EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32015R1360

Regulamentul (UE) 2015/1360 al Consiliului din 4 august 2015 de modificare a Regulamentului (UE) nr. 407/2010 de instituire a unui mecanism european de stabilizare financiară

OJ L 210, 7.8.2015, p. 1–2 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2015/1360/oj

7.8.2015   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 210/1


REGULAMENTUL (UE) 2015/1360 AL CONSILIULUI

din 4 august 2015

de modificare a Regulamentului (UE) nr. 407/2010 de instituire a unui mecanism european de stabilizare financiară

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 122 alineatul (2),

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

întrucât:

(1)

Nivelul de integrare monetară și economică în zona euro a crescut în ultimii ani, iar orice asistență financiară care urmează a fi acordată unui stat membru a cărui monedă este euro și care se confruntă cu dificultăți financiare grave ar fi benefică pentru stabilitatea financiară a zonei euro în ansamblul său.

(2)

În plus, începând cu momentul instituirii Mecanismului european de stabilizare financiară (MESF) prin Decizia 2011/199/UE a Consiliului European (1), a fost introdus un nou alineat la articolul 136 din tratat pentru a preciza condițiile în care statele membre a căror monedă este euro pot institui un mecanism de stabilitate pentru zona euro. Statele membre a căror monedă este euro au instituit Mecanismul european de stabilitate (MES) ca mecanism principal de stabilitate pentru zona euro.

(3)

MESF poate oferi asistență financiară din partea Uniunii tuturor statelor membre, atunci când sunt îndeplinite condițiile prevăzute la articolul 122 alineatul (2) din tratat și în Regulamentul (UE) nr. 407/2010 al Consiliului (2). Cu toate acestea, riscurile aferente unei situații în care un stat membru pierde accesul la piață diferă fundamental în funcție de apartenența sau nu la zona euro a statului membru respectiv. Potențialele efecte negative de propagare sunt considerabil mai mari pentru zona euro, întrucât faptul că un stat membru se confruntă cu dificultăți financiare ar putea să creeze riscuri pentru stabilitatea financiară a zonei euro în ansamblul său.

(4)

Ca regulă generală, MES ar trebui să fie, potrivit normelor sale de funcționare, instrumentul financiar care trebuie utilizat pentru a oferi asistență financiară unui stat membru a cărui monedă este euro. Cu toate acestea, pot exista situații excepționale în care, din motive practice, procedurale sau financiare, se impune utilizarea MESF, în general înainte de acordarea asistenței financiare prin intermediul MES sau în paralel cu aceasta. Situațiile respective garantează transpunerea principiului solidarității consolidate dintre statele membre a căror monedă este euro, care este necesar pentru buna funcționare a uniunii monetare, în cadrul mecanismului de asistență financiară utilizat în temeiul dreptului Uniunii.

(5)

În aceste condiții, acordarea unei noi asistențe financiare din partea Uniunii unui stat membru a cărui monedă este euro ar trebui să fie condiționată de instituirea unor măsuri care să garanteze că statele membre a căror monedă nu este euro sunt compensate integral în cazul în care nu s-ar efectua plăți datorate în temeiul MESF, ceea ce duce la utilizarea resurselor din cadrul bugetului general al Uniunii și/sau la introducerea de către Comisie a unei cereri de resurse suplimentare adresată statelor membre a căror monedă nu este euro. Ar trebui instituite măsuri corespunzătoare și pentru a se evita supracompensarea statelor membre a căror monedă nu este euro, atunci când sunt activate instrumente de protecție a bugetului general al Uniunii, inclusiv recuperarea datoriei, dacă este necesar prin compensarea creanțelor și plăților în timp.

(6)

Împrumuturile prin MESF sunt garantate de bugetul general al Uniunii. În cazul neîndeplinirii obligației de plată în temeiul unui astfel de împrumut, Comisia poate solicita fonduri suplimentare în plus față de activele Uniunii, luând în considerare orice surplus din soldul de numerar pentru serviciul datoriei Uniunii. Regulamentul (UE, Euratom) nr. 966/2012 al Parlamentului European și al Consiliului (3) și normele sale detaliate prevăd instrumente de protecție a bugetului general al Uniunii inclusiv recuperarea datoriei, dacă este necesar prin compensarea creanțelor și plăților în timp. Comisia va aplica respectivele instrumente.

(7)

Orice utilizare a MESF în scopul garantării stabilității financiare a unui stat membru a cărui monedă este euro va fi condiționată de instituirea unor măsuri care să asigure că statele membre a căror monedă nu este euro nu au nicio răspundere financiară. Principiul respectiv a fost aprobat, la 17 iulie 2015, printr-o declarație comună a Comisiei și a Consiliului privind utilizarea MESF.

(8)

Prin urmare, Regulamentul (UE) nr. 407/2010 ar trebui modificat în consecință,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

La articolul 3 din Regulamentul (UE) nr. 407/2010 se introduce următorul alineat:

„(2a)   În cazul în care statul membru beneficiar este un stat membru a cărui monedă este euro, acordarea asistenței financiare din partea Uniunii este condiționată de existența unor dispoziții cu caracter juridic obligatoriu în vigoare, inclusiv a unor măsuri instituite în acest scop și care produce efecte înainte de punerea la dispoziție a împrumutului, prin care să se garanteze că statele membre a căror monedă nu este euro sunt compensate imediat și integral pentru orice datorie care poate apărea ca urmare a nerambursării de către statul membru beneficiar a asistenței financiare în conformitate cu condițiile de acordare a acesteia.

Se instituie măsuri corespunzătoare și pentru a se evita supracompensarea statelor membre a căror monedă nu este euro, atunci când sunt activate instrumente de protecție a bugetului general al Uniunii, inclusiv recuperarea datoriei, dacă este necesar prin compensarea creanțelor și plăților în timp.”

Articolul 2

Prezentul regulament intră în vigoare în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 4 august 2015.

Pentru Consiliu

Președintele

J. ASSELBORN


(1)  Decizia 2011/199/UE a Consiliului European din 25 martie 2011 de modificare a articolului 136 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene cu privire la un mecanism de stabilitate pentru statele membre a căror monedă este euro (JO L 91, 6.4.2011, p. 1).

(2)  Regulamentul (UE) nr. 407/2010 al Consiliului din 11 mai 2010 de instituire a unui mecanism european de stabilizare financiară (JO L 118, 12.5.2010, p. 1).

(3)  Regulamentul (UE, Euratom) nr. 966/2012 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 octombrie 2012 privind normele financiare aplicabile bugetului general al Uniunii și de abrogare a Regulamentului (CE, Euratom) Nr. 1605/2002 al Consiliului (JO L 298, 26.10.2012, p. 1).


Top