele provin din lemn cultivat în conformitate cu principiile gestionării durabile a pădurilor și/sau provin din surse legale. Sistemele FSC, PEFC sau sisteme echivalente sunt acceptate ca certificare independentă.

Producătorul de fibre trebuie să demonstreze că au fost utilizate procese de diligență („due diligence”), astfel cum se specifică în Regulamentul (CE) nr. 995/2010 al Parlamentului European și al Consiliului (4), pentru a se garanta că lemnul a fost recoltat în mod legal. Licențe UE valabile ale FLEGT (aplicarea reglementărilor forestiere, guvernare și schimburi comerciale) sau ale Convenției ONU privind comerțul internațional cu specii ale faunei și florei sălbatice pe cale de dispariție (CITES) și/sau certificarea de către părți terțe sunt acceptate ca dovezi ale obținerii din surse legale.

Dacă este cazul, pentru conținutul de material reciclat trebuie să se asigure trasabilitatea până în etapa de reprelucrare a materiilor prime. Trasabilitatea este verificată prin intermediul certificării de către o parte terță independentă a lanțului de custodie sau prin intermediul documentației puse la dispoziție de operatorii care furnizează și reprelucrează materiile prime.

1.5.   Plastic

PVC-ul nu poate fi utilizat în nicio parte a produsului.

Evaluare și verificare: solicitantul sau, după caz, furnizorul de materiale trebuie să prezinte o declarație de conformitate.

Criteriul 2 – Reducerea consumului de apă și restricția cu privire la tăbăcirea pieilor

Pieile brute care sunt destinate pentru a fi utilizate în produsul finit trebuie să respecte limita privind consumul de apă pentru procesul de tăbăcire, astfel cum se precizează la criteriul 2.1.

Pielea utilizată la produsele pentru copiii sub trei ani face obiectul restricției privind tăbăcirea pe bază de crom, astfel cum se precizează la criteriul 2.2.

2.1.   Consumul de apă

Acest criteriu se aplică în cazul în care conținutul din piele al fețelor încălțămintei sau al tălpilor exterioare este mai mare de 10,0 % greutate/greutate din oricare dintre componente.

Consumul de apă, exprimat ca medie anuală a volumului de apă consumat la o tonă de piei brute, nu trebuie să depășească limitele indicate în tabelul 1.

Tabelul 1

Consumul maxim permis de apă în procesele de tăbăcire

Piei de animale mari

28 m3/t

Piei de animale mici

45 m3/t

Piele tăbăcită vegetal

35 m3/t

Piele de porc

80 m3/t

Piei de ovine

180 l/piele

Evaluare și verificare: solicitantul trebuie să prezinte o declarație de conformitate din partea furnizorului de piele sau, după caz, a întreprinderii producătoare de piele. Declarația trebuie să precizeze valoarea anuală a producției de piele și a consumului de apă aferent pe baza valorilor medii lunare din ultimele douăsprezece luni care preced solicitarea, măsurate prin cantitatea de apă reziduală evacuată.

În cazul în care procesul de producție a pielii se desfășoară în locații geografice diferite, solicitantul sau furnizorul de piele semifinită trebuie să prezinte documentație care să precizeze cantitatea de apă deversată (m3) pentru cantitatea de piele semifinită prelucrată în tone (t) sau, după caz, numărul de piei de ovine, pe baza valorilor medii lunare în cursul perioadei de douăsprezece luni care precedă cererea.

2.2.   Restricție cu privire la tăbăcirea pieilor

Pentru încălțămintea destinată copiilor sub trei ani, pieile brute care urmează să fie utilizate la căptușeli și acoperișuri de branț, astfel cum sunt definite la articolul 2 alineatul (2), sunt prelucrate utilizând tehnologia de tăbăcire fără crom.

Evaluare și verificare: pentru încălțămintea pentru copii sub trei ani, solicitantul trebuie să prezinte o declarație de conformitate din partea producătorului de piele sau, după caz, a furnizorului de piele, cu mențiunea că pielea utilizată în părțile interioare ale articolului de încălțăminte (căptușeală și/sau acoperiș de branț) este tăbăcită fără crom. Declarația trebuie să precizeze agentul de tăbăcire utilizat la prelucrarea pieilor brute.

Criteriul 3 – Emisii în apă provenite din producția de piele, textile și cauciuc

Textilele, pielea și cauciucul care sunt destinate pentru a fi utilizate în produsul finit trebuie să respecte limita de emisii în apă.

Acest criteriu se aplică în cazul în care conținutul din piele, din textile sau, după caz, din cauciuc al fețelor încălțămintei sau al tălpilor exterioare este mai mare de 10,0 % greutate/greutate din oricare dintre componente.

3.1.   Consumul chimic de oxigen (CCO) din apa reziduală din tăbăcării

În momentul deversării în apele de suprafață după tratament (în interiorul sau în afara amplasamentului), valoarea CCO din apele reziduale din tăbăcării nu trebuie să depășească 200,0 mg/l.

Evaluare și verificare: solicitantul sau, după caz, furnizorul de materiale trebuie să prezinte o declarație de conformitate însoțită de documente și rapoarte de testare detaliate, în conformitate cu ISO 6060, prin care se demonstrează respectarea acestui criteriu pe baza unor medii lunare pentru cele șase luni care precedă cererea. Datele trebuie să demonstreze respectarea cerințelor de către unitatea de producție sau, dacă efluentul este tratat ex situ, de către operatorul instalației de tratare a apelor reziduale.

3.2.   Consumul chimic de oxigen (CCO) din apa reziduală rezultată în urma proceselor de apretură a textilelor

În evacuările de ape reziduale din procesele de apretură a materialelor textile, valoarea CCO nu trebuie să depășească 20,0 g/kg de textile prelucrate.

Procesele de apretură includ termofixarea, termosolarea, acoperirea și impregnarea textilelor. Această cerință se aplică prelucrării umede utilizate pentru apretura materialului textil. Măsurarea se efectuează în aval de instalația de tratare a apelor reziduale in situ sau în aval de instalația municipală de tratare a apelor reziduale care primește apele reziduale provenind din unitățile de producție.

Produsele textile care au primit eticheta ecologică a UE pe baza criteriilor ecologice prevăzute de Decizia 2014/350/UE sunt considerate a fi în conformitate cu criteriul 3.2.

Evaluare și verificare: solicitantul sau, după caz, furnizorul de materiale trebuie să prezinte o declarație de conformitate.

În cazul în care se utilizează materiale textile care necesită eticheta ecologică a UE, solicitantul trebuie să prezinte o copie a certificatului de acordare a etichetei ecologice a UE care atestă că acesta a fost atribuit în conformitate cu Decizia 2014/350/UE a Comisiei.

În caz contrar, solicitantul sau, după caz, furnizorul de materiale trebuie să prezinte documente și rapoarte de testare detaliate, în conformitate cu ISO 6060, prin care se demonstrează îndeplinirea acestui criteriu pe baza unor medii lunare pentru cele șase luni care precedă cererea. Datele trebuie să demonstreze respectarea cerințelor de către unitatea de producție sau, dacă efluentul este tratat ex situ, de către operatorul instalației de tratare a apelor reziduale.

3.3.   Consumul chimic de oxigen (CCO) în apele reziduale provenite din prelucrarea de cauciuc natural și sintetic

În momentul deversării în apele de suprafață după tratament (în interiorul sau în afara amplasamentului), valoarea CCO din apele reziduale provenite din prelucrarea de cauciuc natural și sintetic nu trebuie să depășească 150,0 mg/l. Această cerință se aplică prelucrărilor umede utilizate pentru fabricarea cauciucului.

Evaluare și verificare: solicitantul sau, după caz, furnizorul de materiale trebuie să prezinte o declarație de conformitate însoțită de documente și rapoarte de testare detaliate, pe baza ISO 6060, prin care se demonstrează respectarea acestui criteriu pe baza unor medii lunare pentru cele șase luni care precedă cererea. Datele trebuie să demonstreze respectarea cerințelor de către unitatea de producție sau, dacă efluentul este tratat ex situ, de către operatorul unității de tratare a apelor reziduale.

3.4.   Cromul din apa reziduală rezultată în tăbăcării după tratare

Concentrația totală de crom din apa reziduală rezultată în tăbăcării după tratare nu trebuie să depășească 1,0 mg/l, astfel cum se specifică în Decizia de punere în aplicare 2013/84/UE a Comisiei (5).

Evaluare și verificare: solicitantul sau, după caz, furnizorul de materiale trebuie să prezinte o declarație de conformitate însoțită de un raport de testare, utilizând una dintre următoarele metode de testare: ISO 9174, EN 1233 sau EN ISO 11885 pentru crom și care să demonstreze îndeplinirea acestui criteriu pe baza unor medii lunare pentru cele șase luni care precedă cererea. Solicitantul trebuie să prezinte o declarație de conformitate cu concluziile referitoare la „cele mai bune tehnici disponibile” BAT 10 și fie BAT 11, fie BAT 12 din Decizia de punere în aplicare 2013/84/UE de reducere a conținutului de crom din evacuările de ape uzate.

Criteriul 4 – Compuși organici volatili (COV)

Cu excepția cazului în care se prevede altfel, cantitatea totală de COV utilizată în cadrul producției finale a articolelor de încălțăminte nu trebuie să depășească, în medie, 18,0 g COV/pereche.

