EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Expunerea la agenți chimici

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Directiva 98/24/CE privind protecția sănătății și securității lucrătorilor împotriva riscurilor legate de prezența agenților chimici la locul de muncă

CARE ESTE ROLUL ACESTEI DIRECTIVE?

Aceasta stabilește cerințe minime în întreaga Uniune Europeană (UE) pentru protecția lucrătorilor împotriva riscurilor pentru securitatea și sănătatea lor care decurg sau pot decurge din efectele agenților chimici prezenți la locul de muncă sau ca urmare a oricărei activități profesionale care implică acești agenți.

ASPECTE-CHEIE

Domeniul de aplicare

  • Directiva 98/24/CE este o directivă „fiică” a Directivei-cadru 89/391/CEE care introduce măsuri pentru promovarea îmbunătățirii securității și sănătății lucrătorilor la locul de muncă (a se vedea sinteza). Directiva 89/391/CE, de stabilire a unor cerințe minime de protecție a lucrătorilor împotriva riscurilor pentru sănătate și securitate care decurg din substanțele chimice, se aplică în întregime, fără a aduce atingere normelor speciale mai restrictive din Directiva 98/24/CE.
  • Directiva 98/24/CE se aplică în cazul lucrătorilor expuși la substanțe chimice periculoase în situațiile în care normele acesteia sunt mai favorabile decât cele ale Directivei 2004/37/CE privind protecția lucrătorilor împotriva riscurilor cauzate de substanțele cancerigene și mutagene (a se vedea sinteza).

Obligațiile angajatorilor

  • Evaluarea riscului. Angajatorii trebuie să stabilească dacă sunt prezenți agenți chimici periculoși la locul de muncă, iar în caz afirmativ, să evalueze riscul pentru sănătate și securitate pe care l-ar putea cauza aceștia. Această evaluare trebuie să fie actualizată.
  • Prevenirea riscurilor. Angajatorii trebuie să ia măsurile preventive necesare pentru a elimina riscurile sau a le reduce la minimum. Aceștia trebuie să asigure un echipament corespunzător și să reducă durata de expunere, precum și să ia măsuri pentru manipularea, depozitarea și transportul substanțelor chimice periculoase în condiții de siguranță. Dacă este posibil, substanțele chimice sau procesele trebuie înlocuite cu altele mai puțin periculoase.
  • Valori-limită de expunere profesională și valori-limită biologice. Legislația impune stabilirea unor valori-limită de expunere profesională orientative și obligatorii, precum și a unor valori limită biologice.
  • Măsuri în cazul producerii de accidente, incidente sau urgențe. Angajatorii trebuie să întocmească planuri de acțiune astfel încât să se ia măsuri adecvate atunci când se produce un accident, inclusiv informarea celor în cauză. Aceste planuri trebuie însoțite de exerciții de protecție periodice și de mijloace de prim ajutor.
  • Informarea și instruirea lucrătorilor. Angajatorii trebuie să pună la dispoziția lucrătorilor rezultatele evaluărilor riscurilor, informații privind substanțele chimice periculoase prezente la locul de muncă și valorile-limită privind expunerea profesională. De asemenea, aceștia trebuie să asigure instruirea și să furnizeze detalii privind măsurile de precauție adecvate necesare.

Interdicții

Directiva interzice producerea, fabricarea și utilizarea anumitor produse chimice. Acestea sunt enumerate în anexa III. Sunt permise exceptări în anumite condiții, cum ar fi cercetarea științifică și testarea. În asemenea cazuri, angajatorii trebuie să furnizeze autorităților informații precum cantitățile care urmează a fi utilizate și numărul lucrătorilor care vor fi implicați.

Supravegherea medicală

Statele membre ale UE trebuie să asigure o monitorizare adecvată a sănătății pentru angajații a căror sănătate poate fi supusă riscurilor. Este necesar să existe evidențe individuale privind sănătatea și expunerea.

Clasificarea, etichetarea și ambalarea substanțelor chimice și a amestecurilor

Directiva 2014/27/UE modifică Directiva 98/24/CE (și alte câteva directive), aducând-o în concordanță cu noul sistem stabilit în Regulamentul (CE) nr. 1272/2008 pentru clasificarea, etichetarea și ambalarea substanțelor și amestecurilor (a se vedea sinteza). Aceasta identifică substanțele chimice periculoase și informează utilizatorii cu privire la riscurile asociate prin simboluri standard și enunțuri pe etichetele ambalajelor și în fișele tehnice de securitate.

Raportarea

Statele membre trebuie să raporteze Comisiei Europene, o dată la cinci ani, cu privire la punerea în aplicare a diferitelor măsuri acoperite de directivă.

Acte delegate

  • Regulamentul (UE) 2019/1243 modifică Directiva 98/24/CE, conferind Comisiei competențe, începând cu 26 iulie 2019, de a adopta acte delegate pentru a aduce modificări strict tehnice anexelor acesteia și pentru a completa directiva respectivă prin stabilirea sau revizuirea valorilor-limită orientative de expunere profesională. Cu toate acestea, modificările respective nu pot modifica valorile-limită de expunere stabilite în anexele la directivă.
  • Statele membre trebuie să informeze organizațiile sindicale și patronale cu privire la valorile-limită orientative de expunere profesională stabilite la nivelul UE.

DE CÂND SE APLICĂ DIRECTIVA?

  • Directiva 98/24/CE se aplică din 25 mai 1998, iar statele membre au avut obligația de a o transpune în legislația proprie până în data de 5 mai 2001.
  • În Slovenia, aplicarea acesteia a fost amânată până la 31 decembrie 2005.

CONTEXT

Pentru informații suplimentare, consultați:

DOCUMENTUL PRINCIPAL

Directiva 98/24/CE a Consiliului din 7 aprilie 1998 privind protecția sănătății și securității lucrătorilor împotriva riscurilor legate de prezența agenților chimici la locul de muncă [a paisprezecea directivă specială în sensul articolului 16 alineatul (1) din Directiva 89/391/CEE (JO L 131, 5.5.1998, pp. 11-23)

Modificările succesive aduse Directivei 98/24/CE au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

DOCUMENTE CONEXE

Regulamentul (CE) nr. 1272/2008 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 decembrie 2008 privind clasificarea, etichetarea și ambalarea substanțelor și a amestecurilor, de modificare și de abrogare a Directivelor 67/548/CEE și 1999/45/CE, precum și de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1907/2006 (JO L 353, 31.12.2008, pp. 1-1355)

A se vedea versiunea consolidată.

Directiva 2004/37/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 29 aprilie 2004 privind protecția lucrătorilor împotriva riscurilor legate de expunerea la agenți cancerigeni sau mutageni la locul de muncă [a șasea directivă specială în sensul articolului 16 alineatul (1) din Directiva 89/391/CEE a Consiliului] (versiune codificată) (JO L 158, 30.4.2004, pp. 50-76)

A se vedea versiunea consolidată.

Directiva 92/58/CEE a Consiliului din 24 iunie 1992 privind cerințele minime pentru semnalizarea de securitate și sănătate la locul de muncă [a noua directivă specială în sensul articolului 16 alineatul (1) din Directiva 89/391/CEE] (JO L 245, 26.8.1992, pp. 23-42)

A se vedea versiunea consolidată.

Directiva 89/391/CEE a Consiliului din 12 iunie 1989 privind punerea în aplicare de măsuri pentru promovarea îmbunătățirii securității și sănătății lucrătorilor la locul de muncă (JO L 183, 29.6.1989, pp. 1-8)

A se vedea versiunea consolidată.

Data ultimei actualizări: 16.12.2021

Top