EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Protecția juridică: Topografii ale produselor din materiale semiconductoare

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Directiva 87/54/CEE privind protecția juridică a topografiilor produselor din materiale semiconductoare

CARE ESTE ROLUL ACESTEI DIRECTIVE?

  • Directiva își propune să ofere un sistem clar și armonizat în toate țările UE pentru protecția juridică a topografiilor* (scheme de machetare) ale produselor din materiale semiconductoare*.
  • Scopul acestei forme speciale de drept de proprietate intelectuală este de a preveni copierea și comercializarea ulterioară a proiectelor originale de microcip sau de circuite integrate, fie așa cum sunt, fie în orice alt produs în care sunt încorporate.

ASPECTE-CHEIE

Condiții pentru acordarea protecției topografiilor produselor din materiale semiconductoare

Țările UE:

  • trebuie să adopte legislație pentru protejarea topografiilor din materiale semiconductoare în cazul în care designul lor îndeplinește următoarele două condiții:
    • sunt rezultatul efortului intelectual al autorului lor;
    • acestea nu sunt frecvente în sectorul produselor din materiale semiconductoare. Atunci când elementele topografiei unui produs din materiale semiconductoare sunt obișnuite pentru acel sector, aceasta poate fi protejată numai în măsura în care combinația acestor elemente, considerată ca un tot, corespunde normelor menționate;
  • trebuie să acorde dreptul la protecție persoanei fizice care creează topografia, dacă persoana respectivă este un individ care este cetățean al unei țări a UE sau care își are reședința obișnuită acolo. Cu toate acestea, țările pot prevedea cui să acorde dreptul la protecție în cazul în care se creează o topografie în cadrul locului de muncă al autorului sau în baza unui alt contract decât un contract de muncă;
  • pot, în anumite condiții, să acorde dreptul la protecție persoanelor fizice, companiilor sau altor persoane juridice care exploatează mai întâi comercial o topografie:
    • care nu a fost anterior exploatată comercial;
    • care au fost autorizați exclusiv pentru exploatarea comercială a topografiei în întreaga UE de către persoana abilitată pentru autorizarea acesteia;
  • pot începe negocieri cu țări din afara UE în vederea extinderii dreptului la protecție la persoanele care nu beneficiază de acest drept în temeiul dispozițiilor din prezenta directivă. Atunci când fac acest lucru, trebuie să informeze Comisia Europeană;
  • pot refuza sau elimina protecția în ceea ce privește topografia unui produs semiconductor în cazul în care o cerere de înregistrare în formă corespunzătoare nu a fost depusă pe lângă un organism public în termen de doi ani de la exploatarea sa comercială pentru prima dată;
  • pot impune ca materialul care identifică sau reprezintă topografia să fie depus pe lângă un organism public. Cu toate acestea, acest material nu trebuie pus la dispoziția publicului dacă acest material ține de secretul afacerilor.

Drepturi exclusive

Drepturile acordate sunt drepturi exclusive. Printre acestea se numără:

  • dreptul de a autoriza sau interzice reproducerea unei topografii protejate; și
  • dreptul de a autoriza sau interzice exploatarea comercială sau importul în acest scop al unei topografii sau al unui produs din materiale semiconductoare fabricat cu ajutorul acestei topografii.

Drepturile exclusive de a autoriza sau interzice reproducerea nu se aplică reproducerii:

  • cu titlu privat în scopuri necomerciale;
  • în scopul analizei, evaluării sau învățării conceptelor, procedeelor, sistemelor sau tehnicilor încorporate în topografie sau a topografiei.

Protecția acordată topografiilor produselor din materiale semiconductoare nu se extinde la niciun concept, proces, sistem, tehnică sau informație codificată încorporată în topografie, altele decât topografia în sine.

Înregistrarea

  • În cazul în care înregistrarea topografiei este o condiție pentru obținerea drepturilor exclusive, aceste drepturi intră în vigoare fie:
    • la data depunerii cererii de înregistrare; sau
    • la data la care topografia a făcut obiectul unei exploatări comerciale pentru prima dată oriunde în lume, oricare intervine prima.
  • În cazul în care înregistrarea nu este o condiție pentru acordarea drepturilor exclusive, drepturile intră în vigoare atunci când topografia este exploatată comercial pentru prima dată oriunde în lume sau când se stabilește sau se codifică pentru prima dată.

Expirarea drepturilor

Drepturile exclusive expiră după un termen de zece ani de la sfârșitul anului calendaristic în cursul căruia topografia a făcut obiectul unei exploatări comerciale pentru prima dată. Dacă înregistrarea este o condiție, perioada de zece ani se calculează astfel:

  • de la sfârșitul anului calendaristic în cursul căruia a fost depusă cererea de înregistrare; sau
  • de la sfârșitul anului calendaristic în cursul căruia topografia a făcut obiectul unei exploatări comerciale pentru prima dată, oricare intervine prima.

