EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Identificatorul european de legislație (ELI)

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Concluziile Consiliului privind solicitarea introducerii identificatorului european de legislație (ELI)

CARE ESTE ROLUL ACESTOR CONCLUZII?

Legislația este disponibilă pe scară largă online și accesibilă în diferite formate digitale. Cu toate acestea, modul în care sunt organizate și clasificate informațiile juridice variază în diferite sisteme juridice. Concluziile abordează această problemă prin aprobarea Identificatorului legislativ european (ELI), o inițiativă care asigură cetățenilor și profesioniștilor din domeniul dreptului un acces îmbunătățit la informații privind legislația, fie la nivel regional, național sau la nivelul UE.

ELI facilitează accesul la aceste informații și împărtășirea lor, contribuind astfel la spațiul comun de libertate, securitate și justiție al UE.

ASPECTE-CHEIE

Concluziile invită țările UE să adopte sistemul ELI, astfel încât informațiile despre legislația UE și cea națională să fie descrise într-un mod armonizat în cadrul sistemelor legislative. Acest lucru va îmbunătăți descoperirea, accesul și reutilizarea informațiilor despre legislație pentru cetățeni și utilizatori profesioniști.

Cum funcționează ELI?

ELI se bazează pe:

  • utilizarea unor identificatori unici de resurse denumiți URI, pentru a identifica o locație web pentru informații juridice;
  • o serie de metadate pentru a face trimiteri la textele legislative ale UE și la cele naționale;
  • folosirea unui limbaj comun pentru schimbul de informații juridice în formate citibile în mod automat pentru o reutilizare* mai bună.

Sistemul ELI a fost dezvoltat cu scopul de a standardiza comunicarea juridică pentru a promova schimbul de date și pentru a spori interoperabilitatea între sistemele de informații juridice la nivelul UE și la nivel național, menținând în același timp particularitățile sistemului juridic și legislativ al fiecărei țări.

Ce trebuie să facă țările UE pentru a introduce ELI?

Introducerea ELI este facultativă, voluntară și treptată. Pentru a adopta ELI, editorii de legislație ar trebui:

  • să atribuie identificatorii și metadatele ELI la legislația lor;
  • să publice metadatele ELI atribuite legislației lor într-un anumit format.

Implementatorii ELI sunt invitați să numească un coordonator național pentru ELI și să împărtășească informații cu privire la implementările respective ale ELI. Aceste informații trebuie să fie făcute publice pe site-ul web al ELI găzduit pe portalul EUR-Lex: http://eurlex.europa.eu/eli.

Concluziile Consiliului din 2017

În noiembrie 2017, Consiliul a adoptat un nou set de concluzii cu privire la construirea ELI pe baza concluziilor din 2012.

Aceste concluzii oferă un raport de progres privind inițiativa ELI:

  • sistemul ELI a fost implementat într-o serie de sisteme de publicare a legislației naționale;
  • ELI a fost aplicat legislației UE publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene și portalului EUR-Lex gestionat de Oficiul pentru Publicații al UE;
  • Oficiul pentru Publicații, acționând în conformitate cu Decizia 2009/496/CE, a integrat ELI pe portalul EUR-Lex. Oficiul pentru Publicații găzduiește și păstrează pe portalul EUR-Lex un registru al coordonatorilor naționali ai ELI, informații privind formatul și utilizarea ELI în țările participante și alte documente utile.

Concluziile invită grupul de lucru al Consiliului privind e-legea să adopte o serie de măsuri menite să stimuleze progresul sistemului ELI și, în special, invită:

  • Grupul operativ al ELI (TF) să definească specificațiile referitoare la ELI și să asigure dezvoltarea lor viitoare;
  • grupul de experți al grupului de lucru privind e-legea al ELI să impulsioneze această inițiativă:
    • permițând țărilor UE să împărtășească experiențe și bune practici privind desfășurarea activității ELI;
    • informând țările UE cu privire la activitatea TF a ELI;
    • raportând către grupul de lucru cu privire la preocupările și necesitățile țărilor membre în materie de e-lege în lumina ELI;
    • raportând conținutul reuniunilor către grupul de lucru privind e-legea.

O anexă conține elementele principale ale informațiilor și referințelor privind:

  • punerea în aplicare la nivel național;
  • elementele ELI;
  • site-urile de referință ELI.

CONTEXT

Pentru informații suplimentare, consultați:

TERMENI-CHEIE

Reutilizare: posibilitatea ca cetățenii și companiile să reutilizeze materialele gratuite, chiar și în scopuri comerciale, fără a fi nevoie să solicite permisiunea de a face acest lucru. Informațiile pot fi reproduse, adaptate, traduse etc. Această reutilizare poate fi supusă condițiilor. De exemplu, politica generală de refolosire a Comisiei Europene impune celor care reutilizează informațiile să-și recunoască sursa și să se asigure că semnificația inițială nu este denaturată. Cu toate acestea, există anumite excepții de la politica generală de reutilizare a Comisiei, cum ar fi logourile, software-ul etc.

DOCUMENTUL PRINCIPAL

Concluziile Consiliului privind solicitarea introducerii identificatorului european de legislație (ELI) (JO C 325, 26.10.2012, pp. 3-11)

DOCUMENTE CONEXE

Concluziile Consiliului din 6 noiembrie 2017 privind identificatorul european de legislație (JO C 441, 22.12.2017, pp. 8-12)

Decizia 2009/496/CE, Euratom a Parlamentului European, a Consiliului, a Comisiei, a Curții de Justiție, a Curții de Conturi, a Comitetului Economic și Social European și a Comitetului Regiunilor din 26 iunie 2009 privind organizarea și funcționarea Oficiului pentru Publicații al Uniunii Europene (JO L 168, 30.6.2009, pp. 41-47)

Modificările succesive aduse Deciziei 2009/496/CE Euratom au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

Data ultimei actualizări: 09.02.2018

Top