Pentru încălțămintea clasificată ca echipament individual de protecție în conformitate cu Directiva 89/686/CEE, cantitatea totală de COV utilizată pe parcursul producției finale a articolelor de încălțăminte nu trebuie să depășească, în medie, 20,0 g COV/pereche.

Evaluare și verificare: solicitantul trebuie să prezinte o declarație de conformitate însoțită de calculul cantității totale de COV utilizate pe parcursul producției finale a articolelor de încălțăminte în conformitate cu EN 14602. Calculul trebuie să se bazeze pe rezultatele testelor și pe documentația aferentă (înregistrarea achizițiilor de piele, adezivi, produse de finisare și a producției de încălțăminte), după caz.

Dacă este cazul, trebuie să se prezinte o copie a certificatului emis de către un organism de certificare notificat în temeiul Directivei 89/686/CEE care dovedește că produsul este clasificat ca echipament individual de protecție.

Criteriul 5 – Substanțe periculoase pe care le conțin produsul și părțile componente ale încălțămintei

Prezența în produsul finit sau în materialele sau articolele omogene care fac parte din acesta a unor substanțe și amestecuri care îndeplinesc criteriile de clasificare în conformitate cu articolul 57 din Regulamentul (CE) nr. 1907/2006 al Parlamentului European și al Consiliului (6) ca fiind substanțe care prezintă motive de îngrijorare deosebită (SVHC) sau a unor substanțe ori amestecuri care îndeplinesc criteriile pentru clasificare, etichetare și ambalare (CLP), în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1272/2008 al Parlamentului European și al Consiliului (7) privind pericolele enumerate în tabelul 2 este restricționată în conformitate cu criteriile 5.1 și 5.2.

În sensul acestui criteriu, Lista substanțelor candidate care prezintă motive de îngrijorare deosebită și clasificările gradului de pericol CLP sunt prezentate pe grupe în tabelul 2, în funcție de caracteristicile lor de periculozitate.

Criteriul nu se aplică în cazul substanțelor sau al amestecurilor care își schimbă proprietățile în urma prelucrării (cu alte cuvinte, substanțe care nu mai sunt biodisponibile sau suferă modificări chimice), astfel încât pericolul identificat dispare. Aceasta include reacții chimice prin care substanțele sunt modificate, precum polimerizarea în cadrul căreia monomerii sau aditivii se leagă covalent.

Produsele textile care au primit eticheta ecologică a UE pe baza criteriilor ecologice prevăzute de Decizia 2014/350/UE sunt considerate a fi în conformitate cu criteriul 5.

Tabelul 2

Grupe de pericol restricționate

Grupa de pericol 1 – Substanțe care prezintă motive de îngrijorare deosebită („Substances of Very High Concern” – SVHC)

Pericole care determină identificarea unei substanțe sau a unui amestec ca făcând parte din grupa 1:

substanțe care figurează pe Lista substanțelor candidate care prezintă motive de îngrijorare deosebită, întocmită de Agenția Europeană pentru Produse Chimice (ECHA) (8);

cancerigen, mutagen sau toxic pentru reproducere (CMR), categoria 1A sau 1B: H340, H350, H350i, H360, H360F, H360D, H360FD, H360Fd, H360Df.

Grupa de pericol 2 – Pericole CLP

Pericole care determină identificarea unei substanțe sau a unui amestec ca făcând parte din grupa 2:

CMR, categoria 2: H341, H351, H361f, H361d, H361fd, H362;

toxicitate pentru mediul acvatic, categoria 1: H400, H410;

toxicitate acută, categoriile 1 și 2: H300, H310, H330;

toxicitate prin aspirare, categoria 1: H304;

toxicitate asupra unui organ-țintă specific (STOT), categoria 1: H370, H372;

sensibilizant pentru piele, categoria 1: H317.

Grupa de pericol 3 – Pericole CLP

Pericole care determină identificarea unei substanțe sau a unui amestec ca făcând parte din grupa 3:

toxicitate pentru mediul acvatic, categoriile 2, 3 și 4: H411, H412, H413;

toxicitate acută, categoria 3: H301, H311, H331, EUH070;

STOT (*), categoria 2: H371, H373.

5.1.   Restricționarea substanțelor care prezintă motive de îngrijorare deosebită

Produsul finit, precum și materialele sau articolele omogene care fac parte din acesta nu trebuie să conțină substanțe care au fost identificate în conformitate cu procedura descrisă la articolul 59 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 1907/2006 și au fost incluse pe lista substanțelor candidate pentru a fi înscrise pe lista SVHC, în concentrații mai mari de 0,10 % greutate/greutate.

Nu se acordă nicio derogare pentru lista de substanțe candidate SVHC în cazul în care acestea sunt prezente în produsul finit și nici pentru materialele sau articolele omogene care fac parte din produsul finit în concentrații de peste 0,10 % greutate/greutate.

Analiza trebuie să se bazeze pe identificarea prezenței potențiale a substanțelor în produs.

Evaluare și verificare: solicitantul trebuie să prezinte o declarație de conformitate însoțită, după caz, de declarații de la furnizorul de materiale în ceea ce privește absența SVHC în concentrații de peste 0,10 % (greutate/greutate) pentru produsul finit, precum și pentru orice materiale sau articole omogene care fac parte din produs. Declarațiile trebuie să facă trimitere la cea mai recentă versiune a listei substanțelor candidate publicată de Agenția Europeană pentru Produse Chimice (ECHA) (9).

În cazul în care se utilizează materiale textile care necesită eticheta ecologică a UE, solicitantul trebuie să prezinte o copie a certificatului de acordare a etichetei ecologice a UE care atestă că acesta a fost atribuit în conformitate cu Decizia 2014/350/UE.

5.2.   Restricție bazată pe substanțele și amestecurile clasificate conform CLP

Cu excepția căptușelilor și a acoperișurilor de branț, astfel cum sunt definite la articolul 2 alineatul (2) din prezenta decizie, criteriul se aplică atunci când conținutul oricărui material sau articol omogen din fața superioară a încălțămintei sau talpa exterioară este mai mare de 3,0 % (greutate/greutate) din oricare dintre componente. Pentru căptușeli și acoperișuri de branț, orice material sau articol omogen care se folosește pentru materiale de căptușire și acoperișuri de branț face obiectul restricției menționate la alineatul următor.

Substanțele și amestecurile care intră în grupurile menționate în tabelul 3 și care îndeplinesc criteriile de clasificare privind pericolele CLP din tabelul 2 nu trebuie să fie prezente în materialele sau articolele omogene care fac parte din produsul finit în concentrații de peste 0,10 % (greutate/greutate).

Tabelul 3

Grupe de substanțe și amestecuri cărora li se aplică criteriul 5.2

substanțe active din produse biocide;

coloranți (inclusiv cerneluri, pigmenți și lacuri);

agenți auxiliari, agenți de egalizare, de gonflare și de dispersare, agenți tensioactivi;

agenți de ungere;

solvenți;

agenți de îngroșare folosiți în imprimare, lianți, stabilizatori și plastifianți;

agenți de ignifugare;

agenți de reticulare, adezivi;

produse hidrofuge și de protecție împotriva murdăriei și a petelor.

Utilizarea anumitor substanțe și amestecuri menționate în tabelul 3 nu face obiectul cerințelor prevăzute de criteriul 5.2, în conformitate cu condițiile specificate în tabelul 4.

Tabelul 4

Condițiile derogărilor care se aplică utilizării substanțelor și amestecurilor funcționale

Substanțe și amestecuri

Domeniul de aplicare al derogării

Condiții de derogare

Aplicabilitate la articolele de încălțăminte

Nichel

H317, H351, H372

Nichelul poate fi doar un component al oțelului inoxidabil.

Rata de eliberare a nichelului din oțelul inoxidabil trebuie să fie mai mică sau egală cu 0,5 μg/cm2/săptămână, astfel cum se specifică în criteriul 6 (LSR).

Bombeuri din metal și accesorii pentru încălțăminte

Coloranți pentru vopsire și imprimare fără pigmenți

H301, H311, H331, H317

Vopsitoriile și atelierele de imprimare trebuie să utilizeze vopsele fără praf sau dozarea și dispersarea automată a coloranților, pentru a reduce la minimum expunerea lucrătorilor.

Coloranți

Coloranți pentru vopsire și imprimare fără pigmenți

H411, H412, H413

Procesele de vopsire care utilizează coloranți reactivi, direcți, de cadă sau coloranți de sulf încadrați în aceste clase trebuie să îndeplinească cel puțin una dintre următoarele condiții:

1.

utilizarea de coloranți cu afinitate ridicată;

2.

o rată de respingere mai mică de 3,0 %;

3.

utilizarea de instrumente de potrivire a culorilor;

4.

aplicarea de proceduri standard de operare pentru procesul de vopsire;

5.

utilizarea eliminării culorii pentru tratarea apelor uzate.

Utilizarea vopsirii în masă și/sau a imprimării digitale este scutită de îndeplinirea acestor condiții.

Coloranți

Produse hidrofuge și de protecție împotriva murdăriei și a petelor

H413

Agentul de protecție și produșii săi de degradare trebuie să fie ușor și/sau inerent biodegradabili și să nu fie substanțe bioacumulative în mediul acvatic, inclusiv în sedimentele acvatice.

