Help Print this page 

Summaries of EU Legislation

Title and reference
Utilizarea telefonului mobil în timpul zborului

Summaries of EU legislation: direct access to the main summaries page.
Languages and formats available
BG ES CS DA DE ET EL EN FR GA HR IT LV LT HU MT NL PL PT RO SK SL FI SV
HTML html ES html CS html DA html DE html EL html EN html FR html IT html HU html NL html PL html PT html RO html FI html SV
Multilingual display
Text

Utilizarea telefonului mobil în timpul zborului

Consumatorii vor avea în curând posibilitatea de a-şi utiliza telefoanele mobile în condiţii de siguranţă la bordul avioanelor. Comisia armonizează regulile tehnice pentru desfăşurarea în condiţii sigure a serviciilor de comunicaţii mobile în zbor (servicii CMA). Deschiderea spaţiului aerian european către serviciile CMA depinde de asemenea de coordonarea dintre măsurile naţionale privind acordarea licenţelor pentru utilizarea unuia dintre primele servicii adevărate de telecomunicaţii paneuropene.

ACT

Decizia 2008/294/CE a Comisiei din 7 aprilie 2008 privind condiţiile armonizate de utilizare a spectrului de frecvenţe radio pentru exploatarea serviciilor de comunicaţii mobile la bordul aeronavelor (servicii CMA) în Comunitate.

SINTEZĂ

Serviciile de comunicaţii mobile la bordul aeronavelor (servicii CMA) oferă posibilitatea pasagerilor de a-şi utiliza telefoanele mobile la bord pentru efectuarea apelurilor, transmiterea sau primirea mesajelor în timp ce survolează Europa.

Cadrul general pentru utilizarea telefoanelor mobile în cursul zborului depinde de doi factori:

Compania aeriană va putea solicita în ţara în care este înregistrată o licenţă de telefonie mobilă care va fi valabilă în tot spaţiul Uniunii Europene (UE). Astfel, un avion înregistrat în Spania va putea propune pasagerilor, fără formalităţi de licenţiere suplimentară, servicii CMA atunci când acesta survolează Republica Cehă, de exemplu.

Această decizie nu se referă nici la aspectele comerciale, cum ar fi tarifele pentru utilizarea serviciilor CMA, nici la modalităţile de utilizare. Este de competenţa companiilor aeriene şi a operatorilor de telefonie mobilă să creeze condiţiile necesare la bord pentru ca cei care doresc să utilizeze serviciile CMA să nu-i deranjeze pe ceilalţi pasageri.

Anumite companii aeriene au în vedere lansarea acestui tip de servicii în cursul anului 2008. În termen de maxim şase luni de la intrarea în vigoare a acestei decizii şi a recomandării aferente, statele membre vor trebui să aibă posibilitatea să autorizeze furnizarea de servicii CMA la bordul avioanelor înregistrate pe teritoriul acestora.

Funcţionare

Telefoanele pasagerilor sunt legate la o reţea celulară de bord (staţie de bază de emisie-recepţie aeriană), care comunică cu Pământul prin satelit, pentru a evita conectarea telefoanelor la reţelele mobile ale ţărilor survolate, în scopul de a nu perturba funcţionarea normală a reţelelor mobile terestre.

Acest dispozitiv permite, totodată, menţinerea puterii de transmisie la un nivel destul de scăzut pentru a asigura securitatea echipamentelor de bord.

Costuri

Tarifele pentru serviciile CMA nu sunt fixate la un anumit plafon prin prisma tarifelor de roaming, care ţin exclusiv de reţeaua terestră. Furnizorii de servicii vor stabili costurile serviciilor CMA. Comisia va supraveghea, totuşi, îndeaproape nivelul şi transparenţa preţurilor facturate către consumatori.

Securitate

Punerea în practică a serviciilor CMA este în concordanţă cu respectarea fundamentală a cerinţelor privind securitatea aeriană. Garanţia aplicării regulilor comune în domeniul siguranţei aviaţiei civile va fi asigurată de o certificare a navigabilităţii, valabilă în spaţiul UE. Această certificare este asigurată de Agenţia Europeană pentru Securitate Aeriană.

Utilizarea telefonului mobil în condiţii de zbor va fi interzisă în momentul decolării şi aterizării şi nu va fi accesibilă decât atunci când aparatul a ajuns la înălţimea zborului său de croazieră.

Context

Cererea de servicii paneuropene creşte în ceea ce priveşte evoluţia tehnologică şi economică a UE. Comisia susţine deja desfăşurarea serviciilor mobile prin satelit în banda de frecvenţă 2 GHz (EN).

Comisia a propus, în speţă, revizuirea cadrului european pentru comunicaţiile electronice în 2007, pentru a ţine pasul cu această evoluţie şi pentru a permite lansarea acestor servicii transnaţionale în spaţiul UE.

Referinţe

Act

Intrare în vigoare

Termen de transpunere în statele membre

Jurnalul Oficial

Decizia 2008/294/CE [adoptare: codecizie COD/2000/0183]

7.4.2008

-

JO L 98 din 10.4.2008

ACTE CONEXE

Recomandarea 2008/295/CE a Comisiei din 7 aprilie 2008 privind autorizarea serviciilor de comunicaţii mobile la bordul aeronavelor (servicii MCA) în Comunitatea Europeană [Jurnalul Oficial L 98 din 10.4.2008]. Această recomandare este în concordanţă cu decizia privind armonizarea condiţiilor de utilizare a spectrului radioelectric pentru funcţionarea serviciilor CMA. Aceasta vizează coordonarea regulilor naţionale de autorizare privitoare la furnizarea de servicii CMA şi asigură promovarea recunoaşterii reciproce între autorizaţiile naţionale.

Ultima actualizare: 05.06.2008

Top