EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Acordul Interbus: transportul internațional ocazional de călători cu autocare și autobuze

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Acord privind transportul internațional ocazional de călători cu autocare și autobuze (Acordul Interbus)

Decizia 2002/917/CE – încheierea Acordului Interbus referitor la transportul internațional ocazional de călători efectuat cu autocare și autobuze

Protocolul la Acordul Interbus – privind transportul internațional ocazional de călători cu autocare și autobuze

Decizia (UE) 2023/911 – încheierea, în numele Uniunii Europene, a unui protocol referitor la Acordul Interbus

CARE ESTE ROLUL ACORDULUI, AL PROTOCOLULUI ȘI AL DECIZIILOR?

  • Acordul Interbus privind transportul internațional ocazional de călători cu autocare și autobuze urmărește să atingă un grad de liberalizare corespunzător celui atins în cadrul Acordului privind transportul rutier internațional ocazional de călători efectuat cu autobuzul și autocarul (ASOR), semnat la Dublin în mai 1982.
  • Decizia 2002/917/CE marchează încheierea acordului Interbus în numele Comunității Europene – în prezent Uniunea Europeană (UE).
  • Protocolul înlocuiește un alt protocol la Acordul Interbus referitor la serviciile internaționale regulate și serviciile internaționale regulate speciale de transport de călători cu autocarul și autobuzul, deschis pentru semnare între 16 iulie 2018 și 16 aprilie 2019, care fusese semnat doar de UE la momentul respectiv, în baza Deciziei (UE) 2018/1195 a Consiliului. Deoarece nicio altă parte contractantă nu a semnat protocolul, acesta nu a intrat în vigoare. Prin urmare, Comisia Europeană a primit un nou mandat de negociere pentru modificarea acestuia.
  • Acest nou protocol se referă la serviciile internaționale regulate și serviciile internaționale regulate speciale de transport de călători cu autocarul și autobuzul, sectoare importante care asigură mobilitatea cetățenilor și a vizitatorilor la un preț accesibil, precum și locuri de muncă. De asemenea, călătoriile cu autobuzul sau autocarul înlocuiesc alte moduri de călătorie, cum ar fi avionul sau mașina, reducând astfel impactul negativ al emisiilor asupra mediului.
  • Decizia (UE) 2023/911 încheie, în numele UE, protocolul referitor la Acordul Interbus

ASPECTE-CHEIE

Acordul Interbus

Acordul se aplică transportului internațional ocazional de călători, de orice naționalitate, precum și curselor fără pasageri ale autobuzelor și autocarelor care efectuează aceste servicii pe teritoriile UE, precum și în Albania, Andorra, Bosnia și Herțegovina, Republica Moldova, Muntenegru, Macedonia de Nord, Serbia, Turcia, Ucraina și Regatul Unit.

Acordul:

  • reglementează traficul nu numai între statele membre ale UE și țările vizate din afara UE, ci și între țările din afara UE, stabilind astfel un grad de armonizare fiscală, socială și tehnică în plus față de regulile privind accesul pe piață;
  • permite aderarea, după intrarea sa în vigoare, a oricărui membru al Conferinței Europene a Miniștrilor Transporturilor (în prezent Forumul Internațional al Transporturilor) precum și a San Marino, Monaco și Andorra;
  • înlocuiește acordurile pe această temă încheiate între părțile contractante;
  • încorporează majoritatea măsurilor de liberalizare a Acordului ASOR, adăugând în același timp măsuri sociale, fiscale și tehnice bazate pe principiul nediscriminării între diferitele părți contractante.

Principiul nediscriminării pe motive de naționalitate sau loc de stabilire al transportatorului și pe motivul punctului de plecare sau de destinație a autobuzului sau a autocarului este o condiție de bază aplicabilă prestării serviciilor de transport internațional.

Proceduri de control simplificate

Pentru a simplifica procedurile de control, acordul stabilește formulare standardizate pentru:

  • documentele de transport, cum ar fi documentul de control pentru serviciile ocazionale liberalizate, și
  • autorizația și formularul de cerere pentru serviciile neliberalizate.

Derogări

Autobuzele și autocarele sunt exceptate de la:

  • toate taxele și impozitele pe vehicule percepute pentru circulația sau posesia vehiculelor;
  • toate taxele sau impozitele speciale percepute pentru operațiunile de transport pe teritoriul celorlalte părți contractante.

Cu toate acestea, autobuzele și autocarele nu sunt scutite de la:

  • plata taxelor și impozitelor asupra carburantului;
  • taxa pe valoarea adăugată pentru serviciile de transport;
  • taxele de trecere și a taxelor pentru utilizarea infrastructurii.

