EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32019D1930

Decizia de Punere în Aplicare (UE) 2019/1930 a Comisiei din 18 noiembrie 2019 de modificare a Deciziei de punere în aplicare (UE) 2019/570 în ceea ce privește capacitățile rescEU [notificată cu numărul C(2019) 8130] (Text cu relevanță pentru SEE)

OJ L 299, 20.11.2019, p. 55–60 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec_impl/2019/1930/oj

20.11.2019   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 299/55


DECIZIA DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2019/1930 A COMISIEI

din 18 noiembrie 2019

de modificare a Deciziei de punere în aplicare (UE) 2019/570 în ceea ce privește capacitățile rescEU

[notificată cu numărul C(2019) 8130]

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Decizia nr. 1313/2013/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 17 decembrie 2013 privind un mecanism de protecție civilă al Uniunii (1), în special articolul 32 alineatul (1) litera (g),

întrucât:

(1)

Decizia nr. 1313/2013/UE stabilește cadrul juridic al rescEU. Aceasta este o rezervă de capacități la nivelul Uniunii ce vizează oferirea de asistență în situații covârșitoare, în care capacitățile totale existente la nivel național și cele angajate de statele membre în cadrul Rezervei europene de protecție civilă nu sunt în măsură să asigure un răspuns eficace în caz de dezastre naturale și provocate de om.

(2)

Decizia de punere în aplicare (UE) 2019/570 a Comisiei (2) stabilește componența inițială a rescEU în ceea ce privește capacitățile și cerințele de calitate ale acesteia. Capacitățile inițiale ale rescEU au constat în capacități de combatere aeriană a incendiilor forestiere cu ajutorul avioanelor și al elicopterelor.

(3)

În conformitate cu articolul 12 alineatul (2) din Decizia nr. 1313/2013/UE, rescEU trebuie definită ținând seama de riscurile identificate și emergente, de capacitățile generale și de lacunele de la nivelul Uniunii. Unul dintre domeniile asupra căruia rescEU ar trebui să se axeze în mod deosebit este răspunsul medical de urgență.

(4)

În urma unei analize a riscurilor identificate și emergente, a capacităților și a lacunelor de la nivelul Uniunii s-a constatat că în ceea ce privește răspunsul medical de urgență sunt necesare capacități rescEU pentru evacuarea aeriană medicală a victimelor dezastrelor („Medevac”) și o echipă medicală de urgență de tip 3 („EMT de tip 3”).

(5)

Pentru prevenirea oricărui risc de transmitere a bolilor extrem de infecțioase de la pacienții în cauză, ar trebui să existe două tipuri de capacități Medevac: una care să asigure evacuarea victimelor dezastrelor care au boli extrem de infecțioase și alta care să asigure evacuarea victimelor dezastrelor care au boli neinfecțioase.

(6)

Prin „echipă medicală de urgență” (EMT) se înțelege o echipă care poate fi trimisă pe teren, alcătuită din personal medical și alt tip de personal-cheie pregătit și echipat pentru a trata pacienții afectați de un dezastru. Organizația Mondială a Sănătății clasifică echipele medicale de urgență în trei tipuri, în funcție de nivelul de asistență medicală pe care îl oferă. În prezent, niciun stat membru nu are capacitate EMT de tip 3 care să poată răspunde unei cereri din partea unui guvern vizând un astfel de nivel de asistență clinică, ceea ce înseamnă că există lacune în materie de capacitate de răspuns la nivelul Uniunii.

(7)

Medevac și EMT de tip 3 sunt capacități care ar putea interveni în cazul unor dezastre a căror producere este puțin probabilă, dar al căror impact este ridicat și, în cazul în care sunt definite drept capacități instituite pentru a interveni în cazul unor dezastre a căror producere este puțin probabilă, dar al căror impact este ridicat în acte de punere în aplicare, astfel cum se prevede la articolul 32 litera (ha) din Decizia nr. 1313/2013/UE, se va acorda asistență financiară integrală din partea Uniunii pentru a asigura faptul că aceste capacități sunt disponibile și pot fi trimise pe teren.

(8)

Pentru a asigura punerea în aplicare a articolului 12 alineatul (2) din Decizia nr. 1313/2013/UE, capacitățile Medevac și EMT de tip 3 ar trebui incluse în componența rescEU.

