EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Marcarea fiscală a motorinelor și a kerosenului

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Directiva 95/60/CE – marcarea fiscală a motorinelor și a kerosenului

CARE ESTE ROLUL ACESTEI DIRECTIVE?

Obiectivul directivei este de a asigura buna funcționare a pieței interne și de a evita utilizarea improprie a anumitor produse petroliere care fac obiectul unor accize variabile.

ASPECTE-CHEIE

  • Țările UE trebuie să aplice un marcaj fiscal motorinelor și kerosenului (altul decât carburantul pentru turboreactoare) care sunt scutite de la plata accizelor sau sunt supuse unei rate a accizelor diferite de rata standard aplicabilă uleiurilor minerale utilizate sub formă de carburant.
  • Marcarea fiscală constă în adăugarea unei anumite substanțe chimice la produsele sus-menționate. Marcajul se adaugă sub supraveghere fiscală înainte ca produsele să fie puse în consum, cu unele excepții.
  • Țările UE pot adăuga un marcaj sau o culoare naționale, în plus față de marcajul prevăzut de directivă.

Excepții

  • Există excepții, în anumite situații, de la aplicarea marcajului fiscal din motive de sănătate publică sau de siguranță sau din motive tehnice.
  • Irlanda poate decide să nu utilizeze sau să nu permită utilizarea acestui marcaj. În această situație, țara trebuie să informeze Comisia, care trebuie să informeze apoi celelalte țări ale UE.
  • Danemarca poate amâna, cu condiția ca bunurile să fie supuse unui control fiscal, adăugarea marcajului până în momentul vânzării finale cu amănuntul.

Sancțiuni

Pentru a se asigura că este evitată utilizarea improprie a produselor marcate și în special că uleiurile minerale respective nu pot fi folosite pentru ardere la motoarele autovehiculelor rutiere, țările UE trebuie să stabilească sancțiunile aplicabile în cazul nerespectării prevederilor directivei.

Marcajul comun

  • Decizia de punere în aplicare 2011/544/UE a Comisiei a stabilit solventul Yellow 124 ca marcaj fiscal comun. Aceasta a fost prelungită de trei ori. Cea mai recentă decizie, Decizia de punere în aplicare (UE) 2017/74, care este în vigoare în prezent, a stabilit nivelul de marcare de minimum 6 mg și maximum 9 mg de marcaj per litru de ulei mineral. Această decizie trebuie reexaminată până cel târziu la 31 decembrie 2021, având în vedere evoluțiile tehnice din domeniul sistemelor de marcare (și luându-se în considerare nevoia de a contracara folosirea frauduloasă a uleiurilor minerale scutite de la plata accizelor sau supuse unei cote reduse a accizelor).
  • Între timp, Comisia Europeană a lansat un studiu pentru a identifica produse alternative adecvate pentru utilizarea ca marcaj fiscal pentru motorine și kerosen. Centrul Comun de Cercetare al Comisiei a prezentat un raport care conține constatările sale privind unele marcaje fiscale disponibile, pe baza înscrierilor din partea companiilor din industria chimică în urma unei cereri de exprimare a interesului emise de serviciile Comisiei. Sunt în curs lucrările de evaluare a marcajelor fiscale candidate.
  • Dacă, în urma consultării țărilor UE, Comisia decide că este disponibilă o substanță cu performanțe mai bune decât solventul Yellow 124, Decizia (UE) 2017/74 se poate abroga înainte de 2021.

DE CÂND SE APLICĂ DIRECTIVA?

Directiva se aplică de la 26 decembrie 1995.

CONTEXT

Pentru informații suplimentare, consultați:

DOCUMENTUL PRINCIPAL

Directiva 95/60/CE a Consiliului din 27 noiembrie 1995 privind marcarea fiscală a motorinelor și a kerosenului (JO L 291, 6.12.1995, pp. 46-47)

DOCUMENTE CONEXE

Decizia de punere în aplicare (UE) 2017/74 a Comisiei din 25 noiembrie 2016 de stabilire a unui marcaj fiscal comun pentru motorine și kerosen (JO L 10, 14.1.2017, pp. 7-9)

Directiva 2008/118/CE a Consiliului din 16 decembrie 2008 privind regimul general al accizelor și de abrogare a Directivei 92/12/CEE (JO L 9, 14.1.2009, pp. 12-30)

Modificările succesive aduse Directivei 2008/118/CE au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

Directiva 2003/96/CE a Consiliului din 27 octombrie 2003 privind restructurarea cadrului comunitar de impozitare a produselor energetice și a electricității (JO L 283, 31.10.2003, pp. 51-70).

Două modificări aduse Directivei 2003/96/CE au fost integrate în textul de bază. A se vedea versiunea consolidată.

Data ultimei actualizări: 07.11.2017

Top