EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Procesul de la Bologna: crearea Spațiului european al învățământului superior

Procesul de la Bologna inițiat prin Declarația de la Bologna (1999) și evaluat la fiecare trei ani în cadrul conferințelor ministeriale, își propune introducerea unui sistem de învățământ superior mai comparabil, mai compatibil și mai coerent.

ACT

Declarația de la Bologna din 19 iunie 1999 - Declarația comună a miniștrilor europeni ai educației (nepublicată în Jurnalul Oficial).

SINTEZĂ

Procesul de la Bologna inițiat prin Declarația de la Bologna (1999) și evaluat la fiecare trei ani în cadrul conferințelor ministeriale, își propune introducerea unui sistem de învățământ superior mai comparabil, mai compatibil și mai coerent.

ASPECTE-CHEIE

  • Acesta vizează crearea unui sistem de titluri academice care să poată fi ușor recunoscute și comparate; promovarea mobilității studenților, a profesorilor și a cercetătorilor; și asigurarea unei înalte calități a învățământului și a predării.
  • Domeniile-cheie de axare ale procesului includ învățarea continuă, capacitatea de integrare profesională, finanțarea, structurile de titluri, deschiderea internațională, colectarea de date și asigurarea calității.
  • Un obiectiv fundamental pe parcursul primilor 10 ani ai procesului este stabilirea Spațiului european al învățământului superior (SEIS), care a fost lansat în 2010 prin Declarația de la Budapesta-Viena. Pentru următorul deceniu, obiectivele se vor concentra asupra consolidării SEIS.
  • Procesul este în prezent implementat în 48 de țări, care, împreună cu Comisia Europeană, reprezintă membrii Procesului de la Bologna.
  • Procesul nu este impus guvernelor sau universităților naționale. În schimb, este un angajament interguvernamental și voluntar luat de fiecare țară semnatară în vederea reformării propriului sistem de învățământ.
  • Procesul de la Bologna a avut un succes fără precedent în ceea ce privește cooperarea regională transfrontalieră în domeniul educației superioare și a atras atenția în alte părți ale lumii. Prin urmare, crearea unui dialog cu partenerii globali a devenit punctul focal pentru consolidarea procesului. Consiliul, de asemenea, pune accentul pe acest punct focal în concluziile din 2014 privind dimensiunea globală a învățământului european superior.
  • Cea mai recentă Conferință Ministerială a avut loc la Yerevan, Armenia între 14 și 15 mai 2015. Următoarea Conferință Ministerială este planificată să aibă loc în Franța în 2018.

CONTEXT

Țările care se subscriu Convenției culturale europene (1954) sunt eligibile pentru apartenență la SEIS, cu condiția ca acestea să își declare intenția de a încorpora obiectivele Procesului de la Bologna în propriul sistem educațional superior. Acestea trebuie, de asemenea, să furnizeze informații privind modalitatea în care vor implementa principiile și obiectivele.

Procesul de la Bologna este în conformitate cu obiectivele cadrului european pentru educație și formare și strategia Europa 2020 pentru creștere economică și locuri de muncă.

Informații suplimentare sunt disponibile pe site-ul SEIS.

ACTE CONEXE

Spațiul european al învățământului superior în 2015. Procesul de la Bologna Raport privind punerea în aplicare

Concluziile consiliului privind dimensiunea globală a învățământului superior european (JO C 28, 31.1.2014, pp. 2-5).

Data ultimei actualizări: 23.07.2015

Top