(9)

În conformitate cu articolul 12 alineatul (4) din Decizia nr. 1313/2013/UE, cerințele de calitate pentru capacitățile de răspuns care fac parte din rescEU trebuie stabilite în urma unor consultări cu statele membre și trebuie să se bazeze pe standarde consacrate la nivel internațional, atunci când există deja astfel de standarde.

(10)

Având în vedere faptul că în cazul capacităților de evacuare aeriană medicală nu există standarde consacrate la nivel internațional, cerințele de calitate pentru aceste capacități ar trebui să se bazeze pe cerințele generale existente pentru modulele din Rezerva europeană de protecție civilă și pe cele mai bune practici din cadrul mecanismului Uniunii. Cerințele de calitate pentru EMT de tip 3 ar trebui să se bazeze pe standardele minime furnizate de Organizația Mondială a Sănătății.

(11)

Pentru a acorda asistență financiară din partea Uniunii pentru dezvoltarea unor astfel de capacități în conformitate cu articolul 21 alineatul (3) din Decizia nr. 1313/2013/UE, ar trebui stabilite costurile estimate totale ale acestora. Costurile estimate totale ar trebui calculate ținând seama de categoriile de costuri eligibile prevăzute în anexa IA la decizia respectivă.

(12)

Prin urmare, Decizia de punere în aplicare (UE) 2019/570 ar trebui modificată.

(13)

Măsurile prevăzute în prezenta decizie sunt conforme cu avizul comitetului menționat la articolul 33 alineatul (1) din Decizia nr. 1313/2013/UE,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Decizia de punere în aplicare (UE) 2019/570 se modifică după cum urmează:

1.

Articolul 1 se modifică după cum urmează:

(a)

litera (b) se înlocuiește cu următorul text:

„(b)

finanțarea capacităților pe durata perioadei de tranziție menționate la articolul 35 din Decizia nr. 1313/2013/UE;”;

(b)

se adaugă următoarele litere (c) și (d):

„(c)

costurile estimate totale ale capacităților rescEU de evacuare aeriană medicală;

(d)

costurile estimate totale ale capacităților rescEU ce constau în echipe medicale de urgență de tip 3.”

2.

Se introduce următorul articol 1a:

„Articolul 1a

Definiții

În sensul prezentei decizii, se aplică următoarele definiții:

1.

«capacitate de evacuare aeriană medicală („Medevac”)» înseamnă o capacitate de răspuns care poate fi utilizată pentru evacuarea aeriană atât a pacienților care au boli extrem de infecțioase, cât și a pacienților care au boli neinfecțioase, cum ar fi pacienții care au nevoie de terapie intensivă, pacienții care trebuie să fie imobilizați în timpul transportului pe targă și pacienții răniți ușor;

2.

«EMT de tip 3» înseamnă o echipă de urgență care poate fi trimisă pe teren, alcătuită din personal medical și alt tip de personal-cheie pregătit și echipat pentru a trata pacienții afectați de un dezastru și care oferă îngrijiri spitalicești chirurgicale complexe, inclusiv terapie intensivă.”

3.

La articolul 2, alineatele (1) și (2) se înlocuiesc cu următorul text:

„(1)

rescEU constă în următoarele capacități:

capacități de combatere aeriană a incendiilor forestiere;

capacități de evacuare aeriană medicală;

capacități ce constau în echipe medicale de urgență.

(2)

Capacitățile menționate la alineatul (1) includ:

(a)

capacități de combatere aeriană a incendiilor forestiere cu ajutorul avioanelor;

(b)

capacități de combatere aeriană a incendiilor forestiere cu ajutorul elicopterelor;

(c)

capacități de evacuare aeriană medicală a pacienților care au boli extrem de infecțioase;

(d)

capacități de evacuare aeriană medicală a victimelor dezastrelor;

(e)

capacități ce constau în echipe medicale de urgență de tip 3: asistență medicală specializată în spital.”

4.

Se introduc următoarele articole 3a și 3b:

„Articolul 3a

Costurile estimate totale ale capacităților rescEU de evacuare aeriană medicală

(1)   La calcularea costurilor estimate totale ale capacităților rescEU de evacuare aeriană medicală se iau în considerare toate categoriile de costuri menționate în anexa IA la Decizia nr. 1313/2013/UE.

