Help Print this page 

Summaries of EU Legislation

Title and reference
Asigurarea acurateței mențiunilor nutriționale și de sănătate înscrise pe produsele alimentare și bazate pe dovezi

Summaries of EU legislation: direct access to the main summaries page.
Languages and formats available
Multilingual display
Text

Asigurarea acurateței mențiunilor nutriționale și de sănătate înscrise pe produsele alimentare și bazate pe dovezi

Un număr sporit de produse alimentare din Uniunea Europeană (UE) etichetate și care fac obiectul publicității poartă mențiuni nutriționale și de sănătate. Pentru a asigura un nivel ridicat de protecție consumatorilor și pentru a le facilita alegerea, produsele introduse pe piață ar trebui să fie sigure și să fie etichetate corespunzător.

ACT

Regulamentul (CE) nr. 1924/2006 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 decembrie 2006 privind mențiunile nutriționale și de sănătate înscrise pe produsele alimentare

SINTEZĂ

Un număr sporit de produse alimentare din Uniunea Europeană (UE) etichetate și care fac obiectul publicității poartă mențiuni nutriționale și de sănătate. Pentru a asigura un nivel ridicat de protecție consumatorilor și pentru a le facilita alegerea, produsele introduse pe piață ar trebui să fie sigure și să fie etichetate corespunzător.

CARE ESTE ROLUL ACESTUI REGULAMENT?

Regulamentul are ca scop să asigure că mențiunile nutriționale și de sănătate înscrise pe produsele alimentare, dar și în prezentări și în publicitate sunt clare și se bazează pe dovezi științifice general acceptate.

O varietate mare de substanțe precum vitamine, minerale, aminoacizi, acizi grași esențiali, fibre și extracte vegetale cu efect nutrițional sau fiziologic poate să fie prezentă într-un produs alimentar și să facă obiectul unei mențiuni. Regulamentul asigură un nivel ridicat de protecție a consumatorului, îi oferă acestuia informațiile necesare pentru a face alegeri în cunoștință de cauză și creează, de asemenea, condiții egale de concurență pentru industria alimentară.

ASPECTE-CHEIE

Comisia Europeană (CE) trebuie să elaboreze profiluri nutriționale și condiții de utilizare a mențiunilor nutriționale și de sănătate pe produsele alimentare luând în considerare:

 • cantitățile de anumiți nutrienți și alte substanțe conținute în produsul alimentar în cauză, cum ar fi:
  • acizii grași (*);
  • acizii grași saturați (*);
  • acizii grași trans (*);
  • zaharurile și
  • sarea;
 • rolul și importanța produsului alimentar în alimentația populației în general sau a anumitor grupuri cu risc, inclusiv copiii;
 • prezența nutrienților care au fost recunoscuți științific drept având un efect asupra sănătății.

Mențiunile de sănătate nu trebuie să:

 • fie false, ambigue sau înșelătoare;
 • conducă la îndoieli privind siguranța sau conformitatea nutrițională a altor produse alimentare;
 • încurajeze consumul în exces;
 • sugereze faptul că o alimentație echilibrată și variată nu poate să asigure în general cantitățile corespunzătoare de nutrienți;
 • sugereze faptul că sănătatea poate fi afectată în cazul în care nu se consumă produsul alimentar;
 • facă referire la ritmul sau la cantitatea de greutate pierdută;
 • facă trimitere la recomandări ale unui singur doctor sau personal medico-sanitar.

Utilizarea mențiunilor nutriționale și de sănătate este permisă numai dacă s-a dovedit că prezența, absența sau conținutul redus dintr-un produs alimentar a unei substanțe are un efect benefic, astfel cum s-a stabilit prin dovezi științifice general acceptate. Aceste substanțe trebuie să fie în cantități care pot fi consumate în mod rezonabil și care vor produce efectul dorit.