Agenți de hidrofobizare

Auxiliarii reziduali găsiți în materialele sau articolele omogene care fac parte din produsul finit

Auxiliari care cuprind: acceleratori, agenți de egalizare, dispersanți, agenți tensioactivi, agenți de îngroșare, lianți

H301, H311, H331, H371, H373, H317 (1B), H411, H412, H413, EUH070,

Rețetele trebuie formulate utilizând sisteme de dozare automată, iar procesele trebuie să respecte procedurile standard de operare.

Substanțele incluse în clasele H311, H331, H317 (1B) nu trebuie să fie prezente în concentrații mai mari de 1,0 % g/g în orice material sau articol omogen care face parte din produsul finit.

Auxiliari

Evaluare și verificare: solicitantul trebuie să prezinte o declarație de conformitate cu criteriul 5.2, însoțită, dacă este cazul, de declarații de la furnizorul (furnizorii) de materiale. Declarația trebuie să fie însoțită de o listă de substanțe și/sau de substanțe în amestecuri, după cum se specifică în tabelul 3, care sunt prezente în orice material sau articol omogen care face parte din produsul finit, împreună cu informații privind clasificarea gradului de pericol sau privind neîncadrarea în grupe de pericol a acestora.

Pentru fiecare substanță sau amestec, în sprijinul declarațiilor privind clasificarea gradului de pericol sau privind neîncadrarea în grupe de pericol, trebuie să se furnizeze următoarele informații:

numărul CAS, numărul CE sau numărul din listă al substanței (al amestecului, dacă sunt disponibile);

forma fizică și starea în care se utilizează substanța sau amestecul;

clasificările armonizate ale gradului de pericol CLP;

intrările de autoclasificare în baza de date REACH a ECHA a substanțelor înregistrate, dacă nu este disponibilă nicio clasificare armonizată (10);

clasificările amestecurilor conform criteriilor prevăzute în Regulamentul CLP.

Atunci când se iau în considerare intrările de autoclasificare în baza de date REACH a substanțelor înregistrate, se acordă prioritate intrărilor provenite din transmiteri în comun.

În cazul în care o clasificare este înregistrată ca având „date lipsă” sau ca fiind „neconcludentă” în conformitate cu baza de date REACH a substanțelor înregistrate sau în cazul în care o substanță nu a fost încă înregistrată în temeiul Regulamentului REACH, trebuie să se furnizeze suficiente date toxicologice care îndeplinesc cerințele din anexa VII la Regulamentul (CE) nr. 1907/2006 pentru a susține autoclasificarea concludentă în conformitate cu anexa I la Regulamentul (CE) nr. 1272/2008 și cu orientările ajutătoare emise de ECHA. În cazul în care înregistrările în baza de date figurează cu mențiunea „date lipsă” sau „neconcludent”, autoclasificările trebuie să facă obiectul unei verificări, fiind acceptate următoarele surse de informații:

studii toxicologice și evaluări ale pericolelor efectuate de agenții de reglementare omoloage ECHA (11), de organisme de reglementare din statele membre sau de organisme interguvernamentale;

o fișă cu date de securitate completată integral în conformitate cu anexa II la Regulamentul (CE) nr. 1907/2006;

un aviz documentat emis de un expert toxicolog. Acesta trebuie să se bazeze pe o analiză a literaturii științifice și a datelor de testare existente, fiind coroborat, dacă este necesar, cu rezultatele noilor teste efectuate de laboratoare independente care utilizează metode recunoscute de ECHA;

un atestat – dacă este necesar, pe baza avizului emis de un expert – eliberat de un organism acreditat de evaluare a conformității care efectuează evaluări ale riscurilor conform Sistemului global armonizat de clasificare și etichetare a substanțelor chimice sau conform sistemului de clasificare a pericolelor CLP.

Informații privind caracteristicile de periculozitate ale substanțelor sau amestecurilor pot fi obținute, în conformitate cu anexa XI la Regulamentul (CE) nr. 1907/2006, cu ajutorul altor metode decât testele, de exemplu prin utilizarea unor metode alternative, cum ar fi metodele in vitro, prin modele cantitative ale relației structură-activitate sau prin utilizarea grupării ori a trimiterilor încrucișate.

Pentru substanțele și amestecurile care fac obiectul derogării menționate în tabelul 4, solicitantul trebuie să prezinte dovada că sunt îndeplinite toate condițiile de derogare.

În cazul în care se utilizează materiale textile care necesită eticheta ecologică a UE, solicitantul trebuie să prezinte o copie a certificatului de acordare a etichetei ecologice a UE care atestă că acesta a fost atribuit în conformitate cu Decizia 2014/350/UE.

Criteriul 6 – Lista substanțelor restricționate (LSR)

Acest criteriu se aplică în cazul în care un material sau articol omogen utilizat la fețele de încălțăminte sau la tălpile exterioare depășește 3,0 % greutate/greutate din oricare dintre componente.

După caz, produsul finit, materialele sau articolele omogene care fac parte din produsul finit sau rețetele de producție utilizate nu trebuie să conțină substanțe menționate în lista substanțelor restricționate (LSR). Aplicabilitatea, domeniul de aplicare al restricțiilor, precum și cerințele privind verificarea și testarea sunt indicate în LSR pentru fiecare substanță sau grup de substanțe. LSR este inclusă în apendicele la prezenta decizie.

LSR este comunicată de către solicitant tuturor furnizorilor de materiale sau articole care vor fi utilizate drept componente ale produsului care poartă eticheta ecologică a UE.

Produsele textile care au primit eticheta ecologică a UE pe baza criteriilor ecologice prevăzute de Decizia 2014/350/UE sunt considerate a fi în conformitate cu criteriul 6.

Evaluare și verificare: solicitantul și furnizorul (furnizorii) său (săi) de materiale trebuie să prezinte, după caz, o declarație de conformitate cu LSR, însoțită de elementele de probă aplicabile substanțelor și amestecurilor utilizate pentru a fabrica produsul finit sau materialele aferente acestuia. Verificarea trebuie efectuată pentru fiecare cerință relevantă, astfel cum este indicat în LSR, și poate include:

declarații obținute de la cei responsabili pentru etapele de producție aferente;

declarații de la furnizorii de produse chimice; sau

rezultatele testelor de analiză de laborator a eșantioanelor din produsul finit.

Atunci când este necesar, fișele cu date de securitate (FDS) se completează conform indicațiilor din secțiunile 10, 11 și 12 din anexa II la Regulamentul (CE) nr. 1907/2006 (Cerințe pentru completarea fișelor cu date de securitate). Fișele cu date de securitate (FDS) incomplete vor necesita declarații suplimentare din partea furnizorilor de substanțe chimice.

În cazul în care este necesară analiza de laborator a produsului finit, ea trebuie să fie efectuată pentru linii de produse specifice și pe baza prelevării aleatorii de probe. Atunci când se specifică acest lucru, aceasta se desfășoară o dată pe an în timpul perioadei de valabilitate a licenței, pentru a demonstra conformitatea continuă cu criteriul LSR, iar rezultatele trebuie comunicate apoi organismului competent relevant.

Datele obținute prin testări în scopul verificării conformității cu LSR a industriei și cu alte scheme de certificare a articolelor de încălțăminte sunt acceptate cu condiția ca metodele de testare să fie echivalente.

În cazul în care se utilizează produse textile cu eticheta ecologică a UE, solicitantul trebuie să prezinte o copie a certificatului de acordare a etichetei ecologice a UE care atestă că acesta a fost atribuit în conformitate cu Decizia 2014/350/UE.

Criteriul 7 – Parametrii care contribuie la durabilitate

Încălțămintea profesională și de protecție trebuie să poarte marca CE și să îndeplinească cerințele cu privire la durabilitate, stabilite în conformitate cu Directiva 89/686/CEE. Toate celelalte articole de încălțăminte trebuie să îndeplinească cerințele indicate în tabelul 5.