Gestionarea și aplicarea acordului

Acordul a instituit un comitet mixt, care este responsabil pentru gestionarea și aplicarea corectă a acordului. Acesta este responsabil, în special, pentru:

  • întocmirea unei liste a autorităților responsabile pentru anumite sarcini prevăzute în acord;
  • modificarea sau adaptarea documentelor de control și a altor modele de documente stabilite în anexele la acord;
  • modificarea sau adaptarea anexelor privind standardele tehnice aplicabile autobuzelor și autocarelor;
  • întocmirea, pe baza informațiilor furnizate de părțile contractante, a tuturor taxelor vamale, taxelor și impozitelor;
  • modificarea sau adaptarea cerințelor privind dispozițiile sociale pentru a include măsurile viitoare adoptate în cadrul UE;
  • soluționarea oricărui litigiu privind punerea în aplicare și interpretarea acordului;
  • recomandarea de pași suplimentari în direcția liberalizării serviciilor ocazionale supuse în continuare autorizației.

Durata acordului

Acordul a fost încheiat pe o perioadă de cinci ani, începând cu data sa de intrare în vigoare. Durata este prelungită automat pentru perioade succesive de cinci ani între părțile contractante care nu își exprimă dorința de a nu face acest lucru.

Protocol la acordul Interbus

Protocolul extinde acordul Interbus la serviciile internaționale regulate și serviciile internaționale regulate speciale de transport de călători cu autocarul și autobuzul. Acesta nu modifică și nu dublează normele comune, ci face trimitere la dispozițiile de bază ale acordului Interbus. Părțile contractante pot semna și încheia, ratifica sau adera la protocol numai după ce au semnat și încheiat, ratificat sau aderat la acordul Interbus; acest lucru garantează că normele Interbus sunt acceptate și aplicate de aceste părți atunci când acestea semnează și încheie, ratifică sau aderă la protocol.

Domeniul de aplicare

Protocolul se aplică, în anumite condiții:

  • transportului rutier internațional de călători, de orice naționalitate, prin intermediul serviciilor regulate și regulate speciale cu autocarul și autobuzul; și
  • curselor fără pasageri ale autobuzelor și autocarelor care efectuează aceste servicii.

Protocolul nu permite operarea de servicii regulate sau regulate speciale cu originea și destinația pe teritoriul aceleiași părți contractante de către operatori stabiliți pe teritoriul unei alte părți contractante (cabotaj). Cu toate acestea, în cazul în care transportul face parte dintr-un serviciu către sau dinspre teritoriul pe care este stabilit operatorul de transport, pasagerii pot fi îmbarcați sau debarcați pe teritoriul oricărei părți contractante pe ruta care permite o oprire pe teritoriul său.

Acesta nu se aplică în cazul utilizării, la transportul de mărfuri în scopuri comerciale, a autobuzelor și autocarelor proiectate pentru transportul de călători sau al serviciilor pe cont propriu.

Accesul pe piață

Protocolul stabilește norme privind serviciile internaționale regulate și serviciile internaționale regulate speciale care fac obiectul autorizării. Părțile contractante și statele membre pot decide ca serviciile regulate sau regulate speciale între acestea să facă obiectul unor acorduri de parteneriat între operatorii de la originea și destinația serviciului. Operatorii părților contractante sau ai statelor membre care sunt traversate pe traseu cu pasagerii care sunt îmbarcați și debarcați au dreptul de a adera la astfel de parteneriate.

Condiții aplicabile operatorilor de transport rutier de călători

Acestea se regăsesc în anexa I la protocol și fac obiectul normelor stabilite în Regulamentul (CE) nr. 1071/2009 privind normele de exploatare pentru companiile de transport (a se vedea sinteza) și în Regulamentul (UE) nr. 181/2011 privind drepturile pasagerilor care călătoresc cu autobuzul și autocarul (a se vedea sinteza).

Autorizări

Sunt stabilite norme detaliate cu privire la autoritățile autorizate să acorde autorizații, la procedurile de solicitare care trebuie urmate de operatori, la perioadele de valabilitate a autorizațiilor, la reînnoiri, la elementele care trebuie specificate în autorizații și la utilizarea de vehicule suplimentare în circumstanțe temporare și excepționale.

Protocolul este gestionat de un comitet mixt format din reprezentanți ai părților contractante.

DATA INTRĂRII ÎN VIGOARE

Acordul a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2003.

Protocolul intră în vigoare, pentru părțile contractante care l-au semnat și aprobat sau ratificat, în prima zi a lunii următoare celei în care trei părți contractante, inclusiv UE, și-au depus instrumentele de aprobare sau de ratificare la Secretariatul General al Consiliului Uniunii Europene.

DOCUMENTELE PRINCIPALE

Acord privind transportul internațional ocazional de călători cu autocare și autobuze (Acordul Interbus) (JO L 321, 26.11.2002, pp. 13-43).