(2)   Categoria menționată la punctul 1 din anexa IA la Decizia nr. 1313/2013/UE din costurile estimate totale aferente capacităților de evacuare aeriană medicală a pacienților care au boli extrem de infecțioase și capacităților de evacuare aeriană medicală a victimelor dezastrelor se calculează pe baza prețurilor pieței aplicabile la momentul achiziționării, închirierii sau luării în leasing a capacităților, în conformitate cu articolul 12 alineatul (3) din Decizia nr. 1313/2013/UE. Atunci când statele membre achiziționează, închiriază sau iau în leasing capacități rescEU trebuie să îi furnizeze Comisiei dovezi documentate ale prețurilor efective ale pieței sau, atunci când pentru anumite componente ale capacităților respective nu există prețuri ale pieței, dovezi echivalente.

(3)   Categoriile menționate la punctele 2-8 din anexa IA la Decizia nr. 1313/2013/UE din costurile estimate totale aferente capacităților de evacuare aeriană medicală a pacienților care au boli extrem de infecțioase și capacităților de evacuare aeriană medicală a victimelor dezastrelor se calculează cel puțin o dată pe parcursul fiecărui cadru financiar multianual, ținând seama de informațiile de care dispune Comisia, inclusiv de inflație. Aceste costuri sunt utilizate de Comisie în scopul acordării de asistență financiară anuală.

(4)   Costurile estimate totale menționate la alineatele (2) și (3) se calculează atunci când cel puțin un stat membru își exprimă interesul de a achiziționa, a închiria sau a lua în leasing o astfel de capacitate rescEU.

Articolul 3b

Costurile estimate totale aferente capacităților rescEU ce constau în echipe medicale de urgență de tip 3

(1)   La calcularea costurilor estimate totale ale capacităților rescEU ce constau în echipe medicale de urgență de tip 3: asistență medicală specializată în spital se iau în considerare toate categoriile de costuri menționate în anexa IA la Decizia nr. 1313/2013/UE.

(2)   Categoria menționată la punctul 1 din anexa IA la Decizia nr. 1313/2013/UE din costurile estimate totale aferente capacităților ce constau în echipe medicale de urgență de tip 3: asistență medicală specializată în spital se calculează pe baza prețurilor pieței aplicabile la momentul achiziționării, închirierii sau luării în leasing a capacităților, în conformitate cu articolul 12 alineatul (3) din Decizia nr. 1313/2013/UE. Atunci când statele membre achiziționează, închiriază sau iau în leasing capacități rescEU, acestea trebuie să îi furnizeze Comisiei dovezi documentate ale prețurilor efective ale pieței sau, atunci când pentru anumite componente ale capacităților respective nu există prețuri ale pieței, dovezi echivalente.

(3)   Categoriile menționate la punctele 2-8 din anexa IA la Decizia nr. 1313/2013/UE din costurile estimate totale aferente capacităților ce constau în echipe medicale de urgență de tip 3: asistență medicală specializată în spital se calculează cel puțin o dată pe parcursul fiecărui cadru financiar multianual, ținând seama de informațiile de care dispune Comisia, inclusiv de inflație. Aceste costuri sunt utilizate de Comisie în scopul acordării de asistență financiară anuală.

(4)   Costurile estimate totale menționate la alineatele (2) și (3) se calculează atunci când cel puțin un stat membru își exprimă interesul de a achiziționa, a închiria sau a lua în leasing o astfel de capacitate rescEU.”

5.

Anexa I se modifică în conformitate cu anexa la prezenta decizie.

Articolul 2

Prezenta decizie se adresează statelor membre.

Adoptată la Bruxelles, 18 noiembrie 2019.

Pentru Comisie

Christos STYLIANIDES

Membru al Comisiei


(1)  JO L 347, 20.12.2013, p 924.

(2)  Decizia de punere în aplicare (UE) 2019/570 a Comisiei din 8 aprilie 2019 de stabilire a normelor de punere în aplicare a Deciziei nr. 1313/2013/UE a Parlamentului European și a Consiliului în ceea ce privește capacitățile rescEU și de modificare a Deciziei de punere în aplicare 2014/762/UE a Comisiei (JO L 99, 10.4.2019, p. 41).


ANEXĂ

În anexa I, se adaugă următoarele secțiuni 3, 4 și 5:

„3.   Capacitățile de evacuare aeriană medicală a pacienților care au boli extrem de infecțioase

Sarcini

Transport aerian, inclusiv tratament acordat în timpul zborului pacienților care au o boală extrem de infecțioasă (highly infectious disease – HID), către unități medicale specializate din Uniune.