Tabelul 5

Parametri de durabilitate

Parametru/metodă standard de testare

Sport, nespecializat

Încălțăminte școală

De stradă

Pantofi bărbătești de oraș

Încălțăminte de iarnă

Pantofi de damă, de oraș

Modă

Încălțăminte copii

Pantofi de casă

Rezistența la flexibilitate a fețelor:

(kc fără stricăciuni aparente)/EN 13512

Uscat = 100

Umed = 20

Uscat = 100

Umed = 20

Uscat = 80

Umed = 20

Uscat = 80

Umed = 20

Uscat = 100

Umed = 20

– 20° = 30

Uscat = 50

Umed = 10

Uscat = 15

Uscat = 15

Uscat = 15

Rezistența la sfâșiere a fețelor

(Forța medie de sfâșiere, N)/EN 13571

Piele

≥ 80

≥ 60

≥ 60

≥ 60

≥ 60

≥ 40

≥ 30

≥ 30

≥ 30

Alte materiale

≥ 40

≥ 40

≥ 40

≥ 40

≥ 40

≥ 40

≥ 30

≥ 30

≥ 30

Rezistența la flexibilitate a tălpilor exterioare:

EN 17707

Creșterea tăieturii (mm)

Fcs = fără crăpături spontane

≤ 4

Fcs

≤ 4

Fcs

≤ 4

Fcs

≤ 4

Fcs

≤ 4

Fcs la –10 °C

≤ 4

Fcs

 

 

 

Rezistența la abraziune a tălpilor exterioare/EN 12770

D ≥ 0,9 g/cm3 (mm3)

≤ 200

≤ 200

≤ 250

≤ 350

≤ 200

≤ 400

 

 

≤ 450

D < 0,9 g/cm3 (mg)

≤ 150

≤ 150

≤ 170

≤ 200

≤ 150

≤ 250

 

 

≤ 300

Aderența tălpii superioare/EN 17708

≥ 4,0

≥ 4,0

≥ 3,0

≥ 3,5

≥ 3,5

≥ 3,0

≥ 2,5

≥ 3,0

≥ 2,5

Rezistența la sfâșiere a tălpilor exterioare

(Putere medie, N/mm)/EN 12771

D ≥ 0,9 g/cm3

8

8

8

6

8

6

5

6

5

D < 0,9 g/cm3

6

6

6

4

6

4

4

5

4

Rezistența culorilor din interiorul articolului de încălțăminte (căptușeală sau partea interioară a feței). Scara de gri pe fetru după 50 de cicluri de umezire/EN ISO 17700

≥ 2/3

≥ 2/3

≥ 2/3

≥ 2/3

≥ 2/3

≥ 2/3

 

≥ 2/3

≥ 2/3

Cicluri de abraziune ale căptușelilor și acoperișurilor de branț/EN 17704

> 25 600 uscat

> 12 800 umed

> 25 600 uscat

> 12 800 umed

> 25 600 uscat

> 12 800 umed

> 25 600 uscat

> 6 400 umed

> 25 600 uscat

> 12 800 umed

> 25 600 uscat

> 6 400 umed

> 25 600 uscat

> 3 200 umed

> = 25 600 uscat

> = 12 800 umed

> 8 400 uscat

> 1 600 umed

Evaluare și verificare: solicitantul trebuie să prezinte o declarație de conformitate însoțită de rapoarte de testare, astfel cum este specificat în tabelul 5.

Dacă este cazul, trebuie să se prezinte o copie a certificatului emis de către un organism de certificare notificat în temeiul Directivei 89/686/CEE care dovedește că produsul este clasificat ca echipament individual de protecție.

Criteriul 8 – Responsabilitatea socială a întreprinderilor în ceea ce privește forța de muncă

Cerințele cuprinse în acest criteriu se aplică în unitatea de asamblare finală a articolelor de încălțăminte.

Având în vedere Declarația tripartită a Organizației Internaționale a Muncii (OIM) de stabilire a principiilor privind întreprinderile multinaționale și politica socială, Pactul mondial al ONU (pilonul 2), principiile directoare ale ONU privind întreprinderile și drepturile omului și Orientările OCDE pentru întreprinderile multinaționale, solicitantul trebuie să prezinte verificarea efectuată de o parte terță, coroborată cu (un) audit(uri) efectuat(e) la fața locului, care atestă că principiile aplicabile incluse în convențiile fundamentale ale OIM și în dispozițiile suplimentare de mai jos au fost respectate în unitatea de asamblare finală a produsului.

Convențiile fundamentale ale OIM:

(i)

munca copiilor:

Convenția privind vârsta minimă de încadrare în muncă, 1973 (nr. 138);

Convenția privind interzicerea celor mai grave forme ale muncii copiilor, 1999 (nr. 182);

(ii)

munca forțată și obligatorie:

Convenția privind munca forțată, 1930 (nr. 29) și Protocolul din 2014 la Convenția privind munca forțată;

Convenția privind abolirea muncii forțate, 1957 (nr. 105).

(iii)

libertatea de asociere și dreptul la negociere colectivă:

Convenția privind libertatea sindicală și apărarea dreptului sindical, 1948 (nr. 87);

Convenția privind dreptul de organizare și negociere colectivă, 1949 (nr. 98);

(iv)

discriminare:

Convenția privind egalitatea de remunerare, 1951 (nr. 100);

Convenția privind discriminarea (ocuparea forței de muncă și profesie), 1958 (nr. 111).

Dispoziții suplimentare:

(v)

programul de lucru:

Convenția OIM privind durata muncii (industrie), 1919 (nr. 1);

(vi)

remunerare:

Convenția OIM privind stabilirea salariului minim, 1970 (nr. 131);

salariul de subzistență: solicitantul trebuie să se asigure că salariile plătite pentru o săptămână de lucru normală îndeplinesc întotdeauna cel puțin standardele legale sau sectoriale minime, precum și că ele sunt suficiente pentru a satisface nevoile de bază ale personalului și pentru a oferi un anumit venit discreționar. Punerea în aplicare a acestei cerințe trebuie să facă obiectul unui audit cu trimitere la orientările SA8000 (12) privind remunerarea;

(vii)

sănătate și siguranță:

Convenția OIM privind siguranța utilizării produselor chimice la locul de muncă, 1981 (nr. 170);

Convenția OIM privind sănătatea și securitatea în muncă, 1990 (nr. 155).

În locurile în care dreptul la libertatea de asociere și la negociere colectivă este restricționat în temeiul legii, societatea trebuie să recunoască asociațiile legitime ale angajaților cu care poate intra în dialog cu privire la aspecte legate de locul de muncă.

Procesul de audit trebuie să includă consultarea părților interesate externe din zonele aflate în vecinătatea unităților, inclusiv sindicate, organizații comunitare, ONG-uri și experți în domeniul muncii. Solicitantul trebuie să publice online rezultatele agregate și constatările principale ale auditului pentru a furniza consumatorilor interesați elemente de probă privind performanța furnizorului lor.

Evaluare și verificare: solicitantul trebuie să prezinte o declarație de conformitate, împreună cu copii ale certificatelor și rapoartelor de audit justificative pentru fiecare uzină de asamblare a produsului finit pentru modelul (modelele) care urmează să primească eticheta ecologică.

Auditul întreprins la fața locului de către partea terță trebuie să fie efectuat de auditori privați calificați să evalueze conformitatea lanțului de aprovizionare al industriei de încălțăminte cu standardele sociale sau de coduri de conduită, sau de către inspectorul (inspectorii) de muncă numiți de către o autoritate națională, în țările în care Convenția privind inspecția muncii OIM (nr. 81) din 1947 a fost ratificată, iar supravegherea OIM arată că sistemul național de inspecție a muncii este eficace (13) și domeniul de aplicare al sistemelor de inspecție acoperă domeniile enumerate mai sus.

Se acceptă certificatele valabile emise, cu cel mult 12 luni înaintea depunerii cererii, de sisteme sau procese care auditează conformitatea cu principiile aplicabile ale convențiilor fundamentale ale OIM enumerate și cu dispozițiile suplimentare privind programul de lucru, remunerarea, precum și sănătatea și siguranța.

Criteriul 9 – Ambalarea

Acest criteriu se aplică numai ambalajelor primare, astfel cum sunt definite în Directiva 94/62/CE (14).

9.1.   Carton și hârtie

Cartonul și hârtia utilizate pentru ambalarea finală a articolelor de încălțăminte trebuie să fie făcute în proporție de 100 % din materiale reciclate.

9.2.   Plastic

Plasticul utilizat pentru ambalarea finală a articolelor de încălțăminte trebuie să fie făcut în proporție de cel puțin 80 % din materiale reciclate.

Evaluare și verificare: solicitantul sau, după caz, furnizorul de ambalaje trebuie să prezinte o declarație de conformitate care precizează compoziția materialelor de ambalare, precum și procentul de materiale reciclate și virgine.

Criteriul 10 – Informațiile care figurează pe ambalaj

10.1.   Instrucțiuni de utilizare

Odată cu produsul se vor oferi următoarele informații:

instrucțiuni de curățare și îngrijire specificate pentru fiecare produs;

„În loc să vă aruncați pantofii, este mai bine să îi reparați. Este mai puțin dăunător pentru mediu.”;

„Vă rugăm să vă lăsați încălțămintea uzată la punctul de colectare local corespunzător.”

Evaluare și verificare: solicitantul trebuie să prezinte o mostră a ambalajului sau o reprezentare a ambalajului propus care să arate instrucțiunile de utilizare care vor fi furnizate odată cu produsul.

10.2.   Informații care figurează pe eticheta ecologică a UE

Dacă se utilizează eticheta facultativă prevăzută cu spațiu pentru text, aceasta trebuie să conțină, după caz, trei dintre următoarele declarații:

(i)

materii prime de origine naturală gestionate durabil (în cazul în care se aplică criteriul 1);

(ii)

poluare redusă în timpul proceselor de producție;

(iii)

conținut redus de substanțe periculoase;

(iv)

durabilitate testată;

(v)

utilizare de bumbac xx % ecologic (această declarație se poate utiliza numai dacă, pe baza criteriului 1.2(a), peste 95 % din bumbacul total este ecologic).

Orientările privind utilizarea etichetei facultative prevăzute cu spațiu pentru text pot fi găsite la rubrica „Guidelines for use of the Ecolabel logo”, la adresa:

http://ec.europa.eu/environment/ecolabel/documents/logo_guidelines.pdf

Evaluare și verificare: solicitantul trebuie să prezinte o declarație de conformitate, împreună cu o mostră de etichetă sau o reprezentare a produsului propus care să arate unde este aplicată eticheta ecologică a UE.