Corecțiile succesive aduse acordului au fost integrate în textul original. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

Decizia 2002/917/CE a Consiliului din 3 octombrie 2002 privind încheierea Acordului Interbus referitor la transportul internațional ocazional de călători efectuat cu autocare și autobuze (JO L 321, 26.11.2002, pp. 11-12).

Protocol referitor la serviciile internaționale regulate și serviciile internaționale regulate speciale de transport de călători cu autocarul și autobuzul, la acordul privind transportul internațional ocazional de călători cu autocare și autobuze (acordul interbus) (JO L 122, 5.5.2023, pp. 3-26).

Decizia (UE) 2023/911 a Consiliului din 28 septembrie 2021 de încheiere, în numele Uniunii Europene, a unui protocol referitor la serviciile internaționale regulate și serviciile internaționale regulate speciale de transport de călători cu autocarul și autobuzul, la Acordul privind transportul internațional ocazional de călători cu autocare și autobuze (Acordul Interbus) (JO 122, 5.5.2023, pp. 1-2).

DOCUMENTE CONEXE

Decizia (UE) 2018/1195 a Consiliului din 16 iulie 2018 privind semnarea, în numele Uniunii Europene, a unui protocol la Acordul privind transportul internațional ocazional de călători cu autocare și autobuze (Acordul Interbus), în ceea ce privește serviciile internaționale regulate și serviciile internaționale regulate speciale de transport de călători cu autocarul și autobuzul) (JO 214, 23.8.2018, pp. 3-4).

Directiva 2014/45/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 3 aprilie 2014 privind inspecția tehnică periodică a autovehiculelor și a remorcilor acestora și de abrogare a Directivei 2009/40/CE (JO L 127, 29.4.2014, pp. 51-128).

A se vedea versiunea consolidată.

Regulamentul (UE) nr. 165/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 4 februarie 2014 privind tahografele în transportul rutier, de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 3821/85 al Consiliului privind aparatura de înregistrare în transportul rutier și de modificare a Regulamentului (CE) nr. 561/2006 al Parlamentului European și al Consiliului privind armonizarea anumitor dispoziții ale legislației sociale în domeniul transporturilor rutiere (JO L 60, 28.2.2014, pp. 1-33).

A se vedea versiunea consolidată.

Decizia 2010/308/UE a Consiliului din 11 martie 2010 privind poziția Uniunii Europene cu privire la proiectul de Decizie nr. 1/2003 și proiectul de Recomandare nr. 1/2003 ale Comitetului mixt înființat în temeiul Acordului Interbus privind transportul internațional ocazional de călători efectuat cu autocare și autobuze (JO L 138, 4.6.2010, pp. 11-23).

Regulamentul (CE) nr. 1071/2009 al Parlamentului European și al Consiliului din 21 octombrie 2009 de stabilire a unor norme comune privind condițiile care trebuie îndeplinite pentru exercitarea ocupației de operator de transport rutier și de abrogare a Directivei 96/26/CE a Consiliului (JO L 300, 14.11.2009, pp. 51-71).

A se vedea versiunea consolidată.

Informații privind intrarea în vigoare a Acordului Interbus privind transportul internațional ocazional de călători cu autocare și autobuze (JO L 321, 26.11.2002, p. 44).

Directiva 96/53/CE a Consiliului din 25 iulie 1996 de stabilire, pentru anumite vehicule rutiere care circulă în interiorul Comunității, a dimensiunilor maxime autorizate în traficul național și internațional și a greutății maxime autorizate în traficul internațional (JO L 235, 17.9.1996, pp. 59-75).

A se vedea versiunea consolidată.

Directiva 92/6/CEE a Consiliului din 10 februarie 1992 privind instalarea și utilizarea dispozitivelor limitatoare de viteză pentru anumite categorii de vehicule din cadrul Comunității (JO L 57, 2.3.1992, pp. 27-28).

A se vedea versiunea consolidată.

Regulamentul (CEE) nr. 56/83 al Consiliului din 16 decembrie 1982 referitor la aplicarea Acordului privind transportul rutier internațional ocazional de călători efectuat cu autobuzul și autocarul (ASOR) (JO L 10, 13.1.1983, pp. 1-3).

Decizia 82/505/CEE a Consiliului din 12 iulie 1982 de încheiere a Acordului privind transportul rutier internațional ocazional de călători efectuat cu autobuzul și autocarul (ASOR) (JO L 230, 5.8.1982, p. 38).

Acord privind transportul rutier internațional ocazional de călători efectuat cu autobuzul și autocarul (ASOR) (JO L 230, 5.8.1982, pp. 39-56).

Data ultimei actualizări: 10.12.2023

Top