EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Vaccinare împotriva gripei sezoniere

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Recomandarea 2009/1019/UE privind vaccinarea împotriva gripei sezoniere

CARE ESTE ROLUL ACESTEI RECOMANDĂRI?

Recomandarea încurajează țările Uniunii Europene (UE) să ia măsuri de sănătate pentru a combate gripa sezonieră.

ASPECTE-CHEIE

Provocări

  • Gripa sezonieră este o infecție respiratorie contagioasă, de origine virală, care se manifestă sub forma unei epidemii în cursul lunilor de iarnă. Aceasta poate cauza complicații grave, chiar și decesul.
  • În cazul gripei sezoniere ușoare, numărul deceselor este estimat, în medie, la opt persoane dintr-o populație de 100 000. Această cifră poate crește la 44 de persoane pe parcursul anilor cu epidemii mai grave.
  • În cazul unei epidemii de gripă, este posibil ca spitalele și serviciile medicale să fie suprasolicitate. Acest lucru conduce la o creștere a costurilor directe (care rezultă din utilizarea resurselor medicale și non-medicale) și a costurilor indirecte (din cauza scăderii productivității și a absenteismului de la locul de muncă).

Eficacitatea și eficiența vaccinului

  • Gripa sezonieră poate fi redusă prin vaccinare. Grupurile expuse acestui risc din cadrul populației trebuie vaccinate împotriva gripei. Mai mult, nu trebuie subestimate aspectele logistice, precum furnizarea și gestionarea vaccinurilor, astfel încât să se asigure o acoperire eficientă prin vaccinare.
  • Este important să se acționeze la nivelul UE pentru a evita ca o nouă tulpină a virusului gripei să evolueze către o pandemie, așa cum s-a întâmplat în 1918, 1957 și 1968.

Planurile și strategiile naționale

  • Recomandarea încurajează țările UE să adopte un plan sau o strategie națională privind acoperirea prin vaccinare.
  • Obiectivul recomandării este să se acopere 75 % din populația expusă riscului, preferabil până în iarna din 2014-2015. Acest grup de risc a fost definit în orientările publicate de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC).
  • Țările UE sunt încurajate să raporteze Comisiei Europene, în mod voluntar, cu privire la punerea în aplicare a prezentei recomandări, în special în ceea ce privește gradul de acoperire atins în rândul grupurilor de risc.
  • Trebuie să se desfășoare campanii de informare care să vizeze profesioniștii din domeniul sănătății și persoanele din cadrul grupurilor de risc și familiile acestora.
  • Comisia este invitată să raporteze Consiliului, în mod regulat, cu privire la punerea în aplicare a prezentei recomandări, pe baza informațiilor primite din țările UE.

Evaluare

  • Un raport publicat în 2015 de către ECDC sugerează că toate țările UE ar putea avea nevoie să își regândească abordarea astfel încât să adune mai multe informații cuprinzătoare și corecte privind acoperirea gripei sezoniere prin vaccinare în ceea ce privește grupurile-țintă de populație.
  • Acesta îndeamnă țările UE care nu monitorizează acoperirea prin vaccinare a grupurilor de persoane în vârstă să introducă sisteme care să efectueze această monitorizare, astfel încât să permită organizațiilor de sănătate publică să le urmărească progresele și să identifice obstacolele în calea atingerii obiectivelor naționale și la nivelul UE.
  • Raportul subliniază faptul că mai multe țări au putut să furnizeze informații despre rata de acoperire prin vaccinare a grupurilor, precum grupurile lucrătorilor din domeniul sănătății medicale și ale femeilor însărcinate, și oferă recomandări în vederea obținerii unor rate de vaccinare mai mari și a îmbunătățirii monitorizării.
  • În 2015, Comisia a organizat o audiere la nivel înalt privind acest subiect, punând accentul pe importanța în creștere a prevenirii bolilor în ceea ce privește cheltuielile din sectorul sănătății.

CONTEXT

Pentru informații suplimentare, consultați:

ACTUL PRINCIPAL

Recomandarea 2009/1019/CEE a Consiliului din 22 decembrie 2009 privind vaccinarea împotriva gripei sezoniere (JO L 348, 29.12.2009, pp. 71-72)

Data ultimei actualizări: 30.01.2017

Top