Extinderea protecției la țări din afara UE

Protecția juridică a topografiilor produselor din materiale semiconductoare a fost extinsă la persoane fizice, companii și alte persoane juridice din:

Punerea în aplicare a DPI

Regulamentul (UE) nr. 608/2013 privind asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală de către autoritățile vamale, care a abrogat Regulamentul (CE) nr. 1383/2003, a extins lista drepturilor protejate pentru a include și topografiile produselor din materiale semiconductoare de la 1 ianuarie 2014.

DE CÂND SE APLICĂ DIRECTIVA?

Se aplică de la 23 decembrie 1986, iar țările UE au avut obligația de a o transpune în legislația națională până la 7 noiembrie 1987.

CONTEXT

La nivel internațional, în cadrul Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale, Tratatul de la Washington privind proprietatea intelectuală în domeniul circuitelor integrate a fost adoptat în 1989. Acesta oferă protecție pentru topografiile circuitelor integrate. Deși tratatul nu a intrat în vigoare, conținutul său a fost încorporat prin referință în Acordul privind aspectele legate de comerț ale drepturilor de proprietate intelectuală (cunoscut în general ca Acordul TRIPS – a se vedea sinteza) semnat în cadrul Organizației Mondiale a Comerțului.

Pentru informații suplimentare, consultați:

TERMENI-CHEIE

Topografie: în cazul unui produs din materiale semiconductoare (a se vedea următorul termen-cheie), o serie de imagini legate între ele, indiferent de maniera în care sunt fixate sau codate:
  • care reprezintă configurația tridimensională a straturilor ce compun un produs din materiale semiconductoare;
  • fiecare imagine din serie reproduce desenul sau o parte a desenului unei suprafețe a unui produs din materiale semiconductore în orice stadiu al fabricației sale.
Produs din materiale semiconductoare: circuitele integrate, cunoscute și sub numele de microcipuri (sau cipuri), sunt forma finală sau intermediară a oricărui produs:
  • compus dintr-un substrat ce conține un strat de material semiconductor; și
  • constituit din unul sau mai multe straturi de material conductor, izolant sau semiconductor, straturile fiind dispuse conform unei configurații tridimensionale predeterminate; și
  • destinat să îndeplinească, exclusiv sau nu, o funcție electronică.

Cipurile sunt încorporate în multe bunuri de consum, cum ar fi aparatele de uz casnic, cum ar fi mașinile de spălat sau televizoarele, precum și în mașini, telefoane mobile, computere, echipamente medicale și aparate.

DOCUMENTUL PRINCIPAL

Directiva 87/54/CEE a Consiliului din 16 decembrie 1986 privind protecția juridică a topografiilor produselor din materiale semiconductoare (JO L 24, 27.1.1987, pp. 36-40)

DOCUMENTE CONEXE

Regulamentul (UE) nr. 608/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 12 iunie 2013 privind asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală de către autoritățile vamale și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1383/2003 al Consiliului (JO L 181, 29.6.2013, pp. 15-34)

Acordul privind Spațiul Economic European – Anexa XVII – Proprietatea intelectuală – Listă prevăzută la articolul 65 alineatul (2) (JO L 1, 3.1.1994, pp. 482-483)

EXTINDEREA PROTECȚIEI LA ȚĂRI DIN AFARA UE

Decizia 96/644/CE a Consiliului din 11 noiembrie 1996 privind extinderea protecției juridice a topografiilor produselor din materiale semiconductoare asupra persoanelor din Insula Man (JO L 293, 16.11.1996, pp. 18-19)

Decizia 94/824/CE a Consiliului din 22 decembrie 1994 privind extinderea protecției juridice a topografiilor produselor din materiale semiconductoare asupra persoanelor din țările membre ale Organizației Mondiale a Comerțului (JO L 349, 31.12.1994, pp. 201-202)

Decizia 94/700/CE a Consiliului din 24 octombrie 1994 privind extinderea protecției juridice a topografiilor produselor din materiale semiconductoare asupra persoanelor din Canada (JO L 284, 1.11.1994, pp. 61-62)

Decizia 93/16/CEE a Consiliului din 21 decembrie 1992 privind extinderea protecției juridice a topografiilor produselor din materiale semiconductoare asupra persoanelor din Statele Unite ale Americii și din anumite teritorii (JO L 11, 19.1.1993, pp. 20-21)

Modificările succesive aduse Deciziei 93/16/CEE au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

Data ultimei actualizări: 04.11.2020

Top