Utilizarea mențiunilor nutriționale și de sănătate este permisă numai dacă pe eticheta produsului alimentar sunt trecute și următoarele date:

 • populația-țintă la care se referă mențiunea;
 • o declarație privind importanța unei alimentații variate și echilibrate și a unui stil de viață sănătos;
 • cantitatea de produs alimentar și modelul de consum solicitat pentru a obține efectul benefic menționat;
 • o mențiune adresată persoanelor care ar trebui să evite să utilizeze produsul alimentar în cauză (de exemplu, gravidele);
 • un avertisment adecvat pentru produsele care sunt susceptibile de a prezenta un risc în ceea ce privește sănătatea în cazul în care sunt consumate în exces;
 • în cazul mențiunii unui risc redus de îmbolnăvire, o mențiune care indică faptul că boala respectivă are factori de risc multipli și că modificarea unuia dintre acești factori de risc poate sau nu să aibă un efect benefic;
 • orice alte restricții sau instrucțiuni de utilizare.

Mențiunile de sănătate care se bazează pe dovezi științifice general acceptate și care sunt bine înțelese de consumatorul mediu pot fi scutite de procedurile de autorizare.

Băuturile care conțin mai mult de 1,2 % alcool în volum nu poartă mențiuni nutriționale și de sănătate, fiind permise numai mențiunile referitoare la reducerea conținutului de alcool sau a conținutului energetic.

Cererea de autorizare

Producătorul trebuie să înainteze o cerere de autorizare țării Uniunii Europene (UE) în cauză, care, la rândul său, va transmite mai departe cererea către Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA). În baza acestei cereri, Comisia Europeană va lua o decizie privind utilizarea mențiunii luând în considerare avizul EFSA.

DE CÂND SE APLICĂ REGULAMENTUL?

Începând cu 1 iulie 2007.

Pentru informații suplimentare, consultați:

TERMENI-CHEIE

(*) Acizi grași: acizii grași sunt unitățile de bază ale moleculelor de grăsime. Aceștia conțin carbon, hidrogen și oxigen.

(*) Acizi grași saturați: cu cât mai mulți atomi sunt atașați fiecărui atom de carbon, cu atât mai saturat este acidul gras. Exemple de surse de acizi grași saturați: uleiul de cocos, carnea grasă și untul de cacao.

(*) Acizi grași trans: atunci când grăsimile nesaturate trec prin procesul de hidrogenare (de exemplu, pentru producerea margarinei), se obțin acizi grași trans. Procesul de hidrogenare a fost dezvoltat pentru a preveni râncezirea rapidă a grăsimilor. Aceștia se găsesc deseori în produse de panificație comerciale.

REFERINȚE

Act

Intrarea în vigoare

Termen de transpunere în legislația statelor membre

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Regulamentul (CE) nr. 1924/2006

19.1.2007

1.7.2007

JO L 404, 30.12.2006, pp. 9-25

Act(e) de modificare

Intrarea în vigoare

Termen de transpunere în legislația statelor membre

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Regulamentul (CE) nr. 107/2008

4.3.2008

-

JO L 39, 13.2.2008, pp. 8-10

Regulamentul (CE) nr. 109/2008

4.3.2008

-

JO L 39, 13.2.2008, pp. 14-15

Regulamentul (UE) nr. 1169/2011

12.12.2011

-

JO L 304, 22.11.2011, pp. 18-63

Regulamentul (UE) nr. 1047/2012

29.11.2012

-

JO L 310, 9.11.2012, pp. 36-37

ACTE CONEXE

Regulamentul (CE) nr. 353/2008 al Comisiei din 18 aprilie 2008 de stabilire a normelor de aplicare pentru cererile de autorizare a mențiunilor de sănătate în conformitate cu articolul 15 din Regulamentul (CE) nr. 1924/2006 al Parlamentului European și al Consiliului (JO L 109, 19.4.2008, pp. 11-16)

Data ultimei actualizări: 06.08.2015

Top