(1)  http://www.iucnredlist.org/

(2)  Decizia 2014/350/UE a Comisiei din 5 iunie 2014 de stabilire a criteriilor ecologice de acordare a etichetei ecologice a UE pentru produsele textile (JO L 174, 13.6.2014, p. 45).

(3)  Regulamentul (CE) nr. 834/2007 al Consiliului din 28 iunie 2007 privind producția ecologică și etichetarea produselor ecologice, precum și de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 2092/91 (JO L 189, 20.7.2007, p. 1).

(4)  Regulamentul (UE) nr. 995/2010 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 octombrie 2010 de stabilire a obligațiilor care revin operatorilor care introduc pe piață lemn și produse din lemn (JO L 295, 12.11.2010, p. 23).

(5)  Decizia de punere în aplicare 2013/84/UE a Comisiei din 11 februarie 2013 de stabilire a concluziilor privind cele mai bune tehnici disponibile (BAT) în temeiul Directivei 2010/75/UE a Parlamentului European și a Consiliului privind emisiile industriale pentru tăbăcirea pieilor (JO L 45, 16.2.2013, p. 13).

(6)  Regulamentul (CE) nr. 1907/2006 al Parlamentului European și al Consiliului din 18 decembrie 2006 privind înregistrarea, evaluarea, autorizarea și restricționarea substanțelor chimice (REACH), de înființare a Agenției Europene pentru Produse Chimice (JO L 136, 29.5.2007, p. 3).

(7)  Regulamentul (CE) nr. 1272/2008 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 decembrie 2008 privind clasificarea, etichetarea și ambalarea substanțelor și a amestecurilor, de modificare și de abrogare a Directivelor 67/548/CEE și 1999/45/CE, precum și de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1907/2006 (JO L 353, 31.12.2008, p. 1).

(8)  Agenția Europeană pentru Produse Chimice (ECHA), Lista substanțelor care prezintă motive de îngrijorare deosebită candidate pentru autorizare: http://www.echa.europa.eu/candidate-list-table

(*)  STOT = Toxicitate asupra unui organ-țintă specific.

(9)  ECHA, Lista substanțelor care prezintă motive de îngrijorare deosebită candidate pentru autorizare, http://www.echa.europa.eu/candidate-list-table

(10)  ECHA, baza de date REACH a substanțelor înregistrate, http://www.echa.europa.eu/information-on-chemicals/registered-substances

(11)  ECHA, Cooperarea cu agențiile de reglementare omoloage, http://echa.europa.eu/about-us/partners-and-networks/international-cooperation/cooperation-with-peer-regulatory-agencies

(12)  Responsabilitatea socială internațională, Standardul internațional 8000 privind responsabilitatea socială („Social Accountability 8000 International Standard”), http://www.sa-intl.org.

(13)  A se vedea documentul OIM NORMLEX (http://www.ilo.org/dyn/normlex/en), precum și orientările aferente.

(14)  Directiva Parlamentului European și a Consiliului 94/62/CE din 20 decembrie 1994 privind ambalajele și deșeurile de ambalaje (JO L 365, 31.12.1994, p. 10).

APENDICE

LISTA SUBSTANȚELOR RESTRICȚIONATE (LSR)

Lista se aplică substanțelor care pot fi utilizate în procesul de producție sau pot fi prezente în produsul finit. Lista substanțelor restricționate (LSR) aplicabilă articolelor de încălțăminte cu eticheta ecologică a UE cuprinde substanțe sau grupuri de substanțe a căror prezență în produsul finit, materiale sau articole sau, după caz, rețete de producție trebuie să fie limitată sau verificată în mod strict. Restricțiile se aplică pentru:

etapele de producție (de exemplu, vopsirea);

rețetele utilizate în etapele producției de încălțăminte (de exemplu, auxiliarii);

materialele sau articolele omogene (de exemplu, cauciucul sintetic sau natural);

produsele finite.

Aplicabilitatea, materialul (materialele) și/sau etapa (etapele) de producție acolo unde este cazul, domeniul de aplicare a restricției, cerințele privind verificarea și/sau testarea sunt specificate pentru fiecare cerință în parte.

LSR este comunicată de către solicitant tuturor furnizorilor de materiale.

Produsele textile care au primit eticheta ecologică a UE pe baza criteriilor ecologice prevăzute de Decizia 2014/350/UE sunt considerate a fi în conformitate cu criteriul 6.

Tabelul 1

Următoarele restricții se aplică anumitor etape de producție.

Aplicabilitate

Domeniul de aplicare al restricției

Valori-limită

Verificare

(a)   

Auxiliari

Orice amestec sau formulă utilizată în etapele de producție a pielii, a textilelor și a pielii și textilelor peliculizate

Substanțele de mai jos nu trebuie folosite în niciun amestec sau formulă utilizate în etapele de producție și fac obiectul unor valori-limită privind prezența substanțelor în produsul finit:

nonilfenol, amestec de izomeri nr. CAS 25154-52-3;

4-nonilfenol nr. CAS 104-40-5;

4-nonilfenol, ramificat nr. CAS 84852-15-3;

octilfenol nr. CAS 27193-28-8;

4-octilfenol nr. CAS 1806-26-4;

4-terț-octilfenol nr. CAS 140-66-9.

Următorii alchilfenoletoxilați (AFEO):

octilfenol polioxietilic nr. CAS 9002-93-1;

nonilfenol polioxietilic nr. CAS 9016-45-9;

p-nonilfenol polioxietilic nr. CAS 26027-38-3.

Sumă totală 25 mg/kg pentru textile

Sumă totală 100 mg/kg pentru piele

Evaluare și verificare: solicitantul sau furnizorul (furnizorii) de materiale trebuie să prezinte fie o declarație că aceste substanțe nu au fost utilizate, însoțită de o fișă cu date de securitate, fie rezultatele testării produsului finit sau a pielii, a textilelor, a pielii sau textilelor peliculizate care alcătuiesc produsul finit. Metodă de testare: piele: EN ISO 18218-2 (metoda indirectă); textile și textile peliculizate: EN ISO 18254 pentru alchilfenoletoxilați; pentru alchilfenoli, testarea finală a produsului se efectuează prin extracția cu solvenți urmată de LC-MS sau GC-MS.

Operațiunile de vopsire și finisare pentru piele, textile, piele și textile peliculizate

Următoarele substanțe nu trebuie utilizate în amestecurile sau formulele pentru vopsirea și finisarea produselor din piele, piele peliculizată și textile:

clorură de bis(alchilstearină hidrogenată) dimetilamoniu (DTDMAC);

clorură de dimetil distearil amoniu (DSDMAC);

clorură de di(stearină solidificată) dimetilamoniu (DHTDMAC);

acid etilendiaminotetraacetic (EDTA);

pentaacetat de dietilen triamină (DTPA);

4-(1,1,3,3-tetrametilbutil)fenol;

acid nitrilotriacetic (NTA).

n/a

Evaluare și verificare: solicitantul sau furnizorul (furnizorii) de materiale trebuie să prezinte o declarație de neutilizare.

(b)   

Colofoniu

Imprimare, lăcuire și lipire

Colofoniul nu se utilizează ca ingredient în cerneluri tipografice, lacuri sau adezivi.

n/a

Evaluare și verificare: solicitantul sau furnizorul (furnizorii) trebuie să prezinte o declarație de neutilizare.

(c)   

Solvenți

Auxiliari utilizați în amestecuri, formule și adezivi pentru piele, textile, piele și textile peliculizate, materiale plastice și produse finite

Următoarele substanțe nu trebuie folosite în amestecurile și formulele pentru prelucrarea materialelor componente și în adezivii utilizați în asamblarea produsului finit:

2-metoxietanol

N,N-dimetilformamidă

1-metil-2-pirolidonă

bis(2-metoxietil)eter

4,4′-diaminodifenilmetan

1,2,3-triclorpropan

1,2-dicloroetan; diclorură de etilen

2-etoxietanol

benzen-1,4- diclorhidrat de diamină

bis(2-metoxietil)eter

formamidă

N-metil-2-pirolidonă

tricloretilenă

n/a

Evaluare și verificare: solicitantul sau furnizorul (furnizorii) de materiale trebuie să prezinte o declarație de neutilizare.

(d)   

Parafine clorurate

Toate fazele de producție pentru piele, cauciuc sintetic, material plastic, textile și materiale de acoperire

Parafinele clorurate cu catenă scurtă (SCCP), C10-C13, nu se folosesc în producția și finisarea de piele, cauciuc sintetic, material plastic, textile sau materiale de acoperire.

Nedetectabil

Evaluare și verificare: solicitantul sau furnizorul (furnizorii) de materiale trebuie să prezinte o declarație conform căreia parafinele clorurate cu catenă scurtă C10-C13 nu au fost utilizate, însoțită de o fișă cu date de securitate. În caz contrar, solicitantul și/sau furnizorul (furnizorii) de materiale trebuie să prezinte o declarație de conformitate însoțită de rezultatele unui raport de testare în conformitate cu EN ISO 18219.

