Help Print this page 

Summaries of EU Legislation

Title and reference
Acordul „cer deschis” între Europa şi Statele Unite

Summaries of EU legislation: direct access to the main summaries page.
Languages and formats available
BG ES CS DA DE ET EL EN FR GA HR IT LV LT HU MT NL PL PT RO SK SL FI SV
HTML html ES html CS html DA html DE html EL html EN html FR html IT html HU html NL html PL html PT html RO html FI html SV
Multilingual display
Text

Acordul „cer deschis” între Europa şi Statele Unite

Prin această decizie, Comisia Europeană aprobă acordul „cer deschis” încheiat cu Statele Unite ale Americii. Acordul prevede o deschidere totală a rutelor transatlantice pentru companiile europene şi americane. De asemenea, cuprinde un mecanism pentru dezvoltarea ulterioară a acordului cu privire la aspecte precum proprietatea asupra companiilor aeriene.

ACT

Decizia 2007/339/CE a Consiliului şi a reprezentanţilor guvernelor statelor membre ale Uniunii Europene, reuniţi în cadrul Consiliului, din 25 aprilie 2007 privind semnarea şi aplicarea provizorie a Acordului privind transportul aerian dintre Comunitatea Europeană şi statele membre ale acesteia, pe de o parte, şi Statele Unite ale Americii, pe de altă parte.

SINTEZĂ

Prin noul acord, companiile aeriene din Uniune pot:

  • să efectueze zboruri către Statele Unite de pe orice aeroport european, indiferent de naţionalitatea lor (Statele Unite le recunosc ca fiind europene);
  • să opereze fără restricţii privind numărul de zboruri, aparate de zbor sau rute;
  • să fixeze preţurile în funcţie de piaţă;
  • să încheie acorduri de cooperare.

Companiile din anumite ţări terţe (ţările europene care nu aparţin UE, plus 18 ţări africane) pot şi ele să beneficieze de investiţii comunitare, fără ca acest lucru să le afecteze drepturile de trafic către Statele Unite. Similar, Statele Unite nu vor pune sub semnul întrebării zborurile companiilor aeriene comunitare dacă ţări terţe au investit în capitalul lor.

Acordul consolidează, totodată, cooperarea dintre cele două părţi privind siguranţa, securitatea, politica în domeniul concurenţei, ajutorul de stat, protecţia consumatorului şi mediu.

În ceea ce priveşte proprietatea asupra companiilor aeriene, europenii vor putea deţine peste 50 % din acţiunile companiilor americane, dar nu pot totuşi să preia controlul asupra acestora: conform dreptului american, un cetăţean străin nu poate deţine 25 % din acţiunile cu drept de vot ale unei companii americane şi nu o poate controla. Prin urmare, europenii şi-au rezervat dreptul de a limita investiţiile americane în companiile europene la acelaşi nivel.

Spre noi negocieri

Negocierile au dus, de asemenea, la stabilirea unui mecanism pentru o deschidere mai mare a cerului transatlantic, prin eliminarea restricţiilor existente, în special cu privire la proprietatea asupra companiilor americane. Acordul solicită, astfel, reluarea negocierilor în următoarele două luni de la intrarea sa în vigoare. Mai mult, UE îşi rezervă dreptul de a suspenda anumite părţi din acord dacă dialogul împiedică progresul ulterior al acestuia în următorii trei ani. Prin urmare, obiectivul Consiliului de Miniştri este de a realiza o liberalizare totală a transportului aerian.

Context

Transportul aerian către Statele Unite a fost guvernat până acum prin acordurile bilaterale încheiate între statele membre şi autorităţile americane. Şaisprezece state membre beneficiau deja de acorduri „cer deschis”. Totuşi, această abordare fragmentată s-a dovedit a fi un obstacol, deoarece împiedica realizarea unei pieţe unice veritabile.

Pe 5 noiembrie 2002, Curtea de Justiţie a pronunţat mai multe hotărâri în cauzele care i-au fost înaintate de Comisie (C-466-469/98, C-467/98, C468/98, C-469/98, C-472/98, C-475/98 şi C-476/98), care au pus capăt acestor acorduri şi au contribuit la recunoaşterea necesităţii abordării acestor chestiuni la nivel comunitar.

Prin urmare, Comisia a primit un mandat de negociere a unui acord aerian cu Statele Unite, valabil pentru întreaga Comunitate. După patru ani de discuţii, negocierile au dus la un acord pe data de 2 martie 2007. La cererea Marii Britanii, data intrării în vigoare a textului a fost amânată până pe 30 martie 2008.

Referinţe

Act

Intrarea în vigoare

Termen de transpunere în legislaţia statelor membre

Jurnalul Oficial

Decizia 2007/339/CE

30.3.2008

-

JO L 134 din 25.5.2007

Ultima actualizare: 22.08.2007

Top