EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Plângerile privind încălcarea de către întreprinderi a regulilor de concurență

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Comunicarea Comisiei privind examinarea de către Comisie a plângerilor depuse în temeiul articolelor 101 și 102 din TFUE – anterior, articolele 81 și 82 din Tratatul CE

CARE ESTE ROLUL ACESTEI COMUNICĂRI?

  • În interesul consumatorilor și al întreprinderilor deopotrivă, UE are reguli pentru a interzice cartelurile de fixare a prețurilor, precum și alte tipuri de acorduri restrictive. De asemenea, UE caută să ia măsuri împotriva firmelor care abuzează de propria poziție dominantă pe o piață, de exemplu, limitându-și producția sau excluzând un concurent.
  • Încălcările grave ale articolelor 101 și 102 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE) – care au înlocuit articolele 81 și 82 din Tratatul de instituire a Comunității Europene – sunt adesea dificil de detectat de către autoritățile din domeniul concurenței. Prin urmare, comunicarea urmărește să încurajeze cetățenii și întreprinderile din UE să contacteze autoritățile publice de aplicare a legii dacă suspectează o încălcare a regulilor de concurență.

ASPECTE-CHEIE

Publicul și întreprinderile sunt încurajați să contacteze organismele publice de aplicare a legii dacă suspectează o încălcare a regulilor de concurență în afaceri. Există trei modalități de a face acest lucru:

  • depunerea unei plângeri la o instanță națională; sau
  • depunerea unei plângeri la o autoritate națională de concurență; sau
  • depunerea unei plângeri la Comisia Europeană în temeiul articolului 7 alineatul (2) din Regulamentul nr. 1/2003 (a se vedea sinteza), care trebuie să întrunească anumite cerințe conform Regulamentului (CE) nr. 773/2004 (a se vedea sinteza) pe cale electronică, prin poștă sau telefonic, ca punct de plecare pentru inițierea unei investigații.

Comunicarea oferă orientări privind alegerea dintre a depune o plângere la Comisie sau la o autoritate națională de concurență ori de a sesiza o instanță națională. De asemenea, aceasta acoperă și procedura prin care Comisia tratează plângerile.

Avantaje ale instanțelor naționale

Instanțele naționale:

  • pot acorda despăgubiri pentru prejudiciul suferit;
  • pot decide referitor la cererile de plată sau la executarea obligațiilor contractuale întemeiate pe un acord în temeiul articolului 101;
  • pot decide și pot evalua consecințele nulității unor clauze contractuale;
  • de obicei, sunt mai bine plasate decât Comisia pentru a dispune măsuri provizorii;
  • în principiu, au posibilitatea să acorde cheltuielile de judecată părții care a obținut câștig de cauză (acest lucru nu este posibil în cadrul procedurilor administrative la Comisie).

De asemenea, se poate introduce o acțiune întemeiată atât pe dreptul comunitar al concurenței, cât și pe dreptul național.

Plângeri la autoritățile naționale de concurență

  • O anumită autoritate națională de concurență este, de obicei, bine plasată pentru a se putea ocupa de acordurile sau practicile care afectează în mod considerabil concurența, în special, pe teritoriul ei.

Plângeri la Comisie

  • Plângerea trebuie să conțină informațiile solicitate în formularul C din anexa la această comunicare:
    • informații privind reclamantul și întreprinderea (întreprinderile) care face (fac) obiectul plângerii;
    • detalii privind încălcarea prezumată;
    • rezultatul așteptat de la Comisie și interesul legitim;
    • procedura în fața autorităților naționale de concurență sau a instanțelor naționale.
  • Reclamantul îi solicită Comisiei să constate o încălcare a dreptului concurenței și să adopte măsuri pentru încetarea acesteia.
  • Comisia, spre deosebire de instanțele civile, a căror atribuție este de a proteja drepturile persoanelor de drept privat, este o autoritate administrativă care trebuie să acționeze în interesul public, având puterea discreționară de a stabili priorități în activitatea sa de punere în aplicare.
  • Comisia dispune de competențe de stabilire a gradului de prioritate pe care îl acordă plângerilor și poate avea drept criteriu de prioritate interesul UE.
  • Comisia depune eforturi pentru a informa autorul plângerii despre demersul pe care intenționează să îl urmeze în cazul unei plângeri în termen de patru luni de la data primirii plângerii.
  • Comisia poate respinge o plângere dacă aceasta nu prezintă un interes suficient pentru UE pentru a fi investigată în continuare.
  • Ca alternativă neformală la depunerea unei plângeri, o persoană de drept privat poate furniza Comisiei informații referitoare la piață.

DE CÂND SE APLICĂ COMUNICAREA?

Se aplică de la 27 aprilie 2004.

CONTEXT

Directiva 2014/104/UE (a se vedea sinteza) stabilește norme pentru despăgubirea victimelor cartelurilor și ale practicilor anticoncurențiale.

Pentru informații suplimentare, consultați:

DOCUMENTUL PRINCIPAL

Comunicarea Comisiei privind examinarea de către Comisie a plângerilor depuse în temeiul articolelor 81 și 82 din Tratatul CE (JO C 101, 27.4.2004, pp. 65-77)

DOCUMENTE CONEXE

Versiune consolidată a Tratatului privind funcționarea Uniunii Europene – Partea a treia – Politicile și acțiunile interne ale Uniunii – Titlul VII – Norme comune privind concurența, impozitarea și armonizarea legislativă – Capitolul 1 – Regulile de concurență – Secțiunea 1 – Reguli aplicabile întreprinderilor – articolul 101 (ex-articolul 81 TCE) (JO C 202, 7.6.2016, pp. 88-89)

Versiune consolidată a Tratatului privind funcționarea Uniunii Europene – Partea a treia – Politicile și acțiunile interne ale Uniunii – Titlul VII – Norme comune privind concurența, impozitarea și armonizarea legislativă – Capitolul 1 – Regulile de concurență – Secțiunea 1 – Reguli aplicabile întreprinderilor – articolul 102 (ex-articolul 82 TCE) (JO C 202, 7.6.2016, pp. 89)

Directiva 2014/104/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 26 noiembrie 2014 privind anumite norme care guvernează acțiunile în despăgubire în temeiul dreptului intern în cazul încălcărilor dispozițiilor legislației în materie de concurență a statelor membre și a Uniunii Europene (JO L 349, 5.12.2014, pp. 1-19)

Regulamentul (CE) nr. 773/2004 al Comisiei din 7 aprilie 2004 privind desfășurarea procedurilor puse în aplicare de Comisie în temeiul articolelor 81 și 82 din Tratatul CE (JO L 123, 27.4.2004, pp. 18-24)

Modificările succesive aduse Regulamentului (CE) nr. 773/2004 au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

Comunicarea Comisiei privind cooperarea în cadrul rețelei autorităților de concurență (JO C 101, 27.4.2004, pp. 43-53)

Regulamentul (CE) nr. 1/2003 al Consiliului din 16 decembrie 2002 privind punerea în aplicare a normelor de concurență prevăzute la articolele 81 și 82 din tratat (JO L 1, 4.1.2003, pp. 1-25)

A se vedea versiunea consolidată.

Data ultimei actualizări: 29.05.2020

Top