Prelucrarea materialelor pentru piele, cauciuc sintetic, material plastic, textile și materiale de acoperire

Parafinele clorurate cu catenă medie (SCCP), C14-C17, se folosesc în mod restrictiv în producția și finisarea de piele, cauciuc sintetic, material plastic, textile sau materiale de acoperire.

1 000 mg/kg

Evaluare și verificare: solicitantul și/sau furnizorul (furnizorii) de materiale trebuie să prezinte o declarație conform căreia parafinele clorurate cu catenă medie C14-C17 nu au fost utilizate, însoțită de o fișă cu date de securitate. În caz contrar, solicitantul și/sau furnizorul (furnizorii) de materiale trebuie să prezinte o declarație de conformitate însoțită de rezultatele unui raport de testare în conformitate cu EN ISO 18219.

(e)   

Produse biocide [în sensul articolului 3 alineatul (1) litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 528/2012 al Parlamentului European și al Consiliului (1)]

Utilizate în timpul transportului sau depozitării de materiale brute și semifinite, la produse finite sau ambalarea produselor finite

(i)

Pot fi utilizate numai următoarele substanțe active [în sensul articolului 3 alineatul (1) litera (c) din Regulamentul (UE) nr. 528/2012]:

substanțele active incluse în lista întocmită în conformitate cu articolul 9 alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 528/2012, pentru tipul relevant de produs (fibre, piele, cauciuc și materiale polimerizate), sub rezerva îndeplinirii condițiilor sau a restricțiilor prevăzute în lista respectivă;

substanțele active incluse în anexa I din regulamentul menționat, sub rezerva îndeplinirii condițiilor sau a restricțiilor prevăzute în anexa respectivă;

substanțele active în curs de examinare pentru tipul relevant de produs în cadrul programului de lucru menționat la articolul 89 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 528/2012.

n/a

Evaluare și verificare: solicitantul și furnizorul de materiale trebuie să furnizeze fie declarații de neutilizare înaintea transportării și a depozitării, fie elemente care să demonstreze că utilizarea substanței active biocide este permisă în temeiul Regulamentului (UE) nr. 528/2012.

Dacă acestea au fost utilizate, trebuie să se prezinte o listă a substanțelor active adăugate în timpul transportului sau depozitării de materiale brute sau semifinite sau la ambalajul produsului finit, incluzând frazele de pericol relevante.

(ii)

Produsele biocide nu trebuie încorporate în produsele finite sau în orice parte a acestora în decursul asamblării încălțămintei, pentru a conferi proprietăți biocide produsului finit.

n/a

Evaluare și verificare: solicitantul și furnizorul de materiale trebuie să prezinte declarații de neutilizare în produsul finit și în oricare parte a acestuia.

(iii)

Clorfenolii (sărurile și esterii acestora), compușii organostanici (inclusiv TBT, TPhT, DBT și DOT) și fumaratul de dimetil (DMFu), triclosanul și nanoargintul nu trebuie utilizați în timpul transportului sau al depozitării produsului, a oricăror articole sau părți omogene ale acestuia și nu se includ în produsul finit sau în ambalajul produsului.

Nedetectabil

Evaluare și verificare: solicitantul sau furnizorul (furnizorii) de materiale trebuie să prezinte o declarație de neutilizare. Declarația trebuie să fie însoțită de rezultatele testării produsului finit, pentru a detecta prezența următoarelor substanțe:

 

Clorfenoli: piele, EN ISO 17070; textile, XP G 08-015 (limite de detecție: piele: 0,1 ppm; textile: 0,05 ppm);

 

Fumarat de dimetil: ISO/TS 16186.

(f)   

Alte substanțe specifice

Rețetele de producție și adezivii utilizați la produsul finit sau la orice parte a acestuia

Următoarele substanțe nu se adaugă în mod intenționat la amestecuri și formule sau la adezivii utilizați pentru asamblarea încălțămintei:

dioxine sau furani clorurați sau bromurați;

hidrocarburi clorurate (1,1,2,2-tetracloretan, pentacloretan, 1,1,2-tricloretan, 1,1-dicloretilenă);

hexaclorciclohexan;

monometildibromo-difenilmetan;

monometildicloro-difenilmetan;

nitriți;

difenili polibromurați (PBB);

pentabromodifenileter (PeBDE);

octabromdifenil eter (OBDE);

bifenili policlorurați (PCB);

trifenili policlorurați (PCT);

fosfat de tri (2,3-dibrompropil) (TRIS);

fosfat de trimetil;

tris-(aziridinil)-fosfinoxid (TEPA);

fosfat de tris(2-cloretil) (TCEP);

metilfosfonat de dimetil (DMMP).

n/a

Evaluare și verificare: solicitantul sau furnizorul (furnizorii) de materiale trebuie să prezinte o declarație de neutilizare.


Tabelul 2

Următoarele restricții se aplică procedurilor care au loc în cadrul vopsitoriei.

Aplicabilitate

Domeniul de aplicare al restricției

Valori-limită

Verificare

(a)   

Acceleratori

Acceleratorii utilizați în procesele de vopsire, dacă sunt folosiți coloranți de dispersie

Acceleratorii de vopsire halogenați nu trebuie utilizați (exemple de acceleratori sunt: 1,2-diclorbenzen, 1,2,4-triclorbenzen, clorfenoxietanol).

n/a

Evaluare și verificare: solicitantul sau furnizorul (furnizorii) de materiale trebuie să prezinte o declarație de conformitate, însoțită de o fișă cu date de securitate.

Acceleratorii utilizați ca agenți de gonflare pentru material plastic și spume

Este interzisă utilizarea compușilor organici halogenați ca agenți de gonflare sau ca agenți de gonflare auxiliari.

n/a

Evaluare și verificare: solicitantul sau furnizorul (furnizorii) de materiale trebuie să prezinte o declarație de conformitate, însoțită de o fișă cu date de securitate.

(b)   

Vopseluri restricționate

Vopseluri azoice și coloranți azoici

Aplicarea în procesul de vopsire

Următoarele amine aromatice cancerigene nu trebuie să fie prezente în produsul finit.

Arilamină

Număr CAS

4-aminodifenil

92-67-1

Benzidină

92-87-5

4-clor-o-toluidină

95-69-2

2-naftilamină

91-59-8

o-amino-azotoluen

97-56-3

2-amino-4-nitrotoluen

99-55-8

p-cloranilină

106-47-8

2,4-diaminoanisol

615-05-4

4,4′-diaminodifenilmetan

101-77-9

3,3′-diclorbenzidină

91-94-1

3,3′-dimetoxibenzidină

119-90-4

3,3′-dimetilbenzidină

119-93-7

3,3′-dimetil-4,4′-diaminodifenilmetan

838-88-0

p-cresidină

120-71-8

4,4′-metilen-bis-(2-cloranilină)

101-14-4

4,4′-oxidianilină

101-80-4

4,4′-tiodianilină

139-65-1

o-toluidină

95-53-4

2,4-diaminotoluen

95-80-7

2,4,5-trimetilanilină

137-17-7

o-anisidină (2-metoxianilin)

90-04-0

2,4-xilidină

95-68-1

2,6-xilidină

87-62-7

4-aminoazobenzen

60-09-3

30 mg/kg pentru fiecare arilamină din produsul finit

Evaluare și verificare: solicitantul sau furnizorul (furnizorii) de materiale trebuie să prezinte o declarație de conformitate însoțită de rezultatele unor teste specifice în conformitate cu EN 14362-1:2012 și 3:2012 pentru textile și cu CEN ISO/TS 17234-1 și 2 pentru piele.

(Notă: sunt posibile rezultate fals pozitive în ceea ce privește prezența 4-aminoazobenzenului și, prin urmare, acestea se raportează.)

Coloranți CMR (cancerigeni, mutageni sau toxici pentru reproducere)

Următorii coloranți cancerigeni, mutageni sau toxici pentru reproducere nu trebuie să se utilizeze.

Coloranți care sunt cancerigeni, mutageni sau toxici pentru reproducere

Număr CAS

C.I. Acid Red 26

3761-53-3

C.I. Basic Red 9

569-61-9

C.I. Basic Violet 14

632-99-5

C.I. Direct Black 38

1937-37-7

C.I. Direct Blue 6

2602-46-2

C.I. Direct Red 28

573-58-0

C.I. Disperse Blue 1

2475-45-8

C.I. Disperse Orange 11

82-28-0

C.I. Disperse Yellow 3

2832-40-8

n/a

Evaluare și verificare: solicitantul sau furnizorul (furnizorii) de materiale trebuie să prezinte o declarație de conformitate, însoțită de o fișă cu date de securitate.

Coloranți potențial sensibilizanți

Următorii coloranți care sunt potențial sensibilizanți nu trebuie să se utilizeze.

