EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Sucurile de fructe și produsele similare

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Directiva 2001/112/CE privind sucurile de fructe și anumite produse similare destinate consumului uman

CARE ESTE ROLUL ACESTEI DIRECTIVE?

Directiva stabilește norme specifice privind compoziția sucurilor de fructe, denumirile rezervate acestora, specificațiile de fabricație și etichetarea.

ASPECTE-CHEIE

Sucurile de fructe

Produsele vizate de această directivă sunt:

  • suc de fructe;
  • suc de fructe obținut din concentrat;
  • suc de fructe concentrat;
  • suc de fructe deshidratat/sub formă de praf;
  • suc de fructe extras cu apă; și
  • nectar de fructe.

Aceste produse sunt definite pe baza compoziției lor și a proceselor de preparare, pentru a garanta că termenii sunt utilizați corect în comerț, nu într-un mod care poate induce în eroare consumatorii. Directiva definește, de asemenea, denumirile (tradiționale) utilizate în anumite țări și limbi.

Etichetarea

  • Sucurile de fructe sunt etichetate în conformitate cu normele generale stabilite în Regulamentul (UE) nr. 1169/2011 privind etichetarea produselor alimentare (a se vedea sinteza). Cu toate acestea, în această directivă se adoptă norme specifice pentru a îmbunătăți protecția consumatorilor. Acestea impun clarificarea următoarelor aspecte în denumirea produselor:
    • dacă un produs este un amestec de fructe diferite;
    • dacă un produs a fost obținut integral sau parțial dintr-un concentrat.
  • De la adoptarea Directivei de modificare 2012/12/UE, nu mai este autorizat adaosul de zaharuri în sucurile de fructe. În cazul altor produse, zaharurile adăugate trebuie să fie etichetate în continuare conform Regulamentului (UE) nr. 1169/2011. Deoarece adaosul de zaharuri era permis anterior, era o practică obișnuită ca unii operatori din sectorul alimentar să eticheteze, din motive comerciale, absența zaharurilor adăugate în sucurile de fructe prin mențiunea nutrițională „fără adaos de zahăr”. Utilizarea acestei mențiuni a încetat să mai fie permisă după o perioadă de tranziție de 18 luni.
  • Pentru a-i permite acestui sector să informeze în mod adecvat consumatorii atât în perioada de tranziție, cât și timp de încă 18 luni de la încheierea acesteia, operatorii din sectorul alimentar au avut posibilitatea de a include pe etichetă o declarație care informa consumatorii că, de la o anumită dată, niciun suc de fructe nu mai conține zaharuri adăugate.
  • Pentru produsele obținute din două sau mai multe tipuri de fructe, cu excepția cazului în care se utilizează suc de lămâie și/sau de lămâie verde, denumirea produsului trebuie să fie compusă dintr-o listă a fructelor utilizate, enumerate în ordine descrescătoare în funcție de volumul de suc de fructe sau de piure inclus, astfel cum sunt indicate acestea în lista de ingrediente.
  • În cazul produselor obținute din trei sau mai multe tipuri de fructe, indicarea fructelor utilizate poate fi înlocuită de cuvintele „diverse fructe” sau de un text similar sau de numărul tipurilor de fructe utilizate.
  • În cazul sucului de fructe concentrat, dacă produsul nu este destinat livrării către consumatorul final, etichetarea trebuie să indice prezența și cantitatea de suc de lămâie, suc de lămâie verde sau agenți acidifianți adăugați, mențiune care să apară pe ambalaj, pe o etichetă atașată pe ambalaj sau pe un document însoțitor.
  • Directiva enumeră materiile prime care pot fi utilizate pentru fabricarea de suc și nectar, precum și aditivii care pot fi autorizați, în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 1169/2011 privind etichetarea produselor alimentare.
  • Conținutul minim de suc de fructe și/sau piure de fructe din nectarul de fructe trebuie să se conformeze nivelurilor indicate în directivă și să fie precizat în etichetarea produsului.

DE CÂND SE APLICĂ DIRECTIVA?

Se aplică de la 12 ianuarie 2002, iar țările UE au avut obligația de a o transpune în legislația națională până la 11 iulie 2003.

CONTEXT

Pentru informații suplimentare, consultați:

DOCUMENTUL PRINCIPAL

Directiva 2001/112/CE a Consiliului din 20 decembrie 2001 privind sucurile de fructe și anumite produse similare destinate consumului uman (JO L 10, 12.1.2002, pp. 58-66)

Modificările succesive aduse Directivei 2001/112/CE au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

DOCUMENTE CONEXE

Regulamentul delegat (UE) nr. 1040/2014 al Comisiei din 25 iulie 2014 de modificare a Directivei 2001/112/CE a Consiliului privind sucurile de fructe și anumite produse similare destinate consumului uman, în vederea adaptării la progresele tehnice a anexei I la respectiva directivă (JO L 288, 2.10.2014, pp. 1-2)

Data ultimei actualizări: 29.05.2020

Top