Capacități

Aeronave care au capacitatea de a transporta unul sau mai mulți pacienți HID per zbor.

Capacitate de a efectua zboruri pe timp de zi și de noapte.

Componente principale

Sistem de tratament medical sigur în timpul zborului pentru pacienții HID, inclusiv terapie intensivă (1) :

personal medical instruit în mod corespunzător pentru a oferi asistență medicală unuia sau mai multor pacienți HID;

echipamente tehnice și medicale speciale aflate la bord pentru a oferi asistență medicală pacienților HID în timpul zborului;

proceduri adecvate care să asigure izolarea și tratarea pacienților HID în timpul transportului aerian.

Sprijin:

personal navigant adaptat numărului de pacienți HID și intervalului de timp al zborului;

proceduri adecvate care să asigure manipularea echipamentelor și a deșeurilor, precum și decontaminarea în conformitate cu standardele consacrate la nivel internațional, inclusiv, în cazurile aplicabile, cu legislația relevantă a Uniunii.

Autosuficiență

Depozitarea și întreținerea echipamentelor modulului.

Echipamente pentru comunicarea cu partenerii relevanți, în special cu cei responsabili de coordonarea pe teren.

Detașarea pe teren

Disponibilitate de a pleca pe teren în cel mult 24 de ore de la acceptarea ofertei.

Pentru evacuările intercontinentale, capacitate de a efectua un zbor de 12 ore fără realimentare cu carburant.

4.   Capacități de evacuare aeriană medicală a victimelor dezastrelor

Sarcini

Transportul aerian al victimelor dezastrelor la unități medicale din Uniune.

Capacități

Aeronave cu o capacitate totală de transport de cel puțin șase pacienți care au nevoie de terapie intensivă și cu o capacitate de a transporta pacienți pe tărgi sau pacienți așezați pe scaun sau ambele tipuri de pacienți.

Capacitate de a efectua zboruri pe timp de zi și de noapte.

Componente principale

Tratament medical pe timpul zborului, inclusiv terapie intensivă:

personal medical instruit în mod corespunzător, capabil să asigure tratament medical la bord pentru diferitele tipuri de pacienți;

echipamente tehnice și medicale speciale aflate la bord pentru a oferi în permanență asistență medicală adecvată diferitelor tipuri de pacienți pe timpul zborului;

proceduri adecvate care să asigure transportul și tratamentul pacienților pe timpul zborului.

Sprijin:

personal navigant și medical adaptat numărului și tipurilor de pacienți și intervalului de timp al zborului.

Autosuficiență

Depozitarea și întreținerea echipamentelor modulului.

Echipamente pentru comunicarea cu partenerii relevanți, în special cu cei responsabili de coordonarea pe teren.

Detașarea pe teren

Disponibilitate de a pleca pe teren în cel mult 24 de ore de la acceptarea ofertei.

Pentru avioane, capacitate de a efectua un zbor de 6 ore fără realimentare cu carburant.

5.   Capacități ce constau în echipe medicale de urgență de tip 3: asistență medicală specializată în spital

Sarcini

Acordarea de asistență medicală specializată în spital și efectuarea de intervenții chirurgicale complexe, astfel cum se descrie în Inițiativa globală privind EMT a OMS.

Capacități

Capacitatea minimă de tratament, în conformitate cu standardele Inițiativei globale privind EMT a OMS.

Servicii de zi și de noapte (24 de ore din 24 timp de 7 zile pe săptămână, dacă este necesar).

Componente principale

Conform standardelor Inițiativei globale privind EMT a OMS.

Autosuficiență

Echipa ar trebui să fie autosuficientă pe întreaga perioadă a detașării pe teren. Se aplică articolul 12 din Decizia de punere în aplicare 2014/762/UE și, în paralel, standardele Inițiativei globale privind EMT a OMS.

Detașarea pe teren

Disponibilitate de a pleca pe teren în cel mult 48-72 de ore de la acceptarea ofertei și capacitate de a fi operațional pe teren în termen de 5-7 zile.

Capacitate de a fi operațional cel puțin 8 săptămâni în afara Uniunii și cel puțin 14 zile în interiorul Uniunii.”


(1)  )Un astfel de sistem poate include abordarea bazată pe utilizarea de containere.


Top