Coloranți dispersați care sunt potențial sensibilizanți

Număr CAS

C.I. Disperse Blue 1

2475-45-8

C.I. Disperse Blue 3

2475-46-9

C.I. Disperse Blue 7

3179-90-6

C.I. Disperse Blue 26

3860-63-7

C.I. Disperse Blue 35

12222-75-2

C.I. Disperse Blue 102

12222-97-8

C.I. Disperse Blue 106

12223-01-7

C.I. Disperse Blue 124

61951-51-7

C.I. Disperse Brown 1

23355-64-8

C.I. Disperse Orange 1

2581-69-3

C.I. Disperse Orange 3

730-40-5

C.I. Disperse Orange 37

12223-33-5

C.I. Disperse Orange 76

13301-61-6

C.I. Disperse Red 1

2872-52-8

C.I. Disperse Red 11

2872-48-2

C.I. Disperse Red 17

3179-89-3

C.I. Disperse Yellow 1

119-15-3

C.I. Disperse Yellow 3

2832-40-8

C.I. Disperse Yellow 9

6373-73-5

C.I. Disperse Yellow 39

12236-29-2

C.I. Disperse Yellow 49

54824-37-2

n/a

Evaluare și verificare: solicitantul sau furnizorul (furnizorii) de materiale trebuie să prezinte o declarație de conformitate, însoțită de o fișă cu date de securitate.

Coloranți de mordansare cu crom

Nu trebuie folosiți coloranți de mordansare cu crom.

n/a

Evaluare și verificare: solicitantul sau furnizorul (furnizorii) de materiale trebuie să prezinte o declarație de conformitate, însoțită de o fișă cu date de securitate.

Coloranți cu complecși metalici

Coloranții cu complecși metalici pe bază de cupru, crom și nichel sunt permiși numai pentru piele, pentru vopsirea fibrelor de lână și poliamidă sau a amestecurilor din aceste fibre cu fibre celulozice artificiale (de exemplu, vâscoză).

n/a

Evaluare și verificare: solicitantul sau furnizorul (furnizorii) de materiale trebuie să prezinte o declarație de conformitate, însoțită de o fișă cu date de securitate.

Pigmenți

Pigmenții pe bază de cadmiu, plumb, crom (VI), mercur și/sau antimoniu nu pot fi utilizați.

n/a

Evaluare și verificare: solicitantul sau furnizorul (furnizorii) de materiale trebuie să prezinte o declarație de conformitate, însoțită de o fișă cu date de securitate.


Tabelul 3

Următoarele restricții se aplică procesului de finisare a produsului finit.

Aplicabilitate

Domeniul de aplicare al restricției

Valori-limită

Verificare

(a)   

Substanțe chimice perfluorurate și polifluorurate

Produsul finit

(i)

Nu se impregnează încălțămintea cu tratamente pe bază de fluoruri pentru hidrofobizare, oleofobizare și protecție împotriva petelor. Acest lucru este valabil inclusiv pentru tratamentele perfluorurate și polifluorurate.

Tratamentele fără fluoruri trebuie să utilizeze substanțe care sunt ușor biodegradabile și nu sunt bioacumulative în mediul acvatic, inclusiv în sedimentele acvatice.

n/a

Evaluare și verificare: solicitantul sau furnizorul de materiale trebuie să prezinte o declarație de conformitate, însoțită de o fișă cu date de securitate.

Încălțămintea declarată ca având o funcție integrată de hidrofobizare

(ii)

Membranele și laminatele din fluoropolimer pot fi utilizate pentru încălțăminte numai în cazul în care penetrarea apei prevăzută pentru material este mai mică de 0,2 g, iar absorbția apei este mai mică de 30 % în conformitate cu standardul ISO 20347. Membranele din fluoropolimer nu trebuie fabricate folosind PFOA sau oricare dintre substanțele sale omoloage superioare, astfel cum sunt definite de OCDE.

n/a

Evaluare și verificare: solicitantul trebuie să prezinte o declarație de conformitate din partea producătorului de membrane sau laminate, referitoare la producția de polimeri. Declarația trebuie să fie însoțită de rezultatele testelor tehnice pentru penetrarea apei în material în conformitate cu standardul ISO 20347.

(b)   

Agenți de ignifugare

Încălțăminte cu funcție încorporată de ignifugare

Utilizarea agenților de ignifugare este permisă numai pentru încălțămintea clasificată și care poartă marcajul CE pentru echipamentul individual de protecție de categoria III cu funcție de ignifugare încorporată, pentru a garanta siguranța la locul de muncă, în conformitate cu specificațiile prevăzute de Directiva 89/686/CEE. Substanța (substanțele) folosită (folosite) pentru a obține rezistența la foc trebuie să fie conformă (conforme) cu criteriul 5.

n/a

Evaluare și verificare: solicitantul trebuie să prezinte fie o declarație de neutilizare de agenți de ignifugare, fie o declarație de conformitate cu criteriul 5.

În ambele cazuri, declarația trebuie să fie însoțită de o fișă cu date de securitate. Dacă este cazul, trebuie să se prezinte o listă cu agenții de ignifugare utilizați în produs, împreună cu frazele de pericol/frazele de risc relevante. Trebuie să se prezinte o copie a certificatului emis de către un organism de certificare notificat în temeiul Directivei 89/686/CEE și care dovedește că produsul este comercializat ca echipament individual de protecție ignifugă de categoria III.


Tabelul 4

Următoarele restricții se aplică produsului finit sau anumitor părți ale acestuia.

Aplicabilitate

Domeniul de aplicare al restricției

Valori-limită

Verificare

(a)   

HAP

Materiale plastice și cauciuc sintetic, textile sau materiale de acoperire pentru piele

Hidrocarburile aromatice policiclice (HAP) enumerate mai jos nu trebuie să fie prezente în materialele plastice, în cauciucul sintetic, în textile sau în materialele de acoperire pentru piele în cantități care depășesc limitele specificate.

Hidrocarburile aromatice policiclice încadrate în grupele de pericol 1 și 2 nu trebuie să fie prezente în concentrații egale cu sau mai mari decât limitele de concentrație individuală și totală însumată în orice suprafețe din plastic, cauciuc sintetic, textile sau materiale de acoperire pentru piele.

Trebuie să se verifice prezența și concentrația următoarelor HAP.

HAP restricționate de Regulamentul (CE) nr. 1907/2006:

Denumire

CAS

crisen

218-01-9

benzo[a]antracen

56-55-3

benzo[k]fluoranten

207-08-9

benzo[a]piren

50-32-8

dibenzo[a,h]antracen

53-70-3

benzo[j]fluoranten

205-82-3

benzo[b]fluoranten

205-99-2

benzo[e]piren

192-97-2

Alte HAP care fac obiectul unor restricții:

Denumire

CAS

naftalină

91-20-3

acenaftilen

208-96-8

acenaften

83-32-9

fluoren

86-73-7

fenantren

85-1-8

antracen

120-12-7

fluoranten

206-44-0

piren

129-00-0

indeno[1,2,3-c,d]piren

193-39-5

benzo[g,h,i]perilen

191-24-2

Pentru toate tipurile de încălțăminte:

1.

Limitele de concentrație individuală pentru HAP care fac obiectul unor restricții în temeiul Regulamentului (CE) nr. 1907/2006 trebuie să fie mai mici de 1 mg/kg.

2.

Limita de concentrație totală însumată pentru cele 18 HAP enumerate trebuie să fie mai mică de 10 mg/kg.

În cazul încălțămintei destinate copiilor sub trei ani:

1.

Limitele de concentrație individuală pentru HAP care fac obiectul unor restricții în temeiul Regulamentului (CE) nr. 1907/2006 trebuie să fie mai mici de 0,5 mg/kg.

2.

Limita de concentrație totală însumată pentru cele 18 HAP enumerate trebuie să fie mai mică de 1 mg/kg.

Evaluare și verificare: solicitantul și/sau furnizorul (furnizorii) de materiale trebuie să prezinte o declarație de conformitate însoțită de un raport de testare, folosind metoda de testare AfPS GS 2014:01 PAK.

(b)   

N-Nitrozamine

Cauciuc natural și sintetic

În cauciucul natural și sintetic nu trebuie să se detecteze următoarele N-nitrozamine.

N-nitrozamină

CAS

N-nitrozo-dietanolamină (NDELA)

1116-54-7

N-nitrozo-dimetilamină (NDMA)

62-75-9

N-nitrozo-dipropilamină (NDPA)

621-64-7

N-nitrozo-dietilamină (NDEA)

55-18-5

N-nitrozo-diizopropilamină (NDiPA)

601-77-4

N-nitrozo-dibutilamină (NDBA)

924-16-3

N-nitrozo-piperidină (NPIP)

100-75-4

N-nitrozo-diizobutilamină (NdiBA)

997-95-5

N-nitrozo-diizononilamină (NdiNA)

1207995-62-7

N-nitrozo-morfolină (NMOR)

59-89-2

N-nitrozo N-metil N-fenilamină (MNPhA)

614-00-6

N-nitrozo N-etil N-fenilamină (NEPhA)

612-64-6

N-nitrozo-pirolidină

930-55-2

Nedetectabil

Evaluare și verificare: solicitantul sau furnizorul de cauciuc trebuie să prezinte o declarație de conformitate însoțită de raportul de testare, folosind metoda de testare EN 12868 sau EN 14602.

(c)   

Substanțe organostanice

Produsul finit

Compușii organostanici enumerați mai jos nu trebuie să fie prezenți în produsul finit în concentrații care depășesc limitele specificate.

Compuși de tributilstaniu (TBT)

0,025 mg/kg

Compuși de dibutilstaniu (DBT)

1 mg/kg

Compuși de monobutilstaniu (MBT)

1 mg/kg

Compuși de dioctilstaniu (DOT)

1 mg/kg

Trifenilstaniu (TPT)

1 mg/kg

Valorile limită specificate pentru fiecare compus organostanic

Evaluare și verificare: solicitantul trebuie să prezinte o declarație de conformitate însoțită de rapoarte de testare, în conformitate cu metoda de testare ISO/TS 16179.

(d)   

Ftalați

Materiale plastice, cauciuc, materiale sintetice, acoperiri și imprimări ale materialelor

(i)

Doar ftalații care, în momentul depunerii solicitării, au fost evaluați din punctul de vedere al riscurilor și îndeplinesc cerințele criteriului 5 pot fi utilizați în produs.

n/a

Evaluare și verificare: solicitantul trebuie să prezinte o declarație de conformitate, însoțită de o fișă cu date de securitate.

(ii)

Următorii plastifianți nu trebuie adăugați în produs sau în orice articol sau parte omogenă a acestuia:

acid 1,2-benzendicarboxilic, di-esteri alchilici (C6-8) ramificați, bogați în C7 (DIHP), CAS: 71888-89-6;

acid 1,2-benzendicarboxilic, di-esteri alchilici (C7-11) ramificați și liniari (DHNUP), CAS: 68515-42-4;

ftalat de di(2-metoxietil) (DMEP), CAS: 117-82-8;

ftalat de diizobutil (DIBP), CAS: 84-69-5;

ftalat de di(2-etilhexil) (DEHP), CAS: 117-81-7;

ftalat de dibutil (DBP), CAS: 84-74-2;

ftalat de benzil și de butil (BBP), CAS: 85-68-7;

ftalat de di-n-pentil (DPP), CAS: 131-18-0;

dipentilester al acidului 1-2-benzendicarboxilic, ramificat și liniar, CAS: 84777-06-0;

ftalat de diizopentil (DIPP), CAS: 605-50-5;

ftalat de dihexil (DnHP), CAS: 84-75-3;

ftalat de N-pentil și izopentil, CAS: 607-426-00-1.

(iii)

Următorii ftalați nu se utilizează în articole de încălțăminte pentru copii sub trei ani:

ftalat de di-izo-nonil (DINP)* CAS: 28553-12-0; 68515-48-0;

ftalat de di-n-octil (DNOP)* CAS: 117-84-0;

ftalat de di-izo-decil (DIDP)* CAS: 26761-40-0; 68515-49-1.

Suma plastifianților restricționați trebuie să fie mai mică de 0,10 % greutate/greutate.

Suma plastifianților restricționați pentru încălțămintea destinată copiilor cu vârsta sub trei ani trebuie să fie mai mică de 0,05 % greutate/greutate.

Evaluare și verificare: solicitantul trebuie să prezinte fie o declarație de neutilizare din partea producătorului materialelor, însoțită de o fișă cu date de securitate pentru plastifianții utilizați în formulă, fie rezultatele testărilor, în conformitate cu ISO/TS 16181.

(e)   

Metale extractibile

Produsul finit

Pentru încălțămintea destinată copiilor sub trei ani, substanțele enumerate mai jos nu trebuie să fie prezente în produsul finit în concentrații care depășesc limitele specificate.

Antimoniu (Sb)

30,0 mg/kg

Arsenic (As)

0,2 mg/kg

Cadmiu (Cd)

0,1 mg/kg

Crom (Cr)

1,0 mg/kg (pentru textile)

Cobalt (Co)

1,0 mg/kg

Cupru (Cu)

25,0 mg/kg

Plumb (Pb)

0,2 mg/kg

Nichel (Ni)

1,0 mg/kg

Mercur (Hg)

0,02 mg/kg

Următoarele valori limită se aplică pentru articole de încălțăminte, cu excepția încălțămintei destinate copiilor sub trei ani.

Antimoniu (Sb)

30,0 mg/kg

Arsenic (As)

1,0 mg/kg

Cadmiu (Cd)

0,1 mg/kg

Crom (Cr)

2,0 mg/kg (pentru textile)

Cobalt (Co)

4,0 mg/kg

Cupru (Cu)

50,0 mg/kg

Plumb (Pb)

1,0 mg/kg

Nichel (Ni)

1,0 mg/kg

Mercur (Hg)

0,02 mg/kg

Valorile-limită specificate pentru fiecare substanță

Evaluare și verificare: solicitantul sau furnizorul (furnizorii) de materiale trebuie să prezinte o declarație de conformitate însoțită de rapoartele de testare, în conformitate cu una dintre următoarele metode de testare: Extracție – EN ISO 105-E04-2013 (soluție de transpirație acidă). Detectare: EN ISO 17072-1 pentru piele, ICP-MS sau ICP-OES (pentru textile și material plastic).

În timpul perioadei de valabilitate a licenței testările se efectuează anual, pentru a demonstra continuarea respectării criteriului.

Componente metalice

Migrarea nichelului din aliaje de metal care conțin nichel și care intră în contact direct și prelungit cu pielea trebuie să fie mai mică de 0,5 μg/cm2/săptămână.

0,5 μg/cm2/săptămână

Evaluare și verificare: solicitantul sau furnizorul (furnizorii) de materiale trebuie să prezinte o declarație de absență a nichelului din componentele articolelor de încălțăminte, însoțită de atestarea din partea producătorului pieselor metalice, sau o declarație de conformitate, însoțită de rezultatele metodei de testare EN 1811.

Piele tăbăcită cu crom

Pentru încălțămintea care conține piele tăbăcită cu crom, produsul finit nu trebuie să conțină crom (VI).

Nedetectabil

Evaluare și verificare: solicitantul sau furnizorul (furnizorii) de materiale trebuie să prezinte o declarație de conformitate însoțită de un raport de testare, folosind metoda de testare EN ISO 17075 (limită de detectare: 3 ppm). Pregătirea eșantionului trebuie să urmeze indicațiile EN ISO 4044.

În timpul perioadei de valabilitate a licenței testările se efectuează anual, pentru a demonstra continuarea respectării criteriului. Pielea netăbăcită cu crom nu face obiectul acestei cerințe.

Pentru încălțămintea care conține piele tăbăcită cu crom, conținutul de crom extractabil din produsul finit trebuie să fie mai mic de 200 mg/kg.

200 mg/kg

Evaluare și verificare: solicitantul sau furnizorul (furnizorii) de materiale trebuie să prezinte o declarație de conformitate însoțită de rezultatele unui raport de testare, folosind metoda de testare EN ISO 17072-1.

În timpul perioadei de valabilitate a licenței testările se efectuează anual, pentru a demonstra continuarea respectării criteriului. Pielea netăbăcită cu crom nu face obiectul acestei cerințe.

(f)   

TDA și MDA

PU

2,4-Toluendiamină (2,4-TDA, 95-80-7)

4,4′-Diaminodifenilmetan (4,4′-MDA, 101-77-9)

Mai mic de 5 mg/kg din fiecare

Evaluare și verificare: solicitantul trebuie să prezinte o declarație de conformitate însoțită de rezultate, conform procedurii următoare: Extracție cu soluție apoasă de acid acetic 1 %. Eșantionul trebuie să fie compus din 6 bucăți extrase de sub fiecare față a eșantionului (la maximum 2 cm de la suprafață). Trebuie să se efectueze patru extracții repetate din același eșantion de spumă, menținând același raport greutate-volum de 1:5 în fiecare caz. Extractele se amestecă, se aduc la un volum cunoscut, se filtrează și se analizează cu ajutorul HPLC-UV sau HPLC-MS. Dacă se efectuează HPLC-UV și se suspectează o interferență, trebuie efectuată o nouă analiză cu HPLC-MS.

(g)   

Formaldehidă

Produs finit/piele, textile

Cantitatea de formaldehidă liberă și hidrolizată din componentele articolului de încălțăminte nu trebuie să depășească următoarele limite:

textile: < 20 mg/kg;

piele: < 20 mg/kg (încălțăminte pentru copii); 75 mg/kg (căptușeală și acoperiș de branț); 100 mg/kg pentru alte părți ale produsului.

Valori-limită specificate

Evaluare și verificare: solicitantul sau furnizorul (furnizorii) de materiale trebuie să prezinte o declarație de conformitate însoțită de rezultatele unui raport de testare, folosind următoarele metode de testare: textile: EN ISO 14184-1; piele: EN ISO 17226-1.

(h)   

Antimoniu

Fibre de poliester neprelucrate

Nivelul de antimoniu din fibrele de poliester neprelucrate nu trebuie să depășească 260 ppm.

260 mg/kg

Evaluare și verificare: solicitantul sau producătorul de fibre trebuie să prezinte fie o declarație de neutilizare în timpul procesului de fabricație, fie o declarație de conformitate însoțită de un raport de testare, folosind următoarele metode de testare: determinare directă prin spectrometrie de adsorbție atomică sau detectare prin spectrometrie de masă cu plasmă cuplată inductiv (ICP). Testarea se efectuează asupra unui eșantion compozit de fibre brute înainte de orice prelucrare umedă.


(1)  Regulamentul (UE) nr. 528/2012 al Parlamentului European și al Consiliului din 22 mai 2012 privind punerea la dispoziție pe piață și utilizarea produselor biocide (JO L 167, 27.6.2012, p. 1).